πάμε μπροστά

Σάββατο

11

Οκτώβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ ο Βαγγέλη Λαμπάκης. Με εκπλήξεις η ψηφοφορία.

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Δημοσιεύματα, Διαχείριση Απορριμμάτων, Ελεύθερο Βήμα, Εφημερίδες, Ιστοσελίδες, ΠΕΔ-ΑΜΘ, Φωτογραφίες/Γραφικά

Εφημερίδα "Ελεύθερο Βήμα" Κομοτηνής

[Δημοσιεύτηκε στο Ελεύθερο Βήμα
το Σάββατο 11/10/2014 στις 10:11 & 10:12]

Το νέο προεδρείο της Εκτελεστικής της Επιτροπής εξέλεξε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά τη συνεδρίαση της στην Κομοτηνή.

Πρόεδρος της ΠΕΔ εξελέγη, όπως αναμενόταν, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, με την Δήμαρχο Καβάλας κα. Δήμητρα Τσανάκα να εκλέγεται Αντιπρόεδρος, τον Δημοτικό Σύμβουλο Παρανεστίου κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη να εκλέγεται γραμματέας, ενώ μέλη εξελέγησαν ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης.

Με εκπλήξεις η ψηφοφορία

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 21 μέλη που εξελέγησαν στην ΠΕΔ την προηγούμενη Παρασκευή, μόνο 14 συμμετείχαν στη συνεδρίαση, εκ των οποίων οι 13 ανήκαν στο Ενωτικό ψηφοδέλτιο που είχε κατέλθει και ο ένας, ο κ. Παύλος Μιχαηλίδης, από το συνδυασμό «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία», ο οποίος μάλιστα έδωσε και ένα πιο συγκρουσιακό αέρα στη συνεδρίαση, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης στην ΠΕΔ.

Ο κ. Μιχαηλίδης αμφισβήτησε την δέσμευση του κ. Λαμπάκη στην ΠΕΔ, αναφέροντας πως δεν είχε παρευρεθεί σε δύο από τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης σύνθεσης της ΠΕΔ (μετά τις εκλογές), κάτι στο οποίο ο κ. Λαμπάκης απάντησε ότι σε όλα τα προηγούμενα 3,5 χρόνια έλειψε μόνο σε μία από τις πάρα πολλές συνεδριάσεις της ΠΕΔ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχε και η ψηφοφορία, αφού τόσο για τη θέση του προέδρου, όσο και για τη θέση του αντιπροέδρου, ρίχτηκαν 2 λευκά ψηφοδέλτια, κάτι που δείχνει πως κάποιος που εξελέγη με την ενωτική παράταξη δεν έριξε την ψήφο του προς τους υποψηφίους, χωρίς βέβαια να αλλάξει ουσιαστικά το αποτέλεσμα.

Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι τόσο ο κ. Αθανασιάδης όσο και ο κ. Καδή Ισμέτ έλαβαν 13 ψήφους, με ένα λευκό στην ψηφοφορία τους.

Συνολικά ψήφισαν 14, με τον κ. Λαμπάκη να λαμβάνει για τη θέση του προέδρου 12 ψήφους υπέρ και  2 λευκά, την κα. Τσανάκα να λαμβάνει για τη θέση του αντιπροέδρου 12 ψήφους και 2 λευκά, ο κ. Αθανασιάδης για τη θέση του Γραμματέα με 13 ψήφους και 1 λευκό, ενώ στην ψηφοφορία για τα μέλη ο κ. Τσολακίδης Βασίλης έλαβε 12 ψήφους και ο κ. Καδή Ισμέτ 13 ψήφους με 1 λευκό.

Από αριστερά οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Καβάλας κ.κ. Λαμπάκης και Τσανάκα (πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ), δεξιά ο δημοτικός σύμβουλος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης (νέος γραμματέας της ΠΕΔ). Πίσω αριστερά ο αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα Αλεξανδρούπολης κ. Νίκος Γκότσης και δίπλα του ο κ. Κώστας Δουνάκης πρώην αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι παρέστησαν για να ενημερώσουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ για το θέμα των βοσκότοπων (πηγή: Ελεύθερο Βήμα, 11/10/2014)

Από αριστερά οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Καβάλας κ.κ. Λαμπάκης και Τσανάκα (πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ), δεξιά ο δημοτικός σύμβουλος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης (νέος γραμματέας της ΠΕΔ). Πίσω αριστερά ο αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα Αλεξανδρούπολης κ. Νίκος Γκότσης και δίπλα του ο κ. Κώστας Δουνάκης πρώην αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι παρέστησαν για να ενημερώσουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ για το θέμα των βοσκότοπων (πηγή: Ελεύθερο Βήμα, 11/10/2014)

Τιμητική θέση και διεκδίκηση

Μετά την ψηφοφορία ο κ. Λαμπάκης μίλησε για τιμητική θέση, περιβεβλημένη με ηθική υπόσταση αλλά και βάρος και υποχρεώσεις, σε μια εποχή που τα πράγματα δυσκολεύουν ενώ τα οικονομικά μεγέθη μειώνονται.

Μείωση συγκρούσεων, στο βαθμό του μηδέν, και αύξηση της ένωσης και της Περιφερειακής Αλληλεγγύης

Σημειώνοντας πως η ιδιότητα κάθε θεσμικού στη θέση που καταλαμβάνει, τόνισε πως η ΠΕΔ θα έχει να κάνει με τη διεκδίκηση, τη σκληρή αντιπαράθεση όπου παρέχονται βέλη αδράνειας, δημιουργώντας ένα βήμα 22 Δήμων.

Για αυτό και θα προσπαθήσει να επιβάλλει τη νοοτροπία του «1 Δήμος=22 Δήμοι» απέναντι σε μια Αθήνα που απαιτεί ισχυρή πυγμή και διεκδικητικότητα όσο δεν πάει.

Έτσι θα συγκεντρώσουν τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν κάθε ένα από τους 22 Δήμους, τα οποία θα ιεραρχήσουν και θα συζητήσουν ώστε να είναι έτοιμοι δείχνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις πως θα έχουν να κάνουν με τη διεκδίκηση όλης της Περιφέρειας.

Αφού γίνει προσπάθεια να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα στα πλαίσια της ΠΕΔ, θα προσπαθήσουν μέσα από αυτή τη δομή να επικοινωνήσουν, και μειώνοντας τις μεταξύ τους συγκρούσεις να πιέσουν την Περιφέρεια όσο αφορά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις.

Αναγκαία η 2η Μονάδα [Επεξεργασίας Απορριμμάτων] στην Καβάλα

Ένα από τα κοινά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ΠΕΔ είναι το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, αφού έχουν επιβληθεί πρόστιμα από την ΕΕ στη χώρα μας τα οποία αναμένεται να μετακυλήσουν στους Δήμους.

Για αυτό και επιθυμεί, μέσα από την ενωτική σχέση των Δήμων, να προχωρήσουν στην διεκδίκηση της δεύτερης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιφέρεια, στην Π.Ε. Καβάλας, ώστε να πείσουν τη γραμματεία των ΣΔΙΤ ότι θα πρέπει να προχωρήσει με μεγαλύτερη δυναμική από ότι τώρα.

«Οι λύσεις οι οποίες βαρύνουν την Αθήνα θα πρέπει να επιδιώκουμε έτσι ώστε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες» σημείωσε, τονίζοντας πως δεν μπορούν όλα τα απορρίμματα την Περιφέρειας να μεταφέρονται στην Αλεξανδρούπολη, γιατί ο σχεδιασμός της είναι μόνο η Ροδόπη και ο Έβρος.

«Ας γίνει αυτό αντιληπτό από όλους όσους αντιπολιτεύονται και επιτίθενται με άλλου είδους σχηματισμούς, και να καταλάβει η Αθήνα πως στο σχεδιασμό το πρόβλημα δεν απασχολεί μόνο την Περιφέρεια αλλά και όλη την Ελλάδα.

Η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ στην Κομοτηνή την Παρασκευή 10/10/2014 (Ελεύθερο Βήμα, 11/10/2014)

Η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ στην Κομοτηνή την Παρασκευή 10/10/2014 (Ελεύθερο Βήμα, 11/10/2014)

Ενεργοποίηση του γραφείου της ΠΑΜΘ στις Βρυξέλλες θα ζητήσει η ΠΕΔ

Την ενεργοποίηση του γραφείου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις Βρυξέλλες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Δήμων αλλά και της ίδιας της Περιφέρειας, θα ζητήσει η ΠΕΔ ΑΜΘ.

Αυτό τονίστηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας ΠΕΔ ΑΜΘ, κατά την οποία ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος έγειρε το θέμα της λειτουργίας του γραφείου.

Σημειώνοντας πως η Περιφέρεια έχει ένα ιδιόκτητο γραφείο στις Βρυξέλλες, σε μια πολύ καλή περιοχή, και πως οι περιφέρειες που λειτουργούν εκεί γραφεία έχουν καλύτερη επαφή με τις χρηματοδοτήσεις και την αξιοποίηση του, μίλησε για την ανάγκη επανενεργοποίησής του, κάτι που ο νεός πρόεδρος κ. Ευάγγελος Λαμπάκης δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει προς την Περιφέρεια.

[Πηγή: Ελεύθερο Βήμα (1η ανάρτηση, 2η ανάρτηση)]