πάμε μπροστά

Τρίτη

22

Ιούλιος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 21/7/2014… μετά τη λήξη της συνεδρίασης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δημοτικό Συμβούλιο, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη

Αναρτούμε εκ των υστέρων τα λεγόμενα της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 21/07/2014. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19:00.

Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν. 
Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com.

=========

Ξεκινώ με ένα μικρό σχόλιο για τη χθεσινή συνεδρίαση.

Πολλές οι απουσίες, σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο. Μεγάλη η καθυστέρηση περιμένοντας να συμπληρωθεί η απαραίτητη απαρτία των 21 δημοτικών συμβούλων (από τους 41 συνολικά εκλεγέντες). Υπενθυμίζω ότι έχουν τεθεί σε αργία 9 εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι (3 της παράταξης Λαμπάκη – οι κ.κ. Γιαννέλος Θεόδωρος, Αγγλιάς Θεόδωρος και Τερζής Επαμεινώνδας – και 6 της παράταξης Αλεξανδρή-Γρηγοριάδη – οι κ.κ. Κιτσικίδης Λάζαρος, Γρηγοριάδης Νικόλαος, Σεραφειμίδης Σπύρος, Φουντουκίδης Λάζαρος, Δούρος Βασίλειος και Θεοδώρου Ευάγγελος) οπότε το σύνολο των εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων είναι 32.

Σήμερα, μεταξύ των παρόντων ήταν (από την αντιπολίτευση) οι κ.κ. Γαλάνης (μαζί Πάμε Μπροστά),  Δημητριάδης και Κολχούρης (Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση) και οι ανεξάρτητοι κ.κ. Θυμιανίδης και Λασκαράκης.

Απόντες από το σημερινό ΔΣ οι κ.κ. Ραπτόπουλος, Κογιομτζής και Καρυπίδης (μαζί Πάμε Μπροστά), οι κ.κ. Δευτεραίος και Τρέλλη, ο ανεξάρτητος κ. Κοζάρης και οι κ.κ. Μυτιληνός, Κατσαντούρας και Ρήγας (Πόλη & Πολίτες). Δικαιολογημένα απόντες, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν (χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι υπόλοιποι ήταν αδικαιολόγητα απόντες) οι κ.κ. Δευτεραίος (σε εφημερία), Τρέλλη (ασθενής), Σπηλιωτόπουλος και Μυτιληνός (σε ταξίδια έχοντας ενημερώσει εκ των προτέρων το προεδρείο).

Αποτέλεσμα, να μη συμπληρωθεί ποτέ ο απαιτούμενος αριθμός δημοτικών συμβούλων και να αναβληθεί η συνεδρίαση για μεθαύριο Τετάρτη στις 19:00.

Ο κ. δήμαρχος, ήταν εμφανώς απαγοητευμένος γιατί για πρώτη φορά συνέβη να αναβάλλεται συνεδρίαση λόγω μη απαρτίας, στα τρισήμιση χρόνια της παρούσας δημοτικής αρχής. Η ευθύνη βέβαια (την οποία ανέλαβε στον λόγο του) βαρύνει και τον ίδιο καθώς το φαινόμενο των απανωτών “εκτάκτων” (λόγω πρόβλεψης του Καλλικράτη) μετεκλογικών δημοτικών συμβουλίων (30/5, 4,10,18&27/6, 11&21/7)  χωρίς όμως να τηρείται το 3ήμερο της εκ των προτέρων ενημέρωσης (το οποίο δεν είναι απαραίτητο βάσει νόμου για έκτακτα ΔΣ αλλά είναι απαραίτητο στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας και της συναδελφικότητας, ειδικότερα μέσα στην θερινή περίοδο που πολλοί προγραμματίζουν τις διακοπές τους) έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα απουσιών, σε συνδιασμό με τις αργίες των 9 δημοτικών συμβούλων.

Νομίζω πως στα πλαίσια του απολογισμού της θητείας της απερχόμενης δημοτικής αρχής, οι πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη του προεδρείου οφείλουν στους συνδημότες μας έναν απλό απολογισμό:

  • Ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι απείχαν (δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα) από τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και ποιοι ήταν οι πιο τυπικοί, ώστε και οι ψηφοφόροι συνδημότες μας να γνωρίζουν ποιοι τίμησαν και ποιοι όχι τις ψήφους τους.

Παρόντες στη συνεδρίαση η δημοσιογράφος της Γνώμης, Κική Ηπειρώτου και οι κ.κ. Γιώργος Κουκουράβας και Παύλος Μιχαηλίδης (του Σάββα), υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Πόλη & Πολίτες” στις δημοτικές εκλογές του Μάη (με τον πρώτο να έχει εκλεγεί).

Το 21ο ΔΣ του Δήμου Αλεξ/πολης αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας (21/7/2014 19:35)

Το 21ο ΔΣ του Δήμου Αλεξ/πολης αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας (21/7/2014 19:35)

===============================

19:19
19 παρόντες, άλλοι δύο χρειάζονται για απαρτία

19:30

Το λόγο έχει ο κ. δήμαρχος:

“Συνάδελφοι, αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία χαλαρότητα και μία κάμψη στην εκδήλωση των υποχρεώσεών μας. Αλλά είναι απαράδεκτο να υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι, έστω και αν δεν έχουν επανεκλεγεί ή δεν έθεσαν υποψηφιότητα και γνωρίζουν ότι σε 40 μέρες θα τελειώσει αυτή η πολιτική περίοδος και θα φύγουν από το δημοτικό συμβούλιο. Είναι απαράδεκτο σε αυτό τον ιερό ναό της δημοκρατίας να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, τουλάχιστο με την παρουσία τους, και να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι απουσιάζουν συνεχόμενες 5 και 6 και 7 φορές και απλά στην επίκληση ή στην πρόσκληση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να μας πουν για ποιον λόγο απουσιάζουν πάνω από 3 φορές, να στέλνουν κάποιες δικαιολογίες – τις εκλαμβάνω ως αληθείς γιατί είμαι καλόπιστος – και να συνεχίζουν το ίδιο και σήμερα. Αυτό είναι απαγοητευτικό για τη δημοκρατία. Απευθύνομαι σε όλες τις πλευρές μη εξαιρουμένης και της δικής μου παράταξης παρά το γεγονός ότι 2 από τους 3 που λείπουν είναι δικαιολογημένοι, είναι σε ταξίδι και ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Μυτιληνός. Ένας μόνο λείπει, γιατί μην ξεχνάτε, ότι μείον τους 10 είμαστε 31 και από τους 31 εγώ έχω 18 (τον κ. Κατσαντούρα δεν μπορώ να τον ελέγξω, ο κ. Θυμιανίδης βρίσκεται σε άλλη παράταξη, ο κ. Κοζάρης έχει διαγραφεί, μείον 5 ακόμα οι οποίοι βρίσκονται σε αργία είμαι με 17 ή 18 αν θέλετε (με τον κ. Κατσαντούρα), μείον 3 που λείπουν από τη δική μας παράταξη, οι δύο δικαιολογημένοι, και δεν μπορούμε να κάνουμε με τους υπολοίπους της αντιπολίτευσης 21 άτομα.

Λυπάμαι, είναι προσβολή της δημοκρατίας. Και εγώ έχω την ευθύνη στο βαθμό που την έχω ως δήμαρχος, αλλά για τη σύγκλιση του ΔΣ, για τις ευθύνες που έχει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο δε νομίζω να συμμετέχει ο δήμαρχος. Εδώ ερχόμαστε, συγκρουόμαστε υγιώς, λέμε τις απόψεις μας, διαφωνούμε, συμφωνούμε αλλά είμαστε παρόντες. Είναι κρίμα, η πικρία μου είναι τεράστια σήμερα, είναι η πρώτη μου φορά μετά από τρισήμιση χρόνια που δεν μπορώ να κάνω απαρτία, έστω και αν δεν είμαστε 41 αλλά είμαστε 31 και κατά πλάσμα δικαίου η πλειοψηφία δημιουργείται όχι επί των 31 αλλά επί των 41. Το ξέρω ότι υπάρχει πρόβλημα μεγάλο και κενό στο θέμα της νομοθεσίας, το οποίο θα το καλύψουμε οσονούπω σε λίγες μέρες με την επιτροπή του άρθρου 152, αλλά αυτό κάποιους δεν τους δικαιολογεί σε καμία περίπτωση.”

Την Τετάρτη (σε 2 μέρες) στις 19:00 θα επαναληφθεί το ΔΣ με τα ίδια θέματα. Προσκλήσεις θα σταλούν μόνο στους απόντες.

19:35
Λύεται η συνεδρίαση