πάμε μπροστά

Τρίτη

14

Οκτώβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ερευνητικό Θέατρο Θράκης: 2ος κύκλος παραστάσεων για το έργο του Ερρίκου Ίψεν “Ένας Εχθρός του Λαού”

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Θέατρο, Πολιτισμός

Ένας διαφορετικός “εχθρός του λαού” στην πόλη μας. Ούτε η γνωστή “χρυσή” ΜΚΟ που μας άφησε χρόνους πρόσφατα, ούτε το ΤΑΙΠΕΔ που θέλει να ξεπουλήσει τα οικόπεδα φιλέτα μας, ούτε η… Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που άφησε τη ΔΕΥΑΑ μας χωρίς σωλήνες… Ο εχθρός στην περίπτωσή μας είναι ένας ιδεολόγος γιατρός που βρίσκεται αντιμέτωπος με το κατεστημένο και τους υποταγμένους στα ψεύδη συμπολίτες του.

Στις 17, 18, 19 & 20/10 στο θεατράκι των αποθηκών της ΕΑΣ στο τέρμα της οδού Ρόδου το Νέο Ερευνητικό Θέατρο Θράκης ανεβάζει για δεύτερη φορά το έργο του Ερρίκου Ίψεν με τίτλο “Ένας Εχθρός Του Λαού”. Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20:00 ενώ η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και 5 ευρώ για τα φοιτητικά και ανέργους.

[Υπόθεση: Σε μια μικρή πόλη, με φυσικό πλούτο που υπόσχεται μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, ένας γιατρός μετατρέπεται από σωτήρας σε εχθρό του λαού όταν οι επιστημονικές του ανακαλύψεις απειλούν να ακυρώσουν τα σχέδια των συμπολιτών του για εύκολο χρήμα. Όταν αρχίσουν να διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στρέφονται εναντίον του, συμπαρασύροντας και την κοινή γνώμη. Ένα κλασικό έργο του Ίψεν για έναν επαναστάτη που επιζητεί την αλήθεια σε ένα κόσμο όπου το χρήμα κινεί τα πάντα, για έναν άνθρωπο μόνο απέναντι στους πολλούς, να μάχεται για το κοινό καλό. – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]

"Ένας Εχθρός Του Λαού" του Ερρίκου Ίψεν από το νέο Ερευνητικό Θέατρο Θράκης στις 17, 18, 19 & 20 Οκτωβρίου 2014 στις Αποθήκες ΕΑΣ στο τέρμα Ρόδου

“Ένας Εχθρός Του Λαού” του Ερρίκου Ίψεν από το νέο Ερευνητικό Θέατρο Θράκης στις 17, 18, 19 & 20 Οκτωβρίου 2014 στις Αποθήκες ΕΑΣ στο τέρμα Ρόδου

Το Σωματείο «Φίλοι Ερευνητικού Θεάτρου Θράκης» παρουσιάζει ξανά, στις 17, 18, 19 & 20 Οκτωβρίου 2014, μετά από απαίτηση του κοινού της Αλεξανδρούπολης, την μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του Ερευνητικού Θεάτρου Θράκης “Ένας Εχθρός του Λαού” του Ερρίκου Ίψεν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζαμπουλάκη. Μια πολιτική παράσταση με την μορφή της διαμαρτυρίας, όπου το κοινό καλείται όχι μόνο να παρακολουθήσει αλλά να συμμετέχει στην ενεργή εξέλιξη της δημιουργίας ενός έργου. Οι παραστάσεις θα δοθούν στις Αποθήκες Ε.Α.Σ. Δήμου Αλεξανδρούπολης (Τέρμα οδού Ρόδου) στις 8μμ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ερευνητικού Θεάτρου Θράκης Καίτη Μακρή, «Το θέατρο μπορεί και πρέπει να κάνει κοινωνικές παρεμβάσεις και αυτή είναι άλλωστε η ιστορία του Ερευνητικού Θεάτρου Θράκης έως τώρα. Ζητήματα διακίνησης ανθρώπων, μετανάστευσης, κοινωνικοοικονομικής κρίσης, διαπλεκομένων συμφερόντων και περιβαλλοντολογικών εγκλημάτων έχουν θιγεί όλα αυτά τα χρόνια από το ΕΘΘ μέσω των θεατρικών παραστάσεών του και των ακτιβιστικών δράσεών του.

Η Θράκη έχει χρέος και ευθύνη, όσο καμία άλλη περιοχή στην Ελλάδα, να κρατά υψηλά τις πανανθρώπινες ιδέες και τον σεβασμό στην ίδια τη φύση αλλά και στην ποιότητα ζωής των πολιτών της αφού αυτή ακριβώς είναι και η πολύτιμη περιουσία της. Χρυσός για την Θράκη είναι οι άνθρωποί της και η τοπογεωγραφική της θέση και η Αλεξανδρούπολη έχει αμετάκλητη θέση ως προς αυτήν την ιδέα»

Σημείωμα Σκηνοθέτη

“Το Ερευνητικό Θέατρο Θράκης, πιστό στο ραντεβού του με τα μεγάλα έργα της παγκόσμιας και ελληνικής δραματουργίας και με το κοινό της Αλεξανδρούπολης, παρουσιάζει την φετινή του παραγωγή που βασίζεται στο αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν «Ένας Εχθρός του Λαού». Πρόκειται για ένα έργο που τοποθετεί, στο κέντρο της έρευνάς του, ζητήματα Δημοκρατίας, διαπλοκής συμφερόντων, σχέση κράτους με μέσα ενημέρωσης, χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ζητήματα που αφορούν στο κοινό συμφέρον ενός τόπου και στην υγεία των πολιτών. Η επιλογή και η σύνδεση του «Εχθρού του Λαού» με την εναντίωση των ανθρώπων της Θράκης στην εξόρυξη του χρυσού αλλά και τα Χρυσωρυχεία, συνεχίζει την καθαρή γραμμή που το Ε.Θ.Θ. έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια, να παράγει παραστάσεις υψηλής αισθητικής και μέσω της διασκέδασης να τοποθετεί ερωτήματα και να συνδιαλέγεται με την κοινωνία στην οποία απευθύνεται.

Το Ερευνητικό Θέατρο Θράκης, όπως η ουσία του ονόματός του επιτάσσει, συνεχίζει με συνέπεια να δημιουργεί και να εξελίσσει την θεατρική του γλώσσα, ερευνώντας την ανθρώπινη συμπεριφορά και τον τρόπο που μια κοινωνία εξελίσσεται και αποφασίζει. Πάντα με σκοπό την ουσιαστική εκπαίδευση του κοινού, πέρα και αντίθετα από τον εύκολο δρόμο που οι καιροί επιβάλλουν στην διασκέδαση. Το Ερευνητικό Θέατρο Θράκης, καλεί το κοινό σε μια πολιτική παράσταση με την μορφή της διαμαρτυρίας, όχι μόνο να παρακολουθήσει αλλά να συμμετέχει στην ενεργή εξέλιξη της δημιουργίας ενός έργου» αναφέρει ο Γιώργος Ζαμπουλάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ε.Θ.Θ.

Συντελεστές της Παράστασης

Παίζουν οι:

Θωμάς Στόκμαν (Γιατρός): Γιώργος Δεληγεωργάκης
Κατερίνα Στόκμαν (Γυναίκα του): Καίτη Μακρή
Πέτρα (Κόρη τους, Δασκάλα): Κική Τσακαλδήμη
Άϊλιφ (Γιός τους 13 ετών): Παύλος Χατζούδης
Μόρτεν (Γιός τους, 11 ετών): Κωσταντής Μπίτσης
Πέτερ Στόκμαν (Δήμαρχος/αδελφός του Γιατρού): Περικλής Τουτουκτσής
Μόρτεν Κιλλ (Βυρσοδέψης θετός πατέρας κας Στόκμαν): Κωνσταντίνος Παπαγιάννης
Χόβσταντ (Διευθυντής Εφημερίδας “Φωνή του Λαού”): Σίμος Γραμμένος
Βίλλινγκ (Συντάκτης “Φωνής του Λαού”): Ίων Χατζούδης
Χόρστερ (Εμποροπλοίαρχος): Μπάμπης Παπατζελάκης
Ασλάκσεν (Ιδιοκτήτης Τυπογραφείου): Φωτεινή Μαρκίδου
Φωτογραφία- video: Θεόφιλος Γεροντόπουλος
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Φώτης Κοφτσιτσίδης- Νίκος Παντώτης
Βοηθοί Παραγωγής: Ειρήνη Σαμδανίδου -Αλεξάνδρα Στεργιάνη-Κωστής Δημητριάδης
Χειρισμός Φώτων: Βασίλης Βασιλείου / Υποστήριξη-Εξοπλισμός: Γιάννης Κυριακάκης
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Βάνα Πέππα

Εισιτήριο: 10 ευρώ Φοιτητικά & Ανέργων 5 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων: 6940580180