πάμε μπροστά

Κυριακή

16

Φεβρουάριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του ο κ. Άκης Αγγλιάς!

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αγγλιάς Θεόδωρος (Άκης), Αρχεία βίντεο, Δημοτικό Συμβούλιο, Διαύγεια, Διαφάνεια, Επίσημα Πρακτικά, Μεγάλα θέματα δήμου, Παρατάξεις, Πασχάλης Δρακόπουλος, Πόλη και Πολίτες, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Συνεντεύξεις, Φωτογραφίες/Γραφικά

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Θεόδωρος Αγγλιάς

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Θεόδωρος Αγγλιάς

Ένας από τους παλαιότερους αυτοδιοικητικούς του δήμου μας, ο σημερινός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Θεόδωρος (Άκης) Αγγλιάς, εμφανίστηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης την 13η Φεβρουαρίου 2014.

Εκλεγμένος, κατά τα λεγόμενά του, συνεχώς από το 1978 κλείνει φέτος 36 χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος και παρά το γεγονός ότι πιστεύει και ο ίδιος στην ανανέωση των προσώπων, επιλέγει να είναι εκ νέου υποψήφιος γιατί δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του (έχει ακόμα πολλά να δώσει, λέει).

Το Δημοτικό Συμβούλιο επί πρώτης Δημαρχιακής θητείας του Τάσου Σουλακάκη την περίοδο  1978-1982. Όρθιοι από αριστερά: Κιζιρίδης Τάκης- Δουλάμης Ζαχαρίας- Γιαννούτσος Γιάννης- Αγγλιάς Θόδωρος- Λασκαράκης Γιάννης- Σουλακάκης Τάσος- Καλογιαννίδης Παναγιώτης- Μιχαηλίδης Σάββας- Φωτιάδης Απόστολος- Καρακατσάνης Απόστολος- Γκιούλας Μιχαήλ- Πετρίδης Δημήτρης. Καθήμενοι από αριστερά: Ελενίδης Κώστας- Πανταζίδης Κώστας- Παρασκευόπουλος Μιχάλης- Δούκας Χρήστος- Κεβρεκίδης Θόδωρος- Συβρικόζης- Μανδάνης Λευθέρης- Αδαμίδης Βαγγέλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο επί πρώτης Δημαρχιακής θητείας του Τάσου Σουλακάκη την περίοδο 1978-1982.
Όρθιοι από αριστερά: Κιζιρίδης Τάκης- Δουλάμης Ζαχαρίας- Γιαννούτσος Γιάννης- Αγγλιάς Θόδωρος- Λασκαράκης Γιάννης- Σουλακάκης Τάσος- Καλογιαννίδης Παναγιώτης- Μιχαηλίδης Σάββας- Φωτιάδης Απόστολος- Καρακατσάνης Απόστολος- Γκιούλας Μιχαήλ- Πετρίδης Δημήτρης. Καθήμενοι από αριστερά: Ελενίδης Κώστας- Πανταζίδης Κώστας- Παρασκευόπουλος Μιχάλης- Δούκας Χρήστος- Κεβρεκίδης Θόδωρος- Σεβρικόζης- Μανδάνης Λευθέρης- Αδαμίδης Βαγγέλης.
(Πηγή φωτογραφίας: oldalexandroupoli.gr)

Άκης Αγγλιάς, μέλος του ΔΣ 1978-1982

Άκης Αγγλιάς, μέλος του ΔΣ 1978-1982 (Πηγή φωτογραφίας: oldalexandroupoli.gr)

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Αγγλιάς φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του περί του αντιθέτου, δεν κατάφερε να βρει λύση στο θέμα της μη ύπαρξης απομαγνητοφωνημένων πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου. Αρχικά μας έλεγε ότι δεν είναι απαραίτητο, ότι κοστίζει πολλά χρήματα, στη συνέχεια ότι βρήκε μία οικονομική εταιρεία απομαγνητοφωνήσεων στην Κομοτηνή και τέλος ότι η δαπάνη αυτή δεν εγκρίνεται από τον Επίτροπο (όταν πολλοί άλλοι δήμοι και περιφέρειες έχουν ήδη συνάψει συμβάσεις αντίστοιχες με εταιρείες απομαγνητοφώνησης). Κοινώς, όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει… Ούτε κατάφερε να κινητοποιήσει έναν υπάλληλο της γραμματείας του ΔΣ για μία εργάσιμη (το πολύ δύο) το μήνα ώστε να γίνεται το έργο αυτό με ίδια μέσα του δήμου… Η ανακοίνωση του αριθμού των εγγράφων που αναρτήθηκαν το 2013 στο Διαύγεια από τις υπηρεσίες του δήμου, δεν είναι απόδειξη της επιδίωξης της διαφάνειας από τη δημοτική αρχή, αυτές είναι υποχρεωμένη να τις πράξει από την ισχύουσα νομοθεσία. Η ανυπαρξία όμως επίσημων, εγγράφων πρακτικών του Δ.Σ. είναι σοβαρό ατόπημα (καθώς επιβάλλεται από τον Καλλικράτη), ενώ το θέμα αυτό συνεχίζει εδώ και 3 χρόνια να είναι σε εκκρεμότητα! Ίσως άλλη μία 5ετής θητεία να είναι απαραίτητη στον κ. Αγγλιά για δώσει, επιτέλους, λύση…

Όσον αφορά το θέμα της προεδρίας του στο ΔΣ, δεν έχω μέτρο σύγκρισης στο δήμο μας, αλλά πιστεύω πως ο προηγούμενος γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου (εκ Δράμας) ο κ. Μιχαηλίδης, ήταν πολύ καλύτερος στο ρόλο του, συντόνιζε τις συζητήσεις άψογα, αφαιρούσε το λόγο σε όποιον υπερέβαινε τον προκαθορισμένο χρόνο και δεν άφηνε τον περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη να αναπτύσσει μονολόγους χωρίς τέλος, επέβαλλε το σεβασμό των συμβούλων σε αυτόν που είχε το λόγο. Σε αντίθεση με όλα αυτά, στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης πολλές φορές ένιωσα ότι στη συζήτηση προέδρευε ο κ. δήμαρχος, οι σύμβουλοι ξέφευγαν πολλές φορές από τα χρονικά όρια των παρεμβάσεών τους, διέκοπταν ασταμάτητα τους ομιλούντες, πολλές φορές έγινε παρατήρηση σε συμβούλους της συμπολίτευσης επειδή ήθελαν να εκφράσουν την άποψή τους και λοιπά ευτράπελα… Στα θετικά της παρουσίας του κ. Αγγλιά η επιστράτευση του χιούμορ του (όχι πάντοτε πετυχημένου) που κατάφερνε να χαλαρώσει την τεταμένη ατμόσφαιρα της αίθουσας.

Τέλος, αναρωτιέμαι τι θα έκανε εάν δεν πίστευε στην ανανέωση των προσώπων ο κ. Αγγλιάς. Θα ερχόταν εκλεγμένος στην αίθουσα του ΔΣ μέχρι τα βαθιά του γεράματα, με υποβοήθηση; :-) Μήπως πιστεύει πως η αίσθηση του χιούμορ του είναι αναντικατάστατη και πιθανή απουσία του από την προεδρία του δημοτικού συμβουλίου θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις;

Μακάρι όλοι να καταλάβουν ότι η συνέπεια λόγων και έργων είναι απαραίτητη και η ανάγκη ανανέωσης επιτακτική. Με το να θέτουν υποψηφιότητα συνεχώς δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και αποτρέπουν νέους, άγνωστους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά καθώς οι πιθανότητες εκλογής τους, λόγω περιορισμένης αναγνωρισιμότητας, είναι ελάχιστες…

Στις ερχόμενες εκλογές ελπίζω ο κόσμος να βοηθήσει με την ψήφο του όλα αυτά τα στελέχη που “θέλουν ακόμα λίγο” και που υπόσχονται ότι θα αποχωρήσουν “αν κουραστούν”, να αποσυρθούν λίγο νωρίτερα δίνοντας ζωτικό χώρο ανάπτυξης στα νέα στελέχη που είναι απαραίτητα για τη συνέχεια της τοπικής αυτοδιοίκησης στο δήμο μας. Η ενασχόληση με τα κοινά πρέπει να είναι αποτέλεσμα της αίσθησης καθήκοντος και της προσφοράς στους συνδημότες μας, και να μην μετατρέπεται σε επαγγελματική.

Δείτε το απόσπασμα του κεντρικού δελτίου της Δέλτα Τηλεόρασης στο οποίο αναφέρεται στην εκ νέου υποψηφιότητά του ο κ. Άκης Αγγλιάς:

Σε αυτό, ο κ. Αγγλιάς λέει: “Σας λέω το εξής, είμαι της αρχής να φεύγουν οι μεγάλοι, οι παλιοί, να’ ρχεται νέο αίμα. Το νιώθω κι ήμουνα, το’ λεγα χρόνια. Αλλά ρε παιδιά, δεν ολοκλήρωσα την πενταετία, τρεισήμιση χρόνια είμαι (σ.σ. αναφέρεται στο γεγονός ότι η παρούσα θητεία του ΔΣ είναι τρεισήμιση χρόνια, βάσει Καλλικράτη, ενώ από εδώ και στο εξής θα γίνονται δημοτικές εκλογές κάθε πέντε χρόνια), και δεύτερον, θέλω ακόμα λίγο, έχω ακόμα λίγο το κουράγιο, νιώθω ότι έχω πολύ κουράγιο. Αν κουραστώ, εντάξει θα αποχωρήσω. Δεν θέλω να πάρω θέση κάποιου άλλου, αλλά ακόμα λίγο, θέλω να παίξω ακόμα… θέλω να ξανακάνω…”

Ολόκληρο το βίντεο της εμφάνισης του κ. Αγγλιά στη Δέλτα Τηλεόραση, εδώ: