πάμε μπροστά

Πέμπτη

18

Ιούλιος 2013

2

ΣΧΟΛΙΑ

Το χθεσινό Δ.Σ. της 17/07/2013… Σημειώσεις εκ των υστέρων

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δέλτα Έβρου, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομικά δήμου, Προ Ημερησίας Διάταξης

Παραθέτουμε σημειώσεις από τη χθεσινή (Τετάρτη 17/7/2013) συνεδρίαση του Δ.Σ. της Αλεξανδρούπολης. Η ειδική συνεδρίαση για την έγκριση απολογισμού αναβλήθηκε για το επόμενο δημοτικό Συμβούλιο.

Η συζήτηση προχώρησε στα θέματα της τακτικής συνεδρίασης. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ιδιοκτήτες καλυβών στο Δέλτα, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί καθώς το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης τους αφορούσε άμεσα.

Έκτακτα θέματα:

Συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η αποδοχή της δωρεάς ύψους 100.000 ευρώ από τον κ. Μανέα, ο οποίος αναλαμβάνει να παραδώσει ανακαινισμένο το 3ο Νηπιαγωγείο Αλεξανδρούπολης (με εργασίες καθαιρέσεως και κατασκευές), απέναντι από το Hondos Center, σύμφωνα με τη μελέτη και την οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί. Το νηπιαγωγείο θα παραδοθεί μέχρι τις 10/9 για να λειτουργήσει αυτή τη χρονιά. Το κόστος για το δήμο θα είναι μηδενικό.
Τη δωρεά καταψήφισε ο κ. Ραπτόπουλος, λόγω του ότι ο κ. Μανέας είναι προβεβλημένο στέλεχος της Μασονείας στην Ελλάδα (αν και ο κ. Κογιομτζής το υπερψήφισε στην Οικονομική Επιτροπή).

Θέμα 1: Αποδοχή όρων δανείου από το Τ.Π.κ.Δ. για κατασκευή σφαγείου στις Φέρες

Ο κ. δήμαρχος ανέφερε ότι το ΤΠκΔ έχει απαντήσει στο αίτημα δανειοδότησης για 1,5 εκατ. ευρώ, για δεκαετή δανεισμό θα έχουμε επιτόκιο 6,02%.

Ο κ. Γρηγοριάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως νιώθει πως παίρνει γουρούνι στο σακί, αφού πρέπει να εγκρίνει το δάνειο χωρίς να έχει στα χέρια του τη μελέτη για το σφαγείο.

Ο κ. Λαμπάκης απάντησε ότι το δάνειο το παίρνουμε αν θέλουμε, το ποσό αντιστοιχεί σε ένα μικρό σφαγείο 2 γραμμών. Μέσα στην εβδομάδα θα είναι έτοιμη και η μελέτη. Σήμερα θα εγκριθούν οι όροι του δανείου.

Ο κ. Ραπτόπουλος είπε ότι επικράτησε η κοινή λογική αφού δεν πήγαμε σε λύση στα σφαγεία της Θράκης ΑΕ. Ζήτησε να έχουμε στα χέρια μας και μία οικονομοτεχνική μελέτη.

Ο κ. δήμαρχος ζήτησε να μην υπάρξει καθυστέρηση καθώς το ΤΠκΔ συνεδριάζει μία φορά μόνο το καλοκαίρι.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε αν ο δήμος αντέχει άλλο ένα δάνειο, αφού τα χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση δεν έρχονται και υπάρχει ο κίνδυνος να μπούμε στο Παρατηρητήριο.

Η κ. Τρέλλη ρώτησε αν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες πιθανότητες χρηματοδότησης. Τα δάνεια θα τα επιβαρυνθούν οι δημότες, έχει επιφυλάξεις να ψηφίσουν άλλο ένα δάνειο και θα το καταψηφίσουν.

Ο κ. δήμαρχος απάντησε ότι δεν υπάρχει άλλη πιθανότητα χρηματοδότησης, μόνο ο δήμος μπορεί να δώσει ώθηση στους κτηνοτρόφους να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία και η γεωργία μέσω των καλλιεργειών ζωοτροφών.

Η κ. Τρέλλη κατηγόρησε το κράτος για την έλλειψη χρηματοδότησης.

Ο κ. Γρηγοριάδης, στην τοποθέτησή του, είπε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση, είναι επιτακτική ανάγκη ο δήμος να προχωρήσει στη στήριξη των κτηνοτρόφων της περιοχής, θα ήθελε τη μελέτη για να πει τις παρατηρήσεις και τις συμβουλές του. Όσο για το δάνειο, ο δήμος δεν έχει πρόβλημα, έχει την οικονομική επιφάνεια με προϋπολογισμό ύψπυς 100 εκατ. ευρώ. Υπερψηφίζει με επιφύλαξη ότι δεν έχει την μελέτη.

Ο κ. δήμαρχος επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει η μελέτη, αλλά σήμερα ψηφίζονται μόνο οι όροι του δανείου.

Ο κ. Ραπτόπουλος ζήτησε να δούμε τη μορφή και τις εργατικές θέσεις, πώς θα λειτουργεί το σφαγείο. Ο ίδιος στηρίζει την απόφαση, όντας Φεριώτης.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι κανείς δεν είναι αντίθετος στη δημιουργία ενός παραγωγικού φορέα στην περιοχή, θα ήθελε όμως μία τεχνική μελέτη.

Ο κ. δήμαρχος απάντησε ότι στο επόμενο ΔΣ θα έχουμε τη μελέτη στα χέρια μας και θα αποφασίσουμε για αυτό τότε.

Ο κ. Λασκαράκης αναρωτήθηκε πώς θα λειτουργήσει το σφαγείο, θα ήθελε μία πλήρη μελέτη αλλιώς δε ψηφίζει.

Ο κ. Κατσαντούρας ανέφερε ότι το επιτόκιο 6,2% δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, οι καλύτερες επιχειρήσεις δανείζονται με 8-10%, θα ήθελε όμως να είναι μεγαλύτερη η χρονική διάρκεια του δανείου (αν και το ΤΠκΔ δανείζει ως 10 χρόνια). Εξέφρασε και τις αντιρρήσεις του για τα 10.000 ευρώ που χρεώνει το ΤΠκΔ ως έξοδα φακέλου, το ποσό αυτό θα μπορούσε να χαμηλώσει πολύ, υπάρχει κίνδυνος να μην περάσει σαν δαπάνη από τον επίτροπο. Η ετήσια δόση θα είναι γύρω στις 205.000 ευρώ, με επιβάρυνση στα 10 χρόνια 550.000 ευρώ. Στην προσφορά του ΤΠκΔ μιλά για εκχώρηση ΚΑΠ. Εφόσον αυτό το σφαγείο θα έχει ανταποδοτικότητα, ο δημοτικός κώδικας προβλέπει και μπορούμε να εκχωρήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη που θα εισπράξουμε. Ο ίδιος κώδικας (άρθρο 176) λέει ότι προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου είναι να υπάρχει προκαταρκτική μελέτη, να έχει συνταχθεί και να έχει εγκριθεί από αρμόδια όργανα.

Ο κ. Βαμβακερός είπε ότι οι Φέρες δεν έχουν δημοτικό σφαγείο γιατί για να μπει σε επενδυτικό νόμο για 2,5 εκατ ευρώ ο κ. Σπέντζος (για επένδυσή του στη Θράκη ΑΕ), το τότε νομαρχιακό συμβούλιο απεμπόλησε αυτό το δικαίωμά του για να μη λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε αυτή την ιδιωτική επένδυση. Στη συνέχεια έκλεισε αυτή η μονάδα και έμειναν οι εργαζόμενοι στο δρόμο. Το σημερινό ΔΣ παίρνει δύο ρίσκα, αυτό του δανείου και αυτό του κοινωνικού προσώπου του δήμου που στηρίζει αναπτυξιακές δομές. Κλείνοντας, ο κ. Βαμβακερός μίλησε για διαχρονικές ευθύνες πολιτικών, στο θέμα της υπανάπτυξης της κτηνοτροφίας, πολιτικών οι οποίοι σήμερα διεκδικούν δημαρχιακούς θώκους.

Ο κ. Γκότσης είπε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες γιατί το ΤΠκΔ δεν συνεδριάζει μέσα στο καλοκαίρι. Δεν είναι δύσκολο να αλλαχθεί κάτι στη μελέτη που θα έχουμε στα χέρια μας την επόμενη εβδομάδα. Το προσωπικό του σφαγείου θα είναι ελάχιστο, δε θα φορτωθεί με κόστη ώστε να είναι βιώσιμο ή να έχει ελάχιστα αρνητικό ισοζύγιο. Πρέπει να περάσει οποσδήποτε σήμερα, να καθαρογραφεί και να πάει ο δήμαρχος την πρόταση στην ΤΠκΔ.

Ο κ. Κογιομτζής εξέφρασε για άλλη μία φορά τις ανησυχίες για το δάνειο, η αναγκαιότητα όμως είναι αποδεκτή από όλους και πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα. Η λήψη του δανείου είναι ανεξάρτητη. Αναφερόμενος στον κ. Βαμβακερό και επειδή μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, είπε ότι δεν πρέπει να χτυπούμε πρόσωπα και καταστάσεις. Δεν ήταν δυνατόν τότε να ζητηθεί να γίνει δεύτερο σφαγείο στις Φέρες όταν υπήρχε μία υποδειγματική μονάδα στην περιοχή. Όσο για τις σφαγές λόγω του αφθώδους πυρετού, έγινε η αντικατάσταση με ζωικό κεφάλαιο και ήρθαμε στο ίδιο ισοζύγιο με καλύτερα ζώα. Δεν είναι δυνατόν να κατηγορούμε άτομα μετά από 15 χρόνια.

Ο κ. Κολχούρης συμφώνησε με τον κ. Γκότση, ανέφερε στον κ. δήμαρχο ότι δεν πρέπει ο προϋπολογισμός του σφαγείου να θεωρηθεί ότι γίνεται για τις Φέρες, είναι ένα έργο που γίνεται για όλο το δήμο.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με το έργο, απορεί γιατί δεν είναι έτοιμη μία μελέτη για το σφαγείο μετά από τόσα χρόνια σχεδιασμού.

Ψηφίζεται ομόφωνα, με απόντες τον κ. Λασκαράκη και την κ. Τρέλλη.

Θέμα 2: Διαχείριση του ΔΕΛΤΑ του Έβρου και καθεστώς καλυβών

Ο κ. δήμαρχος ξεκίνησε λέγοντας ότι στη συνεδρίαση προσκλήθηκε το Δασαρχείο, ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα, η Αντιπεριφέρεια, ο στρατός αλλά δεν έχει έρθει κανείς. Όλοι αυτοί οι φορείς θα έπρεπε να είναι παρόντες ώστε το Δέλτα να λειτουργεί σωστά, όχι όπως λειτουργούσε τόσα χρόνια. Θα πρέπει να γίνει μία άλλη συνάντηση, σε χώρο της αντιπεριφέρειας, σε ξενοδοχείο, ώστε να έρθουν πολλές δυνάμεις να συνεισφέρουν και να συνυπογράψουν την πρόταση για τη λύση του προβλήματος.

Το δημοτικό συμβούλιο, νομικά, δεν έχει το δικαίωμα παρέμβασης εκεί πέρα μέσα. Δεν μπορεί να αναπτύξει ούτε μία ομπρέλα στην περιοχή Άνθειας-Αρίστηνου ώστε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικη της περιοχής και των Φερών, αν και το Δέλτα ανήκει εξ ολοκλήρου μέσα στο δήμο μας.

Με ενέργεις που δεν τιμούν κανένα, φτάσαμε σε ένα σημείο να εμπλέκονται εισαγγελικές παραγγελίες όπου διώκονται πολίτες σε ένα χώρο που πρέπει να υπάρχει συνέργεια.

Πρότεινε δύο πράγματα στην πορεία μας από εδώ και στο εξής.

  • Δεν δέχεται οποιαδήποτε παρέμβαση που θα δημιουργήσει προσβολή στο ανθρωπογενές κεφάλαιο της περιοχής, γιατί έτσι θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στο εθνικό μας θέμα που λέγεται “προστασία του Δέλτα”. Είναι πεπεισμένος, από την επαφή με τους άλλους θεσμικούς φορείς, ότι οι αλιείς, οι κηνυγοί και όσοι άλλοι εμπλέκονται στο χώρο εκείνο με το δίκτυο των καλυβών, βοηθούν στο εθνικό συμφέρον που λέγεται “επιτήρηση του χώρου”.

Όλα τα άλλα έπονται, όπου υπάρχει εθνικό συμφέρον. Μέσα στους επιτηρούντες το χώρο εκείνο υπάρχουν και αυτοί που βρίσκονται εκεί για τη δικιά τους ευχαρίστηση και κάνουν ζημιά στους υπολοίπους, υπάρχει ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο χώρο εκείνο.

  • Θα δεχθεί να γίνει η κατεδάφιση όλως των καλυβών όταν θα δημιουργηθούν νέα κτηνοτροφικά, αλιευτικά και κυνηγετικά καταφύγια με διασπορά μέσα στο Δέλτα (και όχι συγκεντρωμένες σε ένα σημείο όπως προβλέπεται σήμερα).

Για να συμβεί αυτό πρέπει να γίνει μία οικονομοτεχνική μελέτη και να βρεθεί λύση στη χρηματοδήτηση της κατασκευής των καταφυγίων. Πρέπει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ο Φορέας Διαχείρησης και η Περιφέρεια ΑΜΘ (δια της αντιπεριφέρειας) να συστήσουν μία κοινοπραξία η οποία θα συντάξει μελέτες και θα αναζητήσει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η Ελληνική Πολιτεία μπορεί να το συνδυάσει με αναζήτηση χρηματοδότησης για τη σωτηρία των περιοχών του Έβρου από τις συνεχείς πλημμύρες του ποταμού, ίσως με την ευθυγράμμισή του ή τη δημιουργία λεκανών αποταμίευσης υδάτων ώστε να σταματήσουν και οι συνεχείς αποζημιώσεις παραγωγών.

Με ένα τέτοιο σχήμα θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά πράγματα στον ποταμό Έβρου. Πρέπει να γίνει μία γρήγορη προμελέτη, μέσα στο καλοκαίρι και να ενεργοποιήσουμε τα Αθηναϊκά και Ευρωπαϊκά κέντρα. Να σταματήσουμε τις συγκρούσεις και να προχωρήσουμε με συνέργεια.

Μέχρι να προχωρήσουν αυτά, πρέπει να βγει ένα ψήφισμα ώστε να δηλώσουμε “μη κουνάτε αυτούς οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο Δέλτα μέχρι να συμβούν τα παραπάνω”, για εθνικούς λόγους επιτήρησης του χώρου.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι είναι τραγικό να απαξιώνεται το ΔΣ, ο Φορέας Διαχείρησης Δέλτα που διαχειρίστηκε 14 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια και δεν μας έχει δώσει ακόμα απολογισμό, να μην είναι παρών στη συνεδρίαση.  Μέσα στο Δέλτα δραστηριοποιούνται πολλές οικογένειες, γίνονται όμως και πολλές παράνομες πράξεις οι οποίες πιθανά θα ενταθούν αν φύγουν οι αλιείς και οι κυνηγοί από εκεί μέσα. Το Δέλτα Έβρου είναι ένα στολίδι, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη καλής λειτουργίας από τον Φορέα Διαχείρησης. Συμφωνεί να γίνει ένας οργανισμός που να έχει εκπροσώπηση και από τους αλιείς και τους κυνηγούς με επικεφαλής το δήμο, να δούμε και το θέμα του τουρισμού. Για τις καλύβες να ζητηθεί το πάγωμα όποιας δικαστικής διαδικασίας έχει εκκινηθεί μέχρι να δοθεί λύση. Υπάρχουν άνθρωποι 40 χρόνια μέσα εκεί και σήμερα έχουν ένα πρόστιμο 20.000 ευρώ και μία απόφαση κατεδάφισης. Το δασαρχείο είναι καθ΄ύλην αρμόδιο, ο δήμος συνεπικουρεί στη λύση του προβλήματος. Το θέμα με τις καλύβες έχει ξεφύγει, πρέπει να δοθεί μία προθεσμία 5-10 χρόνια να συμμορφωθούν σε ένα σχέδιο καλύβας. Να ξαναγίνει συνεδρίαση με όλους τους φορείς σε ένα άλλο χώρο, ίσως στο Επιμελητήριο.

Ο κ. Ραπτόπουλος δήλωσε γιος ψαρά, μέσα στο Δέλτα από το 1952. Αναφέρθηκε σε εμπειρίες του από το παρελθόν μέσα στο Δέλτα Έβρου. Υπήρχε μία ισορροπία ανάμεσα στους κτηνοτρόφους, τους αλιείς και τους κυνηγούς. Τώρα αυτή έχει διαταραχθεί. Αναφέρθηκε στην έλλειψη γλυκού νερού στην περιοχή και στα προβλήματα καλλιέργειας των εκτάσεων, σε κακοτεχνίες έργων που κόστισαν χιλιάδες ευρώ, στην αποξήρανση της Δράνας και την επιστροφή του αλμυρού νερού σ’αυτήν. Για τις καλύβες και την ενοικίασή τους, είπε ότι είναι ένα πολύ μικρό έσοδο για τους ιδιοκτήτες τους ώστε να μπορούν να τις συντηρούν, η υγρασία είναι μεγάλη και δεν μπορεί να ζήσει εκεί κανείς για καιρό. Για το λαθρεμπόριο και τη διακίνηση λέει ότι αυτή δεν γίνεται μόνο εκεί, αλλά στοχοποιούνται φτωχοί και αδύναμοι ιδιοκτήτες της περιοχής και όχι των βιλών των Δικέλων και της Μεσημβρίας. Τα απόβλητα των βυρσοδεψείων της Ανδριανούπολης και των 5.000 κατοίκων της Αίνου ρίχνονται μέσα στον ποταμό και καταλήγουν σ΄εμάς, δεν έχει γίνει κάποια διακρατική συμφωνία να μη μολύνεται ο ποταμός. Αναφέρθηκε σε έγγραφο του κ. Γράψα το 2003 (μετέπειτα αρχηγού ΓΕΕΘΑ) ο οποίος δήλωσε ότι η παρουσία των καλυβών εκεί είναι απαραίτητη. Καλύβες που κατασκευάστηκαν στην Αισύμη, στον Άρδα, στο Φυλάκιο από το κράτος έχουν όλες ρημάξει, τι νόημα έχει να κατασκευαστούν με 400.000 ευρώ αντίστοιχες στο Δέλτα; Το φυλάκιο Καραγώγου πρέπει να αξιοποιηθεί. Πρέπει να γίνει ψήφισμα να σταματήσει η κατεδάφιση, με ψήφισμα του δήμου, δεν δέχεται Αθηναίοι να λένε τι είναι καλύτερο για το Δέλτα Έβρου. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται θα γονατίσουν τους ανθρώπους αυτούς και θα τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Η κ. Τρέλλη συμφώνησε με το ψήφισμα, να βρεθούμε πάλι με δασαρχείο, περιφέρεια και άλλους φορείς. Οι καλύβες δεν πρέπει να κατεδαφιστούν αλλά ούτε να μεταβιβάζονται, να πάμε σε ένα νέο καθεστώς.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι τον καλύπτει απόλυτα η τοποθέτηση του δημάρχου, πιστεύει ότι ο δήμαρχος διάβασε την εισήγησή του (που απέστειλλε με email σε όλους τους συμβούλους) και δανείστηκε σημεία της. Ζήτησε να γίνει η συνεδρίαση ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις για αυτό το μεγάλο θέμα. Ζήτησε από τον κ. Αγγλιά να προσκληθούν όλοι οι φορείς, ΥΠΕΚΑ, κλπ. Αναρωτήθηκε γιατί δεν απάντησαν στην πρόσκληση όλοι αυτοί οι φορείς. Αφορμή για την ανακίνηση του θεματος αυτού, ήταν ένα έγγραφο του Φορέα Διαχείρησης του Δέλτα που συνυπέγραφαν σοβαροί άνθρωποι. Δήλωσε ότι σέβεται απεριόριστα όσους κερδίζουν το ψωμί τους από την εργασία τους στο Δέλτα Έβρου. Δεν πιστεύει ότι η παρουσία των ψαράδων θα μας φυλάξουν από τους γείτονες, για αυτή τη δουλειά υπάρχουν οι συνοριοφύλακες. Μπορούν στα σύνορα με την Τουρκία να κατασκευαστούν καταφύγια ιδιοκτησίας του Φορέα ή του Δήμου που να νοικιάζονται με ένα μικρό αντίτιμο σε κυνηγούς. Η αρχή πρέπει να γίνει με τους ψαράδες, με τις 500.000 ευρώ που θα κατασκευαστούν 10 καλύβες. Αναφέρθηκε στις προτάσεις του που αναφέρονται στο κείμενο που απέστειλλε στους δημοτικούς συμβούλους. Πρότεινε να γίνει ένα διεθνές συνέδριο που να δώσει στο Δέλτα μία παγκόσμια διάσταση, να υπάρχει μία επιστημονική επιτροπή που να μελετάει τα πτηνά και να γίνει ένα πεδίο επιστημονικής έρευνας. Πρέπει άμεσα να γίνει η σύγκλιση των φορέων όλων, στο διάστημα αυτό να μην επιβληθούν πρόστιμα αλλά να απομακρυνθούν κάποιες καλύβες που δημιουργούν πρόβλημα εκεί.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι θα καθαρογραφεί άμεσα το ψήφισμα, και τη Δευτέρα 19:00 το απόγευμα θα γίνει το νέο Δ.Σ. με όλους τους φορείς στο ξενοδοχείο Grecotel Egnatia.

Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι η προσφορά ψαράδων και κυνηγών είναι αναμφισβήτητη. Ρώτησε ποιός και γιατί ανακινεί αυτό το θέμα κάθε λίγο και λιγάκι. Δεν πιστεύει ότι υπάρχουν παρανομίες που αναφέρονται στο έγγραφο του φορέα για ναρκωτικά κλπ. Δεν το ανακινεί η Αθήνα το θέμα, εμείς εδώ το ανακινούμε για να κάνουμε τους ωραίους (!) Είναι δυνατόν να γίνει καταφύγιο 500.000 ευρώ μέσα στην κοίτη του ποταμού;

Ο κ. Φαλέκας είπε ότι υπάρχουν προϊόντα ΠΟΠ από το Δέλτα Έβρου όχι της περιοχής μας, αλλά της Ισπανίας! Μόνοι μας βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι ανταλλάχθηκαν επισκέψεις με εκπροσώπους άλλων Δέλτα. Το δικό μας δε συγκρίνεται ως προς την κατάσταση και τη φυσική του ομορφιά με κανένα. Οι παρεμβάσεις από τις καλύβες δεν έχουν θίξει την ομορφιά του. Το πιο οργανωμένο είναι το Δέλτα του Πάδου στην Ιταλία. Η αλατότητα του Δέλτα δεν είναι πρόβλημα, σύμφωνα με τους ιταλούς μηχανικούς που έλυσαν το ίδιο πρόβλημα εδώ και χρόνια. Η παρουσία των αλιέων, κυνηγών και κτηνοτρόφων στο Δέλτα είναι σημαντική, αλλά πρέπει οι καλύβες να γίνουν με δικιά τους πρωτοβουλία ομοιόμορφες. Αυτά θα χρειαστούν χρόνο. Το ψήφισμα είναι σε σωστή κατεύθυνση, πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούν. Το θέμα των καλυβών με 400.000 ευρώ είναι αστείο. Ποιός θα τις συντηρεί;

Ο κ. Τερζής είπε ότι είναι το μόνο Δέλτα της Ελλάδας που επιτρέπεται το κυνήγι, έχει κερδηθεί και αγώνας δικαστικός για αυτό. Το θέμα ξεκίνησε από το 2005 και το έγγραφο του Φορέα Διαχείρησης. Το Δασαρχείο είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στην διοικητική αποβολή και κατεδάφιση που διατάσσει ο επικεφαλής του εισαγγελέας. Θα ταξιδέψει στην Αθήνα να μιλήσει με υπουργεία και υφυπουργούς ώστε να δοθεί λύση ως την ερχόμενη Δευτέρα. Ο δήμος δεν έχει δικαίωμα καμίας παρέμβασης παρά μόνο για συντήρηση των αναχωμάτων. Ευχαρίστησε όλο το ΔΣ για την ψήφιση παλαιότερης εισήγησής του για το θέμα. Κατηγόρησε για άλλη μία φορά τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα. Ευχαρίστησε το δήμαρχο, τους βουλευτές Δεμερτζόπουλο, Γεροντόπουλο και καυτηρίασε τους κ.κ. Ουζουνίδη και Ντόλιο που δεν υπέγραψαν το κείμενό του.

Ο κ. Κοζάρης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του δημάρχου, αλλά τα πρέπει να ζητηθεί και διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

Ο κ. Πασαλάκης (;) Χρήστος, πρόεδρος του συλλόγου, ζήτησε να δοθούν προτάσεις στους ιδιοκτήτες των καλυβών ώστε να γίνουν όλες ομοιόμορφες.

Ο κ. Αποστολόπουλος, πρόεδρος κυνηγών των Φερών και κάτοικος του Δέλτα, αναφέρθηκε στο κείμενο του Φορέα Διαχείρησης που ήταν γεμάτο ψέμματα και συκοφαντίες. Τα πρόστιμα που ήρθαν δεν φαίνεται να μπορούν να τελειώσουν εύκολα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην πρόσβαση τουριστών στο Δέλτα Έβρου, είτε με δικά τους ΙΧ είτε με λεωφορεία. Μόλις φύγουν 5 συγκεκριμένες καλύβες από το Δέλτα, σε 1 εβδομάδα οι Τούρκοι θα έχουν πάει στα ίδια σημεία. Με λίγα χρήματα οι καλύβες μπορούν να γίνουν ομοιόμορφες.

Η συνεδρίαση λύθηκε με νέο ραντεβού στις 19:00 την ερχόμενη Δευτέρα 22/7/2013 στο Grecotel Egnatia.

2 Σχόλια

  1. Χριστίνα Μπαρμπαγιάννη
  2. Χριστίνα Μπαρμπαγιάννη