πάμε μπροστά

Τετάρτη

11

Σεπτέμβριος 2013

0

ΣΧΟΛΙΑ

Επένδυση Γερμανικής Εταιρείας για μεταποίηση βιομάζας αχύρου και σπόρων κάνναβης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Γρηγοριάδης Νίκος, Καμελίδης Αντώνης, Λαμπάκης Ευάγγελος, Πασχάλης Δρακόπουλος, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Συνεντεύξεις, Φωτογραφίες/Γραφικά

Πρόταση Μονάδας Επεξεργασίας ΒιομάζαςΜετά από αίτημά μου και ανταπόκριση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη μετά τη συνέντευξη τύπου της 5/9/2013, αναρτώ προς ενημέρωση των συνδημοτών μας, το έγγραφο που παραδόθηκε στον ίδιο από τους εκπροσώπους του Γερμανού επενδυτή και αφορά στη σχεδιαζόμενη επένδυση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τη γύρω περιοχή.

Το έγγραφο είναι στην αγγλική γλώσσα, έχει ημερομηνία 18/06/2013 και τίτλο: “Πρώτη Φάση βιώσιμης (μονάδας) μεταποίησης βιομάζας 660.000 τόνων αχύρου και σπόρων κάνναβης“. Το έγγραφο έχει συνταχθεί από την εταιρεία μελετών WSP Invest & Development AG.

Η πρώτη ύλη, βιομάζα, θα μεταφέρεται με πλοία στην Αλεξανδρούπολη όπου θα υφίσταται κατεργασία. Τα τελικά προϊόντα θα είναι συστατικά υγιεινών τροφίμων, φαρμακευτικά προϊόντα μεγάλης αξίας, ζωοτροφές, ίνες υφαντουργίας, ενώ τα κατάλοιπα της επεξεργασίας θα μπορούν να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία και να μετατραπούν σε λίπασμα, χώμα τύπου κομπόστ (Terra Preta), κλπ.

Η παραγωγική διαδικασία του βιομηχανικού συγκροτήματος θα δημιουργήσει 660 θέσεις εργασίας, ενώ θα δημιουργηθούν επιπλέον 1.500 θέσεις εργασίας σε βοηθητικές επιχειρήσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν (δείτε τη σελίδα 2 του παρακάτω εγγράφου για τη λεπτομερή διατύπωση του μελετητή σχετικά με τις θέσεις εργασίας).

Παρακολουθείστε βίντεο από τη συνέντευξη τύπου του δημάρχου την 5/9/2013, στην οποία ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το θέμα της προτεινόμενης Γερμανικής επένδυσης και τους λόγους καθυστέρησης στην έγκριση ή την απόρριψή της:

Ακούστε απόσπασμα της ραδιοφωνικής συνέντευξης του δημάρχου στο Δημήτρη Κολιό και τον ραδιοφωνικό σταθμό Maximum FM 93,6 τη Δευτέρα 9/9/2013 το πρωί:

Maximum FM 93,6 logo

Συνέντευξη Λαμπάκη για γερμανική επένδυση στο λιμάνι (Maximum FM 93,6 – 6/9/2013) (κλικ για να την ακούστε)

Στη Δέλτα Τηλεόραση τη Δευτέρα 9/9/2013 το βράδυ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την πορεία της επένδυσης και ανέφερε πληροφορίες του από το υπουργείο Ανάπτυξης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Γρηγοριάδης (“οι νέοι ψάχνουν μία δουλειά για τα προς τα ζην”, “τι είναι αυτό το φυτό, είναι κανναβουριά; είναι βιομηχανική;” “τι ζητάει ο γερμανικός όμιλος από το ελληνικό κράτος; Συγχρηματοδότηση; Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου; Fast track; Τι όγκο χρημάτων ζητάει;”, “να μην κάνουμε εμπόριο ελπίδας σε παιδιά που δεν ξέρουν που την κεφαλή κλίνει”, “βάσει προσωπικών σχέσεων μίλησα με το νομικό τμήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης”, “Δεν υπάρχει κατατεθειμένος τέτοιος φάκελος”, “να κάνουμε επένδυση με ξένα κόλλυβα είναι εύκολο”, “να έχουμε μία εικόνα σε κλειστό κύκλωμα στο δημοτικό συμβούλιο”):

Για το ίδιο θέμα και με αφορμή δελτίο τύπου του δημάρχου Ευάγγελου Λαμπάκη κατά του καναλιού του στις αρχές Αυγούστου, εκφράστηκε δημόσια και ο πρόεδρος της Δέλτα Τηλεόρασης κ. Αντώνης Καμελίδης σε 40λεπτο τηλεοπτικό του διάγγελμα/συνέντευξη, στο οποίο, κάνοντας μία μικρή παρένθεση στην αναφορά του στα χρυσωρυχεία που διακαώς επιθυμεί να υλοποιηθούν, αναφέρει και αυτός “πληροφορίες” του για τους λόγους που δεν πιστεύει ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα προχωρήσει (“ο “ουκρανός” επενδυτής ζητά δάνειο 2,5 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για να υλοποιήσει την επένδυση”):

Δείτε τις σελίδες του εγγράφου, με χειρόγραφη μετάφραση, όπως μας παραδόθηκαν, παρακάτω, ή κατεβάστε το έγγραφο σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ.

Επενδυτική πρόταση Μονάδας Μεταποίησης Βιομάζας Σελ.01

Επενδυτική πρόταση Μονάδας Μεταποίησης Βιομάζας Σελ.02

Επενδυτική πρόταση Μονάδας Μεταποίησης Βιομάζας Σελ.03

Επενδυτική πρόταση Μονάδας Μεταποίησης Βιομάζας Σελ.04

Επενδυτική πρόταση Μονάδας Μεταποίησης Βιομάζας Σελ.05

Επενδυτική πρόταση Μονάδας Μεταποίησης Βιομάζας Σελ.06

Επενδυτική πρόταση Μονάδας Μεταποίησης Βιομάζας Σελ.07

Επενδυτική πρόταση Μονάδας Μεταποίησης Βιομάζας Σελ.08