Πρόσκληση, εισηγήσεις, σχόλια και ανεπίσημα πρακτικά της 2ης συνεδρίασης της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Αρχεία βίντεο, Δημοτική Κοινότητα Αλεξ/πολης, Δημοτικών Κοινοτήτων, Κοινότητες, Φωτογραφίες/Γραφικά
Χθες Δευτέρα 29/9/2014 στις 19:00 πραγματοποιήθηκε η 2η συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Από τη συνεδρίαση έκαναν ένα πέρασμα (άλλος για περισσότερο, άλλος για λιγότερο) η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τρέλλη (αντικαθιστώντας τον επικεφαλής της παράταξης κ. Σάββα Δευτεραίο που είχε εφημερία στο ΠΓΝΕ), ο επικεφαλής της “ΑΝΑ.Σ.Α.” κ. Παύλος Μιχαηλίδης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Χρήστος Γερακόπουλος, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής (με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη όπως κατ’ επανάληψη τόνισε στην αίθουσα του συμβουλίου), κ. Ηλίας Ηλιακόπουλος και ο κ. Ιωάννης Τοπτσής, πρώην σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Αλεξανδρούπολης.
Μπαίνοντας στην αίθουσα, έπεσα πάνω σε μία στοίβα φακέλους, πίσω από τους οποίους καθόταν η πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, κ. Πόντικα. Προς στιγμήν νόμισα ότι θα μας παρουσιάσει απολογισμό πεπραγμένων της θητείας της ως προέδρου τα προηγούμενα τρεισήμιση χρόνια (δεν είχα δει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης), αλλά έκανα δυστυχώς λάθος. Τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει απ’ όσο ξέρω (έργο υπάρχει για να παρουσιαστεί άραγε;). Πρόκειται πιθανά για τους φακέλους των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που αυτές τις μέρες έχουν επισκεφτεί το δήμο και ψάχνουν τις καταγγελίες του δημάρχου κ. Λαμπάκη για αναθέσεις έργων των 45.000 ευρώ μεταξύ του 2007 και του 2010 (αν κάποιος έχει διαφορετικές πληροφορίες, ας στείλει ένα μήνυμα).

Φάκελοι παντού, πρόκειται για τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης που ερευνούν τις καταγελίες για απευθείας αναθέσεις (τα γνωστά 45άρια) μεταξύ του 2007 και του 2010; Είδωμεν…
Προσκεκλημμένος στη συνεδρίαση ο κ. Αντώνης Βαμβακερός, πρόεδρος του Πολυκοινωνικού, ο οποίος ενημέρωσε τους συμβούλους για τις δράσεις και τις αρμοδιότητες του κέντρου και τους κάλεσε να περάσουν από κοντά να δουν το χώρο, το προσωπικό και τους εθελοντές.
Ενδιαφέρον παρουσίασε η αποχώρηση της πρώην προέδρου της δημοτικής κοινότητας, κ. Πόντικα, στις 20:30 καθώς είχε ανηλημμένες οικογενειακές υποχρεώσεις, στάση που καυτηριάστηκε από τη νυν πρόεδρο, συντηρώντας τη γνωστή κόντρα.
Ενδιαφέρουσες και οι προτάσεις του ενεργού πολίτη κ. Ηλιακόπουλου για θέσπιση του θεσμού του “παρατηρητή της γειτονιάς” και “ομάδων παρακολούθησης” με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου της αναγραφής συνθημάτων σε τοίχους δημοσίων κτιρίων, προτάσεις που δημιούργησαν αντιδράσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση.
============
19:09 Αρχίζει η συνεδρίαση.
Η κ. Τρέλλη συνεχάρη για τις προσκλήσεις προς τους αρχηγούς των παρατάξεων, πρότεινε εκτός από αρχηγούς να προσκαλούνται και φορείς για να ενημερωθεί σφαιρικά η Δημοτική Κοινότητα.
Ο κ. Βαμβακερός ενημερώνει τους συμβούλους της δημοτικής κοινότητας Αλεξανδρούπολης για τις αρμοδιότητες του Πολυκοινωνικού (παιδικοί σταθμοί, σίτιση 80-100 συμπολιτών με μικρό αντίτιμο, δράσεις εθελοντών, κλπ)
Η σίτιση έχει περίπου 195.000 προϋπολογισμό ο οποίος καλύπτεται περίπου κατά 90.000 ευρώ από τους δικαιούχους και κατά 100.000 από το δήμο και τους πόρους του Πολυκοινωνικού. Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς είναι σχεδόν δωρεάν για εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ εισπράτουμε περίπου 2.200 ευρώ ανά παιδί. Το Πολυκοινωνικού βοηθά τους γονείς να συμπληρώνουν τα χαρτιά τους, έγιναν 340 αιτήσεις και έγινα δεκτές όλες. Φέτος έχουμε 680 παιδιά, δεν έχουν μείνει παιδιά εργαζόμενων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα εκτός.
Εξοπλίστηκαν οι παιδικοί σταθμοί με χρηματοδοτικά προγράμματα και τα παλιά υλικά μοιράστηκαν στα νηπιαγωγεία της πόλης.
Για το θέμα της ημερήσιας διάταξης για δημιουργία βρεφικού σταθμού, ο κ. Βαμβακερός είπε οτι για κάθε 25 παιδιά χρειαζόμαστε έναν ΤΕ και έναν ΔΕ νηπιαγωγό. Στο βρεφικό χρειαζόμαστε το ίδιο προσωπικό ανά 8 παιδιά. Δεν είναι αρνητικοί αλλά για την ώρα είναι δύσκολο να γίνει λόγω έλλειψης προσωπικού και του ότι δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές χώρου. Στο Ζ´ παιδικό υπήρχε αυτή η πρόβλεψη αλλά δε λειτούργησε ποτέ.
Το Πολυκοινωνικό διασταύρωσε τα στοιχεία της μητρόπολης με τα δικά του και διαπίστωσε ότι 30 άτομα περίπου σιτιζόντουσαν και από τους δύο, γεγονός που οδήγησε σε εξοικονόμηση πόρων καθώς το κόστος ανά άτομο είναι 150 ευρώ. Το Πολυκοινωνικού ζητά από τους υγιείς δικαιούχους να βοηθούν σε κοινωφελείς σκοπούς, όσοι δεν το κάνουν αποκλείονται από τη σίτιση. Όσοι δεν φέρνουν χαρτιά εγγραφής στο σχολείο δεν παιρνουν τίποτε. Πέρσι ανακαλύφθηκε ότι περίπου 60 παιδιά δεν είχαν γραφεί σε νηπιαγωγείο και δημοτικό. Αθόρυβα και με τη βοήθεια κοινωνιολόγων και ψυχολόγων έγινε προσπάθεια ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα με επιτυχία για 48 περίπου παιδιά.
Για την πρόταση για τα ΑμεΑ, μια δομή για να γίνει ΚΔΑΠ πρέπει να είναι έτοιμη, πιστοποιημένη η εγκατάσταση για να μπει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για επιχορήγηση.
Αναφέρθηκε επίσης στο βιοαγρόκτημα, οι παραγωγοί του οποίου δίνουν το 10% της παραγωγής τους στο Πολυκοινωνικό, βοηθώντας την ετοιμασία των τροφίμων ειδικά για τις μερίδες που μοιράζονται και τα υπόλοιπα καταλήγουν στους εθελοντές που βοηθούν το Πολυκοινωνικό.
Το κοινωνικό παντοπωλείο μοιράζει τρόφιμα και ρούχα σε άπορες οικογένειες. Τρέχει πρόγραμμα χορήγησης 34 ειδών κάθε μήνα για 8 μήνες.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουν κάνει 750 αυτοψίες, έχουν επισκεφτεί 1.750 οικογένειες, δεν υπάρχουν άστεγοι, αλκοολικοί που να μην τους γνωρίζει το Πολυκοινωνικό, ακόμα και για όσους συχνάζουν στο πάρκο εθνικής ανεξαρτησίας έχουν γίνει προσπάθειες να τακτοποιηθούν.
Το κέντρο κακοποιημένων γυναικών έχει αντιμετωπίσει πάνω από 100 περιστατικά, δυστυχώς, το διάστημα που λειτουργεί.
Η κ. Βρετοπούλου είπε ότι ΚΔΑΠ ΑμεΑ λειτουργεί ηλδη στα Γιαννιτσά στο ισόγειο δημοτικού θεάτρου που είναι ήδη πιστοποιημένο για ΑμεΑ, επικοινώνησε και με το ΕΕΤΑΑ και οι προδιαγραφές που θέλουν δεν είναι τόσο σημαντικές.
Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τις απορίες του οργάνου και να ενημερώσει τη δημοτική κοινότητα. Για το ΚΔΑΠ ΑμεΑ έχει κάποιους ενδοιασμούς ότι μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, είναι όμως στα σχέδια της δημοτικής αρχής.
Ο κ. Κατής ρωτά αν το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, και τι γίνεται με τους επαίτες που κυκλοφορούν στην πόλη μας με παιδιά, έξω από τους ναούς και μέσα στην πόλη, ποιος είναι υπεύθυνος, το Πολυκοινωνικό;
Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι δεν είναι ντόπιοι οι επαίτες (εκτός από 20 περιπτώσεις γνωστές στις κοινωνικές υπηρεσίες). Μία περίπτωση που βγήκε και στα κανάλια, το Πολυκοινωνικό τον είχε βοηθήσει, του είχε βρει σπίτι και του είχε δώσει φαγητό, βγήκε όπως πάλι στους δρόμους και τελικά γύρισε στη Βουλγαρία.
Η κ. Βρετοπούλου ενημερώνει τους συμβούλους ότι το επόμενο συμβούλιο θα είναι στις 13/10/2014, οι εισηγήσεις θα πρέπει να δοθούν στη γραμματεία μέχρι 4 ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Το γραφείο της κοινότητας λειτουργεί ήδη, σε λίγες μέρες θα προμηθευτεί βιβλίο πρωτοκόλλου για να καταγράφονται τα αιτήματα των πολιτών και να παρακολουθείται η εξέλιξή τους.
[Έκτακτο Θέμα] Ρύπανση κεντρικών δημοσίων κτιρίων της πόλης (εισηγητής κ. Ηλίας Ηλιακόπουλος)
Ο δημότης κ. Ηλίας Ηλιακόπουλος κατέθεσε επείγουσα εισήγηση/αίτηση προς συζήτηση ως ενεργός πολίτης, το θέμα συζητείται προ ημερήσιας διάταξης. Αναφέρει την αναγραφή αισχρών συνθημάτων σε κοινόχρηστους χώρους και ειδικά σε δημόσια κτίρια, όχι μόνο για έναν πολιτικό χώρο αλλά και για άλλα θέματα. Προσβάλλουν την αισθητική μας και μας δίνει την εντύπωση ότι ζούμε μέσα σε ένα λεκτικό χοιροστάσιο. Στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας, παιδιά έβαζαν τουβλάκια γράφοντας πάνω τα όνειρά τους. Αυτά τώρα έχουν σβηστεί από γκράφιτι. Αν κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν γκράφιτι, ας τους παραχωρήσει ο δήμος χώρους.
Προτείνει να γίνει καμπάνια ενημέρωσης να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, οι υπηρεσίες του δήμου να σβήσουν αυτά τα αποκρουστικά συνθήματα.

Παραφωνία η ΑΕΚ στα συνθήματα σε τοίχους του αναγνωστηρίου της Ιατρικής Σχολής στο κέντρο της πόλης (φωτογραφία συνημμένη στην εισήγηση του κ. Ηλιακόπουλου στη Δημοτική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης την 29/09/2014)
Για τα συνθήματα του κτιρίου του ΔΠΘ στο κέντρο της πόλης, τίθεται θέμα καλαισθησίας της πόλης και υπεύθυνο δεν είναι το πανεπιστήμιο αλλά ο δήμος. Το κτίριο δόθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως αναγνωστήριο και όχι όπως χρησιμοποιείται τώρα. Να γίνει άμεσα έγγραφο στην πρυτανεία να σβηστούν τα συνθήματα.

Πρόταση κ. Ηλία Ηλιακόπουλου για “ομάδες παρακολούθησης” που θα εποπτεύουν την καθαριότητα της πόλης
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι όντως είναι ευθύνη του δήμου να ευπρεπίσει το χώρο και να κάνει έγγραφο προς την πρυτανεία.
Ο κ. Καλυμνιός λέει ότι είναι καλό πολίτες να παρίστανται και να θέτουν θέματα στη δημοτική κοινότητα, τα συνθήματα δεν προσβάλουν άτομα, αναφέρονται σε διάφορα θέματα, πρέπει όμως να διορθωθεί η κατάσταση. Συμφωνεί να ληφθούν μέτρα για την καλαισθησία της πόλης.
Ο κ. Ηλιακόπουλος ενδιαφέρεται περισσότερο για τα δημόσια κτίρια και πάρκα. Να δοθεί ένα μήνυμα.
Ο κ. Κατής ρωτάει τι είναι ο θεσμός του παρατηρητή της γειτονιάς που αναφέρει στην πρότασή του ο κ. Ηλιακόπουλος.
Στο δήμο Τριπόλεως και Πολεμιδίων υπάρχει αυτός ο θεσμός με εθελοντές, λέει ο κ. Ηλιακόπουλος.
Ο κ. Κατής λέει ότι αυτά γίνονται τις μεταμεσονύκτιες ώρες, δε γίνεται εθελοντές να ξενυχτάνε.
Ο κ. Ηλιακόπουλος λέει ότι έξω από το “αναγνωστήριο” έχουν αναφερθεί καυγάδες και επεισόδια.
Η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνεί κάθετα με το κείμενο, τις ομάδες επιτήρησης και τους φύλακες γειτονιάς, συμφωνεί να φτιαχτεί κείμενο στην πρυτανεία και στην Τεχνική Υπηρεσία που να ζητά να διαγραφούν τα συνθήματα από το κτίριο της ιατρικής.
Η κ. Βρετοπούλου θέτει σε ψηφοφορία το θέμα να σταλούν έγγραφα στην τεχνική υπηρεσία και στην πρυτανεία για το σβήσιμο των συνθημάτων.
Η κ. Πόντικα αποχωρεί, περίμενε στις 20:30 να έχει τελειώσει το συμβούλιο και έχει ανειλλημένη υποχρέωση.
Ο κ. Ηλιακόπουλος λέει ότι οι ομάδες παρακολούθησης δε θα είναι σπιούνοι αλλά θα προστατεύουν την πόλη μας και θα καταγγείλουν τα αντικοινωνικά στοιχεία, είναι στάση υπευθυνότητας αυτό.
[σ.σ. Προσθήκη 10/10/2014 – δείτε την εμφάνιση του κ. Ηλιακόπουλου στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ].
20:30
Θέμα 1: Χορήγηση προέγκρισης αδειών ίδρυσης καταστημάτων και χορήγηση αδειών λειτουργίας μουσικής.
Έχουν ελεγχθεί όλα, είναι όλα υπογεγραμμένα από την προϊσταμένη της υπηρεσίας, κ. Μαρία Στογίδου.
Η κ. Στογίδου διαβάζει τις εισηγήσεις και 5 αιτήσεις που δε συμπεριλαμβάνονται στην εισήγηση, οι οποίες προστέθηκαν για να μην καθυστερήσουν ως τις 13/10 (σ.σ. την εισήγηση αυτή των επιπλέον αιτήσεων θα μας την προμηθεύσει η πρόεδρος κ. Βρετοπούλου την Τρίτη και θα προστεθεί στο πακέτο).
Σε ερώτηση της κ. Χιτζή Σοφίας τι ισχύει για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, η κ. Στογίδου απαντά ότι στα καταστήματα πάνω από 100 τ.μ. πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα για ΑμεΑ και ειδικές τουαλέτες. Δεν γνωρίζει να υπάρχει κάτι άλλο, προτείνει στην κ. Χιτζή να απευθυνθεί στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας για περισσότερες πληροφορίες.
Ο κ. Κατής ρωτά τι γίνεται με το “Σπίτι του Γλυκού” στη Λεωφόρο Δημοκρατίας που λειτουργεί ήδη εδώ και μήνες. Η κ. Στογίδου λέει ότι είχε πάρει πριν 4 μήνες προέγκριση για λειτουργία ως αναψυκτήριο και λειτούργησε παράνομα όλο το καλοκαίρι (επειδή τρέχουν τα ενοίκια και τα έξοδα), αν όμως είχε γίνει καταγγελία και τους είχε γράψει η αστυνομία θα είχε σφραγιστεί το κατάστημα από το δήμο. Επανήλθε σήμερα με νέα προέγκριση και για άλλες λειτουργίες.
Εγκρίνονται ομόφωνα
Ο κ. Ναϊτίδης παρακαλεί να μην καθυστερούμε, έχει περάσει η ώρα.
Η κ. Βρετοπούλου λέει ότι οταν έχουμε δημοτική κοινότητα δεν ξέρουμε πόση ώρα θα κρατήσει η συνεδρίαση.
Αποχωρεί η κ. Στογίδου.
20:40
Θέμα 2: Κοινή Σύσκεψη με τους φιλανθρωπικούς συλλόγους και σωματεία και το γραφείο εθελοντισμού του δήμου Αλεξανδρούπολης για την εύρεση κοινών στόχων.
Η κ. Βρετοπούλου προτείνει να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη φορέων, σωματείων, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και δήμου για να ενημερωθεί η δημοτική κοινότητα για τις κοινωνικές δομές. Κάποιοι δικαιούχοι των δομών πάνε σε όλους τους φορείς για βοήθεια, ενδεχομένως αποκλείοντας άλλους συνδημότες μας από αυτή. Πρέπει να γίνεται κοινή προσπάθεια ώστε τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα.
Η κ. Βλισίδου λέει οτι πολλές φορές ο εθελοντισμός βουλώνει τρύπες και δε λύνει προβλήματα. Να δοθούν μόνιμες λύσεις.
Η κ. Βρετοπούλου λέει ότι ο εθελοντισμός δεν υποκαθιστά το κράτος, είναι πάρα πολλές οι δράσεις του και όχι μόνο μάζεμα τροφίμων και ρούχων.
Ψηφίζεται ομόφωνα.
20:47
Θέμα 3: Στήριξη Συλλόγων ΑμεΑ και δημιουργία ΚΔΑΠ ΜΕΑ και παιδικών χαρών ΜΕΑ και τακτική συντήρηση των οργάνων γυμναστικής για ΑμεΑ στο πάρκο Προσκόπων (εισηγήτρια κ. Βρετοπούλου Όλγα)
Το θέμα συζητήθηκε παρουσία του κ. Βαμβακερού. Πρόκειται για παλιά πρόταση του κ. Τοπτσή Ιωάννη, πρώην συμβούλου Δημοτικής Κοινότητας και προέδρου του Α.Σ. ΑμεΑ ΚΟΤΙΝΟΣ.
Αναφορά έγινε και στα όργανα που τοποθετήθηκαν στο πάρκο προσκόπων, η κ. Καράμπελα λέει ότι η συντήρησή τους είναι ανεπαρκέστατη ενώ ορισμένα όργανα είναι και επικίνδυνα προς χρήση. Ζητά να τοποθετηθούν και σε άλλα πάρκα της πόλης.
Η κ. Χιτζή (μέλος συλλόγου ΑμεΑ) αναφέρεται στο ΚΔΑΠ, πρέπει να πιέσουμε να υπάρξει ένα κατάλυμα για αυτά τα παιδιά, να μάθουν τα παιδιά να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων. Λειτουργούν 75 ΚΔΑΠ σε όλη την Ελλάδα.
Ψηφίζεται ομόφωνα να γίνει εισήγηση προς το ΔΣ, η κ. Βρετοπούλου ζητά την παρουσία των συμβούλων όταν θα συζητιούνται θέματα της κοινότητας στο ΔΣ.
Θέμα 5: Λειτουργία Δημοτικού Βρεφικού Σταθμού στην πόλη (εισηγητές η κ. Βλισίδου Ευδοκία και ο κ. Τρέλλης Απόστολος από Λαϊκή Συσπείρωση)
Η κ. Βλισίδου, εισηγήτρια από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, λέει ότι πρέπει να υπάρχει μόνιμο προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς και όχι με πεντάμηνα και δίμηνα. Ο δήμος πρέπει να βοηθήσει, οι γονείς των μικρών παιδιών έχουν πρόβλημα πριν το παιδί τους φτάσει στα δυόμιση. Υπάρχει ανάγκη παιδικού σταθμού και στην Παλαγία, προσπαθούν να δουν αν μαζεύονται 20 παιδιά.
Η κ. Βρετοπούλου θυμίζει ότι το ΕΣΠΑ καλύπτει βρέφη σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Για παιδάκια κάτω των δυόμιση το κόστος στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς είναι 300 ευρώ, δυσβάστακτο ακόμα και για καλά αμειβόμενους μισθωτούς. Ζητούμε τη δημιουργία βρεφικού σταθμού, δεν έχει πρόβλημα μόνο η Παλαγία αλλά και άλλοι οικισμοί.
Ψηφίζεται ομόφωνα.
Διαμαρτυρία συμβούλου “αλλάΖΟΥΜΕ τώρα”
Ο κ. Γκαϊταρτζάκης λέει στο σώμα ότι δεν πήρε καμία πρόσκληση, έχει λάβει μόνο την εισήγηση του κ. Ηλιακόπουλου. Έλαβε μια κλήση το μεσημέρι της Παρασκευή στο κινητό του. Την επόμενη φορά δε θα συμμετάσχει αν δεν λάβει εισηγήσεις και θέματα.
Η κ. Βρετοπούλου απαντά ότι οι προσκλήσεις υπογράφηκαν Πέμπτη πρωί, την Παρασκευή θα έπρεπε να τις έχουν πάρει από τους κλητήρες. Είναι ανάρμοστο αν συνέβη αυτό, θα ελεγχθεί τι συνέβη.
21:05
Θέμα 4 Πρόταση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελεγχόμενης Στάθμευσης από Ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα (εισηγητής κ. Κατής Γεώργιος)
Εισηγητής ο κ. Κατής Γεώργιος. Πρόκειται για μια πρόταση ολοκληρωμένης διαχείριστης ελεγχόμενης στάθμευσης, έχει γίνει αντίστοιχος διαγωνισμός στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για παρκάρισμα με SMS σε 4ψηφιο αριθμό που χρεώνει ανάλογα με τη στάθμευση. Πριν τελειώσει ο χρόνος σου στέλνει μήνυμα αν θες να πληρώσεις και να παραμείνεις κι άλλο.
Στο δήμο δε στοιχίζει τίποτε, τα έξοδα τα αναλαμβάνει ο πάροχος που δίνει τον εξοπλισμό.
Γίνεται διεθνής διαγωνισμός γιατί το ποσο είναι μεγάλο, στο δήμο δεν κοστίζει τίποτε απλά εισπράττει ποσοστό των εσόδων.
Η κ. Καράμπελα λέει ότι η πρόταση είναι πολύ ωραία, το πρόγραμμα λειτουργεί σε πολλούς δήμους της πολης από το 2007. Το ΕΜΠ έχει βγάλει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, όχι μόνο παρκαρίσματος. Αν μιλήσουμε με δήμους που το λειτουργούν (όπως ο δήμος Τρικκαίων) μπορούν να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τα υπέρ ή τα κατά.
Έχει ενδοιασμούς να δοθουν σε ιδιώτη, το σύστημα αυτό έχει και τη διαχείριση των προστίμων. Τα πρόστιμα μπορούν βάσει νόμου να μπαίνουν από δημόσιους φορείς και όχι απο ιδιώτες.
Ο κ. Κατής λέει ότι η παράβαση διαπιστώνεται από υπαλλήλους του δήμου με ειδικά scanner, ο πρόστιμο πάει στον πάροχο και μετά στο δήμο.
Η κ. Καράμπελα θα ήθελε να γίνει μια συνολική μελέτη για το θέμα του κυκλοφοριακού, να δούμε πώς μπορούν να επεκταθούν οι ποδηλατόδρομοι και τα μέσα μεταφοράς, τι εναλλακτικές έχει ο δημότης, να μη χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του για όλες τις δουλειές. Ζητά να υπάρξει συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο που έχει ήδη συνεργασίες με δήμους και όχι απευθείας με ιδιώτες.
Η κ. Βρετοπούλου λέει ότι η πρόταση μπορεί να δοθεί στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτώβρη για διαβούλευση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θέλει να δίνονται κουπόνια 2-3 ωρών δωρεάν στους δημότες αλλά να πληρώνουν αν περνούν αυτό το χρόνο. Το πρόβλημα του πάρκινγκ είναι τεράστιο, το λιμάνι έχει γίνει ιδιωτικό.
Ο κ. Ναϊτίδης ζητά να σταλεί η εισήγηση στην Επιτροπή Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων, κάποιοι δε θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν SMS, ίσως να λειτουργήσει παράλληλα με το ισχύον σύστημα. Τις παραβάσεις τις βεβαιώνει η αστυνομία και όχι ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Η κ. Βρετοπούλου ζητά από την κ. Καράμπελα να το ψάξει περισσότερο το θέμα με το Ε.Μ.Π. & το δήμο Τρικκαίων.
Η κ. Καράμπελα λέει ότι η άμεση επαφή με τους δήμους που το χρησιμοποιούν θα έδινε λεπτομέρειες, πρέπει να γίνει μια παρέμβαση σοβαρή. Λειτουργεί παράλληλα με το σύστημα των καρτών. Στη εφαρμογή μπορεί να δοθεί πληροφόρηση κάθε μορφής στον επισκέπτη εκτός από την πληρωμή του πάρκινγκ.
Η κ. Βρετοπούλου προτείνει στις 13/10 να συζητηθούν αναλυτικότερα οι προτάσεις για την κοινωνική διαβούλευση για την κυκλοφοριακή μελέτη. Θα κανονιστεί συνάντηση με την Επιτροπή Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων.
Το θέμα αποσύρεται για την επόμενη συνεδρίαση.
Η κ. Βρετοπούλου (αναφερόμενη στην αποχώρηση της κ. Πόντικα) λέει ότι τα συμβούλια δεν έχουν συγκεκριμένο χρόνο, είναι προσβολή προς το σώμα κάποιος να αποχωρεί πριν τη λήξη (πλην απροόπτων θεμάτων υγείας κλπ).
21:35
Λύεται η συνεδρίαση.
================
Κατεβάστε την πρόσκληση και τις εισηγήσεις σε ένα αρχείο PDF. Μόλις λάβουμε από την κ. Βρετοπούλου τις πρόσθετες προεγκρίσεις που συζητήθηκαν θα τις προσθέσουμε και αυτές.