πάμε μπροστά

Παρασκευή

10

Ιανουάριος 2014

1

ΣΧΟΛΙΑ

Προτάσεις Γιάννη Λασκαράκη για το χωροταξικό σχεδιασμό

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Γιάννης Λασκαράκης, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικών Συμβούλων, Εισηγήσεις, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Χωροταξικός Σχεδιασμός Περιφέρειας ΑΜΘ

Γιάννης Λασκαράκης, Ανεξάρτητος Δημοτικός ΣύμβουλοςΔιαβάστε τις προτάσεις του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Γιάννη Λασκαράκη, όπως τις απέστειλλε σε ηλεκτρονική μορφή στους δημοτικούς συμβούλους και στο προεδρείο του με αφορμή το σημερινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το χωροταξικό περιφερειακό σχεδιασμό.

Προσωπικά θέλω να τον συγχαρώ γιατί πάντα δείχνει έμπρακτα και εγγράφως το ενδιαφέρον του για το σχεδιασμό της πόλης και της περιοχής μας, και σε σημαντικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου σαν το σημερινό “κατεβαίνει” πάντα διαβασμένος και με προτάσεις.

Σε αντίθεση με τις δημοτικές παρατάξεις της μείζονος, του κ. Νίκου Γρηγοριάδη και της ελάσσονος αντιπολίτευσης (και πρώην δικιάς μου, “μαζί Πάμε Μπροστά”) του κ. Γιώργου Ραπτόπουλου, οι οποίες απαξιώνουν τους θεσμούς της διαβούλευσης (έστω καθυστερημένης εκ των πραγμάτων και των προθεσμιών) και του δημοτικού συμβουλίου, όταν με αμφίβολης αξίας δικαιολογίες απουσιάζουν, δε συνεισφέρουν ούτε μία γραμμή πρότασης, αφήνοντας την υπόνοια σ’ εμένα τον αδαή (πιθανά και σε άλλους συνδημότες), ότι είτε δεν είναι ενήμεροι για το θέμα είτε δεν είχαν τη διάθεση και το χρόνο να ενημερωθούν και να βοηθήσουν (ξέρω, το απόγευμα της Παρασκευής είναι εργάσιμη, θα πουν ορισμένοι… Η προσφορά όμως στα κοινά θέλει και θυσίες…)

ΑΠΟ: ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΣΚΑΡΑΚΗ
Δημοτικό Σύμβουλο

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ , ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Το μέγα πλεονέκτημα και η ατμομηχανή στην ανάπτυξη του Δήμου , μέσα στα πλαίσια του Περιφερειακού Σχεδιασμού, είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει η Αλεξανδρούπολη, ως κόμβος συνδυασμένων μεταφορών και επικοινωνιών, σε μια νέα γεωγραφική και οικονομική πραγματικότητα, στο σημείο που συνδέεται ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος με τις αναδυόμενες αγορές του Ευξείνου πόντου και της Ασίας, δίπλα στην Κωνσταντινούπολη των 20 εκατομμυρίων , στην έξοδο των «Δαρδανελίων της ξηράς» προς την Μεσόγειο , επί των αξόνων από Δύση σε ανατολή και Βορρά προς Νότο, στο «δρόμο του μεταξιού».

Οι προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης αφορούν τα νέα δεδομένα ανάπτυξης όλου του Έβρου και όλης Περιφέρειας. Πρώτιστος στόχος είναι η αξιοποίηση της εγγύτητας στις νέες αγορές για τη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών με την υποστήριξη των στρατηγικών υποδομών: Αυτές είναι η Εγνατία, το Λιμάνι, το Αεροδρόμιο, ο Σιδηρόδρομος , ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ και ο Δικτυακός Κόμβος που πρέπει να δημιουργηθεί για να διασυνδέσουμε το παραγωγικό δυναμικό μας με τις σημερινές αγορές που δεν έχουν οικονομικά σύνορα.

Απαιτούνται έργα και δράσεις συμβατά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα που εντάσσονται στα διευρωπαϊκά δίκτυα και στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο.

Στόχος η ανάπτυξη του τοπικού πλούτου, η αύξηση του εισοδήματος και η καταπολέμηση της ανεργίας.

Η διασυνοριακή θέση του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας, αποτελεί μέγιστο πλεονέκτημα και δεν πρέπει να δίνει τροφή σε ξενοφοβικά στερεότυπα, αλλά σε εξωστρεφείς δράσεις και πρωτοβουλίες. Είμαστε ένας Δήμος και μια Περιφέρεια ανοιχτών οριζόντων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο τα δίκτυα και οι κόμβοι των διεθνών συνδυασμένων μεταφορών και των επικοινωνιών αποτελούν τις φυσικές και τεχνολογικές υποδομές διαχείρισης των μεγάλων αλλαγών.

Αυτό είναι το όραμα της επόμενης δεκαετίας και αυτό πρέπει να καθοδηγεί τον σχεδιασμό μας.

Τέσσερις είναι οι γενικοί άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής για ένα Περιφερειακό και Δημοτικό σχεδιασμό.

Πρώτος άξονας : Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Εξωστρέφεια του Παραγωγικού Δυναμικού

  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Τοπικής Αγοράς
  • Έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή καινοτομίας.
  • Ανάπτυξη τεχνικών υποδομών στήριξης των Επιχειρήσεων που εντάσσονται στην τοπική αγορά
  • Πρόγραμμα στήριξης νέων αγροτών, νέων επιχειρηματιών, νέων γυναικών.
  • Δημιουργία και Υποστήριξη Δικτύων Εταιρικών Σχέσεων Καταναλωτών, Εμπόρων και Παραγωγών Διατροφικών προϊόντων της νέας Αγροτικής Οικονομίας .
  • Προώθηση προγραμμάτων ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
  • Δημιουργία Κέντρου αναδιανομής της Καινοτομίας

Δεύτερος άξονας: Αειφορία, Βιωσιμότητα και Ποιότητα Ζωής

  • Προστασία , ανάδειξη και ανάπτυξη βιοτόπων
  • Μέτρα πρόληψης φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων. Πολιτική προστασία, σχέδιο για σεισμό και άλλες καταστροφές, εθελοντισμός
  • Πολιτιστική, αθλητική και κοινωνική πολιτική δημιουργώντας θεσμούς και υποδομές. Με σεβασμό στη πολυπολιτισμικότητα και το διαφορετικό.

Τρίτος άξονας : Απασχόληση και Κοινωνική Συνοχή για τις Τοπικές Κοινωνίες

  • Ίδρυση κέντρου νεανικής επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας.
  • Δημιουργία Δικτύου για την Έρευνα, την Κατάρτιση και την δια βίου Εκπαίδευση και την στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
  • Εταιρική συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, της Γνώσης και της Καινοτομίας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στήριξη της απασχόλησης και της συνοχής

Τέταρτος άξονας: Υποδομές και Υπηρεσίες προς τις Επιχειρήσεις και τους Δημότες

  • Βελτίωση των θεσμών διακυβέρνησης των Τοπικών Υποθέσεων
  • Ανάπτυξη και βελτίωση των Τοπικών δικτύων μεταφορών και διασύνδεση τους με τα Νομαρχιακά, Περιφερειακά και Διευρωπαϊκά Δίκτυα.
  • Ανάπτυξη και βελτίωση Τοπικών Δικτύων Ενέργειας επικοινωνιών και πληροφορικής
  • Ανάπτυξη και βελτίωση Τοπικών Δικτύων Ύδρευσης, Αποχέτευσης, Αποκομιδής και Διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων.
  • Βελτίωση των κοινωνικών υποδομών του Δήμου προς το γενικό πληθυσμό, τις ευπαθείς και τις ειδικές ομάδες .

ΔΕΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Πρώτος στρατηγικός στόχος: Η αξιοποίηση της θέσης της Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας στη Βαλκανική, στην Ευρώπη και τον Κόσμο, με ενεργοποίηση των σημαντικών υποδομών τις οποίες διαθέτει με ορισμένες πρόσθετες συμπληρώσεις και βελτιώσεις που απαιτούνται.
Η Αλεξανδρούπολη διαθέτει αυτή τη στιγμή υποδομές συνδυασμένων μεταφορών και επικοινωνιών τις οποίες διαθέτουν μόνο η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη και η Μητροπολιτική Περιοχή της Πρωτεύουσας. Αυτοκινητόδρομος, σιδηρόδρομος, λιμάνι και αεροδρόμιο συναντώνται και σε μια γραμμική διάταξη μήκους μόνο πέντε χιλιομέτρων. Συνεργασία με τις γειτονικές χώρες σε όλα τα επίπεδα

Δεύτερος στρατηγικός στόχος: Η δημιουργία περιβάλλοντος υποβοήθησης της επιχειρηματικότητας, με δημιουργία κέντρου στήριξης των Επιχειρήσεων, σε συνεργασία με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο. Διάχυση πληροφοριών και γνώσεων για βελτίωση της Επιχειρηματικότητας, της Καινοτομίας, της Ανταγωνιστικότητας και Εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της ανοικτής πόλης της Αλεξανδρούπολης. Καινοτομικές πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Αγορά της Αλεξανδρούπολης, ώστε να γίνει ελκυστικής επισκεψιμότητας

Τρίτος στρατηγικός στόχος: Η τουριστική ανάπτυξη η οποία αποκτά συγκεκριμένο περιεχόμενο με την αξιοποίηση του ξενοδοχειακού δυναμικού της Πόλης (συνεδριακός τουρισμός, τουρισμός προορισμού και περιηγήσεων) και την αξιοποίηση του κόμβου των συνδυασμένων θαλάσσιων, οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών συγκοινωνιών.
Ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου της προϊστορικής, κλασσικής, μεσαιωνικής και οθωμανικής περιόδου σε όλη της Περιφέρειας, τη διασύνδεσή τους με την ιστορικότητα της ευρύτερης περιοχής, την δημιουργία διαδρομών και υποδομών για προσέλκυση τουριστών από την Τουρκία, αξιοποιώντας και την επικείμενη κατάργηση της βίζας.
Δημιουργία τουριστικού δικτύου βιότοπων , οικολογικών πάρκων, ακτών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με ανάδειξη, προστασία και αναβάθμιση των προστατευμένων περιοχών. Σύνδεση του τουρισμού με την τοπικού οικονομία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών (παραγωγή και πώληση επώνυμων με ονομασία προέλευσης και αναμνηστικών, μια και ο τουρισμός ως ένας σημαντικός μηχανισμός άμεσης αναδιανομής εισοδημάτων στηρίζει την τοπική αγορά, τα επώνυμα προϊόντα, την διατροφική γεωργία και κτηνοτροφία όλης της Περιφέρειας.

Τέταρτος στρατηγικός στόχος: Ο προγραμματισμός και σχεδιασμός από το Δήμο, πιλοτικών εφαρμογών στον ενεργειακό τομέα (Γεωθερμία, παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), στον αγροτικό τομέα (Θερμοκηπιακές καλλιέργειες με άντληση θερμότητας από τη γη), στο εμπόριο. Αλυσίδες επώνυμων προϊόντων μέσα στο εμπορικό δίκτυο της πόλης.

Πέμπτος στρατηγικός στόχος: Η στήριξη της απασχόλησης με προγράμματα κατάρτισης των νέων στα νέα επαγγέλματα που έχει ανάγκη η νέα οικονομία του Δήμου στην ανταγωνιστική προοπτική του.

Έκτος στρατηγικός στόχος: Η χρηματοδότηση δράσεων για την αειφόρο και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής με φροντίδα στην υγεία, τη δημόσια υγεία και υγιεινή και στήριξη του πολιτισμού και δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων από ακραία φυσικά φαινόμενα και τεχνολογικές αστοχίες.

Έβδομος στρατηγικός στόχος: Η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες. Η δικτύωση της Πόλης και οικισμών με το φυσικό αέριο. Η κεντρική θέρμανση της Αλεξανδρούπολης αποτελεί προτεραιότητα για την υποβοήθηση της οικονομικής βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας. Η δημιουργία δικτυακού κόμβου για την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας και για την ενημέρωση των επισκεπτών, στα πλαίσια των τουριστικών υποδομών.

Όγδος στρατηγικός στόχος: Ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι πολεοδομικές παρεμβάσεις, οι κυκλοφοριακές μελέτες και οι υποδομές που αποσκοπούν στο νέο πρόσωπο της Αλεξαδνούπολης, των Φερών και της Τραϊναούπολης, ώστε να ανταποκριθούν στο νέο ρόλο τους ως μέρος του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου και των διευρωπαϊών δικτύων. Ρύθμιση της αστικής ζώνης του ΟΣΕ και του Λιμένα και διασύνδεση τους με Αεροδρόμιο, Εγνατία, Σιδηρόδρομο και φυσικές και τεχνολογικές υποδομές μεταξύ τους και με τα δίκτυα του Δήμου.

Ένατος στρατηγικός στόχος: Το περιβάλλον, η προστασία των βιότοπων, ο έλεγχος και η αποτελεσματική ή και αποτρεπτική αντιμετώπιση της απομείωσης του περιβαλλοντικού κεφαλαίου (φυσικού και αστικού), από ρυπογόνες υπάρχουσες ή σχεδιαζόμενες επενδύσεις ή από πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Αποκατάσταση της νομιμότητας με την καταγραφή, έλεγχο και επιβολή των νόμιμων κυρώσεων στους πολίτες που ασελγούν σε βάρος τους φυσικού και αστικού περιβάλλοντος (π.χ. ΔΕΛΤΑ Έβρου, παραλίες, δάση, πόλεις).

Δέκατος στρατηγικός στόχος: Η Χωροταξική ένταξη των Τοπικών Ενοτήτων στην Ανοικτή Πόλη του Δήμου, με την ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων τους και διασύνδεσή τους με τα δίκτυα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών της, Ένταξη στα δίκτυα πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης κρίσεων έκτακτων συνθηκών από ακραία φαινόμενα, τεχνολογικές αστοχίες ή βιολογικά, τοξικά ,χημικά ατυχήματα στον αστικό και περιαστικό ιστό και τους οικισμούς του Δήμου.

ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Α. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  1. Αναβάθμιση των Τελωνείων Κήπων και Καστανιών. Λειτουργία τελωνείου στη Σαμοθράκη
  2. Δημιουργία αίθουσας υποδοχής και ηλεκτρονικής ξενάγησης στα αεροδρόμια.
  3. Ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση Αρχαιολογικών χώρων της Περιφέρειας, σύμφωνα με το συνημμένο σχέδιο .
  4. Βιότοπος του Δέλτα, ελαφρές παρεμβάσεις για περιήγηση και οικολογικό τουρισμό κατά τα πρότυπα των Πρεσπών και της Κερκίνης. Δημιουργία πρότυπων αλιευτικών καταφυγίων, συμβατών με το περιβάλλον. Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών ή προσαρμογή στο περιβάλλον και νομιμοποίησή τους, σύμφωνα με το συνημμένο σχέδιο.
  5. Μονάδα λουτροθεραπείας, αναψυχής και οικοτουρισμού στα Λουτρά, με βάση την υπάρχουσα μελέτη.
  6. Μελέτη μικρής Μαρίνας και Ενυδρείου στα πλαίσια της οργάνωσης της παραλιακής ζώνης κάτω από το Φάρο.
  7. Χωροταξικός σχεδιασμός τουριστικής παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης -Μαρώνειας.
  8. Ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση του ορεινού όγκου (υλοτομία, θηραματροφείο, ορεινό καταφύγιο, Κέντρο Πληροφόρησης, αθλητικές εγκαταστάσεις για προετοιμασία αθλητικών ομάδων κλπ). Κέντρο αναψυχής και ξενώνες στη λίμνη του Υδροταμιευτήρα και προστασία δημιουργούμενου βιότοπου.
  9. Μεταλλείο Κίρκης , εξυγίανση και σχεδιασμός για δημιουργία «βιομηχανικού πάρκου –  μουσείου»
  10. Τουριστικά προγράμματα προβολής και διαφήμισης στις γειτονικές χώρες .

Β. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

  1. Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, έργα υποδομής, εξοπλισμός και μέτρα πολιτικής για την αξιοποίηση του ρόλου του στην αντικατάσταση των στενών των Δαρδανελών.
  2. Σύνθετος Επιβατικός Σταθμός τραίνου, ΚΤΕΛ, Αστικών, τραμ , ταξί και λιμανιού, ως τερματικός σταθμός διευρωπαϊκών δικτύων και σύνδεσή του με το αεροδρόμιο με ελαφρύ τραμ . Ιδανικός ο χώρος όπισθεν των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, όπου καταλήγει ο Περιφερειακός δρόμος που συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία. Ταυτόχρονα απελευθερώνεται ο χώρος των σιδηροδρομικών γραμμών παράλληλα με την οδό Καραολή-Δημητρίου, μήκους 700 μέτρων και πλάτους 40. ένας εν δυνάμει παραλιακός πεζόδρομος –στολίδι για την Αλεξανδρούπολη.
  3. Ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Τσανάκαλε- Ίμβρου, Σαμοθράκης, Αλεξανδρούπολης
  4. Μεγάλη Περιφερειακή οδός της Αλεξανδρούπολης
  5. Μελέτη σκοπιμότητας για το τραμ από Φέρες μέχρι Μάκρη.
  6. Κυκλοφοριακή μελέτη και καμπάνια υπέρ του περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου και της χρησιμοποίησης του ποδήλατου και των μέσων μαζικής μεταφοράς
  7. Μελέτη σκοπιμότητας και δρομολόγηση Υδροπλάνων για Σαμοθράκη, Λήμνο, Τσανάκαλε
  8. Κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου

Γ. ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ, ΑΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  1. Σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου – πολεοδομικές επεκτάσεις
  2. Επιχείρηση Ανασυγκρότησης του Δημόσιου Αστικού Χώρου, Πολεοδομικές Επιτροπές Γειτονιάς και Συνοικιακά Συμβούλια
  3. Διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης κάτω από το Φάρο, με αναπτυξιακή κριτήρια, για σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα και δημιουργία ζώνης αναψυχής. Χώροι στάθμευσης και καταστήματα δημιουργούνται κάτω από την επέκταση της πλατείας του Φάρου. Προγραμματική σύμβαση με ΟΛΑ και ΟΣΕ.
  4. Η Πλατεία Ανεξαρτησίας επανασχεδιάζεται και μετατρέπεται σε Ιστορικό κέντρο Πόλης. Ενοποιείται με τη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία και συνδέει τη Λεωφόρο Δημοκρατίας με την παραλία. Μεταφορά των δικαστικών υπηρεσιών σε νέο κτήριο και σε οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο Δήμος, με αντάλλαγμα την παραχώρηση του κτηρίου του Πρωτοδικείου.
  5. Δημιουργία Τράπεζας γης. Απόκτηση ελεύθερων χώρων και οικοπέδων για σχολεία.
  6. Επέκταση των Ποδηλατοδρόμων στην παραλιακή ζώνη, διάθεση κοινόχρηστων ποδήλατων , κατά τα πρότυπα της Βαρκελώνης και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
  7. Δημιουργία Εμπορικού Κέντρου με Δημοτική αγορά (λαχαναγορά, ψαραγορά, κρεαταγορά) και τη λαϊκή αγορά , στον χώρο πέριξ των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ.
  8. Μελέτη αξιοποίησης κτηρίων παλιού Νοσοκομείου στην οδό Δήμητρας
  9. Δημιουργία νέων εκτάσεων με την αξιοποίηση των βυθοκορημάτων της εκσκαφής του λιμανιού.
  10. Σχέδιο πόλης περιοχής οδού Άβαντος, δημιουργία πλατείας για γιορτές και εκδηλώσεις, Νέο μειονοτικό σχολείο
  11. Δημιουργία συνθηκών ελκυστικής αγοράς (πεζοδρομίσεις, στέγαστρα, παρτέρια, μουσική)
  12. Δημιουργία μηχανισμού ελέγχου αυθαιρέτων (ψηφιακή απεικόνιση του εδάφους)

Δ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  1. Αξιοποίηση της υδατόπτωσης του υδροταμιευτήρα για παραγωγή ενέργειας
  2. Διαχείριση αποβλήτων
  3. Σύνδεση με φυσικό αέριο για οικιακή χρήση και βιομηχανική χρήση
  4. Μελέτη για κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο
  5. Ενέργεια από γεωθερμία της Τραϊανούπολης για θέρμανση σπιτιών, θερμοκηπίων και ιχθυοκαλλιεργειών.
  6. Εξοικονόμηση ενέργειας με χρήση λαμπτήρων LED στο δημοτικό φωτισμό.
  7. Μετατροπές δημόσιων κτηρίων (σχολεία, υπηρεσίες κλπ), σε πρότυπα κτήρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης,
  8. Σύνταξη υδρογεωλογικής μελέτης.

Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΥΓΕΙΑ

  1. Μετατροπή των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι σε Δημοτικό «πολύτεχνο» , θεατρική και μουσική σκηνή, πινακοθήκη.
  2. Ολοκλήρωση του Μουσείου της Αλεξανδρούπολης
  3. Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου
  4. Έργα εξυπηρέτησης για άτομα με ειδικές ανάγκες
  5. Προμήθεια Ασθενοφόρου

ΣΤ. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

  1. Πιλοτικά προγράμματα για τοπικά προϊόντα (μέλι, λάδι. αρωματικά φυτά , τσίπουρο, κρασί , χυμούς κλπ) για τυποποίηση και προβολή με ονομασία προέλευσης.
  2. Έργα άρδευσης και αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού
  3. Γραφείο Ενημέρωσης και Τράπεζας δεδομένων Νέων πρακτικών (σε συνεργασία με ΕΓΣ)

Ζ. ΔΙΚΤΥΑ ΠΟΛΕΩΝ

  1. Δημιουργία «Δικτύων πόλεων» με κοινά ή συμπληρωματικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Απαραίτητο το δίπολο Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης λόγω συμπληρωματικών υποδομών (λιμάνι, αεροδρόμιο, πολιτισμός, διοίκηση κλπ)
  2. Δίπολα Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης – Καβάλας, Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς
  3. Δίκτυα με Φιλιππούπολη, Χάσκοβο, Αδριανούπολη Κεσσάνη, αλλά και με Σαμοθράκη, Λήμνο, Ίμβρο, Τσανάκαλε
  4. Η διασύνδεση της Αλεξανδρούπολης με πόλεις – λιμάνια της Μεσογείου , του Εύξεινου Πόντου της Δυτικής Ευρώπης και της Βαλτικής, επικουρεί την λειτουργία της πόλης ως κέντρου συνδυασμένων μεταφορών και τμήματος του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου και των διευρωπαϊκών δικτύων.
  5. Προώθηση προϊόντων του Δήμου και του τουρισμού στις όμορες χώρες και αλλού, με εκθέσεις .

Η. ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Χρησιμοποιείται για έργα προστασίας του περιβάλλοντος και τροφοδοτείται από την κατάθεση προστίμων και εισφορών

  1. Πρόστιμα από πολεοδομικές παραβάσεις
  2. Πρόστιμα από μείωση της αξίας του περιβαλλοντικού κεφαλαίου
  3. Τέλη από ανεμογεννήτριες, φυσικό αέριο, λατομεία
  4. Πόροι από το ΕΤΕΡΠΣ

Θ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ

  1. Εγκατάσταση στο Δήμο, ολοκληρωμένου συστήματος διασφάλισης ποιότητας, μηχανοργάνωση, δίκτυα πληροφόρησης και ψηφιακής διακυβέρνησης
  2. Πολιτική προστασία – πρόγραμμα για σεισμούς – πυρκαγιές – πλημμύρες.
  3. Καθαριότητα, καμπάνια για μείωση απορριμμάτων, ανακύκλωση,

Ι. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ (θεσμικές παρεμβάσεις)

  1. Στήριξη της απασχόλησης, με κατάρτιση των ανέργων στα νέα επαγγέλματα , με τη δια βίου μάθηση, με τοπικά σύμφωνα απασχόλησης .
  2. Κέντρο νεανικής επιχειρηματικότητας, αυτενέργειας και καινοτομίας

1 Σχόλιο

  1. papanikolopulos nikolaos