πάμε μπροστά

Τετάρτη

24

Ιούλιος 2013

1

ΣΧΟΛΙΑ

Το δημοτικό συμβούλιο της 24/07/2013 ζωντανά!

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικού Συμβουλίου

Από εδώ θα ενημερώνεστε ζωντανά, μέσω live blogging, για τα λεγόμενα της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 24/07/2013. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18:30.

Σε περίπτωση προβλήματος της σύνδεσης στο Internet, θα ανέβει μέρος των ανεπίσημων πρακτικών μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας. Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com

18.48

Αρχίζει η συνεδρίαση.

18.49

Ο κ. Δήμαρχος ξεκινάει διαβάζοντας ένα δελτίο τύπου που έλαβε από το γραφείο του κ. Ντόλιου:
Μετά από επικοινωνία του κ . Ντόλιου με τον υπουργό επικρατείας κ. Σταμάτη και τον αρμόδιο υπουργό κ. Καλαφάτη, εισάγεται ειδική διάταξη στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου με την οποία περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και τα παραπήγματα του Δέλτα του Έβρου.

18.52

Αν διαβάσει κανείς το κείμενο, νομίζει ότι ο κ. Ντόλιος με δικιά του μεσολάβηση το πέτυχε αυτό. Όμως όσοι παρέστησαν στο προχθεσινό ΔΣ στο Grecotel ξέρουν ότι ο κ. Ντόλιος δεν ήταν ενήμερος για το θέμα, είχε αμφισβητήσει τη δυνατότητα λύσης μέσω του σχεδίου νόμου για το οποίο είχε ενημερώσει το δήμαρχο, και μέσω αυτού το ΔΣ, πρώτος ο βουλευτής κ. Δεμερτζόπουλος.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, απαξιώνει το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου.

18.58

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι μεταξύ 1ης και 2ης Κυριακής (δημοτικών εκλογών του 2010) δόθηκε μεγαλύτερη αξία σε ορισμένα στελέχη από ότι έπρεπε. Εφόσον δεν αλλάζει κάτι στο σχέδιο νόμου μιλάμε σαφέστατα για αστοχία. Στο περασμένο ΔΣ ο κ. Ντόλιος έδειξε άγνοια για το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ, καταλάβαμε όλοι ότι έτρεχε πίσω από τις εξελίξεις.

19.01

Ο κ. Κογιομτζής ρωτά αν θα περιληφθεί στο νόμο ειδική διάταξη που να αναφέρεται στο Δέλτα Έβρου και όχι γενικά για τη Θράκη. Αν ναι, τότε είναι λάθος η κριτική του δημάρχου.
Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι θα είναι ακριβώς το ίδιο που ήταν και πριν, όπου κι αν βρίσκονται τα αυθαίρετα στον Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη.

19.05

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι η ενέργεια αυτή είναι κατάπτυστη, θυμίζει εποχές Μαυρογυαλούρου. Υπήρξαν 3 βουλευτές Έβρου μαζί με το ΔΣ και το δήμαρχο που συνήργησαν να τεθεί το θέμα κεντρικά. Ο κ. Ντόλιος στο περασμένο ΔΣ είπε ότι δύσκολα θα τακτοποιηθεί το θέμα, και πρότεινε να γίνει επαφή με τον κ. Καλαφάτη. Το σχέδιο νόμου ήταν όμως ήδη κατατεθειμένο, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έγινε “κατόπιν ενεργειών του”. Πρέπει να διατυπωθεί προσεκτικά η ένσταση, δε δεχόμαστε όμως να καπηλεύεται κανείς μία κοινή προσπάθεια. Φτάνουν οι ηγετίσκοι, ηγέτες και τοποτηρητές στην περιοχή μας.

19.06

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι συμφωνούν όλοι να συνταχθεί ένα κείμενο που να λέει ότι το αποτέλεσμα αυτό επετεύχθη από τις κοινές ενέργειες των αυτοδιοικητικών και των βουλευτών.

19.09

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι οι συμπεριφορές αυτές είναι από το χθες και πρέπει να καταδικαστούν. Ο κ. Ντόλιος ακολουθεί τις εξελίξεις.
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι θα τσεκάρει ως αύριο αν έχει προκύψει αλλαγή στο σχέδιο νόμου λόγω παρέμβασης Ντόλιου.
Ο κ. Κογιομτζής καταθέτει την ένστασή του καθώς θα έπρεπε να καυτηριαστεί η στάση όλων των βουλευτών που ενεργούν αυτόνομα.

19.10

Ο κ. Γαλάνης ζητά να δει το κείμενο πριν βγει ανακοίνωση, ο κ. δήμαρχος υπόσχεται να ενημερώσει ηλεκτρονικά.
Ο κ. Τερζής λέει ότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο ξεκινά αυτές τις μέρες.

19.11

Ξεκινά η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (20η ειδική για τον ισολογισμό)

19.12

Ο κ. Γρηγοριάδης εκφράζει την ένστασή του που δεν έχει μοιραστεί εκτυπωμένη η έκθεση του ισολογισμού.
Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι έχει μοιραστεί σε όλους σε ηλεκτρονική μορφή.

19.14

Ο κ. Κιρτσίδης Αργύρης, υπάλληλος του λογιστηρίου του δήμου, απαντά για ένα κονδύλιο 3 εκατ ευρώ υποχρέωση του δήμου (οι 900.000 ευρώ αφορούν το καπνομάγαζο και τα 2.400.000 ευρώ δικαστικές προσφυγές για επίδομα  των 176€ των υπαλλήλων του δήμου).

19.18

(σ.τ.σ. Ο επικεφαλής της παράταξής μας, κ. Γιώργος Ραπτόπουλος, απουσιάζει από τη συνεδρίαση, δεν έχει προηγηθεί συνάντηση των δημοτικών συμβούλων της παράταξης….)

19.21

Άποψη της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 24/07/2013

Άποψη της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 24/07/2013

19.24

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι μας έχουνε ρημάξει με την παγκοσμιοποίηση, τον καπιταλισμό. Οι δήμοι δεν έχουν κανένα περιθώριο στους προϋπολογισμούς και ισολογισμούς. Πάντα ψηφίζαμε λευκό, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

19.32

Ο κ. Κατσαντούρας παίρνει το λόγο, αναφέρει ότι έχει μιλήσει και στο παρελθόν για το κομμάτι αυτό.
Τονίζει κάποια πράγματα που σημειώνει και ο ορκωτός λογιστής. Υπάρχουν παλιά ΙΧ 62000 ευρώ και λεωφορεία 92.000 ευρώ που προφανώς δε χρησιμοποιούνται. Να βρεθούν και να αποσυρθούν.
Στη χρήση του 2006 γράφτηκε πρώτη φορά για τη διαφορά που υπάρχει με τη ΔΕΥΑΑ και τους δύο ορκωτούς λογιστές, ύψους 550.000 ευρώ.
Το 2012 ο δήμος υιοθέτησε πρότασή του αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις αποθήκες, η υπηρεσία δεν ξέρει τι αποθέματα έχει πλην του πετρελαίου.
Οι λοιπές προβλέψεις, 3,4 εκατ ευρώ, υπάρχουν λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά στη χρήση του 2010 δόθηκε πρόβλεψη για τις εκκρεμείς δικαστικές διαμάχες του δήμου. Είναι πολύ θετικό που καταγράφηκαν για πρώτη φορά, με αναλυτική κατάσταση εκκρεμών υποθέσεων από δικηγόρους.
Υπάρχουν ακόμα προμηθευτές που δεν έχουν πληρωθεί από το 2008-2010.
Τα κτίρια του δήμου, πλην του κεντρικού, είναι ανασφάλιστα, έχει συζητηθεί και στην οικονομική επιτροπή.
Βάσει ενός πίνακα της ΚΕΔΕ προσδιορίζεται το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων, να δοθεί προσοχή στα ποσά που αναφέρονται για το δήμο Αλεξανδρούπολης που δεν είναι επαρκή.
Στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένας οικονομολόγος, όταν ακούγεται ότι 2 οικονομολόγοι υπηρετούν στην υπηρεσία νεκροταφείων.

19.37

Ο κ. Ξανθόπουλος λέει ότι το έλλειμμα έχει μηδενιστεί με την εκταμίευση των δανείων (3,7 εκατ ευρώ) και τα υπόλοιπα με ίδιους πόρους. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέβηκαν λόγω του δανείου των 3,8 εκατ για αποπληρωμή προμηθευτών και του 1 εκατ για την αποπεράτωση του κολυμβητήριου.
Ο δήμος πέτυχε είσπραξη γύρω στο 10% στις ληξιπρόθεσμες οφείλεις, όταν λίγες μέρες πριν διάβασε ότι το δημόσιο εισέπραξε από οφειλέτες 7 εκατ ευρώ από προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ…
Ο δήμος μπορεί να προχωρήσει δυνατά, αλλά δεν πρέπει να ξεφύγουμε από το μονόδρομο της περιστολής των δαπανών.

19.41

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι δε φοβάται καμία κριτική, έχει εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του, τους έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι όποιος κάνει την ελάχιστη παρασπονδία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του ιδίου. Στον κ. Βαρλάμη (ορκωτό ελεγκτή) και τον κ. Κυρτσίδη δεν έχει επέμβει ποτέ στο έργο τους. Έχει 2 έγκριτους οικονομολόγους για συνεργάτες, τους κ.κ. Κατσαντούρα και Ξανθόπουλο, που έχουν την ελευθερία να εκφράζουν την άποψή τους και να κριτικάρουν την δημοτική αρχή πολύ σωστά. Το έλλειμμα ήταν 8-9 εκατ ευρώ και το νοικοκυρέψαμε (το χρέος περιλαμβάνει τα δάνεια και τους τόκους και έφτανε στα 24,5 εκατ ευρώ).
Καταφέραμε και εκμηδενίσαμε το έλλειμμα.

19.46

Ο κ. Βαρλάμης, ορκωτός ελεγκτής-λογιστής, λέει ότι έχει ευθύνες και ελέγχεται. Μπορεί μέχρι 4-5 χρόνια να ελέγχει τον ίδιο φορέα, το 2009 και το 2010 δεν υπέγραψε ο ίδιος τον ισολογισμό. Ο καθείς μπορεί να προσφύγει στην ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) αν νομίζει ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με λευκό τις παρατάξεις Γρηγοριάδη, Κογιομτζή και τη Λαϊκή Συσπείρωση

19.47

Προχωρούμε στην 21η τακτική συνεδρίαση του ΔΣ.

Έκτακτο θέμα 1
Συγκρότηση Επιτροπή παραλαβής ανταλλακτικών μηχανημάτων.

19.48

Έκτακτο Θέμα
Έγκριση φεστιβάλ γκράφιτι στις Φέρες, 1.500 ευρώ.
Ομόφωνα

19.51

Έκτακτο
Κατοχύρωση προμήθειας γάλακτος στην Εβροφάρμα, δεν εμφανίστηκε άλλος
Ομόφωνα

Έκτακτο
Έγκριση δαπανών ηλεκτροδότησης κτιρίων (των οικίσκων) στις Φέρες.
Ομόφωνα

Έκτακτο
Αποχέτευση όμβριων υδάτων έναντι αεροδρομίου
Χορήγηση παράτασης ομόφωνα.

19.59

Ενημερώσεις-Αιτήσεις

Ο κ. Φαλέκας ευχαριστεί το σύλλογο τοπογράφων (Πρώιο και Πετρίδη) για την δωρεάν προσφορά οριοθέτησης γεωθερμικού πεδίου.

Ο κ. Γερακόπουλος διαβάζει λίστα επιχορήσεων

  • Ο Σύλλογος Βετεράνων Στίβου 1.500 ευρώ
  • Σύλλογος νεολαίας Μάκρης (120 άτομα) ιοργανώνει τη γιορτή σαρδέλας, επιχορήγηση 1.000
  • Τοπικό διαμέρισμα Αισύμης 500 ευρώ
  • Κυνηγετικός Σύλλογος 1.500 ευρώ
  • ΓΑΣ Θύελλα Φερών 2.500 ευρώ (θα καλυφθούν και τα περσινά οφειλόμενα)
  • Σύλλογος απαλού Ο Φάρος 700 ευρώ
  • Σύλλογος Μάκρης 1.000 ευρώ για γιορτή ελιάς
  • Σύλλογος Μέστης 800 ευρώ για γιορτή 17 Αυγούστου.

Συνολικά προτείνει να δοθούν 10.500 ευρώ.

Ο κ. Δευτεραίος ρωτά για ένα πρωταθλητή kick boxing που θα συμμετέχει σε πρωτάθλημα στην Πολωνία. Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι δεν έχει έρθει αίτηση.
Ο κ. Θεοδώρου λέει ότι τα αθλήματα αυτά έχουν 10-15 πρωταθλήματα το χρόνο, ένα μόνο όμως είναι στηριζόμενο από την παγκόσμια ομοσπονδία. Αν πρόκειται γι’αυτό να πάει, αν όχι δεν έχει νόημα.

Ψηφίζονται ομόφωνα

20.01

Θέμα 2-4
Ψηφίζονται ομόφωνα, στο θέμα 2 αποχώρησε η κ. Τρέλλη.

20.02

Θέμα 6
Εφαρμόζεται δικαστική απόφαση.
Καταψηφίζει ο κ. Κοζάρης

20.03

Θέματα 7-8
Ψηφίζονται ομόφωνα.

20.06

Θέμα 9
Ο κ. Καναρίδης λέει, απαντώντας στον κ. Γρηγοριάδη, ότι η συμπληρωματική σύμβαση αφορά τις μελέτες που έγιναν εκ των υστέρων (μετατροπή της μίας χρήσης σε τρεις), 87.000 ευρώ. Με τον πρώτο ΑΠΕ απορροφήθηκαν όλα τα απρόβλεπτα, 300.000 ευρώ περίπου.

20.11

Ο Καναρίδης λέει, απαντώντας στον κ. Γρηγοριάδη, ότι ο ΑΠΕ και η μελέτη συντάχθηκαν σε συνεργασία με τον ανάδοχο, οπότε η πιθανότητα για δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση είναι περιορισμένη.

Ο κ. Δήμαρχος θυμίζει τον αγώνα που έκανε στην αρχή της θητείας του για να ξαναπάρει τη χρήση του χώρου από το στρατό, ενάμιση χρόνο μετά.

20.20

Το Θέμα 9 ψηφίζεται Ομόφωνα

20.24

Θέμα 10
Ο κ. Κογιομτζής λέει ότι επειδή είναι μικρό το ποσό θα το ψηφίσει. Ο κ. Ουζουνίδης απαντά ότι ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις στους εργολάβους να μην ανεβεί το ποσό γιατί πληρώνεται από ίδιους πόρους.
Η μελέτη είναι της υπηρεσίας.
Ψηφίζεται ομόφωνα.

20.28

Θέματα 11-12
Ψηφίζονται ομόφωνα
Οι κ.κ Σπηλιωτόπουλος και Ουζουνίδης μέλη στην επιτροπή παρακολούθησης.

20.35

Θέμα 13
Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι είναι απαράδεκτο να ζητάει 1.000 ευρώ το χρόνο απ το δήμο για να κατασκευαστεί ένα σχολείο…
Ο κ. Ουζουνίδης λέει ότι αυτό το ποσό δόθηκε από την επιτροπή εκτίμησης ακινήτων του δήμου, στην οποία συμμετέχει.
Ο κ. Δευτεραίος ρωτά αν θα γίνει σχολείο αν δεν ψηφιστεί η εκμίσθωση.
Η εμπορική αξία του ακινήτου είναι 125000 ευρώ, 4,5 στρ σύμφωνα με τον κ. Κοζάρη.
Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι 3 αξιόλογους οικονομολόγους έχει τελικά η παράταξή του.
Ο κ. Καναρίδης λέει ότι η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ζήτησε από το δήμο να προτείνει τίμημα. Δεν ξέρουμε αν το τίμημα αυτό θα γίνει αποδεκτό.
Ομόφωνη απόφαση να προταθεί ένα μικρό ποσό (τυπικό) από το δήμαρχο και να το διαπραγματευτεί.

20.39

Θέμα 14
Ο κ. Παπαντωνίου λέει ότι λόγω χειμώνα δεν έγιναν τα έργα, χρειάζεται η παράταση.
Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι δικαιώνεται για την ενοικίαση που είχε προτείνει γιατί η αγροτική οδοποιία πρέπει να γίνεται στην ώρα της.
Το έργο έχει υλοποιηθεί σήμερα, λέει ο κ. Δουνάκης, έγινε εξαιρετικό έργο και σήμερα έγιναν οι τελευταίες επιμετρήσεις.
Ο κ. Σιδεράς Χρήστος, πρόεδρος της Καβησού, επιβεβαιώνει ότι έγινε πολύ καλή δουλειά, αλλά έγινε με καθυστέρηση. Πρέπει οι εργασίες να γίνονται λίγο νωρίτερα. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι πανάκριβα, μία βλάβη δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.
Ψηφίζεται ομόφωνα.

20.46

Θέμα 15
Ο κ. Κατσαντούρας ρωτά γιατί αφού έχουν μεταφερθεί τόσοι μηχανικοί στο δήμο δεν μπορούν να υλοποιήσουν καμία μελέτη και πρέπει να δίνονται έξω.
Ο κ. Παπαντωνίου λέει ότι η υπηρεσία δεν έχει τα μέσα, τα όργανα και την εμπειρία να κάνει αυτές τις μελέτες.
Αφορά τη διασταύρωση του δρόμου από τη Δέλτα τηλεόραση μέχρι τη διασταύρωση της Αγνάντιας, με 3 διασταυρώσεις. Με τη μελέτη που θα γίνει με διαγωνισμό, θα προκηρυχθεί και σύντομα.
Ο κ. Φαλέκας λέει ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Τραϊανούπολη.
Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι είναι χαρούμενος που ακούει ότι ετοιμάζονται έργα για την επόμενη προγραμματική περίοδο, πρέπει να είναι το πρώτο που ακούει εδώ και καιρό.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

20.49

Θέματα 16-19
Ψηφίζονται ομόφωνα.

20.56

Θέμα 20
Ο κ. Ζητάκης λέει ότι δεν πρέπει να κάνουμε πάρκα, αλλά να παιδαγωγούμε τους κατοίκους. Παίρνουν την άμμο από το σκάνδαλο για εργασίες στα σπίτια, παίρνουν δέντρα που φυτεύτηκαν, σπάνε τα ξύλα στο θέατρο. Ζητά να δοθεί προσοχή στο πάρκο.
Ο κ. Κογιομτζής λέει ότι στο εξωτερικό τα πάρκα φυλάσσονται και στις 23:00 κλείνουν.
Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι κατοικεί στην περιοχή και βλέπει τις ατέλειες. Στον περιβάλλοντα χώρο που πλήρωσε ο δήμος, έχει υποχωρήσει ήδη το έδαφος. Ολη η πλευρά Μοσχονησίων και Ανδριανουπόλεως είναι ξερή, σαν να μην έχει σπαρθεί γκαζόν. Δεν έχουν γίνει 320 φυτεύσεις δέντρων. Ζήτημα είναι να είναι 20-30. Ολα τα πεύκα είναι άρρωστα. Έχουν απομείνει 79 πεύκα άρρωστα.
Ο κ. Ζιώγας λέει ότι κλαδεύτηκαν και κόπηκαν τα άρρωστα, το Σεπτέμβρη θα φυτευτούν νέα δέντρα μεγάλα, ύψους 3 μέτρων.
Ο κ. Αδαμάκης λέει ότι στην προσωρινή παραλαβή γράφονται οι παρατηρήσεις. Αν δεν διορθωθούν δε θα γίνει η παραλαβή.
Ο κ. Γαλάνης καταψηφίζει (λόγω της αποψίλωσης που υπέστη το πάρκο και της αστοχίας της συμπληρωματικής σύμβασης για τον εξωτερικό φωτισμό ύψους 60.000 ευρώ), το θέμα ψηφίζεται κατά πλειοψηφία.

21.00

Θέμα 21
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 22
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 23
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 5
Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι έγινε παραλαβή της μελέτης Τοπογραφική Αποτύπωση στην περιοχή του περιφερειακού δρόμου, λόγω μίας έλλειψης τροποποιείται η απόφαση του ΔΣ, τυπικά λόγω μείωσης αμοιβής.
Ψηφίζεται ομόφωνα.

Λύεται η συνεδρίαση.

1 Σχόλιο

  1. Χριστίνα Μπαρμπαγιάννη