πάμε μπροστά

Δευτέρα

14

Απρίλιος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Παραιτήθηκε από πρόεδρος της «Πολιτεία Θράκης» ο Θανάσης Λουκάς

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δημοσιεύματα, Ιστοσελίδες, Μεγάλα θέματα δήμου, Πασχάλης Δρακόπουλος, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Χρυσωρυχεία

Θανάσης Λουκάς (πρώην πρόεδρος ΜΚΟ Πολιτεία Θράκης, αρχιτέκτων μηχανικός) (πηγή φωτό: PiazzaDelPopolo)

Θανάσης Λουκάς (πρώην πρόεδρος ΜΚΟ Πολιτεία Θράκης, αρχιτέκτων μηχανικός) (πηγή φωτό: PiazzaDelPopolo)

Νέο… πλήγμα για τους χρυσοθήρες. Με κείμενο που εύλογα αναρωτιέται κανείς αν συνέγραψε ο ίδιος (κρίνοντας από το δημόσιο γραπτό και προφορικό του λόγο και από παλαιότερες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του εμφανίσεις) ο πρόεδρος της «μυστικοπαθούς» ΜΚΟ «Πολιτεία Θράκης», με την υπερβολική και χωρίς ουσιαστικό λόγο προβολή από τοπικά ΜΜΕ, κ. Θανάσης Λουκάς δήλωσε ότι παραιτήθηκε από την προεδρία της!

Ο λόγος;

«Για να μπορεί να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, χωρίς να δεσμεύει τους φίλους και συμπολίτες του που αγωνίζονται μαζί του τόσα χρόνια»!

Αν μη τι άλλο, τα τελευταία χρόνια ο κ. Λουκάς δεν έδειξε σημάδια «δέσμευσης» ή κωλύματος στο να εκφράζει διαρκώς και εμφατικά τη θετική του στάση απέναντι  στους χρυσοθήρες και την «επένδυσή» τους. Έφτασε σε σημείο να δηλώσει δημόσια, μετά από πιέσεις και κριτική που του ασκήθηκε στα social media, ότι χορηγός στα τσιμπούσια που διοργάνωνε η ΜΚΟ του (με το πρόσχημα πάντα της «ενημέρωσης») ήταν η ίδια η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.», υιοθετώντας αποδεδειγμένα πρακτικές των αδελφών σωματείων των Σαπών (βλέπε Κίνηση Πολιτών Σαπών του κ. Κακουλίδη και την αντισυγκέντρωσή τους – “ενημερωτική” και αυτή με δωρεάν φαγητό, ποτό και μουσική – στην εκδήλωση των κατοίκων των Σαπών κατά των χρυσωρυχείων).

Ο κύριος Λουκάς υιοθετεί στο κείμενό του, για άλλη μία φορά, τα επιχειρήματα των χρυσοθήρων και των οπαδών τους περί ανυπαρξίας του δημάρχου, περί επιλεκτικής οικολογικής ευαισθησίας, συγχέοντας και αυτός (όπως και τοπικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι με διαχρονική στάση υπέρ των χρυσοθήρων) την “επένδυση” χρυσωρυχείων με αυτή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, της μονάδας αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, κλπ…

Όπως φαίνεται, ο κ. Λουκάς προσπάθησε αλλά αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών των χρυσοθήρων, και οδηγείται τώρα σε παραίτηση. Το ίδιο έγινε, πριν από αυτόν, και από τον πάλαι ποτέ πρόεδρο της Ε.Π.Ε.Ρ. (Επιτροπής Πολιτών Ροδόπης-Έβρου) κ. Θανάση Ζωγράφο, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία της (χωρίς ποτέ να μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε άλλα μέλη της Επιτροπής του εκτός από τον ίδιο) το Φεβρουάριο του 2012.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε ποια θα είναι η νέα επιλογή προσώπου από το μπλοκ των «βοηθών εκπληρώσεως» των χρυσοθήρων το οποίο θα ηγηθεί της προσπάθειας πίεσης για την υλοποίησή της.

Με τους “χρυσούς” υποψηφίους διασκορπισμένους (εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών) στις περισσότερες δημοτικές παρατάξεις, με τον υποψήφιο δήμαρχο Νίκο Τζανίδη να προσπαθεί (αλλά να μην πείθει) ότι δε θέλει την επένδυση με τους ισχύοντες όρους (ενώ ψήφισε υπέρ της επένδυσης δηλώνοντας ικανοποιημένος από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας μόλις πριν ενάμιση χρόνο), με το προσωπικό της εταιρείας να μοιράζεται στη μητρική εταιρεία Eldorado Gold στη Χαλκιδική και εδώ στο Πέραμα, με τις αιτήσεις για άδειες μεταλλευτικών ερευνών να μας περικυκλώνουν όλο και περισσότερο, ένα είναι σίγουρο. Ότι πρέπει να είμαστε όλοι σε επιφυλακή και να είμαστε έτοιμοι για δυναμική συνέχιση του αγώνα.

Υ.Γ. Τυχαίο; Την παραίτηση του κ. Λουκά από την προεδρία συνόδεψε η… “διαγραφή” του προφίλ pamemprosta από τους διαδικτυακούς φίλους της ΜΚΟ :-)

================================

Διαβάστε το κείμενο του κ. Λουκά, όπως το ανάρτησε σήμερα, Δευτέρα 14/4/2014, το gatzoli.gr:

Οι απόκριες πέρασαν και οι… μάσκες έπεσαν!

Μετά από απουσία μερικών μηνών, βλέπουμε και πάλι το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, να επαναφέρει σαν 1ο θέμα στην Ατζέντα του την επένδυση των χρυσωρυχείων. Ήταν αναμενόμενο. Έχουμε πεί πολλές φορές στο παρελθόν, ότι ο κ. Λαμπάκης χωρίς τα χρυσωρυχεία δεν υπάρχει πολιτικά. Αυτό το έργο είναι το πολιτικό του αποκούμπι.

Οι συμβουλάτορες του τον ώθησαν να βάλει προσωρινά στο περιθώριο το θέμα του χρυσού, για να προσελκύσει στο ψηφοδέλτιο του κάποιους αδύναμους κρίκους της κοινωνικής αλυσίδας, οι οποίοι ως “βιρτουόζοι” ακροβάτες και ζογκλέρ, κάνουν εύκολα τούμπες αντί πινακίου φακής.

Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Ελαχιστότατοι , για θλιβερούς ευνόητους λόγους, ζήτησαν συγχώρεση από τον «Αυτοκράτορα» και έλαβαν το συγχωροχάρτι και την διπλή αγάπη του όπως ακούσαμε!

Μετά τις ψεύτικες υποσχέσεις του για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, για μεγάλα έργα, επενδύσεις και τουριστική ανάπτυξη, επανέφερε έντρομος το αγαπημένο του θέμα, για να μας “ψήσει” ότι θα μας σώσει από το θάνατο δίνοντας ακόμη και τη ζωή του για να εμποδίσει την επένδυση. Ίσως εννοεί ότι θα μας “σώσει” “θάβοντας μας” στα σκουπίδια.

Όλο και συχνότερα ακούω εμβρόντητος συμπολίτες μου να λένε: “ας δωρίσει πρώτα σε Δημότες που έχουν ανάγκη κάποια από τα δεκάδες ακίνητα του που φαίνονται στο πόθεν έσχες, και μετά θα τον χειροκροτήσουμε ως ήρωα, φιλάνθρωπο και ευεργέτη. Δεν χρειάζεται να δώσει τη ζωή του”.

Τα σκουπίδια αποκάλυψαν ότι είναι κατά περίπτωση οικολόγος και ακτιβιστής, ευαίσθητος, δίκαιος, νομοταγής, και ηθικός. Γιατί άραγε;

Είμαστε χιλιάδες οι Θρακιώτες που τολμήσαμε να τοποθετηθούμε υπέρ όλων των επενδύσεων (και των χρυσωρυχείων) με προϋπόθεση την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Δεχτήκαμε από αυτόν τον άνθρωπο ανήθικες επιθέσεις, απειλές και χυδαίους χαρακτηρισμούς.

Τίποτα πλέον δεν μας στερεί το δικαίωμα να ανταποδώσουμε στο Δήμαρχο τους χαρακτηρισμούς «βοηθός εκπληρώσεως των οικονομικών συμφερόντων», «εγκάθετος και μισθοφόρος» των εργολάβων που διεκδικούν την δημιουργία του εργοστασίου απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη. 162.000.000 € είπε ο Δήμαρχος ότι θα φτάσει η επένδυση. Εντυπωσιακό!!!

Καθημερινά πλέον βγαίνουν στην δημοσιότητα στοιχεία για υπέρογκες χρηματοδοτήσεις, αλόγιστες δαπάνες και κατασπατάληση των χρημάτων των Δημοτών από στελέχη της Δημοτικής αρχής. Θα περιμέναμε να τα εμποδίσει αποφασιστικά. Αντίθετα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους Δημότες με ψεύδή στοιχεία όπως αυτά που πρόσφατα ανέφερε για το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Τα μεγάλα λόγια περί ηθικής και υπόληψης πρέπει να συνοδεύονται από αποδείξεις και τεκμήρια.

Ας προβληματιστούν και ας κρίνουν οι πολίτες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να μπορώ να εκφράζω ελευθέρα την άποψη μου, χωρίς να δεσμεύω τους φίλους και συμπολίτες μου που αγωνίζονται μαζί μου τόσα χρόνια, ενημερώνω ότι υπέβαλλα την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου του συλλόγου “ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ”. Διατηρώ στο ακέραιο και απόλυτα τις θέσεις και τις απόψεις μου για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη του τόπου. Σεβόμενος το δικαίωμα στη γνώμη και την ελεύθερη έκφραση, τιμώ όλους τους συμπολίτες μου που έχουν διαφορετική άποψη από εμένα για αυτό το θέμα και την υποστηρίζουν δυναμικά με ειλικρίνεια, διαφάνεια, νομιμότητα, πάθος και αγωνιστικότητα.

Η ευλογία και το μεγαλείο της Δημοκρατίας είναι το δικαίωμα μας να διαφωνούμε για να προχωρά μπροστά ο τόπος.

Θανάσης Λουκάς
Αρχιτέκτων Μηχανικός

Πηγή επιστολής: gatzoli.gr