πάμε μπροστά

Δευτέρα

1

Απρίλιος 2013

0

ΣΧΟΛΙΑ

Το δημοτικό συμβούλιο της 1/4/2013 ζωντανά!

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Προ Ημερησίας Διάταξης

Από εδώ θα ενημερώνεστε ζωντανά, μέσω live blogging, για τα λεγόμενα της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 1/4/2013. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19:00.

Σε περίπτωση προβλήματος της σύνδεσης στο Internet, θα ανέβει μέρος των ανεπίσημων πρακτικών μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν.
Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com

 

19.17

Αρχίζει η συνεδρίαση

19.20

Ξεκινάμε με παρουσίαση της πρωτοβουλίας “Σύμφωνο Δημάρχων”

Ο καθηγητής κ. Γκαϊταντζής, επιστημονικός υπεύθυνος του εγχειρήματος, ξεκινά την παρουσίαση.

19.21

Σύμφωνο Δημάρχων – Covenant of Mayors

19.22

Στο σύμφωνο υπάρχει η δέσμευση των τοπικών κοινωνιών για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της περιοχής τους και μείωση 20% του ανθρακικού τους αποτυπώματα ως το 2021.

19.24

Ετήσια κατανάλωση ρεύματος (;) : 926 γιγαβατώρες για την Αλεξανδρούπολη

19.25

Ιδιωτικές και εμπορικές μεταφορές ίσες με το 50% του συνόλου, ιδιωτικά κτίρια ίσα με το 35%

19.30

Με βάση τη μέθοδο IPCC έχουμε συνολικές εκπομπές 6 τόνους CO2 ανά κάτοικο ανά έτος στην Αλεξανδρούπολη, κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας.

19.32

Ομιλητής ήταν ο κ. Γκαιντατζής Γεώργιος,

Τώρα μιλά ο κ. Μπότσαρης Παντελής αναπληρωτής καθηγητής τμήματος μηχανικών παραγωγής & διοίκησης της πολυτεχνικής σχολής ΔΠΘ.

19.34

Σχέδιο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΣΔΑΕ)

19.35

Το ΣΔΑΕ καταρτίζεται για το δήμο μας και υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

19.36

Αν και τώρα είναι εθελοντικό πρόγραμμα για τους δήμους, μετά το 2015 θα είναι υποχρεωτικό για την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο.

19.39

Σήμερα (στοιχεία 2011) είχαμε 435.250 τόνους CO2, ή 6 tn/κάτοικο, πρέπει να πάμε στους 4 tn/κάτοικο/έτος ως το 2020

19.42

Για την αποτύπωση του κτιριακού αποθέματα εκπονήθηκαν ενεργειακές επιθεωρήσεις σε 15 δημοτικά κτίρια. Προτείνονται παρεμβάσεις εξοικονόμησης σε 5 δημοτικά κτίρια, το δημαρχείο Αλεξ/πολης, πρώην δημαρχείο Φερών, κλειστό γυμναστήριο Αλεξ/πολης, κλπ

19.50

Για να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 20% ως το 2020 θα χρειαστούν περίπου 8 εκατ ευρώ σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης του δήμου (αναφέρθηκαν αναλυτικά, ελπίζουμε να προμηθευτούν με ν παρουσίαση και να τα αναρτήσουμε).

19.52

Σε ερώτηση της κ. Τρέλλη, ο κ. Γκαϊντατζής λέει ότι παρά την αύξηση καύσης καυσοξύλων, έχουμε μείωση 30% στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης και βενζίνης και 80% μείωση σε κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

19.53

Αρχίζουμε τη συζήτηση των εκτάκτων θεμάτων.

19.54

Ο κ. Δήμαρχος ξεκινά με κάποιες ενημερώσεις

19.55

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι όταν οι τοπικές κοινωνίες είναι ενωμένες και έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε κερδίζουν τους αγώνες. Η Θράκη θα καταστρεφόταν αν συνέβαινε αυτή η καταστροφική επένδυση

19.55

Εάν αυτό είναι αναδίπλωση ή οριστική νίκη, θα φανεί στο χρόνο, είμαστε εδώ και παρακολουθούμε το θέμα.

19.58

Ο κ. Λαμπάκης μιλά για τηλέφωνο που δέχθηκε από τον κ. Μπάμπη Παναγόπουλο για ένα Γερμανό επενδυτή που σκεφτόταν αν θα επενδύσει στην Ιρλανδία ή την Ελλάδα. Ο επενδυτής λεγόταν κ. Σμιτ, συναντήθηκαν στην Αθήνα με παρόντες τους κ.κ. Σταυράκογλου και Φαλέκα, με αποτέλεσμα να επιλέξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Αντικείμενο είναι η επεξεργασία μιας φυτικής ίνες με σκοπό την παραγωγή υφασμάτων (τζην) και πάνες παιδικές, φάρμακα, τρόφιμα. Θα έχουμε 2.500 μόνιμους εργαζόμενους από την περιοχή μας για πάντα

20.01

Η φυτική ίνα αυτή είναι οπιούχα και παράγεται ήδη σε εκτάσεις της γερμανικής αυτής μονάδας στην Ουκρανία και την Τουρκία, θα εκφορά νεράκι η πρώτη ύλη στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Τα υποπροϊόντα θα παράγουν ζεστό νερό και θα μας παραχωρηθεί το ζεστό νερό δωρεάν για τηλεθέρμανση της Αλεξανδρούπολης.

Θα πάρουν για χρήση τα 2/3 του λιμανιού μας (ανατολική πλευρά), θε χρειαστεί απαλλοτρίωση εκτάσεων προς 18 εκατ ευρώ, εκεί θα αποθηκεύονται το εμπόρευμα που θα έρχεται με πλοία 90.000 τόνων μήκους 300μ μία φορ´α την εβδομάδα.

20.03

Προχθές έγινε δεύτερη συνάντηση στο Invest in Greece και συζητήθηκε η χρηματοδότηση της εταιρείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμμετοχή 10% του ελληνικού κράτους που μπορείς να είναι και σε είδος (γη).

20.05

Εάν συμβεί η οικονομική κρίση θα περάσει ξυστά από την Αλεξανδρούπολη.

Μία φοβία που έχει, την εντόπισε ο κ. Καμμένος που ήρθε στην πόλη (ευχαριστεί τους 3 αρχηγούς για τη στήριξή τους κατά των χρυσωρυχείων – Τσίπρα, Παπαρήγα, Καμμένο) είναι να μετατραπεί το λιμάνι σε ΕΟΖ. Δέσμευσή του είναι να ζητήσουμε να μη συμβεί ποτέ ΕΟΖ μέσα στην Αλεξανδρούπολη στο λιμάνι μας. Δε μπορούμε να δεχθούμε 2500 θέσεις εργασίας να έχουν μισθό 150 ευρώ το μήνα.

20.07

Ο συγκεκριμένος επενδυτής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τον κ. Μηταράκη, τον κ. Σελέκο. Η επένδυση συνδέεται με την παραχώρηση της δημοτικής αυτής έκτασης στη γερμανική εταιρεία.

20.09

Ο κ. Αγγλιάς λέει ότι ακούγεται πολύ καλό αλλά ελπίζει να μην είναι πρωταπριλιάτικο αστείο.

20.10

Ο κ. Λαμπάκης λέει να αναθέσουμε στο σύλλογο τοπογράφων να κάνουν άμεσα τοπογραφικό της περιοχής γιατί μας το ζήτησαν από το invest in Greece

20.12

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι είναι όντως πολύ καλό αλλά να μη δίνουμε ελπίδες ότι θα γίνει άμεσα αυτό.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι ο επενδυτής ζητά να ξεκινήσει με 650 θέσεις σε 5 μήνες και 1200 σε 18 μήνες. Το θέμα είναι να προχωρήσει άμεσα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ώστε να μη μπλοκάρει το έργο.

20.13

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι το πρώτο άκουσμα είναι ευχάριστο. Τα όποια προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν αλλά αναρωτιέται πώς θα ξεπεραστεί το κόλλημα του λιμανιού η 1 μετοχή του οποίου έχει πάει στο ΤΑΙΠΕΔ. Συμφωνεί να αποκλειστεί η δημιουργία ΕΟΖ στο λιμάνι.

20.16

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι το λιμάνι όντως είναι ένα πρόβλημα αλλά ο προεδεύων του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι μπορεί και τώρα να γίνει σύμβαση με τον επενδυτή για εγκαταστάσεις στο λιμάνι (αποθηκευτικούς χώρους).

20.19

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι έχει στα χέρια του κάποια πρώτα στοιχεία για το project το οποίο και θα μοιράσει στους αρχηγούς, με την άδεια του Γερμανού επενδυτή, ώστε να ληφθεί απόφαση για την αποτύπωση των 685 στρεμμάτων στην περιοχή του Απαλού.

20.22

Ψηφίζεται ομόφωνα η ανάθεση της αποτύπωσης σε μέλη του συλλόγου τοπογράφων (θα τα επιλέξουν αυτοί) των εκτάσεων αυτών.

20.26

Ο κ. Λαμπάκης ζητά την έγκριση του σώματος για ν ενεργοποίηση αδελφοποίησης Φιλιππούπολης με Αλεξανδρούπολη (Plovdiv)

Ταυτόχρονα εγκρίνεται η μετακίνηση 5 & 6/4 για τη Φιλιππούπολη με 2 ΙΧ.

Εγκρίνεται και η μετακίνηση στην Κωνσταντινούπολη (15-16/4) με λεωφορείο 30 ατόμων για την προβολή της Αλεξανδρούπολης (τακτικό θέμα – θα συζητηθεί αργότερα)

Ο κ. Γρηγοριάδης ζητά να δει τα DVD που θα προβληθούν για την προώθηση του δήμου.

Εγκρίνονται ομόφωνα.

20.31

Ο κ. Λαμπάκης αναφερόμενος στο σφαγείο Φερών, λέει ότι πριν 1 εβδομάδα τον επισκέφτηκε ο επενδυτής της έκτασης, δέχεται να μας δώσει άνευ ανταλλάγματος τις 2 γραμμές και τους 3 ψυκτικούς θαλάμους, με αντάλλαγμα τη φύλαξη του δήμου σε όλο το χώρο.

Μετά την υπογραφή του κυρίως συμβολαίου, θα υπογραφεί και αυτό. Πήγε και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και πήρε την απάντηση θα μπορέσει να δανειοδοτηθεί ο δήμος. Δε χρειάζεται βιολογικός καθαρισμός ή υψικάμινος (θα πηγαίνουν στη Ξάνθη για αποτέφρωση) οπότε γλιτώνουμε 1 εκατ ευρώ.

20.34

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία του σφαγείου ώστε να αναπτυχθεί το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. Το αίμα και τα υπολείμματα θα πηγαίνουν για αποτέφρωση στην Ξάνθη, μπορεί να γίνει άνετα αυτό.

Ο κ. Κογιομτζής λέει να μιλήσουν με κάποιον υπεύθυνο στην περιφέρεια και στο δημόσιο κτηνιατρείο γιατί οι προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ένωσης είναι πολίτες αυστηρές.

20.37

Ο κ. Κολχούρης ζήτησε να μας παραχωρηθεί και χώρος δίπλα στο σφαγείο μέσα στο χώρο της Θράκης ΑΕ για να γίνει νέο μικρό και ευέλικτο σφαγείο.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι θα το συζητήσουμε.

20.38

Για το καταφύγιο των αδέσποτων, επείσθη η διαχειριστική αρχή και εντάσσεται στα αστικά ολοκληρωμένα με χρηματοδότηση για 600.000 ευρώ.

20.41

Για το Λύκειο Φερών έχει διαβεβαίωση ότι το βαρέως τύπου 12θέσιο Λύκειο θα ενταχθεί στη χρηματοδότηση με μελέτη έτοιμη από τον ΟΣΚ. Η ένταξη δεν έχει πρόβλημα με τις προθεσμίες, θα ενταχθεί κανονικά.

20.45

Ολοκληρώνονται τα 3 πάρκα, Αγ. Βασιλείου, Ανατολικής Θράκης και Εθνικής Ανεξαρτησίας ενώ υλοποιούνται το πάρκο στο ΚΑΠΗ και στα Πλατανάκια.

20.46

Για το κολυμβητήριο θα πάει ο δήμαρχος στην Καβάλα να δει τι προβλήματα αντιμετώπισαν στην αρχή της λειτουργίας και θα ξανασυζητηθεί το θέμα.

Το 2ο ΚΑΠΗ είναι έτοιμο και παραδίδεται στο Πολυκοινωνικό.

20.49

Για την παραλιακή ζώνη, κ κ. Δήμαρχος θυμίζει ότι ήρθε ο κ. Μουτζούρης, γ.γ. του υπουργείου ναυτιλίας. Είχε πει τότε ότι πρέπει να δημιουργηθούν κυματοθραύστες ώστε να κρατηθεί η άμμος στην παραλία. Για το σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βυθοκορήματα από τις εκσκαφές για τη δημιουργία κυματοθραυστών και τη δημιουργία προσήνεμου μόλου.

20.53

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι η ερώτηση του κ. Λασκαράκη ήταν πολύ καλή αλλά ήδη από το 12/2012 έχει επέλθει συμφωνία με τον ΟΛΑ.

Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι ήταν πρόταση και όχι ερώτηση, το λέει εδώ και χρόνια και χαίρεται που θα υλοποιηθεί.

20.57

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το υπουργείο ναυτιλίας, εντός 30 ημερών οι ΟΛΑ κατά τόπους πρέπει να προσδιορίσουν ποιες εκτάσεις είναι αναγκαίες από τις χερσαίες ζώνες τους. Οι υπόλοιποι χώροι πάνε στους κατά τόπους δήμους. Σ´ εμάς δε θα έρθει το λούνα παρκ, το κάρτινγκ, το πάρκινγκ.

20.59

Ο κ. Δήμαρχος απαντώντας στην ερώτηση της παράταξής μας, “μαζί πάμε μπροστά”, λέει ότι η κατανομή σ ΣΑΤΑ γίνεται με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα των δήμων.

21.01

Αναφέρει κάποια νούμερα (θα τα προσθέσουμε αργότερα), οι καταστάσεις ειπναι στη διάθεση των παρατάξεων. Ακόμα, το σφαγείο που θα γίνει στις Φέρες θα υλοποιηθεί με πόρους του δήμου και ΣΑΤΑ, δεν μπορούν όλα να μπαίνουν ακριβώς σε μία ζυγαριά.

21.14

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι ξέρουμε τις αδυναμίες του Καλλικράτη αλλά όλοι μιλάμε για ισόρροπη ανάπτυξη και θέλουμε να λειτουργούμε σωστά.

21.22

Εξακολουθούμε να καβγαδίζουμε για το θέμα της κατανομής της ΣΑΤΑ, ο κ. Δήμαρχος έχει τα δικά του νούμερα από τον κ. Κατσιάνη τα οποία και θα προσπαθήσουμε να τα πάρουμε για να τα αναρτήσουμε.

21.25

Έκτακτο θέμα για υδρονομείς σε Φέρες, Τραϊανούπολη και Αλεξανδρούπολη.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

21.28

Θέμα 24

Η υπόθεση των 4 εργαζομένων της ΔΕΠΕΑ έχει 2 αγκάθια που έχουν ξανασυζητηθεί στο παρελθόν.

Το λόγο λαμβάνει η δικηγόρος των εργαζομένων στη ΔΕΠΕΑ.

21.31

Η δικηγόρος κ. Κιοσσέ, λέει ότι δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα.

21.38

Η απομάκρυνσή τους το 2009 έγινε γιατί η μισθοδοσία τους κρίθηκε μη νόμιμη.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι καλείται να πάρει μία απόφαση χωρίς να έχει νομικό υπόβαθρο, ζητά την ενημέρωση της νομικής υπηρεσίας.

Ο κ. Μπίκος λέει ότι το 2004 η προηγούμενη διοίκηση αποφάσισε την εκκαθάριση της ΔΕΠΕΑ. Ο κ. Αλεξανδρής τους πήρε στο δήμο με την απόφαση 135, με διάφορες άλλες αποφάσεις αλλάζουν τα ονόματα, οι αριθμοί των εργαζομένων και τελικά μείνανε 7 τους οποίους τους κράτησε παρά το ένταλμα του κ. Ντώνια. Βγήκε η απόφαση 1/2010 στις 12/2/2010 (δημοσιεύτηκε) η οποία άλλαξε τα δεδομένα. Ενώ ο κ. Ντώνιας έλεγε ότι δεν είναι αορίστου χρόνου, το τμήμα κάτω είπε ότι έπρεπε να δούλευαν 31/12/2005 και στις 8/6/2006 να υπήρχε η ΔΕΠΕΑ, να μην ήταν εκκαθαρισθείσα.

21.42

Οι 4 έκαναν και άλλα δικαστήρια κατά της ΔΕΠΕΑ με τα οποία δικαιώθηκαν ότι ήταν αορίστου χρόνου και αυτοί.

Η τρίτη προϋπόθεση ήταν να υπήρχε απόφαση μεταφοράς προσωπικού ως το 12/2010. Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα να αποφασιστεί να έρθουν στο δήμο οι εργαζόμενοι αναδρομικά. Γι´ αυτό οποιαδήποτε απόφαση θα κολλήσει στον επίτροπο του Έβρου γιατί πιθανότατα θα πει ότι η απόφαση του ΔΣ θα είναι μη νόμιμη. Η νομική υπηρεσία λέει ότι τα δεδομένα είναι αρνητικά αλλά δε βλέπει φως στο βάθος του τούνελ.

21.44

Ο κ. Μπίκος λέει ότι αν παρθεί μη νόμιμη απόφαση τότε θα είναι υπεύθυνοι όσοι ψηφίσουν θετικά.

21.58

Ο κ. Δήμαρχος προτείνει να ανατεθεί γνωμοδότηση στη νομική του ΔΠΘ για το θέμα εφόσον μπορεί να γίνει η επαναπρόσληψη των πρώην εργαζομένων της ΔΕΠΕΑ. Στο επόμενο ΔΣ θα πούμε το ναι η όχι.

Ο κ. Κογιομτζής ρωτά αν ρωτήθηκε ο επίτροπος τι θα κάνει μόλις έρθει το πρώτο ένταλμα στον ίδιο;

Ο κ. Λαμπάκης λέει π´τι πρέπει να γίνει αυτό το βήμα ώστε να γνωρίζει το σώμα τι να πράξει.

22.05

Ο κ. Μυτιληνός ζητά να αποφασιστεί να προσληφθούν.

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι αν απορριφθούν οι προσλήψεις τότε το κόστος της μισθοδοσίας που δεν έπρεπε να γίνει μπορεί να καταμεριστεί στους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν υπέρ.

Η κ. Τρέλλη ρωτάει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

Ο κ. Κιτσικίδης λέει ότι ήρθε απόφαση για προσλήψεις διμήνου στη Δέλτα (ιαματικά λουτρά στην Τραϊανούπολη) με 650.000 ευρώ που καταλογίστηκαν σε 10 άτομα του διοικητικού συμβουλίου.

Ο κ. Αγγλιάς λέει ότι με τη Γνωμοδότηση του πανεπιστημίου πάει να υπάρχει ο δόλος στο δημοτικό συμβούλιο.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

22.09

Θέμα 48 – συνένωση ιστορικών μνημείων της πόλης.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέματα έκτακτα

Έγκριση μετακίνησης του κ. Ζητάκη

Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα ανάληψης οικονομικών υποχρεώσεων για τα έξοδα του γεωθερμικού πεδίου.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Για το προσωπικό του καταφυγίου αδέσποτων θέλουμε 1 θέση κτηνιάτρου και δύο βοηθών θα γίνει με προγραμματική σύμβαση έργου και οι υπόλοιποι βοηθητικοί απ’ την υπηρεσία πρασίνου του δήμου.

Διακόπτεται η συνεδρίαση για τις 18:30 την Τετάρτη.