πάμε μπροστά

Πέμπτη

17

Ιούλιος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Επικίνδυνα Παιχνίδια [Άρθρο του Γιάννη Λασκαράκη]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Γιάννης Λασκαράκης, Δημοσιεύματα, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικών Συμβούλων, Εφημερίδες, Η Γνώμη, Λαμπάκης Ευάγγελος, Λασκαράκης Γιάννης, Συνεντεύξεις, Φωτογραφίες/Γραφικά

Γιάννης Λασκαράκης, Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος[Άρθρο του κ. Γιάννη Λασκαράκη
στην εφημερίδα “Γνώμη” την Τετάρτη 16/7/2014]

Aκούσαμε τo Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης να αναφέρει σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο MAXIMUM, ότι κακώς ακυρώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την απευθείας μίσθωση του οικοπέδου για την ανέγερση του Λυκείου Φερών, λόγω μη ύπαρξης της απαιτούμενης απόλυτης πλειοψηφίας. Με έκπληξη επίσης τον ακούσαμε να διαβεβαιώνει ότι εγκρίθηκε κανονικά με 16 θετικές ψήφους η λήψη του δανείου από το ταμείο των Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 1.750.000 ευρώ για την ένταξη στο Jessica. Συμπλήρωσε δε ότι δεν χρειάζεται για την περίπτωση αυτή ενισχυμένη πλειοψηφία, αλλά μόνο σχετική διότι το δάνειο είναι κάτω από τα 3.000.000 ευρώ.

Υποστήριξε επίσης ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν τεθεί σε αργία δεν πρέπει να υπολογίζονται στον υπολογισμό της πλειοψηφίας για τις αποφάσεις.

Είναι να απορεί κανείς για το πώς ένας Δήμαρχος και μάλιστα νομικός, διαστρεβλώνει εν γνώσει του τους νόμους της χώρας.

Και όμως στην παρ. 8 του άρθρο 55, του νόμου 3851/2010 για τον Καλλικράτη, αναφέρεται ότι «τα δημοτικά συμβούλια λειτουργούν νόμιμα, έστω και με ελλιπή σύνθεση εάν έχουν τεθεί σε αργία δημοτικοί σύμβουλοι, μέχρι οι κενές θέσεις συμπληρωθούν με αναπλήρωση ή με την λήξη του χρόνου της αργίας». Αναφέρεται μάλιστα σαφώς στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου ότι «για την λήψη των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων η απαρτία και οι απαραίτητες πλειοψηφίες υπολογίζονται με βάση των αριθμό των δημοτικών συμβούλων που έχουν ορκισθεί και εγκατασταθεί», άρα υπολογίζονται και οι σύμβουλοι που έχουν τεθεί σε αργία.

Επίσης το άρθρο 176 παρ. 2 του Κώδικα Δήμων αναφέρει ότι «για την σύναψη δανείου απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου» και όχι με σχετική όπως ανέφερε ο κ. Λαμπάκης. Γνωρίζει βέβαια ότι άλλη η απόλυτη (21 στους 41) και άλλη η σχετική πλειοψηφία, η οποία αναφέρεται στην πλειοψηφία επί των παρόντων δημοτικών συμβούλων.

Πράγματι για δάνεια άνω των 3.000.000 ευρώ η πλειοψηφία που απαιτείται είναι ακόμη πιο ενισχυμένη και απαιτείται το 2/3 του αριθμού του συνόλου των δημοτικών συμβούλων.

Σχετικά με τα δάνεια των Δήμων, στο ίδιο άρθρο (παρ. 2), αναφέρεται ότι με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίνονται οι όροι του δανείου και η τοκοχρεωλυτική δόση, ενώ στην παρ. 3 αναφέρεται ότι για να συναφθεί δάνειο για την εκτέλεση έργου και προμηθειών, πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον προκαταρκτική τεχνική μελέτη των έργων και των προμηθειών, που να έχει συνταχθεί και εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα.

Δυστυχώς τίποτε από τα παραπάνω δεν παρουσιάστηκε γραπτά στο δημοτικό συμβούλιο, πέρα από μερικές προφορικές αναφορές του Δημάρχου, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει ούτε στο πιο κέραιο ερώτημα, πόση δηλαδή θα είναι η τοκοχρεωλυτική δόση του δανείου και πως αυτή θα εξυπηρετηθεί από τα έσοδα της ανάπλασης των αποθηκών.

Είναι όμως μεγάλη ανακρίβεια (με την επιεικέστερη έκφραση) ότι το δάνειο ψήφισαν 16 δημοτικοί σύμβουλοι (προφανώς για να υποστηρίξει την νομικά απαράδεκτη άποψη του για την ύπαρξη πλειοψηφίας με βάση τα 31 μέλη του δημοτικού συμβουλίου, αφαιρουμένων των τεθέντων σε αργία).

Και όμως οι 23 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι γνωρίζουν ότι οι σύμβουλοι που ψήφισαν την εισήγηση ήταν μόνο 14, ενώ υπήρξαν 7 κατά και 2 λευκά. Όλοι θυμούνται επίσης ότι ο κ. Δήμαρχος «παρακαλούσε» την αντιπολίτευση να ψηφίσει το δάνειο και ότι μετά την καταψήφιση του αποδέχθηκε με απογοήτευση ότι η εισήγηση του δεν «πέρασε». Σε τελευταία ανάλυση υπάρχουν και τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά…

Είμαι περίεργος να μάθω τι συνέβη μετά, ποιες ήταν οι 16 θετικές ψήφοι και ποιοι είναι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι που θεωρήθηκαν παρόντες ενώ απουσίαζαν την ώρα της ψηφοφορίας.

Και κάτι ακόμη: Όσοι υπερασπίζονται την νομιμότητα δεν είναι κατ’ ανάγκη «υπονομευτές» του Δημάρχου και του έργου του.

Διότι πάνω από όλα είναι ο σεβασμός των θεσμών και των νόμων που θεσπίστηκαν για την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Αλλιώς, ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις, οδηγούμαστε σε επικίνδυνα παιχνίδια που δεν έχουν τελειωμό.

Εξ’ άλλου όλοι γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις….

============

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Λασκαράκη στο Maximum FM 93,6 και το Δημήτρη Κολιό την Πέμπτη 17/7/2014 εδώ:

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. δημάρχου στο Maximum FM 93,6 και το Δημήτρη Κολιό την Τρίτη 15/7/2014 (στην οποία αναφέρθηκε στο άρθρο του ο κ. Λασκαράκης) εδώ:

Διαβάστε το πιο πάνω άρθρο από την εφημερίδα “Η Γνώμη” της Τετάρτης 16/7/2014.

Επικίνδυνα Παιχνίδια [Άρθρο του Γιάννη Λασκαράκη στην εφημερίδα Γνώμη την Τετάρτη 16/7/2014]

Επικίνδυνα Παιχνίδια [Άρθρο του Γιάννη Λασκαράκη στην εφημερίδα Γνώμη την Τετάρτη 16/7/2014] [κλικ για μεγέθυνση]