Η εξ αναβολής συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 23/7/2014… μετά τη λήξη της συνεδρίασης
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Αποθήκες ΟΣΕ (Λιμάνι), Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομικά δήμου, Σχέδιο Πόλης, Φωτογραφίες/Γραφικά
Αναρτούμε εκ των υστέρων τα λεγόμενα της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 23/07/2014. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19:00.
Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.
Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν. Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com.
=========
Ξεκινώ με ένα σχόλιο για τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Μεταξύ των παρόντων την Τετάρτη ήταν οι κ.κ. Δημητριάδης και Κολχούρης (οι μόνοι εν ενεργεία της παράταξης Γρηγοριάδη), ο κ. Γαλάνης (απουσίαζαν οι κ.κ. Ραπτόπουλος, Κογιομτζής και Καρυπίδης), οι κ.κ. Δευτεραίος και Πεϊχαμπέρης (απούσα η κ. Τρέλλη) και οι απόντες τη Δευτέρα κ.κ. Κατσαντούρας και Ρήγας από την παράταξη Πόλη και Πολίτες (απουσίαζε αυτή τη φορά ο κ. Σπηλιοτόπουλος), απών και ο ανεξάρτητος κ. Θυμιανίδης.
Από τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους παρόντες ήταν οι κ.κ. Παύλος Μιχαηλίδης του Σάββα και Γιάννης Βαταμίδης (από Πόλη & Πολίτες), οι κ.κ. Κυριάκος Αραμπατζής, Γιώργος Ρουμελιώτης (από ΑΝΑ.Σ.Α.) και η κ. Νίκη Δραμανίδου (από Λαϊκή Συσπείρωση).
Δύο τα σημαντικά θέματα του ΔΣ. Το 1ο (Ολοκλήρωση πολεοδομικής μελέτης Καλλιθέας-Ν.Χηλής σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του Ν. 4269/2014) και το 8ο (επιλογή πιστωτικού ιδρύματος για τη λήψη δανείου ύψους 250.000 ευρώ που αφορά την ανακαίνιση των αποθηκών στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης στο πρόγραμμα Jessica).
Για το 1ο θέμα, η υπό έγκριση πολεοδομική μελέτη Καλλιθέας-Ν.Χηλής, μετά και την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4269/2014 (“Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη”) που αλλάζει τα δεδομένα χρήσεων γης, κινδυνεύει να γυρίσει πίσω και να καθυστερήσει άλλα 2-3 χρόνια.
Ο κ. Μαστορόπουλος ανέφερε ότι ενώ είχε γίνει ο έλεγχος νομιμότητας από το ΣΤΕ και λίγο πριν την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος άλλαξε ο πολεοδομικός νόμος. Όλοι οι φάκελοι που βρίσκονταν προς υπογραφή, λοιπόν, γύρισαν πίσω στο υπουργείο. Η διαδικασία είναι απλή: ή εφαρμόζουμε τις νέες χρήσεις γης που προβλέπει ο νέος νόμος (και καθυστερούμε 3 χρόνια), ή συνεχίζουμε με τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης που έχουμε στην περιοχή μας και κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις αργότερα.
Η δημοτική αρχή (με τη στήριξη του ΔΣ) και η υπηρεσία δόμησης προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ και να ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη με της προϋφιστάμενες διατάξεις καθώς το θέμα εκκρεμεί εδώ και 14 χρόνια, ο έλεγχος νομιμότητας είχε ήδη γίνει από το ΣΤΕ (γνωμοδότηση υπ’ αριθμ 106/14), ο νόμος όπως εφαρμόστηκε πάσχει (δεν μπορείς να εφαρμόσεις χρήσεις γης πάνω σε μία πολεοδομική μελέτη όταν οι χρήσεις γης αυτές δεν υπάρχουν στο ΓΠΣ της πόλης – πρέπει πρώτα να τροποποιηθεί το ΓΠΣ της πόλης [διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη] και μετά να πάμε σε επιμέρους τροποποιήσεις των μελετών των περιοχών).
Στο θέμα των αποθηκών ΟΣΕ στο λιμάνι, ο κ. δήμαρχος παραδέχθηκε λάθη στο θέμα του χειρισμού της υπόθεσης (ελλειπής εισήγηση χωρίς μελέτη βιωσιμότητας την περασμένη φορά, παρουσίαση της μελέτης/μακετών τον Απρίλη του 2014, προεκλογικά, σε τοπικό ΜΜΕ και όχι στην αίθουσα του ΔΣ), η πλειοψηφία και πάλι δεν ήταν εξασφαλισμένη (19 ναι – 2 όχι από κ.κ. Δημητριάδη και Γαλάνη – αντί για τα απαραίτητα 21) οπότε το θέμα αναβλήθηκε για το ΔΣ της Δευτέρας 28/7. Με την παρουσία του απόντος κ. Σπηλιοτόπουλου και μία ακόμα θετική ψήφο από τον ανεξάρτητο κ. Θυμιανίδη ή κάποιον από τους κ.κ. Γαλάνη και Κογιομτζή (ο κ. Ραπτόπουλος έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει), το δάνειο των 2 εκατ. ευρώ για την αναπαλαίωση/ανακατασκευή των πρώτων δύο αποθηκών μέσω Jessica μπορεί να εγκριθεί από το Δ.Σ.
=========
Ανεπίσημα πρακτικά ΔΣ 23/7/2014
Ξεκινάει η συνεδρίαση.
19:18
Θέμα 1 – Ολοκλήρωση πολεοδομικής μελέτης Καλλιθέας – Ν. Χιλής σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθ. 33 του Ν. 4269/2014
Ο κ. Μαστορόπουλος εισηγείται. Ζητείται από το ΔΣ να ψηφιστεί να πάει η υπηρεσία στο υπουργείο και να ζητήσει να ολοκληρωθεί η μελέτη των περιοχών Χιλής και Καλλιθέας. Ενώ είχε γίνει ο έλεγχος νομιμότητας από το ΣΤΕ και λίγο πριν την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος άλλαξε ο πολεοδομικός νόμος (στα τέλη Ιουνίου 2014). Όλοι οι φάκελοι που βρίσκονταν προς υπογραφή, λοιπόν, γύρισαν πίσω στο υπουργείο. Η διαδικασία είναι απλή: ή εφαρμόζουμε τις νέες χρήσεις γης που προβλέπει ο νέος νόμος (και καθυστερούμε 3 χρόνια), ή συνεχίζουμε με τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης που έχουμε στην περιοχή μας και κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις αργότερα.
Η δημοτική αρχή (με τη στήριξη του ΔΣ) και η υπηρεσία δόμησης προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ και να ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη με της προϋφιστάμενες διατάξεις καθώς το θέμα εκκρεμεί εδώ και 14 χρόνια, ο έλεγχος νομιμότητας είχε ήδη γίνει από το ΣΤΕ (γνωμοδότηση υπ’ αριθμ 106/14), ο νόμος όπως εφαρμόστηκε πάσχει (δεν μπορείς να εφαρμόσεις χρήσεις γης πάνω σε μία πολεοδομική μελέτη όταν οι χρήσεις γης αυτές δεν υπάρχουν στο ΓΠΣ της πόλης – πρέπει πρώτα να τροποποιηθεί το ΓΠΣ της πόλης [διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη] και μετά να πάμε σε επιμέρους τροποποιήσεις των μελετών των περιοχών).
Ο κ. Κατσαντούρας ρωτά τι αλλαγές έκανε το Υπουργείο στους όρους δόμησης και των συντελεστών δόμησης που είχε προτείνει ο δήμος Αλεξανδρούπολης.
Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι ο δήμος Αλεξανδρούπολης είχε προτείνει συντελεστή δόμησης 0,6 και 600 τμ στην πάνω περιοχή, 0,5 και 800 στην κάτω περιοχή και στο ποσοστό κάλυψης μιλούσε για 40 & 50%. Το υπουργείο είχε ζητήσει 20 μέτρα απόσταση από τη θάλασσα για την οικοδομική γραμμή, απαγόρευση κατάτμησης κάτω από 1.000 τ.μέτρα. Τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης, μπήκε 0,4 σ.δ. στα 800 τμ στην τουριστική περιοχή. Στη βόρεια περιοχή μπήκε σ.δ. 0,5 και κλιμακωτό. Έγινε ανάρτηση στην πόλη και μετά ο δήμος υποστήριξε ότι κακώς απαγορεύτηκε η κατάτμηση κάτω από 1.000 τ.μ. γιατί όλος ο κόσμος ξέρει ότι η δόμηση εκεί είναι 600 τ.μ. και οι κάτοικοι αγοράζανε την τελευταία δεκαετία με αυτή την προοπτική. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και στο 2ο ΣΧΟΠ και άλλαξε η όλη διαδικασία των όρων δόμησης. Αυτά αναρτήθηκαν και ο κόσμος έχει ενημερωθεί.
Σε ερώτηση του κ. Κολχούρη για περίπτωση συνδημότη μας, ο κ. Μαστορόπουλος απάντησε ότι κανένας μεσίτης, μηχανικός, ιδιοκτήτης στην πόλη δεν μπορεί να υπολογίσει αυτή τη στιγμή τι του μένει από το οικόπεδό του. Η πράξη εφαρμογής θα πάρει αναλογικά στοιχεία απ’ όλους τους ιδιοκτήτες και θα βγάλει τα ποσοστά της οικοπεδικής έκτασης που θα τους απομείνει.
Σε ερώτηση του κ. Λαμπάκη και του κ. Κολχούρη, ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι οι παρεκκλίσεις στην περιοχή της αμιγούς κατοικίας εγκρίθηκαν από το Σ.τ.Ε., ενώ στην περιοχή τουρισμού-αναψυχής απορρίφθηκαν. Το 15 μ ελάχιστο πρόσωπο και το 300 τ.μ. ελάχιστο εμβαδό ισχύει μόνο για την αμιγή κατοικία. Άρα αν οικόπεδο ως 300 τ.μ. είναι σε περιοχή που επιτρέπονται οι παρεκκλίσεις (αμιγούς κατοικίας) θα μπορεί να κτίσει, αν όχι τότε δε θα μπορεί να κτίσει μόνο του αλλά η πράξη εφαρμογής θα του δώσει άρτιο οικόπεδο με συνένωση με άλλον ιδιοκτήτη (η πράξη εφαρμογής δεν μοιράζει μη άρτια οικόπεδα). Η εισφορά σε χρήμα θα υπολογιστεί και αυτή από την πράξη εφαρμογής.
Ψηφίζεται ομόφωνα
19:33
Θέμα 2 – Έγκριση 9ης Αναμόρφωσης του προϋπολογισμού Δήμου Αλεξ/πολης, οικονομικού έτους 2014
Ο κ. Γερακόπουλος εισηγείται. Έχουμε πλεόνασμα εσόδων από ΣΑΤΑ (περίπου 123.000 το έτος) και στους ΚΑΠ περίπου 325.000 ευρώ. Ζητά να γίνουν ακόμα 2-3 τροποποιήσεις στην αναμόρφωση που μοιράστηκε ως εισήγηση, 15.000 ευρώ για τοπογραφικές αποτυπώσεις του δήμου (γήπεδα, κολυμβητήρια, κλειστά γυμναστήρια), προμήθεια οργάνων τοπογραφίας 7.000 ευρώ για να μπορέσουν οι τοπογράφοι του δήμου να κάνουν κάποιες αποτυπώσεις που χρειάζεται ο δήμος κατά καιρούς αλλά δεν είχαμε τα κατάλληλα μηχανήματα, 15.000 ευρώ για προμήθεια ψυχρού ασφαλτομίγματος μέχρι το τέλος του χρόνου και 20.000 ευρώ για επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού (για εκκρεμότητες περίπου 80.000 ευρώ).
Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι ο προϋπολογισμός έχει και πολιτική σημασία. Είναι θετικό ότι έχουμε ενίσχυση πόρων ΚΑΠ κατά 345.000 ευρώ και ΣΑΤΑ κατά 125.000 ευρώ. Ήθελε να εξηγηθούν τα ποσά προστίμων 10.600 και 13.500 ευρώ. Για την έκθεση Φερών είχε προτείνει και στο παρελθόν να αναζητηθεί επιχορήγηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ρωτά για τη σύμβαση με τη ΔΙΑΑΜΑΘ και για αμοιβή 24.600 για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Ο κ. Γερακόπουλος λέει για τη ΔΙΑΑΜΑΘ ότι υπήρχε σύμβαση για 4 οχήματα αξίας 70.000 ευρώ. Στη συνέχεια προέκυψε η ανάγκη πληρωμής ΦΠΑ για την προμήθεια δύο απορριμματοφόρων VOLVO (36.500 ευρώ) ετοιμοπαράδοτων. Υπήρξε πρόβλημα με τη διαδικασία και ενσωματώθηκαν τελικά τα απορριμματοφόρα στην αρχική προγραμματική σύμβαση.θα πληρωθούν 45.500 ευρώ προκαταβολή άμεσα και σε 3 τριμηνιαίες δόσεις για να εξοφληθούν. Θα πάρουμε 2 τράκτορες με πλατφόρμα, 1 αλυσοφόρο για να μεταφέρει κάδους απορριμμάτων, 1 γερανάκι, 2 φορτηγά Volvo 16 μ3 για ανακύκλωση και ένα JCB.
Ο κ. Δήμαρχος λέει περί τα 24.600 είναι για αμοιβή συμβούλου για τη διαχείριση απορριμμάτων.
Ο κ. Γαλάνης ρωτά τι γίνεται με το πρόγραμμα αλλαγής λαμπτήρων αξίας 400.000 ευρώ.
Ο κ. Γερακόπουλος απαντά ότι ένα μέρος είναι για αντικατάσταση λαμπτήρων και το υπόλοιπο για ανάγκες ηλεκτρολογικού υλικού του δήμου μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Ο κ. Φαλέκας λέει αυτό τον καιρό τρέχουν 3 προγράμματα, έχει τελειώσει η προμήθεια από το πράσινο ταμείο για 90 φωτιστικά φώτα, προχωράει το ενεργειακό Jessica για αντικατάσταση φωτισμού στο 90% του ιστού της Αλεξανδρούπολης – είναι για τον ιστό της πόλης και όχι για γύρω οικισμούς – έχουμε 16 φωτοβολταϊκά σε 16 σχολεία, 7 ηλεκτροκίνητα οχήματα & 10 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, το καθαρό ποσό θα προκύψει από τις εκπτώσεις των αναδόχων, ξεκινάμε με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.
Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία, καταψηφίζουν Κολχούρης, Δημητριάδης, Γαλάνης, Λασκαράκης, λευκά οι κ.κ. Κατσαντούρας, Δευτεραίος, Πεϊχαμπέρης.
19:50
Θέμα 3 – Αναπροσαρμογή τέλους χρήσης χώρου κατά την διάρκεια της πανήγυρης της Δημοτικής Ενότητας Φερών
Ο κ. Δευτεραίος ρωτά αν μειώνεται το τέλος ή αν παραμένει το ίδιο.Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι τώρα υπάρχει μία περιοχή 30 ευρώ για τους εκτός δήμου και 20 ευρώ για τους δημότες. Άλλη μία ζώνη είναι 20 ευρώ για τους εκτός και 15 ευρώ για τους εντός. Οι κάτοικοι των φερών πληρώνουν 10 ευρώ το μέτρο.
Ο κ. Κατσαντούρας ρωτά τι ισχύει για κατοίκους Φέρων που δεν είναι δημότες του δήμου μας. Είναι άδικο οι κάτοικοι Φερών, δημότες Αλεξανδρούπολης ή Τραϊανούπολης να πληρώνουν περισσότερο από κατοίκους Φερών δημότες π.χ. Ορεστιάδας ή Διδυμοτείχου.
Ο κ. Γκότσης λέει ότι όλοι οι μικροπωλητές ήθελαν να χωριστεί η έκθεση σε ζώνες. Τα άτομα που λέει ο κ. Κατσαντούρας είναι ελάχιστα, λιγότερα από 10.
Ψηφίζεται ομόφωνα.
19:53
Θέμα 4 – Έγκριση χορήγησης θέσεων κατάληψης χώρου σε παραγωγούς για το έτος 2014
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι είναι 3 θέσε ις, μία στην ιχθυόσκαλα στην είσοδο του λιμανιού, μία στο πασάζο στην Εθνικής Αντίστασης και μία στον οικισμό της Χιλής. Υπάρχουν βεβαιώσεις νομιμότητας. Στην Εθνικής Αντίστασης υπάρχει ήδη ένας, θα πάει και άλλος με άλλα προϊόντα.
Ο κ. Δήμαρχος ρώτησε τι γίνεται με πωλητή που πάει παρανόμως εδώ και δύο χρόνια στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ έχει θέση στην είσοδο/έξοδο του λιμένα στις αποθήκες ΟΣΕ.
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι είχε κάνει αίτημα για την πλατεία Ελευθερίας που απορρίφθηκε, θα ανακληθεί σύντομα η άδειά του.
Ψηφίζεται ομόφωνα.
Θέμα 5 – Έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων
Ο κ. Ζητάκης παραπονιέται για την κυκλοφορία πολλών ποδηλάτων στην παραλία τις ώρες που είναι πεζόδρομος, έχει γίνει μάρτυρας ατυχημάτων με πεζούς.
Ο κ. Δευτεραίος και ο κ. Γκότσης ζητούν να μην υπάρξει πρόβλημα με τα παιδικά ποδήλατα. Ο κ. Δευτεραίος διαφωνεί να γίνει έγγραφο στην τροχαία. Τα ποδήλατα πρέπει να κυκλοφορούν στην παραλία.
Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι θα γίνει γενική ανάπλαση για ποδήλατα εκεί.
Ψηφίζεται ομόφωνα.
Θέμα 6 – Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Αλεξανδρούπολης και ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ για τη «Λειτουργική αναβάθμιση συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών ή και άλλων προϊόντων κατά την έννοια του Νόμου 2939/2001 και βελτίωση μεθοδολογίας Διαχείρισής του – Υποστηρικτικές ενέργειες Δήμου Αλεξανδρούπολης»
Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε την πραγματική ανακύκλωση των απορριμμάτων, η σημερινή μονάδα δεν δέχεται ανακύκλωση χαρτιού παρά μόνον υλικών συσκευασίας.
Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι η σύμβαση προβλέπει η αποκομιδή να γίνεται με έξοδα του δήμου. Θα έπρεπε να υπάρχει γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία του δήμου, ρωτά αν ισχύει από 1/5 που έληξε η προηγούμενη ή από σήμερα που ψηφίζεται το θέμα;
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι ισχύει από 1/5, ο Δήμος κερδίζει από χρηματοδότηση για οχήματα που τα αγοράζει πολύ φτηνότερα από την πραγματική τους αξία. Προμηθεύεται 6 οχήματα καινούρια.
Ο Δήμος επαναλαμβάνει τη σύμβαση που υπογράφηκε πριν 6 χρόνια, λέει ο κ. Δήμαρχος. Δεν υπάρχει πρόβλημα που ο Δήμος μαζεύει τα ανακυκλώσιμα με δικό του προσωπικό, η άλλη λύση θα ήταν να δοθεί σε ιδιώτες η αποκομιδή.
Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι η χρηματοδότηση είναι μόνο για κάποια είδη, κάδους, οχήματα. Χρησιμοποιείται το προσωπικό του δήμου για να πάρει ένας ιδιώτης και να διαχειριστεί το υλικό της ανακύκλωσης. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία έλεγε ότι την αποκομιδή την κάνουν οι εταιρείες. Εμάς δε μας φτάνει το προσωπικό για την αποκομιδή των υπολοίπων απορριμμάτων. Η ΔΙΑΑΜΑΘ πουλάει τα σκουπίδια με 70 ευρώ τον τόνο στο εργοστάσιο. Δεν πρέπει ο δήμος να τα δει αυτά;
Ο κ. Δήμαρχος λέει οτι δεσμεύεται από την προηγούμενη 6ετή σύμβαση.
Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι πάμε μόνο το 10-15% των απορριμμάτων μας για ανακύκλωση, είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη. Να γίνει καλύτερη ενημέρωση και οργάνωση των πολιτών. Συμφωνεί απόλυτα με την προγραμματική σύμβαση.
Ο κ. Γκότσης λέει ότι υπάρχει αστοχία στους οικισμούς, δεν έχουν μπει ποτέ κοντέινερ για απόρριψη απορριμμάτων. Στις Φέρες έχουμε μόνο 60 κάδους, καλύπτεται μέρος των φερών καθώς δεν έχουμε και προσωπικό.
Ψηφίζεται με 2 της Λαϊκής Συσπείρωσης και λευκό του κ. Κατσαντούρα.
20:13
Θέμα 7 – Παράταση του έργου : «Ανακατασκευή κτιρίου (Πρώην Νοσοκομείο) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από σχολεία»
Ο κ. Κάβουρας εισηγείται. Ζητείται παράταση 4 μηνών ως τέλη Νοεμβρίου.
Καταψηφίζει ο κ. Δευτεραίος, ο κ. Πειχαμπέρης και ο κ. Γαλάνης.
20:15
Θέμα 8 – Επιλογή πιστωτικού ιδρύματος για την λήψη δανείου ύψους 250.000,00 ευρώ που αφορά την ανακαίνιση των αποθηκών στο λιμάνι Αλεξ/πολης στο πρόγραμμα Jessica.
Ο κ. Λαμπάκης θυμίζει ότι τον Μάη του 2012 πήραμε τη χρήση για 30 χρόνια των αποθηκών του ΟΣΕ. Τότε όλοι αν δεν πανηγυρίσαμε, χαρήκαμε. Πέρασαν 2 χρόνια και 2 μήνες περίπου. Αυτές οι 3 αποθήκες από τις 6 δεν υπήρχε η δυνατότητα να περάσουν σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο γιατί έχουν μέσα την ανταποδοτικότητα, το ΕΣΠΑ (ή το τομεακό του υπουργείου) δε χρηματοδοτεί έργα ή αναπλάσεις τα οποία έχουν μέσα ανταποδοτικότητα. Έπρεπε να τα κρατάμε έτσι πληρώνοντας 1.500 ευρώ το μήνα μίσθωμα (για τις 6 αποθήκες 18.000 ευρώ ετησίως) ή έπρεπε να αναζητήσουμε έναν άλλον τρόπο χαμηλότοκου δανεισμού; Ο μοναδικός τρόπος για να αναπλαστούν οι αποθήκες είναι το Jessica. Είναι ανοικτός σε προτάσεις της αντιπολίτευσης για άλλο τρόπο αναπλάσεως είτε με χρηματοδότηση είτε με δανειοδότηση με ηπιότερους όρους (σ.σ. λίγο αργά θυμήθηκε την αντιπολίτευση πάλι ο κ. δήμαρχος, την ώρα του αδιεξόδου και της λύσης-μονόδρομου…) Είναι όμως σίγουρος ότι δεν υπάρχει.
Την περασμένη φορά ο κ. Λασκαράκης είπε (και είχε δίκιο) ότι δεν είχαμε έκθεση βιωσιμότητας, ενώ αυτή υπήρχε (σ.σ. μοιράστηκε πριν το εξ αναβολής ΔΣ της Τετάρτης 23/7), είχε γίνει σε συνεργασία με την ενδιάμεση διαχειριστική τράπεζα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (σ.σ. της τράπεζας MARFIN), τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και τη Διεύθυνση Οικονομικού του δήμου Αλεξανδρούπολης. Η έκθεση βιωσιμότητας αυτή, αναλυτική και με έσοδα-έξοδα ετήσια για τα 20 χρόνια της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, παρουσιάζει από το 3ο έτος θετικό πρόσημο και θετικό πρόσημο στο τέλος (έτος 2032) ύψους 219.000 ευρώ, έσοδα του δήμου από την ανταποδοτικότητα.
Φτάσαμε σε σημείο, είτε λόγω της παραλείψεως αυτής, χρεώστε τη σ’ εμένα, έπρεπε να το ελέγξω εγώ πιο μπροστά γιατί μ’ ενδιέφερε άμεσα κι εγώ διαχειρίστηκα όλη την υπόθεση αυτή, και για να πάρουμε τη χρήση πριν από δύο χρόνια αλλά και για την εξεύρεση εργαλείου χρηματοδοτικού ή δανειοδοτικού για να τις αναπλάσουμε επιτέλους, είναι πια στα χέρια σας.
Αν υπάρχει λόγος που θα σας οδηγήσει να καταψηφίσετε και αυτό (σ.σ. το δάνειο των 250.000 ευρώ) αλλά και εκείνο το δάνειο των 1.750.000 ευρώ (για το Jessica) το οποίο είμαι έτοιμος να το ξαναφέρω για συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα, εάν υπάρχει ένας αρνητικός λόγος που να στέκεται, να το συζητήσουμε. Όταν θα πείτε όμως όχι σε ένα δανειοδοτικό πρόγραμμα Jessica το οποίο έχει αποσυρθεί από όλη την Ελλάδα για όλες τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί γιατί καμία δεν ήταν ώριμη παρά μόνον το δικό μας έργο, το οποίο εξαιρέθηκε, και θα το συζητούσαμε στο νέο ΔΣ από 1/9/2014 όπου θα μπορούσα ενδεχομένως να πείσω πιο εύκολα τους άλλους δημοτικούς συμβούλους, αλλά η δανειακή σύμβαση πρέπει να υπογραφεί μέχρι τις 30/7.
Από την έκθεση βιωσιμότητας προκύπτει ότι θα έχουμε και έσοδα και προκύπτουν απόλυτα, δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να πληρώσουμε εμείς. Καμία τράπεζα δεν δίνει 1.750.000 ευρώ χωρίς να είναι σίγουρη ότι η ανταποδοτικότητα είναι δεδομένη (σ.σ. ο κ. δήμαρχος εντέχνως “ξεχνάει” τις υποθήκες δημοτικών ακινήτων – κτίριο πρώην ΕΤΕ, νυν δημοτικής βιβλιοθήκης και οικόπεδο στην οδό Κονδύλη – και τη δέσμευση εσόδων 50% του τέλους ακίνητης περιουσίας ΤΑΠ που εισπράττεται από τη ΔΕΗ και του 50% της ΣΑΤΑ από την τράπεζα επειδή ακριβώς δεν είναι βέβαιη για την ανταποδοτικότητα και θέλει να εξασφαλιστεί ότι το δάνειο αυτό θα αποπληρωθεί!).
Αν αργήσουμε κι άλλο, πολύ αργότερα θα έχουμε την ευκαιρία, ίσως μετά από 10 χρόνια, να χρηματοδοτήσουμε τις εργασίες ανάπλασης των αποθηκών, πληρώνοντας και μίσθωμα 18.000 ευρώ το χρόνο ενώ καθυστερούμε. Σας λέω ότι στο συμφωνητικό μίσθωσης που κάναμε με τον ΟΣΕ πριν 2 χρόνια, αναφέρεται ρητά ότι μόλις αρχίσουν οι εργασίες ανάπλασης θα σταματήσει η καταβολή και του μηνιαίου μισθώματος προς τον ΟΣΕ των 1.500 ευρώ για τις αποθήκες (ύψους 18.000 ευρώ το χρόνο) (σ.σ. στο συμφωνητικό μίσθωσης των αποθηκών στο Άρθρο 16 παρ.2 προβλέπεται ότι “ρητά το κόστος των εργασιών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο μίσθιο από τον μισθωτή, αποτελούν αντάλλαγμα που θα λάβει η εκμισθώτρια αντί μισθώματος”. Όσο για το μηνιαίο μίσθωμα, στο συμφωνητικό μίσθωσης που είχε μοιραστεί στις 15/5/2012 αυτό οριζόταν στο ποσό των 700 ευρώ, απορώ γιατί ο κ. δήμαρχος αναφέρεται διαρκών στα 1.500 ευρώ, ίσως να άλλαξε κάτι και να μη το γνωρίζουμε).
Αν πείτε ένα όχι δικαιολογημένα, θα σας τιμήσω για την πολιτική σας γενναιότητα και την ευσυνυδεισία σας. Αν πείτε όμως όχι χωρίς σοβαρό λόγο τότε θα μου επιτρέψτε να σκεφτώ ότι θέλω εγώ και δε χρειάζεται να το ανακοινώσω. Κάντε όποια ερώτηση θέλετε. Έτσι είναι τα πράγματα, είναι δανειοδότηση με 3,1% αλλά είναι η καλύτερη λύση γιατί και το έργο θα κάνουμε αλλά και έσοδα θα έχουμε μετά τον 2ο χρόνο. Γιατί να χαθεί αυτή η ευκαιρία; Δεν θα κερδίσω εγώ, η πόλη, το δημοτικό συμφέρον θα κερδίσουν. Η αντιπολίτευση δε θα κατηγορηθεί ότι υποχώρησε, υπερθεματίζει το συμφέρον του τόπου υπερψηφίζοντας τη λήψη του δανείου.
[Ερωτήσεις]
Ο κ. Δημητριάδης ρωτά πόσες θα είναι οι ετήσιες υποχρεώσεις;
Ο κ. Δήμαρχος απαντά ότι θα έχουμε έσοδα από την ενοικίαση των αποθηκών. Υπάρχει περίπτωση να μην ενοικιαστεί εστιατόριο-καφετέρια αποθήκη; Το πάρκο Εγνατία το νοικιάσαμε με 3.800 ευρώ.
Ο κ. Γαλάνης λέει ότι δεν έχει ακούσει το δήμαρχο να ρητορεύει σε δικαστήριο, αλλά διαπιστώνει ότι αν το θέλει μπορεί να συγκινήσει το κοινό του. Διαβάσαμε ότι δεν διατρέχει το πρόγραμμα Jessica με 16 θετικές ψήφους. Επιμένετε σε αυτή την άποψη;
Ο κ. δήμαρχος λέει ότι αυτό είναι ένα διαδικαστικό θέμα, έχει δρομολογήσει τι θα κάνει απλά το πρόβλημά του είναι αν θα προλάβει την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 όπου εκδικάζονται οι προσφυγές εναντίον των αποφάσεων της αποκεντρωμένης (όπου είναι δεδομένο ότι η απόλυτη πλειοψηφία θα είναι 16 και όχι 21) πριν το τέλος Ιουλίου; Υπάρχει περίπτωση να το κερδίσει αλλά να έχει χάσει το… πλοίο.
Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι για το σημερινό 3ο θέμα (μισθώσεις της Αγροτικής Έκθεσης Φερών) απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη παλαιότερη απόφαση η οποία είχε υπερψηφιστεί με 17 ψήφους, επανέρχεται για ψηφοφορία σήμερα.
Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι δεν είναι σίγουρος αν θα προλάβει να πάρει την απόφαση από την επιτροπή 152, καθώς θα συνεδριάσει στις αρχές Αυγούστου και θα χαθεί, ενδεχομένως, η προθεσμία της 31/7 για την υπογραφή της δανειοδότησης από το Jessica.
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι η απόφαση για τις μισθώσεις της Αγροτικής Έκθεσης Φερών είναι εξειδικευμένο θέμα το οποίο ήθελε απόλυτη πλειοψηφία των 21 συμβούλων.
Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι οι σύμβουλοι που είναι σε αργία δεν μπορούν να αντικατασταθούν και δημιουργείται έτσι πρόβλημα στις πλειοψηφίες, πρόβλημα στην ίδια την νομοθεσία που θέλει να δίνει 25 ψήφους στην πλειοψηφία. Εδώ υπάρχει κενό νόμου και θα διορθωθεί με την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152. Αλλά όμως το ΔΣ Αλεξ/πολης θα έχει χάσει τη μεγάλη ευκαιρία που δεν ξέρει αν θα ξαναπαρουσιαστεί.
Ο κ. Γαλάνης λέει ότι πιστεύει πως ο τρόπος αυτός είναι εκβιαστικός (“δε θα υπάρξει άλλη ευκαιρία”) ενώ την ίδια στιγμή λέμε ότι το έργο είναι ανταποδοτικό, θα μπορούσαμε να πάρουμε δάνειο από την αγορά.
Ο κ. δήμαρχος λέει ότι το 3,1% δεν υπάρχει στην αγορά, τα δάνεια είναι γύρω στο 7-8%, όπως το δάνειο που θα πάρουμε για τα 250.000 ευρώ της συμμετοχής του δήμου για το Jessica. Το Jessica δίνει χαμηλότερο επιτόκιο ακόμα και από το ίδιο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επισκέφτηκε το Ταμείο, αλλά δε δίνει δάνειο γιατί το έργο έχει ανταποδοτικότητα, θα βγάλουμε λεφτά από τις μισθώσεις.
Ο κ. Γαλάνης συνεχίζει, λέγοντας ότι όταν όμως πήραμε τις αποθήκες είχαμε πει ότι θα έχουμε ανοικτά τα χαρτιά μας και τις κεραίες μας τεντωμένες για να δούμε αν υπάρχει άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Κακώς επιλέχθηκε η ανταποδοτικότητα, θα μπορούσαν να γίνουν όλες αίθουσες χρήσεις πολιτισμού και άλλες που δε θα έπρεπε να υπήρχαν μισθώματα στις αποθήκες.
Ο κ. δήμαρχος απαντά ότι οι χρήσεις είναι συμφωνημένες με τη ΓΑΙΑΟΣΕ και αναφέρονται αναλυτικά στο συμφωνητικό μισθώσεως του Μάη 2012. Δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε, η δεύτερη αποθήκη είναι εστιατόριο-καφετέρια (σ.σ. στο συμφωνητικό μίσθωσης, η 1η αποθήκη προοριζόταν για αίθουσα προβολών και η 2η για χώρο εστίασης “υψηλών προδιαγραφών”, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη η 1η αποθήκη μετατρέπεται σε εκθεσιακό χώρο παραγωγών τοπικών προϊόντων).
Ο κ. Γαλάνης ανέφερε ότι τον ενοχλεί το γεγονός ότι οι μακέτες των αποθηκών δεν παρουσιάστηκαν στην αίθουσα ΔΣ αλλά στο γραφείο του, προεκλογικά μπροστά στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια (σ.σ. στις 17/4/2014 παρουσία των κ.κ. Αγγλιά και Βραχιόλογλου, δείτε βίντεο του ΘράκηΝΕΤ παρακάτω). Ο ίδιος προσωπικά δε συμφωνεί με ένα γυάλινο κτίριο αποθηκών, κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να δουν την αρχιτεκτονική λύση τα μέλη του ΔΣ πριν αποφασιστεί να υλοποιηθεί. Θα έπρεπε να γίνει παρουσίαση της μελέτης στο δημοτικό συμβούλιο από τον καθηγητή που την ανέλαβε, ειδάλλως υποβαθμίζεται η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ. Λαμπάκης παραδέχεται ότι αυτό (σ.σ. ότι δεν έγινε παρουσίαση της τελικής μελέτης στο ΔΣ) είναι δικιά του αμέλεια. Ο ίδιος στο παρελθόν είχε υπερψηφίσει το δάνειο του 1 εκατ. ευρώ της διοίκησης Αλεξανδρή για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του κολυμβητήριου, ζητά να κάνει το ίδιο τώρα η αντιπολίτευση. Αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες του, αν δεν υπερψηφίσει η αντιπολίτευση το έργο δε θα γίνει.
Ο κ. Δευτεραίος θυμίζει ότι είχε πει όχι τότε στο δάνειο του 1 εκατ ευρώ για το κολυμβητήριο. Οι αποθήκες ΟΣΕ έχουν καταστραφεί το 1915 από τους συμμάχους, τις δυνάμεις ΑΝΤΑΤ. Πανηγυρίσαμε όλοι όταν πήραμε τις αποθήκες αλλά η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνούσε από τότε με τη χρηματοδότηση Jessica. Τις αποθήκες δεν τις πήραμε, ουσιαστικά τις νοικιάζουμε. Θα έπρεπε να τις πάρουμε ως ιδιοκτησία. Εδώ υπάρχει αντίθεση στην ανταποδοτικότητα με δανεισμό που θέλει το Jessica, γίνεται ο δήμος επιχειρηματίας. Αν παρ’ ελπίδα δεν πάει καλά η επιχείρηση, μπήκαμε μέσα; Τι κάνουμε; Ε, έχουμε χαμηλό επιτόκιο θα πούμε, δε βαριέσαι, 20 χρόνια είναι θα τα καταφέρουμε. Δε γνωρίζει κατά πόσον θα μπορέσουν οι ήδη υπάρχουσες καφετέριες και εστιατόρια να επιβιώσουν έξω από το χώρο του λιμανιού και στο λιμάνι, γιατί δε θα επιβιώσει ο λαός γενικότερα, τα πράγματα έχουν αρχίσει και σφίγγουν όλο και περισσότερο οικονομικά. Πάμε στο κομμάτι του αν προλαβαίνουμε χρονικά. Γιατί αφήσαμε από το 2012 και παρήλθε τόσος χρόνος;
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι έγιναν 9 συνεδριάσεις με την τράπεζα (σ.σ. τη ΜΑΡΦΙΝ ως εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το πρόγραμμα Jessica) και μόλις τώρα τελείωσε η μελέτη.
Ο κ. Δευτεραίος ξαναρωτάει γιατί πέρασαν 2 χρόνια και φτάσαμε πάλι τελευταία στιγμή. Πιστεύει ότι καθυστερήσαμε σημαντικά. Φτάσαμε πάλι σε αδιέξοδο, λύση-μονόδρομο, ή το παίρνουμε ή το χάνουμε. Θα’ ρθείτε μετά και θα λέτε ότι χάσαμε ένα έργο γιατί δεν το ψήφισε η αντιπολίτευση. Το έργο δεν παύει να είναι δανεισμός στην πλάτη του λαού. Προτείνει να ενταχθεί το έργο στο δημόσιο προϋπολογισμό και να γίνει με δημόσιους πόρους το έργο, όπως έγινε η παλιά δημαρχία με αυτεπιστασία, αν θέλει ο κ. δήμαρχος να φέρει και τον κ. Μανέα.
Την περασμένη φορά ο δήμαρχος είπε ότι δεν έχει συγκληθεί η αρχιτεκτονική επιτροπή του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.
Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι αν υπογραφεί η σύμβαση η υπογραφή της αρχιτεκτονικής επιτροπής δε θα είναι πρόβλημα, θα πάρουμε την έγκριση απ’ ευθείας από το υπουργείο αφού δε συστήθηκε η επιτροπή. Έχει τη διαβεβαίωση από την τράπεζα του Jessica ότι μπορούν να περιμένουν αυτό το χαρτί, αυτή την έγκριση που είναι καθαρά τεχνική.
Ο κ. Δευτεραίος απαντά ότι είναι επομένως δυνατόν η τράπεζα να περιμένει και την έγκριση του ΔΣ από 1/9. Ας κάνουν λίγο υπομονή το Σεπτέμβρη να ορκιστεί το νέο ΔΣ και να αποφασίσει. Στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολο να επιτευχθούν τα έσοδα που λέει η οικονομοτεχνική μελέτη. Την αρχιτεκτονική μελέτη των αποθηκών δεν την έκανε το Πολυτεχνείο Ξάνθης, αλλά ο ειδικός λογαριασμός, ένας καθηγητής του Πολυτεχνείου ο οποίος πληρώθηκε. Είναι ένα τερτίπι να αρχίσει να λειτουργεί η αυτοχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και να εκπέσουν του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό πάμε να κάνουμε και αυτό γίνεται και στο δήμο. Για όλα αυτά λένε όχι και δεν θα το ψηφίσουν.
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι ο κ. Δευτεραίος αγωνίζεται να πείσει τον εαυτό του, κρίμα που δεν υπερψηφίζει.
Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι είμαστε ενώπιον μιας κρίσιμης απόφασης.
Ο κ. δήμαρχος θυμίζει ότι σήμερα μιλάμε για το κομμάτι του δανεισμού που αφορά τη συμμετοχή του δήμου Αλεξανδρούπολης στο Jessica (τα 250.000 ευρώ), επειδή δεν υπήρχε ως εισήγηση η μελέτη βιωσιμότητας στο περασμένο ΔΣ και εφόσον συμφωνήσει το συμβούλιο θα επανέλθει το θέμα της λήψης δανείου για το Jessica ύψους 1.750.000 ευρώ και την επόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Λασκαράκης επισημαίνει ένα θετικό σημείο για τη λειτουργία του ΔΣ, όταν δεν υπάρχει δεδομένη πλειοψηφία, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλιώς φέρεται ο δήμαρχος. Έρχεται εδώ δίχως αυταρχισμό, πρέπει να πείσει, είναι πιο αυθόρμητος και πιο αληθινός. Το 2012 είχε διαφωνήσει και ο ίδιος με το Jessica. Το θέμα της ανταποδοτικότητας είναι ανάλογο με το πώς το παρουσιάζεις στις αρμόδιες αρχές. Στην Κομοτηνή το Μέγαρο Μουσικής έγινε με ΕΣΠΑ και αυτό είναι ανταποδοτικό έργο. Για να πάρεις ένα δάνειο, λέει ο νόμος, πρέπει να έχεις εγκεκριμένη μελέτη. Δεν ξέρουμε όμως πως είναι το κτίριο. Πώς θα εγκρίνουμε τη μελέτη; Συμφωνεί με τον κ. Γαλάνη. (σ.σ. ο κ. Δήμαρχος στέλνει σύμβουλό του να φέρει τις μακέτες των Αποθηκών στην αίθουσα του ΔΣ)
Οι λύσεις είναι δύο: ή ψηφίζουμε το Jessica ή προχωράμε σε κάτι άλλο, περιμένουμε το ΕΣΠΑ ή τα ΣΔΙΤ.
Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι το ΕΣΠΑ θα μας χρηματοδοτήσει μόνο τις υπόλοιπες 3 αποθήκες, δε χρηματοδοτεί έργα με ανταποδοτικότητα.
Ο κ. Λασκαράκης συμφωνεί, δεν αντέχει να βλέπει άλλο το χάλι στις αποθήκες στο κεντρικό αυτό σημείο της πόλης, εφόσον έχουμε τη μελέτη βιωσιμότητας θα το υπερψηφίσει.
Ο κ. Δημητριάδης λέει ότι η μείζων αντιπολίτευση στήριξε τη δημοτική αρχή πολλές φορές όταν ήταν σε πλήρη σύνθεση, όχι τώρα που είναι σε αποσύνθεση λόγω αργιών και οι σύμβουλοι εκφράζουν προσωπικές απόψεις. Περάσαμε ένα όμορφο ταξίδι και θα τραγουδήσουμε “επεράσαμ’ όμορφα, όμορφα, όμορφα”, όλα τα ψηφίζαμε. Πρέπει να καταθέσω μία προσωπική εμπειρία με ταπείνωση. Εγώ σκέφτομαι πότε θα αγοράσω παπούτσια… Ποιος θα πληρώνει 121.000 ευρώ στις τρεις αποθήκες; Υπάρχουν υποχρεώσεις, πληρώσαμε 1.100.000 στην εφορία για υποχρεώσεις άλλων (σ.σ. εννοεί τη ΔΕΠΕΑ). Δεν ήξερε ότι πληρώνουμε 18.000 ευρώ ενοίκια το μήνα στην ΓΑΙΑΟΣΕ, αυτό, ήταν λάθος να πληρώνει ο δήμος ενοίκιο. Θα μπορούσε να γίνει οριστική παραχώρηση. Με τη μελέτη που έχουμε ήδη έτοιμη, θα βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο στο σύντομο μέλλον και με επιχορήγηση θα φτιαχθούν, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε νέα δάνεια. Θα πρέπει να περιμένουν οι τράπεζες 2-3 μήνες και να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση το επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Δε γίνεται να αποφασίσουν 2 άτομα για την επόμενη σύνθεση του ΔΣ. Ο ίδιος δε θα υπερψηφίσει.
[Τοποθετήσεις]
Ο κ. Βραχιόλογλου λέει ότι στα καταστήματα εστίασης απασχολούνται αυτή τη στιγμή 3.200 άτομα νέα. Ο τουρισμός αρχίζει και ανεβαίνει, πρέπει να αλλάξουμε το προφίλ της πόλης και να την κάνουμε πιο προσελκύσιμη. Πρέπει το λιμάνι να σουλουπωθεί, εδώ και 30 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε στις αποθήκες, όλοι οι φιλοξενούμενη στην πόλη λένε το ίδιο.
Ο κ. Γκότσης λέει ότι αν και δεν είναι Αλεξανδρουπολίτης θλίβεται με την εικόνα της πρωτεύουσας του νομού. Η πόλη από άστοχες επιλογές των περασμένων δημοτικών αρχών έχασε την ταυτότητά της, όλα εκείνα τα σημεία που την συνέδεαν με το ιστορικό της παρελθόν. Η πόλη είναι μια νέα, μοντέρνα πόλη, έμεινε μόνο η Ακαδημία, το καπνομάγαζο, το παλιό νοσοκομείο και ο φάρος. Παραλίες έχει όλος ο κόσμος. Το λιμάνι είναι πολύ σημαντικό για την πόλη, οι συγκεκριμένες αποθήκες είναι αδελφές, αντίγραφα των παραλιακών αποθηκών της Σμύρνης (έγιναν την ίδια περίοδο επί τουρκοκρατίας), αυτό είναι ιδιαίτερο ως σημειολογία και για τον τουρισμό που μας επισκέπτεται από τη γείτονα χώρα. Γίνεται από τον ΟΛΑ μία πολύ σοβαρή προσπάθεια και από το δήμο για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης. Ο ίδιος ήταν παρών στο πρώτο ραντεβού με την ΤΡΕΝΟΣΕ στην Αθήνα. Εκεί είδε το πάθος του δημάρχου να πάρει τη χρήση των αποθηκών, παρουσία και της κ. Ταταρίδου. Ο χρόνος είναι σκληρός απέναντί τους, κάθε μέρα που περνάει καταρρέουν. Είναι κάποιες στιγμές που δίνονται ιστορικές ευκαιρίες. Αν και σαν Φεριώτη δεν τον συμφέρει να πει ναι στο δάνειο των 2 εκατ ευρώ, θα πει το ναι γιατί έχει να κάνει με την ιστορική διάσταση της πόλης. Δεν μπορεί να αντιληφθεί Αλεξανδρουπολίτες να λένε όχι σε κάτι που έχει να κάνει με την ταυτότητα της πόλης. Ζητά να κάνουν μία υπέρβαση και να ψηφίσουν όλοι υπέρ.
21:02
Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θέλουν το καλό της πόλης. Την περασμένη φορά διαφώνησε γιατί η εισήγηση δε συνοδευόταν από μία έκθεση για το αν είναι βιώσιμο το οικονομικό σχέδιο. Τα οικονομικά στοιχεία εστάλησαν λίγο πριν το ΔΣ το απόγευμα της Δευτέρας. Τα έριξε μία ματιά γρήγορα, είναι μία σοβαρή έκθεση, είναι βιώσιμο το σχέδιο, πιστεύει ότι μπορεί να περπατήσει.
Είναι και το θέμα της απόλυτης ή μη πλειοψηφίας, χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 21 συμβούλων για τη λήψη αυτού του δανείου. Δεν μπορούμε να πάρουμε σήμερα απόφαση. Προτείνει σε ένα επόμενο ΔΣ να έρθουν και τα δύο θέματα, οι αποφάσεις να συνομολογηθουν τα δύο δάνεια και σε ίδιο ή διαφορετικό θέμα να εγκριθούν οι όροι της δανειοδότησης και να επιλεγούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Όσον αφορά τη σημερινή εισήγηση για την επιλογή ιδρύματος για το δεκαετές δάνειο των 250.000 ευρώ, πιστεύει ότι δε θα υπάρξει πιστωτικό ίδρυμα που θα δώσει προσφορά αφού δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, η μοναδική τράπεζα που θα μας έδινε δάνειο είναι η Συνεταιριστική Έβρου για άλλους λόγους εκτός πιστωτικών κριτιρίων. Το επιτόκιο των 7,60% είναι ικανοποιητικό γιατί δυστυχώς στην πιάτσα τα επιτόκια είναι πάνω από 10% για επιχειρήσεις κολοσσούς. Πρέπει να διευκρινηστεί ότι θα αποπληρώνουμε κεφάλαιο και τόκους μαζί, σε περίπτωση που έρθει το θέμα με αυτή τη διαδικασία, ο ίδιος θα υπερψηφίσει.
Ο κ. Ξανθόπουλος λέει ότι το έργο είναι αναγκαίο και πολύ σημαντικό, έγινε μεγάλη προσπάθεια εδώ και 2 χρόνια να πάρουμε τη χρήση των χώρων, όταν τελικά την πήραμε τη χρήση την υποδεχθήκαμε ως ένα μεγάλο γεγονός, ενώ η περιοχή αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί αισθητικά και οικονομικά και κοινωνικά. Το έργο αυτό, σύμφωνα με την εμπειρία του στα οικονομικά του δήμου, δεν μπορεί να γίνει με ίδιους πόρους, πρέπει να καταφύγουμε σε άλλες χρηματοδοτήσεις. Τέλος, ο πολίτης θα επιβαρυνθεί από κάθε μορφής χρηματοδότηση (κρατικός προϋπολογισμός ή προγράμματα) με την ευρεία του έννοια. Η ανταποδοτικότητα και το όφελος αναλύθηκαν πολύ καλά από το δήμαρχο. Πρέπει να προχωρήσουμε στην ψήφιση. Τα 3 χρόνια πήραμε 5,5 εκατ ευρώ συνολικά (4,5 εκατ. ευρώ δάνειο για να αποπληρώσουμε τα χρέη προς προμηθευτές και 1 εκατ. ευρώ επιπλέον), δεν επιβαρύνθηκε όμως ούτε με ένα ευρώ ο δημότης της Αλεξανδρούπολης. Με συνετή διαχείρηση τα φέραμε όλα σε πέρας. Πιστεύει ότι δε θα επιβαρυνθούν οι δημότες από το παρόν δάνειο, γι’ αυτό κάνει έκκληση να υπερψηφιστεί το θέμα γιατί είναι μία υποχρέωση απέναντι στους δημότες.
Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι ούτε ο ίδιος είχε ξαναδεί το δήμαρχο να αγορεύει σαν δικηγόρος, του άρεσε όμως η σημερινή αγόρευση. Η δημοτική αρχή αυτή έκανε αγώνα να καταγράψει στο Κτηματολόγιο ακίνητα που ήταν στην ιδιοκτησία της, έκανε αγώνα να αποκτήσει και καινούρια κτίρια. Το αποτέλεσμα της ομάδας του κ. Λιανού (σ.σ. του καθηγητή του οποίου το μελετητικό γραφείο ανέλαβε τη μελέτη των αποθηκών ΟΣΕ), είναι εκ πρώτης όψεως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για χρηματοδοτικό εργαλείο για τις πρώτες 2 αποθήκες. Μετά το Μάρτη του 2015 θα μπορέσουμε να εντάξουμε και τις υπόλοιπες αποθήκες σε άλλα εργαλεία. Οι δημότες δεν επιβαρύνονται από τις 190.000 ευρώ (σ.σ. προς την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) για το τοιχείο στην παραλία, 1,5 εκατ ευρώ για την αποπληρωμή χρεών της ΔΕΠΕΑ, 4,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή παλιών προμηθευτών; Δεν υπάρχει φωτογραφία στο διαδίκτυο που να μην απεικονίζει εκείνο τον ευλογημένο τόπο. Πρέπει όλοι να υπερψηφίσουμε.
21:13
Ο κ. Κολχούρης λέει ότι λόγω επαγγέλματος γνωρίζει ότι οι μελέτες βιωσιμότητας μπορούν να μαγειρευτούν όπως θέλουμε. Κάτι που είναι σχετικά όμορφο μπορεί να παρουσιαστεί ως πολύ όμορφο (σ.σ. απευθυνόμενος στον κ. Κατσαντούρα). Είδε πράγματα στην ανάλυση της μελέτης που δεν του άρεσαν. Διαφωνεί ότι μπορούμε να πάρουμε αυτά τα έσοδα από τις εκμισθώσεις, από τα φωτοβολταϊκά. Σε αυτή τη συνεδρίαση συγκρούονται δύο πράγματα, μιλάμε για την ανάπλαση της πόλης και από την άλλη μιλάμε για το ότι δεν κάναμε τίποτε για τον πρωτογενή τομέα. Αν είχε έρθει πιο μπροστά το δάνειο για το σφαγείο στις Φέρες και ο κ. Γιάννης Δημητριάδης θα ήταν πιο μαλακός στην κρίση του. Συμφωνεί με τον κ. Βραχιόλογλου ότι πάρα πολύς κόσμος δουλεύει στην εστίαση. Οι αποθήκες είναι το ομορφότερο σημείο της πόλης, απορεί πώς δεν βρέθηκε κάποιος να τις αναπλάσει στο παρελθόν, τον προβληματίζει ότι ένα μήνα πριν παραδόσουν στο επόμενο Δ.Σ., οι σύμβουλοι καλούνται να πάρουν τη σημαντικότερή τους ίσως απόφαση αν και με ευκολότερη την καρδιά ψηφίσαν το δάνειο των 3,5 εκατ. ευρώ (σ.σ. για την αποπληρωμή των προμηθευτών του δήμου) όταν ξεκινήσαμε τη θητεία μας. Ο ίδιος θα ψηφίσει ναι, είναι μία προσπάθεια για την οποία αξίζει να φεσωθούν οι δημότες της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Δήμαρχος σαν αστός που είναι, αυτά που ήξερε αυτά έκανε, δεν ασχολήθηκε με τον πρωτογενή τομέα, πήρε 55% στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στις Φέρες για να διοικήσει άλλα 5 χρόνια. Αν του υποσχεθεί (σχήμα λόγου) ότι θα φερθεί στον πρωτογενή τομέα όπως του αρμόζει την επόμενη 5ετία τότε θα υπερψηφίσει.
Ο κ. Δήμαρχος, απαντώντας στις πιο πάνω ερωτήσεις, λέει ότι σημασία έχει η ουσία των λόγων του αγορητή και όχι η γλαφυρότηα του λόγου του. Στους κ.κ. Δευτεραίο και Δημητριάδη απαντά λέγοντας ότι είναι μία σημαντικότατη απόφαση του Δ.Σ. στα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Ο ίδιος ο κ. Δευτεραίος επιλέγει να μείνει απέξω, θα είναι συνεπής με την ιδεολογική συνείδησή του αλλά όταν το τοπικό συμφέρον υπερισχύει της ιδεολογίας και του κομματικού συμφέροντος πρέπει να λέμε ναι. Κληρονομήσαμε δάνεια 9 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ενώ υπήρχαν χρήματα πριν από το 2010, η προηγούμενη δημοτική αρχή έπαιρνε δάνεια, θυμίζει το δάνειο 2 εκατ. ευρώ για πεζοδρόμια στην Αισύμη (ακόμα και για πεζοδρόμια σε εκτός σχεδίου σημεία), το 1 εκατ. ευρώ του ποδηλατοδρόμου. Πήραμε και 3,9 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσουμε τους προμηθευτές του δήμου από την εποχή της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Εδώ μιλάμε για ένα δάνειο που έχει ανταποδοτικότητα και το φοβόσαστε να το ψηφίσετε. Θα μας δώσει έσοδα, αν ακόμα δεν πάρουμε τα έσοδα αυτά τα επιπλέον και κάθε χρόνο υπολείπεται κάποιο μικρό ποσό, αξίζει τον κόπο για 10-15.000 ευρώ το χρόνο να να δημιουργήσουμε ένα στολίδι εκεί. Η καινούργια φιλοσοφία του ΣΕΣ (σ.σ. Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης ΣΕΣ 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ), πρέπει να αποδείξουμε ότι το έργο αυτό έχει πολλαπλή ωφέλεια για να προηγηθεί των άλλων έργων – σε σχέση με άλλους δήμους της Περιφέρειας. Θα είναι δύσκολη η επίτευξη χρηματοδότησης, όταν όμως θα έχουμε ήδη αρχίσει την κατασκευή των 3 πρώτων αποθηκών θα μπορούμε να έχουμε το επιχείρημα της πολλαπλής ωφέλειας για να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση ΣΕΣ και για τις υπόλοιπες αποθήκες.
Ο δήμος μας νοικοκυρεύτηκε, θα ανταπεξέλθει και σε αυτό το δάνειο, που όμως έχει και τα ανταποδοτικά έσοδα.
Το σφαγείο Φερών τελειώνει, προσαρμόζεται η οικονομοτεχνική μελέτη στην προμελέτη που είχαμε στείλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο κ. Κολχούρης λέει ότι ψηφίσαμε για το δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ του σφαγείου χωρίς να δοθεί στους συμβούλους η οικονομοτεχνική μελέτη. Μπήκαν προ τετελεσμένων γεγονότων οι σύμβουλοι, ο δήμαρχος έδειξε ότι δεν τους έχει ανάγκη.
Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι η μελέτη βιωσιμότητας θα ήταν σίγουρα αρνητική για τα πρώτα χρόνια του σφαγείου, είχαμε πει όλοι ότι μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του ζωικού κεφαλαίου και του αριθμού των κτηνοτρόφων και όχι το άμεσο κέρδος. Σε δέκα μέρες θα έχουμε την τελική έγκριση για να πάρουμε το 1,5 εκατ. ευρώ και θα προχωρήσουμε ως Δ.Σ. στην έγκριση του τρόπου δημοπράτησης.
Στον κ. Κατσαντούρα απαντά ότι έχουμε άλλα δεδομένα με την έκθεση βιωσιμότητας που μοιράστηκε στους συμβούλους, δεν έχει νόημα να μην ψηφιστεί το σημερινό θέμα, να αποσυρθεί. Ψηφίζουμε σήμερα και τη Δευτέρα 10 λεπτά για να ψηφίσουμε και το 1.750.000 ευρώ. Είναι ευκαιρία να σώσουμε ένα σύμπλεγμα κτιριακό στη βιτρίνα της πόλης. Ζητά από τους συμβούλους να μην πουν όχι.
Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι έχουμε μπροστά μας δύο μακέτες που τις πληρώσαμε 160.000 ευρώ, δε θέλει να πάνε τα χρήματα αυτά χαμένα όπως πήγαν και άλλα με άλλες μελέτες. Το έργο αυτό είναι ένα από τα οράματα του, το περιγράφει μέσα και στο βιβλίο του που μοιράστηκε στους συμβούλους. Αυτή τη στιγμή έχουμε 19 δηλωμένα ναι, θέλουμε άλλα δύο. Σαν επένδυση έχει ρίσκο, μπορεί όμως να προχωρήσει, πρέπει όλοι να πούμε ναι. Εδώ θα έχουμε νέες θέσεις εργασίας, ακόμη και αν ο δήμος μπει μέσα λίγα χρήματα, υπάρχει τρόπος να γίνουν συνεργασίες για να μειωθεί αυτή η ζημιά. Με τον δήμαρχο έχουμε πολλές κακές στιγμές μεταξύ μας, αλλά όταν ψηφίζουμε το κάνουμε με γνώμονα το κοινό συμφέρον, για το δήμο που αγαπώ ακόμα και αν δεν έχω γεννηθεί κι εγώ, όπως και όλοι όσοι είναι από τις Φέρες. Παρακαλώ το Νίκο (σ.σ. Γαλάνη) και το Γιάννη (σ.σ. Δημητριάδη) να πουν το ναι.
Ο κ. Δημητριάδης θέλει να αναπτύξει τις ενστάσεις του για αυτό το έργο. Άκουσε τις υποσχέσεις του δημάρχου στις εκθέσεις των Φερών τα περασμένα χρόνια, για διαλογητήρια και ομάδες παραγωγών. Αυτή τη στιγμή ο γιος του αλωνίζει φακές στη Νίψα, θα μαζέψει 4 τόνους. Τι θα τις κάνει; Θα τις λουστεί; Πού είναι τα διαλογητήρια; Πού είναι τα τυποποιητήρια, οι ομάδες παραγωγών; Περσινή φακή έχει ένα τόνο, ρεβύθια έχει 3 τόνους, τι να τα κάνει; Να στηρίξει τις αποτυχίες; Ο κ. Γκότσης σαν αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα είναι αποτυχημένος. Επισκέφτηκε με τη σύζυγό του την Ανάβρα Μαγνησίας να δει πώς έγινε εκεί το σφαγείο. Το έργο κόστισε στην κοινότητα 400.000 ευρώ (σ.σ. περισσότερα για το θαύμα της Ανάβρας εδώ κι εδώ), εμείς χωρίς μελέτη ψηφίσαμε δάνειο 1,5 εκατ ευρώ για το δικό μας σφαγείο. Επιμένει ο δήμος να δει τον αναπτυξιακό νόμο και να καταθέσει προτάσεις.
Ο κ. Δήμαρχος ρωτά αν πρέπει να σταματήσει η ανάπλαση των αποθηκών του ΟΣΕ επειδή έμειναν 4 τόνοι φακές απούλητες στον κ. Δημητριάδη. Αυτός είναι ο λόγος που θα καταψηφίσει ο κ. Δημητριάδης;
Ο κ. Δημητριάδης λέει αν ο κ. δήμαρχος θέλει την ανάπτυξη του αστικού χώρου, ο ίδιος βλέπει την εγκατάλειψη του υπόλοιπου χώρου.
Ο κ. Βαμβακερός (σ.σ. απευθυνόμενος και στον κ. Δημητριάδη;) θυμίζει ότι στην πρώτη αποθήκη θα υπάρχουν χωρίσματα όπου ντόπιοι παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους.
Ο κ. Δήμαρχος ρωτά αν θα είναι παρόντες τη Δευτέρα οι σύμβουλοι, να το σκεφτούν και όσοι έχουν τις ενστάσεις τους, να συζητηθούν μαζί και τα δύο δάνεια.
Ο κ. Δευτεραίος δηλώνει ότι θα απουσιάζει.
Το θέμα θα συζητηθεί τελικά την ερχόμενη Δευτέρα σε νέο ΔΣ με δύο θέματα, τα δάνεια για τις αποθήκες ΟΣΕ στο λιμάνι. Σήμερα αποσύρεται.
Ο κ. Δευτεραίος λέει στον κ. Γκότση να μη συγχέει την ανάπτυξη με την εστίαση, την ιστορία με την ανάπτυξη. Πρέπει να αναδείξουμε Σαμοθράκη και Δαδιά. Δεν είναι τουριστικοί προορισμοί οι αποθήκες και ο φάρος. Θέλει ανάπτυξη το λιμάνι.
19:42
Θέμα 9 – Έγκριση μίσθωσης ακινήτου για την ανέγερση του Λυκείου Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης. (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρ.)
Ο κ. Κατσιάνης ρωτά αν υπάρχουν ερωτήσεις στην εισήγηση
Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι έπρεπε να υπάρχει μια εισήγηση από την οικονομική υπηρεσία και όχι ξερά νούμερα. Υπογραμμίζει ότι οι απαιτήσεις του δήμου πήγαν από 10 εκατ ευρώ στα 15, ο κόσμος δεν πληρώνει λόγω κρίσης. Έχουν αυξηθεί κατά 200.000 ευρώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε προμηθευτές, οι πρόσοδοι από εκμισθώσεις ακινήτων είναι μόνο 21.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο,
Λευκά οι κ.κ. Δευτεραίος και Πειχαμπέρης
Θέμα 17
Η κ. Καρκάνη εισηγείται. Πρόκειται για μετακινήσεις δικτύων από τη ΔΕΥΑΑ, αποδεχόμαστε τη δαπάνη, φέρνει τιμολόγιο η ΔΕΥΑΑ και το πληρώνεται
Ψηφίζεται ομόφωνα
Θέμα 18
Ο κ. Κάβουρας εισηγείται. Διαδικαστικό θέμα, μπαίνει ένα κειμενάκι που υπάρχει στην εισήγηση.
Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με κατά τον κ. Κατσαντούρα για τον ίδιο λόγο που δεν το είχε ψηφίζει, και τον κ. Γαλάνη, λευκά οι κ.κ λασκαράκης, Πειχαμπέρης και Δευτεραίος.
21:49
Θέμα 9
Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι ακολουθούμε, βάσει απόρριψης από την αποκεντρωμένη, την διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κάναμε όμως ένσταση και στην επιτροπή του άρθρου 152 γιατί είναι το μοναδικό ακίνητο για τη χρήση αυτή, για σχολείο στις Φέρες. Το Νοέμβρη ανοίγει το ΕΣΠΑ, δε χάνουμε χρόνο.
Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Δήμαρχος είπε ότι στην ανάρτησή του είπε ότι επιχαίρει, δεν ισχύει αυτό, την ανάρτησε για ενημέρωση και ο ίδιος είχε υπερψηφίσει το θέμα.
Πληρώνουμε 4.700 το χρόνο λέει ο κι δήμαρχος. Αυτή είναι η ηλιθιότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
Ψηφίζεται ομόφωνα.
Θέμα 10
Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι δεν πέρασε από η δημοτική κοινότητα. Η κ. Πόντικα λέει ότι το ακούει πρώτη φορά εδώ μέσα.
Αποσύρεται για να περάσει από τη δημοτική κοινότητα, λέει ο. Κ. Δήμαρχος.
Θέμα 11
Δαπάνες των αναδόχων. Θα πάνε στην Πορτογαλία δαπάνες ενός από τους αναδόχους.
Ο κ. Δευτεραίος ρωτά γιατί χρειάζεται να ψηφίσει το ΔΣ, γιατί πρόκειται για δημοτικό υπάλληλο.
Λευκο ο κ. Κατσαντούρας, Πειχαμπέρης και Δευτεραίος.
Θέμα 12
Ομόφωνα ναι
Θέμα 14 Επιχορηγήσεις-Συνδιοργανώσεις
- Σύλλογος Tiger 1000 ευρώ (;)
- Ρώσικο Σπίτι για 25/3 1.300 ευρώ
- Πολιτιστικός Σύλλογος Μέστης 1000 ευρώ
- Σύλλογος Κίρκης 1000 ευρώ
- Σύλλογος Σαρακατσαναίων 1.200 ευρώ
- Πολιτιστικός Σύλλογος Μάκρης για γιορτή ελιάς 1.000
- Λαογρ. Όμιλος Ορφέας Φέρων 1.000
- Νίκη (βόλεϊ) 2.500 ευρώ
- Εθνικός Βόλεϊ 3.500 ευρώ (ζήτησαν 10.000 ευρώ)
Ο κ. Δημητριάδης λέει οι επιχορηγήσεις να περνάνε μέσα από την επιτροπή, όχι “δώσε κι εμένα θείε” στον αντιδήμαρχο.
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι έγινε η επιτροπή, αλλά αποχώρησαν όλοι.
Ο κ. Αδαμάκης λέει ότι ακόμα και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών δε συμμετέχει η αντιπολίτευση.
Ο κ. Δευτεραίος απαντά ότι είναι ο σύμβουλος με τις περισσότερες απουσίες από την οικονομική επιτροπή, τις ώρες που συνεδριάζουν οι επιτροπές είναι αδύνατον για εργαζόμενους να παραστούν, θα πρέπει να πάρουν άδεια.
Ο κ. Γαλάνης λέει ότι σαν παράταξη καταψηφίζει, θέλουμε εισηγήσεις για το θέμα.
Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι από 1/9 θα μπει τάξη.
Ο κ. Λασκαράκης λέει περί σήμερα διάβασε στο διαύγεια οτι ακυρώθηκε απόφαση χρηματοδότησης του συλλόγου αιμοδοτών. Γιατί έγινε;
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι υπήρξε καταγγελία, δεν υπήρχε πλειοψηφία των 21 συμβούλων.
Ψηφίζεται με κατά τους κ.κ. Δημητριάδη, Γαλάνη, Κατσαντούρα, Λασκαράκη.
Θέματα 15-16
Ψηφίζονται κατά πλειοψηφία με κατά τον κ. Κατσαντούρα.
Θέμα 19
Ψηφίζεται ομόφωνα
22:07
Λύεται η συνεδρίαση.