πάμε μπροστά

Κυριακή

28

Σεπτέμβριος 2014

2

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά του Δ.Σ. της Παρασκευής 26/9/2014

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία pamemprosta.org, Ανακοινώσεις, Ανεπίσημα Πρακτικά, Απομαγνητοφώνηση, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου

Δημήτρης Τασμαλής, δημοσιογράφος

Δημήτρης Τασμαλής, δημοσιογράφος

Εγκαινιάζουμε σήμερα τη συνεργασία του pamemprosta.org με το φίλο δημοσιογράφο Δημήτρη Τασμαλή. Σκοπός μας είναι η απομαγνητοφώνηση των δημοτικών συμβουλίων και η ανάρτηση των λεχθέντων στην αίθουσα του 2ου ορόφου του δημαρχιακού μεγάρου, μέχρις ότου υλοποιηθεί η υπόσχεση της δημοτικής αρχής για δημοσιοποίηση των επίσημων πρακτικών.

Αυτή την πρώτη φορά το έχουμε λίγο παρακάνει, η απομαγνητοφώνηση όπως θα δείτε είναι αρκετά λεπτομερής και μακροσκελής, στο μέλλον θα είναι πιθανά λίγο πιο σύντομη δίνοντας περισσότερο βάρος στην ακριβή απομαγνητοφώνηση στα σημαντικότερα θέματα του Δ.Σ. ενώ θα αναρτούμε και φωτογραφικό υλικό από την ώρα της συνεδρίασης.

Ο νέος πρόεδρος κ. Κώστας Γκοτσίδης άφησε θετικές εντυπώσεις, πιστεύω πως η αλλαγή προσώπων στο προεδρείο θα φέρει νέα πνοή και θα κάνει πράξη την ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση, την πιστότερη τήρηση του κανονισμού, την συντόμευση της συζήτησης σε επουσιώδη θέματα (στα οποία στο παρελθόν ξοδεύτηκαν ώρες σε αντιδικίες χωρίς προφανή λόγο), τα ξεκάθαρα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, την καταγραφή της αιτιολόγησης των αρνητικών και λευκών ψήφων και την δημοσιοποίηση εισηγήσεων και επίσημων πρακτικών.

Το παρακάτω κείμενο θα συμπληρώνεται μέχρι να ολοκληρωθεί, λόγω του μεγάλου όγκου των θεμάτων που συζητήθηκαν και του χρόνου που χρειάζεται για την λεπτομερή απομαγνητοφώνηση (ελπίζω μέχρι την Τρίτη το βράδυ να είναι πλήρες).

Στα σημεία όπου είναι δύσκολο να γίνει απομαγνητοφώνηση (δεν ακούγεται καλά τι λέει ο εισηγητής), προσθέτουμε αγκύλη με τρεις τελείες […], σε μερικά σημεία προστίθενται σχόλια του συγγραφέα [σ.σ.].

Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες με όποιον συνδημότη μας θέλει να προσφέρει εθελοντικά στον τομέα ενδιαφέροντός του (αρθρογραφία, απομαγνητοφωνήσεις, βιντεοσκοπήσεις, φωτογράφηση των δημόσιων συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και των επιτροπών).

Καλή θητεία (για άλλη μία φορά) σε όλους τους αιρετούς και καλό κουράγιο σε όλους όσοι εργάζονται εθελοντικά για να σας προσφέρουν το αποτέλεσμα που ακολουθεί.

1η Συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης 26/09/2014 (30η του 2014)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Στη σημερινή συνεδρίαση παρόντες είναι 30 Δημοτικοί Σύμβουλοι. 

[Σ.Σ.: Παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι: ΠΟΛΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ: Φαλέκας Ιωάννης, Γκότσης Νικόλαος, Γερακόπουλος Χρήστος, Μυτιληνός Ευάγγελος, Αρβανιτίδης Τριαντάφυλλος, Ουζουνίδης Γεώργιος, Βραχιόλογλου Στυλιανός (προσήλθε στη διάρκεια της συνεδρίασης), Γκοτσίδης Κωνσταντίνος, Σεφεριάδης Σάββας, Βαμβακερός Αντώνιος, Χατζηαναγνώστου Κωνσταντίνος, Μαυρίδης Κωνσταντίνος, Σπηλιοτόπουλος Αντώνιος, Μπίκος Χρήστος, Παντελίδης Γεώργιος, Βαταμίδης Ιωάννης, Τσονίδου Ελισάβετ, Ιντζεπελίδου Ελένη (προσήλθε στη διάρκεια της συνεδρίασης), Ζητάκης Παναγιώτης, Βρύζας Ιωάννης – ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ: Φωτιάδης Απόστολος, Βουλγαρίδης Νίκος, Γουδουλάκης Μάριος, Θυμιανίδης Κωνσταντίνος, Ταρτανής Ιωάννης – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Δευτεραίος Σάββας (προσήλθε στη διάρκεια της συνεδρίασης), Δραμανίδου Νίκη, Τρέλλη Φανή – ΑΝΑ.Σ.Α.: Μιχαηλίδης Παύλος, Καρυπίδης Ιωάννης, Αραμπατζής Κυριάκος – αλλάΖΟΥΜΕ τώρα: Τζανίδης Νικόλαος – Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ: Γιαννόπουλος Ιωάννης.

Να θυμίσουμε εδώ ότι τη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης αποτελούν 41 Δημοτικοί Σύμβουλοι. Λόγω της αργίας στην οποία έχουν τεθεί 7 Δημοτικοί Σύμβουλοι, (5 από την παράταξη ΠΟΛΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ, 1 από την παράταξη ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ και 1 από την παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α.), από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας & Θράκης η σύνθεσή αποτελείται από 34 Δημοτικούς συμβούλους. Στην παρούσα συνεδρίαση παρέστησαν στην αρχή οι 30, κατά την διάρκεια αυτής προσήλθαν άλλοι 3 και απουσίαζε δικαιολογημένα 1.

Απουσίαζαν 5 Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης ΠΟΛΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ οι οποίοι έχουν τεθεί σε αργία και είναι οι: Ζιώγας Χρήστος, Αγγλιάς Θεόδωρος, Γιαννέλος Θεόδωρος, Κουκουράβας Γιώργος, Τερζής Επαμεινώντας. 1 Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ ο οποίος έχει τεθεί σε αργία και είναι ο: Γουμενίδης Ευάγγελος. 1 Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ο οποίος απουσίαζε δικαιολογημένα και είναι ο: Πεϊχαμπέρης Πασχάλης. Και 1 Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α. ο οποίος έχει τεθεί σε αργία και είναι ο: Ρηγόπουλος Νικόλαος.]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Αυτό σημαίνει ότι για να διεξαχθεί η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ θα πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον οι 18. Σήμερα παρόντες είναι οι 30 μέχρι στιγμής, απόντες 4. Διαπιστώνεται απαρτία και νομίμως αρχίζει η συνεδρίαση του ΔΣ.

Καθώς πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ, θα ήθελα να ξεκινήσω με κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις. Παρακαλώ θερμά και κάνω έκκληση προς όλους τους συναδέλφους, να τηρηθεί το πρακτικό, το τυπικό όσον αφορά κάποια ευαίσθητα της διαδικασίας. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να αιτιολογείται η απουσία των δημοτικών συμβούλων. Όπου δεν υπάρχει αιτιολογημένη απουσία θα καταγράφεται στα πρακτικά ως αδικαιολογήτως απών. Επίσης να τηρούνται παρακαλώ τα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται από τον κανονισμό και αφορούν σε εισηγήσεις, τοποθετήσεις, δευτερολογίες κ.α. Να μην διακόπτουμε, να μην μιλάμε ο ένας πάνω στον άλλο και να συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις του Προεδρείου.

Κατά τις ψηφοφορίες παρακαλώ να ευρίσκεσθε εντός της αίθουσας και όχι στον διάδρομο. Και θα πρέπει επίσης να αιτιολογείται η αρνητική ψήφος και το οποίο επίσης θα καταγράφεται στα πρακτικά.

Σαν ξεκίνημα της νέας μας θητείας θεωρώ ότι είναι ευθύνη όλων μας να λειτουργήσουμε με ευπρέπεια και με νέο ήθος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κατ’ αρχήν, έχετε ενημερωθεί και έχετε μπροστά σας ένα ψήφισμα, που υπογράφεται από τον κύριο Φωτιάδη και τον κύριο Μιχαηλίδη. Αφορά το θέμα για το οποίο όλοι έχουμε ενημερωθεί νωρίτερα τις προηγούμενες ημέρες, έχουμε παρακολουθήσει και είναι η εξαίρεση του Δήμου Αλεξανδρούπολης από το Πιλοτικό Πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Δράμας. Κύριε Φωτιάδη έχετε τον λόγο.

Ψήφισμα για Πιλοτικό Πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Κατ’ αρχήν θέλω να πω ότι είμαστε υπέρ του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, υπό την έννοια ότι αποτελεί ένα θετικό θέμα, άσχετα αν κανένας κρίνει ότι το ξεκίνημά του έχει γίνει πολύ δειλά και θα έλεγα δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες αυτών που θα ήταν υπέρ του συγκεκριμένου θεσμού. Πλην όμως, το ξανατονίζω, ο θεσμός καλό θα είναι να στηριχθεί και να προχωρήσει για το σύνολο της Ελλάδος, για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών με την αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της Εθνικής Οικονομίας. Αυτό το οποίο θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι θα πρέπει σαν Δημοτικό Συμβούλιο να διαμαρτυρηθούμε για το γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε και ο νομός μας στο ζήτημα το συγκεκριμένο. Δηλαδή να υπαχθεί στους πρώτους νομούς που θα εφαρμοζόταν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Γιατί ξέρουμε όλοι ότι ο νομός μας, αλλά και ο Δήμος μας, που μας αφορά σήμερα στο ΔΣ, είναι ένας Δήμος ο οποίος και υψηλότερα ποσοστά ανεργίας έχει, και μεγάλο ποσοστό στα συσσίτια έχει, και ειδικές ομάδες ευαίσθητες με ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας έχει. Μας προξένησε εντύπωση, είναι αλήθεια, ότι ακούσαμε κατ’ αρχήν θετικές γνώμες υπέρ του Προγράμματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και διαφοροποίηση από ορισμένους συναδέλφους της συμπολίτευσης. Όπως μας προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι ο κύριος Δήμαρχος δεν έδωσε καν τη μάχη για να την χάσει. Κανένας δεν παραιτείται αν δεν δώσει τη μάχη για τα συμφέροντα του Δήμου. Το να τα υπερασπιζόμαστε με πρόφαση την περιφερειακή αλληλεγγύη, να υπερασπιζόμαστε, θα έλεγα, αποφάσεις οι οποίες στηρίζουν, θα έλεγα, πολιτικές άλλων νομών δεν λέει τίποτα απολύτως. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι το να επιλέξει η κυβέρνηση όποιον νομό θέλει. Όμως σε αυτό που είμαστε αντίθετοι είναι ότι σαν Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να δώσουμε την δική μας μάχη. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε το γεγονός ότι και ο Δήμος μας, αλλά και ο νομός μας, έχει το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που και το εισόδημά τους είναι μηδενικό και ότι θα πρέπει και αυτοί να στηριχθούνε. Δεν είναι τυχαίο ότι και, θα έλεγα, ως βουλευτής πρώην και υπουργός της κυβέρνησης για […] στον τόπο της και καλώς έπραξε, δεν γνωρίζω τα στοιχεία που υπάρχουν, υπερασπίστηκε, θα έλεγα, τον δικό της νομό. Εμείς από την δική μας πλευρά, πιστεύω ότι πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι διαμαρτυρόμαστε για την εξαίρεση του νομού από το Πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, και ζητούμε την θέση υπαγωγής και του νομού Έβρου, χωρίς αντιπαραθέσεις με άλλους νομούς, στο πρόγραμμα το συγκεκριμένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κύριος Μιχαηλίδης έχει το λόγο.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Επειδή είναι ένα θέμα το οποίο ως παράταξη η ΑΝΑ.Σ.Α. και για να μην θεωρηθεί ότι ασκούμε σήμερα αντιπολίτευση μια και γνωρίζουμε επίσημα το αποτέλεσμα ως επιλογή του Δήμου Δράμας, από τα μέσα Ιουνίου προσκαλέσαμε τόσο τους βουλευτές όσο και τη δημοτική αρχή, να κινηθούν εγκαίρως. Βλέποντας ότι κάτι αντίστοιχο γίνεται σε διάφορους δήμους της Ελλάδος, να κινηθούν εγκαίρως από τον Ιούνιο για να διεκδικηθεί αυτό το Πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Όσο και αν υπάρχουν ενστάσεις, γιατί ακούσαμε και τις σοβαρές ενστάσεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, και θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψή τους πέρα από το δελτίο τύπου, εμείς θεωρούμε, όπως έκανε και δηλώσεις πρόσφατα και ο Πρόεδρος του εργατικού κέντρου, ότι είναι ένα βοήθημα, όταν λίγο πολύ γνωρίζουμε πως πολλοί συμπολίτες μας είναι πραγματικά στα όρια της επιβίωσης. Παρ’ όλα αυτά όμως, πέραν απ’ την ουσία του θέματος, είναι και το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα τις διεκδικήσεις, πως αντιλαμβανόμαστε το τι πρέπει να διεκδικήσουμε. Και αν δεν διεκδικήσουμε μέχρι τέλους και δεν το φωνάξουμε αυτό, δεν θα μπορέσουμε να απαιτήσουμε κάτι άλλο. Ακόμα και εάν το δικαιούμαστε ή δεν το δικαιούμαστε θα το βρούμε στη συνέχεια αυτό.

Θα ήθελα να με ακούσει όμως ο κύριος Δήμαρχος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): Ακούω, ακούω, έχω ικανότητα να μιλάω και να ακούω…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …γνωρίζουμε την ικανότητά σας κύριε Δήμαρχε, απλώς διευκρινιστικά το είπα!!!

Έτσι λοιπόν στις 25 Αυγούστου σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ, ο Αντιδήμαρχος τότε Οικονομικών ο Χρήστος ο Γερακόπουλος, μας λέει και εκεί πληροφορούμαστε πραγματικά ότι ο Δήμος μια και πληροί τα κριτήρια, διεκδικεί με μπροστάρη το Δήμαρχο, να επιλεγεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στο Πιλοτικό Πρόγραμμα, να είναι ο ένας από τους 13 Δήμους, ένας ανά Περιφέρεια. Θέλω να πω, γιατί δεν έχει διευκρινισθεί και καλό είναι να το συζητάμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι είναι ένα Πιλοτικό Πρόγραμμα του οποίου η εφαρμογή αν δεν πετύχει, δεν σημαίνει, όπως λέει η κυβέρνηση, ότι θα μεταφερθεί στη σύνολο της επικράτειας. Επίσης θέλω να πω ότι μετά τις 25 Αυγούστου, όταν πλέον στις 7 υπάρχει διαρροή από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ότι η επιλογή τελικά για την Περιφέρειά μας θα είναι ο Δήμος Δράμας, εντελώς αιφνιδιαστικά ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης σε τηλεοπτικό σταθμό, λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που μας είπε ο κύριος Αντιδήμαρχος. Ότι εμείς δεν πρέπει να το διεκδικούμε, ότι δεν το διεκδικήσαμε διότι πολύ σωστά η επιλογή του Δήμου Δράμας καλύπτει τα κριτήρια. Να σταθώ λίγο στα κριτήρια. Η Ζέτα Μακρή, η υφυπουργός υγείας, βουλευτής της σημερινής κυβέρνησης, έχει καταγγείλει μέχρι και στην TASK FORCE, [σ.σ. Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα – European Commission Task Force for Greece TFGR – δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να θέσει γερά θεμέλια για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας], γιατί ο υπουργός εργασίας δεν της απαντάει ποια είναι αυτά τα κριτήρια, διότι επικαλείται η Ζέτα η Μακρή προασπιζόμενη τα συμφέροντα του Δήμου Βόλου, ότι δεν υπάρχουν κριτήρια. Το μοναδικό κριτήριο που γνώριζε αυτή είναι ότι θα επιλεγεί η πρωτεύουσα της κάθε Περιφέρειας. Και εν προκειμένω στη Θεσσαλία η Λάρισα. Και για να σας ενημερώσω, τελικά στη Θεσσαλία επιλέγει η Καρδίτσα. Και μάλιστα η Ζέτα η Μακρή, καταγγέλλει τον υπουργό και τον υφυπουργό εργασίας, ότι η επιλογή πέρα ότι έγινε με αδιαφανή κριτήρια, έχει γίνει και σε Δήμους οι οποίοι είναι του στενού αν θέλετε περιβάλλοντος του υπουργού και του υφυπουργού. Άρα λοιπόν πέραν του ότι εμείς είμαστε ένα Δημοτικό Συμβούλιο εδώ πέρα, γιατί άκουσα ο κύριος Δήμαρχος το επέκτεινε, μίλησε για ενδοπεριφερειακή ενότητα, θέλω να του πω ότι σήμερα άκουσα στο ραδιόφωνο με μεγάλη μου λύπη, τον κύριο Φαλέκα να λέει ότι και το ζωικό κεφάλαιο της Τραϊανούπολης αυτή τη στιγμή κινδυνεύει και σχεδόν εξαλείφεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ολοκληρώνετε κύριε Μιχαηλίδη…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …ολοκληρώνω κύριε Πρόεδρε. Αν λοιπόν εμείς εδώ πέρα μέσα ως Δημοτικό Συμβούλιο δεν πούμε ότι πραγματικά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πλήττεται, ότι έχουμε άτομα, έχω ακούσει τον Πρόεδρο του Πολυκοινωνικού τον Αντώνη τον Βαμβακερό να λέει ότι καθημερινά υπάρχουν συμπολίτες μας που είναι στα όρια της επιβίωσης και χτυπούν την πόρτα είτε του Δήμου, είτε της Μητρόπολης, είτε της Κίνησης Αλληλεγγύης Πολιτών και κλείνω κύριε Πρόεδρε, ότι το μοναδικό κριτήριο που το έψαξα εγώ προσωπικά από το Εθνικό Συμβούλιο που έχει ασχοληθεί με τη μελέτη αυτού του Προγράμματος ασχέτως τι λέει η κυβέρνηση, είναι η ικανότητα να διαχειριστή ο Δήμος αυτό το πρόγραμμα γιατί θα τρέξει μέσα από τις δομές του Δήμου, δεν θα το τρέξει η κυβέρνηση. Άρα σε κάποια στιγμή και τελειώνω, το είπε και ο κύριος Δήμαρχος θα μπορούσε να είναι και οι Σάπες, ε δεν υπάρχει καμία περίπτωση Δήμος όπως είναι οι Σάπες, γιατί θα μπορούσε να είναι και ο Δήμος Σουφλίου και ο Δήμος Νευροκοπίου να […] ένα τέτοιο πρόγραμμα, γι’ αυτό και στην αρχή, πολύ σωστά πιθανότατα, θα μπορούσαν να επιλεγούν οι πρωτεύουσες των Δήμων. Άρα λοιπόν είναι ανεπίτρεπτο μέσα σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρχει έστω και ένας ο οποίος να μην διεκδικεί, να μην λέει ότι η Αλεξανδρούπολη, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με τα μεγάλα προβλήματα που έχει, δικαιούται αυτού του Προγράμματος, το οποίο είναι Πιλοτικό και δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια στη συνέχεια, όταν ο Δήμος ο δικό μας, και πραγματικά έχει μερίδιο θετικό και η Δημοτική Αρχή, έχει πολύ καλές κοινωνικές δομές για να το εφαρμόσει. Και εάν το εφαρμόσει σωστά θα μπορέσει πραγματικά αυτό ως Πιλοτικό Πρόγραμμα να περάσει σε ολόκληρη της επικράτεια. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κύριε Μιχαηλίδη ευχαριστούμε πολύ, η κυρία Δραμανίδου έχει το λόγο.

Δραμανίδου Νίκη (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Θέλω να ξεκινήσω σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και να πούμε δυο πράγματα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα γιατί δεν είναι καινούργιο φρούτο όπως πιθανά πολλοί μπορεί να νομίζουνε. Στις ευρωπαϊκές χώρες έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, με εισηγητή τον Φρίντμαν τον οικονομολόγο, [σ.σ. προφανώς εννοεί τον Μίλτον Φρίντμαν, Αμερικανό οικονομολόγο βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομίας, πνευματικό πατέρα του νεοφιλελευθερισμού και θεωρητικό της χωρίς οποιοδήποτε φραγμό λειτουργίας της αγοράς]. Στόχος ήταν πάντα και παραμένει δεκαετίες τώρα, πως το κοινωνικό κράτος, το κράτος αυτό της πρόνοιας θα ξεφορτώνεται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και σιγά- σιγά, βήμα – βήμα θα διώχνει δαπάνες από πάνω του και θα δίνει όσο γίνεται πιο μειωμένες τέτοιες παροχές. Στην Ελλάδα το ζήτημα ξεκίνησε το 2005. Σας θυμίζω κυβέρνηση Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, 70 βουλευτές το είχαν υποστηρίξει τότε του κυβερνώντος κόμματος, αυτό το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ (ο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) και εξακολουθεί να το κάνει. Το στήριξε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Και βέβαια δεν έχει σχέση με την κρίση όπως καταλάβατε, μιλάμε για το 2005. Σήμερα ήρθε η ώρα, – τότε σας θυμίζω το 2005 είχε ξεσηκωθεί μεγάλη φασαρία, και βέβαια στην πορεία από τότε, όλοι τοποθετηθήκανε, η πλειοψηφία θα έλεγα, επειδή έγινε και αναφορά σε συνδικαλιστικούς φορείς, – με χέρια και με πόδια στηρίζουνε και αυτές τις ομοσπονδίες, αυτή την πολιτική. Τώρα πολύ συγκεκριμένα, είναι ξεκάθαρα τα πράγματα για μας. Στη σχετική ανακοίνωση που βγάλαμε και στην τοποθέτησή μας από καιρό, λέμε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένας μηχανισμός συγκάλυψης, ένα δίκτυ για την ακραία φτώχεια. Άλλωστε τα κόμματα που κυβερνήσαν τόσα χρόνια, αυτό το πράγμα πάνε να κουκουλώσουν. Όχι από μονάχα τους, εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να μην δημιουργούνται νησίδες μακροχρόνια ανεργίας. Θέλει να την αντιμετωπίζει με τέτοιου είδους προγράμματα, να την μοιράζει γιατί φοβάται τις κοινωνικές εκρήξεις. Αυτό λοιπόν το πρόγραμμα, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και μάλιστα γίνεται προσπάθεια από κόμματα υποτίθεται αριστερά να το στηρίξουνε, θέλουνε να πείσουνε τον κοσμάκη που σήμερα δεν έχει να ζήσει τα παιδιά του, να ζεστάνει το σπίτι του, να πληρώσει το γιατρό, δεν έχει υγεία, δεν έχει να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο, θέλουν να τον πείσουν ότι ξέρεις αυτή είναι η ζωή που σε περιμένει, συμβιβάσου με τις 4.800 ευρώ που θα σου δίνουμε εμείς ως Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Και ξέρετε οι όροι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν είναι θα σου δίνουμε αυτά τα λεφτά. Αυτά είναι για τετραμελή οικογένεια. Δηλαδή 13 ευρώ για τετραμελή οικογένεια την ημέρα. Εσείς θα ζούσατε συνάδερφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, με όλο αυτό το χάλι της ακρίβειας και των χαρατσιών; Επίσης θέλει να συνηθίσει τον κόσμο στην ελεημοσύνη από την μια του κράτους και από την άλλη των φιλανθρωπιών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κυρία Δραμανίδου ολοκληρώστε…

Δραμανίδου Νίκη (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …ναι κύριε Πρόεδρε. Για μας είναι διαιώνιση και ανακύκλωση της φτώχειας και κυρίως, προσέξτε το, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα συνδέεται βήμα – βήμα με την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων. Όπως κόβονται και μειώνονται οι συντάξεις ΕΚΑΣ κ.λπ., όποιος θα το παίρνει αυτό δεν θα παίρνει κάτι άλλο. Επίσης συνδέεται με τα διάφορα προγράμματα που τρέχουνε και κάποιος εάν συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα ανεργίας και θα βγάζει 2.000 από εκεί θα παίρνει άλλα 2.800. Και εάν είναι μοναχός δεν θα παίρνει 4.800 θα παίρνει 2.400. Λοιπόν γι’ αυτό πιστεύουμε η συζήτηση που γίνεται εδώ, γίνεται στο γήπεδο της ίδιας πολιτικής. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν αυτή την πολιτική γι’ αυτό και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα γίνεται ένα παιχνίδι μεγάλων αυταπατών ότι μπορεί έτσι να βγούμε από την κρίση. Εμείς ουσιαστικά λέμε ότι ο λαός πρέπει να ανατρέψει αυτήν την πολιτική γιατί παράγει τεράστιο πλούτο. Τα κέρδη αυτά που συσσωρεύονται και στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά, στα χέρι των λίγων που γίνονται ακόμα λιγότεροι, να ανατραπεί αυτή η πολιτική και να γυρίσει ο πλούτος που παράγει ο κόσμος σαν απολαβές ξανά στον ίδιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κυρία Δραμανίδου. Ο λόγος στον κύριο Τζανίδη.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Όσον αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η δική μας παράταξη είναι υπέρ της θέσπισης αυτού του προγράμματος. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η συζήτηση αυτή σε πολιτικό επίπεδο έχει ξεκινήσει από το 1995. Οι κεντρώες δυνάμεις της χώρας προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας μεγαλύτερο από το υφιστάμενο. Δυστυχώς στη Βουλή έφτασε το 2005, δεν πέρασε. Μετά από 20 χρόνια συζητήσεων βλέπουμε ότι σιγά – σιγά έρχεται στο προσκήνιο και πιστεύουμε και θα θέλαμε ως δημοτική παράταξη να εφαρμοστεί σε απόλυτο βαθμό για όλη τη χώρα. Όσον αφορά και το συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού σε κάποιους δήμους, σε 13 δήμους της χώρας, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι κανείς απ’ όσους βρίσκονται σε αυτήν εδώ την αίθουσα που να μην ήθελε να συμπεριληφθεί η Αλεξανδρούπολη στο πρόγραμμα αυτό. Αλλά πιστεύω ότι και κανείς δεν ήθελε να το κάνει αυτό η Αλεξανδρούπολη εις βάρος άλλων περιοχών ή δήμων της περιφέρειας μας. Η Αλεξανδρούπολη είναι αν όχι η πλουσιότερη, ένας από τους πλουσιότερους δήμους της περιφέρειά μας, με μεγάλο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν όσον αφορά τοπικό προϊόν, όσον αφορά σε σύγκριση με το ΑΕΠ της χώρας, είμαστε περίπου στο […] στα εκατό. Πιστεύω ότι κοινή συναινέσει θα πρέπει να αναζητήσουμε εκείνες τις περιοχές οι οποίες έχουν άμεση ανάγκη αυτή εδώ την έστω και πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αυτού, αλλά από την άλλη θα πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί, προκειμένου το πρόγραμμα αυτό να εφαρμοστεί σε όλους τους δήμους της χώρας. Όσον για την διαδικασία του προγράμματος αυτού και να εκφραστώ για την ψήφισή του ή όχι θα ήθελα να πω ότι η παράταξή μας γενικά ακολουθώντας μια ορθολογική θέση και στάση όσον αφορά τα τεκταινόμενα του δήμου θα αποφύγουμε να ψηφίζουμε τα ψηφίσματα τα οποία τίθενται ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου γιατί ειλικρινά πιστεύουμε ότι τα ψησίματα αυτά ουσιαστικά είναι για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου και ξέρουμε πολύ καλά σε τι συρτάρια μπαίνουν και ποιου είδους ψηφίσματα ψηφίζονται στα αρμόδια υπουργεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Τζανίδη, ο λόγος στον κύριο Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Άκουσα με προσοχή κύριε Πρόεδρε και τους τέσσερις, τους τρείς επικεφαλής και την κ. Δραμανίδου εκπρόσωπο της παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Αν θα μπορούσα να βάλω έναν βαθμό και μου επιτρεπόταν θα έβαζα άριστα στον κύριο Τζανίδη, όχι γιατί συντάχθηκε με την δικιά μου άποψη, αλλά γιατί συντάχθηκε με την άποψη της λογικής και του ορθολογισμού. Θα έβαζα δε ένα πολύ καλό βαθμό στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ γιατί απροκάλυπτα και με θάρρος λένε ότι εμείς εφαρμόζουμε την πολιτική του ΚΚΕ και θα έβαζα μηδέν στον κύριο Μιχαηλίδη και στον κύριο Φωτιάδη. Μα και οι δυο είστε εκφραστές πολιτικής συγκεκριμένων κομμάτων. Ο ένας του ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος επί πολλά χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Εσείς οι δυο τολμάτε να μιλάτε για μένα για ταύτιση πολιτικής με τη ΝΔ; Έχω δώσει πολλές φορές εξετάσεις και έχω πάρει πάρα πολλές φορές άριστα…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …επί της ουσίας..

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ε όχι κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …μην διακόπτετε κύριε Μιχαηλίδη… κύριε Μιχαηλίδη… δεν έχετε τον λόγο… κύριε Μιχαηλίδη παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …γιατί στεναχωρήστε; …μην στεναχωρήστε, αφήστε να πω την άποψή μας, εγώ δεν σας διακόπτω. Εσείς λοιπόν έχετε στηριχθεί απροκάλυπτα μέσα στα ΜΜΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζετε τις απόψεις του. Ο δε κύριος Φωτιάδης, επί πάρα πολλά χρόνια υπουργός του ΠΑΣΟΚ, επομένως για πολιτικές ταυτισμένες με τα κόμματα όχι σε μένα. Γιατί εγώ έχω δώσει εξετάσεις και έχω συγκρουστεί με το κόμμα στο οποίο ταυτίζεται η ιδεολογική μου…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …κύριε Δήμαρχε… εγώ δεν μίλησα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε Πρόεδρε σας παρακαλώ πάρα πολύ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …κύριε Φωτιάδη σας παρακαλώ… δεν έχετε τον λόγο …παρακαλώ κύριε Φωτιάδη…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …έχετε μάθει από το κοινοβούλιο πώς να λειτουργείτε… …επομένως επειδή συγκρούστηκα πολλές φορές με τις κυβερνητικές πολιτικές σε μένα μην τέτοια είδους τερτίπια. Τώρα, μιλάτε για να μιλάτε. Ο κύριος Μιχαηλίδης έχει τώρα περίπου 20 ημέρες, περιέρχεται τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις και βρήκε θέμα να ασχοληθεί για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, είναι μόνο αυτό…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …(ακούγονται διαμαρτυρίες εκτός μικροφώνου)…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ε όχι αυτό δεν είναι…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …κύριε Μιχαηλίδη μην διακόπτετε… παρακαλώ μην διακόπτετε, μα σας παρακαλώ κύριε Μιχαηλίδη, μην διακόπτετε παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μπράβο, αυτή είναι η δημοκρατία την οποία επαγγέλλεστε και την οποία δήθεν…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …(ακούγονται διαμαρτυρίες εκτός μικροφώνου)…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …μην διακόπτετε σας παρακαλώ… κύριε Μιχαηλίδη…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εάν θέλετε να μην μιλήσω να σταματήσω, έτσι θέλετε τη δημοκρατία… …ενώ λοιπόν υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα θυμήθηκαν να κάνουν αντιπολίτευση επί 20 ημέρες συνεχόμενα στα ΜΜΕ για ένα θέμα το οποίο δεν έχει αντικείμενο συζήτησης κύριε Πρόεδρε. Για ποιο λόγο; Για όνομα του Θεού!!! Θεωρείτε ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ένα μικρό παιδάκι το οποίο θα πει στην κυβέρνηση, δώστε μου εμένα την μπάλα ή το παγωτό; Έτσι νοείτε, κάπως έτσι η συμπεριφορά σας. 13 περιφέρειες, 325 Δήμοι, 1 Δήμος από κάθε περιφέρεια με κριτήρια αριθμητικά. Ο κύριος Τζανίδης πολύ σωστά είπε ότι υπάρχουν και άλλοι δήμοι με χαμηλότερο εισόδημα ποσοστιαία σε σχέση με το μέσο εισόδημα της περιφέρειάς μας. Όπως λοιπόν επιλέγεις στις άλλες περιφέρειες τις 12 από 1 δήμο, έτσι επιλέγει και εδώ. Έχετε την εντύπωση ότι θα έπρεπε να πω στον κύριο Πρωθυπουργό της χώρας ή στον αρμόδιο υπουργό, θέλω κι εγώ!!! Βάλτε εμένα!!! Βγάλτε λοιπόν την Δράμα, που έχει χαμηλότερο εισόδημα, το 70% και πιο κάτω από το εισόδημα του μέσου όρου της περιφέρειας και βάλτε τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Αν αυτό είναι λογική ενός δημοκρατικού ατόμου με αντιλήψεις για την κοινωνική πολιτική, την οποία όλοι επαγγελλόμαστε ότι […] και μάλιστα τον πιο αδύναμο άνθρωπο, τον πιο αδύναμο Έλληνα και εάν αυτό λέγεται ενδοπεριφερειακή συνείδηση, γιατί σας θυμίζω ότι είμαστε και πολίτες που εντασσόμεθα σε μια περιφέρεια και πρέπει να έχουμε και ενδοπεριφερειακή συνείδηση, τότε λοιπόν λέω ότι δεν έχετε ή είστε μακρά από την αντίληψη της ενδοπεριφερειακής υπόστασης. Τώρα μήνυμα προς την κυβέρνηση όχι σε μένα αυτά. Έχω στείλει πάρα πολλές φορές μηνύματα τα οποία είναι και καταγεγραμμένα και έχω συγκρουστεί με την κυβέρνηση και έχω δηλώσει πολλές φορές ότι πρώτα μετράει το Δημοτικό μου Συμβούλιο, και μετά η Βουλή των Ελλήνων, όσον αφορά θέματα τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στην Δημοτική Ενότητα του Δήμου Αλεξανδρούπολης. 1.750 εγγυημένες, γιατί παρερμηνεύετε, δεν έχετε τη δυνατότητα ούτε να ερμηνεύσετε σωστά. 1.750 ελεγμένες οικογένειες, οι οποίες βρήκαμε ότι είναι όλες φτωχές οικογένειες. Και έχουν ανάγκη κάλυψης, βοήθειας, στήριξης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ξέρουμε που βρίσκεται ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 1.750 οικογένειες, ήλεγξε το ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ και συγχαρητήρια στον κύριο Βαμβακερό γι’ αυτόν τον έλεγχο και τον εντοπισμό αυτών των οικογενειών. Παρ’ όλα αυτά οι αριθμοί είναι καθαροί. Δεν είμαστε ο Δήμος που έπρεπε να επιλέξει ένας σωστός υπουργός, μια σωστή κυβέρνηση εν προκειμένω στην περιφέρειά μας. Όσον αφορά για το πρόγραμμα, μα είναι ένα πρόγραμμα πιλοτικό. Σημασία πάνω απ’ όλα έχει, αυτοί οι 13 Δήμοι, οι οποίοι επελέγησαν από τους 325, να αποτελέσουν τον φάρο για την κεντρική διοίκηση, ώστε μετά την συμπλήρωση 6 μηνών να εφαρμοστεί σε όλους τους δήμους. Εκεί αγαπητοί κύριοι και απευθύνομαι στους δυο σας και τις παρατάξεις σας, εκεί συνταχθείτε με την δικιά μου πυγμή και της παράταξή μου, για να πάμε να διεκδικήσουμε, αν τυχόν δεν λειτουργήσει σε όλη την Ελλάδα. Γιατί ένα πιλοτικό σύστημα έχει μέσα αριθμούς, μικρότερους απ’ την ολότητα. Ένα όμως σύστημα πιλοτικό, πάση θυσία πρέπει να ακολουθήσει ένα συνολικό. Εκεί ελάτε να κρίνετε τον Δήμαρχο και όχι τώρα, που μόνο αντικείμενο είχατε, στο μυαλό σας, την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Κάνετε κακό όμως έτσι. Και στους δημότες οι οποίοι παραπληροφορούνται, γιατί τέτοιου είδους διεκδικήσεις ούτε καν επιτρεπτές είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ δευτερολογία ο κύριος Φωτιάδης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Ένα λεπτό κύριε Πρόεδρε.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Εκτός από δάσκαλος δίνετε και οδηγίες στο Προεδρείο. Να δώσουμε την προεδρία σε σας…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …θυμίζω τον κανονισμό κύριε Φωτιάδη…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …θυμίζετε τον κανονισμό; …αφήστε τον κανονισμό, τον κανονισμό τον εφαρμόζει ο κύριος Πρόεδρος πολύ καλά. Όταν θα παρεκκλίνει να του το θυμίσετε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μάλιστα!!!

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες):…Είναι πρωτοφανές πραγματικά, εγώ έδωσα συγχαρητήρια και στον κύριο Γερακόπουλο, δεν τον κατονόμασα αλλά οφείλω να πω δεν τον άκουσα μεν αλλά ότι υπερασπίστηκε και μάλιστα με τρόπο πολύ, θα έλεγα, σεμνό τον δήμο. Επίσης έχω δει ότι δίνει τη μάχη. Αλλά ο κύριος Δήμαρχος μας είπε σήμερα, ότι εγώ παραιτούμαι, αποδέχομαι ότι η Δράμα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από εμάς και επομένως ας πάρει η Δράμα. Αλλά μια μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί αν δεν δοθεί, η συγκεκριμένη μάχη. Και τα του μέσοι όροι κύριε Δήμαρχε, θα πρέπει να ξέρετε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επειδή τον θεσμό τον παρακολουθήσατε αλλά απ’ έξω, δεν έχει καμία σχέση με τους μέσους όρους και τα στοιχεία. Γιατί μπορεί να έχεις μέσο όρο υψηλό, αλλά όταν έχεις μεγάλο αριθμό, τα 1,700 να τα δεχτώ εγώ, 2.000 χιλιάδες άτομα τα οποία είναι πολύ κάτω από τον μέσο συγκεκριμένο όρο. Εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα αυτών των αδύναμων πολιτών και όχι να παραιτούμαστε εκ των προτέρων, χωρίς να διεκδικήσουμε τίποτα απολύτως αποδεχόμενοι, θα έλεγα, την απόφαση κάποιων άλλων. Και όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται, θα παρακολουθήσατε επειδή ακούσατε, εγώ δεν μίλησα ούτε για κομματικά, ούτε για ΠΑΣΟΚ, ούτε για ΝΔ. Κύριε Δήμαρχε εσείς μιλήσατε για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εδώ είμαστε εκπρόσωποι των δημοτών. Ούτε σας είπα, τουλάχιστον σ’ αυτήν την τοποθέτησή μου ότι ταυτιστήκατε με τη ΝΔ. Σας είπα ότι δεν δώσατε καν μια συγκεκριμένη μάχη παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες σας, ορθώς για μένα, ισχυρίστηκαν ότι δώσατε τη μάχη αλλά τη χάσατε. Είναι καλύτερο να δώσεις τη μάχη και να τη χάσεις, παρά να μην δώσεις καμία μάχη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κύριε Φωτιάδη. Ο κύριος Μιχαηλίδης έχει κάτι να προσθέσει;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Ναι, φυσικά και ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα σταθώ μόνο στην ουσία από τον λόγο του κυρίου Δημάρχου, τα υπόλοιπα τα παραβλέπω. Ουσιαστικά με αυτό που είπε ο κύριος Δήμαρχος διαψεύδει τον αντιδήμαρχο που στις 25 Αυγούστου, όταν δήλωνε ο κύριος Γερακόπουλος ότι ο Δήμος διεκδικεί προφανώς δεν είχε, μάλλον του βάζει κακό βαθμό ο κύριος Δήμαρχος, δεν είχε ενδοπεριφερειακή συνείδηση. Αλλιώς θέλω πραγματικά να μου εξηγήσετε γιατί στις 25 Αυγούστου ο κύριος Γερακόπουλος διεκδικούσε αυτό το πρόγραμμα. Προφανώς ή δεν είχατε συνεννοηθεί σωστά ή όχι. Θα σας δώσω εγώ την απάντηση, γιατί είναι ρητορικό το ερώτημα. Διότι τον Σεπτέμβριο, όταν πληροφορηθήκατε ότι η κυβέρνηση θέλει τον Δήμο Δράμας χωρίς να υπάρχουνε κριτήρια, γιατί τα κριτήρια μόνο εσείς τα είχατε ανακαλύψει πανελλαδικά. Να σας τα διαβάσω λίγο, είναι: περιφερειακή διασπορά, κάλυψη αστικών, ημιαστικών και αγροτικών περιοχών, κάλυψη διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών και πληθυσμιακών χαρακτηριστικών και τέλος την ικανότητα του Δήμου να διαχειρίζεται και να ανταποκριθεί άμεσα στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Τι σε ικανότερο βαθμό έχει ο Δήμος Δράμας από αυτά τα κριτήρια. Άρα λοιπόν χαμηλό βαθμό και στον αντιδήμαρχός σας, μάλλον δεν είχατε συνεννοηθεί σωστά, αλλά επαναλαμβάνω, πολύ σωστά έκανε την δουλειά του ο κύριος αντιδήμαρχος, όπως πολύ σωστά μας είπε ότι με μπροστάρη τον Δήμαρχο διεκδικήσατε το πρόγραμμα, απλώς αρχές Σεπτεμβρίου όταν βγήκε η διαρροή ότι η κυβέρνηση επέλεξε, όπως κάνατε με τα απορρίμματα, όπως κάνατε με το LNG, όπως κάνετε με όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις, στο τελευταίο διάστημα τουλάχιστον κύριε Δήμαρχε, μάθατε ότι είναι ο Δήμος Δράμας και για να εξασφαλίσετε την εκλογή σας στο Περιφερειακό συμβούλιο στην ΤΕΔ, ανταλλάξατε αυτό το δικαίωμα της Αλεξανδρούπολης που μέχρι και την τελευταία στιγμή έπρεπε να το διεκδικείτε. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κύριε Μιχαηλίδη…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε Πρόεδρε, μάλλον ο κύριος Μιχαηλίδης νομίζει ότι βρίσκεται στο κοινοβούλιο. Υπάρχει δρόμος ανοιχτός μπορείτε να πάτε στο κοινοβούλιο….

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …(ακούγονται διαμαρτυρίες εκτός μικροφώνου)…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αφήστε εγώ δήλωσα ότι θα τελειώσω εδώ πέρα στη Αλεξανδρούπολη, στην αγαπημένη μου εδώ πέρα πόλη και στα χωριά γύρω – γύρω Φερών και Τραϊανούπολης. Λοιπόν μιλάτε μισή ώρα για ένα θέμα το οποίο δεν έχει αντικείμενο συζήτησης και είναι λυπηρό. Γιατί δεν έχετε την δυνατότητα να αξιολογείτε τα θέματα. Και δεν έχετε τη δυνατότητα να τα αξιολογείτε και να τα προωθείτε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …είστε τόσο άναρχοι. Δε μου λέτε πως θα ήταν η διεκδίκηση αφού οι αριθμοί είναι εις βάρος μας; Να πάω στην πόλη και να πω τι; Να εφαρμόσετε την πολιτική που εφαρμόζει τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και δεν ξέρω και τι θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ; Να πω κοιτάξτε, επειδή εγώ είμαι παιδί της ΝΔ, δώστε μου σας παρακαλώ στο Πιλοτικό Πρόγραμμα, στον ένα και μοναδικό Δήμο στην περιφέρειά μας, τον Δήμο Αλεξανδρούπολης; Εγώ αυτό που μου λέτε να κάνω, δεν θα το έκανα ποτέ!!! Γιατί έχω την αίσθηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής αδελφοσύνης και ισότητας και αλληλεγγύης, γεγονότα που εσείς δεν τα έχετε και είστε μέσα σε αυτήν την αίθουσα, δυστυχώς!!!! Οι αριθμοί κύριε Φωτιάδη είναι αμείλικτοι. Αλλά μας αποδείξατε και τόσα χρόνια στην κυβέρνηση με τους κάποιους εκεί πέρα που μας κατέστρεψαν ότι δεν τα πάτε καλά. Και ήρθατε εδώ πέρα σήμερα να μας πείσετε για τους αριθμούς; Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι θα σας παρακολουθήσουμε και θα σας ακούσουμε…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …(ακούγονται διαμαρτυρίες εκτός μικροφώνου)…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όταν μιλάει ο Δήμαρχος, κανένας άλλος δεν μιλάει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όταν μιλάει ο κύριος Φωτιάδης θα μιλάει ο καταστροφέας της Ελλάδος, που μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και όσο λιγότερο μιλάει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ… χωρίς χαρακτηρισμούς… παρακαλώ…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εάν νομίζετε ότι με αυτό το πνεύμα κύριε Δήμαρχε θα περάσουμε… …είστε εκτός πραγματικότητας…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν έχετε το λόγο κύριε, έτσι μιλούσατε και στη Βουλή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ… κύριε Δήμαρχε… κύριε Δήμαρχε…κύριοι παρακαλώ…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εσείς θα μου αφαιρέσετε τον λόγο; …μάθατε τα προηγούμενα 5 χρόνια… …ελπίζω ότι ο παρών Πρόεδρος…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ηρεμήστε κύριε Φωτιάδη, ηρεμήστε…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εγώ να ηρεμήσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ… δεν κάνουμε διάλογο παρακαλώ… Περνάμε στο επόμενο θέμα, έχουμε μια πρόταση ψηφίσματος για τον ΕΜΦΙΑ που έχει καταθέσει η κυρία Τρέλλη, το έχετε μπροστά σας, παρακαλώ κυρία Τρέλλη…

Ψήφισμα ΔΣ για τους 44 απολυμένους εργαζόμενους του νοσοκομείου

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Μήπως να εξετάζαμε πρώτα για τους εργαζόμενους γιατί κάθονται εδώ πέρα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Βεβαίως, βεβαίως δεν υπάρχει πρόβλημα… Μια πρόταση ψηφίσματος για τους 44 απολυμένους εργαζόμενους στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Έχετε ενημερωθεί, το έχετε μπροστά σας…

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Θέλω να πω ότι λείπει ο Σάββας ο Δευτεραίος στο Δικαστήριο. Το ζήτημα αυτό του ψηφίσματος για τους 44 απολυμένους από το νοσοκομείο οι οποίοι δούλευαν για πολλά χρόνια, 10 – 12, με σχέση εργασίας μέσα απ’ το «μπλοκάκι», δηλαδή στην ουσία αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν χωρίς δικαιώματα, θεωρούνταν επαγγελματίες, φορολογούνταν ανάλογα, τους έδιναν 300 ευρώ, παρ’ όλα αυτά είχαν μια θέση εργασίας όπως την καταλαβαίνουν. Εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτή τη σχέση εργασίας. Παρ’ όλα αυτά σήμερα βρέθηκαν στον δρόμο γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν υπέγραψε τα εντάλματα πληρωμής. Νομίζω ότι αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί 44 συμπολίτες μας βρίσκονται στον δρόμο. Δεύτερον, αυτό το νοσοκομείο που είναι δίπλα μας και παρέχει σε όλους τους πολίτες της περιοχής αυτής υπηρεσίες υγείας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση για να λειτουργήσει. Πάρα πολύ δύσκολη θέση. Γι’ αυτό νομίζουμε ότι πρέπει να συζητήσουμε τέτοια ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα ζητήματα που βάζουμε εμείς, πρώτος να πληρωθούν τα παιδιά τα δεδουλευμένα, γιατί είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο. Δεύτερον η σχέση εργασίας να μετατραπεί σε μισθωτή εργασία. Επίσης πρέπει να γίνουν και άλλες προσλήψεις γιατί υπάρχουν τεράστιες προσλήψεις και να υπάρχει επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος, γιατί πάνε να τα φτιάξουν τα νοσοκομεία σε ΑΕ και τα οποία θα λειτουργούν με τις εισπράξεις που θα έχουν από μας πάλι. Δεν ξέρω εάν θα θέλατε ένας από τους εργαζόμενους να πει κάτι.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Κύριε Πρόεδρε εάν έχετε την καλοσύνη, να μας διευκρινίσετε τον νομικό λόγο για το οποίο αρνήθηκε η Επίτροπος να υπογράψει το ένταλμα; Γιατί δεν το γνωρίζουμε όλοι.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Αυτό που μας είπε η Επίτροπος, που είμασταν μαζί με τους εργαζόμενους την τελευταία φορά, μα ς είπε το εξής ότι εδώ και αρκετό καιρό, επεσήμανε προς τις διοικήσεις του νοσοκομείου να προχωρήσουν σε προκηρύξεις θέσεων για τους εργαζόμενους γιατί δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστο το «μπλοκάκι». Οι διοικήσεις λέγανε εντάξει – εντάξει αλλά δεν το προχωρούσανε. Και έφτασε σε αυτό το σημείο σήμερα για τους 44 εργαζόμενους, μετά από τόσο καιρό που δεν μπορεί να υπογράψει τα εντάλματα γιατί δεν είναι μόνιμο προσωπικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εάν θέλει κάποιος από τους εργαζόμενους να πει δυο λόγια.

Πρώην εργαζόμενος Νοσοκομείου: Καλησπέρα, είμαι μια εκ των 44 απολυμένων. Για την Επίτροπο που ρωτήσατε, μας κοινοποίησε τις ερωτήσεις που δεν είχαν απαντηθεί το νοσοκομείο για τον λόγο που δεν υπογράφει. Από το νοσοκομείο απαντήθηκε και έστειλε κατευθείαν την απάντηση στη ΔΥΠΕ στην Αθήνα. Οπότε το θέμα μας βρίσκεται πλέον εκεί. Αν υπάρχει κάποιος που είναι κατά αυτού του τρόπου απασχόλησης είμαστε εμείς, απασχολούμαστε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, πληρωνόμαστε ως… 350 ευρώ το μήνα, ούτε καν απασχόληση. Δουλεύαμε οκτάωρα, αργίες,, Σαββατοκύριακα. Έχουμε ανάγκη από τα δεδουλευμένα μας, καταλαβαίνουμε την αντίθεσή σας στο «μπλοκάκι», απλά έχουμε ανάγκη από κάποιον να μας στηρίξει και δεν έχουμε κανένα. Είμαστε 44 οικογένειες στο δρόμο αυτή τη στιγμή και σας χρειαζόμαστε. Αν έχετε κάποια απορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε πολύ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Να ρωτήσω κάτι στην κυρία, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι βεβαίως κύριε Δήμαρχε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Θα υποστηρίξετε στο διοικητικό τις θέσεις σας με νομικό;

Πρώην εργαζόμενος Νοσοκομείου: Αυτή τη στιγμή τα οικονομικά μας δεν μας το επιτρέπουν. Το σκεφθήκαμε αλλά δεν έχουμε..

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Όποια απόφαση και να πάρουμε εδώ πως θα την στείλουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο; Πρέπει να υπάρχει ως επισυναπτόμενο έγγραφο.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Κύριε Δήμαρχε, να την δημοσιοποιήσουμε θέλουμε και να την στείλουμε και στον υπουργό υγείας. Σαν πολιτική τοποθέτηση.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν θέλω να πω ότι αυτή η ιστορία με τα μπλοκάκια είναι μια φαύλη υπόθεση η οποία διαιωνίζεται πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα και συνεχίζεται. Δεν πρόκειται περί επαγγελματιών, πρόκειται περί εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία. Το τονίζω με την νομική του έννοια. Γιατί πάνε συγκεκριμένη ώρα στη δουλειά τους, προσφέρουν συγκεκριμένη εργασία. Γιατί ελεύθερος επαγγελματίας σημαίνει πάει όταν θέλει, είναι εργολάβος δηλαδή, αυτό λέει το «μπλοκάκι» είναι εργολάβος και πηγαίνει εργολαβικά να προσφέρει τις εργασίες του δίπλα στον καθηγητή, τον γιατρό, στις υπηρεσίες. Εκτελεί στη ουσία δουλειά εργαζόμενου με σύμβαση θα έλεγα εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Και απλώς ξανατονίζω, για να καλύψουν ανάγκες οι διοικήσεις, είτε για λόγους αντικειμενικούς (δεν γίνονται προσλήψεις), είτε για άλλους λόγους υποκειμενικούς, ότι προτίμησαν την εργασία τους με το «μπλοκάκι». Εμείς θα πρέπει στους συγκεκριμένους εργαζόμενους που δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο επί σειρά ετών και επειδή εάν πάνε στο δικαστήριο θα αναγνωρισθεί στην πράξη ότι δεν έχει σημασία πως χαρακτηρίζεται η σύμβαση, εάν τη λες σύμβαση έργου ή όχι, σημασία έχει η ουσία, τι προσφέρουνε. Πιστεύω ότι κάποιο δικαστήριο, παρά τα συνταγματικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν από νομικής πλευράς με την μετατροπή των συμβάσεων, δεν θα αναλύσουμε, δεν θα κάνουμε νομική διάλεξη εδώ, εμείς σαν πολιτικό όργανο στηρίζουμε τους εργαζόμενους αυτούς, γιατί πρόκειται για εργαζόμενους και δεν πρόκειται για εργολάβους, όπως φαίνεται απ’ το «μπλοκάκι» ότι δήθεν είναι εργολάβοι. Και μάλιστα είναι εργαζόμενοι στη χειρότερη μορφή τους γιατί ακόμα και την ασφάλειά τους την αφαιρούν από την αμοιβή που παίρνουν, πληρώνουν το ΦΠΑ κτλ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Συμφωνούμε, θα το εκδώσουμε το ψήφισμα και την Δευτέρα θα το πάρετε, θα είναι καθαρογραμμένο…

Σεφεριάδης Σάββας (Πόλη & Πολίτες): …αν επιτρέπετε μια παρατήρηση κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι, ορίστε ο κύριος Σεφεριάδης Σάββας…

Σεφεριάδης Σάββας (Πόλη & Πολίτες): …όλοι αυτοί είχαν προσληφθεί με την ειδικότητα της διακίνησης φαρμακευτικού υλικού…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν ξέρω, τώρα αυτό είναι πολύ σημαντικό…

Σεφεριάδης Σάββας (Πόλη & Πολίτες): …και χρησιμοποιούνταν σε διάφορα πόστα και προσφέραν υπηρεσίες παντού, προσφέραν υπηρεσίες δηλαδή αλλού και όχι για τον λόγο τον οποίο προσληφθήκαν…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …συγγνώμη λίγο παιδιά, εάν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου, τότε μπορούν να αποδείξουν ότι υποκρύπτει μια άλλη σύμβαση από αυτή η οποία φαίνεται και να διεκδικήσουν δικαστικά την επαναπρόσληψή τους. Είναι τελείως διαφορετικό αυτό που μπήκε τώρα. Θέλει όμως νομική κάλυψη. Πρέπει να πάτε 44 άνθρωποι σε ένα δικηγόρο. Μόνοι σας δεν μπορείτε να τα κάνετε αυτά.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …πρέπει να βάλουν 300 ευρώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …44 άνθρωποι δεν μπορούν…

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …αν ζητήσουν να τους ενισχύσουμε οικονομικά;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …44 άνθρωποι δεν μπορούν να βάλουν από 15 ευρώ να μαζέψουν 600 ευρώ, όσο κάνει μια αγωγή; Δεν νομίζω ότι υπάρχει δυσκολία για τα 15 ευρώ. Έτσι παιδιά, σας παρακαλώ πολύ κάντε το γιατί εάν είναι έτσι όπως τα λέει ο Σάββας ο Σεφεριάδης…

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …350 από τον καθέναν…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ζητήσανε; Που πήγαν στον Πάπα της Ρώμης; Υπάρχουν και άλλοι δικηγόροι οι οποίοι είναι και καλοί και λογικά στα οικονομικά…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Στον κύριο Τζανίδη ο λόγος.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Μισό λεπτό κύριε Πρόεδρε, μένουμε στη θέση μας όσον αφορά την αποχή μας απ’ τα ψηφίσματα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και κυρίως για να μην χαλάσουμε την ομοφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως ιδέα μπορούμε να στραφούμε και κατά της διοικήσεως του νοσοκομείου, η οποία είναι ο ηθικός αυτουργός αυτή.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …να τους υποστηρίξει και ο κύριος Φωτιάδης δωρεάν, κοινωνική πολιτική κάνουμε…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …το έχω κάνει πολλές φορές…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μια φορά ακόμη τότε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ολοκληρώσαμε το συγκεκριμένο θέμα, ομόφωνα συμφωνούμε. Προχωρούμε στο επόμενο, πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η κυρία Τρέλλη, την έχετε επίσης μπροστά σας, την έχετε δει, έχετε ενημερωθεί. Υπάρχει πρόταση ψηφίσματος για τον ΕΜΦΙΑ. Κυρία Τρέλλη ορίστε.

Πρόταση Ψηφίσματος Για ΕΝΦΙΑ

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος. Την καταθέτουμε κατ’ αρχήν, έγινε γνωστό για παράδειγμα ο Δήμος Ορεστιάδας θα πληρώσει 165.000 για ΕΜΦΙΑ. Εμείς απ’ ότι ρωτήσαμε εδώ στις υπηρεσίες μας δεν έχει έρθει ακόμη γιατί δεν έχει ελεγχθεί το Ε9 κτλ. Καταλαβαίνετε ότι και οι Δήμοι θα χαρατσωθούν άγρια με τον ΕΜΦΙΑ. Το ένα σκέλος είναι αυτό. Το δεύτερο αφορά τις οικογένειες βέβαια, γιατί σήμερα κάνουμε πολύ κουβέντα για την οικονομική κατάσταση των δημοτών, χαρατσώνει τους πάντες, για πρώτη κατοικία και για δεύτερη λέμε εμείς. Εμείς θέλουμε να μπει ζήτημα βέβαια από την ΚΕΔΕ και απ’ όσο γνωρίζω έχει βγει ψήφισμα μόνο για το ένα σκέλος όσον αφορά τους Δήμους, να απαλλαγούν οι Δήμοι δηλαδή από την πληρωμή του ΕΜΦΙΑ. Εμείς βάζουμε και τα δυο σκέλη και για τους εργαζόμενους και για τους Δήμους. Το έχετε μπροστά σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κυρία Τρέλλη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Νομίζω ότι συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε όλοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Συμφωνούμε; Κάποιος θέλει να μιλήσει, ορίστε ο κύριος Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Ναι απλώς δυο πράγματα θα ήθελα να πω στο συγκεκριμένο, θέμα την άποψή μας ως δημοτική παράταξη. Εκείνο που θα ‘θελα να πω είναι ότι τουλάχιστον με την δική μου πολιτική αντίληψη, ο συγκεκριμένος φόρος, αποτελεί τον πιο αριστερό φόρο που έχει τεθεί στη χώρα μας. Ο ΕΜΦΙΑ ουσιαστικά είναι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, είναι η φορολόγηση του κεφαλαίου, το οποίο μάλιστα είναι ακινητοποιημένο, και ειλικρινά απορώ πως αριστερές δυνάμεις στρέφονται κατά αυτής εδώ της φορολόγησης, και βέβαια συμπεριλαμβάνει σε ένα μικρό μέρος και εργαζομένους, αλλά το μεγαλύτερο μέρος στρέφεται κατά ανθρώπων, των κεφαλαιοκρατών, οι οποίοι έχουν ακινητοποιημένο κεφάλαιο σε ακίνητη περιουσία. Αυτό θα ήθελα να συμπληρώσω όσον αφορά τον ΕΜΦΙΑ, εμμένουμε στην αποχή μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κύριε Τζανίδη…

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …καθόλου αριστερό δεν είναι αυτό, συγγνώμη την πληρώνουν ακόμη και οι αγρότες που έχουν ένα μικρό χωραφάκι…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω και εγώ ως Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Έβρου, δεν είναι καθόλου αριστερό. Προχωράμε, θέλετε κάτι κύριε Δήμαρχε…

ΕΚΤΑΚΤΑ – ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ναι κύριε Πρόεδρε δύο έκτακτα θέματα εκτός ημερησίας. Το ένα κύριε Πρόεδρε αφορά την επίσκεψη του Πατριάρχη των Αρμενίων που ήρθε στην Αλεξανδρούπολη προχθές. Ευγενώς του κάναμε ένα γεύμα με τη συνοδεία του, όπως μας προτάθηκε από την Μητρόπολη, το γεύμα στοίχησε 1.150 ευρώ, δεν είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο όμως πιο μπροστά για να το βάλουμε θέμα προς ψήφιση. Νομίζω ότι ήταν μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα, έχει έδρα τη Συρία και είναι Οικουμενικός Πατριάρχης των Αρμενίων σε όλο τον κόσμο, με πρωτοκαθεδρίες υψηλών προδιαγραφών σε πολλά παγκόσμια φόρουμ. Πήρα λοιπόν το θάρρος και χωρίς να υπάρχει Δημοτικό Συμβούλιο, κάναμε ως Δήμος Αλεξανδρούπολης, παριστάμενος εγώ μόνο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κανένας άλλος για να μην αυξήσουμε το ποσό και πιστεύω ότι δεν θα έχει κανείς αντίρρηση. Έχει κανείς αντίρρηση; Όχι. Το δεύτερο θέμα κύριε Πρόεδρε, μου έφερε εχθές ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ένα μνημόνιο συνεργασίας για το Open Mall. Θέλουν στο υπουργείο, όπου χρηματοδοτεί με περίπου 185.000 ευρώ αυτήν την προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου και η οποία θα γίνει μέσω του Δήμου Αλεξανδρούπολης, είναι ο έκτος Δήμος που επέλεξαν ή εάν θέλετε ο έκτος Εμπορικός Σύλλογος σε έκτη πόλη, μαζί να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο λέει, να σας διαβάσω λίγο στο τέλος για να μπείτε στο νόημα: «…ο Εμπορικός Σύλλογος να αναγνωρίσει και να προτείνει, ο δε Δήμος Αλεξανδρούπολης να προβεί έγκαιρα σε οποιαδήποτε παρεμβάσεις απαιτηθούν στο ισχύον θεσμικό και κοινωνικό πλαίσιο και να λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις θα χρειαστούν στο πλαίσιο των νόμιμων διαδικασιών των κείμενων διατάξεων ώστε να καταστήσουν […] και αποδοτική την λειτουργία του πιλοτικού ανοικτού εμπορικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη, εφ’ όσον επιλεγεί για χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας…». Δηλαδή δεν επιβαρυνόμεθα ούτε με ένα ευρώ. Αυτό το μνημόνιο θα ισχύει μόνο εάν χρηματοδοτηθεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης από το υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας. Εντάξει; Χρειάζεται να πάρουμε απόφαση και να το στείλουμε στο υπουργείο, γι’ αυτό το φέρνω ως έκτακτο.

Δραμανίδου Νίκη (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Αυτό το Open Mall τι θα στεγάσει;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν στεγάζει, θα σας πω ακριβώς τι θα γίνει. Πρώτον Σήμανση της πιλοτικής περιοχής αστικών παρεμβάσεων του ανοικτού εμπορικού κέντρου. Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Διευκόλυνση […] Αυτά είναι, δηλαδή με κάποιες υποδείξεις θα διευκολύνουμε τους ερχόμενους στο Κέντρο, θα οριοθετηθεί το Κέντρο με χρήματα τα οποία θα δοθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης. Εντάξει παιδιά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κύριος Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Όσον αφορά το θέμα του Open Mall έχουμε εκφραστεί και προεκλογικά, εμείς πιστεύουμε ότι ουσιαστικά δεν θα ωφελήσει κανένα αυτή η σκοπούμενη διαδικασία στην οποία θέλουμε να ενταχθεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για το λόγο ότι πρέπει να γίνει η απομάκρυνση του ΚΤΕΛ από την συγκεκριμένη περιοχή. Και μόνο η ύπαρξη του ΚΤΕΛ αποτελεί τροχοπέδη για ένα Ανοικτό Εμπορικό Κέντρο. Γι’ αυτό λόγο θα ψηφίσουμε λευκό.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Κύριε Πρόεδρε να πω μονάχα σε αυτό με την ευκαιρία, ότι με το ΚΤΕΛ καθόμαστε στο ίδιο το τραπέζι μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα και ψάχνουμε να βρούμε λύση. Μέσα στο 2015 θα βρεθεί λύση. Ήδη υπάρχουν 3–4 προτάσεις τις οποίες τις διερευνούμε, κυρίως το ΚΤΕΛ.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Το εύχομαι κύριε Πρόεδρε και θα έχετε την συμπαράστασή μας στο θέμα αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Άλλο ένα θέμα εκτός ημερησίας διάταξης είναι τα έξοδα διαμονής του κυρίου Παναγιώτη Ζητάκη για τη συμμετοχή του στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και είναι μια επίσκεψη το μήνα στην Αθήνα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Όχι εισιτήριο, το εισιτήριο πληρώνεται από το Δίκτυο, έξοδα διαμονής, το ξενοδοχείο δηλαδή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …για μια διανυκτέρευση το μήνα για τη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ναι ο κύριος Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Θα παρακαλούσα το προεδρείο όταν έρχονται τέτοια θέματα που άπτονται οικονομικού ενδιαφέροντος να υπάρχει και η ανάλογη κοστολόγηση, δηλαδή να μας λέτε συγκεκριμένα για ποιο ποσό…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …60 ευρώ τον μήνα ορίζεται εκ του νόμου…

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): …καθορίζονται από τον νόμο αυτά κ. Τζανίδη και είναι 60 ευρώ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …Συμφωνούμε γι’ αυτό το συγκεκριμένο; Εγκρίνεται ομόφωνα. Ολοκληρώθηκαν τα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης και προχωρούμε με τα θέματα 18 έως 23 της ημερησίας διάταξης με εισηγητή τον κύριο Παντελίδη.

ΘΕΜΑΤΑ 18-23

ΘΕΜΑ 18 Έγκριση Έκθεσης Εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ»

ΘΕΜΑ 19 Έγκριση Έκθεσης των Εκκαθαριστών επί του τελικού Ισολογισμού λήξης της εκκαθάρισης της «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΕΡΩΝ»

ΘΕΜΑ 20 Έγκριση Έκθεσης των Εκκαθαριστών επί του τελικού Ισολογισμού λήξης της εκκαθάρισης της «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ»

ΘΕΜΑ 21 Έγκριση Έκθεσης των Εκκαθαριστών επί του τελικού Ισολογισμού λήξης της εκκαθάρισης της «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΕΡΩΝ»

ΘΕΜΑ 22 Έγκριση Έκθεσης των Εκκαθαριστών επί του τελικού Ισολογισμού λήξης της εκκαθάρισης της ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΘΕΜΑ 23 Έγκριση Έκθεσης Εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης «ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΦΕΡΩΝ (Α.ΜΗ.Κ.Ε.Κ.Κ.Α.Φ)».

Ο λόγος στον κ. Παντελίδη.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν προχωρήσω για να αναπτύξω τα θέματα της Εκκαθάρισης των Δημοτικών Επιχειρήσεων θέλω να πω προς το προεδρείο πως διετέλεσα δημοτικός σύμβουλος για 2 τετραετίες, μετά από 8 χρόνια ένα θέμα το οποίο ταλάνιζε όλους εμάς τους δημοτικούς συμβούλους όταν είχαμε δημοτικό συμβούλιο και ποια ενημέρωση είχαμε και με κάποιες εισηγήσεις, διαπίστωσα σήμερα, αυτές τις λίγες μέρες που έχω στη θέση του αντιδημάρχου, ότι υπάρχει μια σαφή βελτίωση και μπράβο συγχαρητήρια πιστεύω στον προηγούμενο Πρόεδρο του ΔΣ τον κύριο Αγγλιά και πιστεύω ότι και ο καινούργιος Πρόεδρος θα συνεχίσει αυτό που παρατηρώ, δηλαδή, ότι υπάρχουν εισηγήσεις σε όλα τα θέματα και αυτό βοηθάει πάρα πολύ στη λειτουργία του ΔΣ και σε μας όλους και θα παρακαλούσα όλους ανεξαιρέτως τους δημοτικούς συμβούλους, την στιγμή που έχουν έγκαιρα τα θέματα και τις εισηγήσεις, οποιαδήποτε απορία, οποιαδήποτε διευκρίνιση θέλουν, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα μπορούν να έρθουν και στο δικό μου το γραφείο αλλά πιστεύω και σε όλους τους συναδέλφους για να διευκρινιστούν οι όποιες απορίες έχετε. Έτσι θα διευκολυνθούμε πάρα πολύ όλοι εδώ στο ΔΣ για να προχωρούμε τα θέματα πιο δημιουργικοί για το καλό της πόλης μας και να μην ερχόμαστε σε αντιπαραθέσεις. Οι όποιες δε διευκρινήσεις θα γίνονται νομίζω ότι θα ικανοποιούν όλους τους συναδέλφους.

Προχωρώντας σε αυτές τις 5 εκκαθαρίσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων κύριε Δήμαρχε, διαπιστώνω ότι μετά από την επιβάρυνση των δημοτών με ένα ποσό 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, από τις υποχρεώσεις της ΔΕΠΕΑ, καλείται το ΔΣ, εμείς όλοι μαζί, την επόμενη 5ετία να επωμισθούμε και τις υποχρεώσεις οι οποίες μείναν μετά από αυτές τις 5 εκκαθαρίσεις…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …που καλύπτουν πιο χρονικό διάστημα;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …θα τις πούμε αναλυτικά κύριε Δήμαρχε… …και να ξέρετε ότι θα περιμένουμε, κύριε Δήμαρχε θα πρέπει να το δούμε και αυτό το θέμα, και την τελική εκκαθάριση της ΔΕΠΕΑ. Δεν ξέρω σε ποιο ποσό είναι. Από τις 5 εκκαθαρίσεις που είναι εδώ, ο εκκαθαριστής ο ορκωτός λογιστής που είναι εδώ ο κύριος Βαρλάμης και θα μας πει αναλυτικά αν χρειαστεί, ότι οι υποχρεώσεις και των 5 Δημοτικών Επιχειρήσεων είναι περίπου 750.000 ευρώ και που θα επωμισθεί το βάρος ο Δήμος. Βέβαια υπάρχουν μέσα, θα δείτε, και κάποιες απαιτήσεις, κάποια ποσά, θα δούμε το αν και πως θα μπορέσουμε σε αυτές τις απαιτήσεις εμείς να μειώσουμε τις υποχρεώσεις. Επομένως οι υποχρεώσεις αυτές οι περισσότερες είναι προς το ΙΚΑ, προς την Εφορία, σε κάποιους εργαζόμενους και προς την τράπεζα. Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα ποσά τα οποία είναι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ και προς την Εφορία θα καταστούν ληξιπρόθεσμα και θα υπαχθούν σε ρυθμίσεις. Επομένως καλό θα ήταν να δώσουμε τον λόγο στον κύριο Βαρλάμη που είναι εδώ για να μας πει αναλυτικά για την κάθε δημοτική επιχείρηση και εάν θέλετε διευκρινήσεις είμαστε εδώ για να το κάνουμε. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Σας ακούμε κύριε Βαρλάμη. Ο λόγος σε σας.

Βαρλάμης (Ορκωτός Λογιστής, Εκκαθαριστής): Χαιρετίζω το ΔΣ, σας συγχαίρω για την επιτυχία σας και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας. Θα ξεκινήσω με την ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς που παρέλαβα στην κάθε έκθεση, Υπόλοιπο στις 28/03/2014 ήταν Ενσώματες ακινητοποιήσεις 57.258 ευρώ. Μετά έχουμε τους Χρεώστες είναι 12. 416 ευρώ. Διαθέσιμα είναι 1.537 ευρώ. Το ταμείο έχει καταθέσεις όψεως 740 ευρώ. Υπόλοιπο λογαριασμού καταθέσεως όψεως και προθεσμίας είναι δεσμευμένο για κάποιο λόγο το ποσό των 740 ευρώ. Παθητικό: Κεφάλαιο 94.541,08 ευρώ. Υπόλοιπο ζημιών χρήσεως εις νέου 131.014,89 ευρώ. Ανάλυση βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων Προμηθευτές 22.757,70 Υποχρεώσεις […] Ασφαλιστικοί Οργανισμοί 22.074 και Πιστωτές διάφοροι 63.293,06. Αποτελέσματα Χρήσεως για τη τελευταία χρονιά ήταν παθητικά 1.497 ευρώ […] Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε να εγκρίνετε το τελικό ισολογισμό. Να συνεχίσω στις άλλες;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …κύριε Πρόεδρε μπορώ να έχω τον λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κύριε Παντελίδη σας ακούμε.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …πρέπει να πούμε εδώ κύριε Βαρλάμη το εξής, πιο απλά γιατί τις αναλύσεις που κάνετε… Εκείνο που θέλω να πω συνολικά γι’ αυτήν την επιχείρηση οι Υποχρεώσεις ανέρχονται σε 108.425 ευρώ. Και οι Απαιτήσεις 15.000 περίπου. Αυτό για να το ξέρετε ως αποτέλεσμα.

Βαρλάμης (Ορκωτός Λογιστής, Εκκαθαριστής): Ακριβώς έτσι είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εντάξει, ευχαριστούμε. Οι επικεφαλής των παρατάξεων αν θέλουν κάτι να που. Ο κύριος Φωτιάδης.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Θα ήθελα να ρωτήσω κύριε Πρόεδρε το εξής: έχουμε στα χέρια μας 2 εκθέσεις. Μια με 18/8/2014 η οποία λέει ότι δεν κατέστη δυνατή η παραλαβή των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας και μια δεύτερη με την ίδια ημερομηνία 18/08/2014, δεύτερη διορθωτική έκθεση η οποία μας λέει ότι ο λογιστής παραιτήθηκε και ο Πρόεδρος μας δήλωσε ότι δεν έχει περισσότερα στοιχεία. Συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις δραστηριότητες της επιχείρησης για το διάστημα 2011 – 20113; Δεύτερη ερώτηση. Στην πρώτη η οποία τροποποιείται και διορθώνεται με τη δεύτερη εισήγηση εμφανίζονται κάποιες ζημίες για το 2010. Αυτές οι ζημίες κύριε Βαρλάμη, δεν βλέπω το 2011 γιατί το 2010 δεν το αναφέρετε καθόλου. Στο 2011, αν καλώς μπορώ να διαβάσω, δεν φαίνεται να μεταφέρονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κύριε Βαρλάμη θα απαντήσετε συνολικά ή μία – μια;

Βαρλάμης (Ορκωτός Λογιστής, Εκκαθαριστής): Όχι να απαντήσω τώρα. Είχα κληθεί για να παραστώ στο ΔΣ, πιστεύω ότι ήταν στις 24 Αυγούστου δεν θυμάμαι ακριβώς, Αλλά το ΔΣ αναβλήθηκε λόγω του ότι δεν υπήρξε απαρτία. Τότε έφερα τους ισολογισμούς, με ημερομηνία όπως λέτε 18 Αυγούστου 2014 και επειδή δεν είχα ολοκληρώσει την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ, είχα γράψει εκείνα που είχα βρει μέχρι εκείνη την στιγμή και ζητούσα στην έκθεση αυτή που είχα κάνει, ζητούσα κάποια παράταση προκειμένου να ολοκληρώσω την έκθεση. Όσον αφορά αυτό που λέτε πράγματι ο λογιστής μου είπε ότι παραιτήθηκε και δεν είχε στοιχεία περισσότερα, μου έδωσε όμως τον ισολογισμό της 31/12/2010. Μέσα στο διάστημα, μέχρις ότου αναλάβω εγώ, απ’ ότι ρώτησα και στο Δήμο και στο λογιστή, δεν υπήρξε καμιά δραστηριότητα. Από ‘κει και πέρα κατέφυγα στις τράπεζας και συγκεκριμένα απ’ τα extre των τραπεζών ανέλυσα και έβγαλα τα συμπεράσματα αυτά τα οποία και παραθέτω. Τώρα ρωτήσατε κάτι άλλο, αν θυμάμαι καλά εκτός από αυτό για τις ζημίες; Νομίζω ότι είναι στο 2010. Το 2010 και το 2011 δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα γι’ αυτό και είναι ακριβώς τα ίδια πράγματα. Και φαίνεται στο 2012 το υπόλοιπο του 2010 και του 2011, 87.216. Αν κοιτάξετε κάτω στον ισολογισμό στις 28/03/2011, δηλαδή 3 μήνες απ’ το 2011 αφού είχε τελειώσει η 32/12/2010, το υπόλοιπο ήταν 87.216 το οποίο και μεταφέρεται. Δεν ξέρω αν σας κάλυψα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κύριος Μιχαηλίδης.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Μια ερώτηση θα κάνω, δεν το άκουσα καλά. Έχει κατατεθεί ισολογισμός αυτός από την επιχείρηση, όπως και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις; Αν υπάρχει ο ισολογισμός του 2010; Έχει κατατεθεί; Ναι, γιατί απλώς έχω μια πληροφόρηση ότε δεν έχει κατατεθεί.

Βαρλάμης (Ορκωτός Λογιστής, Εκκαθαριστής): Έχει κατατεθεί, τον έχω στο αρχείο.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Θα παρακαλούσα ένα αντίγραφο του ισολογισμού του 2010 να έχουμε.

Βαρλάμης (Ορκωτός Λογιστής, Εκκαθαριστής): Βεβαίως θα σας δώσω. Μα σε αυτά στηρίχθηκα εγώ για την έκθεσή μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Έχετε κάτι άλλο να παρατηρήσετε; Ο κύριος Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Από την έρευνα που έχετε κάνει εσείς, διαπιστώσατε ότι το 2011 και το 2012 δεν έχει κάνει καμία δραστηριότητα;

Βαρλάμης (Ορκωτός Λογιστής, Εκκαθαριστής): Για την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ μιλάμε; Όχι καμία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κύριε Τζανίδη. Η κυρία Ιτζεμπελίδου έχει το λόγο.

Ιντζεπελίδου Ελένη (Πόλη & Πολίτες): Εγώ μια ερώτηση θέλω να κάνω για τις εκκαθαρίσεις. Λόγω του ότι στη ΔΕΠΕΑ έγινε εκκαθάριση κύριε Βαρλάμη και μετά υπήρξανε προμηθευτές…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν έχουμε την ΔΕΠΕΑ εδώ πέρα…

Ιντζεπελίδου Ελένη (Πόλη & Πολίτες): …όχι άλλο θέλω να πω, ως παράδειγμα το φέρνω. Υπάρχει περίπτωση σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις που εμείς σήμερα θα εγκρίνουμε τις εκκαθαρίσεις, στο μέλλον να εμφανιστούν προμηθευτές που να διεκδικήσουν ή τώρα που το ψηφίζουμε τελειώνει εδώ; Εμείς δηλαδή θα είμαστε υπεύθυνοι αργότερα αν σε περίπτωση κάποιος προμηθευτής πει ότι δεν με ενέταξε ο κύριος Βαρλάμης στον πίνακα χρεών; Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε γι’ αυτό;

Βαρλάμης (Ορκωτός Λογιστής, Εκκαθαριστής): Αυτά που έχω βρει, αυτά είναι. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι άλλο, κάποιες άλλες υποχρεώσεις. Γι’ αυτό και η έρευνα κράτησε τόσο πολύ για να είμαστε σίγουροι. Με μεγάλη προσπάθεια μπορέσαμε και βγάλαμε αυτές τις εκθέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Προχωρούμε σε ψηφοφορία. Υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Απλώς μια διευκρίνιση, ο ισολογισμός του 2010 έχει περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο; Η πληροφορία που έχω είναι ότι δεν έχει περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο. Εκτός από τις επιχειρήσεις της Αλεξανδρούπολης, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, οι ισολογισμοί, έχουν περάσει από Δημοτικό συμβούλιο; Το ρωτάμε, γιατί εάν επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός ότι δεν έχει εγκριθεί ο ισολογισμός του 2010, ότι δεν έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα το ψηφήσουμε κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ναι κυρία Δραμανίδου…

Δραμανίδου Νίκη (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …αποδεικνύεται ότι οι δημοτικές τέτοιες κοινωφελής επιχειρήσεις από την δεκαετία του 80, δεν μπορέσαν να λειτουργήσουν ως νησίδες στον σύνδεσμο με τον σκληρό καπιταλισμό, και δυστυχώς θα φεσωνόμαστε όλοι μας και πολύ άγρια.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …συμφωνώ!!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …προχωρούμε, ο κύριος Γερακόπουλος.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Ο ισολογισμός του 2010, έχει ξεκαθαριστεί, δεν υπήρχε ζήτημα να μπει σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί είχαν μπει ήδη οι εκκαθαριστές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κύριος Βαρλάμης.

Βαρλάμης (Ορκωτός Λογιστής, Εκκαθαριστής): Σας είπα ότι ο ισολογισμός του 2010 υπάρχει. Δεν γνωρίζω εάν έχει περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Προχωράμε, υπάρχει κάποιος που διαφωνεί και καταψηφίζει;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Η παράταξη ΑΝ.Α.Σ.Α. καταψηφίζει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …με αιτιολογικό;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …με αιτιολογικό ότι δεν έχει περάσει ο ισολογισμός από Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ο κύριος Τζανίδης;

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …λευκό με το ίδιο αιτιολογικό κύριε Πρόεδρε.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Μπορώ κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ κ. Γκότση.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να γνωρίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί χρηματικά εντάλματα και οφειλές προς τρίτους σε αυτές τις επιχειρήσεις και εδώ και ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουνε εισπράξει τα χρήματά τους. Να το έχουμε αυτό υπ’ όψη μας, ότι οι πολίτες δεν ευθύνονται σε τίποτα, τόσο καιρό να έχουν κόψει τα εντάλματά τους και να μην μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους. Έχουν καταβάλει τον ΦΠΑ, έχουν πληρώσει φορολογία και είναι επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την τοπική αγορά.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Κύριε Βαρλάμη, μια διευκρίνιση σας παρακαλώ. Αν υποθέσουμε ότι δεν πέρασε ο ισολογισμός του 2010, από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2011, εσείς σε αυτές τις εκκαθαρίσεις συμπεριλάβατε και όλα τα οικονομικά στοιχεία του 2010;

Βαρλάμης (Ορκωτός Λογιστής, Εκκαθαριστής): …βεβαίως…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Άρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Βαρλάμης (Ορκωτός Λογιστής, Εκκαθαριστής): …έχω την γνώμη ότι δεν υπάρχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν ο κύριος Φωτιάδης.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Εμείς θα ψηφίσουμε επιεικώς λευκό για τον λόγο ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνη μιας εκκαθάρισης εδώ πέρα που το λέει, γιατί μέσα σε 2 σελίδες δεν μπορείς να γνωρίζεις την διαχείριση. Ενδεικτικά και μόνο θα πω ότι το έλλειμα στις 28/03 ήταν 87.000 ευρώ και χωρίς να λειτουργεί η επιχείρηση, μας το επιβεβαίωσε ο κύριος Βαρλάμης, το έλλειμα, η ζημιά είναι 131.000 ευρώ. Έχουμε 45.000 πλέον σε μια επιχείρηση που δεν λειτουργούσε επί 3 χρόνια. Γι’ αυτό ψηφίζουμε θα έλεγα λευκό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κύριος Δήμαρχος έχει τον λόγο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Κατ’ αρχήν, το ξέρει και ο συνάδελφος ο κύριος Φωτιάδης, μπορεί μια επιχείρηση χάριν της εκκαθαρίσεως να λειτουργεί και να κινεί κάποια οικονομικά μεγέθη. Το γεγονός κύριε Βαρλάμη, το οποίο ανέφερε και ο κύριος Φωτιάδης, ότι μπορεί να μην υπάρχουν κάποια μεγέθη μέσα, σε κάποιον ισολογισμό από αυτόν που δίδεται εσείς, εμείς ως σώμα στηριζόμαστε μόνο πάνω στα δικά σας δεδομένα. Στην δικιά σας έγκριση. Εμείς δεν στηριζόμαστε σε άλλα στοιχεία. Στηριζόμαστε μόνο στην έκθεση του Ορκωτού Λογιστή. Επομένως ότι άλλο κάνει […] οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα υπερψηφίσουν την εκκαθάριση, βάσει της εκθέσεως του Ορκωτού Λογιστή. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, για να μην τρομοκρατούμε και για να μην κινδυνολογούμε, έτσι. Και αυτή είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί κανείς εισαγγελέας, να μας πει αααα ξεχάσατε αυτό. Εγώ το ξέχασα; Ο νόμος ορίζει ότι ο Ορκωτός Λογιστής κάνει την έκθεση και εγώ επί της εκθέσεως εγκρίνω ή δεν εγκρίνω. Άρα όταν λέτε λευκό σημαίνει ότι δεν εγκρίνεται την έκθεση αυτή και αιτιολογήστε τι από αυτήν την έκθεση δεν εγκρίνετε; Τι από αυτά τα νούμερα δεν εγκρίνετε; Αυτή είναι η αλήθεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Θέλει κάποιος να απατήσει κάτι; Ορίστε ο κύριος Βαμβακερός.

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε, εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι που καλούμαστε να ψηφίσουμε την εισήγηση του ορκωτού λογιστή, δεν έχουμε καμία ανάμειξη με την διαχείριση των προηγούμενων ετών σε αυτούς τους οργανισμούς. Απλά αναλαμβάνουμε στην ουσία 500.000 ευρώ συνολικά χρέη ως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό για να το ξέρουν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε για την επισήμανση. Είπαμε λευκό ψηφίζουν οι κύριοι: Φωτιάδης, Βουλγαρίδης, Γουδουλάκης, Θυμιανίδης, Ταρτανής, οι κύριοι Γιαννόπουλος, Τζανίδης, Μιχαηλίδης, Καρυπίδης, Αραμπατζής…

Γιαννόπουλος Ιωάννης (Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ): …κύριε Πρόεδρε μπορώ να κάνω μια ερώτηση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ορίστε…

Γιαννόπουλος Ιωάννης (Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ): …κύριε Βαρλάμη λέτε εδώ σε κάποιο σημείο: «…ζητώ να με απαλλάξετε από κάθε ευθύνη…». Η ερώτηση είναι υπάρχουν ευθύνες; Και αν ναι ποιος θα τις καταλογίσει;

Βαρλάμης (Ορκωτός Λογιστής, Εκκαθαριστής): Μετά από κάθε εκκαθάριση, από κάθε ισολογισμό όπως λειτουργούν στις εταιρείες, ισχύει εσαεί εν πάση περιπτώση, πρέπει για κάθε ισολογισμό, ανεξάρτητα από την εκκαθάριση πρέπει να υπάρξει απαλλαγή από το δημοτικό συμβούλιο, από την γενική συνέλευση α\εάν πρόκειται για ΑΕ. Είναι το αυτονόητο, εφόσον μου αναθέτετε κάποια δουλειά, σας δίνω τα στοιχεία και οφείλετε να με απαλλάξετε…

Γιαννόπουλος Ιωάννης (Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ): …η ερώτησή μου λέει, ζητάτε να σας απαλλάξουμε, εμμέσως δηλαδή θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες…

Βαρλάμης (Ορκωτός Λογιστής, Εκκαθαριστής): …όχι, είναι η διαδικασία…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ μην μιλάτε, παρακαλώ…

Βαρλάμης (Ορκωτός Λογιστής, Εκκαθαριστής): …ζητάω να με απαλλάξετε διαφορετικά να μου αποδώσετε ευθύνη και να μου πείτε τι έχω κάνει …σε τελική ανάλυση. Κατ’ αυτό το νόημα. Διαφορετικά μου λέτε γι’ αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να σας απαλλάξουμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …λοιπόν προχωράμε, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Και περνάμε στο επόμενο θέμα το οποίο είναι το 60…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …κύριε Πρόεδρε, έχουμε από 19 μέχρι το 23 για την εκκαθάριση των υπόλοιπων επιχειρήσεων…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ναι έχετε δίκιο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε Πρόεδρε είναι ίδια περίπτωση για όλες τις υπόλοιπες…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …να τι θέσουμε σε ψηφοφορία για όλες; 19 μέχρι 23; Ορίστε ο κύριος Παντελίδης.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Κύριε Πρόεδρε να πω κάτι για το προηγούμενο. Αν θα δείτε μέσα, εγώ το θεώρησα επειδή το έχετε στα χέρια σας, θα δείτε ότι η διαφορά από το 2011 μέχρι το 2013 ένα ποσό μόνο 22.000 ευρώ είναι το ΙΚΑ. Το ΙΚΑ είχε την υποχρέωση να κάνει αυτό που έπρεπε. Γιατί άκουσαν έναν να λέει ότι αφού δεν λειτουργούσαν δημιούργησαν χρέη. Και να πούμε επιγραμματικά για τις επόμενες, συγκεντρωτικά τις υποχρεώσεις και εσείς αν θέλετε μετά…. Για το 19ο θέμα που συζητάμε την ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΕΡΩΝ, οι υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό των 229.000 ευρώ. Θα σας πως συνολικά και εσείς ψηφίστε ότι θέλετε. Για το 20ο θέμα, την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ οι υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό των 61.363 ευρώ. Για το 21ο θέμα, την ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΕΡΩΝ οι υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό των 183.697 ευρώ. Για το 22ο θέμα, την ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ οι υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό των 29.823 ευρώ. Και για το 23ο θέμα, την ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΦΕΡΩΝ οι υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό των 131.948 ευρώ. Αυτές είναι οι υποχρεώσεις. Επειδή άκουσα προηγούμενος να λέτε όταν μια επιχείρηση βρίσκεται σε εκκαθάριση εκ των πραγμάτων και να μην έχει κάποια δραστηριότητα εμπορική, είχε δαπάνες. Υπάρχουν εναλλαστικές δαπάνες. Είπε κάποιος δεν είχε δραστηριότητα και έκανε δαπάνες. Και βέβαια θα έχει δαπάνες. Θα σας πω ένα παράδειγμα, όταν σε μια από τις προηγούμενες επιχειρήσεις που ψηφίσαμε, μπήκε σε εκκαθάριση είχε το 2011 ΙΚΑ 1.720 ευρώ και το 2014 έφτασε στα 22.000 ευρώ από πρόστιμα του ΙΚΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν, δια ανατάσεως των χειρών παρακαλώ, ποιοι ψηφίζουν λευκό για όλες τις εκκαθαρίσεις; Ο κύριος Φωτιάδης, Βουλγαρίδης, Γουδουλάκης, Θυμιανίδης, Ταρτανής, οι κύριοι Γιαννόπουλος, Τζανίδης, Μιχαηλίδης, Καρυπίδης, Αραμπατζής. Εγκρίνονται κατά πλειοψηφία. Περνούμε στο επόμενο θέμα, το νούμερο 60. Επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Το οποίο προτείνουμε να συζητηθεί κατά προτεραιότητα. Είναι ένα θέμα που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 και εάν το αφήσουμε για το τέλος πιθανόν να έχουν αποχωρήσει κάποιοι συνάδελφοι και να μην είναι αρκετός ο αριθμός. Παρακαλώ να μοιραστούν τα ψηφοδέλτια. Οι υποψήφιοι είναι ο κύριος Βατματζίδης Χρήστος και Παπανικολόπουλος Νικόλαος.

Θέμα 60: Επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης (Εισηγ.: κ. Δήμαρχος)

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ναι κύριε Τζανίδη…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …εγώ και η παράταξή μου, δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει και δεύτερη υποψηφιότητα γι’ αυτό θα παρακαλούσα να αναβληθεί η συζήτηση επί του θέματος προκειμένου να διερευνήσουμε τις ικανότητες και του ετέρου υποψηφίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κύριε Τζανίδη, η προθεσμία υποβολής υποψηφίων ήταν μέχρι τις 18:00 η ώρα σήμερα. Δηλαδή εάν κάποιος έφερνε υποψηφιότητα σήμερα είμασταν υποχρεωμένοι ως Δημοτικό Συμβούλιο να την δεχτούμε. Μέχρι και την ώρα έναρξης του ΔΣ.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ναι κυρία Τρέλλη…

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Εμείς από θέση αρχής, γι’ αυτό το όργανο, δεν το αποδεχόμαστε για το συγκεκριμένο ρόλο που παίζει και απέχουμε από την διαδικασία και δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ λοιπόν απέχει από την διαδικασία. Ο κύριος Δήμαρχος εισηγείται το συγκεκριμένο θέμα. Ο λόγος στον κύριο Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Λοιπόν συνάδελφοι, σας παρακαλώ πάρα πολύ μην μιλάτε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ λίγη ησυχία για να ακουγόμαστε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …γιατί ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Όσοι το παρακολούθησαν και το παρακολούθησαν στα 3,5 χρόνια, διαπιστώσανε ότι όταν πρόκειται περί ενός σωστού Συμπαραστάτη του Δημότη, ο οποίος έχει κατάρτιση, έχει και εμπειρία ζωής, έχει και γνώσεις ιδιαίτερες επί των αντικειμένων επιστημονικές, λύνει προβλήματα για τους δημότες και προσέξτε, όταν λύνει προβλήματα των δημοτών, συγκρούεται με την δημοτική αρχή, τότε διευκολύνει την δημοτική αρχή. Διότι μια γνωμοδότηση του Συμπαραστάτη του Δημότη, σπάει τα κύματα πάνω του και έρχονται τα συγκρουόμενα μέρη και θέλουν δεν θέλουν ομονοούν περί της γνωμοδοτήσεως αυτής. Τρεισήμισι χρόνια λοιπόν έχω να καταθέσω την μαρτυρία μου ότι ο Συμπαραστάτης του Δημότη, ήταν ένας άνθρωπος, έντιμος, με αξιοπρέπεια κοινωνική, ο οποίος έδωσε αποκλειστικά το βάρος, στην εξυπηρέτηση του δημότη και των επιχειρήσεων βέβαια που λειτουργούν μέσα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Και επίσης ταυτόχρονα για τους λόγους που σας είπα, ότι δηλαδή σε καίρια θέματα, όπως θυμάμαι το πολυκατάστημα που πήγε να λειτουργήσει, έπιασε τον νομικό σφυγμό, με αποτέλεσμα να καταλαγιάσουν όλοι και να αποδεχθούν το νομικό έρεισμα της […] του Συμπαραστάτη του Δημότη. Αλλά και πολλές άλλες περιπτώσεις. Εγώ λοιπόν, χωρίς να βλέπω πρόσωπα, γιατί υπάρχουν δυο υποψήφιοι. Ο ένας είναι ο Νίκος Παπανικολόπουλος και ο άλλος είναι ο Χρήστος ο Βασματζίδης. Εγώ καταθέτω την μαρτυρία μου και την απόλυτη αλήθεια των λόγων μου, ότι δοκιμάστηκε ο Βασματζίδης και πέτυχε. Αξιολογώ σωστά μέσα από την κοινωνική του συμμετοχή και τον Νίκο. Είναι ένα αξιόλογο στέλεχος της κοινωνίας μας. Έχει δοκιμαστεί όμως ο Βασματζίδης, ξέρω τα προτερήματά του και έχει και εξειδικευμένες νομικές γνώσεις που είναι πάρα πολύ βασικό. Θα πω δε και το άλλο. Σε όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή σε 325 Δήμους μόνο 15 Συμπαραστάτες του Δημότη υπάρχουν. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ακριβώς δεν μπόρεσαν λόγω μια αντιπολιτευτικής τακτικής, ή μιας κακής συμπολιτευτικής τακτικής να ομονοήσουν οι παρατάξεις σε ένα πρόσωπο με αντικειμενικά κριτήρια. Γι’ αυτό 310 περίπου Δήμοι δεν έχουν Συμπαραστάτη του Δημότη. Ένας θεσμός, που κάποιοι είπαν πως είναι αποτυχημένος, ακριβώς γιατί δεν μπόρεσαν να τον εκλέξουν. Οι Δήμοι όμως που μπόρεσαν και φτάσανε σε μια συνεννόηση και επέλεξαν με την ειδική πλειοψηφία των 2/3, έναν Συμπαραστάτη του Δημότη, τουλάχιστον εγώ τις γνωμοδοτήσεις που είχα, σε όσους Δήμους είχαν Συμπαραστάτη του Δημότη, μόνο όφελος αποκόμισαν. Γι’ αυτό παρακαλώ έχοντας υπ’ όψη αυτά που σας είπα, σας παρακαλώ, χωρίς αντιπολιτευτική τακτική ή συμπολιτευτική διάθεση, ομονοώντας όλοι, επιλέξτε ένα πρόσωπο από τα δυο, αλλά όμως να το επιλέξουμε και να έχουμε Συμπαραστάτη του Δημότη. Η απόλυτη διάσπαση σημαίνει ότι δεν θα έχουμε Συμπαραστάτη του Δημότη γιατί δεν μπορεί να επιτευχθεί το ποσοστό των 2/3 που είναι η ειδική πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε, θα ήθελα εάν έχει ο… ορίστε ο κύριος Τζανίδης…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …μισό λεπτό κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα και εγώ λίγο να προσθέσω την προσωπική μαρτυρία όσον αφορά τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη […] ο οποίος εφαρμόστηκε για την περιοχή μας και αναφερόμενος στο πρόσωπο του συναδέλφου του Χρήστου Βασματζίδη, πραγματικά τήρησε κατόπιν δικιάς του προσπάθειας και της ανεξαρτησίας την οποία έχω διαπιστώσει ότι διατήρησε από την Δημοτική Αρχή. Νομίζω ότι πέτυχε αυτός ο θεσμός. Από την άλλη όμως για να μην αφήσουμε κάποια σκιά όσον αφορά το πρόσωπο του Χρήστου Βασματζίδη, γι’ αυτό θα επιμείνω πάλι μήπως θα μπορούσαμε να αναβάλουμε την συζήτηση προκειμένου να δούμε και τις ικανότητες και του άλλου υποψηφίου και εφόσον υπάρχουν γιατί δεν είναι σε γνώση μας οι υπόλοιπες ικανότητες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ακριβώς αυτό ήθελα να πω οι δυο υποψηφιότητες, του κυρίου Παπανικολόπουλου και του κυρίου Βασματζίδη, μπορούν να υποστηριχθούν από τους ίδιους, εάν θέλουν να πάρουν τον λόγο, ο κύριος Παπανικολόπουλος πρώτα… είναι εδώ;

Παπανικολόπουλος Νίκος (Υποψήφιος Συμπαραστάτη του Δημότη): Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες για την επιτυχία του θεσμού εκ μέρους του κυρίου Χρήστου Βασματζίδη, πλην όμως και εγώ δημοκρατικά κατέθεσα την αίτησή μου, κατέθεσα και το βιογραφικό μου. Έχω στη δημόσια διοίκηση πάνω από 30 χρόνια εμπειρία για θέματα και ποινικά και διοικητικά και να επισημάνω 2 πράγματα. Ο νομοθέτης προβλέπει τον συμπαραστάτη και όχι συνήγορο. Συνεπώς δεν πρέπει να είναι πτυχιούχος νομική ή δικηγόρος. Το ξαναλέω προβλέπει συμπαραστάτη. Ένα είναι αυτό και ένα δεύτερο, ότι εγώ δεν έχω καμία επαγγελματική δραστηριότητα, απέχω από κάθε συλλογική ή επαγγελματική δραστηριότητα και μπορώ να αφιερώσω και μπορώ να αφιερώσω όλο τον χρόνο, δεν έχω καμία επαγγελματική υποχρέωση στον Δήμο και στους δημότες. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κύριε Παπανικολόπουλε. Ο κύριος Βασματζίδης.

Βασματζίδης Χρήστος (Υποψήφιος Συμπαραστάτη του Δημότη): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μετά από τριάμισι χρόνια λοιπόν δουλειάς, έρχομαι πάλι σε αυτήν τη θέση για να ζητήσω την ψήφο σας, την εμπιστοσύνη σας, για να συνεχίσουμε αυτό το έργο που άρχισε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με τον θεσμό. Στα τριάμισι αυτά χρόνια, η εργασία μου […] επίπεδα, κυρίως στα θέματα τεχνικής αντιμετώπισης του θεσμού. Ήμουνα μια υπηρεσία μόνος μου χωρίς υπερβολή. Στον δεύτερο πυλώνα που ασχολήθηκα ήταν οι σχέσεις με την διοίκηση και με τους αιρετούς και με τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και με τους δημότες και σας πληροφορώ ότι δεν είχαμε απ’ τις καλύτερες στιγμές του θεσμού. Και ο τρίτος πυλώνας που εργάσθηκα ήταν για την ανεξαρτησία μου. Γιατί χωρίς ανεξαρτησία δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε. Θέλω να το καταθέσω αυτό με κάθε ευθύνη των λεγόμενών μου διότι ο θεσμός αυτός βασίστηκε το γεγονός της εμπιστοσύνης. Όλοι οι δημότες πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα ακούσει τα λεγόμενά τους και θα τους απαντήσει απεύθυνα. Αστοχίες γίνανε. Τον πρώτο καιρό η δουλειά ήταν πάρα πολύ δύσκολη και έπρεπε οι απαντήσεις να δίνονται άμεσα. Το γεγονός ότι ήμουνα δικηγόρος μου προσέθεσε πολλούς συναδέλφους μου να μου φέρνουν φακέλους ογκωδέστατα τους με πάρα πολύ δύσκολα θέματα. Σαφώς σε αυτά τα θέματα είχαμε κάποιες καθυστερήσεις. Αλλά όλα γίναν υπό το καθεστώς της ζεστασιάς που είχαμε για το θεσμό και της προσδοκίας όλα να λυθούν με τον σωστό τρόπο και με βάση την αρχή της νομιμότητας. Στο θέμα που σας ανέφερα πριν για την…. …παρακαλώ λίγο την προσοχή σας, μισό λεπτάκι της προσοχή σας, γιατί δεν είμαι και πολύ καλός στα προφορικά και πρέπει λίγο να συγκεντρωθώ, ευχαριστώ!!! Λοιπόν στο θέμα της διοίκησης και εδώ θέλω λίγο την προσοχή όλων σας, είχαμε πολλές συγκρούσεις. Η διοίκηση, η δημοτική διοίκηση δεν ήταν εύκολο να ελεγχθεί από κάποιον που νόμιζε ότι ήταν εισαγγελέας. Έτσι λοιπόν προσπάθησα να αποτινάξω αυτόν τον ρόλο και να γίνω πραγματικά διαμεσολαβητής. Γιατί ο θεσμός έτσι έπρεπε να λειτουργεί, διαμεσολαβητικά. Κάθε μου πόρισμα, κάθε εισήγηση τελείωνε με τη φράση προτείνουμε ή καλούμε την διοίκηση να πράξη. Δεν διέταζα, δεν ήμουνα δικαστής, δεν ήμουνα εισαγγελέας όπως είπα πριν. Σιγά – σιγά με τον καιρό η διοίκηση κατάλαβε τον ρόλο μου και μπορώ να πω ότι στον τελευταίο χρόνο της θητείας τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι 80% απ’ τις υποθέσεις με τις καταγγελίες επιδιορθώθηκαν, η διοίκηση ενεργούσε σύμφωνα με τα πορίσματα και έμαθα και κάτι. Τους έλεγα πάρτε πρωτοβουλίες, μην φοβάστε, αν πάλι φοβάστε το τηλέφωνό μου είναι πάντα ανοιχτό να με παίρνετε και να με συμβουλεύεστε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουνε υπηρεσίες που θα θέλανε να έχω μια καρέκλα για να είμαι δίπλα τους και τους βοηθώ. Και αυτό είναι για μένα κέρδος. Επίσης κέρδος είναι η εκτίμηση που στο τέλος της θητεία μου έλαβα, με λόγο προφορικό, όχι μόνο από την παράταξη και τους συμβούλους που είναι και τώρα πάλι στο δημοτικό συμβούλιο, σαν πλειοψηφείς παράταξη, αλλά και από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης. Και αυτό για μένα ήταν το μεγάλο κέρδος. Επίσης για μένα μεγάλο κέρδος θεωρώ την ακλόνητη εμπιστοσύνη εκτίμηση που μου δείχνει ο Δήμαρχος στα τριάμισι χρόνια, παρά το γεγονός ότι πολλά θέματα ίσως να μην […] ουδέποτε επενέβη και τα δέχτηκε και πάντα σε πνεύμα διαλόγου. Αυτό ήταν ένα πάρα πολύ μεγάλο κέρδος, μια κουλτούρα διαλόγου στις υπηρεσίες και στους αιρετούς. Τέλος, να μην σας τρώω χρόνο γιατί ξέρω ότι σας είναι πολύτιμος, όλη αυτή η παιδεία που αποκόμιση, η εκτίμηση από τον κόσμο, οποίος με βλέπει στον δρόμο και πραγματικά χαμογελά γιατί έληξαν οι υποθέσεις τους, η εκτίμηση από άλλους συναδέλφους Συμπαραστάτες του Δημότη, από την υπόλοιπη Ελλάδα, (δεν είμαστε πολλοί είμαστε 15 αλλά έχουμε ιδρύσει ένα δίκτυο, πριν έρθω εδώ μου δίναν όλοι συγχαρητήρια και μου ευχόντουσαν καλή επιτυχία), όλα αυτά τα πράγματα αποτέλεσαν για μένα μια μεγάλη δόξα την οποία δόξα την έχω μετουσιώσει σε δύναμη και με αυτή τη δύναμη έρχομαι τώρα και την αυτοπεποίθηση να ζητήσω την ψήφο όλων. Γιατί θέλω ο θεσμός αυτός να ξεφύγει από την αντίληψη των δημοτικών παρατάξεων και των συγκρούσεων που γίνονται μέσα σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλω τον θεσμό αυτό να γίνει ένα πλήρωμα της τοπικής δημοκρατίας. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κύριε Βασματζίδη. Θέλει να τοποθετηθεί κάποιος, από τους επικεφαλής των παρατάξεων ίσως; Όχι, προχωράμε στην ψηφοφορία.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν όπως προ είπαμε για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης απαραίτητη είναι η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή επί του συνόλου των 34 δημοτικών συμβούλων, μετά την αποχώρηση των 7 που τέθηκαν σε αργία, χρειάζονται 23 ψήφοι για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης. Στην ψηφοφορία που μόλις έλαβε χώρα ο κύριος Χρήστος Βασματζίδης πήρε 21 ψήφους, ο κύριος Νικόλαος Παπανικολόπουλος 2, άκυρα 5, λευκά 2, και 3 αποχές. Μ ε τους ψήφους αυτούς δεν εκλέγεται ο κύριος Βασματζίδης, δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των 2/3. Η διαδικασία θα επαναληφθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κύριος Παπανικολόπουλος έχει το λόγο.

Παπανικολόπουλος Νίκος (Υποψήφιος Συμπαραστάτη του Δημότη): Εγώ για να μην δημιουργήσω πρόβλημα στην δημοτική αρχή και αφού τον θέλει τον θεσμό και είναι καλός ο θεσμός, δεν θα καταθέσω υποψηφιότητα στην επόμενη ψηφοφορία, δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα στον Δήμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε τον κύριο Παπανικολόπουλο. Περνάμε στο επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το θέμα υπ’ αριθμό 2, αφορά την Έγκριση 11ης αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικ. έτους 2014, εισηγητής είναι ο κύριος Παντελίδης Γεώργιος. Ο λόγος στον κύριο Παντελίδη.

Θέμα 2: Έγκριση 11ης αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικ. έτους 2014 (Εισηγ: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος):  Ναι κύριε Πρόεδρε, αυτό που θέλω να πω, είναι ότι υπάρχουν αυξομειώσεις σε κάποιους κωδικούς […] υπάρχουν αυξομειώσεις κάποιον κωδικών, πράγμα που συνηθίζεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):  Λοιπόν οι επικεφαλής των παρατάξεων; Όχι; Τότε ψηφίζουμε. Ποιος ψηφίζει αρνητικά; Κανείς. Ομόφωνα λοιπόν… ααα με συγχωρείται.  Λευκά; Η κυρία Τρέλλη, η κυρία Δραμανίδου και ο κύριος Τζανίδης. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Περνάμε στο επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης υπ’ αριθμό 3, αφορά Υπαγωγή στη ρύθμιση του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο Ν. 4071/2012 των οφειλών της πρώην ΔΕΠΕΑ και της εταιρείας του πρώην Δήμου Φερών με την επωνυμία «Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Τοπικής Ανάπτυξης Φερών». Εισηγητής ο κύριος Παντελίδης, ο λόγος στον κύριο Παντελίδη.

Θέμα 3: Υπαγωγή στη ρύθμιση του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο Ν.4071/2012 των οφειλών της πρώην ΔΕΠΕΑ και της εταιρείας του πρώην Δήμου Φερών με την επωνυμία «Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Τοπικής Ανάπτυξης Φερών» (Εισηγ: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος):  Σύμφωνα με τον νόμο που αναφέρεται εδώ, υπάρχει υποχρεωτικό πλέον όχι προαιρετικό, τα χρέη, που προέρχονται από επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε εκκαθάριση, διαγράφονται από χρέη  των Δημοτικών Επιχειρήσεων και έρχονται στους Δήμους. Όπως είπα και την πρώτη φορά που μίλησα, είχα πει ότι 1,5 εκατομμύρια ευρώ ήδη από τη ΔΕΠΕΑ έχει ρυθμιστεί σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχαμε ζητήσει η υπηρεσία, έκανε σχετικό έγγραφο στη Δ.Ο.Υ. για να μας πει τι υπόλοιπα υπάρχουν, υποχρεώσεις στη Δ.Ο.Υ. για τη Δημοτική Επιχείρηση και αυτό είναι το ποσό των 542.000 ευρώ, για να μπούνε στη ρύθμιση και επιπλέον είναι και από την Δημοτική Επιχείρηση Τοπικής Ανάπτυξης Φερών άλλες 69.000 ευρώ και χρειάζεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να μπούνε όλα στη ρύθμιση. Είναι βεβαιωμένα δηλαδή τα χρέη προς την Δ.Ο.Υ. και υποχρεωτικά αυτά είναι 212.000 ευρώ. Υποχρεωτικά εκ του νόμου έρχονται στον Δήμο αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):  Ευχαριστούμε κύριε Παντελίδη. Ο κύριος Φωτιάδης.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Μια ερώτηση στον κύριο Παντελίδη. Ψηφίζουμε την υπαγωγή στο νόμο ή την υπαγωγή στις ρυθμίσεις;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος):  Την υπαγωγή στη ρύθμιση, η υπαγωγή στο νόμο, εκ του νόμου, υποχρεωτικά γίνεται. Υποχρεωτικά εκ του νόμου διαγράφονται από τη Δημοτική Επιχείρηση και έρχονται στο ΑΦΜ του Δήμου. Εμείς για να κάνουμε ρύθμιση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης):  …μόνο για να κάνουμε τη ρύθμιση, μια τυπική απόφαση του συμβουλίου, αλλιώς μας την έχουν φορέσει καλά, μας το κάρφωσαν το ποσό και αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):  Λοιπόν, άλλη τοποθέτηση. Όχι. Ποιος ψηφίζει αρνητικά; Λευκές ψήφοι; Ο κύριος Τζανίδης. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Περνάμε στο επόμενο θέμα υπ’ αριθμό 4, Έγκριση Διενέργειας Προμήθειας Καυσίμων Κίνησης – Θέρμανσης και Λιπαντικών, έτους 2015 για το Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα αυτού. Εισηγητής ο κύριος Παντελίδης. Κύριε Παντελίδη.

Θέμα 4: Έγκριση Διενέργειας Προμήθειας Καυσίμων Κίνησης-Θέρμανσης και Λιπαντικών , έτους 2015, για το Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα αυτού (Εισηγ: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος):  Όπως θα έχετε πάρει στην εισήγηση, γίνεται διεθνής διαγωνισμός, γι’ αυτό πρέπει στον προϋπολογισμό του 2015 για καύσιμα και λιπαντικά, να εντάξουμε αυτό το ποσό που συνολικά είναι 728.000 ευρώ. Και για ενημέρωση, η προηγούμενη χρονιά που τρέχει, ήταν 725.000. Δεν είναι μόνο για το Δήμο αλλά και για όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Είναι Διεθνής Διαγωνισμός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):  Υπάρχει κάτι που θέλει να πει κανείς; Ωραία, προχωράμε στην ψηφοφορία. Αρνητικές ψήφοι; Ορίστε ο κύριος Τζανίδης παρακαλώ.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …προ ενάρξεως της ψηφοφορίας θα ήθελα να κάνω μια τοποθέτηση γι’ αυτό εδώ το θέμα. Είχαμε πει και  προεκλογικά για κάποιες δυσλειτουργίες οι οποίες παρουσιαζόντουσαν στο Δήμο όσον αφορά στο θέμα των καυσίμων. Τι εννοώ στο θέμα των καυσίμων για να μην είμαστε καχύποπτοι. Μια βυτιοφόρος ή ένα απορριμματοφόρο αν βρισκότανε στον Πόρο ή στη Γεμιστή, αν τελείωνε το καύσιμο, έπρεπε να έρθει στην Αλεξανδρούπολη να φορτώσει και να ξαναπάει στη Γεμιστή. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά τα χιλιόμετρα είναι μια σπατάλη. Εγώ ρωτώ το εξής, αν μπορέσει να μπει τουλάχιστον κάποιος όρος μέσα στο διαγωνισμό προκειμένου να υπάρχει κάποιο πρατήριο, κάποιο συνεργαζόμενο ούτως ώστε να βρίσκεται, και ένα στην Τραϊανούπολη, ή ένα τουλάχιστον ανάμεσα σε αυτές τις Δημοτικές Ενότητες. Να υπάρχει ως προϋπόθεση στο διαγωνισμό αυτό ώστε να μην υπάρχει σπατάλη καυσίμων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):  Ευχαριστούμε κύριε Τζανίδη, ο κύριος Γκότσης έχει το λόγο.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος):  Σε ότι αφορά τη διάθεση των καυσίμων στην Δημοτική Ενότητα Φερών. Το πρώτο έτος κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη, κάναμε μια προσπάθεια να βρούμε προμηθευτή από τις Φέρες, μάλλον είχαμε προμηθευτή από τις Φέρες, αλλά επειδή άλλαξε η όλη διαδικασία με τις εταιρείες και τις πιστώσεις που δίνουν στα βενζινάδικα , αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει με ένα βενζινάδικο στις Φέρες. Αυτό που κάνουμε εμείς άμεσα στις Φέρες και πρέπει να το γνωρίζετε, ότι υπάρχει δεξαμενή καυσίμων όπου παραλαμβάνουν κανονικά μέσα από την προμήθεια του Δήμου καύσιμα. Μια μεγάλη δεξαμενή, υπάρχει διαχείριση, Ο Παναγιώτης ο Κυριακάκης είναι ο υπεύθυνος των καυσίμων και απολογείται κάθε φορά αυτός μια και κάνει τον εφοδιασμό των καυσίμων. Ακούστηκε πολλές φορές προεκλογικά ότι μεταφέρονται με μπιτόνια πετρέλαιο στα οχήματα της Δημοτικής Ενότητας των Φερών. Αυτό γίνεται μόνο όταν έχω για παράδειγμα το μηχάνημα και είναι μακριά από το σημείο του ανεφοδιασμού και είναι κάτω στο ΔΕΛΤΑ, ε δεν θα επιστρέψει πίσω για να κάψει καύσιμα θα πάμε εκεί τα καύσιμα για να γλυτώσουμε και χρόνο και χρήματα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης):  …από τις Φέρες πάντως, από τις Φέρες!!!!!!

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος):  …από τις Φέρες βέβαια!!! Οι Φέρες είναι το σημείο ανεφοδιασμού.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης):  …τελείωσε απαντήθηκε το θέμα. Θες κάτι άλλο Νίκο; Ωραία!!!

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …για να είναι σημείο ανεφοδιασμού, πρέπει να υπάρχουν ειδικές αδειοδοτήσεις πρατηρίου και ούτω καθεξής, αυτά πιστεύω τα έχετε υπ’ όψη σας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):  Ο κύριος Φαλέκας θέλει κάτι να προσθέσει, ορίστε.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης):  …εγώ θα ήθελα να αναφέρω, από την στιγμή που αναφέρθηκε η Δημοτική Ενότητα Φερών, να πω ότι από την ίδια ποσότητα του κέντρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης και στις παλιές πρώην εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε ο πρώην αυτοτελής δήμος Τραϊανούπολης, εκεί μας τροφοδοτούν πετρέλαιο, όσο χρειάζεται…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης):  …λειτουργούν σαν αποθήκες…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος):  …πάντως, κύριε Πρόεδρε να πω κάτι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):  Παρακαλώ κύριε Γερακόπουλε…..

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος):  …στον περσινό διαγωνισμό προβλέφθηκε και θα υπάρχει και φέτος, ότι θα υπάρχει ξεχωριστή προσφορά για τις Δημοτικές Ενότητες. Δηλαδή ένας προμηθευτής της Αλεξανδρούπολης μπορεί να κάνει προσφορά μόνο για τη Δημοτική Ενότητα Φερών, έτσι ώστε να τροφοδοτεί απ’ ευθείας και όχι μέσο του Δήμου στην Αλεξανδρούπολη. Άρα προβλέπεται κύριε Τζανίδη αυτό και θα υπάρξει η δυνατότητα να τροφοδοτείται κατευθείαν μια Δημοτική Ενότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):  Ο κύριος Φωτιάδης παρακαλώ.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Παντελίδη, αν ξέρει γιατί είναι καινούργιος τώρα, γνωρίζετε μήπως τι καταναλώνει κάθε αυτοκίνητο, έτσι απλώς για τον φόβο των Ιουδαίων;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος):  Θα σας απαντήσω. Βέβαια έχουμε στις 2 του επόμενου μήνα ένα θέμα συζήτησης για τον ισολογισμό του Δήμου. Ήδη έχουμε αποφασίσει ως παράταξη και ως Δημοτική Αρχή να προσπαθήσουμε, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αυτό το ξέρετε και εσείς, μια παρατήρηση που πρέπει να πούμε πρέπει να τηρείται εκ του νόμου αποθήκη ως προς την εισαγωγή και εξαγωγή. Πιστεύω ότι θα βοηθήσουν όλοι, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, επιβάλλεται να το κάνουμε. Εμείς ξεκινήσαμε, αυτές τις λίγες μέρες που είμαστε εδώ, για να μπούμε σε μια διαδικασία τέτοια για να μπορούμε τουλάχιστον στα καύσιμα, από ότι ακούω να τηρείται. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα κ. Φωτιάδη, αν θέλει ο κύριος Γερακόπουλςο ή κάποιος άλλος, αλλά να ξέρετε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να βοηθήσετε όλοι, γιατί είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, υποχρεωτικά εκ του νόμου πρέπει να γίνει. Η τήρηση αποθήκης σε όλα τα επίπεδα και στην εισαγωγή και στην εξαγωγή όλων και για όλα τα είδη.  Στα καύσιμα απ’ ότι πληροφορούμαι υπάρχουν…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης):  …βάση των χιλιομέτρων που διανύουν παίρνουν και την αντίστοιχη ποσότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):  Ο κύριος Φαλέκας.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης):  Θα ήθελα μετά από παρότρυνση από την ερώτηση του κυρίου Φωτιάδη να αναφέρω ότι είναι στη διάθεση όλων των συναδέλφων στην ιστοσελίδα του Δήμου το Σύμφωνο Δημάρχων όπου το έχουμε ολοκληρώσει και το έχουμε καταθέσει εδώ και πολλούς μήνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει πάρει την έγκρισή της, όπου όλα τα στοιχεία, από πόσα καύσιμα καίνε τα αυτοκίνητά μας, πόσο καίνε τα κτίριά μας, έχουνε εγκριθεί και έχουνε ελεγχθεί και είναι προς διάθεσή σας η έκθεσή μας με το Σύμφωνο των Δημάρχων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):  Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Φαλέκα. Η κυρία Τρέλλη.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Η μείωση, δεν θυμάμαι πόσο είπατε ότι ήταν; Ελπίζω να μην είναι εις βάρος των σχολικών μονάδων γιατί δύσκολος θα είναι ο χειμώνας;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης):  …αααααα όχι, κανένα παιδί δεν κρύωσε. Κυρία Τρέλλη σ’ αγαπώ σ’ εκτιμώ αλλά μην λες τέτοια πράγματα… κανένα παιδί δεν κρύωσε…

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …σε βάρος τέλος πάντων των σχολικών μονάδων για την θέρμανση, ένα αυτό, […] να το έχουν και οι δήμοι αυτό.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης):  …α πολύ καλό αυτό!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):  Ευχαριστούμε την κυρία Τρέλλη. Ο κύριος Βαμβακερός.

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): Κύριε Πρόεδρε ενημερώνοντας το σώμα το ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ διαθέτει περίπου 4 αμάξια που κάνουν τα περισσότερα χιλιόμετρα απ’ όλα τα υπόλοιπα, ότι στοιχεία θέλει η αντιπολίτευση, για τα χιλιόμετρα που κάνουν, τα καύσιμα για όλα είναι στη διάθεσή σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος):  Ευχαριστούμε τον κύριο Βαμβακερό. Άλλος συνάδελφος; Όχι, προχωράμε στην ψηφοφορία. Αρνητικές ψήφοι;  Λευκές; Εγκρίνεται ομόφωνα. Προχωράμε στο επόμενο θέμα υπ’ αριθμό 5, Έγκριση Διενέργειας Προμήθειας Τροφίμων έτους 2015 για το Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα αυτού. Εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Ο λόγος στον κύριο Παντελίδη.

Θέμα 5: Έγκριση Διενέργειας Προμήθειας Τροφίμων, έτους 2015, για το Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα αυτού (Εισηγ: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Για τον ίδιο λόγο που σας είπα και στο προηγούμενο θέμα, φέρνουμε προς έγκριση τον προϋπολογισμό του 2015 θα γίνει και εδώ διαγωνισμός διεθνής για τα τρόφιμα του Δήμου και των νομικών προσώπων. Το ύψος της δαπάνης αυτής ανέρχεται στο ποσό των 518.000 [?] ευρώ. Σε σχέση με τον περσινό διαγωνισμό είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, ελάχιστά προς τα κάτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ ο κύριος Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Όσον αφορά τον διαγωνισμό προβλέπεται ρήτρα εντοπιότητα όσον αφορά τα τρόφιμα για τοπικά προϊόντα;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Η εντοπιότητα έχει κριθεί αντισυνταγματική, δεν μπορεί….

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …δηλαδή δεν μπορεί ο Δήμος να ζητήσει συγκεκριμένα προϊόντα; Γενικά ότι θέλουν θα μας φέρουν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Στον κύριο Βαμβακερό ο λόγος.

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, επειδή τα τρόφιμα κατά κύριο λόγο είναι του ΠΟΛΥΚΟΙΚΩΝΙΚΟΥ, μέχρι το 2003 [?] είχε δικαίωμα το νομικό πρόσωπο να κάνει διαγωνισμούς μόνο του, πλέον ο νόμος λέει ο διαγωνισμός πρέπει να γίνεται από τον Δήμο. Τα τρόφιμα είναι για μας και για την κατασκήνωση το καλοκαίρι. Είναι κοινός ο διαγωνισμός. Θα γνωρίζετε ότι δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανένα να μας φέρει προϊόντα τα οποία είναι πιστοποιημένα από το υπουργείο Εμπορίου και διακινούνται στην αγορά […] γιατί γίνονται πολλές ερωτήσεις από ντόπιους, άρα οι ποσότητες αυτές είναι συγκεκριμένες. Αυτό όμως που θέλω να ανακοινώσω στο σώμα για να το γνωρίζετε, ότι αυτοί οι προμηθευτές στην πόλη μας, είναι ένας άθλος ο οποίος έγινε από την προηγούμενη θητεία μας εδώ, ότι πληρώνουμε τους προμηθευτές σε 10 μέρες. Που σημαίνει cash. Αυτό είναι επιτυχία. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού, σε όλη την Ελλάδα και αν το ψάξετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κύριε Βαμβακερέ. Άλλη ερώτηση; Προχωρούμε σε ψηφοφορία. Αρνητικές ψήφοι; Λευκές ψήφοι; Ο κύριος Τζανίδης. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Και πάμε στο επόμενο υπ’ αριθμό 6, αφορά επιστροφή χρηματικού ποσού από πράξη βεβαίωσης παράβασης του Τμήματος Τροχαίας Αλεξανδρούπολης, εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Ο λόγος στον κύριο Παντελίδη.

Θέμα 6: Επιστροφή χρηματικού ποσού από πράξη βεβαίωσης παράβασης του Τμήματος Τροχαίας Αλεξανδρούπολης. (Εισηγ: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Όπως βλέπετε και στην εισήγηση, δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα η κυρία […] Έχει καταβάλει 100 ευρώ, έκανε προσφυγή, δικαιώθηκε και πρέπει να τις επιστρέψουμε τα 100 ευρώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε τον κύριο Παντελίδη, ερωτήσεις παρακαλώ. Εγκρίνεται ομόφωνα. Και πάμε στο επόμενο θέμα υπ’ αριθμό 7, αφορά ακύρωση της 184/2014 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου η οποία αφορά την «Επιστροφή Χρημάτων ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα στο όνομα της Μαρκίδου Φωτεινής». Εισηγητής ο κύριος Παντελίδης. Ο λόγος στον κύριο Παντελίδη.

Θέμα 7: Ακύρωση της 184/2014 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου η οποία αφορά την «Επιστροφή Χρημάτων ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα στο όνομα της Μαρκίδου Φωτεινής» (Εισηγ: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Από την εισήγηση θα δείτε ότι έγινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε επιστροφή χρημάτων, δεν έγινε λήψη απόφασης ανάληψης δαπάνης, οπότε από την επίτροπο ακυρώθηκε και πρέπει να επικυρωθεί και η απόφασή μας αυτή από τις διαδικασίες που προβλέπονται. Πρέπει να γίνει πρώτα λήψη απόφασης ανάληψης δαπάνης και στη συνέχεια να παρθεί η απόφαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κύριε Παντελίδη, καμία παρατήρηση; Αρνητικές ψήφοι; Λευκές; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνούμε στο νούμερο 8, Επιστροφή χρηματικού ποσού για ΔΤ – ΔΦ – ΤΑΠ. Εισηγητής ο κύριος Παντελίδης. Ο λόγος στον κύριο Παντελίδη.

Θέμα 8: Επιστροφή χρηματικού ποσού για Δ.Τ.-Δ.Φ.-Τ.Α.Π. (Εισηγ: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Από την εισήγηση πάλι θα δείτε ότι οι υπηρεσίες έχουν επιβάλει κάποια ποσά σε πρόστιμα σε δημότες, προσέφυγαν, προσκόμισαν κάποια στοιχεία και η υπηρεσία αποφάσισε ότι πρέπει τα χρήματα να επιστραφούν στους δικαιούχους. Και έτσι επιστρέφουμε τα ποσά τα οποία είχαν εισπραχθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ψηφίζουμε για το θέμα, αρνητικές ψήφοι; Λευκές ψήφοι; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνούμε στο επόμενο θέμα υπ’ αριθμό 9, αφορά Διαγραφή οφειλής από βεβαιωτικό χρηματικό κατάλογο, λόγω λανθασμένης εγγραφής παραβάσεων ΚΟΚ. Εισηγητής ο κύριος Παντελίδης.

Θέμα 9: Διαγραφή οφειλής από Βεβαιωτικό χρηματικό κατάλογο, λόγω λανθασμένης εγγραφής παραβάσεων Κ.Ο.Κ (Εισηγ: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Το έχετε στα χέρια σας, λανθασμένη εγγραφή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ψηφίζουμε, αρνητικέ ψήφοι; Λευκές ψήφοι; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνούμε στο επόμενο θέμα υπ’ αριθμό 10, Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων. Εισηγητής ο κύριος Παντελίδης.

Θέμα 10: Επιστροφή Αχρεωστήτως καταβληθέντων (Εισηγ: Παντελίδης Γεώργιος)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Από τον κύριο […] ο δήμος εισέπραξε 30.925 ευρώ. Η οριστική όμως αποζημίωση είναι 12.370 ευρώ, εκ των πραγμάτων υπάρχει μια διαφορά 18.500 ευρώ και πρέπει να επιστραφεί.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Η αποζημίωση τι αφορούσε κύριε Παντελίδη;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Να σας το διαβάσω αμέσως …(διαβάζει την απόφαση)… στον οδικό άξονα Αλεξανδρούπολης – Γέφυρας Κήπων είχε γίνει μια απαλλοτρίωση, ο Δήμος έπρεπε να εισπράξει 30.925 ευρώ, έγινε μια προσφυγή, η οριστική αποζημίωση από το εφετείο Θράκης είπε ότι δεν 30.925 αλλά 12.370, προκύπτει αυτό το ποσό που λέμε να επιστραφεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρατήρηση κάποιος; Όχι. Ψηφίζουμε, αρνητικές ψήφοι; Λευκές; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 11, καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους δημότες. Εισηγητής ο κύριος Παντελίδης. Το λόγο έχει ο κύριος Παντελίδης.

Θέμα 11: Καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους Δημότες  (Εισηγ: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Υπάρχουν 2 αποφάσεις προγενέστερες του Δημοτικού Συμβουλίου η 817/2013 και η 195/2014. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει σχέση με την επανασύνδεση της ΔΕΗ σε κάποιους κατοίκους, δημότες που αδυνατούν να πληρώσουν. Έτσι όπως είχαν παρθεί οι αποφάσεις και στις δυο περιπτώσεις δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, είχαν πρόβλημα με την επίτροπο. Γι’ αυτό εισηγούμεθα να έρθει ως θέμα όπως ακριβώς είναι και στον προϋπολογισμό όπου υπάρχει ο κωδικός, και υπάρχει και το ποσό των 18.000 χιλιάδων ευρώ, για μπορέσουμε πλέον αυτά τα εντάλματα…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …18.000 ευρώ ή 1.800; Στην εισήγηση λέει 1.800!!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Τυπογραφικό λάθος. 18.000 ευρώ.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …ζητήσαμε από την Πρόνοια να μας παραδοθούν τα στοιχεία όσων συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις. Βάση των στοιχείων που θα μας προσκομίσουν θα βγουν τα εντάλματα είχε βγει η απόφαση δεν μπορούσε να κοινοποιηθεί αυτή η απόφαση…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ορίστε ο κύριος Δευτεραίος.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Πόσες οικογένειες, ποσα ρολόγια αφορά, πόσες αιτήσεις έχουν γίνει, ξέρουμε νούμερο;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): …μιλούμε για μια απόφαση που είχε παρθεί σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, κάναμε μια επιτροπή, αυτές οι οικογένειες ήταν τότε 22 αλλά είχαμε 45 αιτήσεις και είχαμε 22 που είχαν τις προϋποθέσεις […] κοιτάξτε υπάρχουν και άλλα αιτήματα, περίπου 12 αν θυμάμαι καλά, όμως δεν […]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Άλλη ερώτηση, Περνάμε σε ψηφοφορία. Αρνητικές ψήφοι; Λευκές; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο επόμενο θέμα. Το υπ’ αριθμό 12 συζητείται με το υπ’ αριθμό 16. Και μάλιστα πρώτα το 16 που αφορά Τροποποίηση της απόφασης πρόθεσης υλοποίησης με ίδια μέσα του υποέργου «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης», Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος. Και 12 που αφορά Ανανέωση συμβάσεων δυο ατόμων (Ψυχολόγου – Κοινωνικού Λειτουργού) στα πλαίσια του υποέργου «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης», Εισηγητής ο κύριος Παντελίδης. Ο λόγος στον κύριο Παντελίδη.

Θέμα 12: Ανανέωση συμβάσεων δύο ατόμων (Ψυχολόχου-Κοινωνικού Λειτουργού) στα πλαίσια του υποέργου «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων βίας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης»» (Εισηγ: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχει ασχοληθεί ο κύριος Γερακόπουλος με αυτό το θέμα ας πάρει τον λόγο για να εξηγήσει.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Να πω ότι […]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κύριε Γερακόπουλε. Ερωτήσεις παρακαλώ. Προχωράμε σε ψηφοφορία, αρνητικές ψήφοι; Λευκές ψήφοι; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 13, αφορά Συγκρότηση Επιτροπής για την Τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Εισηγητής ο κύριος Δήμαρχος. Ο λόγος στον κύριο Δήμαρχο.

Θέμα 13: Συγκρότηση Επιτροπής για την Τροποποίηση του Ο.Ε.Υ του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Εισηγ.: Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Την εισήγηση την έχετε. Προσθέτουμε τον κύριο Φαλέκα από την Δημοτική Ενότητα Τραϊανούπολης, και τον κύριο Γκότση από την Δημοτική Ενότητα Φερών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ερωτήσεις παρακαλώ. Ψηφίζουμε… ο κύριος Δευτεραίος.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Όταν λέμε τροποποιήσεις τι εννοούμε δηλαδή;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Γιατρέ, όταν λέμε Επιτροπή Τροποποίησης, θα μας πει η επιτροπή τι θα κάνουμε. Όχι εγώ. Θα κάνει προτάσεις για την τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. Για συγχωνεύσεις, για καταργήσεις, για συγχωνεύσεις διευθύνσεων, για διάφορα πράγματα. Αυτά όμως θα μας τα πει, θα μας τα δώσει η εξειδικευμένη επιτροπή, και ιδιαίτερα οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Γιατί εάν μπορούσα να σας τα πω τώρα εγώ εδώ, θα την καταργούσα την Επιτροπή και εν θα την έφτιαχνα.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Έχετε δηλαδή την πολιτική βούληση να προσχωρήσετε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μόλις πάρω το υλικό, αμέσως θα σας πω τι θα κάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο λόγος στον κύριο Γιαννόπουλο.

Γιαννόπουλος Ιωάννης (Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ): Μια ερώτηση κύριε Δήμαρχε. Δεν υπάρχει κανένας της αντιπολίτευσης μέσα στην Επιτροπή;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Έχουμε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, δεν είναι χώρος εκεί που θα κάνουμε συγκρούσεις. Θα μας επεξεργαστούν, (σ.σ στην επιτροπή), διάφορα θέματα και θα τα εξετάσουμε εμείς εδώ. Γι’ αυτό θα γίνει η συζήτηση. Εδώ θα παρθούν οι αποφάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Άλλη ερώτηση; Προχωράμε στην ψηφοφορία. Αρνητικές ψήφοι; Η κυρία Τρέλλη, η κυρία Δραμανίδου και ο κύριος Δευτεραίος.

…[μιλούν όλοι μαζί και δεν ακούγεται κανείς!!!!]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ, μην μιλάτε όλοι μαζί, παρακαλώ!!!!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Κύριε Πρόεδρε μπορώ να έχω τον λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο λόγος στον κύριο Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Επειδή όλα τα σφάζετε εσείς οι κομμουνιστές, κύριε Δευτεραίε, άκου γιατί πιο πολύ απ’ όλα το κάνω. Για να σώσουμε απ’ την απόλυση τους υπαλλήλους του ΑΠΟΚΔΑ ιδιαίτερα. Εάν λοιπόν έχετε την ευαισθησία διατήρησης των θέσεων και εάν […] καμιά 30νταριά άνθρωποι στο Δήμο Αλεξανδρούπολης μέσα από το νομικό πρόσωπο, το κάνω πιο πολύ γι’ αυτό. Γι’ αυτό λοιπόν εσείς καταψηφίζετε τώρα αυτό ακριβώς. Την προσπάθειά μας και την αγωνία να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας. Γιατί εάν παραμείνει όπως είναι ο Ο.Ε.Υ. και τα νομικά πρόσωπα πολύ φοβάμαι, πολύ σύντομα, μέσα σε 4 – 5 μήνες θα έχουμε απολύσει τουλάχιστον 30.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Εμείς λοιπόν καταψηφίζουμε γι’ αυτόν τον λόγο, που είπατε. Όταν θα έρθει η εισήγηση, εάν και εφόσον είναι σ’ αυτήν την κατεύθυνση που δεσμεύεστε εδώ, εμείς πολύ ευχαρίστως…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τότε γιατί καταψηφίζετε;

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …γιατί θεωρούμε, έχουμε αν το θέλετε, πίσω απ’ το μυαλό μας, ότι η Δημοτική Αρχή πιέζεται από την κεντρική εξουσία…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι, εσείς πιέζεστε απ’ τον ……. εμείς τέτοια προβλήματα δεν έχουμε. Ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τη ΝΔ.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …[φωνές, δεν ακούγεται τι λέει]… αν κάνετε σωστή τροποποίηση θα την ψηφίσουμε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …έχουμε δώσει εξετάσεις…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Σας παρακαλώ, ο κύριος Καρυπίδης ορίστε.

Καρυπίδης Ιωάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): Στην Επιτροπή, διαψεύστε με εάν κάνω λάθος, θα μπορούσαν να προστεθούν κι άλλα μέλη αρκεί να είναι μονοψήφιος ο αριθμός των μελών. Και συμφωνώ με την πρόταση του κυρίου Γιαννόπουλου, θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε και εμείς σαν μέλη, αν γίνει δεκτή η πρότασή μας, να μπουν και μέλη από την αντιπολίτευση. Πιστεύω ότι στηρίζεται στον διάλογο, πιστεύω ότι θα έρθει η αυτοαξιολόγηση, πραγματικά υπάρχουν καίρια θέματα που αφορούν όλους τους υπαλλήλους, πιστεύω ότι πρέπει να μπουν και κάποια άτομα από την αντιπολίτευση….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι, επειδή φοβάμαι ότι θα γίνουμε αρένα εκεί μέσα και επειδή μια πολυπληθείς επιτροπή είναι δυσκίνητη, θα μας φέρουν υλικό και όταν το παρουσιάσουμε εμείς εδώ, εσείς θα έχετε όλο το δικαίωμα και τη δυνατότητα να πείτε αυτά τα καλά που έχετε για να συναποφασίσουμε, εντάξει;

Καρυπίδης Ιωάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …λοιπόν εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …το ξέρω..

Καρυπίδης Ιωάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …δεσμεύεστε στο σώμα….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεσμεύομαι για ότι είπα…και κρατάω τον λόγο μου!!!

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …την εισήγηση θα μας την δώσετε νωρίς…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ε βέβαια ρε παιδιά!!!! Πριν έρθετε εδώ πέρα θα σας την δώσουμε ολόκληρη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Προχωράμε, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εμμένει στις αρνητικές ψήφους;

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Ναι…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …εγκρίνεται κατά πλειοψηφία, περνάμε στο επόμενο θέμα υπ’ αριθμό 14, αφορά Έγκριση συμμετοχής στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης ΓΥΝΑΙΚΏΝ – Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην 3ημερη 1η Τεχνική Συνάντηση Υπεύθυνων Έργου – Επιβλεπουσών Υπηρεσιών – Στελεχών Δομών στην Αθήνα, στις 3-4-5/10/2014. Εισηγητής ο κύριος Κων/νος Καδόγλου.

Θέμα 14: Έγκριση συμμετοχής των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών – Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην 3ημερη 1η Τεχνική Συνάντηση Υπευθύνων Έργου – Επιβλεπουσών Υπηρεσιών – Στελεχών Δομών στην Αθήνα, στις 3-4-5/10/2014 (Εισηγ: Καδόγλου Κων/νος)

Καδόγλου Κων/νος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Πρόκειται για προγραμματισμένη εκπαίδευση στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών – Θυμάτων Βίας, το επιμελείται η Γενική Γραμματεία Ισότητας και είναι ουσιαστικά τυπική έγκριση. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να πάνε εκεί οι συντονιστές, γιατί συζητούν εκεί ειδικά θέματα, κάνουν 2 συνεδρίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ερωτήσεις παρακαλώ; Ο κύριος Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Τι δαπάνη προβλέπεται γι’ αυτή την μετακίνηση;

Καδόγλου Κων/νος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Η δαπάνη είναι αυτή που προβλέπεται εκ του νόμου για όσους μετακινούνται εντός της χώρας…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …με συγχωρείται, στην εισήγηση που έχετε λάβει αυτά δεν φαίνονται;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ποιοι θα πάνε ρε Κώστα, πες ποιοι θα πάνε…

Καδόγλου Κων/νος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …ο Κοινωνιολόγος, ο Κοινωνικός Λειτουργός και Ψυχίατρος, αυτοί οι τρείς…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …απ’ το πρόγραμμα;

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …δεν καταλάβατε την ερώτηση ποιο είναι το ποσό της δαπάνης; …αυτό σας ρώτησα!!!

Καδόγλου Κων/νος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …η δαπάνη όλη είναι αυτό που δικαιούται κάθε ένας που διακινείται στην Ελλάδα, δηλαδή τα αεροπορικά εισιτήρια, διατροφή και διαμονή, δηλαδή μαζί με το ξενοδοχείο 60 ευρώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ωραία, ερώτηση άλλη; Κανείς. Αρνητικές ψήφοι παρακαλώ; Λευκές; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα απ’ αριθμό 15, που αφορά Έγκριση συμμετοχής υπαλλήλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης στα εκπαιδευτικά σεμινάρια Open Days στις Βρυξέλες από τις 6/10/2014 έως 9/10/2014. Εισηγητής ο κύριος Κων/νος Καδόγλου επίσης. Ο λόγος στον κύριο Καδόγλου.

Θέμα 15: Έγκριση συμμετοχής υπαλλήλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης στα εκπαιδευτικά σεμινάρια Open Days στις Βρυξέλες, από τις 06/10/2014 έως 09/10/2014 ( Εισηγ: Καδόγλου Κων/νος)

Καδόγλου Κων/νος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Πρόκειται για δραστηριότητες οι οποίες γίνονται στα πλαίσια μια δράσης δικτύωσης που έχει εγκριθεί για τις 5 πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειάς μας συν της Ορεστιάδας. Δηλαδή προτείνονται 2 στελέχη, τα οποία είναι σχετικά με το θέμα που μέχρι τώρα εξετάζεται και έχουν συμμετάσχει σε τέτοια ταξίδια. Αυτό είναι το τελευταίο απ’ τα ταξίδια τα οποία έχουν γίνει, έχουν πάει ……, έχουν πάει Κοπεγχάγη κτλ. Θα πάνε σ’ αυτήν την εκδήλωση η οποία είναι στην ουσία, την κάνει το Συμβούλιο των Περιφερειών. Συμμετέχουν δηλαδή πανεπιστήμια, περιφέρειες, δήμοι….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ποιος πληρώνει;

Καδόγλου Κων/νος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …πληρώνει το πρόγραμμα την διαμονή, το ξενοδοχείο και τα αεροπορικά εισιτήρια. Εμείς πληρώνουμε την διατροφή. Θα πάνε 2 στελέχη που είναι ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών και η κυρία …….. Μαριάννα η οποία είναι υπεύθυνη του προγράμματος…. [σημ. συν.: εννοεί την υπάλληλο του γραφείου προγραμματισμού, κ. Μαριάννα Καδόγλου και τον κ. Γιώργο Κάβουρα]

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης):θα πάνε και θα τρώνε λαδερά, έτσι θα τους πεις

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κύριος Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Μπορούμε να προϋπολογίσουμε την δαπάνη λίγο για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης;

Καδόγλου Κων/νος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …πόσες μέρες είναι… 210 ευρώ το άτομο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Πόσο είπατε κύριε Καδόγλου;

Καδόγλου Κων/νος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …420 ευρώ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …420 ευρώ…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …κάτι άλλο θα ήθελα να ρωτήσω. Να παροτρύνω, πρόταση. Μετά από την ολοκλήρωση όλων αυτών των σεμιναρίων και των εκπαιδεύσεων, τουλάχιστον θα μπορούσε να γίνει μια παρουσίαση αυτών των εργασιών ή των εμπειριών που αποκτήθηκαν έστω σε μια ειδική συνεδρίαση εδώ πέρα;

Καδόγλου Κων/νος (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …μπορούμε να ζητήσουμε από τις εταιρείες που διοργανώνουν, γιατί είναι κάτι το έχει πάρει σαν χρηματοδότηση ο Δήμος Κομοτηνής, υπάρχουν 2 ανάδοχοι, ένας που διοργανώνει τις ημερίδες και ένας που διοργανώνει το ταξίδι. Εμείς είμαστε …… κάποια στιγμή που εκπαιδευόμαστε. Μπορών να ζητήσω να έρθουν να κάνουν μια συνολική παρουσίαση από την εταιρεία και να σας ενημερώσουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …να συντομεύουμε λίγο, πρόκειται για κάτι που καλύπτεται από πρόγραμμα, η κυρία Τρέλλη θέλει να πει κάτι…

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …ναι για μας δεν είναι θέμα για τα χρήματα που θα δώσουμε για να πάνε οι υπάλληλοι. Διαφωνούμε πλήρως με το πρόγραμμα. Δεν είναι τίποτε άλλο τρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα προγράμματα για την στρατηγική της για το 2020. Λέει, το ξέρετε τι πάνε να κάνουν; Το καταλαβαίνετε; Κάθε επιχειρηματική ιδέα που θα υπάρχει θα την αρπάζουν οι «άγγελοι» επενδυτές και θα την κάνουν, θα την υλοποιούν. Ψάχνουν για να βρούνε ιδέες να τις υλοποιήσουν οι ίδιοι…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …να τις υλοποιήσουν ιδιώτες. Εσείς είστε υπέρ του απόλυτου κρατισμού. Εντάξει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Αν δεν υπάρχει άλλη παρατήρηση, να περάσουμε σε ψηφοφορία. Αρνητικές ψήφοι; Η κυρία Τρέλλη, η κυρία Δραμανίδου και ο κύριος Δευτεραίος. Λευκές; Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Περνάμε στο επόμενο υπ’ αριθμό 17 που αφορά Τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης για την εκπόνηση ερευνητικού έργου «Διερεύνηση δυνατοτήτων χρήσης 3Δ Laser Scanner στην τεκμηρίωση οικοδομικών ιστορικών συνόλων και συμβολή στην ανάδειξη και αξιοποίησή τους στο Δήμο Αλεξανδρούπολης». Εισηγητής ο κ. Γερακόπουλος Χρήστος. Ο λόγος στον κ. Γερακόπουλο.

Θέμα 17: Τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση ερευνητικού έργου «Διερεύνηση δυνατοτήτων χρήσης 3Δ Laser Scanner στην τεκμηρίωση οικοδομικών ιστορικών συνόλων και συμβολή στην ανάδειξη και αξιοποίηση τους στο Δήμο Αλεξανδρούπολης» (Εισηγ: κ. Γερακόπουλος Χρ.)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι έχετε την εισήγηση, αφορά το πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Ξάνθης, υπάρχει μια διαδικασία αναμονής του τελικού σχεδίου, οπότε σε αναμονή αυτής της διαδικασίας πρέπει να πάμε υποχρεωτικά σε παράταση, ένα εξάμηνο περίπου. Αφορά την εγκεκριμένη σύμβαση με το Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Χρειάζεται μια παράταση για να ληφθεί η τελική απόφαση της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου μέχρι 30/4/2015….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …γιατί το υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης τώρα σύστησε επιτροπή στην οποίαν ως πρώτο θέμα συζήτησε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Γι’ αυτό ζητάει την παράταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε ερωτήσεις παρακαλώ. Ο κύριος Θυμιανίδης.

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): Είχαμε πει και την προηγούμενη φορά αν η παράταση θα είναι μεγάλη ή μικρή. Βλέπουμε πάλι παράταση. Οι πληροφορίες ποιες είναι κύριε Δήμαρχε θα προχωρήσουμε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …προχωράμε…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …μην ξαναρθούμε πάλι σε παράταση αφού την δώσουμε….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι, φτάνουμε στο τέλος, ήδη σου λέω ότι έχει γίνει η επιτροπή στο υπουργείο και ζητήθηκε το θέμα. Περιμένουμε την απόφαση να μας την στείλουν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Υπάρχει άλλη ερώτηση; Προχωράμε σε ψηφοφορία. Ψηφίζεται ομόφωνα.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Εμείς ήμασταν έξω είχαμε αποχωρήσει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα 24, Ορισμός μελών του ΔΣ ΝΠΔΔ «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ)». Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 24: Ορισμός μελών του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία ” ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ) (Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Πρόεδρος Βαμβακερός Αντώνης, Αντιπρόεδρος Ιντζεμπελίδου Ελένη, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες η κ. …… Σοφία, η κ. Τσονίδου, ο κ. Βρύζας, ο κ. Βαταμίδης, ο κ. Χατζηαναγνώστου, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, από τη μειοψηφία 3 δημοτικοί σύμβουλοι, από πολίτες ο κ. Διαμαντίδης, η κ. Χιτζή, ο κ. Στεργίου και η κ. Ισαϊκίδου, ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων θα μας που ποιος. Τρείς από την μειοψηφία δημοτικοί σύμβουλοι.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Ο κ. Βουλγαρίδης Νίκος,

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Εμείς την προηγούμενη φορά γιατί βάλαμε δημότη;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Ο κανονισμός του ΠΟΛΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ δεν το επιτρέπει… έχει πολίτες αλλά η μειοψηφία βάζει δημοτικούς συμβούλους…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Η κ. Φανή Τρέλλη.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Εμείς κ. πρόεδρε αρνούμαστε, μόνο δημότη….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν μπορείτε, μπαίνει ο κύριο Γιαννόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κ. Θυμιανίδης προτείνει να τελειώσουμε το θέμα 39 επειδή… εντάξει περνάμε στο θέμα 25, Ορισμός μελών του ΔΣ ΝΠΔΔ «ΑΘΛΗΤΙΚΌ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ». Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 25: Ορισμός μελών του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία ” ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (Α.ΠΟ.Κ.Δ.Α)
(Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Πρόεδρος ο κ. Σεφεριάδης, Αντιπρόεδρος ο κ. Βαταμίδης και μέλη ο κ. Ναϊτίδης, η κ. Βρετοπούλου, ο κ. Αετόπουλος, ο κ. Γοδοσίδης και ο κ. Τάκας, ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων θα μας που οι ίδιοι, και δυο σύμβουλοι από την αντιπολίτευση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Τον κ. Κυριακίδη Ευθύμιο προτείνει από την αντιπολίτευση ο κ. Φωτιάδης. Διδίνης Νικόλαος.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Δήμητσας Ιπποκράτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα 26, Ορισμός μελών του ΔΣ Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ). Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 26: Ορισμός μελών του Δ.Σ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης ( Δ.Ε.Υ.Α.Α ) (Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Πρόεδρος ο κ. Μυτιληνός, Αντιπρόεδρος ο κ Χατζηαναγνώστου, μέλη ο κ. Μεϊμάρογλου, η κ. Πόντικα, η κ. Τσονίδου, ο κ. Τσιακπίνης και 2 δημοτικοί σύμβουλοι από την αντιπολίτευση.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Ο κ. Θυμιανίδης Κων/νος με αναπληρωματικό τον Γουδουλάκη Μάριο.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): [Σ.Σ Προτείνει κάποιον δημότη].

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Δεν μπορούμε πρέπει να είναι δημοτικός Σύμβουλος και έχουμε και ποσόστωση για τις γυναίκες Σάββα.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Η κ. Δραμανίδου Νίκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα 27, Ορισμός μελών του ΔΣ Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΤΙΕΔΑ ΑΕ). Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 27: Ορισμός μελών του Δ.Σ της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (Τ.Ι.Ε.Δ.Α Α.Ε) (Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Πρόεδρος ο κ. Αρβανιτίδης, Αντιπρόεδρος ο κ. Ουζουνίδης και μέλη ο κ. Μιχαηλίδης Παύλος του Σάββα, ο κ. Φούσκας Μιχάλης, ο κ. Παναγόπουλος Χαράλαμπος, η κ. Ρουσσίδου Χριστίνα, ο κ. Μακρίδης, η κ. Χρυσοχόου, ο κ. Ηλιάδης Αλέξανδρος, ο κ. Σιδηρόπουλος, ο κ. Καραβασίλης και 2 άτομα από την αντιπολίτευση.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …πάλι δημοτικούς συμβούλους;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Για την ΤΙΕΔΑ απλοί πολίτες.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Το τακτικό μέλος εμείς λέμε να το πάρει η ΑΝΑΣΑ, αλλά θέλουμε το αναπληρωματικό μέλος.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Ο κ. Καρυπίδης.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Και αναπληρωματικό ποιόν θέλετε;

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Τον Ελευθεριάδη Δημήτρη.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Στην ΤΙΕΔΑ προτείνουμε τον κ. Γουδουλάκη Μάριο με αναπληρωματικό τον κ. Θυμιανίδη Κων/νο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα 28, Ορισμός μελών ΝΠΔΔ Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ορισμός νέων μελών. Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 28: Ορισμός μελών του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ορισμός νέων μελών( Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Πρόεδρος ο κ. Ζητάκης, Αντιπρόεδρος ο κ. Βρύζας και τα υπόλοιπα μέλη την Δευτέρα. Τρία άτομα από την αντιπολίτευση.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Η κ. Βλισίδου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Την Δευτέρα το πρωί ο κ. Φωτιάδης.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Μπατσιακούδης Κων/νος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα 29, Ορισμός μελών ΝΠΔΔ Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ορισμός νέων μελών. Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 29: Ορισμός μελών του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ( Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Πρόεδρος ο κ. Μπίκος, Αντιπρόεδρος η κ. Τσονίδου και μέλη Βαμβακερός Αντώνιος, Βαταμίδης Ιωάννης Σπηλιωτόπουλςο Αντώνιος, Ιντζεμπελίδου Ελένη και 3 άτομα από την αντιπολίτευση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κ. Φωτιάδης την Δευτέρα.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Η κ. Καλούτσα Περσία.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Κωνσταντινίδης Πέτρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα 30, Ορισμός μελών του ΔΣ της Ιδιότυπης Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας. Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 30: Ορισμός μελών του Δ.Σ της Ιδιότυπης Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας (Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Πρόεδρος ο κ. Ζητάκης και τα μέλη θα τα δώσουμε την Δευτέρα.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Κύριε Πρόεδρε να προτείνω κάτι. Επειδή εδράζεται στις Φέρες και επειδή έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν, καλά είναι τα μέλη του ΔΣ να είναι από τις παρατάξεις στις Φέρες για να είναι και πιο λειτουργικό το σχήμα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Θα το δούμε την Δευτέρα λοιπόν για τα υπόλοιπα μέλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα 31, ορισμός εκπροσώπων του Δήμου στην Δημοσυνεταιριστική Εταιρεία ΕΒΡΟΣ ΑΕ. Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 31: Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου στην Δημοσυνεταιριστική Εταιρεία ” ΕΒΡΟΣ Α.Ε” ( Εισηγ: κ. Δήμαρχος )

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Στη Δημοσυνεταιριστική ο κ. Δουνάκης Κωνσταντίνος, ένας είναι δεν υπάρχει δεύτερος εκπρόσωπος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ψηφίζουμε για όλα. Εγκρίνονται ομόφωνα όλα. Περνάμε στο θέμα 32, Συγκρότηση επιτροπών Δημοτικού Συμβουλίου του άρθρου 70 του ν. 3852/2010. Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 32: Συγκρότηση Επιτροπών Δημοτικού Συμβουλίου (άρθρο 70 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/2010 τεύχος Α’) (Εισηγ.: κ. Δήμαρχος)
Θέμα 33: Ορισμός μελών στις Επιτροπές Δημοτικού Συμβουλίου του άρθρου 70 Ν. 3852/2010.( Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Λοιπόν συνάδελφοι, για να είμαι ειλικρινής, στις επιτροπές εκ του νόμου και της προηγούμενης απόφασης του 2011, δεν λειτούργησαν, παρά μόνο 2 – 3. Αποφάσισα να προτείνω στο σώμα να τις διατηρήσουμε και τις 13. Γιατί κάθε μια έχει μια ποιοτική ανίχνευση μέσα στην κοινωνία. Και θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ αν τελικώς λειτουργήσουν με τις προτάσεις προς το σώμα. Το παραπάνω δεν βλάπτει. Και με το επιχείρημα αυτό τις διατηρούμε και ορίζω στην Επιτροπή Κοινωνικής Μέριμνας και Προστασίας Πρόεδρο τον κ. Ζητάκη, στην Επιτροπή πολιτισμού Πρόεδρο την κ. Τσονίδου, στην Επιτροπή Αθλητισμού και Νεολαίας τον κ. Μπίκο, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Αισθητικής Πρόεδρο τον κ. Γκότση, στην Επιτροπή κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων Πρόεδρο τον κ. Χατζηαναγνώστου, Στην Επιτροπή […] και Σχεδίου Πόλης Πρόεδρο τον κ. Μυτιληνό, στην Επιτροπή Ανάπτυξης, Εμπορίου και Φυσικών Πόρων Πρόεδρο τον κ. Φαλέκα, στην Επιτροπή Τουρισμού Πρόεδρο τον κ. Σεφεριάδη, […] στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών Πρόεδρο τον κ. Βραχιόλογλου, στην Επιτροπή […] και στην Επιτροπή Διαχείρισης κρίσεων τον κ. Βαμβακερό. Κάθε παράταξη, σε κάθε Επιτροπή από έναν εκπρόσωπο. Γράψτε το σε ένα χαρτάκι και δώστε το μετά στην γραμματεία ή την Δευτέρα εάν δε είστε έτοιμοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Έχετε αντίγραφα της περιγραφής των επιτροπών; Πριν την αποχώρηση θα λάβετε οι επικεφαλής των παρατάξεων αντίγραφο του πλήθους και της περιγραφής των επιτροπών. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 34, Ορισμός μελών μειοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή για θέματα που αφορούν υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλων του Δήμου και σε πειθαρχικά θέματα αυτών. Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 34: Ορισμός μελών της μειοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή για θέματα που αφορούν υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλων του Δήμου και σε πειθαρχικά θέματα αυτών. ( Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Βάλτε όλοι από έναν εκπρόσωπο. Εκτελεστική είναι, προτείνει βασικά θέματα, καίρια θέματα, σχεδιάζει… οπότε βάλτε από ένα, ορίστε ονόματα…

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Δευτεραίος Σάββας.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Θυμιανίδης Κων/νος.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Από την παράταξη «Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ» ο κ. Γιαννόπουλος, από την παράταξη «αλλάΖΟΥΜΕ τώρα» ο κ. Τζανίδης και από την ΑΝΑ.Σ.Α. ο κ. Μιχαηλίδης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα 35, Αντικατάσταση μέλους της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών διαφορών. Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 35: Αντικατάσταση μέλους της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης φορολογικών διαφορών ( Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Ο κ. Ουζουνίδης και αναπληρωματικός ο κ. Τζίμας ο οποίος είναι λογιστής για να έχουμε και μια εξειδίκευση ενός μέλους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε σε ψηφοφορία…

Μαυρίδης Κων/νος (Πόλη & Πολίτες): …και έναν της αντιπολίτευσης…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ορίστε….ναι και έναν της αντιπολίτευσης…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Θυμιανίδης Κων/νος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε σε ψηφοφορία, εγκρίνετε ομόφωνα. Και πάμε στο θέμα 36, Ορισμός εκπροσώπου και του αναπληρωτή του για την συγκρότηση Επιτροπής για την άδεια εγκατάστασης ατόμων εκδιδομένων με αμοιβή. Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 36: Ορισμός εκπροσώπου και του αναπληρωτή του για την συγκρότηση Επιτροπής για την άδεια εγκατάστασης ατόμων εκδιδομένων με αμοιβή
( Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Ο κ. Χατζηαναγνώστου και αναπληρωτής ο κ. Βρύζας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε σε ψηφοφορία, εγκρίνετε ομόφωνα. Και πάμε στο θέμα 37, Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου στη Γνωμοδοτική Επιτροπή για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων. Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 37: Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου στη γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα ανέλκυσης , απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων.
(Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Στο 37 […] να βάλουμε και αναπληρωτή εδώ; Να βάλουμε, τον κ. Παντελίδη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε σε ψηφοφορία, εγκρίνετε ομόφωνα. Και πάμε στο θέμα 38, Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου για συμμετοχή στις επιτροπές εκτίμησης εν ζωή αξίας ζώων, που σφάζονται ή θανατώνονται, σε εφαρμογή προγραμμάτων εξυγίανσης της Κτηνοτροφίας, όπως και των ζημιών που προκαλούνται από την εφαρμογή του έτους 2014 – 2015. Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.

Θέμα 38: Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου , για συμμετοχή στις επιτροπές εκτίμησης εν ζωή αξίας των ζώων, που σφάζονται ή θανατώνονται , σε εφαρμογή προγραμμάτων εξυγίανσης της Κτηνοτροφίας , όπως και των ζημιών που προκαλούνται από την εφαρμογή του έτους 2014-2015.(Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Τον κ. Γκότση κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε σε ψηφοφορία, εγκρίνετε ομόφωνα. Και πάμε στο θέμα 39, Εξέταση ενστάσεων σχετικά με την τροποποίηση Ρ.Σ. στο Ο.Τ. 591 του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Εισηγητής ο κ. Μαστορόπουλος. Ο κ. Μαστορόπουλος έχει τον λόγο.

Θέμα 39: Εξέταση ενστάσεων σχετικά με τη Τροποποίηση Ρ.Σ. στο Ο.Τ. 591 του Δήμου Αλεξανδρούπολης.( Εισηγ: κ. Μαστορόπουλος Δ.)

Μαστορόπουλος Διονύσης (Υπηρεσιακός παράγοντας): Κατ’ αρχήν σας εύχομαι όλους καλή επιτυχία στο νέο ΔΣ και καλή δύναμη. Έχουμε μια ένσταση σχετικά με μια τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου που κάναμε του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής. Το θέμα αυτό έχει ξαναέρθει στο ΔΣ, αυτή είναι η δεύτερη φορά. Πέρασε η τροποποίηση, γίνανε οι ενστάσεις, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις, εστάλησαν στο υπουργείο, το υπουργείο ζήτησε, επειδή λόγω του περιφερειακού ….. ζήτησε τη γνώμη του περιφερειακού …. επειδή σε ένα σημείο της τροποποίησης, τροποποιούσαμε μια πρασιά στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο ΜΕΛΙΣΣΑ δίπλα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, μας ζήτησε να φύγει αυτή η μείωση της πρασιάς, να εξαλειφθεί, συνεπώς με αυτήν την παρατήρηση του ΥΠΕΧΩΔΕ και την αποσαφήνιση του πολεοδομικού καθεστώτος που πάλι το ΥΠΕΧΩΔΕ μας ζήτησε, στείλαμε όλον τον φάκελο στο Περιφερειακό Συμβούλιο του ….. προκειμένου να γνωμοδοτήσει τελικά. Η όλη διαδικασία, ενώ θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει και ξασταλεί πίσω, για να πάρουμε και να κάνουμε νέα ανάλυση και να πάμε σε νέες …… όπως έχει …… των σχεδίων πόλης, μας ζητήσαν να το ξαναπάμε για να ξαγυρίσει και εν πάση περιπτώση βρισκόμαστε πάλι σήμερα εδώ να εξετάζουμε ενστάσεις που αφορούνε στην προτεινόμενη τροποποίηση του σχεδίου όπου αφορά στη μείωση του δρόμου, το δρομάκι που βρίσκεται ανάμεσα στο ζαχαροπλαστείο ΜΕΛΙΣΣΑ και στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Είναι μια κατάσταση, η υπάρχουσα κατάσταση στα 4,5 μέτρα, την διατηρούμε εμείς στα 4,5 μέτρα μειώνοντας τον δρόμο που βρίσκεται πάνω στο σχέδιο αλλά δεν βρίσκεται στην πραγματικότητα. Θεωρούμε, με βάση την εισήγηση την δική μας, ότι δεν χρειάζεται 10 μέτρα δρόμος. Ούτως ή άλλος ο δρόμος αυτός όταν σχεδιάστηκε εκεί ρυμοτομεί κτίσματα τα οποία είναι νομίμως κλειστά από την παραχώρηση που μας είχε κάνει ο ΕΟΤ το 1997. Υπάρχει μια διαπιστωτική πράξη του ΕΟΤ που νομιμοποιεί κάποια κτίσματα που βρίσκονται εκεί και προκειμένου με την τροποποίηση να χρησιμοποιήσει αυτά τα κτίρια ο Δήμος. Δεν ολοκληρώθηκε ακόμη η τροποποίηση συνεχίζουμε με την ίδια λογική πλην με την εισήγησή μας τελειώνουμε με την συγκεκριμένη κατάσταση.

Αν έχετε να με ρωτήσετε κάτι συγκεκριμένο γιατί δεν μπορώ να σας περιγράφω σχέδιο, δηλαδή μειώνουμε το δρόμο από τα 10 μέτρα στα 4,5 πάνω στο σχέδιο, εναρμονιζόμαστε με την υπάρχουσα κατάσταση, διατηρούμε ένα πεζόδρομο τις λεύκες που υπάρχει σε εκείνο το σημείο, μειώνουμε τον …. Μέρος, έναν δρόμο από τα 10 στα οκτώ μέτρα ο οποίος ρυμοτομεί 2 κτίσματα που είναι χρήσιμα για τον Δήμο μέχρι και σήμερα, ο Δήμος τα χρησιμοποιεί τα κτίρια αυτά […] εξετάσαμε την δυνατότητα εάν μπορούμε να μεγαλώσουμε τον δρόμο, ο δρόμος που μειώνεται δεν έχουμε αρνητικό ισοζύγιο κοινοχρήστου χώρου διότι παραλλήλως αυξάνουμε τον κοινόχρηστο χώρο του πάρκου, συνεπώς είναι μια τροποποίηση στην οποία μπορούμε να προχωρήσουμε σαν ρύθμιση χωρίς να υπάρχει νομικό πρόβλημα. Εγώ πιστεύω ότι θα είχε εντοπιστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ αν υπήρχε πρόβλημα όταν εστάλη κάτω. Το ΥΠΕΧΩΔΕ είπε αποσαφηνίστε το καθεστώς του κυκλοφοριακού πάρκου και φτιάξτε την πρασιά. Στο ζαχαροπλαστείο της ΜΕΛΙΣΣΑΣ υπήρχε μια πρασιά μεγαλύτερη. Το υπουργείο είπε και καλά έκανε βέβαια γιατί υπάρχει μια απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που λέει δεν μειώνουμε πρασιές. Αυτή τη στιγμή ο λόγος που έρχεται αυτό το πράγμα εδώ δεν έχουμε την πρασιά και την τροποποίηση όπως είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ ερωτήσεις, παρατηρήσεις. Στον κ. Μιχαηλίδη ο λόγος.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Βλέπω τώρα τα πρακτικά, στις 31 Μαρτίου, όπως ανέφερε ο κ. Μαστορόπουλος, καταρχάς η τότε απόφαση τότε πάρθηκε με μια οριακή πλειοψηφία 13 ψήφων, εκ των οποίων πολλοί και από την πλειοψηφία εδώ, τότε καταψήφισαν. Τώρα επί της ουσίας το θέμα δεν ξέρω εάν και κατά πόσο είναι νομικό ήδη υπάρχει μια αντίθεση στην έννοια της …… αποζημίωσης. Γιατί αυτοί οι ιδιοκτήτες έχουν δώσει εισφορά σε γη και σήμερα καλούνται να είναι αυτοί που θα είναι θιγμένοι από την συγκεκριμένη απόφαση. Παρ’ όλα αυτά είναι πολιτικό το θέμα, δεν υπάρχει καμία άλλη σκέψη πέρα από αυτό που επιχειρηματολόγησε και ο κ. Μαστορόπουλςο, ότι θα σωθούν τα κτίσματα του Δήμου. Καταρχάς υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, ξέρουμε ότι αυτό το κομμάτι που ανήκει το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής ανήκει σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς ευχόμαστε και ακούσαμε με μεγάλη χαρά σήμερα, γιατί ξέρουμε ότι δίνει μεγάλο αγώνα ο κ. Δήμαρχος, είπανε κάτι για 3 Οκτωβρίου μήπως έχουμε κανένα ευτυχές γεγονός και είμαστε μαζί του φυσικά. Παρ’ όλα αυτά με τα σημερινά δεδομένα, μιλάμε για 700 τετραγωνικά δημόσιας, δημοτικής περιουσίας που πηγαίνει μέσα στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για να σωθούνε κάποια κτίσματα τα οποία δεν ξεπερνούν σε αξία τις 100.000 ευρώ. Η έκταση των 700 τετραγωνικών απ’ ότι υπολογίζουμε δεν ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ. Το λέω και ως μηχανικός και ως εκτιμητής κτλ. Άρα λοιπόν πρέπει να είναι πολιτική η απόφαση, δεν ξέρω κατά πόσο αν φυσικά είναι νόμιμη ή όχι αλλά το θεωρώ αδιανόητο την έκταση να την δώσουμε στο ΤΑΙΠΕΔ με μοναδικό πρόσχημα τις λεύκες, μπορούμε όλα αυτά αν γίνει ένας μεγάλος πεζόδρομος και τις λεύκες μπορούμε να σώσουμε και κυρίως μέχρι να διασφαλίσουμε ότι αυτό ο χώρος θα επιστρέψει στους Αλεξανδρουπολίτες καλό είναι σήμερα επιφυλακτικά να μην τον παραδώσουμε στο ΤΑΙΠΕΔ. Άρα σαφώς εμείς ως παράταξη θα[…]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Μιχαηλίδη. Ο κύριος Φωτιάδης.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η υπάρχουσα εκ του νόμου κατάσταση είναι δρόμος 10 μέτρων. Στην πράξη είναι όπως λέτε 4,5. Απορώ πως τον νομιμοποίησε ο ΕΟΤ ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας για παράνομο κτίσμα μέσα στον δρόμο. Γιατί μέχρι να εγκριθεί η τροποποίησή μας του σχεδίου είναι δρόμος. Αυτές οι αποθήκες που είναι, που τις ξέρουμε, ορισμένες είναι για να βάζουμε τα φτυάρια και κάποιες άλλες τις χρησιμοποιούμε για κυλικείο ή για οτιδήποτε άλλο, για γραφεία του ΕΟΤ και αργότερα του Δήμου, ότι αυτά βρισκόταν και βρίσκονται με το σημερινό καθεστώς μέσα στο δρόμο. Ερχόμαστε λοιπόν ενώ υποχρεωνόμαστε για διάνοιξη δρόμων και ορθός πράττουμε για ένα σωστό σχέδιο πόλης, τους ιδιώτες όμως τους επιβαρύνουμε, τους πολίτες. Και ερχόμαστε τώρα και γινόμαστε πολύ φειδωλοί για να μην εφαρμόσουμε το υπάρχον σχέδιο πόλης που προβλέπει 10 μέτρα πλάτος και να μειώσουμε για να σώσουμε τι; Τις λεύκες οι οποίες είναι ιδιαιτέρου κάλους, ε θα πρέπει να έχουμε και λίγη σοβαρότητα. Όταν μιλάμε ότι οι λεύκες είναι ιδιαιτέρου κάλους θα πρέπει να ξέρουμε ότι μεγαλώνουν σε 2 -3 χρόνια, παίρνεις 1.000 λεύκες και κάνεις ένα δάσος. Και στα 10 χρόνια πέφτουν μόνες τους γιατί τα δέντρα αυτά δεν βαστούν, δεν είναι κανένα δέντρο που να βαστάει πολλά χρόνια. Άρα το να λέμε πρέπει να το διατηρήσουμε γιατί έχει ιδιαίτερο κάλος, ή τα κτίσματα αυτά που δεν έχουν καμιά αξία αρχιτεκτονική, αυτές οι αποθήκες, είναι αποθήκες για την εξυπηρέτηση των αναγκών όποιος τις χρησιμοποιεί, ο ΕΟΤ παλαιότερα δεν ξέρω τώρα ο Δήμος. Άρα δεν είναι λόγος σοβαρός να λέμε τροποποιούμε το σχέδιο πόλης για να διατηρήσουμε τις 3 – 4 λεύκες, οι περισσότερες μου είπαν οι περίοικοι έχουν πέσει λόγου γήρατος και όταν δεν μπορούμε να φυτέψουμε άλλες λεύκες 5 μέτρα μέσα στον τεράστιο χώρο. Τέλος δε τονίζω ότι στους ιδιώτες είμαστε αυστηροί στον ΤΑΙΠΕΔ, που δεν θα έχει καμιά επιβάρυνση οικονομική ο Δήμος, απλώς θα μειωθεί η έκταση του συγκεκριμένου ακινήτου, θέλουμε να διατηρήσουμε και να δώσουμε μεγαλύτερη έκταση και να τον εκμεταλλευτή όπως ακριβώς θέλει το ίδιο. Άρα είμαστε κάθετα αντίθετοι στην τροποποίηση, να παραμείνει όπως ακριβώς είναι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τροποποιηθεί. Να παραμείνει ο δρόμος μεγάλος, γιατί και μεγάλους δρόμους θέλουμε. Γιατί τα 4,5 μέτρα εάν δεν γίνει πεζόδρομος, εάν πεις από 1 μέτρο πεζοδρόμιο μένουν 2,5 μέτρα δρόμος. Μισό μέτρο πεζοδρόμιο θα γίνει 3 μέτρα ο δρόμος. Και θα είμαστε μέσα στο κέντρο, θα είναι ο δρόμος που οδηγεί προς την παραλία, άσχετα εάν ακόμα δεν φτάνει στην παραλία γιατί θα έπρεπε να προβλέπετε η επέκταση του δρόμου μέχρι την παραλία. Και μάλιστα μην ανοίξουμε καινούργια πληγή. Απλώς εγώ λέω να μείνουμε εκεί ακριβώς που υπάρχει το σχέδιο πόλης, να μείνουμε όπως είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Φωτιάδη, τον λόγο στον κ. Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Ας θέλεις να μιλήσει και εσύ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ορίστε ο κ. Δευτεραίος.

Σάββας Δευτεραίος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Θα μιλήσω και θα ανανεώσω αυτό που είχαμε πει και στο προηγούμενο ΔΣ, στα 10 μέτρα, όχι δρόμος αλλά πεζόδρομος, έχει σημασία αυτό, ειδικά σε εκείνη τη θέση και ο κυρίαρχος λόγος, συμφωνώ με αυτά που είπε ο Παύλος Μιχαηλίδης, μάλλον ο Παύλος Μιχαηλίδης συμφωνεί με αυτά που είπαμε εμείς, δεν έχει σημασία, είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά γιατί μπορεί να χρειαστούν και άλλες .… στην πόλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε τον κ. Δευτεραίο. Ο λόγος στον κ. Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Ευχαριστώ Σάββα που με προειδοποίησες και μου επισήμανες ότι αυτός ο χώρος ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, γιατί το είχα ξεχάσει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κύριε Δήμαρχε απαντήστε συνολικά. Ο λόγος στον κ. Τζανίδη.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): και εγώ θα ήθελα να …… όσον αφορά τους συναδέλφους εδώ της αντιπολίτευσης. Πραγματικά για μένα είναι πρωτάκουστο αυτό να απεμπολούμε δικαίωμα και μάλιστα δικαίωμα κοινοχρήστου χώρου […] απεμπολούμε το δικαίωμά μας αυτό ως τι; Ο Δήμος δεν πρόκειται να έχει κάποια οφέλη από αυτή εδώ τη μείωση του δρόμου. Από την άλλη πρέπει να επισημάνω ότι κάποιοι ιδιώτες οι οποίοι ήταν εκεί πέρα, ότι έζησαν εκεί και έζησαν βάσει κάποιων συγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων. Τώρα έρχεται μια αλλαγή της κατάστασης η οποία είναι σε βάρος των ανθρώπων οι οποίοι δραστηριοποιούνται εκεί πέρα. Δεν το είχανε προβλέψει έτσι αλλά είχανε πληρώσει και το ανάλογο τίμημα. Θέλω να ρωτήσω τις υπηρεσίες του Δήμου πως είναι δυνατόν να ανέχεται μια τέτοια παρανομία. Όταν υπάρχει 10 μέτρα πλάτος δρόμου και λένε ανεχόμαστε …… Για ποιο λόγο ήταν νόμιμα ως τώρα; Και αν θέλετε να κάνετε μια τροποποίηση, θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κ. Φωτιάδη, το γνωρίζει και ο Δήμαρχος αυτό, ξέρω ότι το γνωρίζει είναι η γειτονιά του, από το ρέμα του Βανικιώτη μέχρι εκεί που τελειώνει ο ΕΟΤ δεν υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα. Δηλαδή αν αύριο αυτό του ΤΑΙΠΕΔ το πάρει ο Αλή Οσμάν ή ο μίστερ Φίτς και δεν ξέρω ποιος, η πόλη δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Θα το φράξει και θα το κλείσει. Ίσα ίσα γι’ αυτό θα ήθελα να απευθυνθώ μήπως μπορεί να αλλάξει κάτι στο ρυμοτομικό, να υπάρξει κάποια δυνατότητα να μπορούμε να βγούμε στη θάλασσα. Γι’ αυτό το λόγο και εγώ θα το καταψηφίσω και θα είμαι μαζί σας κ. Δήμαρχε στη διεκδίκηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Τζανίδη. Ο λόγος στον κ. Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Τελικά είναι καταδικασμένο το κάθε ΔΣ να έχει μια συμπυκνωμένη και αντιπολιτευτική τακτική απέναντι σε κάθε πρόταση, σε σοβαρά θέματα της συμπολίτευσης. Δεν ξέρω τι φταίει σε αυτό και για ποιο λόγο λειτουργεί έτσι. Ακούστε, δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμα. Αντιθέτως. Το επιχείρημά σας γυρνάει εις βάρος σας. Απεμπολούμε δικαιώματα περιουσιακά των δημοτών μας εάν ακολουθήσω την δική σας άποψη. Πάνω από 100.000 ευρώ περιουσία ακίνητη θα γκρεμιστεί σύμφωνα με την δική σας άποψη. Έχετε δικαίωμα εσείς και εγώ να στερήσουμε από την περιουσία αυτή των 100.000 και άνω τους δημότες και τον Δήμο μας; Η απάντηση είναι όχι. Πέραν τούτου, δεν είναι μόνον η αξία αυτούσια της ακίνητης περιουσίας η οποία θα κατεδαφιστεί, αλλά είναι και η εκμετάλλευση του κυλικείου των 100 περίπου τ.μ. που δυστυχώς εάν ακολουθήσω την δική σας άποψη δεν θα μπορέσουμε να το νομιμοποιήσουμε στην πολεοδομία. Γιατί το κτίριο αυτό έχει κατασκευαστεί σε δυο χρονικές περιόδους, είναι το μισό εντός του πάρκου και το άλλο μισό είναι εντός του δρόμου, ο οποίος εν τη ουσία δεν υφίσταται, των 10 μέτρων δηλαδή. Άρα λοιπόν αν ακολουθήσω την δική σας άποψη πρέπει να κατεδαφίσουμε το κτίριο των 100 τ.μ. το οποίο μόνο του στοιχίζει 100.000 ευρώ, αν πούμε να το ξαναφτιάξουμε. Και είναι σε πολλή καλή κατάσταση η κατασκευή του. Τρίτον, δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμά μας γιατί όπως σας είπε και ο υπηρεσιακός παράγοντας, καθ’ όλα αξιότιμος και ισχυρός από την επιστήμη του κ. Μαστορόπουλος, δεν μειώνουμε τον κοινόχρηστο χώρο, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι. Διότι ο χώρος αυτός είναι στο πάρκο της κυκλοφοριακής αγωγής. Και τι μου θυμίζετε ότι αυτό το πάρκο της κυκλοφοριακής αγωγής έχει αλλάξει χέρια και κυριότητα, δηλαδή ενώ ήταν στον ΕΟΤ πήγε στο ΤΑΙΠΕΔ, και λοιπόν; Έχουμε άλλα 24 χρόνια, γιατί 50 είναι η χρήση, η οποία μας παραδόθηκε το 1987. Έχουμε περίπου λοιπόν άλλα 24 χρόνια. Σ’ αυτά τα 24 χρόνια η χρήση του πάρκου θα παραμείνει στα χέρια του Δήμου. Που σημαίνει ότι στη δυναμική του χρόνου, 5 χρόνια μετά. 20 χρόνια μετά, μετά από 22 χρόνια, πάντως σε κάθε περίπτωση πριν τα 24 χρόνια, εάν θελήσουμε εμείς να μεταβάλλουμε το καθεστώς και συμφέρει τότε στο Δήμο μας, για οποιοδήποτε λόγο να πάμε στην άκρως δικιά σας άποψη και αν επεκτείνουμε πάλι τον πεζόδρομο, τότε μπορούμε να το κάνουμε άνετα. Δεν υπάρχει καμιά δυσκολία. Καμία απολύτως. Πέμπτο, ο δρόμος που περνάει από την ιδιοκτησία του κ. Κοϊνάκη, ο οποίος ένα πράγμα ζητάει, το ένα από τα 4 κτίσματα που τουαλέτες, οι οποίες είναι κλειδωμένες βέβαια, εάν κατεδαφιστεί αυτό τότε δεν έχει κανένα πρόβλημα και αποσύρει τις ενστάσεις. Έτσι δεν είναι κ. Κοϊνάκη; Να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Έτσι είναι γιατί εγώ δεν λέω ψέματα ποτέ. Εάν λοιπόν μου είπατε στο γραφείο μου πριν από 1 μήνα να κατεδαφίσουμε τις τουαλέτες, αποσύρετε τις ενστάσεις. Άρα λοιπόν αυτός είναι ο λόγος που οι δυο ιδιοκτήτες εκεί στο δρόμο, όχι της ΜΕΛΙΣΣΑΣ του ζαχαροπλαστείου και του πάρκου, πιο πέρα από την άλλη μεριά, κάθετα, εκεί που στρίβει ο δρόμος αυτός γιατί δεν βγαίνει φυσικά στη θάλασσα, εκεί που στρίβει ο δρόμος μπροστά στου κυρίου Κοϊνάκη δεν έχουμε και τεράστια διαφορά, από τα 10 πάει στα 8,5 μέτρα. Και σώζουμε τα ακίνητα, 3 ακίνητα που έχουμε τη χρήση για άλλα 24 χρόνια. Και ο δρόμος εκείνος επειδή είναι για αυτοκίνητα και δεν είναι πεζόδρομος είναι αποκλειστικής χρήσεως των κυρίων!!!! Και στα 8,5 μέτρα. Δεν περνάει κανείς άλλος από εκεί. …..μα υπάρχει ο πεζόδρομος από την άλλη μεριά, είναι λοιπόν εκείνος και για αυτοκίνητα και σταματάει ακριβώς εκεί στη γωνία των ακινήτων τους. Και μπαίνουν μέσα στην ιδιοκτησία τους. Τι ….. λοιπόν; Τίποτα απολύτως!!!! Αφήστε κ Κοϊνάκη τώρα, αφήστε, έχω πονέσει αρκετά για την υπόθεση αυτή, καθήστε κ. Κοϊνάκη, μετά εάν θέλετε να πείτε παρά το γεγονός ότι μιλάω τελευταίος εγώ, παρ’ όλα αυτά θα σας ακούσουμε πάλι. Για δέκατη φορά. Επομένως με την αύξηση του πάρκου εις βάρος του πεζόδρομου, του οποίου την χρήση για 24 ολόκληρα χρόνια έχει ο δήμος δεν έχουμε καμιά μείωση. Και γιατί λέτε ότι εγώ θέλει ντε και καλά να ακολουθήσω την λύση που μου προτείνει η επιστήμη; Ακριβώς για να περισώσω τα συμφέροντα του Δήμου, των δημοτών και να μην τα απεμπολήσω. Εάν ακολουθήσω τον δικό σας επιχείρημα απεμπολώ δικαιώματα του Δήμου, μειώνω την περιουσία του Δήμου και σε καμία περίπτωση δεν έχω …. γιατί; Όταν και αν και εύχομαι να μην πάει αυτό ποτέ σε άλλον, τρίτο, τότε θα είμαστε εκεί να αγωνιστούμε κοινωνικά και βέβαια, εάν συμβεί αυτό ένα στο εκατομμύριο, θα χάσουμε το δικαίωμα της αποζημιώσεως των ακινήτων, καθώς αυτό ορίζει ο νόμος από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή αυτός οποίος δημιούργησε δικαιώματα εκεί πέρα μέσα, έχει δικαίωμα αποζημιώσεως. Τι αποζημίωση θα ζητήσω αν αυτά τα 100.000 χιλιάρικα τόσα εύκολα τα πέταγα στον αέρα; Τι θα ζητήσω εγώ εάν τα έχω κατεδαφίσει μόνος μου; Να πως προστατεύω την δημοτική περιουσία. Μην είστε τόσο πολύ ευαίσθητοι όσο φαίνεται, γιατί και εμείς είμαστε ευαίσθητοι και πολύ μάλιστα. Και αγωνιζόμαστε και αγωνιούμε για την υπόθεση αυτή. Έτσι λοιπόν κανείς δεν ……. τίποτα απολύτως αρνητικά, αντίθετα όλοι οι δημότες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον ήδη κοινόχρηστο χώρο και η ΤΙΕΔΑ θα νοικιάσει το ακίνητο αυτό και θα πάρει 2, 3 4 χιλιάδες το μήνα, κάπου εκεί υπολογίζω. Και αυτό θα το χάσουμε σύμφωνα με τα δικάσας τα δεδομένα. Για βάλτε τώρα επί 24 χρόνια 2.000 ευρώ το μήνα, 24 επί 24 κάνει μισό εκατομμύριο και 100.000 η αξία των ακινήτων μας κάνει 600.000 χιλιάδες ευρώ. Άρα απεμπολώ δικαιώματα εγώ και η υπηρεσία; Εσείς απεμπολείτε δικαιώματα του Δήμου και δεν πρέπει να συνεχίσετε να έχετε αυτή τη θέση αλλά να προσχωρήσετε στην άποψη της πλειοψηφίας. Και αυτό είναι πολιτική γενναιότητα. Γιατί επάνω σε αυτά που είπα δεν υπάρχουν αντεπιχειρήματα άλλα. 600.000 χιλιάδες ευρώ θα τα τινάξουμε στον αέρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσω σε αυτό, αλλάξτε άποψη και εδώ είμαστε στη δυναμική του χρόνου όπως σας είπα να κάνουμε ότι καλό χρειαστεί, πάντα με χρηστή διοίκηση, αλλά πάνω απ’ όλα το συμφέρων της ολότητας. Γιατί εγώ 500 και 600 χιλιάρικα ως δημοτική αρχή μπορώ να κάνω ένα ολόκληρο σχολείο. Γιατί να μην το κάνω; Και να κάνω το άλλο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Δήμαρχε. Μια παρατήρηση ο κ. Αμπατζής και αμέσως μετά ο κ. Φωτιάδης….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …παρατήρηση ποιος; …συγγνώμη, να εφαρμόσετε παρακαλώ τον κανονισμό όπως ακριβώς πρέπει και όπως αρχίσατε, μετά τον Δήμαρχο δεν μιλάει κανένας άλλος, το λέει ο κανονισμός…σας παρακαλώ κύριε Πρόεδρε

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …δηλαδή δεν μιλούμε μετά τον Δήμαρχο;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι το λέει ο κανονισμός, όταν μιλάει ο Δήμαρχος να σέβεστε τα πολιτειακά μου δικαιώματα, όπως και εγώ σας σέβομαι. Δεν μίλησα καθόλου, σας άκουσα όλους, κύριε Πρόεδρε οφείλετε και εσείς να με σεβαστείτε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν θέτουμε το θέμα σε ψηφοφορία…

Πολίτης: …είχατε πει ότι θα μας δίνατε το λόγο μετά…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μετά το Δήμαρχο δεν μιλάει κανείς άλλος, ζητάω σεβασμό και από τον Πρόεδρο και από το Προεδρείο και από το σώμα. Ακούω 4 ώρες όλους…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): κύριε Δήμαρχε δικαιούμαστε δευτερολογία. Το Προεδρείο πρέπει να μας ρωτήσει αν θέλουμε δευτερολογία. Πήρατε το λόγο μόνος σας και μετά λέτε κλείνετε την συζήτηση. Ρωτήθηκε το σώμα εάν θέλει να δευτερολογήσει;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μην απευθύνεστε σε μένα στον κ. Προέδρο…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …όχι εσείς προεδρεύετε μου φαίνεται τώρα

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …να το πάρετε πίσω αυτό που είπατε, να το πάρετε πίσω κ. Φωτιάδη, προσβάλετε και το πρόσωπο του Προέδρου και το δικό μου, να το πάρετε πίσω…δεν έχετε το κουράγιο να το πάρετε πίσω έτσι;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …ξέρετε εδώ μέσα δεν είστε το κράτος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν έχεις πολιτική ανδρεία, αυτό λέγεται πολιτικός πανικός…και ανανδρία πολιτική…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εδώ μέσα δεν έχετε ούτε δικαίωμα ψήφου, είστε ο τελευταίος μέσα σε αυτήν την αίθουσα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …λέτε να μην το ξέρω;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …άρα σεβαστείτε εσείς…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …άρα αφού δεν έχει δικαίωμα ψήφου ο Δήμαρχος και είναι τόσο χαμηλός γιατί διεκδικήσατε τη θέση του Δημάρχου; Γιατί;

…(ακούγονται φωνές και διαμαρτυρίες από όλες τις μεριές και δεν είναι κατανοητό ποιος μιλάει και τι λέει)…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …την απάντηση την πήρατε 18 Μαΐου…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …συγχαρητήρια…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν σας ζήτησα και αν ήθελες συγχαρητήρια να τα έδινες την ίδια μέρα, το ίδιο βράδυ!!!! Ούτε αυτό μπόρεσες να κάνεις, ούτε αυτό…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν προχωράμε στην ψηφοφορία του θέματος 39…

Πολίτης: …θέλουμε να μιλήσουμε κύριε και εμείς εδώ, οι ιδιοκτήτες…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …δεν είστε γραμμένοι στον κατάλογο των ομιλητών κύριε…

Πολίτης: …πως δεν είμαστε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …δεν είστε κύριε γραμμένοι στον κατάλογο των ομιλητών. Υπάρχει μια λίστα ομιλητών εδώ πέρα, όποιος θέλει να μιλήσει πρέπει να υπάρχει το όνομά του…

Πολίτης: …μα γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ γι’ αυτή τη συζήτηση…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …δεν μπορείτε, δεν μπορείτε, συγγνώμη δεν μπορείτε κύριε, δεν μπορεί να γίνει διάλογος εδώ μέσα κύριε…

Πολίτης: …θα με ακούσεις θέλεις δεν θέλεις…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …δεν γίνεται αυτό το πράγμα κύριε…δεν μπορεί να γίνει διάλογος…

Πολίτης: …εάν θέλει ο Δήμαρχος να γλιτώσει τις αποθήκες να μας αποζημιώσει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …εντάξει κύριε καθίστε, καθίστε κάτω στο μικρόφωνο και μιλήστε, καθίστε θέλει να σας ακούσει και η αντιπολίτευση…

Πολίτης: …για τα σπιτάκια που λέει ο κ. Δήμαρχος, αυτά έγιναν επί χούντας διότι είχε το μαχαίρι είχε και την πίτα. Εμάς μας έκανε αναγκαστική απαλλοτρίωση. Αυτό το κτήμα ήταν κτήμα του πατέρα μας. Ήταν 8 στρέμματα και 400 μέτρα. Αυτό το κτήμα είναι από το 1932. Κτίσαμε εμείς σε αυτό το κτήμα και κάναμε δωρεά στον Δήμο αυτά τα μέτρα για να έχει δρόμο. Απλώς αυτά τα αποθηκάκια έγιναν επί χούντας. Ας μας αποζημιώσει ο Δήμος, αλλιώς θα τον κλείσω τον δρόμο. Πληρώνω στην εφορία…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν είναι έτσι κύριε λάθος κάνετε…

Πολίτης: …εγώ κάνω λάθος;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πολύ μεγάλο κιόλας…εγώ τα είπα δεν έχεις κανένα δικαίωμα επί του δρόμου…

Πολίτης: …δεν έχω δικαίωμα στο κτήμα μου;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι στο κτήμα σου έχεις. Δεν σου είπε κανείς για το κτήμα σου, δεν το πείραξε κανείς το κτήμα σου…

Πολίτης: …μα πως;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κανείς, ούτε ένα πόντο παίρνουν από το κτήμα σου…

Πολίτης: …αυτός ο δρόμος είναι το κτήμα μου…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αυτός είναι δρόμος χαρακτηρισμένος κύριε…

Πολίτης: …χαρακτηρισμένος;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν έχεις δικαίωμα επί του δρόμου κύριε…ναι κύριε έγινε επίσημο σχέδιο πόλης και χαρακτηρίστηκε δρόμος…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν σας ευχαριστούμε πολύ, προχωρούμε στην ψήφιση του θέματος 39. Ψηφίζουν κατά; Οι κύριου Φωτιάδης, Βουλγαρίδης, Θυμιανίδης, Δραμανίδου, Δευτεραίος, Μιχαηλίδης, Καρυπίδης, Γιαννόπουλος, Τζανίδης, Αραμαπατζής και ο κ. Ταρτανής. Το θέμα εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Το θέμα 40 αποσύρεται από τον κ. Δήμαρχο για το επόμενο ΔΣ.

Θέμα 40: Έγκριση σύναψης και υπογραφή σύμβασης παροχής υπηρεσιών για το έργο « Υλοποίηση του προγράμματος επιχειρησιακής επιτάχυνσης (start up accelerator) STAGE ONE Business Accelerator για την ανάδειξη νεοφυούς επιχειρηματικότητας ( Εισηγ: κ. Δήμαρχος) – ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ

[ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…]

2 Σχόλια

  1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΑΝΤΟΥΡΑΣ
    • πάμε μπροστά