πάμε μπροστά

Πέμπτη

15

Μάιος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Πρόγραμμα “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη” [Βίντεο, κείμενο, pdf]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, ΑΝΑ.Σ.Α. Για Την Αλεξπολη, Αρχεία βίντεο, Δημοτικές Εκλογές, Μεγάλα θέματα δήμου, Παρατάξεις

Πρόγραμμα ΑΝΑ.Σ.Α. για την ΑλεξανδρούποληΠαρακολουθείστε την παρουσίαση του προγράμματος της δημοτικής παράταξης “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη” με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Παύλο Μιχαηλίδη. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Έβρου την Τετάρτη 30/4/2014 το απόγευμα. Η ανάρτηση συμπεριλαμβάνει βίντεο από την εκδήλωση, αντίγραφα των slides των παρουσιάσεων των εισηγητών και το πρόγραμμα της παράταξης όπως μας το απέστειλλε και όπως το ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

Παρουσίαση προγράμματος ΑΝΑ.Σ.Α για την Αλεξανδρούπολη (30/4/2014, Επιμελητήριο Έβρου)

Παρουσίαση προγράμματος ΑΝΑ.Σ.Α για την Αλεξανδρούπολη (30/4/2014, Επιμελητήριο Έβρου) (πηγή φωτογραφίας: anasa-alexandroupoli.blogspot.gr)

Στην παρουσίαση μίλησαν οι κ.κ.:

 1. Μιχαηλίδης Παύλος, υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης [βίντεο],
 2. Κασίδης Κώστας, για την οργάνωση και τη λειτουργία του Δήμου, την καθαριότητα, το πράσινο (συνταξιούχος υπάλληλος ΟΤΑ, υποψ. δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης) [βίντεο],
 3. Γκουγκουλάκης Χρήστος, για τη χωροταξία και την ενέργεια (πολιτικός μηχανικός, υποψ. δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης) [βίντεο],
 4. Μουλούδης Δημήτρης, για τον πρωτογενή τομέα και τις μεταφορές (γεωπόνος, υποψ. δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης) [βίντεο, slides],
 5. Ρουμελιώτης Γιώργος, για τη βιώσιμη κινητικότητα και την οργάνωση της κυκλοφορίας (τεχνολόγος γεωπόνος, μέλος ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, υποψ. δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης) [βίντεο, slides],
 6. Κωνσταντινίδης Πέτρος, για την αποκέντρωση, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα δίκτυα πόλεων (εκπαιδευτικός, υποψ. δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης) [βίντεο, slides],
 7. Λαλίδης Φώτης, για την αλληλεγγύη (επιχειρηματίας, υποψ. δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης) [βίντεο, slides],
 8. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων. Μίλησαν οι κ.κ. Σταύρος Πεϊχαμπέρης (υποψ. δημοτ. σύμβουλος Φερών), Χρήστος Νοικοκυρίδης (υποψ. δημοτ. σύμβουλος Φερών), Τζεμάλ Χουσεϊν-Ογλού (υποψ. σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης), Μάριος Μουτουσίδης (υποψ. δημοτικός σύμβουλος Αλεξ/πολης) και η κ. Ελένη Χουρδάκη (υποψ. δημοτ. σύμβουλος Φερών) [βίντεο].

Όλα τα βίντεο μαζί σε αυτή τη λίστα (κάθε ομιλητή ξεχωριστά σε link πιο πάνω δίπλα στο όνομά του):

======================

Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα της παράταξης “ΑΝΑΣΑ”

Δίνουμε στη δημοσιότητα το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της δημοτικής μας παράταξης για το Δήμο που οραματιζόμαστε.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα σημεία του αλλά και το μήνυμα του υποψήφιου Δημάρχου Αλεξ/πολης Παύλου Μιχαηλίδη.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

πριν από λίγο καιρό, πολίτες αυτού του Δήμου, διαπιστώνοντας ότι τα προβλήματά του οξύνονται σε όλα τα επίπεδα, πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν την Δημοτική Παράταξη “ΑΝΑ.Σ.Α.” (ANAΠΤΥΞΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ), μια κίνηση ανοικτή στην κοινωνία, που δεν θα τελειώσει την επομένη των εκλογών και που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Δήμο με οικολογικό προσανατολισμό και κοινωνικό πρόσωπο.

Σαν αρχή μας είναι ότι το μέλλον ενός τέτοιου Δήμου γεννιέται και πλάθεται μέσα στα σχολεία του.Η αισθητική των κατοίκων του διαμορφώνεται πρωτίστως από την αισθητική του δημοσίου χώρου και η συλλογικότητα αναβιώνει στο βαθμό που οι κάτοικοι γίνονται γείτονες και λειτουργούν ως πολίτες. Η κοινωνική πολιτική του δεν είναι φιλανθρωπία αλλά ενδυνάμωση της οργανωμένης κοινωνικής αλληλεγγύης. Η ενεργοποίηση των δημοτών και η αύξηση της συμμετοχής και αυτοδιαχειριζόμενης δράσης των, είναι ο στόχος και ο πυρήνας της προσπάθειάς μας.

Το κεντρικό κράτος σήμερα έχει καταντήσει κλινικά νεκρή την Τ.Α. αφού έχει στερηθεί θεσμοθετημένους πόρους, έχει καταργηθεί η κατοχυρωμένη οικονομική και διοικητική της αυτοτέλεια, έχουν διαλυθεί οι δημοτικοί Οργανισμοί και Υπηρεσίες, έχει εφαρμοσθεί ο θεσμός των οριζόντιων απολύσεων των εργαζομένων στη Τ.Α., ενώ έχουν αφαιρεθεί χώροι που αυτή αξιοποιεί και διαχειρίζεται.

Έχουμε να παλέψουμε μαζί για όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η Αυτοδιοίκηση να έχει τη θέση που της αξίζει και να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας.

Εμείς από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως πρωταρχικό μας στόχο την κατάρτιση ενός συνολικού, ολοκληρωμένου προγράμματος με ξεκάθαρη και ρεαλιστική προσέγγιση.

Το πρόγραμμα το οποίο σας παρουσιάζουμε δημιουργήθηκε μετά από σοβαρή και εντατική μελέτη και περιλαμβάνει ιδέες και προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί σε πόλεις της Ελλάδας και σε Ευρωπαϊκές πόλεις, με επιτυχία. Περιλαμβάνει προτάσεις που μας υπέδειξαν οι φορείς και οι ίδιοι οι Δημότες.Προβλήματα που τους απασχολούν και για τα οποία εξετάσαμε από κοινού τις πιθανές τους λύσεις. Περιλαμβάνει ενέργειες για τις οποίες υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης.Χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν. Τρόποι διεκδίκησης πόρων όμως υπάρχουν. Και είναι η δύσκολη οδός. Η οδός της δικής μας συνειδητής επιλογής.

Η δημοτική μας παράταξη δημιουργήθηκε από ανθρώπους που την επόμενη μέρα των εκλογών μπορούν να αναλάβουν την διοίκηση ενός διευρυμένου Δήμου με τις Δημοτικές ενότητες Αλεξανδρούπολης, Φερών και Τραιανούπολης καθώς και την άμεση εφαρμογή του προγράμματός μας.

Μια μόνο υπόσχεση για το μέλλον.Θα είμαστε η Δημοτική Αρχή της Ανάπτυξης της Συμμετοχής και της Αλληλεγγύης για τον Δήμο και τους Δημότες του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Παύλος Μιχαηλίδης

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Α. Δημοκρατική λειτουργία, χρηστή διοίκηση και απασχόληση

Αυτή την περίοδο, που η Χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθύτατη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, που η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία διογκώνεται, που τα ασθενέστερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα – αυτοί δηλαδή που έχουν τη μικρότερη ευθύνη – πληρώνουν βαρύ τίμημα από τα άδικα μέτρα οικονομικής σταθεροποίησης που μας επέβαλαν οι εταίροι μας, η αλλαγή σε πολιτικές συμπεριφορές και πρακτικές αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Βασικές μας αρχές σε αυτή την προσπάθεια :

 • Δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια και έλεγχος παντού, γιατί αποτελούν θεμέλια της υγιούς κοινωνίας και της υγιούς ανάπτυξης.
 • Κοινωνική δικαιοσύνη, για τη στήριξη των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
 • Χρηστή διοίκηση και δημοσιονομική διαχείριση, για την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και των διαθέσιμων πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας.
 • Υπευθυνότητα και λογοδοσία των διαχειριστών των οικονομικών του Δήμου και των Δημοτικών επιχειρήσεων.
 • Ειλικρίνεια και αξιοπιστία σε κάθε μας ενέργεια, εξαγγελία και πράξη.
 • Συνδυασμός της διεκδίκησης με την αποτελεσματικότητα, ενάντια στους ανέξοδους λαϊκισμούς,τα στερεότυπα και τις εύκολες λύσεις.
 • Συνεργασία με όλους τους φορείς και τις κοινωνικές ομάδες που να δίνει χώρο και βήμα σε όλους τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους, δίνοντας αξία στη βασική μας αρχή, αυτή της ισότιμης παρουσίας & συμμετοχής  όλων στον Δήμο.
 • Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Έργων θα πρέπει να δημιουργούν εισόδημα και θέσεις εργασίας και να αποτελούν κορυφαίες και καινοτόμες επιλογές, που να υπαγορεύονται από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Δήμου και κυρίως να δημιουργούν προϋποθέσεις για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης .
 • Η χρηματοδότηση των έργων και των μελετών θα γίνονται μέσα από  ευρωπαϊκά προγράμματα και ιδιαίτερα από αυτά των διευρωπαϊκών δικτύων και του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου, από το ΕΣΠΑ, τη ΣΑΤΑ, τα Περιφερειακά και Εθνικά προγράμματα, προγράμματα για το περιβάλλον και τη κοινωνική συνοχή, τα κοινωνικά προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, της ανάπτυξης των υποβαθμισμένων γειτονιών,  ίδιους πόρους, από το «πράσινο ταμείο» και δάνεια από Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων.

Συγκεκριμένοι στόχοι και μέτρα πολιτικής που θα δεσμεύουν τις επόμενες δημοτικές αρχές:

 • Αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας στο Δήμο, με αναβάθμιση και ουσιαστική λειτουργία των συλλογικών οργάνων (Δημοτικό Συμβούλιο, κοινοτικά συμβούλια, επιτροπές), με κατάργηση εξωθεσμικών κέντρων και παραγόντων, με διασύνδεση και ειλικρινή συνεργασία με τους φορείς της περιοχής (επιμελητήρια, πανεπιστήμιο), με συμμετοχή του πολίτη. Με εργαλείο τις σύγχρονες τεχνολογίες σε μια αμφίδρομη σχέση συμμετοχής και αλληλοεπίδρασης.
 • Εξορθολογισμός και μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
 • Επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής των δημοτικών επιβαρύνσεων, για δίκαιη κατανομή των βαρών και οικονομική ελάφρυνση των δημοτών.
 • Αναδιοργάνωση του εσωστρεφούς και συγκεντρωτικού διοικητικού μοντέλου και μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο, φιλικό, αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης, στην υπηρεσία των πολιτών.
 • Δημιουργία και νέα χωρική οργάνωση των απαραίτητων υπηρεσιών, για να μπορεί ο Δήμος να ασκεί αποτελεσματικά τις νέες αρμοδιότητες και να βρίσκεται πάντα δίπλα στον πολίτη.
 • Εγκατάσταση στο Δήμο, ολοκληρωμένου συστήματος διασφάλισης ποιότητας, μηχανοργάνωση , δίκτυα πληροφόρησης και ψηφιακής διακυβέρνησης.
 • Πολιτική προστασία – πρόγραμμα για σεισμούς – πυρκαγιές – πλημμύρες.
 • Καμπάνια για την ανακύκλωση των απορριμμάτων, για την αιμοδοσία, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και τα προβλήματα του εργαζόμενου και του μικροεμπόρου.
 • Δημοτικά One Stop Shop γραφεία που θα βοηθούν όλους όσους θελήσουν να ενημερωθούν για θέματα , επαγγελματικής κατάρτισης, προώθησης πιλοτικών προγραμμάτων οπωροκηπευτικών, θερμοκηπίων, δασικών εκμεταλλεύσεων, κτηνοτροφίας, αξιοποίησης δημοτικών πηγών ενέργειας, με ανάπτυξη νέων ανταποδοτικών καινοτόμων υπηρεσιών  στον χώρο του τουρισμού, της πληροφόρησης και των μεταφορών. Αυτά θα λειτουργούν και σε χώρους εκτός Δημαρχείου με τη συνεργασία των τοπικών κοινωνικών εταίρων. (Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος κ.α.)
 • Στήριξη της απασχόλησης, με κατάρτιση των ανέργων σε καινοτόμες δράσεις και στα νέα επαγγέλματα.
 • Υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης και της καταπολέμησης της ανεργίας.
 • Συμβατικές δεσμεύσεις των αναδόχων των έργων του δήμου για την διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων.
 • Στήριξη του Εθελοντισμού με το πρόγραμμα ‘’Υιοθεσία Παντού’’.Εφαρμογή οριζόντιου προγράμματος υιοθεσίας που θα διαπερνά κάθε έκφανση εθελοντικής προσφοράς. Προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, της υιοθεσίας πάρκων ή ακόμη και μεμονωμένων δένδρων, της υιοθεσίας δρόμων και πεζοδρομίων, πλατειών, παραλιών κλπ.
 • Δημιουργία ‘’Μητρώου Εθελοντών’’ στο οποίο θα καταγράφονται εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν κάθε είδους εθελοντική εργασία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η κάθε εργασία θα κοστολογείται και με το ποσό αυτό θα πιστώνεται το Ταμείο Εθελοντών. Στο τέλος κάθε χρόνου σε ειδική Ημερίδα Εθελοντισμού, θα επιβραβεύονται οι εθελοντές της χρονιάς, οι οποίοι και θα επιλέγουν το έργο στο οποίο θα διατεθούν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν.

Β. Πράσινος και καθαρός Δήμος

Η δημοτική μας παράταξη «ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη» θεωρούμε χρέος μας να απαντήσουμε θετικά στην απαίτηση του πολίτη για καλύτερη ζωή, για ποιότητα παντού. Δίνουμε γι΄ αυτό ιδιαίτερη σημασία σε δέσμες μέτρων που αλλάζουν την εικόνα και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων, που αναβαθμίζουν αισθητικά και λειτουργικά τα κέντρα και τις γειτονιές, που προστατεύουν το υγρό στοιχείο και το περιβάλλον, που διευκολύνουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Με ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων – πράσινο, δενδροφυτεύσεις, ενοποιήσεις πάρκων, οργάνωση σύγχρονων παιδότοπων, απομάκρυνση αντιαισθητικών κατασκευών, αναπλάσεις γειτονιών, ύδρευση, καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων, εναλλακτικές μορφές ενέργειας – δημιουργούμε ένα Δήμο βιώσιμο, καθαρό και φιλικό για τον κάθε του κάτοικο, ένα Δήμο ελκυστικό για τους επισκέπτες του.

Βασικές μας αρχές σε αυτή την προσπάθεια είναι:

 • Επιστροφή της φύσης στον αστικό ιστό και προστασία του περιαστικού χώρου.
 • Ποιοτική και ποσοτική μείωση απορριμμάτων και ολοκληρωμένη διαχείρισή τους.
 • Μείωση ενεργειακών αναγκών και αξιοποίηση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών.

Συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής:

Πράσινο

 • Αναβάθμιση της Υπηρεσίας πρασίνου σε Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος με προτεραιότητα την ανάπλαση των δημόσιων χώρων.
 • Εφαρμογή προγράμματος εμπλουτισμού του πρασίνου μέσα και γύρω από την πόλη και τις κοινότητες, με δενδροφυτεύσεις πεζόδρομων, πεζοδρομίων, νησίδων μεγάλων οδικών αξόνων, δωμάτων και προσόψεων κτιρίων κ.α.
 • Εξασφάλιση νέων χώρων πρασίνου, με αξιοποίηση ελεύθερων χώρων σχολείων, δημόσιων οργανισμών, στρατοπέδων, με ενοποιήσεις ακαλύπτων χώρων κτιρίων.
 • Αύξηση των θεσμοθετημένων χώρων πρασίνου, με αναπλάσεις πάρκων και πλατειών, με ανάδειξη φυσικών πράσινων χώρων και τοπίων.
 • Ανάπτυξη ενιαίου δικτύου «πράσινων διαδρομών» με το οποίο θα συνδέονται όλοι οι χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και κοινωνικής ζωής κάθε συνοικίας, κάθε χωριού, κάθε γειτονιάς (πάρκα, πλατείες, πεζόδρομοι, παιδότοποι, αθλητικά κέντρα).

Καθαριότητα – Απορρίμματα

 • Πλήρης αναδιοργάνωση του συστήματος καθαριότητας, συλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων, μέσα στον πρώτο χρόνο και εφαρμογή προγράμματος υπογειοποίησης των κάδων στο ιστορικό κέντρο και σε κρίσιμα σημεία της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων.
 • Εφαρμογή ενός αξιόπιστου προγράμματος ολοκληρωμένης και περιβαλλοντικά βιώσιμης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση των οργανικών, υγειονομική ταφή υπολειμμάτων και ενεργειακή αξιοποίηση τους. Το τελευταίο δεν σημαίνει εφαρμογή μεθόδων θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων (καύση, πυρόλυση), οι οποίες δεν προτείνονται, για περιβαλλοντικούς λόγους.
 • Δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) με παράλληλη κατασκευή «εργοστασίου ανακύκλωσης», σε θέση επιστημονικά ορθή και κοινωνικά αποδεκτή.
 • Εφαρμογή μεθόδων ολοκληρωμένης διαχείρισης γεωργό κτηνοτροφικών και βιομηχανικών αποβλήτων.

Ενέργεια-Πράσινες πολιτικές

 • Υλοποίηση προγραμμάτων ενεργειακής πιστοποίησης και αναβάθμισης όλων των δημόσιων κτιρίων (μονώσεις, ηλιακά συστήματα, βιοκλιματικός σχεδιασμός), για την εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Αξιοποίηση προγραμμάτων χρήσης «καθαρών καυσίμων» (ηλεκτρική ενέργεια, αέριο, βιοκαύσιμα, υδρογόνο) σε όλα τα οχήματα δημόσιας χρήσης.
 • Πλήρης αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε όλο το νέο δήμο με ηλιακά συστήματα και λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε σε μια πενταετία να υπάρχει μηδενική κατανάλωση.
 • Δημιουργία μηχανισμών για τον αυστηρό έλεγχο των περιβαλλοντικών διατάξεων, της ατμοσφαιρικής και της ηχητικής ρύπανσης και της ακτινοβολίας από τις κεραίες.
 • Δημιουργία φορέα διαχείρισης ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.
 • Αξιοποίηση της υδατόπτωσης του υδροταμιευτήρα για παραγωγή ενέργειας.
 • Σύνδεση με φυσικό αέριο για οικιακή χρήση και βιομηχανική χρήση.
 • Μελέτη για κεντρική θέρμανση της Αλεξανδρούπολης και των Φερών με φυσικό αέριο.
 • Ενέργεια από γεωθερμία της Τραϊανούπολης για θέρμανση σπιτιών, θερμοκηπίων και ιχθυοκαλλιεργειών.
 • Μετατροπές δημόσιων κτηρίων (σχολεία, υπηρεσίες κλπ) και κατοικιών , σε πρότυπα κτήρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια , τα φωτοβολταϊκά τόξα , ανακυκλώνουν τα απορρίμματα και χρησιμοποιούν το βρόχινο νερό.

Γ.Φυσικό περιβάλλον και οικοσυστήματα

Η θέση του Δήμου μας σηματοδοτεί και τις σχετικές αναγκαίες πολιτικές περιβαλλοντικής ισορροπίας, με προεκτάσεις στο πολιτιστικό και στο παραγωγικό επίπεδο, αλλά και στον ίδιο τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Ταυτόχρονα, τα μικροοικοσυστήματα εντός του αστικού ιστού συμπληρώνουν ένα φυσικό περιβάλλον, πραγματική περιουσία της πόλης.

Βασικές αρχές της παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον:

 • Προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων πολιτικών, ώστε όλες να εμπεριέχουν και την περιβαλλοντική διάσταση.
 • Κατοχύρωση του δικαιώματος όλων των πολιτών να απολαμβάνουν τα οφέλη και αντίστοιχη υποχρέωση να συμβάλλουν στις υποχρεώσεις, έναντι των οικοσυστημάτων.
 • Ενεργός ρόλος του Δήμου στα τεκταινόμενα σε ολόκληρο τον Δήμο ως ευρύτερου ζωτικού του χώρου.
 • Βασική και αδιαπραγμάτευτη αρχή η αντίθεση μας στην εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή μας καθώς και στην σχεδιαζόμενη μέσω ΣΔΙΤ μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.

Συγκεκριμένοι στόχοι και μέτρα πολιτικής :

Υδάτινοι πόροι

 • Ενθάρρυνση λειτουργίας θεσμών ανοιχτής διαβούλευσης με έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως «Σχέδια περιφερειακής βιωσιμότητας (agenda 21)», «Κοινοβούλια νερού σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης» κ.α.
 • Αναδιάρθρωση των γεωργικών καλλιεργειών για εξοικονόμηση νερών και περιορισμό των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.
 • Προστασία δημιουργούμενου βιότοπου στην λίμνη του υδροταμιευτήρα.
 • Υιοθέτηση ουσιαστικής πολιτικής εξοικονόμησης νερού από τον Δήμο (π.χ. φυτεύσεις μη υδροβόρων φυτών, άρδευση πρασίνου από μη πόσιμο νερό, επανάχρηση νερού από βιολογικό καθαρισμό κ.λ.π.

Φυσικά τοπία

 • Αποτελεσματική προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των αστικών και περιαστικών φυσικών χώρων και τοπίων.
 • Δημιουργία Περιαστικού δάσους από την Μαίστρο μέχρι την Χιλή και αξιοποίηση του Πλατανότοπου.
 • Παρεμβάσεις για ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών στις παραλίες και ακτές του Δήμου.
 • Εφαρμογή προγράμματος εκτεταμένων αναδασώσεων.

Δ.Οικιστικό περιβάλλον & Πολεοδομική εξέλιξη

Το συνεχιζόμενο έλλειμμα χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης, έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προκαλεί απίθανες καθυστερήσεις και χρόνιες στρεβλώσεις στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Οι βασικές αρχές των παρεμβάσεων είναι:

 • Ισόρροπη διαχείριση των πολεοδομικών αναγκών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αλεξανδρούπολης σε σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής.
 • Eξέλιξη της πόλης με ποιοτικά χαρακτηριστικά, με σεβασμό στον άνθρωπο, το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά .
 • Διεύρυνση και λειτουργική αξιοποίηση των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων προς όφελος όλων των πολιτών

Συγκεκριμένοι στόχοι και μέτρα πολιτικής :

 • Ανάδειξη του εμπορικού κέντρου της πόλης με εφαρμογή του Open Mall, ενός εκτεταμένου δικτύου νέων πεζοδρομήσεων, με αναπλάσεις κτιρίων, με συντήρηση και  αξιοποίηση  διατηρητέων μνημείων και παραδοσιακών κατασκευών, με ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.Τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου είναι μια πρακτική που δίνει την δυνατότητα στις εμπορικές τοπικές αγορές να δημιουργούν συνθήκες για προσέλκυση αγοραστών, που παραδοσιακά προτιμούν τα malls και όχι τις τοπικές αγορές, καθώς και την προσέλκυση στην αγορά των ίδιων των κατοίκων της περιοχής.
 • Αισθητική και λειτουργική ανάπλαση των ιστορικών κέντρων και γειτονιών σε όλες τις Δημοτικές και τις Τοπικές κοινότητες, καθώς και των συνοικιών της πόλης που διατηρούν ακόμα το ρόλο αυτό και θέσπιση σοβαρών κινήτρων για επισκευές στις όψεις και στα κτίρια.
 • Αισθητική αναβάθμιση των εισόδων στην πόλη και των κύριων διαδρομών προς το κέντρο, με αναμόρφωση του δημόσιου χώρου και των ιδιωτικών πρασιών,με αναπλάσεις κτιρίων και αυστηρό έλεγχο του αισθητικού αποτελέσματος.
 • Σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και πολεοδομικών επεκτάσεων.
 • Επιχείρηση Ανασυγκρότησης του Δημόσιου Αστικού Χώρου, Πολεοδομικές Επιτροπές Γειτονιάς και Συνοικιακά Συμβούλια.
 • Διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης κάτω από το Φάρο, με αναπτυξιακή κριτήρια, για σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα και δημιουργία ζώνης αναψυχής και πολιτισμού.
 • Η Πλατεία Ανεξαρτησίας επανασχεδιάζεται και μετατρέπεται σε Ιστορικό κέντρο Πόλης. Ενοποιείται με τη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία και συνδέει τη Λεωφόρο Δημοκρατίας με την παραλία. Μεταφορά των δικαστικών υπηρεσιών σε νέο κτήριο και σε οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο Δήμος, με αντάλλαγμα την παραχώρηση του κτηρίου του Πρωτοδικείου. Κατεδάφιση του Ειρηνοδικείου.
 • Δημιουργία Τράπεζας γης. Απόκτηση ελεύθερων χώρων και οικοπέδων για σχολεία.
 • Δημιουργία Δημοτικής αγοράς (λαχαναγορά, ψαραγορά, κρεαταγορά) στο χώρο των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ
 • Η λαϊκή αγορά μεταφέρεται μονίμως στον χώρο πέριξ των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, όπου δημιουργείται και (υπόγειος) χώρος στάθμευσης.
 • Μεταφορά των αστικών λεωφορείων σε παρακείμενο χώρο.
 • Διεκδίκηση και αξιοποίηση των κτηρίων του παλιού Νοσοκομείου στην οδό Δήμητρας.
 • Σχέδιο πόλης περιοχής οδού Άβαντος, δημιουργία πλατείας για γιορτές και εκδηλώσεις,  σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα της περιοχής , την πολιτισμική και οικιστική τους κουλτούρα.
 • Δημιουργία συνθηκών ελκυστικής αγοράς (πεζοδρομήσεις, στέγαστρα , παρτέρια, μουσική).
 • Διαμόρφωση και ανάπλαση αύλειων χώρων σχολείων σε χώρους πρασίνου για όλους τους δημότες.
 • Ανάπλαση της πλατείας – αύλειου χώρου Αγίου Νικολάου για την ανάδειξη των δύο ιστορικών διατηρητέων κτιρίων.
 • Βελτίωση του οδικού δικτύου με νέα χάραξη της οδού Αλεξανδρούπολης -Παλαγίας.

Ε. Βιώσιμη κινητικότητα & Οργάνωση Κυκλοφορίας

Το πρόβλημα της κυκλοφορίας στις σύγχρονες πόλεις τείνει να γίνει ενδημικό. Ιδιαίτερα στην πόλη μας έχει οξυνθεί εξ αιτίας της έλλειψης σχετικής πολιτικής της δημοτικής αρχής. Αποσπασματικές κινήσεις,δεν συνιστούν λύσεις. Οι συνέπειες είναι οδυνηρές τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πεζούς, οι οποίοι είναι και οι πιο ευάλωτοι: παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα. Για να αποκατασταθεί η βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη μας απαιτούνται καλά μελετημένα μέτρα, κυκλοφοριακή αγωγή και κυρίως πολιτική θέληση να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις.

Όλα τα μέτρα πρέπει λαμβάνουν υπόψη τους τη νέα κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή μας με την ανάπτυξη των μεγάλων μεταφορικών υποδομών και τον κομβικό ρόλο της πόλης σε διαπεριφερειακό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο.

Οι βασικές αρχές των παρεμβάσεων για βιώσιμη κινητικότητα είναι:

 • Προτεραιότητα στα δικαιώματα των πεζών, στα ήπια και στα καθαρά μέσα.
 • Αστικές παρεμβάσεις για την διευκόλυνση των Α.Μ.Ε.Α με την τοποθέτηση ήχου στους  κεντρικούς φωτεινούς σηματοδότες, με την δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης καθώς και την δημιουργία νέων ραμπών αλλά και την βελτίωση των υπαρχόντων.
 • Προώθηση ενός ελκυστικού και εξυπηρετικού συστήματος Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μετακινήσεων για τη μείωση της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου και τη συνεισφορά στην κλιματική αλλαγή.
 • Ολοκληρωμένος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Συγκεκριμένοι ειδικοί στόχοι και μέτρα πολιτικής:

 • Ολοκλήρωση νέας κυκλοφοριακής μελέτης μετά από ανάλυση των μετακινήσεων στην πόλη και οργανωμένη εφαρμογή του κυκλοφοριακού σχεδιασμού για την πόλη, τις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες και την ευρύτερη περιοχή.
 • Επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων  σε ολόκληρη την πόλη, σε συνδυασμό με την διάθεση κοινόχρηστων ποδήλατων , κατά τα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων.
 • Δημιουργία δικτύου μέσου σταθερής τροχιάς (ΤΡΑΜ) και τη διασύνδεση κομβικών σημείων  (Πανεπιστήμιο, Νοσοκομεία, Αεροδρόμιο, Ιστορικό – διοικητικό – εμπορικό κέντρο, σχεδιαζόμενοι σταθμοί ΚΤΕΛ& ΟΣΕ κ. α.)
 • Βελτίωση των αστικών μέσων μετακίνησης (δρομολόγια, χρήση Minibus, λωρίδες κυκλοφορίας, σύνδεση με το δίκτυο Τραμ).
 • Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του εμπορικού κέντρου της πόλης,στις εισόδους της πόλης κ.α, για την μείωση της κυκλοφορίας στο κέντρο.
 • Σύνθετος Επιβατικός Σταθμός τραίνου, ΚΤΕΛ, Αστικών, ταξί και λιμανιού, ως τερματικός σταθμός διευρωπαϊκών δικτύων και σύνδεσή του με το αεροδρόμιο με ελαφρύ τραμ. Προτεινόμενος ο χώρος πίσω από τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ, όπου καταλήγει ο Περιφερειακός δρόμος που συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία. Ταυτόχρονα απελευθερώνεται ο χώρος των σιδηροδρομικών γραμμών παράλληλα με την οδό Καραολή και Δημητρίου.
 • Μελέτη σκοπιμότητας για το τραμ από Φέρες μέχρι Μάκρη.
 • Κυκλοφοριακή μελέτη και καμπάνια υπέρ του περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου και της χρησιμοποίησης του ποδήλατου και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

ΣΤ. Δήμος της παιδείας και του πολιτισμού

Πρόκειται για δύο τομείς που μαζί με το περιβάλλον προσδιορίζουν την ταυτότητα μιας πόλης.

Η Παιδεία αναφέρεται στο ανθρώπινο δυναμικό, εντός και εκτός πόλης που έχει (η μπορεί να) δώσει δείγματα γραφής σε επιστημονικό, καλλιτεχνικό, παραγωγικό επίπεδο, ενώ ο Πολιτισμός αφορά τη σχέση των πολιτών με την ιστορία της πόλης αλλά και την καθημερινή συμπεριφορά απέναντι στους συμπολίτες και τους επισκέπτες της.

Η πρωτοβουλία και η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους είναι κρίσιμη ενώ ο Δήμος θα λειτουργεί κυρίως ως καταλύτης .

Βασικές μας αρχές:

 • Ισότιμη αντιμετώπιση των πρωτοβουλιών των πολιτών με παράλληλη διαμόρφωση επιμέρους πλαισίων δράσης.
 • Θεσμική κατοχύρωση ευρύτερων πρωτοβουλιών ώστε να διασφαλίζονται πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
 • Σταθερή επιδίωξη συνεργασιών σε θεσμικό τοπικό όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής:

 • Προγραμματική συμφωνία με το Πανεπιστήμιο για συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς (επαγγελματικός προσανατολισμός, δια βίου εκπαίδευση, κατάρτιση).
 • Δημιουργία «πόλων καινοτομίας» με προτεραιότητα στα συστήματα διαχείρισης συλλογικών αναγκών (περιβάλλον,ύδρευση, ενέργεια).
 • Ουσιαστική βελτίωση των σχολικών μονάδων και των συμπληρωματικών υποδομών μέσα και έξω από το σχολείο (αίθουσες, αυλές, διαδρομές), ώστε να καταστούν πολυχώροι ανάπτυξης πολύπλευρων δραστηριοτήτων, ελκυστικά κέντρα της γειτονιάς για τους μαθητές και για όλους μας.
 • Δραστηριοποίηση των σχολικών επιτροπών για δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών.
 • Προληπτική ιατρική, ψυχολογική στήριξη μαθητών με προβλήματα.
 • Ανάπτυξη αθλητικών υποδομών και προγραμμάτων μαζικής άσκησης και ενίσχυση ερασιτεχνικών σωματείων της πόλης.
 • Αξιοποίηση για άθληση (πεζοπορία, τρέξιμο, ποδήλατο), των φυσικών πράσινων χώρων και των περιαστικών πεδινών και ημιορεινών τοπίων.
 • Βελτίωση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και στήριξη του ναυταθλητισμού.
 • Ενίσχυση πρωτοβουλιών πολιτιστικών συλλόγων και αυτόνομων ομάδων πολιτιστικής δημιουργίας.
 • Στήριξη της προσπάθειας των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης που προάγουν τον πολιτισμό και ενισχύουν την ταυτότητα του τόπου (προβολή, συνέδρια, εκθέσεις, συμπόσια).
 • Μετατροπή των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι σε Δημοτικό «πολύτεχνο» , θεατρική και μουσική σκηνή, πινακοθήκη, καθώς και εξασφάλιση των χώρων των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ στην περιοχή της Άβαντος και αξιοποίηση τους σαν χώρο πολιτισμού.
 • Αναμόρφωση του υπάρχοντος Δημοτικού Θεάτρου σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό χώρο Πολιτισμού.
 • Λειτουργία σε σταθερή βάση ενός πολιτιστικού φόρουμ σε τοπικό και προοπτικά σε περιφερειακό επίπεδο.
 • Τέχνη στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους, Γκράφιτι, χάπενινγκς,θέατρο δρόμου, ποίηση στους τοίχους. Ποιοτική αναβάθμιση και αύξηση των υπαίθριων γλυπτών.
 • Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός «επώνυμου» Διεθνούς Φεστιβάλ.
 • Διοργάνωση διετούς Συνεδρίου και έκθεσης (Biennale) Θρακιωτών Καλλιτεχνών με πανελλήνια και διεθνή συμμετοχή.
 • Σχεδιασμός και υλοποίηση διεθνούς Φεστιβάλ για το παιδί και το παιχνίδι με αξιοποίηση παραδοσιακών μέσων, κινούμενων σχεδίων, νέων τεχνολογιών.
 • Οργάνωση Κέντρου Νέων Τεχνολογιών για διαδικτύωση και ψηφιοποίηση των πολιτιστικών δρώμενων.
 • Δημιουργία ιστότοπου για την καταχώριση, την προβολή και τον συντονισμό κάθε φύσεως εκδηλώσεων.
 • Λειτουργία του καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων με σκοπό την περισυλλογή, καταγραφή και σήμανση των ζώων, τον εμβολιασμό, στείρωση, αποπαρασίτωση και περίθαλψή τους και τέλος την υιοθεσία ή επανατοποθέτηση στο φυσικό τους περιβάλλον.
 • Καθιέρωση ετήσιας διήμερης φιλοζωικής συνάντησης με προσκεκλημένους κτηνιάτρους-εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με θέματα που αφορούν στα κατοικίδια ζώα.

Συγκεκριμένες δράσεις και έργα στον τομέα του Αθλητισμού.

 • Κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου.
 • Άμεση μετατροπή του παλιού κολυμβητηρίου σε πολυχώρο αθλημάτων σάλας.
 • Αξιοποίηση κλειστού γυμναστηρίου του Πανεπιστημίου με τοποθέτηση πατώματος.
 • Κατασκευή γηπέδου beach volley.
 • Βελτίωση των εγκαταστάσεων του γηπέδου “Φώτης Κοσμάς” με σκέπαστρο κερκίδας και ηλεκτροφωτισμό.
 • Δημιουργία ανοιχτού σκοπευτηρίου στον χώρο του παλαιού λατομείου της ΔΕΠΕΑ και αποκατάσταση του.
 • Αξιολογική κατανομή χρόνου χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Δημιουργία Κέντρου Προπονητικού και Αθλητικού Τουρισμού στη δημοτική ενότητα Τραιανούπολης.
 • Βαλκανικοί ιστιοπλοϊκοί αγώνες με ιστορικές διαδρομές (π.χ. Τροία, Σηστός, Αιγός Ποταμοί, Σαμοθράκη, Σπηλιά του Κύκλωπα , Μαρώνεια, Άβδηρα, Θάσος) .
 • Κατασκεύη πίστας και ορεινών διαδρομών για μηχανοκίνητα οχήματα.
 • Κατασκευή ειδικών επιλεγμένων χώρων για την άσκηση αθλημάτων της άμμου και των θαλάσσιων σπορ.

Ζ. Δήμος της Αλληλεγγύης και της Ανθρωπιάς

Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Αντίστροφα η κοινωνική πολιτική ως βασική συνιστώσα του κράτους – πρόνοιας μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης όπως η σημερινή, η κοινωνική πολιτική αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα. Μακριά από λογικές φιλανθρωπίας αλλά και γραφειοκρατικών μηχανισμών, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να παρεμβαίνει συμπληρωματικά στις κρατικές πολιτικές, εστιάζοντας στον κόσμο των πραγματικών αναγκών και δημιουργώντας δίκτυα αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Για το λόγο αυτό απαιτείται ενιαίος σχεδιασμός και αποκεντρωμένες δράσεις.

Οι βασικές αρχές της κοινωνικής παρέμβασης είναι:

 • Σαφής προσδιορισμός των κοινωνικών ομάδων / κατηγοριών που χρειάζονται στήριξη.
 • Αντίστοιχα, σαφής προσδιορισμός κριτηρίων άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής:

 • Στήριξη των ευπαθών ομάδων που πλήττονται από τη κρίση με σύνθημα «Κανένας χωρίς νερό, ρεύμα, περίθαλψη και διασφάλιση πρώτη κατοικίας.
 • Οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών για την ουσιαστική και αποτελεσματική υποστήριξη του πολίτη.
 • Δημιουργία του Δημοτικού Ιατρείου.
 • Βελτίωση των υποστηρικτικών δομών στήριξης της τρίτης ηλικίας, με ενίσχυση των ΚΑΠΗ, με καλλίτερη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και με γνώμονα πάντοτε την προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών.
 • Ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων (κοινωνικά, πολεοδομικά, διοικητικά ), για τη διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
 • Στήριξη της μέριμνας  και της νομικής προστασίας  σε κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες, για ομαλή επανένταξη.
 • Ολοκλήρωση του δικτύου παιδικών / βρεφονηπιακών σταθμών και διατήρηση  της απαλλαγής ευπαθών ομάδων και χαμηλόμισθων πολυτέκνων από τα τροφεία.
 • Αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών με δράσεις ενημέρωσης και ενίσχυση των δομών απεξάρτησης.
 • Επιδότηση εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών για άνεργους νέους και ηλικιωμένους .
 • Ελεύθερη πρόσβαση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου για άνεργους νέους και πολύτεκνους.
 • Έκδοση Δημοτικής εκπτωτικής κάρτας (σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο) για πολύτεκνες και άπορες οικογένειες για είδη πρώτης ανάγκης.
 • Ευαισθητοποίηση των πολιτών (φορέων, συλλόγων) για αντιμετώπιση φαινομένων περιθωριοποίησης.
 • Στήριξη και παροχή υλικοτεχνικής υποδομής στον σύλλογο γονέων & φίλων Αυτιστικών ατόμων ν. Έβρου στο Δωρικό.
 • Ενίσχυση της επικοινωνίας και των σχέσεων με τους απανταχού Αλεξανδρουπολίτες και Φεριώτες.

Η. Οι Νέοι στην πρώτη γραμμή

Πρωταρχικό καθήκον της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να θέσει τη νεολαία στο επίκεντρο των πολιτικών της. Στόχος να διαμορφώσει πολίτες με κοινωνική συνείδηση παρέχοντας όλα τα δυνατά μέσα. Ιδιαίτερα η πόλη μας που, λόγω του Πανεπιστημίου καταγράφει ένα μεγάλο ποσοστό νέων, έχει μεγαλύτερη υποχρέωση να καλύψει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους. Πέρα από τις «οριζόντιες» πολιτικές (κοινωνική, παιδεία-πολιτισμός…) απαιτούνται ειδικές παρεμβάσεις ώστε αυτή η γενιά του μέλλοντός μας να εξοπλιστεί με τον καλύτερο τρόπο για τη ζωή αλλά και να την απολαμβάνει χωρίς να υπόκειται, κατά το δυνατόν, στους καταναγκασμούς της κοινωνικής της προέλευσης.

Βασικές αρχές σε αυτή την προσπάθεια:

 • Καμιά πολιτική δεν ασκείται χωρίς τη συμμετοχή της νεολαίας στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή της.
 • Η συλλογικότητα πρέπει να διαφυλάσσεται ανεξάρτητα από επιμέρους κατηγοριοποιήσεις (εργαζόμενοι, άνεργοι, σπουδαστές).

Συγκεκριμένοι ειδικοί στόχοι και μέτρα πολιτικής:

 • Ουσιαστική συνεργασία με οργανωμένους φορείς και ομάδες των νέων στο Πανεπιστήμιο,  (σύλλογοι, θεατρικές λέσχες, καλλιτεχνικές και αθλητικές ομάδες, κινήματα εθελοντισμού).
 • Δημιουργία κέντρου σταδιοδρομίας νέων σε διασύνδεση με παρόμοια άλλων φορέων (Πανεπιστήμιο κ.λπ.).
 • Ετήσια γιορτή νέων δημιουργών όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους ερασιτέχνες καλλιτέχνες.
 • Σχεδιασμός παρεμβάσεων για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.
 • Δημιουργία δικτύου βιβλιοθηκών και χώρων πολυμέσων στις συνοικίες, στις Δημοτικές κοινότητες και στις Τοπικές κοινότητες.

Θ. Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας

Η τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η ευημερία των πολιτών συνδέεται κυρίως με την παραγωγική δραστηριότητα που αναπτύσσουν και η αυτοδιοίκηση οφείλει να διαμορφώνει όρους υποστήριξης με τη βελτίωση των υποδομών, τη διάχυση της πληροφόρησης και το συντονισμό δράσεων που από κοινού θα συμφωνηθούν. Τα παραδείγματα των ευρωπαϊκών πόλεων στον τομέα αυτό είναι αρκετά διαφωτιστικά.

Ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματική μονάδα αλλά οι επιχειρήσεις μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα με ένα υποστηρικτικό «δημοτικό περιβάλλον» που θα κάνει την πόλη ελκυστική και εξωστρεφή. Ιδιαίτερα σήμερα που οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν, η αγορά στραγγίζει, η έλλειψη ρευστότητας διογκώνεται και η ανεργία αυξάνεται, ο Δήμος οφείλει να αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες και μαζί με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική πίεση στην Κυβέρνηση, για αναθεώρηση της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και για εφαρμογή συγκεκριμένων αναπτυξιακών μέτρων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Βασικές αρχές των παρεμβάσεών μας:

 • Σταθερή συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς στη βάση ενός κοινά συμφωνημένου σχεδίου.
 • Δίκαιη κατανομή βαρών (τέλη κ.λπ) σε συνάρτηση με τη συμμετοχή τους στις επιμέρους δημοτικές πολιτικές.
 • Εξειδικευμένες και καινοτόμες επιλογές και όχι μεγέθυνση σε βάρος των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

Συγκεκριμένοι ειδικοί στόχοι και μέτρα πολιτικής:

 • Οργανωμένη χωροθέτηση παραγωγικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών για την υποστήριξή τους.
 • Οργάνωση φορέα τοπικής επιχειρηματικότητας για τη στήριξη και την αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, με έμφαση στην ανάπτυξη πράσινων επιχειρήσεων (βιολογικές καλλιέργειες, βιολογική κτηνοτροφία, προϊόντα με ονομασία προέλευσης, πράσινη ενέργεια, οικοτουρισμός κ.α).
 • Προώθηση του μοντέλου γεωργίας που στηρίζεται στις Ομάδες Παραγωγών και στον Αγροτικό Συνεργατισμό.
 • Τεχνική στήριξη από το Γεωτεχνικό Τμήμα του Δήμου για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, με έμφαση στους παρακάτω τομείς: κηπευτικά, οπωρώνες, αμπέλια οινοποίησης – επιτραπέζια, ελιάς – λαδιού, μελισσοκομία, αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, καλλιέργεια ψυχανθών για ζωοτροφή αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά και άλλους τομείς όπου θεωρηθεί βιώσιμο
 • Στήριξη των επιχειρησιακών σχεδίων των παραπάνω Ομάδων Παραγωγών.
 • Προώθηση της καλλιέργειας των ψυχανθών, τόσο ως ζωοτροφή που έχει ως σκοπό την αντικατάσταση της σόγιας με αντίστοιχη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση. Πρόθεση του Δήμου θα πρέπει αν είναι η δημιουργία Ομάδας Παραγωγών και για τις δύο χρήσεις.
 • Καταγραφή και μελέτη αξιοποίησης διαφόρων τοπικών προϊόντων κρέατος, αλλαντικών και γαλακτοκομικών προϊόντων και προώθησή τους στην τοπική αλλά και στη  ευρύτερη περιοχή και διερεύνηση εξαγωγικής τους δυνατότητας.
 • Δημιουργία Αγοράς Αγροτών (farmer’ market) μέσα στη Δημοτική αγορά στις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ. (προβλέπεται από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση διαχωρισμός εμπόρων και παραγωγών στην λαϊκή αγορά).
 • Προώθηση της ρυζοκαλλιέργειας μέσα στο Δέλτα του Έβρου, όπως επίσης και την καλλιέργεια αρωματικών  και φαρμακευτικών φυτών στην ίδια περιοχή.
 • Προώθηση δενδρωδών καλλιεργειών (καρυδιές, φουντουκιές, κλπ) στις ορεινές περιοχές της Κίρκης και της Αισύμης.
 • Συνεργασία με το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης για την προώθηση μελισσοκομικών ειδών, μέσω του προγράμματος “Δάσωση γεωργικών γαιών”.
 • Θέσπιση κινήτρων για διασύνδεση της αγροτικής οικονομίας με την προστασία του περιβάλλοντος (αγροπεριβαλλοντικά σχέδια, προστασία και διαχείριση περιοχών Natura, προστασία βιοποικιλότητας) και με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες όπως αγροτική μεταποίηση, αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, καθώς και για τη δημιουργία δικτύων παραγωγών – καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες.
 • Αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στην Τραϊανούπολη με σκοπό την εκμετάλλευσή του για θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών αλλά και ανθοκομικών καλλιεργειών από ντόπιους παραγωγούς μέσω σύσταση Ομάδων Παραγωγών και αποφυγή κατασκευής μεγάλων θερμοκηπιακών κατασκευών από εταιρείες και χρησιμοποίηση του αγροτικού πληθυσμού ως εργατικού προσωπικού στα θερμοκήπια αυτά, όπως έγινε σε άλλες περιοχές της Θράκης όπως στην Ξάνθη.
 • Στήριξη των Επιχειρησιακών Σχεδίων των παραπάνω Ομάδων για την δημιουργία συσκευαστηρίων – τυποποιητηρίων αλλά και μεταποιητικών μονάδων.
 • Συνεργασία με την ΠΕ Έβρου για την υλοποίηση της προσπάθειας πιστοποίησης της ποικιλίας ΕΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ και των προϊόντων της (λάδι και ελιές) ως προϊόντα ΠΓΕ/ΠΟΠ, όπως επίσης και δράσεις προώθησης των παραπάνω προϊόντων
 • Αξιοποίηση προγραμμάτων παραγωγής πράσινης ενέργειας από γεωργικά υπολείμματα και ανανεώσιμες πηγές για συμπλήρωση του εισοδήματος ή και μείωση του κόστους παραγωγής.
 • Ενθάρρυνση ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες, όπως γυναίκες, νέοι, οικογένειες σε μικρά χωριά, επαναπατριζόμενοι ομογενείς, μετανάστες και συμβουλευτική υποστήριξή τους.
 • Διαμόρφωση δέσμης δημοτικών κινήτρων (μείωση τελών, πληροφόρηση, προβολή), για τη στήριξη δυναμικών επιχειρήσεων, νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη των απαραίτητων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
 • Ενίσχυση του πόλου έρευνας και παροχής υπηρεσιών στον τομέα της υγείας με κέντρο τα Νοσοκομεία και το πανεπιστήμιο της πόλης.
 • Δημιουργία «Τεχνόπολης», για την εγκατάσταση επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας, δομών έρευνας και εκπαίδευσης, υπηρεσιών υποστήριξης και εξυπηρέτησης, που κατοχυρώνουν τον εθνικό και διακρατικό ρόλο της πόλης.
 • Οργάνωση και λειτουργία Επιχειρηματικού Πάρκου, για την ανάπτυξη επιχειρήσεων και επενδύσεων στον τομέα του εμπορίου και των μεταφορών.
 • Ενίσχυση του τουρισμού με ανάδειξη και προβολή των οικισμών, αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων,περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με καθιέρωση εναλλακτικών μορφών (ιατρικός, συνεδριακός, οικολογικός, αθλητικός, θρησκευτικός).
 • Συνδιαμόρφωση επιχειρησιακού σχεδίου τουριστικής προβολής του φυσικού και πολιτισμικού μας πλούτου και δημιουργία Κέντρων ενημέρωσης στους άξονες της Εγνατίας.

Συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα του Τουρισμού:

 • Ανάδειξη , προστασία και αξιοποίηση Αρχαιολογικών χώρων της Τραϊανούπολης, της Μεσημβρίας, της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, του Δωρίσκου, της Μάκρης (μεσαιωνικά γεφύρια, χαμάμ, σπηλιά του Κύκλωπα κλπ), Πύργος του Άβαντα.
 • Βιότοπος του Δέλτα, ελαφρές παρεμβάσεις για περιήγηση και οικολογικό τουρισμό κατά τα πρότυπα της λίμνης Κερκίνης. Δημιουργία πρότυπων αλιευτικών καταφυγίων, συμβατών με το περιβάλλον. Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών ή προσαρμογή στο περιβάλλον και νομιμοποίησή τους.
 • Μονάδα λουτροθεραπείας , αναψυχής και οικοτουρισμού στα Λουτρά, με βάση την υπάρχουσα μελέτη.
 • Μελέτη μικρής Μαρίνας στα πλαίσια της οργάνωσης της παραλιακής ζώνης κάτω από το Φάρο.
 • Χωροταξικός σχεδιασμός τουριστικής παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης -Μαρώνειας.
 • Ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση του ορεινού όγκου (υλοτομία, θηραματροφείο, ορεινό καταφύγιο, Κέντρο Πληροφόρησης, αθλητικές εγκαταστάσεις για προετοιμασία αθλητικών ομάδων κλπ).
 • Πλήρη αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής των μεταλλείων της Κίρκης και μετατροπή τους σε  χώρο Μουσείου και αναψυχής. Αξιοποίηση του φυσικού κάλλους του ορεινού όγκου του Δήμου για ανάπτυξη οδοιπορικής και παραθεριστικής δραστηριότητας με  καλά οργανωμένη προβολή και διαφήμιση σε τουριστικούς-οδοιπορικούς κύκλους του εξωτερικού.
 • Τουριστικά προγράμματα προβολής και διαφήμισης στις γειτονικές χώρες.
 • Πιλοτικά προγράμματα για τοπικά προϊόντα (μέλι, λάδι, αρωματικά φυτά, τσίπουρο, κρασί, χυμούς κλπ) για τυποποίηση και προβολή με ονομασία προέλευσης.
 • Γευσιγνωστικές εκδηλώσεις με προϊόντα τοπικής παραγωγής από συνεταιρισμούς γυναικών.
 • Κατασκευή περιπτέρων ενημέρωσης. Αναλυτικά: Τρία περίπτερα στην πόλη (στο πάρκο Εθνικής  Ανεξαρτησίας, στο λιμάνι και ένα στην περιοχή της Χηλής). Ένα περίπτερο στην περιοχή της Μάκρης τους θερινούς μήνες. Ένα μόνιμο περίπτερο στο τελωνείο των Κήπων.

 Ι. Δίκτυα πόλεων

 • Δημιουργία «Δικτύων πόλεων» με κοινά ή συμπληρωματικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά
 • Δίπολο Αλεξανδρούπολης –Κομοτηνής
 • Δίκτυα με Φιλιππούπολη,Χάσκοβο, Αδριανούπολη, Κεσσάνη, αλλά και με Σαμοθράκη, Λήμνο, Ίμβρο και Τσανάκαλε.

Κ. Δημοτικές & Τοπικές κοινότητες: Προτάσεις και Δεσμεύσεις

Η ανάδειξη, η ολοκλήρωση και η αποτελεσματική διακυβέρνηση της πραγματικής πόλης της Αλεξανδρούπολης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενδυνάμωσή της και για την καθιέρωση του ευρύτερου ρόλου της.

Τα χωριά μας, οι Δημοτικές δηλαδή και τοπικές κοινότητες που ολοκληρώνουν και ισχυροποιούν την ταυτότητα αυτής της πόλης, είναι αναγκαίο να ενισχυθούν και να διατηρήσουν την ιστορικότητα, τα χαρακτηριστικά και την αυτονομίας τους.

Δεσμευόμαστε, γενικά :

 • Για τη διατήρηση των “κεκτημένων” σε όλες τις τοπικές & δημοτικές κοινότητες, όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική παροχής υπηρεσιών (π.χ. τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης, παρεπιδημούντων…) και υπηρεσιών σε ευπαθή άτομα.
 • Για τη διατήρηση και την ίδρυση, όπου δεν υπάρχει, στελεχωμένου γραφείου τοπικής ή δημοτικής κοινότητας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κάθε δημότη στο τοπικό του διαμέρισμα.
 • Για τη η σύσταση Ειδικού Γραφείου με σκοπό την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα με αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στις υπηρεσίες του Δήμου και “Βοήθειας στο σπίτι” με τη θέσπιση του δημοτικού ανταποκριτή, δηλ. πολυδύναμου υπαλλήλου για την εξυπηρέτηση ανήμπορων κατοίκων με αξιοποίηση και νέων τεχνολογιών.
 • Για την καθιέρωση τοπικών κέντρων ανάπτυξης και συμβουλευτικής υποστήριξης αγροτών, κτηνοτρόφων και επιχειρήσεων.
 • Για την ολοκληρωτική αλλαγή στη λήψη των αποφάσεων με σκοπό να φέρουμε τη γειτονιά στο επίκεντρο και το σεβασμό στα αναβαθμισμένα τοπικά και δημοτικά συμβούλια.
 • Για την ισότιμη συμμετοχή στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (Ε.Π.Δ.) και με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και την ανάγκη καθεμιάς τοπικής και δημοτικής κοινότητας.
 • Για τη δίκαια και αμερόληπτη κατανομή των δημοτικών κονδυλίων με κριτήριο τις ανάγκες και τον πληθυσμό κάθε δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.
 • Για την ψηφιακή ενοποίηση των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και την ολοκλήρωση της Παροχής Ψηφιακών Υπηρεσιών στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής με χρηματοδοτικό εργαλείο το Πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας”.
 • Για τη χάραξη νέας κοινωνικής πολιτικής που θα στοχεύει στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων για επαγγελματική αποκατάσταση πολιτών με ιδιαίτερα προβλήματα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΕΡΩΝ

1. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 • Συνεργασία μεταξύ του φορέα διαχείρισης του δέλτα και της ΤΙΕΔΑ.
 • Ανάπτυξη οικοτουρισμού στην περιοχή, στην προσπάθεια καθιέρωσης σήματος ποιότητος των παραγομένων προϊόντων στο Δέλτα του Έβρου, στα απαιτούμενα έργα υποδομής, καθώς και στη δημιουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων που θα οδηγήσουν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων.
 • Τουριστικές υποδομές στο χώρο του τουριστικού κέντρου ενημέρωσης Φερών (στάθμευση λεωφορείων, WC), αξιοποίηση για το συγκεκριμένο σκοπό και του πρώην φυλακίου Καραγώγου, ξενάγηση στο δέλτα του Έβρου σε συνεργασία με το φορέα διαχείρισης στο Δέλτα.

2. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 • Συνεργασία με συλλόγους για δημιουργία και λειτουργία χώρων άθλησης, όργανα άθλησης στον Πέπλο και σε πάρκα των Φερών και στους άλλους οικισμούς διαμόρφωση ή αναβάθμιση παιδικών χαρών, γήπεδα 5Χ5.
 • Δυνατότητα μαζικού αθλητισμού στους αθλητικούς χώρους.
 • Βοήθεια στα τμήματα υποδομής αθλητών (αθλητικοί σύλλογοι).
 • Συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.

3. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Επίλυση των προβλημάτων από το τέλος παρεπιδημούντων που μειώθηκε μεν από 2% στο 0,5%, αλλά εκκρεμούν ακόμη οφειλές από το 2007.

4. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

 • Λύση στο ζήτημα των απορριμμάτων και ανάπτυξη της Ανακύκλωσης.
 • Οδοποιία σε όλη τη δημοτική ενότητα και στους οικισμούς.
 • Ολοκλήρωση και λειτουργία αποχετευτικού και σε λογική τιμή τα τέλη σύνδεσης. Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στους δρόμους λόγω του αποχετευτικού.
 • Επέκταση σχεδίου πόλης και αξιοποίηση των οικοπέδων εντός του οικισμού Φερών και διανομή των οικοπέδων αυτών έναντι μικρού τιμήματος σε ακτήμονες της περιοχής μας.
 • Αξιοποίηση με διαφανή κριτήρια του Δημοτικού ραδιοφώνου το οποίο θα παίζει το ρόλο που του αρμόζει ως δημοτικό ραδιόφωνο.

5. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

 • Γραφείο Διεύθυνσης Τοπικής Αγροτικής Ανάπτυξης όλου του δήμου με έδρα τις Φέρες. Έχει θεσμοθετηθεί, αλλά δεν έχει καμία πραγματική δραστηριότητα. Η Διεύθυνση αυτή θα πρέπει να λειτουργεί κανονικά σε καθημερινή βάση προς όφελος των αγροτών, κυρίως των νέων.
 • Άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στην αγροτική οδοποιία.
 • Επέκταση και ολοκλήρωση των ποτιστικών σε όλο το δέλτα και στα αγροκτήματα Πέπλου – Δορίσκου – Μοναστηράκι.
 • Δράσεις αύξησης των περιοχών βόσκησης με σκοπό την αξιοποίηση του συνόλου των στρεμμάτων του Δέλτα του Έβρου για βόσκηση.
 • Αξιοποίηση βοσκοτόπων και ένταξη σε προγράμματα βελτίωσης βοσκοτόπων και ιδιαίτερα με ψυχανθή.
 • Αξιοποίηση Κτηνοτροφικού Πάρκου με σταβλισμένη κτηνοτροφία για αποφυγή ασθενειών όπως ευλογιά και αφθώδη πυρετό.
 • Χάραξη και διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων όπου απαιτείται (Πέπλος).
 • Αναβάθμιση αγροτικής έκθεσης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις Φέρες στις 14 Σεπτεμβρίου. Σύνδεσή της με τις γειτονικές χώρες και διερεύνηση προώθησης προϊόντων στην Κωνσταντινούπολη.
 • Δημιουργία ενός ευέλικτου και σύγχρονου σφαγείου (Άσπρα Χώματα), από το οποίο θα εξυπηρετούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
 • Αξιοποίηση φράγματος Καβησού και πως μπορεί να γίνουν νέα φράγματα και συντήρηση των υπαρχόντων.
 • Κρουνοί για τα ψεκαστικά.
 • Δημιουργία δεξαμενών αμμοχαλικοληψίας, ώστε να γίνεται ευκολότερα ο έλεγχος και να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες και άμεση αποκατάσταση μικροβλαβών του αγροτικού δικτύου με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου.
 • Άρδευση 15.000 στρεμμάτων για βοσκότοπους και ορυζώνες στο Δέλτα του Έβρου.
 • Δημιουργία ιστοσελίδας και λειτουργία Ηλεκτρονικής Δημοτικής Αγοράς επώνυμων διατροφικών προϊόντων μικρών και μεγάλων παραγωγών. Έτσι οι ντόπιοι παραγωγοί βγαίνουν από την αφάνεια και τη μάζα, αποκτούν επαγγελματική προσωπικότητα και ταυτότητα, έρχονται σε επαφή με τα τοπικά νοικοκυριά και θα μπορούν να διανέμουν κατ’ οίκον τα προϊόντα τους με ένα τηλεφώνημα.

6. ΥΓΕΙΑ

 • Στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενοφόρο με οδηγούς και πλήρωμα του ιατρείου Φερών με 24ωρη κάλυψη ολόκληρη την εβδομάδα.
 • Σταθερές τακτικές επισκέψεις αγροτικών ιατρών στα χωριά.
 • Έγκαιροι ψεκασμοί από την ΑΜΘ με συνεχή πίεση από το Δήμο.

7. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 • Συντόμευση των διαδικασιών για την ανέγερση του νέου Λυκείου Φερών.
 • Αναβάθμιση των υπαρχόντων σχολικών μονάδων.

8. ΔΗΜΟΣ “ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑΣ”

 • Στήριξη του αιτήματος της πλειοψηφίας των κοινωνιών των Δημοτικών Ενοτήτων Φερών και Τυχερού προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την σύσταση του Δήμου “Παναγίας Κοσμοσώτειρας” με την συνένωση των πρώην Δήμων Φερών και Τυχερού.

Ε Π Ι Λ Ο Γ ΟΣ

Σε μία εποχή απαξίωσης και απόστασης μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, ξεκινάμε τον αγώνα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Καλούμε την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης να δουλέψουμε μαζί με πάθος και αγάπη για τον Δήμο μας, για να επιλυθούν τα μεγάλα του προβλήματα.

Γι΄ αυτό σε αυτό το ταξίδι απέναντι στο “ΕΓΩ”, υπάρχει το “ΕΜΕΙΣ” αλλά και το “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ”.