πάμε μπροστά

Τρίτη

29

Ιούλιος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Αρνήθηκε να χορηγήσει στοιχεία παρουσιών δημοτικών συμβούλων στις συνεδριάσεις του το προεδρείο

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Διαύγεια, Διαφάνεια, Κανονισμός Λειτουργίας, Μεγάλα θέματα δήμου, Πασχάλης Δρακόπουλος

Το προεδρείο του ΔΣ στη συνεδρίαση της 28/07/2014

Το προεδρείο του ΔΣ στη συνεδρίαση της 28/07/2014 (στο μέσον ο πρόεδρός του κ. Χρήστος Μπίκος, αριστερά ο κ. Αδαμάκης, δεξιά ο κ. Ζητάκης)

Πριν την έναρξη του χθεσινού Δ.Σ. της 28/7/2014 πληροφορήθηκα από τον πρόεδρό του, κ. Χρήστο Μπίκο, ότι “τα στοιχεία των παρουσιών των δημοτικών συμβούλων είναι αναρτημένα στο Διαύγεια”. Κοινώς, το προεδρείο του Δ.Σ. δεν προτίθεται να συνεργαστεί και να ανταποκριθεί στο αίτημά μου για χορήγηση αυτών των στοιχείων με σκοπό να πληροφορηθούν οι συνδημότες μας ποιοι τιμούν την ψήφο τους με το να είναι παρόντες στα δημοτικά συμβούλια και ποιοι όχι.

Η γραμματέας του Δ.Σ., κ. Μαρία Κλειτσιώτη, αρνήθηκε (αναρωτιέμαι αν υπεύθυνος για την απόφαση αυτή είναι ο πρόεδρος του Δ.Σ. και ο δήμαρχος ή η ίδια) ακόμα και την προσωπική μου βοήθεια (εφόσον ως αιτιολογία παρουσιάστηκε η “έλλειψη προσωπικού” αφού έχει μείνει προσωπικό δύο ατόμων μόνο στη γραμματεία) στο έργο της καταγραφής των παρουσιών/απουσιών. Η πρότασή μου να καταγράψω τις παρουσίες/απουσίες απλά ξεφυλλίζοντας το βιβλίο πρακτικών παρουσία των υπηρεσιακών, χωρίς να το απομακρύνω από το γραφείο της γραμματείας, δε βρήκε θετική ανταπόκριση. Αρνητική ήταν και η απάντηση στην πρότασή μου να χρονομετρηθώ ώστε να καταγραφεί ο χρόνος που απαιτήθηκε για να συγκεντρώσω όλα αυτά τα στοιχεία για τις συνεδριάσεις των περασμένων τρεισήμιση χρόνων…

Το βιβλίο πρακτικών, λοιπόν, φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό από τη γραμματεία του Δ.Σ., το προεδρείο του και τη δημοτική αρχή και η πρόσβαση στα στοιχεία του είναι από δύσκολη ως αδύνατη με τις ίδιες πάντα δικαιολογίες. Μέχρι τον Οκτώβρη (οπότε και υποσχέθηκαν να με βοηθήσουν αφού τότε θα έχουν… περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους) δε μένει άλλη λύση παρά να ψάξω στις 14.000 αναρτήσεις του Διαύγεια για να βρω μόνος μου τα στοιχεία που δεν θέλουν να μου κοινοποιήσουν.

Συνολικός αριθμός πράξεων Διαύγεια δήμου Αλεξ/πολης την Τρίτη 29/7/2014 ώρα 08:57

Συνολικός αριθμός πράξεων Διαύγεια δήμου Αλεξ/πολης την Τρίτη 29/7/2014 ώρα 08:57

Λυπάμαι πολύ, αλλά η διαφάνεια εξακολουθεί να μην είναι προτεραιότητα της παρούσας δημοτικής αρχής (τρεισήμιση χρόνια ακόμα περιμένουμε απομαγνητοφωνημένα πρακτικά από τα δημοτικά συμβούλια). Ο αριθμός των (υποχρεωτικών) αναρτήσεων στο Διαύγεια δεν είναι απόδειξη λειτουργίας του “γυάλινου δημαρχείου” όπως θέλει να την παρουσιάζει ο κ. δήμαρχος. Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην αίθουσα του Δ.Σ. και αν τηρείται ο νόμος και ο κανονισμός λειτουργίας του από το προεδρείο (παλιό και νέο).

Για την ιστορία, και επειδή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι ακόμα ουτοπία και ένα απλό email δημότη δεν είναι δυνατόν να πρωτοκολληθεί εξ αποστάσεως, το email που απέστειλα την 22/7/2014 εκτυπώθηκε και πρωτοκολλήθηκε με τη φυσική μου παρουσία την περασμένη Πέμπτη 24/7/2014 και πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 46.343/24.07.2014. Έστω και τυπικά περιμένω να δω αν το αίτημά μου θα απαντηθεί και εγγράφως και πότε.

Αίτηση για χορήγηση συγκεντρωτικών στοιχείων παρουσιών/απουσιών δημοτικών συμβούλων (Αρ. Πρωτ. 46343/24.07.2014)

Αίτηση για χορήγηση συγκεντρωτικών στοιχείων παρουσιών/απουσιών δημοτικών συμβούλων (Αρ. Πρωτ. 46343/24.07.2014)

Αίτηση για χορήγηση συγκεντρωτικών στοιχείων παρουσιών/απουσιών δημοτικών συμβούλων (Αρ. Πρωτ. 46343/24.07.2014)

Αίτηση για χορήγηση συγκεντρωτικών στοιχείων παρουσιών/απουσιών δημοτικών συμβούλων (Αρ. Πρωτ. 46343/24.07.2014)

Τελευταία ελπίδα, να υλοποιηθεί η δέσμευση του κ. δημάρχου ότι “από 1/9 πολλά θα αλλάξουν”. Πολλά πρέπει να αλλάξουν και στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, που είναι άκρως απαγοητευτική, του προεδρείου του και στην οργάνωση της γραμματείας της η οποία φαίνεται να λειτουργεί πάντα στα όρια και να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα σε αιτήματα πολιτών και δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Και κάτι άλλο, από 1/9/2014 ξεκινάει η καταγραφή των παρουσιών/απουσιών των δημοτικών συμβούλων και από το pamemprosta.org.