πάμε μπροστά

Δευτέρα

6

Οκτώβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Κομμένα δέντρα στην εκκλησία Πέπλου, τραγική η εικόνα. “Πέπλο μυστηρίου” καλύπτει τους υπευθύνους…

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Καταγγελίες, Φωτογραφίες/Γραφικά

Αποκρουστικό θέαμα αντίκρυσαν σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Πέπλου. Στον αυλόγυρο της εκκλησίας και τη γειτονιά μεγάλα κωνοφόρα δέντρα κομμένα από τη ρίζα και ξαπλωμένα στον αύλειο χώρο της εκκλησίας και τη γύρω περιοχή.

Εκκλησία Πέπλου - κομμένα κωνοφόρα δέντρα τη Δευτέρα 6/10/2014 το πρωί

Εκκλησία Πέπλου – κομμένα κωνοφόρα δέντρα τη Δευτέρα 6/10/2014 το πρωί

Τα δέντρα, σύμφωνα με τη φίλη Δήμητρα Καδόγλου που μας έστειλε τις φωτογραφίες από την περιοχή, ήταν κανονικά στη θέση τους το Σάββατο το βράδυ, σήμερα το πρωί στις 08:00 ήταν όλα κομμένα.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Μαυρίδη, αντιδήμαρχο Πρασίνου, μας παρέπεμψε στον κ. Γκότση, αντιδήμαρχο Φερών (του οποίου το κινητό ήταν εκτός δικτύου μέχρι και τις 13:20 που προσπαθήσαμε τελευταία φορά), μιλήσαμε με το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, μας παρέπεμψαν στο δασαρχείο Σουφλίου.

Σύμφωνα με υπάλληλο του Δασαρχείου Σουφλίου, ο κ. δασάρχης σήμερα απουσίαζε εκτός γραφείου, μίλησε τηλεφωνικά όμως μαζί του και βεβαιώνουν ότι κανείς στην υπηρεσία δεν είχε γνώση του θέματος.

Περιμένουμε τις αντιδράσεις του Δασαρχείου Σουφλίου, του δήμου Αλεξανδρούπολης, της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου και των κατοίκων. Τα δέντρα είναι δημόσια περιουσία και δεν μπορεί να κόβονται αυθαίρετα από οποιονδήποτε θεωρεί ότι… ενοχλούν…

Δείτε την εικόνα που παρουσιάζει η εκκλησία του Πέπλου σήμερα:

====

[Προσθήκη 6/10/2014 στις 16:35]

Με τον κ. Γκότση προσπάθησα να επικοινωνήσω 4 φορές μέχρι να αναρτήσω το θέμα στο κινητό του (κλήσεις στις 12:35, 12:37, 12:49, 13:11).  Στη συνέχεια και ενώ είχα φύγει μπροστά από τον υπολογιστή μου, στις 13:51 δέχθηκα το πρώτο τηλέφωνο, μου δήλωσε άγνοια και ότι θα ψάξει το θέμα. Στις 13:59 επικοινώνησε πάλι μαζί μου για να μου πει ότι τα δέντρα κόπηκαν “με ευθύνη της επιτροπής του Ναού καθώς ήταν επικίνδυνα, θα αντικατασταθούν με καλλωπιστικά φυτά…

Στις 13:59 του απάντησα ότι προσθέσω τα λεγόμενά του, το κάνω τώρα με καθυστέρηση, στις 16:15 που είμαι πάλι μπροστά στον υπολογιστή μου.

Όσο για τα περί “καλλωπιστικών δέντρων” είναι αστείες δικαιολογίες. Την επικινδυνότητα των δέντρων για το Ναό ποιός την κρίνει; Η επιτροπή του ναού; Είχαν λάβει τις απαραίτητες άδειες από το δασαρχείο Σουφλίου; Ο δασάρχης πάντως, μέσω συναδέλφου του δήλωσε άγνοια.

Έκανα 13 ακριβώς τηλέφωνα για να βρω τι συμβαίνει (από τον κ. Μαυρίδη, αντιδήμαρχο πρασίνου, το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, το δασαρχείο Σουφλίου και τον κ. Γκότση). Ζητώ συγγνώμη που δεν έκανα 14 ή και παραπάνω. Αν το κινητό του ήταν κλειστό ή εκτός δικτύου δεν φταίω εγώ. Και φυσικά η απάντησή του δημοσιεύεται αυτούσια, έστω και με 2 ώρες καθυστέρηση.

[Προσθήκη 6/10/2014 στις 18:50]

Χρήσιμη μέρα, η σημερινή… Χάρη σε μία ενεργή συνδημότισσα έβγαλα δύο χρήσιμα συμπεράσματα…

Συμπέρασμα Νο1:
Θέλεις να κόψεις ένα δέντρο; Μπροστά από το σπίτι σου; Στην αυλή της εκκλησίας σου; Σε κοινόχρηστο χώρο;
Τώρα μπορείς. Κάντο χωρίς άδεια, αρκεί να πεις ότι ήταν επικίνδυνο και ότι θα φυτέψεις καλλωπιστικά φυτά. Μη ζητάς άδεια από το δασαρχείο όπως κάνουν άλλα κορόιδα (βλέπε πάμπολλες αναρτήσεις δασαρχείου στο διαύγεια). Οι αντιδήμαρχοι πρασίνου και Φερών, οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων είναι… αναρμόδιοι. Δράσε, πάρε την τύχη (των δέντρων) στα χέρια σου.

Συμπέρασμα Νο2:
Θέλεις να ασκήσεις κριτική στη δημοτική αρχή; Μην το κάνεις. Θα χαρακτηριστείς “τιμητής των πάντων”, συκοφάντης, λαϊκιστής. Θα σε χαρακτηρίσουν “διαδικτυακό κουτσομπόλη”, “γελοίο” και τα θέματα που αναρτάς “γελοιότητες”. Άφησέ το λοιπόν να περάσει.
Η δημοτική αρχή του 56%, του “κρυστάλλινου δημαρχείου” και ορισμένα στελέχη της, δεν σηκώνουν κριτική. Παρεξηγούνται με το παραμικρό και παίρνουν τα πάντα επί προσωπικού (άσε που μπορεί να αφοριστείς ή να σου επιβληθεί και τιμωρία αποχής από… τη Θεία Κοινωνία)…

[Προσθήκη 7/10/2014 στις 15:20]

Σήμερα το πρωί στις 12:10 μίλησα τηλεφωνικά με τον κ. Στέφανο Ιωσηφίδη, δασάρχη Σουφλίου (ο οποίος έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος, μου είπε, στο παρελθόν). Ο άνθρωπος ευγενέστατος, μου εξήγησε ότι η επιτροπή του ναού διέπραξε παράνομη πράξη, θα μπορούσαν όσοι έκοψαν το δέντρο να έχουν συλληφθεί εφόσον δεν είχαν εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια. Για δέντρα μέσα στον ιστό της πόλης, σύμφωνα με το δασάρχη, υπεύθυνο δεν είναι το δασαρχείο Σουφλίου ή Αλεξανδρούπολης αλλά η πολεοδομία του δήμου.

Η επιτροπή του ναού και οι “κάτοικοι της γειτονιάς” θα μπορούσαν να ρωτήσουν και να καταθέσουν αίτηση επικινδυνότητας στην πολεοδομία του δήμου, να γίνει άμεσα αυτοψία και να δοθεί άδεια να κοπεί το δέντρο ακόμα και από υπηρεσίες του δήμου.

Προς γνώσιν όλων μας, λοιπόν, για κόψιμο επικίνδυνων δέντρων μέσα στον ιστό της πόλης (εφόσον συμφωνήσουν και οι υπηρεσίες ότι πραγματικά πρόκειται για επικίνδυνα και όχι να κοπούν επειδή ενοχλούν κάποιον παράξενο γείτονα) απευθυνόμαστε στην πολεοδομία του δήμου μας. Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε άμεση ανταπόκριση και θα κοπούν τα δέντρα έχοντας ακολουθήσει τη νόμιμη οδό.

[Προσθήκη 8/10/2014 στις 09:40]

Ορίστε και η νομοθεσία για το πώς κόβουμε επικίνδυνα δέντρα μέσα στον ιστό της πόλης (μία γραφειοκρατική διαδικασία για την οποία η επιτροπή του ναού δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να ενημερωθεί και να ακολουθήσει).

Άρθρο 2, παράγραφος 1η στην απόφαση 55.175 του Αναπλ. Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Σταύρου Καλαφάτη (δημοσιευμένη στο Β’ τεύχος ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 2605 της 15/10/2013 και τίτλο “Διαδικασία Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας”) (κατεβάστε το ΦΕΚ εδώ)

Νομοθεσία για κοπή δέντρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή στις Ζ.Ο.Ε. - Άρθρο 2, παράγραφος 1η στην απόφαση 55175 του Αναπλ. Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Σταύρου Καλαφάτη (δημοσιευμένη στο Β' τεύχος ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 2605 της 15/10/2013 και τίτλο "Διαδικασία Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας")

Νομοθεσία για κοπή δέντρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή στις Ζ.Ο.Ε. – Άρθρο 2, παράγραφος 1η στην απόφαση 55175 του Αναπλ. Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Σταύρου Καλαφάτη (δημοσιευμένη στο Β’ τεύχος ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 2605 της 15/10/2013 και τίτλο “Διαδικασία Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας”)