πάμε μπροστά

Σάββατο

30

Αύγουστος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 27/8/2014… μετά τη λήξη της συνεδρίασης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη

Αναρτούμε εκ των υστέρων τα λεγόμενα της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 27/08/2014. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18:30 (η ανάρτηση έγινε μεταχρονολογημένα στις 4/10/2014).

Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν. 
Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com.

Πρόκειται για την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τη σύνθεσή του της θητείας από 1/1/2011 έως την 31/8/2014.

18:44

Παρόντες: Αδαμάκης, Μπίκος, Γερακόπουλος, Ουζουνίδης, θυμιανίδης, Σπηλιοτόπουλος, τσονίδου, Μαυρίδης, Λασκαράκης, Δευτεραίος, Τρέλλη, Πεϊχαμπέρης, Καρυπίδης, Σεφεριάδης, Μυτηλινός, Κατσαντούρας, Βαμβακερός, Δουνάκης, Γκότσας, Ξανθόπουλος, Ρήγας, Βραχιόλογλου, Ξανθόπουλος, Φαλέκας

Απόντες: Δημητριάδης, Κολχούρης, Ραπτόπουλος. Κογιομτζής, Γαλάνης, Kεσεσίδου, Κοζάρης

Γραμματέας: Τσελεμπή Σταμούλα

Αντί δημάρχου (που απουσιάζει) η κ. Τσονίδου-Σκεύα.

Θέμα 1:
Ορίζουμε έναν αιρετό που θα αναπληρώνει τον πρόεδρο της επιτροπής που είναι ο δήμαρχος, προτείνεται ο κ. Γκότσης. Και 3 δημοτικοί υπάλληλοι, η κ. Κουματζίδου, η κ. Αλεξούδη και κ. Νάκου, αναπληρώνοντας τους προέδρους των ΕΑΣ.
Ο κ. Βαμβακερός αναρωτιέται γιατί ορίζουμε επιτροπές τώρα όταν η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να ορίσει νέα μέλη.
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι το νέο ΔΣ θα αποφασίσει μετά τις 15/9 ξανά, το προεδρείο λήγει στις 7/9.
Η κ. Τρέλλη λέει ότι ο νόμος αυτός είναι κατάπτυστος, θα καταψηφίσει και την επιτροπή η παράταξή της.
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι η επιτροπή αυτή δίνει βεβαίωση ότι ο αγρότης παράγει συγκεκριμένα προϊόντα.
Ψηφίζεται με 3 λευκά από Λαϊκή Συσπείρωση

Θέμα 2:
Προσωρινές θέσεις για την καλοκαιρινή περίοδο που παράγουν τα προϊόντα τους
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 3:
Ο κ. Μαυρίδης εισηγείται, Αποφασίζουμε να αναθέσουμε στο νομικό συμβούλιο του δήμου.
Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι το θέμα είναι ουσιαστικό και όχι τυπικό. Η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφόρων συστήνεται κάθε χρόνο, το 2013 και 2014 δε συστήθηκε λόγω παράλειψης. Γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία του δήμου θα έπρεπε να υπάρχει ήδη, δεν υπήρχε λόγος να καθυστερήσουμε μήνες. Πιστεύει ότι θα επιβαρυνθούν οι αγρότες και θα πληρώσουν και προσαυξήσεις. Θα έπρεπε σε 25 μέρες να είχε λήξει το θέμα και έχουν περάσει μήνες. Το θέμα που συζητάμε και η διάταξη βάσει της οποίας έγιναν οι απαλλαγές στον Πειραιά, καταργήθηκε με νόμο του 2014.
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι η παράβαση είναι παλιά και ο νόμος τότε ίσχυε, το συμβάν είναι μέσα στα χρονικά όρια που την απάλλασσε, ζητάμε γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του δήμου. Προσαυξήσεις δεν θα υπάρξουν εφόσον τα χρέη δεν έχουν βεβαιωθεί.
Καταψηφίζει ο κ. Κατσαντούρας, λευκά ο κ. Λασκαράκης και ο κ. Θυμιανίδης.

Θέμα 4:
Ο κ. Γκότσης λέει ότι ο επίτροπος πρότεινε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο δημοτικό ραδιόφωνο. Τα άτομα μειώθηκαν κατά ένα (έχει ένα δημοσιογράφο, έναν ηχολήπτη & πολλούς εθελοντές) υπάρχει δυστοκία στις διαφημίσεις παρόλα αυτά το ραδιόφωνο μπορεί να είναι βιώσιμο με τη στήριξη του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Φαλέκας λέει ότι μέχρι το 2011 με την μείωση του εργαζομένου και μία μικρή αύξηση στις διαφημίσεις το ραδιόφωνο είναι βιώσιμο. Τα χρέη από πρόστιμα σε ΑΕΠΙ κλπ εξοφλήθηκαν ήδη.
Ο κ. Κατσαντούρας είπε ότι το ραδιόφωνο είναι ένα καλό εργαλείο στα χέρια του δήμου, πρέι να αξιοποιηθεί. Έπρεπε να έχει έρθει και ο ισολογισμός του 2013 που δεν έχει έρθει ακόμα. Τα 30.000 φεύγουν από επιχορήγηση και πάνε σε μετοχικό κεφάλαιο. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πληρώνει δαπάνες και χρέη και όχι επενδύσεις. Θυμίζει διάταξη νόμου που ζητά αυξημένη πλειοψηφία σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και σε οικονομοτεχνική μελέτη που πρέπει να υπάρχει
Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι το ραδιόφωνο δεν λειτουργεί σαν δημοτικό ραδιόφωνο αλλά σαν ιδιωτικό. Με 15.000 ευρώ αγοράζει κανείς έτοιμο ραδιόφωνο στην αγορά. Αυτό που κάνουμε είναι μία συνεχής αιμοδότηση με κεφάλαια σε επιχείρηση που δεν έχει μέλλον. Να λειτουργήσει χωρίς δημοσιογράφο προβάλλοντας το έργο του δήμου με ελάχιστο κόστος και χωρίς διαφημίσεις.
Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για πληρωμή μισθών εργαζομένων είναι ένα πρόβλημα ηθικής τάξης. Θέλουμε οικονομοτεχνική μελέτη για αυτά, ποιοι θα πληρωθούν, ο κ. Τσοχλιάς που έφυγε; Ο κ. Σταυρίδης που εργάζεται ακόμα εκεί; Θέλουμε δημοτικό ραδιόφωνο να δείχνει το έργο της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, να μην περιμένουμε την προεκλογική περίοδο για να μιλήσουμε υποχρεωτικά. Βέβαια ο Σφερικός μας βγάζει αμέσως μόλις καλούμε σε αντίθεση με τα ιδιωτικά που πρέπει να διαβουλευτούμε πρώτα. Οι εθελοντές που εργάζονται τι αξιοπιστία έχουν; Βλέπουμε τις αναρτήσεις στο προφίλ του σφερικού στο Facebook.
Ο κ. Φαλέκας λέει ότι τα ποσά των διαφημιζόμενων είναι πολύ μικρά. Η 5μηνη θητεία του στη διοίκηση ήταν δύσκολη, ειδικά στην προεκλογική περίοδο. Τα στοιχεία που ζήτησε ο κ. Κατσαντούρας του δόθηκαν με έξοδα ορκωτού λογιστή χωρίς να είναι απαραίτητο και να υποχρεούται το δημοτικό ραδιόφωνο.
Ο κ. Γκότσης λέει ότι το ραδιόφωνο λειτουργεί από το 1992. Είναι το παλαιότερο ραδιόφωνο εν λειτουργία στο νομό. Παράγει σημαντικό έργο, στον πρώην δήμο Φερών το ακούει το 90% των 10.000 κατοίκων. Ο προηγούμενος πρόεδρος του ραδιοφώνου, κ. Ζητάκης, καλά έκανε και έβαλε ορκωτό λογιστή, όχι από αίτημα του κ. Κατσαντούρα αλλά από τον Επίτροπο. Είναι η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, άλλη δε θα μπορέσουμε να κάνουμε.
Ο κ. Κατσαντούρας λέει,ότι δε ζήτησε ποτέ έλεγχο από ορκωτούς, ζήτησε να έρθουν οι ισολογισμοί στο δημοτικό συμβούλιο. Η απόφαση θα απορριφθεί γιατί δεν έχουμε οικονομοτεχνική μελέτη και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Ειδάλλως θα κριθεί παράνομη η απόφαση του ΔΣ.
Καταψηφίζουν οι κ.κ. Λασκαράκης και Κατσαντούρας, λευκό ο κ. Θυμιανίδης.

19:37
Θέμα 5 &6 – μελέτη γυμνασίου, λυκείου στο ΚΕΓΕ
Ο κ. Κάβουρας εισηγείται.
Ο κ. Δευτεραίος ρωτά αν θα γίνει με ΣΔΙΤ
Ο Κ. Κάβουρας λέει ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση, προσπαθούμε να το εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ. Η μελέτη είναι καθόλα έτοιμη με τεύχη δημοπράτησης.
Ο κ. Κατσαντούρας ρωτά τι γίνεται με τη μελέτη, αν είχε απορριφθεί απο το ΕΣΠΑ στο παρελθόν λόγω προβλημάτων της μελέτης;
Ο κ. Κάβουρας λεει όχι, τώρα παραλαμβάνουμε τις μελέτες.
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέματα 7&10
Ομόφωνα

Θέμα 8
Καταψηφίζει η λαϊκή συσπείρωση λόγω συμπληρωματικής σύμβασης.

Θέμα 9
Ο κ. Κάβουρας εισηγείται.
Παράταση για σπορά χλοοτάπητα Οκτώβρη.
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 11
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι για το δημοτικό σφαγείο φερών υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ταμείο παρακαταθηκών & δανείων για δάνειο 1,3 εκατ ευρώ. Η μελέτη κρίνει το έργο βιώσιμο. Είναι μόνο σε έντυπη μορφή, δεσμεύεται να φέρει πίνακα με στοιχεία μέσα στην εβδομάδα.
Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι ψηφίζουμε οικονομοτεχνική μελέτη χωρίς να την έχουμε στα χέρια μας. Πιστεύει στην αναγκαιότητα της δημιουργίας του σφαγείου, αλλά θα καταψηφίσει γιατί δεν έχει δει τη μελέτη.
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι είναι στα χέρια του κ. Καναρίδη, μπορεί να τη δει όποιος θέλει.
Ο κ. Δευτεραίος ζητά να ενημερωθούν και να έρθει στο επόμενο ΔΣ.
Λευκό οι κ.κ Κατσαντούρας και λασκαράκης, εκτός αίθουσας ο κ. Θυμιανίδης (μάλλον έχει φύγει από η συνεδρίαση).

19:52
Θέμα 12
Ο κ. Κατσαντούρας ρωτά στα φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις
Ο κ. Γερακόπουλος λεει για ότι πρόκειται για νέο πρόστιμο για τη ΔΕΠΕΑ με 140.000 ευρώ.
Λευκό ο Κατσαντούρας, ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ Πειχαμπέρης, ΤΡΕΛΛΗ, κατά ο κ. Καρυπίδης.

Θέμα 13
Ομόφωνα

Θέμα 14
Εισηγείται ο κ. Κάβουρας.
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 15-16
Ο κ. Κάβουρας λέει οτι πρόκειται για 2 επιτροπές.
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 17
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 18-19
Ψηφίζεται ομόφωνα

19:57
Θέμα 20
Ο κ. Παπαντωνίου λέει ότι πριν 1 εβδομάδα ήρθε η απόφαση ένταξης στο ΕΠΕΡΑ, θα δημοπρατηθεί με διεθνή διαγωνισμό, με 6,461 εκατ ευρώ.
Ο κ. Κατσαντούρας ρωτά γιατί μειώθηκε ο προϋπολογισμός
Ο κ. Παπαντωνίου είπε οτι ήταν 7,076 εκατ ευρώ αλλά κάποιες μη επιλέξιμες δαπάνες αφαιρέθηκαν για να μην έχουμε πρόβλημα με το ΕΠΕΡΑ
Λευκο η λαϊκή συσπείρωση (λείπει η κ. Τρέλλη)

Θέμα 21
Ο κ. Γκότσης λέει ότι λόγω της ζωονοσου δεν μπορεί να υπάρχουν ζώα, θα βραβευθούν φέτος κολοκύθα, πεπόνι και καρπούζι.
Ο κ. Κατσαντούρας λέει οτι 14.000 ευρώ κάθε χρόνο είναι πολλά λεφτά, ας ζητήσουμε κάποια επιχορήγηση από Υπουργεία. Ο δημος μπορεί να αγοράσει τα ΥΛΙΚΑ για δικά του περίπτερα.
Ο κ. Γκότσης λέει οτι η περιφέρεια και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης βοηθάει πάντα. Το Επιμελητήριο σταμάτησε να βοηθάει μόνο.
Λευκο ο κ. Κατσαντούρας.

Θέμα 22
Ο κ. Ουζουνίδης εισηγείται.
Λευκο από κ.κ. Δευτεραίο Πεϊχαμπέρη.

Θέματα 23-28 αποσύρονται, ο ορκωτός λογιστής κ. Βαρλάμης απουσιάζει σήμερα.

Θέμα 29:
Ο κ. Γερακόπουλος λέει για την επιτροπή θεαμάτων, η κ. Τσονίδου είναι πρόεδρος μέχρι σήμερα, Προτείνεται να μπει ο κ. Γερακόπουλος με αναπληρωματική την κ. Τσονίδου για τα επόμενα 2 χρόνια.
Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι το ΔΣ σταματά τη λειτουργία του, ας αποφασίσει το επόμενο ΔΣ
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι στο τέλος του μήνα έχουμε συναυλία της κ. Βανδή.
Η κ. Τσονίδου λέει ότι έχει λήξει η θητεία του οργάνου και η περιφέρεια ζητά να οριστεί νέα,
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 30
Ο κ. Γερακόπουλος λεει οτι έχουμε σημαντικές συνδιοργανώσεις, όπως η διοργάνωση Special Olympics που θα χρειαστούν 4000 ευρώ, στο Run Greece ο δημος θα βάλει 2000 ευρώ (στο αθλητικό τμημα στίβου Εθνικού), σε δραστηριότητες Εμπορικού Συλλόγου 2.000 ευρώ, ρωσική χορωδία στο Κηποθέατρο, και σε συλλόγους διάφορα ποσά (7.200 σε συνδιοργανώσεις, €€€ σε συλλόγους και €€€ σε αθλητικά σωματεία – δεν ακούστηκαν καθαρά τα ποσά)
Καταψηφίζουν οι κ.κ Κατσαντούρας και Λασκαράκης, και λευκά οι κ.κ. Δευτεραίος και Πεϊχαμπέρης.

Θέμα 31
Δημόσιες σχέσεις, 2 γεύματα στην ορκομωσία του ΔΣ και ενα γεύμα στους διευθυντές του Σοσνόβι Μπορ που θα έρθουν στο επόμενο διάστημα.
Ψηφίζεται ομόφωνα.

20:10
Θέμα 32
Ήρθε ο κ. Θυμιανίδης στην αίθουσα.
Ο κ. Κατσαντούρας ζητά το προεδρείο να ενημερώνει το σώμα για τις αποφάσεις του ΣΩΜΑΤΟΣ που ακυρώνονται απο την αποκεντρωμένη.
Ψηφίζεται ομόφωνα.

Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι μετά από 21 χρόνια στα δημοτικά πράγματα αποχωρεί απο τα δημοτικά συμβούλια, πάντα είχε γνώμονα το συμφέρον του δήμου και του δημότη.

Ο κ. Αδαμάκης λέει οτι περίμενε να είναι όλοι παρόντες σήμερα, ευχαριστεί όλους για τη συνεργασία και εύχεται καλό κουράγιο στους νέους.
Ο κ. Βαμβακερός λέει οτι γνώρισε τον κ. Λασκαράκη, τον κ. Κατσαντούρα, τον κ. Αδαμάκη στο νομαρχιακό συμβούλιο το 1994, θεωρεί τον κ. Κατσαντούρα έναν άξιο σύμβουλο παρά τις διαφωνίες τους, λυπάται που δε συνεχίζει. Ο κ. Λασκαράκης έκανε το προσπάθεια ανάπλασης και αξιοποίησης της Κίρκης, με τον κ. Αδαμάκη συνεργάστηκε και στο πολυκοινωνικό. Κλείνει 24 χρόνια παρουσίας στα κοινά και ζητά όλοι να σέβονται τις έδρες του ΔΣ.
Ο κ. Φαλέκας ευχαριστεί όλους τους αποχωρούντες απο τα ΔΣ, είναι στη διάθεση τους απο εδώ και στο εξής.

20:20

Λύεται η συνεδρίαση.