πάμε μπροστά

Τετάρτη

4

Ιούνιος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 4/6/2014… μετά τη λήξη της συνεδρίασης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, ΔΕΠΕΑ, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου

Αναρτούμε εκ των υστέρων τα λεγόμενα της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 04/06/2014. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18:00.

Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν. 
Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com.

=========

Ξεκινώ με ένα σύντομο σχόλιο για την απαγοητευτική σημερινή εικόνα της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου. Απουσιάζει όλη η παράταξη Γρηγοριάδη (είτε λόγω αργίας είτε για άλλους λόγους) πλην του κ. Δημητριάδη (ο κ. Θυμιανίδης καταλαμβάνει θέση απέναντι από την πρώην του παράταξη δίπλα στον κ. Δημητριάδη), από την παράταξη Μαζί Πάμε Μπροστά παρόντες οι κ.κ. Ραπτόπουλος και Καρυπίδης, από τη Λαϊκή Συσπείρωση απουσιάζει ο κ. Πεϊχαμπέρης, απών και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Λασκαράκης. Από τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους διακρίνω μόνο τους κ.κ. Βαταμίδη, Κουκουράβα, Μεϊμάρογλου. Οι λοιποί νεοεκλεγέντες επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι επιλέγουν μέχρι στιγμής τις καλοκαιρινές διακοπές μαζεύοντας, φαίνεται, δυνάμεις για την επόμενη, δύσκολη πενταετία που ξεκινά από την 1/9/2014 (το ενδιαφέρον τους για τα κοινά προφανώς θα αναζοπυρωθεί με την έναρξη της θητείας τους το Σεπτέμβρη και την ορκομωσία τους)…

Όσο για τους δημοσιογράφους των γραφείων και των καφετεριών, που το μόνο που κάνουν είναι να ισχυρίζονται ότι “δεν έχουν καμία ενημέρωση για μεγάλα θέματα του δήμου”, είναι πάλι όλοι απόντες. Ειδικά στο θέμα της επένδυσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, που ήρθε πάλι στην επικαιρότητα λόγω ένταξης της επένδυσης στο fast track, συνιστώ να διαβάσουν τις παλαιότερες αναλυτικές αναρτήσεις της παρούσας ιστοσελίδας (σε αυτό το link) και να μη μιλούν για ανεπαρκή ενημέρωση. Αυτό που φταίει είναι το περιστασιακό και ευκαιριακό ενδιαφέρον τους για τα δημοτικά θέματα, η επιδερμική προσέγγισή τους, το ότι σπάνια κάνουν έρευνα και ρεπορτάζ σε χώρους που παράγονται ειδήσεις (όπως το δημοτικό συμβούλιο και το περιφερειακό συμβούλιο) παρά μόνο σχολιάζουν την επικαιρότητα από τα γραφεία τους σύμφωνα με την επικαιρότητα. Ειδικά όσον αφορά το θέμα της διαφάνειας, η εταιρεία Gastrade και ο κ. Σιφναίος ανταποκρίθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν στο παρελθόν τους ζήτησα αντίγραφο της περίληψης της ΜΠΕ ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 17/12/2012 (διαβάστε το αναλυτικότατο κείμενο εδώ).

18:16
Αρχίζει το ΔΣ.

Θέμα 1
Παραίτηση κ. Κογιομτζή από μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. 
Ο κ. Κογιομτζής είναι απών, ο πρόεδρος του ΔΣ ενημερώνει το σώμα ότι ο δημοτικό σύμβουλος κατέθεσε μία απλή επιστολή παραίτησης χωρίς αιτιολόγηση. Η παράταξη Ραπτόπουλου δεν αποδέχεται να μπει μέλος της ως αντικαταστάτης. Ορίζεται η κ. Τρέλλη ως μόνιμο μέλος, αναπληρωματικό μέλος δεν ορίζεται.


Θέμα 2 – 7η αναμόρφωση προυπολογισμού, εισηγείται ο κ. Γερακόπουλος

Κοινοποιήθηκε από τη ΔΟΥ ένα μεγάλο πρόστιμο (βεβαίωση οφειλής) της ΔΕΠΕΑ ύψους 1.004.000 εκατ. ευρώ (από 2.700.000 που ήταν συνολικά, αφού διαγράφηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις). Χρειάζονται 313.000 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου για να μπει στη ρύθμιση ο δήμος. Συν 80.000 ευρώ τελεσίδικες αποφάσεις σε συνδημότες και 250.000 ευρώ (;) για να τελειώσει το καπνομάγαζο, πρώτη δόση σε ΔΙΑΜΑΘ ύψους 14.000 ευρώ και η συμμετοχή του δήμου για συμμετοχή στην εμπορική έκθεση στο τέλος του μήνα. Πρέπει να καλυφτούν 400.000 ευρώ από τακτικά έσοδα και 300.000 ευρώ από ΣΑΤΑ για να πληρωθούν οι άμεσες υποχρεώσεις του δήμου.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι άλλαξε ο νόμος, τα 1 εκατ ευρώ προκύπτουν από πρόστιμο γιατί η ΔΕΠΕΑ το 1998 δεν είχε βιβλίο λατομείου, με τις προσαυξήσεις και τόκους πήγε στα 2.750.000, με πρόσφατη ρύθμιση μπορεί να ρυθμιστεί η οφειλή του 1 εκατ ευρώ με δόσεις… Γι’ αυτό το λόγο 2-3 έργα αφαιρέθηκαν και θα περιμένουν ώστε να πληρωθούν αυτές οι οφειλές που ο δήμος δε γνωρίζει αν είναι ορθές. Για τα 2,7 εκατ ευρώ υπήρχαν ήδη 7 προσφυγές στη Θεσσαλονίκη από τις οποίες τώρα πρέπει να παραιτηθεί ο δήμος. Ανατέθηκε σε νομικό (εισήγηση 7ου θέματος ημερήσιας διάταξης) να αποφανθεί για το αν μπορούν να κατατεθούν νέες προσφυγές.

Ο κ Γερακόπουλος λέει ότι έγινε έλεγχος από τη ΔΟΥ και τα ΠΕ της Θεσσαλονίκης στα οικονομικά της ΔΕΠΕΑ και κατόπιν καταλογίστηκαν πρόστιμα.

Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι ο νόμος προέβλεπε αν οικειοθελώς έμπαινε κανείς στη ρύθμιση γλίτωνε τους τόκους και τις προσαυξήσεις. Γιατί ξαφνικά ο δήμος υπάγεται;

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι στα χρέη των ιδιωτών ο δήμος πληρώνει αν θέλει. Στο δημόσιο έγινε αυτή η ρύθμιση, οι εκκαθαριστές έχουν κάνει 7 προσφυγές. Ο δήμος δεν είχε δικαίωμα να κάνει κάτι. 

18:33
Ο κ. Ραπτόπουλος ρωτά αν δε συμφωνήσει ο δήμος και πάει δικαστικά τι συμβαίνει; Η ΚΕΔΕ τι κάνει;

Ο κ. Δήμαρχος απαντά ότι θα μας το πει η νομική γνωμοδότηση, η δε καθυστέρηση κοστίζει 10.000 ευρώ μηνιαίως. Δε θα αποδεχθούμε έτσι απλά, θα δούμε ήδη γνωμοδότηση και θα δούμε πώς θα γλιτώσουμε ότι περισσότερο μπορούμε. Η ΚΕΔΕ έχει 4 μήνες να συνεδριάσει, έχουμε μείνει μόνοι.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι καταψηφίζει αλλά ρωτά τι θα γίνει αν αρνηθεί ο δήμος να πληρώσει τα 2.700.000;

Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι θα κοπούν οι πόροι από τους ΚΑΠ και δε θα έχουμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις λειτουργούσαν με σαθρό πλαίσιο λειτουργίας, οι εκάστοτε διοικήσεις τελικά τις απαξίωσαν. Πιθανά θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια θέματα, χωρίς να φταίει η δημοτική αρχή, αλλά πιθανά θα είναι καταστροφικό για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δημοτικές επιχειρήσεις που μπορούσαν να είναι εργαλεία ανάπτυξης χρησιμοποιήθηκαν από τις διοικήσεις τους ως πολιτικά εργαλεία (όχι κατ’ ανάγκη οικονομικά), είναι τραγικό να μη γνώριζαν ότι χρειαζόταν τέτοια βιβλία.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι αφού μας χρωστούμε να τα κρατήσουμε κι εμείς (αν και γνωρίζουμε ότι δεν γίνεται). Μας μετακυλύουν το “όλοι μαζί τα φάγαμε”. Εμείς διαχειριζόμαστε μία κατάσταση, κόβουμε έργα για να πληρώσουμε τα χρέη, δεν είμαστε τοπική αυτοδιοίκηση αλλά διοίκηση. Πρέπει να γίνει επιτέλους η εκκαθάριση της ΔΕΠΕΑ.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι δεν έχει να κάνει κάτι με το δήμο, είναι θέμα του εισαγγελέα, οι εκκαθαριστές είναι ανεξάρτητοι.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι δεν είναι ενημερωμένοι για τις 7 προσφυγές. 

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι, η ΔΕΠΕΑ είναι έξω από το σώμα του δήμου.

Ο κ. Δευτεραίος ρωτά τι χρωστά ο δήμος για τη ΔΕΠΕΑ και ποτέ τελειώνει αυτή η ιστορία; Πρέπει ο δήμαρχος να πει στο λαό ποιος νόμος χρεώνει το δήμο με αυτά τα ποσά. 

Ο κ. Ραπτόπουλος ρωτά ποια πρόσωπα είναι αυτά που καταλόγισαν τα πρόστιμα στο δήμο.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι δεν είναι θέμα προσώπων, έγινε βάσει νόμου.

Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι αυτά όλα ήταν γνωστά από πιο πριν, στις 28/4 πέρασε έκτη αναμόρφωση και δεν έγινε νύξη για αυτό. 

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι δεν το ήξερε αυτό το θέμα όταν έγινε έκτη αναμόρφωση τον Απρίλη. 

Ο κ. Κατσαντούρας συνεχίζει, περικόπτεται 40.000 ευρώ´ από το Πολυκοινωνικό, 20.000 ευρώ από τον ΑΠΟΚΔΑ, αφαιρούνται οι επισκευές γηπέδων, σύμβουλος υποστήριξης για τη Β φάση της ΜΕΑ, μελέτη άρδευσης Γεμιστής, μπαίνουν 56.000 για την παραλαβή της μελέτης ΟΣΕ. Ο ίδιος λέει ότι επισημαίνει καλόπιστα κάποια πράγματα, τρεισήμισι χρόνια στήριξε τις επιλογές του δημάρχου και δεν κάνει αντιπολίτευση.

Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε αντιπροτάσεις από που μπορούν να κοπούν πόροι για να πληρωθούν τα 400.000 ευρώ που πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν γνώριζε τίποτε για την οφειλή αυτή βάσει νόμου για τη ΔΕΠΕΑ, πριν λίγες μέρες ενημερώθηκε και έπεσε από τα σύννεφα. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο, στη Γεμιστή έγινε ασφαλτόστρωση και αλλαγή δικτύων αλλά έπρεπε να αφαιρεθούν οι 14.000 ευρώ της μελέτης για να πληρωθεί το χρέος.

Καταψηφίζουν λαϊκή συσπείρωση, θυμιανίδης, Κατσαντούρας, μαζί πάμε μπροστά και ο κ. Δημητριάδης (ο μόνος παρών από την παράταξη Γρηγοριάδη).

Θέμα 7
Λευκό ο κ. Κατσαντούρας.

18:58
Θέμα 4
Ο κ. Ραπτόπουλος ζητά να μην πανηγυρίζουμε όταν διώκονται μεγάλες εκπτώσεις γιατί δεν είναι προς όφελος του δήμου, ο κ. Δήμαρχος λέει ότι είναι τυπικό το θέμα.
Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία, καταψηφίζουν οι κ.κ Ραπτόπουλος, Καρυπίδης, Κατσαντούρας, Δημητριάδης, Τρέλλη, Δευτεραίος, λευκό ο κ. Θυμιανίδης.

Θέμα 5
Ο κ. Καναρίδης εισηγείται, αναγκαίες δαπάνες λόγω αλλαγής θεμελίωσης, η εισήγηση είναι αρκετά αναλυτική ως προς για απαραίτητες δαπάνες και τις κυριότερες εργασίες.
Ο κ. Κατσαντούρας ρωτά αν είναι δυνατόν να έγιναν λάθος δαπάνες στο ασανσέρ, τι αφορούν οι υπόλοιπες εργασίες;
Ο κ. Καναρίδης λέει ότι έγιναν πολλές μικρές δαπάνες, στην εισήγηση είναι οι μεγαλύτερες και κυριότερες.
Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι αποδεικνύεται ότι οι μελέτες είτε γίνονται από πανεπιστήμια είτε από ιδιώτες είναι ανεπαρκείς και επιβαρύνουν το δήμο με δαπάνες στους ίδιους πόρους. Να ελέγχονται οι μελέτες όταν παραλαμβάνονται από το δήμο.
Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι οι υπηρεσίες του δήμου πρέπει να ελέγχουν τις μελέτες. 
Καταψηφίζει όλη η αντιπολίτευση, ο κ. Θυμιανίδης και ο κ. Κατσαντούρας.

19:10
Θέμα 6
Τυπική η παράταση, δεν προκαλεί αναθεωρήσεις ή κάτι άλλο, οι εργασίες έχουν τελειώσει.
Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 8
Ο κ. Μπίκος λέει ότι είναι τυπικό θέμα, δίνονται δύο πλάβες στην αστυνομία.
Ομόφωνα

Θέμα 9
Ο κ. Καναρίδης λέει ότι πρόκειται για παράταση για ασφαλτικά που πέφτουν στο Αρδάνιο, περιμένουμε να σταματήσουν οι βροχές, να στεγνώσει η υπόβαση και να πέσει η άσφαλτος. Παράταση μέχρι 30/6
Ομόφωνα.

Θέμα 10
Ο κ. Καναρίδης λέει ότι πρόκειται για παράταση λόγω βροχοπτώσεων.
Ομόφωνα

Θέμα 11
Ο κ. Καναρίδης λέει ότι λόγω βροχοπτώσεων δεν μπορούν να γίνουν τα επιχρίσματα και οι χρωματισμοί
Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 12
Για το ίδιο έργο, πολλές εργασίες έγιναν από συνεργεία του δήμου. Η συνολική σύμβαση ήταν 10.000 ευρώ, δίνουμε επιπλέον 1.000 ευρώ.

Τέλος συνεδρίασης, 19:15