πάμε μπροστά

Παρασκευή

11

Απρίλιος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ξεκαθάρισε τη θέση του για τα χρυσωρυχεία ο Στάθης Μακρίδης – Θα πράξει το ίδιο και ο Δημήτρης Γοδοσίδης;

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία βίντεο, Μακρίδης Ευστάθιος, Μεγάλα θέματα δήμου, Παρατάξεις, Πόλη και Πολίτες, Συνεντεύξεις, Χρυσωρυχεία

Στάθης Μακρίδης: Όχι στα χρυσωρυχεία (ΘράκηΝΕΤ, 9/4/2014)

Στάθης Μακρίδης: Όχι στα χρυσωρυχεία (ΘράκηΝΕΤ, 9/4/2014)

Με εμφάνισή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ την Τετάρτη 9/4/2014, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Δήμος και Δημότες, κ. Στάθης Μακρίδης.

Χαρακτηριστικά, και με αφορμή το ψήφισμα που εξέδωσε η παράταξη του δημάρχου κ. Ευάγγελου Λαμπάκη για το θέμα των χρυσωρυχείων τη Δευτέρα 7/4/2014, ο κ. Μακρίδης δήλωσε:

“Βεβαίως και υπογράφηκε [σ.σ. εννοεί το ψήφισμα]. Το θέμα των χρυσωρυχείων το έχω ξεκαθαρίσει και τις θέσεις μου από την επομένη της αναγγελίας της υποψηφιότητάς μου στο ψηφοδέλτιο του Βαγγέλη του Λαμπάκη. Εγώ ήμουνα ξεκάθαρος όσον αφορά τις απόψεις μου, διότι η θέση που είχα, σε όλες τις συνεντεύξεις που είχα δώσει τότε και εξακολουθώ να λέω τα ίδια πράγματα, ότι ήμουνα υπέρ της ανάπτυξης, για κάθε μορφής ανάπτυξη στον τόπο μας, διότι εκείνοι που επλήγησαν πιο πολύ ήταν ο δικός μας τομέας, ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικροεμπόρων της πόλης. Αλλά πάντα τόνιζα ότι δεν πρέπει να θίγεται η δημόσια υγεία και η εδαφική ακεραιότητα.

Με ομόφωνη απόφαση του εμπορικού συλλόγου τότε, μετά από πρόσκληση που είχαμε από την εταιρεία χρυσού, έκανα μια επίσκεψη στη Φινλαδία και ήμουν από αυτούς οι οποίοι πήγαν και είδαν εκεί ένα εργοστάσιο εξόρυξης χρυσού. Όταν γύρισα πάλι την ίδια δήλωση έκανα, ότι εάν δε θίγεται η δημόσια υγεία, και το τόνιζα πάντα, έχουμε ανάγκη από θέσεις εργασίας. Όταν λοιπόν μετά ήρθα στην Αλεξανδρούπολη μετά την επίσκεψή μου, ξεκαθάρισα στους συναδέλφους ποιά ήταν η εικόνα των χρυσωρυχείων, στη συνέχεια απεφάνθησαν και το περιφερειακό συμβούλιο, το δημοτικό συμβούλιο και οι επιστήμονες, το πανεπιστήμιο γενικά ότι τελικά τα χρυσωρυχεία είναι μία βλαβερή επένδυση, είναι κάτι το κυάνιο το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην περιοχή μας.

Επομένως εγώ ξεκαθάρισα ότι ποτέ δεν πήρα θέση υπέρ αυτής της επένδυσης τη στιγμή που θίγεται η δημόσια υγεία. Κι έτσι είμαι κατά των χρυσωρυχείων, υπέγραψα το σχετικό ψήφισμα και δεν έχω να συζητήσω τίποτα. Ξεκάθαρα.

[…]

Όταν ξεκαθάρισε το θέμα, διότι να σας πω κάτι, εγώ απ’ αυτά που είδα δεν κατάλαβα και πολλά πράγματα. Βεβαίως και το έκανα το ταξίδι στη Φινλανδία μετά από ομόφωνη απόφαση, σας το ξαναλέω, του εμπορικού συλλόγου. Και δεν ήμουνα ο μόνος εκπρόσωπος φορέα που ήμουνα εκεί, ήμασταν δεκαεπτά εκπρόσωποι διαφορετικών φορέων. Και όταν γύρισα, ήρθαν τα χρυσωρυχεία και πάντα η απόφαση του εμπορικού συλλόγου ήταν κατά των χρυσωρυχείων, όπως και η δική μου απόφαση, πέρα από τις προσωπικές μου εντυπώσεις, όχι ότι θα ήταν θετικές, θα ήταν θετικές αν από τις μελέτες που κάνανε οι επιστήμονες και τις εξηγήσεις που δώσανε δε θα θιγόταν η δημόσια υγεία.

Εγώ αγαπάω τον τόπο μου γι’ αυτό και είμαι υποψήφιος, γι’ αυτό και θέλω να αγωνιστώ για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, για την πόλη μας, για τους συνανθρώπους μας. Σε καμία περίπτωση… Και βέβαια έχω πειστεί [σ.σ. απαντά σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει πειστεί πια ότι η επένδυση θα κάνει κακό στη δημόσια υγεία] όταν επιστήμονες που ασχολούνται, εγώ έμπορος είμαι, δεν είμαι ούτε ειδικός χημικός, ούτε γνωρίζω τίποτε παραπάνω από αυτά που μου είπαν. Όπως μου τα είπαν τότε που τα είπαν έλεγα ότι ίσως η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να έχει κάποιες δικλείδες ασφαλείας για την εξόρυξη χωρίς να υπάρχει κίνδυνος. Όταν μετά διαπίστωσα ότι δεν μπορούν να εξασφαλιστούν αυτά τα πράγματα, δεν έχω κανένα λόγο να είμαι υπέρ των χρυσωρυχείων.

[…]

Εγώ θα έλεγα ναι μόνο αν υπήρχε ανάπτυξη και δινόταν δουλειά στους χιλιάδες ανέργους αυτού του τόπου, χωρίς όμως να πεθάνουν οι μισοί. Αφού αυτό ξεκαθαρίστηκε δεν έχω εγώ κανένα λόγο να κάτσω και να στηρίζω οποιαδήποτε επένδυση η οποία ίσως αύριο σκοτώσει και τα ίδια μου τα παιδιά.”