πάμε μπροστά

Τετάρτη

24

Απρίλιος 2013

0

ΣΧΟΛΙΑ

Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς (Έκθεση Συμπαραστάτη του Δημότη)

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Αδέσποτα Ζώα, Αρχεία βίντεο, Δημοσιεύματα, Ιστοσελίδες, Μεγάλα θέματα δήμου, Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης

20130130.Etisia.Ekthesi.VasmatzidiΜε ημερομηνία 5/3/2013 κυκλοφόρησε και διανεμήθηκε, μέσω της ιστοσελίδας του δήμου Αλεξανδρούπολης, η ειδική έκθεση-πρόταση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, κ. Χρήστου Βασματζίδη, για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4039/2012.

Ακολουθεί η σύνοψη και το πλήρες κείμενο της έκθεσης, όπως και το ΦΕΚ του νόμου 4039/2012 σε μορφή PDF:

 ΣΥΝΟΨΗ

Το φυσικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται και τα ζώα προστατεύεται από τη διάταξη του άρ. 24 του Συντάγματός μας. Το πλαίσιο αυτό ενισχύθηκε το 1992 με την ενσωμάτωση στην εθνική μας νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς (ν. 2017/1992) αφού διακηρύχθηκε πανηγυρικά ότι ο άνθρωπος έχει αναντίρρητα ηθική υποχρέωση να σέβεται όλα τα ζώα και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το γεγονός ότι τα ζώα υποφέρουν και θυμούνται, είναι έξυπνα, έχουν συναισθήματα και επιπλέον αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους και αναντικατάστατα στοιχεία των φυσικών συστημάτων του πλανήτη μας.

Η ψήφιση του ν. 4039/2012 με τίτλο «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», επέφερε 10 ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων σε σχέση με τα προηγούμενα νομοθετήματα.

Πλην όμως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν αυτό που είχε επισημανθεί και στην απολογιστική έκθεση του έτους 2012 περί της αδυναμίας της πλήρους εφαρμογής αυτού του νόμου. Η δε αδυναμία αυτή σε συνδυασμό και με την γενικότερη έλλειψη σεβασμού προς το φυσικό μας περιβάλλον στο οποίο είμαστε μέλη, αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη μιας υποτυπώδους έστω φιλοζωικής συνείδησης.
Είναι απαραίτητη πλέον ανάγκη να εκπονηθεί από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ένα Πρόγραμμα Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς και ειδικά προστασίας αδέσποτων ζώων, το οποίο θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα ρεαλιστικά και αποβλέποντας σε συγκεκριμένους στόχους και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Πρέπει να κατασταθεί σαφές ότι τα ζώα συντροφιάς είτε αδέσποτα είτε δεσποζόμενα αποτελούν μέλη του φυσικού μας περιβάλλοντος, το οποίο διαμορφώνουμε καθημερινά με τις πράξεις μας. Οποιαδήποτε ενέργεια βλάπτει κάποιο από τα μέλη αυτού του περιβάλλοντος επηρεάζει την βιωσιμότητα όλων.

Η έκθεση αναφέρεται σε δέκα σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρη του Προγράμματος και που θα έχουν ως στόχο:

  1. Την πληροφόρηση των κατόχων των ζώων περί της υποχρέωσής τους για ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων συντροφιάς
  2. Την ενημέρωση για τις ποινές που προβλέπει ο νόμος 4039 σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων και τα διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση απλών παραβάσεων
  3. Την πληροφόρηση μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της επικινδυνότητας της χρήσης δηλητηρίων για την θανάτωση των ζώων για το φυσικό περιβάλλον εν γένει, στο οποίο ανήκουμε όλοι ανεξαιρέτως.
  4. Την διερεύνηση της δυνατότητας, επιβολής μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανταποδοτικού τέλους, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των τριών (3) ευρώ, όπως ορίζεται στον νόμο.
  5. Την δημιουργία αρχείου καταγραφής των αδέσποτων ζώων.
  6. Η υιοθεσία των αδέσποτων πρέπει να ενταχθεί στις κορυφαίες προτεραιότητες του προγράμματος.
  7. Πρόβλεψη σε συνεργασία με το γραφείο εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για τη δημιουργία εθελοντών φιλόζωων με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.
  8. Εκδηλώσεις του Δήμου σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο που θα έχουν ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των δημοτών και την ανάπτυξη φιλοζωικής συνείδησης κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων την 4η Οκτωβρίου.
  9. Να αποτελέσει βασικό πυρήνα του προγράμματος η επίσκεψη κτηνιάτρων και μελών του Δήμου σε σχολεία α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης ώστε να υπάρχει γενικότερη ενημέρωση στα θέματα υγιεινής και ευζωίας των ζώων.
  10. Θέματα ενημερωτικής φύσης, να αποτελέσουν περιεχόμενο συνοπτικών φυλλαδίων που θα μοιράζονται στους δημότες, ενώ δεν πρέπει να λείψουν και συζητήσεις για το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει γνωστός στους δημότες ότι ο αποχωρισμός του ιδιοκτήτη από το ζώο γίνεται υπό προϋποθέσεις και σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο οπότε και δεν αποτελεί παράβαση.

Η Ελλάδα σημειωτέον έχει τις περισσότερες καταγγελίες για βασανισμό ζώων στην Ευρωπαϊκή ένωση. Καθημερινά κρεμιούνται ζώα, κακοποιούνται με τρόπους που δεν τους φανταζόμαστε και πετιούνται σαν άχρηστα αντικείμενα στα σκουπίδια.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σ’ ένα Δήμο που λειτουργεί το πρόγραμμα των στειρώσεων σε απόλυτο ποσοστό, ώστε να μην υφίσταται δυνατότητα φυσικού πολλαπλασιασμού των αδέσποτων ζώων, το πρόβλημα τελικά είναι δεν είναι το ζώο. Το πρόβλημα είναι η συνείδηση και η εν γένει παιδεία του εγκαταλείποντος. Διότι και αν μερικά ή και όλα από τα «ενοχλητικά» ζώα εξαφανιστούν από τους κάθε λογής αυτόκλητους «εκκαθαριστές», αν δεν υπάρξει «εκκαθάριση» στην συνείδηση αυτού που εγκαταλείπει, την επόμενη κιόλας μέρα θα βρούμε μερικά κακόμοιρα ζώα να περιφέρονται άσκοπα στο κέντρο της πόλης, για να ξαναρχίσει η κουβέντα για το «πρόβλημα».

Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΒΑΣΜΑΤΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της έκθεσης:

===========================

Αλεξανδρούπολη 5/3/2013

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ- ΠΡΟΤΑΣΗ
(άρθρο 77 παρ. 5 εδ. 3 ν. 3852/2010)

ΘΕΜΑ: «Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, διατάξεις του ν. 4039/2012».

Το Σύνταγμα του 1975, στο άρθρο 24 ρύθμισε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο εντάσσονται και τα ζώα και έδωσε έτσι αφορμή σε μια εκτεταμένη νομοθεσία και νομολογία για την προστασία της φύσης, της πανίδας και των πολλών αγρίων και μη ζώων και πτηνών. Το πλαίσιο αυτό ενισχύθηκε το 1992 με την ενσωμάτωση στην εθνική μας νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς (ν. 2017/1992) αφού διακηρύχθηκε πανηγυρικά ότι ο άνθρωπος έχει αναντίρρητα ηθική υποχρέωση να σέβεται όλα τα ζώα και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το γεγονός ότι τα ζώα υποφέρουν και θυμούνται, είναι έξυπνα, έχουν συναισθήματα και επιπλέον αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους και αναντικατάστατα στοιχεία των φυσικών συστημάτων του πλανήτη μας.

Κομβικό θεσμικό μέτρο όμως στη συµβολή για την προστασία των ζώων αποτέλεσε το Πρωτόκολλο για την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων, το οποίο προστέθηκε στη Συνθήκη του Άµστερνταµ το 1997. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο αυτό, όλα τα όργανα της ΕΕ και τα κράτη µέλη, υποχρεώθηκαν να λαµβάνουν πλήρως υπόψη τους την ευζωία των ζώων και να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και τον σεβασμό όλων των ζώων κατά τη χάραξη νέων πολιτικών στη γεωργία, στις µεταφορές, στην έρευνα και στην ενιαία αγορά. Ακολούθησε τέλος, ο ν.3170/2003 που επιχείρησε να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο ειδικά για τα ζώα συντροφιάς. Παράλληλα με σειρά ρυθμίσεων που μεσολάβησαν (ν.1335/1983, ν. 1444/1984, ν.2015/1992, ν.2017/1992, ν.2055/1992, ν.2204/1994, κλπ) η χώρα μας κύρωσε διεθνείς συμβάσεις, εφάρμοσε κοινοτικούς κανονισμούς και ενσωμάτωσε στο εθνικό μας δίκαιο κοινοτικές Οδηγίες ανάλογου περιεχομένου για τα ζώα.

Ακολούθησε η ψήφιση του ν. 4039/2012 με τίτλο «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου «… επέρχονται 10 ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων. Οι αλλαγές αυτές είναι οι ακόλουθες:

  1. Δημιουργείται σε κεντρικό επίπεδο η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.
  2. Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς και θεσμοθετείται για λόγους απλοποίησης ενιαίο βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο των ζώων.
  3. Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους δεσποζόμενους και αδέσποτους που περισυλλέγονται, καθίσταται υποχρεωτική.
  4. Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο -σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία- ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.
  5. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων θα αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά θα παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.
  6. Aπαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση αγγελιών για υιοθεσία ζώου συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης.
  7. Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα θηλυκά αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων μετά από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.
  8. Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
  9. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.
  10. Τέλος προβλέπεται σοβαρή αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.»

Για την παρακολούθηση εφαρμογής των διατάξεων του παραπάνω νόμου ορίστηκε ειδικά αρμόδιος εισαγγελέας για πρώτη φορά, με εντολή της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας. Η αρμοδιότητα ανατέθηκε στην εισαγγελέα Κωνσταντίνα Αγγελοποπούλου, η οποία θα έχει την εποπτεία περιπτώσεων κακοποίησης, δηλητηριασμού ή βασανισμού ζώων, καθώς και άλλες παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας. Το παραπάνω γεγονός καταδεικνύει ότι το θέμα ιδίως της κακοποίησης των ζώων πρέπει να αντιμετωπίζεται υπεύθυνα και σοβαρά, και εντός των θεσμικών διαδικασιών.

Εξάλλου ως δείγμα νομικού πολιτισμού μπορεί να θεωρηθεί ότι το ίδιο το Σύνταγμά μας προστατεύει το σύστημα του φυσικού περιβάλλοντος και ότι με νόμο κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
Πλην όμως φαίνεται ότι δεν αρκούν οι νόμοι ή ορθότερα ότι τελικώς οι νόμοι, όταν δεν εφαρμόζονται δεν δημιουργούν συνειδήσεις.

Στην απολογιστική μου έκθεση για το έτος 2012 είχα αναφερθεί στο θέμα της μεταχείρισης των αδέσποτων. Συγκεκριμένα είχα δεχθεί αναφορές αφενός για την προστασία των αδέσποτων που κρινόταν ως ανεπαρκής, αφετέρου για την προστασία των δημοτών από τα αδέσποτα που επίσης κρινόταν ως ανεπαρκής με κοινό παρανομαστή φυσικά τις ενέργειες του Δήμου. Είχα επισημάνει λοιπόν ότι από το αντιθετικό περιεχόμενο των αναφορών αυτών, προκύπτει κατ’ αρχήν ότι ο κόσμος είναι διχασμένος και με ελλιπή πληροφόρηση για το θέμα των αδέσποτων.

Κατ’ αρχήν οι περισσότεροι πιστεύουν ότι προστασία των δημοτών από τα αδέσποτα σημαίνει εξαφάνιση των αδέσποτων με όποιο τρόπο και κόστος. Πράγμα που είναι λάθος, διότι η περισυλλογή των αδέσποτων δεν σημαίνει το δίχως άλλο οριστικό κλείσιμο στα καταφύγια. Αντίθετα τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής μόνο παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978.

Κατά δεύτερον, σύμφωνα με το ν. 4039/2012, στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργείται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Οι απαιτήσεις για την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή των στοιχείων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς εφαρμόζονται και για την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Αυτή η ηλεκτρονική καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων σε συνδυασμό με την εφαρμογή του πλαισίου ελέγχου αυτής της καταγραφής από τη δημοτική αστυνομία στα δεσποζόμενα ζώα θεωρείται ως η αρχή του τέλους για όποιον έχει σκοπό να αφήνει ζώο συντροφιάς στο δρόμο, πλην όμως αυτός ακριβώς ο έλεγχος με τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος σε όποιους δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του νόμου, δεν παρουσιάζεται εν προκειμένω ως εφικτός.

Επίσης είχα επιφυλαχθεί ως προς την δυνατότητα της πλήρους εφαρμογής αυτού του νόμου, που κατ’ αρχήν προϋποθέτει μία υπηρεσία του Δήμου να ασχολείται αποκλειστικά μ’ αυτό και είχα συστήσει να προβεί ο Δήμος κατ’ αρχήν σε συνεργασία με τους άλλους αρμόδιους φορείς που προβλέπονται από το νόμο όπως τα φιλοζωικά σωματεία, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σ’ ένα πρόγραμμα ενημερώσεων των δημοτών σχετικά με τις υποχρεώσεις κατ’ αρχήν των ιδιοκτητών των ζώων, τις δράσεις και τις υποχρεώσεις του Δήμου και τέλος την ανάπτυξη μίας φιλικής συνείδησης προς το αδέσποτο και το περιβάλλον του, που τελικώς είναι και δικό μας περιβάλλον. Μάλιστα πρότεινα το πρόγραμμα αυτό να ξεκινήσει με την ενημέρωση μαθητών α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης, δίνοντας κατ’ αρχήν εκπαιδευτική διάσταση στο όλο εγχείρημα.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τις θανατώσεις ζώων, δείχνουν ότι είναι απαραίτητη πλέον ανάγκη να εκπονηθεί από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ένα πρόγραμμα διαχείρισης ζώων συντροφιάς και ειδικά προστασίας αδέσποτων ζώων, το οποίο θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα ρεαλιστικά και αποβλέποντας σε συγκεκριμένους στόχους και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Πρέπει να κατασταθεί σαφές ότι τα ζώα συντροφιάς είτε αδέσποτα είτε δεσποζόμενα αποτελούν μέλη του φυσικού μας περιβάλλοντος, το οποίο διαμορφώνουμε καθημερινά με τις πράξεις μας. Οποιαδήποτε ενέργεια βλάπτει κάποιο από τα μέλη αυτού του περιβάλλοντος επηρεάζει την βιωσιμότητα όλων.

Από την πλευρά μου θεωρώ ότι μερικές από τις παρακάτω προτάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρη αυτού του προγράμματος και αφορούν:

  1. Την πληροφόρηση των κατόχων των ζώων περί της υποχρέωσής τους για ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων συντροφιάς. Για την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής σήμανσης ή την έκδοση βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να επιδεικνύει στον κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί, την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο του ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο, προκειμένου να επαληθευτούν τα ατομικά του στοιχεία και να αντιστοιχηθεί ο μοναδικός κωδικός σήμανσης του ζώου συντροφιάς με τα ατομικά στοιχεία του ιδιοκτήτη του. Επίσης πρέπει να υπάρχει ενημέρωση ότι αυτού του είδους η καταγραφή προβλέπεται από τον νόμο 4039 και είναι υποχρεωτική για τους κατόχους των ζώων, η δε παράλειψη συνεπάγεται πρόστιμο αξίας 300,00€.
  2. Την ενημέρωση για τις ποινές που προβλέπει ο νόμος 4039 σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων και τα διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση απλών παραβάσεων (παράρτημα με τις ποινές και τα πρόστιμα στο τέλος της παρούσας έκθεσης).
  3. Την πληροφόρηση μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της επικινδυνότητας της χρήσης δηλητηρίων για την θανάτωση των ζώων για το φυσικό περιβάλλον εν γένει, στο οποίο ανήκουμε όλοι ανεξαιρέτως.
  4. Την διερεύνηση της εφαρμογής της περ. β παρ. 3 του άρ. 4 του νόμου 4039 που δίνει την δυνατότητα στον εκάστοτε Δήμο προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και λειτουργία των υποδομών του, που σχετίζονται με τη διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, να επιβάλει, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανταποδοτικό τέλος, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των τριών (3) ευρώ, ανά σημαινόμενο ζώο. Το προαναφερθέν τέλος εισπράττεται και εντός τριάντα (30) ημερών αποδίδεται στον οικείο Ο.Τ.Α., από τον κτηνίατρο που διενεργεί την πράξη της σήμανσης και καταγραφής του ζώου στη Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκομιζομένων, επιπροσθέτως στον Ο.Τ.Α., από τον κτηνίατρο των αντιγράφων Πιστοποιητικών Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης. Με τον παραπάνω τρόπο ο Δήμος και εισπράττει ένα ποσό που θα αποδίδεται για την διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και γνωρίζει με την προσκόμιση των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών από τον αρμόδιο κτηνίατρο ποιοι δημότες έχουν προβεί σε ηλεκτρονική καταγραφή δημιουργώντας μία βάση δεδομένων.
  5. Την δημιουργία αρχείου καταγραφής των αδέσποτων ζώων, που θα περιλαμβάνει τον τόπο διαμονής τους (γειτονιά, πάρκο), την τήρηση των απαραίτητων κτηνιατρικών εξετάσεων, την συμπεριφορά τους απέναντι στους περαστικούς. Επίσης να καταγράφονται οι καταγγελίες για συγκεκριμένα αδέσποτα ζώα που παρουσίασαν επιθετική συμπεριφορά, ώστε να παρακολουθούνται από την αρμόδια επιτροπή του άρ 9 παρ. 12 του ν. 4039 που ορίζει ότι «Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα πιο αντιπροσωπευτικά φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις, που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Υποχρεωτικά στην επιτροπή μετέχουν ένας (1) κτηνίατρος και ένας (1) εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου που εδρεύει στο Δήμο ή την οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Η προαναφερθείσα επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της παραγράφου στ` του άρθρου 1 του παρόντος, καθώς και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων…»
  6. Η υιοθεσία των αδέσποτων πρέπει να ενταχθεί στις κορυφαίες προτεραιότητες του προγράμματος. Πρέπει να αναληφθεί δράση ώστε να υλοποιηθεί η υποχρέωση που προκύπτει από το άρ. 9 παρ. 12 εδ. Γ΄ του ν. 4039 περί δημιουργίας δικτύου ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία, ακόμη και με επισήμανση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
  7. Πρόβλεψη σε συνεργασία με το γραφείο εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για τη δημιουργία εθελοντών φιλόζωων με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Η συνεργασία καθενός δημότη ξεχωριστά αλλά και οι προσπάθειες όλων μαζί, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προστασία των αδέσποτων ζώων. Οι παραπάνω ομάδες μπορεί να έχουν και αρμοδιότητες περιφρούρησης και παρακολούθησης της ευζωίας των αδέσποτων ζώων, ώστε να μην πέφτουν θύματα κακοποίησης και βασανισμών.
  8. Εκδηλώσεις του Δήμου σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο που θα έχουν ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των δημοτών και την ανάπτυξη φιλοζωικής συνείδησης κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων την 4η Οκτωβρίου. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
  9. Να αποτελέσει βασικό πυρήνα του προγράμματος η επίσκεψη κτηνιάτρων και μελών του Δήμου σε σχολεία α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης ώστε να υπάρχει γενικότερη ενημέρωση στα θέματα υγιεινής και ευζωίας των ζώων, μετά από συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων. Μάλιστα θεωρώ ότι αυτή η κίνηση που άρχισε ή δη να λειτουργεί στον Δήμο Αθηναίων και σε άλλους Δήμους με προβλήματα στη διαχείριση των ζώων, είναι μεγάλης σημασίας για την δημιουργία φιλικής προς τα ζώα συνείδησης
  10. Πολλά σημεία από τα παραπάνω και ιδίως θέματα ενημερωτικής φύσης, να αποτελέσουν περιεχόμενο συνοπτικών φυλλαδίων που θα μοιράζονται στους δημότες, ενώ δεν πρέπει να λείψουν και συζητήσεις για το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης.

Εκτός των παραπάνω είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι σύμφωνα με το άρ. 22 παρ. 5 ν. 4039/2012, προβλέπεται εντός διετίας από την δημοσίευση του παραπάνω νόμου ο Δήμος, οφείλει να δημιουργήσει καταφύγιο αδέσποτων ζώων, που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του Νόμου 604/1977 και ΠΔ 463/1978 που διέπει τα καταφύγια. Συνεπώς πρέπει να εξευρεθούν άμεσα οι πόροι χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο έργο που έχει ήδη αρχίσει πλην όμως δεν ολοκληρώθηκε.

Γνωρίζοντας την μέριμνα προσωπικά του Δημάρχου για το συγκεκριμένο θέμα, προτείνω να διερευνηθεί το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από δωρεές μετά από δημόσιο κάλεσμα.

Επίσης πρέπει να διακηρυχθεί και να γίνει γνωστό στους δημότες ότι ο αποχωρισμός του ιδιοκτήτη από το ζώο γίνεται υπό προϋποθέσεις και σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο οπότε και δεν αποτελεί παράβαση.

Συγκεκριμένα το άρ. 5 του ν. 4039 ορίζει στην παρ. 1 και στις υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ότι ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται: α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησης του και οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή απόκτησης του, καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του, ενώ στην περίπτωση ε΄ ορίζεται ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεση του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος ως προσωρινός κάτοχος του αδέσποτου πλέον ζώου.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ψηφιστεί η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων η οποία αποτελεί μία παρότρυνση προς τα οργανωμένα Κράτη να κατοχυρώσουν νομικά τα δικαιώματα των ζώων, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα των ανθρώπων. Υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλες οργανώσεις στα πλαίσια διεθνούς συνάντησης, με θέμα τα δικαιώματα των ζώων, στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1977 και υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1978. Σύμφωνα με το άρ. 1, όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης, με το άρ. 2, ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου ενώ στο άρ. 6 ορίζεται ότι η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Η Ελλάδα σημειωτέον έχει τις περισσότερες καταγγελίες για βασανισμό ζώων στην Ευρωπαϊκή ένωση. Καθημερινά κρεμιούνται ζώα, κακοποιούνται με τρόπους που δεν τους φανταζόμαστε και πετιούνται σαν άχρηστα αντικείμενα στα σκουπίδια.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σ’ ένα Δήμο που λειτουργεί το πρόγραμμα των στειρώσεων σε απόλυτο ποσοστό, ώστε να μην υφίσταται δυνατότητα φυσικού πολλαπλασιασμού των αδέσποτων ζώων, το πρόβλημα τελικά είναι δεν είναι το ζώο. Το πρόβλημα είναι η συνείδηση και η εν γένει παιδεία του εγκαταλείποντος. Διότι και αν μερικά ή και όλα από τα «ενοχλητικά» ζώα εξαφανιστούν από τους κάθε λογής αυτόκλητους «εκκαθαριστές», αν δεν υπάρξει «εκκαθάριση» στην συνείδηση αυτού που εγκαταλείπει, την επόμενη κιόλας μέρα θα βρούμε μερικά κακόμοιρα ζώα να περιφέρονται άσκοπα στο κέντρο της πόλης, για να ξαναρχίσει η κουβέντα για το «πρόβλημα».

Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΒΑΣΜΑΤΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Α. Οι ποινές του ν.4039/2012 – Άρθρο 20Α

Ποινικές κυρώσεις

1. Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς κατά τους όρους του παρόντος νόμου, (άρθρο 6, παρ. 1 και άρθρο 10 παρ. 1) τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

2. Οι παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων α’ και β’ του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
(Το άρ. 16 ορίζει ότι Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ` αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός…..)

3. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 12 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
(Το άρ. 12 ορίζει ότι απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ` όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους….)

4. Οι παραβάτες της διάταξης της περίπτωσης β’ της παραγράφου 8 του άρθρου 5, καθώς και η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και χρηματική ποινή μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) μέχρι οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.

5. Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, που συντάσσεται από αρμόδια Αρχή και διαβιβάζεται αυθημερόν στον αρμόδιο Δήμο για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων.

6. Σε περίπτωση υποτροπής οι χρηματικές ποινές, που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 διπλασιάζονται.

Β. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ Ν. 4039/2012 – Άρθρο 21

Διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα

Οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα, που επιβάλλονται για παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος νόμου αναγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Κυρώσεις Νόμου 4039/2012  για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς (Άρθρο 21) Κυρώσεις Νόμου 4039/2012  για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς (Άρθρο 21) Κυρώσεις Νόμου 4039/2012  για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς (Άρθρο 21)Κατεβάστε όλο το ΦΕΚ του ν.4039/2012 κάνοντας κλικ εδώ.