πάμε μπροστά

Πέμπτη

25

Σεπτέμβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Καθαρισμός ρέματος Λουτρού και γεώτρησης στα νότια της Άνθειας [Βίντεο]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αρχεία βίντεο, Κοινότητες, Μεγάλα θέματα δήμου, Τοπική Κοινότητα Λουτρού, Φωτογραφίες/Γραφικά

Τη Δευτέρα 22/9/2014 επισκεφτήκαμε την περιοχή Άνθειας, Λουτρού, Τραϊανούπολης μετά από πρόσκληση του αντιδημάρχου Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γιάννη Φαλέκα.

Καθαρισμός Ρέματος Λουτρού

Στον Λουτρό αυτές τις μέρες υλοποιείται ο καθαρισμός του ρέματος, το οποίο είχε φτάσει να έχει καλυφθεί πλήρως από καλαμιές ύψους 4 μέτρων. Τις εργασίες υλοποιούν συνεργεία του δήμου με μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας και του στρατού ενώ την όλη προσπάθεια βοηθά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία του δήμου μας. Παρών στις εργασίες και ο πρόεδρος του Λουτρού, ο κ. Μπασιάκος Δούκας.

Μπράβο σε όλους τους φορείς, στις δύσκολες μέρες που διανύουμε με τέτοιες συμπράξεις μπορούν να υλοποιηθούν απαραίτητα έργα με ελάχιστο κόστος.

Καθαρισμός Γεώτρησης

Την ίδια στιγμή στα νότια της Άνθειας, στο χώρο της γεώτρησης ΑΑ-5Π τρέχει εργολαβία καθαρισμού της γεώτρησης. Στο χώρο συναντήσαμε τον αντιδήμαρχο κ. Φαλέκα, τον μηχανικό του δήμου κ. Χρήστο Καβαρατζή, τον κ. Νίκο Κολιό (συνταξιούχο του ΙΓΜΕ ο οποίος πιστοποίησε και υλοποίησε όσες γεωτρήσεις υπάρχουν στην περιοχή μας), στελέχη της ΕΛΓΟ Δήμητρα (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) με την οποία ο δήμος έχει σύμβαση για παροχή συμβουλών και τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο.

H γεώτρηση ΑΑ-5Π είναι μια από τις γεωτρήσεις έρευνας-παραγωγής στο γεωθερμικό πεδίο Αρίστινου-Αλεξανδρούπολης, που κατασκευάστηκαν από το ΙΓΜΕ και παραδόθηκαν στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Η συγκεκριμένη γεώτρηση βρίσκεται στο νοτιότερο και ταυτόχρονα “ψυχρότερο” τμήμα του γεωθερμικού πεδίου. Η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήθηκε στην οροφή του γεωθερμικού ταμιευτήρα είναι 32,5°C. Παραγωγικά και υδραυλικά δεδομένα για την γεώτρηση δεν υπήρξαν ποτέ. Πριν αρκετά χρόνια (περίοδος 2003-2005) έγινε, μετά από σχετική άδεια της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., η πρώτη προσπάθεια δοκιμαστικής άντλησης της γεώτρησης από το ΙΕΒ/ΕΘΙΑΓΕ. Δυστυχώς το εγχείρημα δεν ολοκληρώθηκε διότι η γεώτρηση ήταν, και συνεχίζει να είναι, μπαζωμένη. Ο καθαρισμός, ανάπτυξη και η δοκιμαστική άντληση της γεώτρησης ΑΑ-3Π θεωρούνται αναγκαία διότι η περιοχή πέριξ της γεώτρησης κρίνεται ως ιδανική για την επιστροφή των γεωθερμικών ρευστών με επανεισαγωγή και γι’αυτόν τον λόγο οι δύο νέες γεωτρήσεις επανεισαγωγής, έχουν σχεδιασθεί να κατασκευαστούν σε κοντινή απόσταση από την ΑΑ-5Π. Η γνώση, ως εκ τούτου, των βασικών υδραυλικών και θερμοδυναμικών χαρακτηριστικών του ταμιευτήρα στην περιοχή αυτή είναι μονόδρομος.

Ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο κ. Φαλέκα για την πρόσκληση και τις πληροφορίες. Θα είμαστε δίπλα σε όλους τους αιρετούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες προβάλλοντας αντίστοιχες προσπάθειες που προωθούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την καινοτομία και τις συνεργασίες φορέων για την εκτέλεση έργων με ελάχιστο κόστος για τους δημότες, όπως αυτό του καθαρισμού του ρέματος στο Λουτρό.