πάμε μπροστά

Τρίτη

5

Νοέμβριος 2013

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ιστορικές αναλογίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση [άρθρο του Χρήστου Δούκα]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δούκας Χρήστος, Πολιτών

Χρήστος Δούκας, Πολιτικός Μηχανικός, συντονιστής Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Έβρου

Χρήστος Δούκας, Πολιτικός Μηχανικός, συντονιστής Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Έβρου

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΣΟΥΛΑΚΑΚΗ.

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΟΥΚΑ
Πολιτικού Μηχανικού

Α. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ;

Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι η πολιτική των μνημονίων έχει φέρει σε πλήρες αδιέξοδο τη χώρα και σε εξαθλίωση τους πολίτες, χωρίς καμιά θετική προοπτική…. Επομένως αποτελεί απόλυτη ανάγκη οι πολίτες να αγωνιστούν για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση, για να σταματήσουν οι πολιτικές που αποδομούν το κοινωνικό κράτος, που λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο, που οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο όλες τις κοινωνικές ομάδες, όλα τα στρώματα της παραγωγικής διαδικασίας. Να σταματήσει δηλαδή το άλμα στο κενό…..

Παράλληλα, και με την ίδια σκληρότητα ενός δημίου, η πολιτική των μνημονίων της Κυβέρνησης έχει καταστήσει κλινικά νεκρή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στερώντας πόρους θεσμοθετημένους, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, αποδόμηση των παρεχόμενων κοινωνικών παροχών, κατάργηση υπηρεσιών απόλυτα απαραίτητων και απόλυση υπαλλήλων χωρίς καμιά αξιολόγηση …. (με σαφή προοπτική ιδιωτικοποίησης κρίσιμων τομέων για τους πολίτες –νερό, αποκομιδή σκουπιδιών κ.α.)

Εμείς αγωνιζόμαστε για μια αυτοδιοίκηση αγωνιστική, διεκδικητική, συμμετοχική, βασικό μοχλό τοπικής ανάπτυξης. Στις μέρες που διανύουμε , δύο είναι οι βασικοί στόχοι της Τ.Α.: α) η στήριξη στον σχεδιασμό και υλοποίηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και β) η απόδοση στην τοπική κοινωνία (σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες) κοινωνικών παροχών και στήριξης μορφών αλληλεγγύης.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα όσο υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση που αποτελεί εχθρό της Αυτοδιοίκησης. Απαιτούνται νέες πολιτικές και ένα νέο μοντέλο ανασυγκρότησης της χώρας στο οποίο η Τ.Α. θα αποτελεί κεντρικό πυλώνα. Επομένως , για να πάρει η Τ.Α. την θέση που της ανήκει, αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να φύγει, διαφορετικά η μοίρα της Τ.Α. είναι να καταντήσει στην καλύτερη περίπτωση μια αφυδατωμένη διοικητική υπηρεσία.

Ο αγώνας μας λοιπόν και στις επικείμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αφ ενός μεν έχει πολιτικό χαρακτήρα και αφ ετέρου δεν μπορεί παρά να στρέφεται εναντίον των πολιτικών που αποδομούν τον θεσμό της Τ.Α. , και επομένως δεν μπορεί παρά να έχει και αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Όταν παλεύεις για την υπεράσπιση του θεσμού της Τ.Α. που βάλλεται από την μνημονιακή πολιτική σημαίνει ότι παλεύεις για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση που αποτελεί το νεκροθάφτη της Τ.Α.

Ο «Καλλικράτης» θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό πεδίο για την Τ.Α. – κυρίως στη νέα γεωγραφική κατανομή των Δήμων. Ο τρόπος όμως που δημιουργήθηκαν οι νέοι Δήμοι (χωρίς καμιά εσωτερική λογική, και κυρίως για να καλύψουν μικροπολιτικά συμφέροντα) σε συνδυασμό με μια λογική δημαρχοκεντρική, συγκεντρωτική φιλοσοφία που διαπνέει τον «Καλλικράτη», οδηγούν στην ανάγκη να ψηφιστεί ένας άλλος Αυτοδιοικητικός Χάρτης για τη χώρα, που θα αναιρεί τα λάθη του παρελθόντος.

Β. ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΠΙΤΑΣΣΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα – εκτός από σπάνιες και χρονικά σύντομες εξαιρέσεις – στάθηκε εχθρός της Τ.Α. και του αναντικατάστατου ρόλου που πρέπει να παίξει στην τοπική ανάπτυξη. Αν άκουγε κάποιος τα όσα καταμαρτύρησαν στην παρουσίαση του βιβλίου του ΤΑΣΟΥ ΣΟΥΛΑΚΑΚΗ δύο κατ εξοχήν Αυτοδιοικητικά πρόσωπα, ο τ. Δήμαρχος Καλαμάτας ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ (σ.τ.σ. δείτε τα βίντεο που αναφέρει ο κ. Δούκας κάνοντας κλικ εδώ) και ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Α. ΚΟΙΜΗΣΗΣ για την λυσσαλέα πολεμική που άσκησε η Πολιτική εξουσία (ιδιαίτερα η εξουσία του ΠΑΣΟΚ) στους Δημάρχους που με την αγωνιστικότητά τους υπηρέτησαν τις τοπικές κοινωνίες δίνοντας ένα νέο πνεύμα και ρόλο στο θεσμό της Τ.Α. θα καταλάβει τι εννοώ. Όποιος διαβάσει – σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς – το αφήγημα του Τάσου Σουλακάκη για τη δωδεκαετή θητεία του σαν Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης επικεφαλής της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, θα κατανοήσει πολλά για το θέμα αυτό.

Παρά το γεγονός ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται παρά μόνο σαν φάρσα, υπάρχουν σαφείς αναλογίες της εποχής που ζούμε με την εποχή που η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ βγήκε θαρραλέα, κέρδισε την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας και επιτέλεσε επί μία δωδεκαετία ένα σημαντικότατο έργο σε όφελος των Δημοτών. Εκείνη η εποχή (1977-1978) η χώρα βγήκε από μια δικτατορία και η άρχουσα τάξη προσπαθούσε να επιβάλλει στην κοινωνία συντηρητικά πρότυπα. Στην κοινωνία όμως, που βγήκε από μια επτάχρονη τυραννία, υπήρχε η δίψα για ρήξεις και τομές με τις πρακτικές του παρελθόντος, μια νέα γενιά που αμφισβητούσε πρότυπα και αξίες, μπήκε δυναμικά στο κάδρο των εξελίξεων, πρωταγωνίστησε στον μεγάλο και παλλαϊκό αγώνα για διεκδίκηση καλύτερης μοίρας για τον τόπο (διεκδίκηση Ιατρικής Σχολής, Κάθετου οδικού άξονα, αναπτυξιακές πολιτικές) και αποτέλεσε το συμπαγές και ενοποιητικό υλικό για τη δημιουργία της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ .

Αντίστοιχα, η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από την αποτυχία ενός πολιτικού συστήματος, προσώπων και πολιτικών που ήταν επικυρίαρχο τα 35 μεταπολιτευτικά χρόνια, και τα τελευταία χρόνια από την εφαρμογή στη χώρα μιας απίστευτης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβάλλουν στις φτωχές χώρες της Ευρωζώνης οι κυρίαρχες δυνάμεις. Και σήμερα, με άλλους όρους , η κοινωνία αμφισβητεί το μοντέλο της μεταπολιτευτικής πορείας και του πολιτικού συστήματος και προσωπικού που ήταν και είναι στην εξουσία, και αγωνίζεται για να ανατρέψει αυτό το σκηνικό. Όχι όμως με ρετουσάρισμα, αλλά με ρήξεις και ανατροπές των συνηθειών και κατεστημένων πολιτικών αντιλήψεων και πρακτικών που κατέστρεψαν τη χώρα και τους πολίτες.

Αυτήν την αναγκαιότητα, με αυτά τα θεμελιώδη και αναλλοίωτα χαρακτηριστικά καλούμαστε να υπηρετήσουμε στο κίνημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επομένως και στο Δήμο μας. Με ανιδιοτέλεια, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς δεύτερες και υστερόβουλες σκέψεις. Τώρα είναι η ώρα για να συγκροτηθεί αυτό το μπλoκ των κοινωνικών δυνάμεων που θα αμφισβητήσει τις κυρίαρχες λογικές… που θα υπηρετήσει την κοινωνία…. που θα διαφυλάξει τα κοινωνικά αγαθά… που θα προστατεύσει το περιβάλλον…. που θα στοχεύει σε μια κοινωνία δίκαιη και δημοκρατική με συμμετοχικές διαδικασίες …. Κυρίως για τα παιδιά μας, για τη νέα γενιά. Όπως η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ μετουσίωσε σε πράξη τις ανάγκες εκείνης της εποχής, ας δώσουμε για μια ακόμη φορά ελπίδα στο μέλλον.

Ας μη χαρίσουμε τίποτε σ’ αυτούς που λεηλατούν τη ζωή μας και τα όνειρα της νέας γενιάς. Ας δώσουμε «χώρο» και στα νέα μυαλά, στη νέα γενιά, στους πολίτες που θα πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της χώρας και του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Ας βγούμε από το λήθαργο και ας απαιτήσουμε το δίκιο μας. Ας συγκροτήσουμε τη Δημοτική Παράταξη που θα αμφισβητεί καθημερινά την «ψεύτικη αλήθεια» και την μιζέρια που μας έχουν υποσχεθεί για το παρόν και το μέλλον μας οι «επ………….» της πολιτικής.

Η λέξη «επ…….» ας ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις επιλογές του κάθε αναγνώστη….

Αλεξανδρούπολη ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013
ΧΡΗΣΤΟΣ Π. ΔΟΥΚΑΣ
Πολιτικός Μηχανικός
e-mail: doukas49@gmail.com