Νίκος Τζανίδης, ένας υποψήφιος δήμαρχος υπέρ των χρυσωρυχείων με antigold ξεσπάσματα (ή το ανάποδο;)
Δημοσιεύτηκε από Πασχάλης Δρακόπουλος, Κατηγορία αλλάΖΟΥΜΕ τώρα, Αρχεία βίντεο, Διαχείριση Απορριμμάτων, Μεγάλα θέματα δήμου, Παρατάξεις, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Συνεντεύξεις, Τζανίδης Νικόλαος, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, Χρυσωρυχεία
Τρέμουν οι antigold υποψήφιοι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης (δηλαδή όλοι, οι κ.κ. Λαμπάκης – Μιχαηλίδης – Δευτεραίος – να μην ξεχάσω και τον κ. Φωτιάδη). Από χθες άλλος ένας φέρελπις (antigold κατά τα λεγόμενά του) νέος ανακοίνωσε μέσα από το ραδιοφωνικό σταθμό του Status 94,2 την υποψηφιότητά του ως δημάρχου Αλεξανδρούπολης.
Νίκος Τζανίδης το όνομά του, της παρέας του “αλλάΖΟΥΜΕ τώρα”. Στήλη άλατος έμειναν όλοι όσοι τον κατηγορούσαν μέχρι σήμερα ότι είναι υπέρμαχος της επένδυσης των χρυσοθήρων, δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Το γεγονός είναι ένα:
Μπορεί να είναι ο μοναδικός περιφερειακός σύμβουλος που ψήφισε υπέρ της ΜΠΕ των χρυσοθήρων για το Πέραμα Έβρου (διαβάστε και ακούστε την διακοπείσα εισήγησή του της 3/10/2012 κάνοντας κλικ εδώ), υπό τις παρούσες συνθήκες όμως ο Νίκος Τζανίδης είναι κατά των χρυσωρυχείων. Δηλώνει μάλιστα ότι δεν γνωρίζει κανέναν που να είναι υπέρ !?! (διαβάστε πιο κάτω την απομαγνητοφώνηση αποσπασμάτων ή ακούστε τα ηχητικά αν δεν πιστεύετε – ένα σύντομο ηχητικό, εδώ).
Το έχω ξαναπεί, αυτή η περίοδος επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις για τους συνδημότες μας. Θα δούμε και θα ακούσουμε ακόμη πολλά. Ειδικότερα όταν ορισμένοι e-υποψήφιοι αναγκαστούν να μιλήσουν δημόσια, όπως χθες ο κ. Τζανίδης, να αναπτύξουν χειροπιαστές θέσεις και προγράμματα και να απαντήσουν στα ερωτήματα που με κάθε τρόπο αποφεύγουν.
Ένα μικρό δείγμα της απειρίας (;) του επικεφαλής της παράταξης “αλλάΖΟΥΜΕ τώρα”; Οι σημερινές του εμφανίσεις σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Σταχυολογώ τα ακόλουθα:
- δήλωσε ότι δε θα βρούμε απόλυτες τοποθετήσεις και απολυταρχικά πράγματα στους νέους ανθρώπους που απαρτίζουν την παράταξή του (διαψεύστηκε ήδη αποδεδειγμένα καθώς στην ομάδα facebook της παράταξής του οι άγνωστοι και ανώνυμοι διαχειριστές της διαγράφουν και ο ίδιος δεν ανέχεται σχόλια που δεν του αρέσουν, εκδίδοντας ανακοινωθέντα για εφιάλτες και γιουσουφάκια :-) )
- είναι υπέρ της “αρχής της νομιμότητας“, αν οι θεσμοθετημένοι αρμόδιοι φορείς του κράτους (δηλαδή τα υπουργεία; η κυβέρνηση;) αποφασίσουν ότι δεν μολύνουν τα χρυσωρυχεία το περιβάλλον, τότε να γίνουν (ανεξάρτητα αν η “ανάπτυξη” αυτή δεν είναι εκείνη που οι κάτοικοι επιθυμούμε για τον τόπο μας)
- αν γίνει δήμαρχος, θα αναγκάσει τους επιχειρηματίες να βοηθήσουν τις τοπικές ομάδες (όπως καλή ώρα μέχρι πέρσι έκαναν οι χρυσοθήρες – φέτος τους στέρεψε η “εταιρική κοινωνική ευθύνη”!)
- κινδυνολόγησε για όλες τις επενδύσεις πλην των χρυσωρυχείων (όπως και η φίλη του Δέλτα Τηλεόραση) για παράδειγμα για την επένδυση αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Μάκρη και τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη θέση του σημερινού ΧΑΔΑ στον Άβαντα (“τα ΜΕΑ”, όπως τη λέει). Όπως χαρακτηριστικά είπε, αν γίνει δήμαρχος δε θα θέλει να αποφασίζει για επικίνδυνες επενδύσεις στην περιοχή μας, θα κάνει δημοψηφίσματα για όλες αφού πρώτα ενημερώνει τους συνδημότες,
- υιοθέτησε όλα τα επιχειρήματα των χρυσοθήρων όπως δημιουργία τοπικής επιτροπής ελέγχου, διαπραγμάτευση για αντισταθμιστικά οφέλη-χρήματα στο δήμο, να δοθεί διαβεβαίωση από επίσημους κρατικούς φορείς ότι η επένδυση δε μολύνει το περιβάλλον (η ΜΠΕ των χρυσοθήρων λένε ότι είναι “μέσα στα επιτρεπτά και νόμιμα όρια”, άρα σύννομη η “επένδυσή” τους και πρέπει να υλοποιηθεί, δεν εννοούν να καταλάβουν ότι εμείς δεν τη θέλουμε στην περιοχή μας) και να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα (τελικά ίσως να έχουν περισσότερα κοινά απ’ ότι νομίζουν με τον κ. Φωτιάδη)
- ακούει ροκ λαϊκά, όπως Doors, Καρρά και Ζαγοραίο,
- θέλει ανθρώπους που αλλάζουνε τώρα, όχι αυτούς που ΘΑ αλλάξουνε (αν κατάλαβε κανείς, κατάλαβε).
Επειδή ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Νίκος Τζανίδης (που ισχυρίζεται ότι “αλλάΖΕΙ τώρα”) στις χθεσινές του συνεντεύξεις ζήτησε κατ’ επανάληψη να βγαίνουν «όλα στο φως» και «να γίνονται όλα πάνω απ’ το τραπέζι», ξαναρωτάω (χωρίς να έχω τον φόβο της λογοκρισίας εδώ):
|
Στη χθεσινοβραδινή πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση, εκτός του προστατευτικού κλίματος της αγαπητής του Δέλτα Τηλεόρασης (που συχνά πυκνά στο πρόσφατο παρελθόν τον φιλοξένησε για να πει τις απόψεις του με άλλους τακτικούς θαμώνες του καναλιού), ο κ. Τζανίδης στριμώχτηκε απ΄τον έμπειρο δημοσιογράφο κ. Δημοσθένη Δούκα. Επιδεικνύοντας τακτική “break on through to the other side” όμως, απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματά του. Χαρακτηριστικότερο απόσπασμα, στο τέλος της συνέντευξης όταν ο κ. Τζανίδης προσπαθούσε να πείσει ότι δεν είναι μηδενιστής και δήλωσε ότι υπάρχουν πολιτικοί τους οποίους θα ήθελε να μοιάσει, ο κ. Δούκας του ζήτησε να δώσει ένα παράδειγμα τέτοιου τοπικού πολιτικού. Εκεί απολαύσαμε 30 δευτερόλεπτα μη απάντησης και επανάληψης γενικοτήτων.
Δε θα ήθελα να παραλείψω να θυμίσω μέρος της εισήγησής του της 3/10/2012 στο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα τη γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα χρυσωρυχεία στο Πέραμα Έβρου:
“Όσο για την μελέτη, σε αντίθεση με προηγούμενες, δηλώνω πλέον ικανοποιημένος από το γεγονός ότι προβλέπονται βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές που η εταιρεία προτίθεται να εφαρμόσει ακολουθώντας της οδηγίες της Ε.Ε. και πρωτοπορώντας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με τις προτεινόμενες οριακές τιμές εκπομπής ρυπαντικών ουσιών που εκπέμπονται στον αέρα, το νερό και το έδαφος, αποφεύγοντας έτσι την δημιουργία λυματοδεξαμενής, με ελαχιστοποίηση της περιεκτικότητας κυανίου στο λιγότερο εφικτό, 0,8-1 ppm όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η περιεκτικότητα είναι μεγαλύτερη και ήδη διαχείρισιμη, αφού σήμερα το ανώτατο όριο είναι 50 ppm και από 1-1-2013 θα κατέλθει στα 10 ppm. Τέλος, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει την αξιοποίηση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην περιοχή μας θα ήθελα να προτείνω:
Έτσι λοιπόν βασιζόμενος στην αρχή της νομιμότητας θα ψηφίσω υπέρ της συγκεκριμένης επένδυσης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είμαι θετικός σε οποιονδήποτε επένδυση προέρχεται από νόμιμο επενδυτή, που ακολουθώντας την νόμιμη διαδικασία, προσπαθεί να δημιουργήσει μια νόμιμη δραστηριότητα.” |
Κλείνοντας, να αφιερώνω στον κ. Τζανίδη ένα ροκ από τον λαϊκό καλλιτέχνη του αρέσει (το Βασίλη Καρρά, που έγραψε τους στίχους και κάνει δεύτερα φωνητικά στον Φίλιππο Πλιάτσικα στο παρακάτω τραγούδι).
“Πιάνω Χρυσάφι και Γίνεται Χώμα”, λέγεται. Καλή συνέχεια στην προεκλογική σας περίοδο.
=====================
Διαβάστε, δείτε και ακούστε αποσπάσματα από τις χθεσινές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΘΡΑΚΗΝΕΤ 6/3/2014 21:10
Ν.Τ. Κύριε Σταυρίδη, ήθελα να πω κάτι στην προηγούμενη τοποθέτησή σας, ότι εμείς επ’ ουδενί δεν λέμε ότι εμείς είμαστε αυτοί και καταδικάζουμε, που θα τ’ αλλάξουμε όλα και καταδικάζουμε όλο το παρελθόν ήτανε μαύρο και όλο το παρελθόν ήτανε αυτό που μας οδήγησε σε αυτήν την φρικαλέα κατάσταση για τον τόπο μας. Εκείνο το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς είναι ότι όσοι προσέφεραν, ότι κι αν προσέφεραν, ακόμη και ένα μικρό ελάχιστο πετραδάκι, είναι αναγνωρίσιμο, ε… δεν λέμε εμείς ότι όλοι είναι για τον καιάδα, αν είναι δυνατόν. Δηλαδή, αααοοοο απόλυτες τοποθετήσεις και απολυταρχικά πράγματα από εμάς, από τους νέους ανθρώπους αποκλείεται να βρείτε (σ.σ. μην είστε τόσο σίγουρος, κ. Τζανίδη, ήδη έχετε αποδεδειγμένα υποπέσει στο «αμάρτημα» της λογοκρισίας στο μοναδικό χώρο όπου θα μπορούσε κάθε συνδημότης να επικοινωνήσει μαζί σας, στο Facebook) και καλό είναι να μην αφήνουμε τέτοια υπονοούμενα ότι εμείς ήρθαμε για να ισοπεδώσουμε όλο το προηγούμενο, για να πούμε ότι όλοι οι δήμαρχοι, όλοι οι περιφερειάρχες, όλοι οι βουλευτές, όλοι οι οτιδήποτε ήτανε εεεεε ήτανε αποτυχημένοι. Όχι, όλοι ήταν εκλεγμένοι από το λαό, ο λαός έδωσε την εντολή σε αυτούς και από ‘κει και πέρα κάνανε και λάθη, τα λάθη τα πληρώνουμε, μπορούμε να ασκήσουμε κριτική, μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες αλλά δεν μπορούμε να ‘μαστε επ΄ουδενί ισοπεδωτικοί, υπάρχουνε και φωτεινά παραδείγματα τα οποία θέλουμε να μοιάσουμε.
Δημοσθένης Δούκας: Πέστε μας ένα.
Ν.Τ. Ε… παρακαλώ πείτε μου σε τι επίπεδο θέλετε παράδειγμα.
Δ.Δ. Σε τοπικό.
Ν.Τ. Για το δήμο Αλεξανδρούπολης;
Δ.Δ. Ναι, ναι.
Ν.Τ. Προσωπικά νιώθω μεγάλο δέος (γέλιο αμηχανίας;) για αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι έχουνε περάσει από το δήμο Αλεξανδρούπολης, δέος σας λέω, ε πέρα το σεβασμό τον οποίο νιώθω για όλους τους προηγούμενους δημάρχους νιώθω ένα μεγάλο σεβασμό, για τον λόγο ότι έχουνε προσφέρει όλοι εεε κάτι, είτε βρίσκονται εν ζωή είτε έχουν αποβιώσει, όλοι έχουνε προσφέρει κάτι. Αλλά για κάποιους ανθρώπους νιώθω ένα ιδιαίτερο δέος.
(7/3/2014 17:13 – Όπως πολύ εύστοχα μου τόνισε φίλος, και παρατήρησα κι εγώ, ο κ. Δούκας αποκάλυψε ότι έχει συναντηθεί πολλάκις με τον κ. Τζανίδη και συζητούν για την επικοινωνιακή πολιτική του δευτέρου… Ίσως οι πονηρές ερωτήσεις να ήθελαν να του θυμίσουν ότι η συμβουλή κάποιου… εμπειρότερου στην πολιτική θα του είναι πολύτιμη στον προεκλογικό αγώνα αν θέλει να… μακροημερεύσει…)
=====================
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ STATUS RADIO 6/3/2014 09:14
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Status Radio 94,2 την Πέμπτη 6/3/2014 στις 09:14 κάνοντας κλικ εδώ ή διαβάστε την συντομευμένη απομαγνητοφώνηση, εδώ:
Νίκος Τζανίδης: …Ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης… από νέους ανθρώπους… που δεν έχουν αποκτήσει τη φθορά της εξουσίας […] που έχουν τελείως διαφορετικά οράματα και προοπτικές για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η γειτονιά τους, το χωριό τους, η πόλη τους […]
Σταύρος Αποστολίδης: Πώς ξεκίνησε αυτό; Από μία ανάγκη δική σας, προσωπική; Φιλόδοξη;
Ν.Τ. Αν είναι δυνατόν, γνωρίζετε καλά ότι για μένα η πολιτική είναι χόμπι, έτσι την αντιμετωπίζω και έτσι την αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι φίλοι, η παρέα, η ομάδα η οποία έχει μαζευτεί και έχουμε ως στόχο την ανάμειξή μας στα κοινά του δήμου. … από το χρόνο που περισσεύει από την εργασία μας τον αφιερώνουμε στα κοινά προκειμένου να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, κατ’ αρχήν, τους γείτονές μας, την οικογένειά μας και τους συνδημότες μας. […] έχουμε διαπιστώσει παθογένειες οι οποίες υπάρχουνε και στο εν γένει πολιτικό σύστημα και στο τοπικό πολιτικό σύστημα… το οποίο δεν έδωσε εκείνες τις αναπτυξιακές προοπτικές οι οποίες θα άξιζε η Αλεξανδρούπολη και η ενδοχώρα της, αυτές τις αναπτυξιακές προοπτικές που φανταζόμαστε […] με τις οποίες μπορούμε να αποκτήσουμε εκείνη την θέση την οποία μας αξίζει τόσο σε επίπεδο Ελλάδας όσο και σε επίπεδο Ευρώπης.
Σ.Α. Κατηγορείτε ουσιαστικά το Λαμπάκη γιατί δεν έλυσε το πρόβλημα της ανεργίας; Θα μπορούσε ένας δήμαρχος να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας σε μια πόλη;
Ν.Τ. Δε θέλω να προσωποποιήσω τις ευθύνες, […] και τους προηγούμενους δημάρχους δεν κατάφεραν και έχουν ευθύνη. Όχι μόνο επειδή οι ίδιοι δεν κατάφεραν αλλά επειδή πίστευαν ότι μόνοι τους μπορούν να καταφέρουνε κάτι. Εμείς έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη, τελείως διαφορετική πολιτική πρακτική. Μας αρέσει η πολιτική, θέλουμε να συζητάμε. Εκεί στην ομάδα, στην παρέα στην οποία είμαστε το ότι εγώ είμαι μπροστά δε σημαίνει κάτι. Είμαστε όλοι ίδιοι, διατηρούμε όλοι την αυτονομία μας […] ο καθένας δεν μπορεί να σκύβει το κεφάλι και να έχουμε ομαδοποιήσεις, μαντριά, κομματικούς ή προσωπικούς στρατούς. Αυτά τελειώσαν, αυτά μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Θέλουμε πλουραλισμό, προσωπικότητες, χρώματα όχι όμως κόμματα. Στο δήμο για να λύσουμε ένα πρόβλημά μας δεν έχει σχέση από ποιό κομματικό χώρο προέρχεται ο καθένας. Δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος.
Σ.Α. Αν έρθει ένα κόμμα και αποφασίσει να σας στηρίξει τι θα κάνετε;
Ν.Τ. Δεχόμαστε με χαρά τη στήριξη οποιουδήποτε κόμματος θέλει να μας στηρίξει και τα κείμενα που έχουμε καταθέσει […] δεν μπορούμε να πούμε ότι και εμείς θα στηρίξουμε το κόμμα, έχουμε στόχευση το δήμο.
Σ.Α. Δεν είναι λογικό να ξέρω πού κοντά είναι ο Νίκος ο Τζανίδης που θέλει να τον κάνω δήμαρχο;
Ν.Τ. Φυσικά, γι’ αυτό εκτιθέμεθα, είμαστε στο φως, είμαστε άνθρωποι οι οποίοι βρισκόμαστε κάθε μέρα στην Αλεξανδρούπολη, περπατάμε στην αγορά αρκετά χιλιόμετρα, μας γνωρίζουν οι πάντες […] ποια είναι η πορεία μας, τα βήματά μας, η στάση ζωής μας, μέχρι σήμερα παρόλα τα 36.
Σ.Α. Είναι μία κρίσιμη ηλικία […] για δημιουργία και για παραγωγή ιδεών και την ορμή που χρειάζεται μία παράταξη […] Την εμπειρία των παλιών δε θα την έχετε;
Ν.Τ. […] Την επιδιώκουμε, τη ζητάμε. Δε διαγράφουμε μία ολόκληρη γενιά επειδή μας έφτασε εδώ, ξέρουμε ανθρώπους που δώσανε αγώνες, είχαν μια έντιμη στάση ζωής τα δύσκολα χρόνια της διαφθοράς, της ρεμούλας, της απάτης […]
Σ.Α. Η παράταξή σας έχει ήδη δεδομένους το σύνολο ή κάποιους υποψηφίους συμβούλους […] που κάποια στιγμή θα πρέπει να τους ανακοινώσετε;
Ν.Τ. […] γνωρίζετε πολύ καλά ότι τίποτε δεν μπορεί να μείνει στο σκοτάδι, εκ του νόμου θα πρέπει να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένες προθεσμίες και τα ψηφοδέλτια και οι προτάσεις και οι θέσεις και απ’ όλα. […] μέχρι να επέλθει ο χρόνος ο οποίος τίθεται εκ του νόμου, θα ακολουθήσουμε μία πολιτική στρατηγική προκειμένου να έχουμε όσο γίνεται καλύτερα αποτελέσματα […] κάνουμε ένα δημόσιο κάλεσμα μέσω του διαδικτύου […]
Σ.Α. … δε σημαίνει ότι αν ξέρεις να χρησιμοποιείς το διαδίκτυο θα γίνεις και δήμαρχος;
Ν.Τ. Όχι, αν είναι δυνατόν, απλώς χρησιμοποιείς όλα τα μέσα τα οποία διατίθενται και επειδή εμείς είμαστε νέοι άνθρωποι … στην παρέα μας πιστεύουμε ότι δε χρειάζεται να έχεις χρήματα για να μπεις στην πολιτική, για να κάνεις το βήμα… υπάρχουν τρόποι άμεσοι, δημοκρατικοί, με αλληλεπίδραση οι οποίοι μπορούμε χωρίς χρήματα να διεκδικήσουμε και να σχεδιάσουμε κάτι καλύτερο για τις γειτονιές μας.
[…] Βρισκόμαστε συνέχεια σε διαβούλευση, σε δημοκρατικό διάλογο, πλησιάζουμε ανθρώπους, σε κανέναν δεν κλείνουμε την πόρτα, εκείνο που ζητάμε από όλους […] είναι την υποστήριξή τους. Έχουν ανακοινωθεί αρκετά ονόματα, μέλη και υποστηρικτές σε αυτή την κίνηση. Από αυτή τη μαγιά θα βγουν και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν μπορώ να σας πω αριθμητικά ακριβές, εκείνο που μπορώ να σας πω είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και βλέπω συνεχή ροή […] οι περισσότεροι είναι ηλικία δική μου γεγονός που αποτέλεσε έκπληξη […] μεγαλώνει, μεγαλώνει και δε θα κλείσουμε τις πόρτες, πάντα θα συζητάμε […]
Σ.Α. Σήμερα πάλι ο κ. Λαμπάκης ανακοινώνει νέους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους […] έχει μία ενδιαφέρουσα επικοινωνιακή τακτική […] δημιουργεί ένα άγχος και στους υπόλοιπους υποψηφίους δημάρχους, δεν δημιουργεί;
Ν.Τ. Μπα, όχι δε νομίζω […] αυτό που έχει επιλέξει δεν είναι κάτι καινούριο, όλοι οι νυν δήμαρχοι το ίδιο εφαρμόζουνε επειδή έχουν το στρατό, αξιωματικούς, στρατιώτες, εθελοντές […] εμείς έχουμε φίλους, εμείς είμαστε οι φίλοι μας, είμαστε συνομήλικοι, είμαστε οι συμμαθητές, είμαστε η παρέα, είμαστε γείτονες, είμαστε συνδημότες οι οποίοι βιώνουμε σε αυτή την πόλη και προσπαθούμε να τ’ αλλάξουμε όλα.
Σ.Α. Τι μουσική ακούτε; (σ.σ. σκληρή ερώτηση, τον κόλλησε στον τοίχο!)
Ν.Τ. Ακούω απ΄ όλων των ειδών τη μουσική, εκείνο που μ’ αρέσει είναι το ροκ λαϊκά. Το ροκ είναι ένα είδος λαϊκής μουσικής
Σ.Α. Σε μια στιγμή που είστε χαρούμενος τι θα ακούγατε;
Ν.Τ. Break on through, των Doors.
Σ.Α. Η μουσική που ακούει κανείς είναι κάτι αρκετά σημαντικό για την ποιότητα και για τα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας (σ.σ. συμφωνώ απόλυτα, είναι επίσης πολύ σημαντικό για να γεμίσει ο χρόνος μίας συνέντευξης, ειδικά όταν ο δημοσιογράφος παρέλειψε να ρωτήσει τους κ.κ. Φωτιάδη και Μιχαηλίδη τι μουσική ακούνε και πού διασκεδάζουν σε παλιότερες συνεντεύξεις! Παρακαλώ την επόμενη φορά να επανορθώσετε!).
[…] διαφημίσεις και ακολουθεί απόσπασμα του Break On Through των Doors […]
Σ.Α. Μιλάμε για σκληρό ροκ, κ. Τζανίδη, ε;
Ν.Τ. Γιατί όχι; Και τα σκληρά λαϊκά μας αρέσουν […] από Καρρά φτάνοντας Ζαγοραίο, ίσως;
Σ.Α. […] δεν είναι κακό, να ξέρουμε ο υποψήφιος δήμαρχος τι μουσική ακούει και πώς διασκεδάζει […] Έχετε τολμήσει κατά στο παρελθόν να πείτε πράγματα τα οποία σε κάποιους δεν άρεσαν, όπως η θέση που είχατε κατά το παρελθόν για την περίπτωση των χρυσωρυχείων. Αυτό είναι κάτι το οποίο το επαναλαμβάνετε τώρα που είστε υποψήφιος δήμαρχος;
Ν.Τ. […] εγώ χρησιμοποιώ μια άλλη φράση, “βαράω μπουνιά στο μαχαίρι και ας τρυπήσει και το κόκκαλο”, δηλαδή όταν κάτι το πιστεύω, έχω επιχειρήματα, όταν πιστεύω ότι μια άποψή μου είναι σωστή και πρέπει να την επικοινωνήσω με τον κόσμο, τότε το κάνω με κάθε τρόπο χωρίς να φοβηθώ τίποτα αρκεί να είναι τεκμηριωμένη αυτή εδώ η άποψη. Και για το συγκεκριμένο θέμα ήτανε απολύτως τεκμηριωμένη. Η ίδια άποψη είναι ουσιαστικά, το οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε μία, μια διαφορετική προσέγγιση, μια διαφορετική κουλτούρα, ένα διαφορετικό αξιακό σύστημα γύρω από τις επενδύσεις οι οποίες θέλουμε να προσελκύσουμε στην περιοχή μας. Αυτό ακριβώς ήταν και η στάση μου στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν μου άρεσε αυτό. Δε μου άρεσε όλη αυτή η διαδικασία η οποία ακολουθείται για τέτοιου είδους επενδύσεις. Δε μου αρέσει που μιλάμε για επενδύσεις, μιλάμε για ορυκτό πλούτο της περιοχής μας και μετά δε συζητάμε για τοπική επιτροπή παρακολούθησης, δηλαδή μιλάμε για επικίνδυνες δραστηριότητες στον τόπο μας και δε συζητάμε για τοπικές επιτροπές παρακολούθησης, για συνευθύνη των τοπικών παραγόντων ουσιαστικά. Δε συζητάμε για αντισταθμιστικά οφέλη, είναι δυνατόν; Να είμαι ο μοναδικός φορέας που έχει θέσει το ζήτημα της τοπικής επιτροπής δια της ψήφους μου, της τοπικής επιτροπής ελέγχου σε επικίνδυνες δραστηριότητες και αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία; Να είμαι ο μόνος; Δεν υπάρχει άλλος για τα ανάλογα ζητήματα;
Σ.Α. Λέει ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης: “Αφού δεν τα θέλουμε τα χρυσωρυχεία, να φύγετε να πάτε αλλού, τι να κουβεντιάσουμε τώρα δηλαδή, να πούμε για ποιοό πράγμα; Να πούμε για το αν θέλουμε αντισταθμιστικά οφέλη ή όχι; Δεν θέλουμε τίποτα, ούτε τα αντισταθμιστικά σας, ούτε την παρουσία σας, ούτε τίποτα, να φύγετε”.
Ν.Τ. Κοιτάξτε να δείτε, εγώ είμαι αντίθετος στην αρχή της σκοπιμότητας, δηλαδή να κοιτάζουμε τον κάθε επιχειρηματία είτε από την τζέπη του είτε από τα δόντια του, είτε από το μαλλί του, είτε από το πρόσωπό του, δεν ξέρω με ποια σκοπιμότητα κρίνει ο καθένας ποια επένδυση είναι καλή ή δεν είναι και θέλει να τον αποβάλλει ή να τον προσελκύσει ή να τον εγκαταστήσει κάπου. Εκείνο το οποίο εγώ προσπαθώ να πω, να επικοινωνήσω στον κόσμο είναι ότι αυτό που θα μας ωφελήσει όλους είναι να ακολουθήσουμε την αρχή της νομιμότητας. Να βάλουμε κανόνες για όλα τα θέματα, όχι απλώς για το χρυσό, για τον ορυκτό πλούτο πρέπει να ισχύουν ενιαίοι κανόνες και δεν θέλω να μείνω στον χρυσό. Η περιοχή μας είναι πάμπλουτη σε ορυκτό πλούτο και το ξέρουμε […] (σ.σ. στη συνέχεια μιλάει για πετρέλαια του θρακικού πελάγους, ουράνιο)
Σ.Α. Η θέση σας πάντως είναι ξεκάθαρα υπέρ των χρυσωρυχείων και υπέρ κάθε επένδυσης η οποία […]
Ν.Τ. Όχι, όχι, η θέση μου είναι υπέρ της αρχής της νομιμότητας. Αν θέλετε να το πούμε αλλιώς, πρώτα θα ξεκαθαρίσουν όλα, δηλαδή αυτή τη στιγμή είμαι κατά, δηλαδή ε, εξυπακούεται και όλοι μας είμαστε κατά. Δεν ξέρω κάποιον άνθρωπο, δεν έχω γνωρίσει εγώ κάποιον άνθρωπο ο οποίος να είναι υπέρ τα χρυσωρυχεία, υπέρ των χρυσωρυχείων. Ειλικρινά σας μιλώ, δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο που να μου πει “ναι, θέλω να γίνουν τα χρυσωρυχεία με οποιοδήποτε κόστος”. Όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συζητάω, όλοι βάζουν ως αφετηρία, αφετηρία βάζουν ότι δεν θα μολύνει το περιβάλλον. Και το ποιος κρίνει για το αν θα μολύνει ή δε θα μολύνει το περιβάλλον ,τον πληρώνουμε όλοι μας καθημερινά. Υπάρχουνε οι θεσμοθετημένοι αρμόδιοι φορείς του κράτους οι οποίοι θα αποφασίσουνε για αν μολύνει ή δεν μολύνει το περιβάλλον και αν βοηθάει ή όχι, εμποδίζει την αειφορία της περιοχής μας.
Σ.Α. Λέει ο Γιώργος ο Ραπτόπουλος: “Λυπάμαι που ένας νέος στο ξεκίνημά του μιλάει για αντισταθμιστικά σε σχέση με τον θάνατο”.
Ν.Τ. [σ.σ. παύση – αποφασίστηκε, η μπάλα στην κερκίδα!] Εεε, νααα, θάνατος, εμπ, εμπ, εγώ ξέρω ανθρώπους που έχουνε οικογένειες που έχουνε ξεκληριστεί από τον τζόγο. [σ.σ. παύση] Απ’ τον τζόγο έχουμε πάρει αντισταθμιστικά; Είμασταν ενάντια στον τζόγο, ως τοπική κοινωνία δεν θέλαμε τζόγο. Ήρθε όμως ο τζόγος, εγκαταστάθηκε ο τζόγος. Παρόλα αυτά αντισταθμιστικά, επιπλέον αντισταθμιστικά όχι από αυτά τα οποία ορίζει η Αθήνα στον τζόγο προκειμένου να μας δίνει, επιπλέον αντισταθμιστικά δεν έχουμε πάρει από τον τζόγο παρότι ήρθε και εγκαταστάθηκε καζίνο στην Αλεξανδρούπολη, και χώρια η ίδια η επιχείρηση είχε αναλάβει και μία δέσμευση για τη δημιουργία καζίνο [σ.σ. εννοεί προφανώς μαρίνας, μπερδεύτηκε λόγω… άγχους] ούτε κάποια ανανέωση της δέσμευσης ή οτιδήποτε άλλο έχουμε πάρει γι’ αυτό, ούτε επιπλέον αντισταθμιστικά αλλά ούτε επιπλέον κάποιο κοινωνικό έργο, κάποια υπόσχεση, κάποιο μνημόνιο συνεργασίας με το δήμο ίσως. Εμείς αυτά θα τα κάνουμε. Εμείς αύριο θα τα κάνουμε. Έστω να βοηθήσει μία ομάδα (!!! σ.σ. σαν τα χρυσωρυχεία και τις δωρεές στα πλαίσια της… εταιρικής κοινωνικής ευθύνης;) Θα υποχρεωθεί ο κάθε επιχειρηματίας, όχι δια της βίας […] όχι επειδή θα του κλείσουμε το μαγαζί […] όχι επειδή θα τον απειλήσουμε ή θα τον εκβιάσουμε, όλα πάνω απ’ το τραπέζι. Όλα θα’ ναι στο φως και όλα θα’ ναι πάνω στο τραπέζι. Θα υποχρεωθεί επειδή θα του δώσουμε προστιθέμενο κέρδος … γιατί θα τον βοηθήσουμε και θα μας δώσει μέρος της βοήθειας , αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Δεν μπορεί, παραδείγματος χάριν, να έρχεται μία εγκατάσταση, μία επένδυση η οποία είναι άκρως επικίνδυνη, η πιο επικίνδυνη ακόμα και από τα χρυσωρυχεία, η υγροποίηση αερίου. Στη συνθήκη Σεβέζο, σε κλίμακα επικινδυνότητας είναι μεγαλύτερη από τα χρυσωρυχεία. Ή άλλες επικίνδυνες, όπως είναι τα ΜΕΑ (σ.σ. εννοεί οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων), είναι επικίνδυνες δραστηριότητες αυτές, δεν μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να μπαίνει στο γραφείο του δημάρχου, να κλείνεται η συμφωνία και μετά να τελειώνει εκεί. Όχι. Εμείς σε αυτό είμαστε αντίθετοι. Δεν γίνεται, παραδείγματος χάρη, να έχουν συμφωνηθεί όλα και ο κόσμος να μη γνωρίζει το τι ακριβώς θα γίνει και το τι δε θα γίνει.
Εμείς λέμε ότι είμαστε αντίθετοι σε όλα και ξεκινάμε να συζητάμε:
- από την ώρα που θα έρθει να μας πει ο επίσημος κρατικός φορέας ότι δεν μολύνει το περιβάλλον, δεν εμποδίζει την αειφορία,
- όταν θα συμφωνηθεί τοπική επιτροπή ελέγχου,
- όταν θα μας δώσουν τα αντισταθμιστικά που αξίζουμε,
όχι 1 εκατομμύριο ευρώ και εντάξει, κόψτε το κεφάλι σας (σ.σ. σκληρός διαπραγματευτής ο μοναδικός περιφερειακός σύμβουλος που ψήφισε υπέρ της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των χρυσοθήρων της Eldorado Gold ο κ. Τζανίδης!!!) και να το μοιραστεί όλη η περιφέρεια, όχι. Εδώ θα μείνουνε τα χρήματα και εφόσον γίνουνε όλα αυτά τότε πρέπει να πειστεί ο κόσμος για να έχει την ανοχή αυτής της επενδυτικής δραστηριότητας. Γιατί περίπτερο να θέλουμε να ανοίξουμε, αν δε θέλει ο γείτονας δε θα μπορέσουμε να το ανοίξουμε (σ.σ. επιτέλους, ας καταλάβουν ότι ο γείτονας δεν επιθυμεί τη λειτουργία του χρυσού περίπτερου που θέλει να ανοίξει η Eldorado!) Όλες αυτές οι επενδυτικές δραστηριότητες θέλουν και την ανοχή, έστω, του κόσμου. Γι’ αυτό όχι απλώς θα πρέπει να κάνουν αυτά εδώ τα τρία βήματα αλλά θα πρέπει να μας πείσουνε κιόλας ότι δε θα μολυνθεί το περιβάλλον, ότι θα υπάρχει τοπική επιτροπή ελέγχου και τα αντισταθμιστικά θα είναι ανάλογα των κερδών.
Σ.Α. Και πώς θα το κρίνετε εσείς αν ο κόσμος πείστηκε ή όχι, αύριο είστε δήμαρχος Αλεξανδρούπολης […]
Ν.Τ. Μα εγώ σας είπα, ότι αντιλέγω σε αυτή την πρακτική, ότι δεν είναι δυνατόν ένας δήμαρχος ή ένα δημοτικό συμβούλιο να παίρνει την απόφαση για τέτοιου είδους επικίνδυνες δραστηριότητες. Όλος ο κόσμος πρέπει συμμετέχει σε αυτήν εδώ τη διαδικασία.
Σ.Α. Θα κάνετε και αυτό που λέει ο Φωτιάδης δηλαδή; Δημοψήφισμα;
Ν.Τ. Εεε… Δεν ξέρω άμα το λέει ο Φωτιάδης ή δεν το λέει, εγώ τουλάχιστον από τότε που ασχολούμαι με την πολιτική πιστεύω στην αμεσότητα της δημοκρατίας. Τι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε άμεσα; Δεν ξέρω, ο κ. Φωτιάδης, δεν θέλω να μιλήσω προσωπικά, αλλά αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι περάσανε, γιατί από σήμερα έτσι αντιλαμβάνομαι, έτσι θα εκφράζομαι, ότι αυτοί εδώ οι άνθρωποι ότι ήταν να προσφέρουν το πρόσφεραν, δεν το είδαμε. Μας λένε ότι θα το κάνουνε από δω και πέρα. Εμείς λέμε ότι αλλάζουμε τώρα, εμάς αυτά θα γίνουνε, θα γίνουνε, ο κόσμος μπορεί να εκφραστεί δια της ψήφους του, δια της συμμετοχής του. Ποιός είναι αυτός που θα κρίνει μέσα σε 5 χρόνια, […] αύριο στο υποθετικό σενάριο είμαι δήμαρχος εγώ, δηλαδή θα μου δώσει εμένα επιταγή εν λευκώ ο κόσμος να δίνω άδειες επενδύσεων επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών μου, των γειτόνων μου ή οτιδήποτε άλλο; Όχι, δεν το ανέχομαι, δεν τη θέλω αυτή την αρμοδιότητα και δεν νομίζω ότι αξίζει σε κάποιον δήμαρχο να παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις, επικίνδυνες για το σύνολο των συνδημοτών του. Όλοι οι συνδημότες θα πρέπει να ενημερωθούνε προκειμένου να αποφασίσουνε εκείνοι για το τι θα γίνει και τι δε θα γίνει.
Σ.Α. Έχουνε ενδιαφέρον όλα αυτά που λέτε, πολύ δε περισσότερο όταν ακούμε μία διαφορετική προσέγγιση ενός ζητήματος το οποίο απασχολεί εδώ και 15 χρόνια την Αλεξανδρούπολη, όπως είναι τα χρυσωρυχεία και γενικότερα όλες οι επενδύσεις περιβαλλοντικού ρίσκου εγώ θα πω, χωρίς βεβαίως αυτό να έχει την ίδια ένταση για όλες τις περιπτώσεις. Δεν το έχετε διαπιστώσει κι εσείς; Δε συζητάμε με την ίδια ένταση που συζητάμε για τα χρυσωρυχεία δε συζητάμε για την πλωτή εξέδρα του Κοπελούζου στα Δίκελλα απέναντι που θα φέρνει υγροποιημένο φυσικό αέριο, θα το μετατρέπει σε αέριο και εν συνεχεία θα διακινείται. Και για την ΜΕΑ, τώρα ξεκινήσαμε να συζητάμε, για τα απορρίμματα.
Ν.Τ. Ε φυσικά… Κ. Αποστολίδη γνωρίζετε ότι εγώ πιστεύω ότι ως τοπική κοινωνία και ως επιστήμη νομίζω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε και να φιλοξενήσουμε τέτοιου είδους επενδύσεις, μπορούμε. Να τις προσελκύσουμε και να τις προσελκύσουμε, να τις καλέσουμε να έρθουνε εδώ πέρα, νομίζω ότι μπορούμε ως τοπική κοινωνία να το κάνουμε αυτό. Εκείνο το οποίο όμως θέλω είναι να γίνονται όλα πάνω απ’ το τραπέζι. Να υπάρχει τοπικός έλεγχος σε αυτές εδώ τις επικίνδυνες δραστηριότητες, δηλαδή τοπική λογοδοσία αν θα συμβεί κάποιος, κάτι, να ξέρω ότι είναι εδώ, στο χωριό μου, στο δήμο μου μένει, στην πόλη μου, μένει εδώ, τον ξέρω ποιός είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση αυτών και δεν θα ψάχνω σε κάποιο γραφείο της Αθήνας να βρω τον αρμόδιο, να ξέρω ποιός θα ευθύνεται, και το άλλο είναι ότι θέλω μερίδιο στον πλούτο. Δεν γίνεται να παίρνεται από εδώ ο πλούτος, παραδείγματος χάρη είτε είναι αέριο είτε είναι οτιδήποτε, ή ακόμα και τα ΜΕΑ, δεν κατάλαβα. Λέμε ότι θα φιλοξενήσουμε [γέλια] τα απορρίμματα της περιφέρειας. Ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία έχουμε διεκδικήσει για όλη αυτή την επιβλαβή δραστηριότητα την οποία αναλαμβάνουμε ως χρέος, η μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας…
Σ.Α. 200 θέσεις εργασίας.
Ν.Τ. Αν είναι δυνατόν, όχι, σε χρήμα. Σε χρήμα, δεν γίνεται παραδείγματος χάρη να λειτουργεί ένα ΜΕΑ και ο Άβαντας να μην έχει πεζοδρόμιο. (Παύση – μάλλον ικανοποιημένος από τη δύναμη του επιχειρήματος – και ο Status επίσης, το έκανε τίτλο στο βίντεο της συνέντευξης που ανάρτησε στο youtube!). Δεν είναι λογικά αυτά εδώ τα πράγματα, είναι εκτός πραγματικότητας. Εγώ αλλιώς έχω ζήσει την πραγματικότητα, αλλιώς φαντάζομαι ένα ευρωπαϊκό κράτος, αλλιώς φαντάζομαι μία ευρωπαϊκή κοινωνία, αλλιώς. Θέλω να λειτουργούμε εδώ στο δήμο μας.
Σ.Α. […] Υπάρχει ενδεχόμενο κάποια στιγμή ο Τζανίδης να πει «παιδιά εγώ τα βρήκα με τον Φωτιάδη, τα βρήκα με το Λαμπάκη, μου ’κανε μια πρόταση πολύ ενδιαφέρουσα ο δήμαρχος ή μου ’κανε μια άλλη πιο ενδιαφέρουσα ο κ. Μιχαηλίδης, ας πούμε, και εντάσσομαι στην παράταξή του. Πόσο πιθανό είναι να κάνετε πίσω, κ. Τζανίδη;
Ν.Τ. Εεε… Κ. Αποστολίδη, λόγω ευγένειας δε θα σας βάλω να απαντήσετε ο ίδιος. Με ξέρετε, με γνωρίζετε, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους αναφέρατε τους γνωρίζω, τους σέβομαι, τους υπολείπτομαι, συζητώ τουλάχιστον καθημερινά μαζί τους, και λόγω δουλειάς και λόγω, εεεεεμμμμμμ, συζητάμε, παρόλα αυτά και οι ίδιοι ξέρουνε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Δηλαδή συζητάμε ελεύθερα, ο καθένας τις θέσεις του, την αυτονομία του ή οτιδήποτε άλλο. Εμμμμ, το αποκλείω. Εμείς αυτό το οποίο πιστεύουμε, δηλαδή θα το ‘θελα, αν μπορούσε να αλλάξει ο κόσμος και να έβλεπα τώρα τον Βαγγέλη ή τον Απόστολο και να έλεγε «ναι ρε παιδιά, εμείς στην άκρη, σας βοηθάμε, τραβάτε εσείς μπροστά» και ναι, τότε, εντάξει, εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι που οι ίδιοι δε νομίζω να επιθυμούν να κάνουνε. Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Αυτοί λένε ότι ΘΑ αλλάξουνε. Εμείς λέμε ότι αλλάζουμε, αλλάζουμε τώρα (σ.σ. Καταλάβατε; Καταλάβατε τι θα κάνουν τελείως διαφορετικό; Αν ναι, στείλτε ένα email στο pamemprosta@gmail.com) Εμείς ζούμε τώρα σε αυτό εδώ το μέρος και θέλουμε ότι γίνει να το μπορέσουμε να το κάνουμε τώρα, δε μιλάμε για αύριο, δε μιλάμε ότι θα το κάνουμε αύριο, αυτοί συνηθίσανε και μάθανε σε κάθε προεκλογική εκστρατεία να λένε το ΘΑ, να χρησιμοποιούνε το ΘΑ, το τάξιμο ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς δεν μπαίνουμε σ’ αυτή την πρακτική. Εμείς θέλουμε ανθρώπους που αλλάζουνε τώρα. [!!!]
Σ.Α. […] Αυτό το αλλάζουμε τώρα είναι πολύ ενδιαφέρον. Υπόθεση εργασίας… χθες είχαμε εκλογές και αποφασίσαμε να κάνουμε τον Τζανίδη δήμαρχο. Για πέστε μου λοιπόν τώρα, τι αλλάζει τώρα στο δήμο Αλεξανδρούπολης; Πώς θα το κάνετε; Δώστε μου μια, ένα δείγμα μιας αλλαγής άμεσης.
Ν.Τ. Να σας δώσω μια εικόνα. Φανταστείτε μια δημοτική αρχή με μέσο όρο ηλικίας 35 χρονών. Όλοι από το δήμαρχο μέχρι και τους αντιδημάρχους.
Σ.Α. Ναι.
Ν.Τ. Νομίζω, δεν, την εικόνα την έχετε; Μπορούμε να το κάνουμε. Στην πόλη μας μπορούμε να το κάνουμε. Παρότι χάσαμε πολλά νέα παιδιά που φύγανε μετανάστες, πολλές νέες οικογένειες οι οποίοι έχουνε φύγει από τον τόπο μας, εμείς πιστεύουμε παρότι είμαστε λίγοι, πιστεύουμε ότι είμαστε δυνατοί και μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό το υποθετικό σενάριο μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα.
Σ.Α. […] θέλω να πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι είναι χρησιμότεροι από τους παλιούς, γιατί δε σημαίνει ότι κάποιος που είναι νέος άνθρωπος αποδεικνύεται από χέρι ότι είναι και χρήσιμος, έτσι; Δε σημαίνει ότι θα ‘ναι και πετυχημένος.
Ν.Τ. Όχι φυσικά.
Σ.Α. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και είναι κι ένα στοίχημα παράλληλα για την πόλη αυτή.
1 Καὶ τῇ ἡμέρᾳ τῇ τρίτῃ γάμος ἐγένετο ἐν Κανᾷ τῆς Γαλιλαίας, καὶ ἦν ἡ μήτηρ τοῦ ᾿Ιησοῦ ἐκεῖ· 2 ἐκλήθη δὲ καὶ ὁ ᾿Ιησοῦς καὶ οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ εἰς τὸν γάμον. 3 καὶ ὑστερήσαντος οἴνου λέγει ἡ μήτηρ τοῦ ᾿Ιησοῦ πρὸς αὐτόν· οἶνον οὐκ ἔχουσι. 4 λέγει αὐτῇ ὁ ᾿Ιησοῦς· τί ἐμοὶ καὶ σοί, γύναι; οὔπω ἥκει ἡ ὥρα μου. 5 λέγει ἡ μήτηρ αὐτοῦ τοῖς διακόνοις· ὅ,τι ἂν λέγῃ ὑμῖν, ποιήσατε. 6 ἦσαν δὲ ἐκεῖ ὑδρίαι λίθιναι ἓξ κείμεναι κατὰ τὸν καθαρισμὸν τῶν ᾿Ιουδαίων, χωροῦσαι ἀνὰ μετρητὰς δύο ἢ τρεῖς. 7 λέγει αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς· γεμίσατε τὰς ὑδρίας ὕδατος. καὶ ἐγέμισαν αὐτὰς ἕως ἄνω. 8 καὶ λέγει αὐτοῖς· ἀντλήσατε νῦν καὶ φέρετε τῷ ἀρχιτρικλίνῳ. καὶ ἤνεγκαν. 9 ὡς δὲ ἐγεύσατο ὁ ἀρχιτρίκλινος τὸ ὕδωρ οἶνον γεγενημένον καὶ οὐκ ᾔδει πόθεν ἐστίν· οἱ δὲ διάκονοι ᾔδεισαν οἱ ἠντληκότες τὸ ὕδωρ φωνεῖ τὸν νυμφίον ὁ ἀρχιτρίκλινος 10 καὶ λέγει αὐτῷ· πᾶς ἄνθρωπος πρῶτον τὸν καλὸν οἶνον τίθησι, καὶ ὅταν μεθυσθῶσι, τότε τὸν ἐλάσσω· σὺ τετήρηκας τὸν καλὸν οἶνον ἕως ἄρτι. 11 Ταύτην ἐποίησε τὴν ἀρχὴν τῶν σημείων ὁ ᾿Ιησοῦς ἐν Κανᾷ τῆς Γαλιλαίας καὶ ἐφανέρωσε τὴν δόξαν αὐτοῦ