πάμε μπροστά

Δευτέρα

20

Οκτώβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Συνέδριο-σεμινάριο μητρικού θηλασμού “Μιλένα Ρούζκοβα” στην Ξάνθη από 22-26 Οκτώβρη (Ξενοδοχείο Ελισσώ)

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Δημοσιεύματα, Ιστοσελίδες, Φωτογραφίες/Γραφικά

Δημόσιος Μητρικός Θηλασμός στο Ζάππειο (3/11/2013 14:20)

Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός (εδώ στο Ζάππειο 3/11/2013 14:20 – πηγή φωτό: parapolitika.gr)

Στο ξενοδοχείο Ελισσώ της Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 22/10 μέχρι και την Κυριακή 26/10/2014 το συνέδριο-σεμινάριο μητρικού θηλασμού “Μιλένα Ρούζκοβα”. Διοργανωτής του σεμιναρίου είναι η Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν. Ξάνθης, η Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας (Παράρτημα Ξάνθης), η Επιτροπή Θηλασμού Γ.Ν. Ξάνθης ενώ συμπαραστάτης στο εγχείρημα είναι ο Γαλαξίας (Σύλλογος Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας Ελλάδος).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας χωρίς διάκριση: γιατρούς ειδικούς και ειδικευόμενους (παιδιάτρους, γυναικολόγους,  γενικούς γιατρούς…), μαίες, νοσηλευτές Π.Ε., Δ.Ε., Τ.Ε,ψυχολόγους, διαιτολόγους, επισκέπτες υγείας, φυσικοθεραπευτές κ.α. και περιλαμβάνει: Eλεύθερες ανακοινώσεις εργασιών,  στρογγυλά τραπέζια, εισηγήσεις, διαδραστικές συνεδρίες με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευομένων (βιωματικά σενάρια θηλασμού με συζήτηση ενδιαφερόντων περιστατικών και διαδραστικά βίντεο), προβολές εκπαιδευτικών DVD.

Για τη χορήγηση πιστοποιητικού μετεκπαίδευσης (στους επαγγελματίες υγείας)  είναι απαραίτητη η παρακολούθηση όλου του σεμιναρίου και η συμμετοχή στη τελική γραπτή αξιολόγηση. Θα χορηγηθούν 39,5 διεθνή μόρια θηλασμού (CERPs) από τη διεθνή επιτροπή IBCLE (αρ.αποφ. IBCLE 314043K) για συμμετοχή στις εξετάσεις για απόκτηση ή ανανέωση διπλώματος πιστοποιημένου συμβούλου γαλουχίας IBCLC. Επίσης θα χορηγηθούν 24 μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης(CME-αρ.αποφ.1561) για τους γιατρούς. Οι μη επαγγελματίες υγείας θα πάρουν απλή βεβαίωση συμμετοχής. Πλήρη μοριοδότηση θα πάρουν όσοι συμμετέχοντες παρακολουθήσουν τουλάχιστον το 80% ων εκπαιδευτικών ωρών του Συνεδρίου, τα βιωματικά σεμινάρια και πετύχουν στην τελική γραπτή αξιολόγηση. Όσοι συμμετέχοντες έχουν λιγότερο ποσοστό παρακολούθησης θα πάρουν και το αντίστοιχο ποσοστό των μορίων. Για τα CME Credits αρκεί η παρακολούθηση του 60% των εκπαιδευτικών ωρών του Συνεδρίου χωρίς να είναι απαραίτητη η επιτυχία στην γραπτή αξιολόγηση.

Το σεμινάριο δεν επιχορηγείται ούτε από κρατικούς ή ευρωπαϊκούς φορείς, ούτε από εταιρείες παρασκευής υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος.

Κόστος εγγραφής από 16/8/2014 50 ευρώ για τους επαγγελματίες υγείας και 30 ευρώ για φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές ΕΠΑΣ βοηθών νοσηλευτών. Όλοι οι συγγραφείς κάθε ελεύθερης ανακοίνωσης είναι υποχρεωτικό να πληρώσουν συμμετοχή. Στην περίπτωση υποβολής περισσότερων από μία (1) εργασιών δεν απαιτείται επιπλέον εγγραφή.

Τα πρακτικά του σεμιναρίου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου (Δεκέμβριο 2014).

Το κόστος εγγραφής μπορεί να κατατεθεί στην: ALPHA BANK, Αριθμ.Λογαρ.: 480 002 002 002694 (IBAN No: GR 2501404800480002002002694), εις διαταγήν: GLOBAL EVENTS, αναγράφοντας το όνομα σας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ έως 19/10/2014 (μετά την ημερομηνία αυτή μόνον στην γραμματεία του συνεδρίου στο Ξενοδοχείο Ελισσώ, εφ’ όσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Υποβολή περιλήψεων εργασιών  ολοκληρώθηκε.

Πληροφορίες

* Για το επιστημονικό πρόγραμμα στο τηλ.  6977573181

* Για εγγραφές, διαμονές και μετακινήσεις στο τηλ.  210 3250260

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΔΩ (xanthiseminar.fulba.com)

=============

Σ.Σ.: Τη Μιλένα Ρούζκοβα είχαμε την τύχη να τη γνωρίσουμε με τη σύζυγό μου στη γέννηση της κόρης μας, Κατερίνας το 2009. Την επισκεφτήκαμε αρκετές φορές στο ιατρείο της στην Ξάνθη στην προσπάθειά μας να μη στερήσουμε το δώρο του μητρικού θηλασμού από το παιδί μας. Υπομονετική, γλυκομίλητη, βαθιά γνώστρια του θέματος μας βοήθησε να πετύχουμε στις προσπάθειές μας (χάρη και στην επιμονή της συζύγου μου) μετά από αρκετές εβδομάδες χρήσης τεχνητού γάλακτος για λόγους υγείας της μικρής. Η Μιλένα ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, πολύ αγαπητός στην κοινωνία της Ξάνθης και στις θηλάζουσες μητέρες πανελληνίως. Αυτό το διαπιστώσαμε όταν επισκεφτήκαμε το Νοσοκομείο Ξάνθης σε μία εκδήλωση ανοικτού μητρικού θηλασμού το φθινόπωρο του 2009, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο με διάφορους επιστήμονες ομιλητές, όταν η Μιλένα μπήκε στην αίθουσα… Δυστυχώς στις 4/12/2012 απεβίωσε μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Το έργο της όμως συνεχίζεται από μαθήτριές της και μητέρες που ωφελήθηκαν από τη δράση της. Μακάρι και στην πόλη μας να ενδιαφερθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό επιστημονικό προσωπικό και να είναι πιο δραστήριο σε δημόσιες δράσεις στήριξης του μητρικού θηλασμού και στην απαραίτητη υποστήριξη των νέων μητέρων στις πρώτες εβδομάδες ζωής του παιδιού τους…

Μιλένα Ρούζκοβα, γυναικολόγος & σύμβουλος μητρικού θηλασμού

Μιλένα Ρούζκοβα, γυναικολόγος & σύμβουλος μητρικού θηλασμού

=============

Για τη Μιλένα

Αφιέρωμα στη Μιλένα Ρούζκοβα από το περιοδικό Γαλουχώ του Σεπτέμβρη 2013, τεύχος 15 (https://www.lllgreece.org/galoucho)

Για τη Μιλένα - Αφιέρωμα στη Μιλένα Ρούζκοβα από το περιοδικό Γαλουχώ του Σεπτέμβρη 2013, τεύχος 15 (https://www.lllgreece.org/galoucho)

Για τη Μιλένα - Αφιέρωμα στη Μιλένα Ρούζκοβα από το περιοδικό Γαλουχώ του Σεπτέμβρη 2013, τεύχος 15 (https://www.lllgreece.org/galoucho)

Για τη Μιλένα - Αφιέρωμα στη Μιλένα Ρούζκοβα από το περιοδικό Γαλουχώ του Σεπτέμβρη 2013, τεύχος 15 (https://www.lllgreece.org/galoucho)

Για τη Μιλένα - Αφιέρωμα στη Μιλένα Ρούζκοβα από το περιοδικό Γαλουχώ του Σεπτέμβρη 2013, τεύχος 15 (https://www.lllgreece.org/galoucho)

=============

[Πηγή: xanthipress.gr]

Για τη διαδρομή της και το έργο της, έγραψαν ένα σχετικό σημείωμα η Δήμητρα Κατάκη και ο Θανάσης Μουσόπουλος:

Μια μεγάλη ευεργέτρια της πόλης, της πατρίδας μας και της ανθρωπότητας

““Εφυγε” τα χαράματα της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου στην Πράγα η γυναικολόγος -μαιευτήρας γιατρός Μιλοσλάβα Ρούζκοβα-Κοσιάρη , η γνωστή στους περισσότερους από μας ως Μίλενα , που ήθελε έτσι να τη φωνάζουμε, μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Η είδηση του θανάτου της μας γέμισε πένθος και θέλουμε να μοιραστούμε με τους συμπολίτες μας τα συναισθήματά μας και λίγες σκέψεις μας γι” αυτήν.

Η Μίλενα γεννήθηκε και σπούδασε στην Τσεχία. Έζησε επίσης στην Αμερική και την Αγγλία.

Μετά το γάμο της με τον Κύπριο σύντροφό της Γιώργο Κοσιάρη ήλθε στην Ελλάδα και τα τελευταία 25 περίπου χρόνια έζησε στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη. Με τον αγαπημένο της Γιώργο απέκτησαν ένα γιο, τον Αντρέα. Τα τελευταία χρόνια κατοικούσαν όλοι μαζί στο Πετροχώρι. Η Μίλενα εργάστηκε ως γιατρός στο ΕΣΥ στα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης και στο ΙΚΑ Ξάνθης.

Η Μίλενα ήταν μία εξαίρετη άνθρωπος και γιατρός. Υπηρέτησε από τη θέση της γιατρού τις γυναίκες με πνεύμα ολόψυχης προσφοράς και “λειτούργησε” ως υποστηρήκτρια-συμπαραστάτρια των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, χριστιανών και μουσουλμάνων, σε όποιο πόστο κι αν βρέθηκε, έως αυτοθυσίας.

Με απαράμιλλο θάρρος και επιμονή και μέσα σε ένα συχνά “εχθρικό” περιβάλλον ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε την ιδέα του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας. Παρότρυνε και ενθάρρυνε τις γυναίκες να θηλάζουν προσφέροντάς τους κάθε αναγκαία επιστημονική πληροφόρηση και συναισθηματική υποστήριξη γι” αυτό το σκοπό. Οργάνωσε ομάδες υποστήριξης γυναικών που θηλάζουν, υπήρξε συμμέτοχος και βασική συνδιοργανώτρια στην πόλη μας των εβδομάδων μητρικού θηλασμού, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και ο ταυτόχρονος δημόσιος μητρικός θηλασμός. Πραγματοποίησε πολλές διαλέξεις σχετικά με το μητρικό θηλασμό και αρθρογράφησε σχετικά. Για την προσφορά της στον τομέα αυτό έγινε γνωστή και έχει θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Ήταν:

  • Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
  • Μέλος του Professional Breastfeeding Resource Center Program της LLLinternational

Ενέπνευσε τις νέες γυναίκες και φεύγοντας από την Ξάνθη φρόντισε να αφήσει καινούργιες Πιστοποιημένες Συμβούλους Γαλουχίας δίνοντας έτσι προοπτική για το κίνημα αυτό στην πόλη μας.

Υποστήριξε επίσης και την ιδέα του φυσικού τοκετού στο σπίτι και πολλές γυναίκες ευεργετήθηκαν και με την υποστήριξή της έκαναν φυσικό τοκετό στο σπίτι τους ή σε κλινικές.

Ήταν: Μέλος Του Συλλόγου “ΕΥΤΟΚΙΑ” Για Την Προώθηση Του Φυσικού Τοκετού.

Με όλη γενικά τη λειτουργία της ως γιατρός και ως άνθρωπος αγωνίστηκε ανυποχώρητα να δώσει στις γυναίκες την ευκαιρία να ανακτήσουν τη χαμένη τους δύναμη και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Στα πλαίσια αυτά στηλίτευσε και την εκμετάλλευση που υφίστανται οι γυναίκες από το ιατρικό σύστημα που τις οδηγεί κατά κόρον στη χώρα μας στις καισαρικές τομές. Στη σχετική δράση της περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις και διαλέξεις.

Η ισχυρή της θέληση ωστόσο ν” αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο δεν εκδηλώθηκε μόνο μέσα από τον τρόπο που άσκησε το λειτούργημά της αλλά και από τη συνολικότερη στάση και δράση της ως πολίτισσας. Είχε οικολογική συνείδηση και εξαιρετικά συνεπή με τη συνείδηση αυτή τρόπο ζωής και συμμετείχε δραστήρια σε διάφορους συλλόγους .

Ίδρυσε επίσης στην Ξάνθη παράρτημα του “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ”, που στα πλαίσια ενός παγκόσμιου κινήματος έχει ως στόχο την αλλαγή του κόσμου για πιο δίκαιη και λογική κοινωνία. Προϋπόθεση για την αλλαγή αυτή είναι μέσα από την αμοιβαία αλληλοακρόαση και τη συναισθηματική εκτόνωση να παλέψουν οι άνθρωποι τις ποικίλες εσωτερικευμένες καταπιέσεις και να αναδυθεί όλη η ευφυΐα και δημιουργικότητά τους , να φέρουν φρέσκες ιδέες και να αναλάβουν δράση για την αλλαγή του κόσμου.

Η ίδια η Μίλενα υπήρξε με όλη τη δράση της ένα λαμπρό παράδειγμα αυτού του είδους ανθρώπου που είναι το ιδανικό μας. Πολλοί συμπολίτες και συμπολίτισσές μας είχαν την τύχη να βρεθούν κοντά της μέσα στο κίνημα της ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ και ευεργετήθηκαν ποικιλότροπα οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και το περιβάλλον τους. Ανάμεσά τους τα δέκα τελευταία χρόνια είμαστε και μεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους η απουσία της μας γεμίζει θλίψη και την αποχαιρετούμε με πόνο.

Σ” ευχαριστούμε , λατρευτή μας Μίλενα. Είμαστε περήφανοι που μας εμπιστεύτηκες με τη φιλία σου και ευγνώμονες που ευεργέτησες εμάς, την οικογένειά μας, την πόλη μας, την πατρίδα μας που έκανες πατρίδα σου και την οικουμένη ολόκληρη . Θα σε θυμόμαστε και το φωτεινό σου παράδειγμα θα μας εμπνέει πάντα.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ !

5 Δεκεμβρίου 2012

Δήμητρα Κατάκη – Θανάσης Μουσόπουλος