πάμε μπροστά

Πέμπτη

2

Οκτώβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Το δημοτικό συμβούλιο της 2/10/2014 ζωντανά! [Συμπληρώθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δημοτικό Συμβούλιο, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομικά δήμου

Από εδώ θα ενημερώνεστε ζωντανά, μέσω live blogging, για τα λεγόμενα της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 2/10/2014. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18:30.

Σε περίπτωση προβλήματος της σύνδεσης στο Internet, θα ανέβει μέρος των ανεπίσημων πρακτικών μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν. 
Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com

Δυστυχώς λόγω προβλημάτων συνδεσιμότητας με το ίντερνετ, αναρτούμε εκ των υστέρων τις σημειώσεις μας. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει και η απομαγνητοφώνηση.

===========

ΔΣ 2/10/2014

18:45

Ερώτηση του κ. Φωτιάδη – στις αμοιβές τρίτων προσώπων συμπεριλαμβάνονται ποια άτομα;

Ο κ. δήμαρχος απαντά ότι είναι μέσα 48 άτομα με δίμηνες συμβάσεις.

Ο ορκωτός λογιστής απαντά σε ερώτηση του κ. Φωτιάδη ότι η πρόβλεψη για τη ΔΕΠΕΑ θα μπει στα βιβλία το 2014. Η εφορία βεβαίωσε 1.150.000 εκ ευρώ για το 2014 για τη ΔΕΠΕΑ. Έχουν γίνει 3 ρυθμίσεις. Η εκκαθάριση της ΔΕΠΕΑ δεν έχει τελειώσει, ο εκκαθαριστής καθυστερεί, ειδοποιήθηκε αλλά δεν ήρθε ακόμα.
Για τις 6 επιχειρήσεις φτάσαμε τα 2 εκατ, κάναμε ρυθμίσεις για να διευκολύνουμε το δήμο ταμειακά.

Ο κ. Γερακόπουλος απαντά στον κ. Φωτιάδη.

18:52

Ερώτηση ΑΝΑ.Σ.Α. Μιχαηλίδης:

750.000 από την εκκαθάριση των 6 επιχειρήσεων, 260.000 από ΑΠΟΚΔΑ, σύνολο 2.300.000 τα χρέη που θα προστεθούν στα υπάρχοντα του δήμου. Κάνει αναφορά στην ασφάλιση πυρός των κτιρίων, μόνο το κεντρικό κτίριο είναι ασφαλισμένο. Αποθήκη: συνήθως εμφανίζουμε μόνο απογραφή πετρελαίου/καυσίμων, όχι όλων των άλλων υλικών. Πρέπει να γίνει αποθήκη για όλα.

Λογαριασμοί τάξεως 6 εκατ ευρώ, είναι πολύ μεγάλο το ποσό. Ποιοι είναι οι μεγάλοι οφειλέτες του δήμου;

18:55
Ο κ. Παντελίδης απαντά στον κ. Μιχαηλίδη, λέει ότι ο ισολογισμός απεικονίζει την κατάσταση μέχρι την 31/12/2013, τα στοιχεία του 2014 θα εμφανιστούν στον ισολογισμό της επόμενης χρονιάς.
Το 1.150.000 της ΔΕΠΕΑ προέρχεται από αμοιβές 4,5 εκατ ευρώ που υποχρεωτικά με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων φτάσαμε τα 1.150.000
Τώρα βλέπουμε χρέη σε  ΙΚΑ, εργαζόμενους, προμηθευτές. Πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η εκκαθάριση της ΔΕΠΕΑ για να δούμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις προς τρίτους.
Από μία πρώτη εικόνα του ισολογισμού του δήμου του 2013, δεν περίμενε να είναι τόσο καλή η κατάσταση, εξεπλάγην θετικά.
Το θέμα της τήρησης αποθήκης είναι πολύ σημαντικό, υποχρεωτικά πρέπει όλοι να συμβάλουμε να αλλάξει η νοοτροπία όλων να ξέρουμε που πήγε ότι αγοράζουμε. Είναι επιταγή να υλοποιηθεί άμεσα αυτό, θα έχουμε νέες μειώσεις δαπανών μόλις γίνει αυτό.

Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι οι υποχρεώσεις που εμφανίστηκαν στο δήμο έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του δήμου και έχει προγραμματιστεί η αποπληρωμή τους. Η ρύθμιση για αποπληρωμή οφειλών στους δήμους δεν είχε τα αποτελέσματα που περιμέναμε, μικροοφειλέτες ήρθαν μόνο.

Ο ορκωτός κ. Νίκου λέει ότι πέρα από το κεντρικό κτίριο του δήμου δεν υπάρχει ασφάλεια πυρός στα άλλα. Το ποσό των 2 εκατ ευρώ υποχρεώσεις είναι λογικό για ένα τόσο μεγάλο δήμο. Τα 7,1 εκατ ευρώ πρόβλεψης έναντι 9 εκατ ευρώ οφειλές είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο.
Τα έκτακτα ανόργανα έσοδα αφορούν αποσβέσεις επιχορηγήσεων.

Κιρτσίδης Λογιστής: από 1/1/2010 βάλαμε επισφάλεια και εμφανίζουμε κέρδη ακόμα και με πρόβλεψη επισφάλειας.

Τζανίδης: υπήρχε μείωση δανειακών υποχρεώσεων;

Κιρτσίδης: Ναι

Τζανίδης: το 90% των καταθέσεων είναι σε μία τοπική τράπεζα και μπράβο. Δεν έχουμε μετοχές στην Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου;

Κιρτσίδης: 9.000 ευρώ μετοχές που ήρθαν από το δήμο Φερών.

Τοποθετήσεις

19:08
Φωτιάδης:
Διαβάζοντας τις εισηγήσεις της οικονομικές επιτροπής, από προϋπολογιζόμενα έσοδα 76,5 εκατ ευρώ, πέτυχε μόνο 41 εκατ ευρώ έσοδα ο δήμος.

Τα πραγματοποιηθέντα έσοδα αναφέρονται ως 48,2 εκατ ευρώ στις 30/5, ενώ σήμερα 41 εκατ.
Οι δαπάνες είναι όσες ειπώθηκαν τον Μάη ή σήμερα; Μιλάμε για ισολογισμό και όχι προϋπολογισμό, οι αποκλείσεις είναι μεγάλες. Πληρώθηκαν τρίτοι ή μόνο αμοιβές αιρετών;

Μόνο αμοιβές αιρετών λέει ο κ. Γερακόπουλος.

19:12
Η κ.  Δραμανίδου λέει ότι ο δήμος έχει δάνεια 11 εκατ ευρώ, έσοδα από εισφορές και τέλη 5,5 εκατ ευρώ. Οι δήμοι θα οδηγηθούν σε ασφυξία.

19:14
Μιχαηλίδης:
Θέλει να δει ποιοι είναι οι τρίτοι και πόσο αμείβονται.
Υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν. Ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του, ο κ. Παυλίδης, έχασε το σπίτι του από οφειλές που είχε προς το δήμο και για ένα μικρό υπόλοιπο που έμεινε, από ευθιξία, δεν βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο.

Τζανίδης:
Το 2013 δεν υπήρχαμε για να ελέγξουμε, να προτείνουμε, δεν είναι ευθύνη δικιά μας να το κάνουμε αυτό αλλά της συμπολίτευσης. Διαφωνούμε με την ακολουθούμενη πρακτική κατάρτισης του προϋπολογισμού και την κοινωνική προσφορά των νομικών προσώπων.
Δε χαιρόμαστε με τα πλεονάσματα, θα θέλαμε ισοσκελισμένους ισολογισμούς, θα θέλαμε να είχαμε μείωση δανειακών υποχρεώσεων.
Είχαμε μείωση πλεονάσματος…

19:19
Παντελίδης:
Δεν είχαμε αύξηση δημοτικών τελών, θα προσπαθήσουμε να μην έχουμε και την επόμενη χρονιά αύξηση στα δημοτικά τέλη.

Νίκου, ορκωτός λογιστής:
Ο απολογισμός του 2014 τον Μάη, δεν συμπεριλαμβάνει το ταμείο στο τέλος της χρονιάς…

19:22
Γερακόπουλος
Είχαμε περικοπή 25% σε ΣΑΤΑ και ΚΑΠ τα οποία ισοσκελίστηκαν με προσπάθεια περικοπής των δαπανών.

1923
Λαμπάκης:
Δεν υπάρχει πολιτική γενναιότητα στην αντιπολίτευση. Με την πολιτική που ασκήσαμε δεν μπήκαμε στο Παρατηρητήριο, χθες ο κ. Παντελίδης είπε ότι δε θα χρειαστεί να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη. Σε άλλους δήμους θα έχει μέχρι και 20% στα δημοτικά τέλη.
(Αναφέρεται στον κ. Παυλίδη και τα χρέη του προς ΔΟΥ και ΙΚΑ, ο δήμος δεν πήρε ούτε ένα ευρώ).
Οι δανειακές υποχρεώσεις είναι 8 εκατ από τον κ. Αλεξανδρή και 1,35 εκατ ευρώ από τη ΔΕΠΕΑ, 3,25 εκατ ευρώ οφειλές προς τριτούς δημότες (πριν από την 1/1/2011), 1 εκατ ευρώ για την αποπεράτωση του κολυμβητηρίου (αποφασισμένο από τη διοίκηση Αλεξανδρή το 2009 με τις 3 παρατάξεις της αντιπολίτευσης τότε)
Τα καταφέραμε με εντιμότητα και νοικοκύρεμα. Ευχαριστεί τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους αιρετούς των τρεισήμισι χρόνων.
Η αντιπολίτευση πρέπει να λέει ναι εκεί που πρέπει.

Δευτερολογία Φωτιάδη:
Ο κ. Δήμαρχος θέλει να τον χειροκροτούν για όλα. Δεν απαντήθηκε γιατί είχαμε από 71 εκατ ευρώ προϋπολογιζόμενα έσοδα μόνο 41. Στις αμοιβές και έξοδα τρίτων κάνει λάθος ότι είναι εκεί μέσα και οι 52 διμηνίτες, ο κ. Γερακόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν είναι μέσα τα δίμηνα.

Μιχαηλίδης
Όπως εισέπραξε ο δήμος χρήματα από τον κ. Παυλίδη να το κάνει και για τους λοιπούς χρεώστες.
Για τους τρίτους θέλουμε να ξέρουμε πως πληρώνονται. Υπάρχουν άνθρωποι που του έχουν επιτεθεί διαδικτυακά και ξέρει ότι είναι μυστικοσύμβουλοι του δημάρχου, Συγχαρητήρια και ψήφο εμπιστοσύνης στον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Παντελίδη.

Γερακόπουλος
Υπάρχουν κωδικοί για πληρωμές δημάρχου, αντιδημάρχων και προεδρείου στις αμοιβές και έξοδα τρίτων.

Παντελίδης
Θα σας δώσω ανάλυση του λογαριασμού, κ. Φωτιάδη.

Λαμπάκης
Το αποσύρω, δεκτές οι εισηγήσεις για τον κ. Παυλίδη.
Κ. Φωτιάδη δεν μπορείτε να μπείτε στην ουσία. Πιάνεστε από λεπτομέρειες.

Ψηφοφορία:
Καταψηφίζει όλη η αντιπολίτευση, λευκά κανείς, υπερψηφίζουν οι υπόλοιποι.

19:45
Λύεται η συνεδρίαση