πάμε μπροστά

Δευτέρα

20

Οκτώβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια Δημοσθένη Δούκα και Σάκη Σταυρίδη για δελτίο τύπου Ανθίμου και αδικίες στα οικιακά φωτοβολταϊκά [Βίντεο]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία imalex.gr, Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Δελτία Τύπου, Ιστοσελίδες, Μητροπολίτη Ανθίμου Αλεξ/πολης, Φωτογραφίες/Γραφικά

Παράξενα πράγματα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ την περασμένη Παρασκευή 17/10/2014. Το δελτίο ξεκίνησε με πρώτο θέμα κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης και το συνέγραψε ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος με τίτλο “Ο Μητροπολίτης μας παρεμβαίνει στο θέμα των αδικιών στα οικιακά φωτοβολταϊκά”.

Μετά την προβολή του ρεπορτάζ, και την αναφορά σε άλλα θέματα, στις 21:20 οι δημοσιογράφοι κ.κ. Σταυρίδης και Δούκας επανήλθαν στο πρώτο θέμα του δελτίου για να το σχολιάσουν. Χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας είπε ότι το συγκεκριμένο δελτίο τύπου του κ. Ανθίμου ήταν σαν “συνδικαλιστικό κείμενο παρέμβασης“, τόνισε ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του μητροπολίτη, δεν μπορεί να κάνει το συνδικαλιστή και δεν μπορεί να είναι σίγουρος για αυτά που λέει. Τέλος αναρωτήθηκε γιατί το έκανε αυτό και αν θα έκανε το ίδιο για τους μικροομολογιούχους ή όποιον άλλον είχε πρόσβαση στον μητροπολίτη. Οι μητροπολίτες θα έπρεπε να ασκούν το έργο τους το μητροπολιτικό, “που να σώνει την ψυχή μας”, το κοινωνικό, το αλληλεγγύης και να αφήσουν τα οικονομικά και τα κυβερνητικά, έκλεισε ο κ. Δούκας.

Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί του, ας μην ξεχνάμε βέβαια τις δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Ανθίμου το Σεπτέμβρη του 2012 μετά τις επισκέψεις χειριστών μηχανημάτων και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μηταράκη υπέρ της καταπολέμησης της ανεργίας και της ανθρώπινης ζωής που είναι πάνω από το περιβάλλον («χρειάζεται το περιβάλλον, αλλά πάντοτε το περιβάλλον έρχεται σε δεύτερη θέση μετά τον άνθρωπο – δεν είναι είδωλο το περιβάλλον για να το προσκυνώ, το περιβάλλον είναι για να υπηρετεί τον άνθρωπο»)…

Γνωρίζοντας ότι ο κ. Δούκας ήταν στενός συνεργάτης του μητροπολίτη μας παλαιότερα, έχοντας διοικήσει και Μ.Κ.Ο. της (την “Έύρος Αγάπης” αν δεν κάνω λάθος, την περίοδο εκείνη συμμετείχα ενεργά στη θεατρική ομάδα της μητρόπολης και το Εργαστήρι Λόγου και Τέχνης και όλοι μιλούσαν για το διευθυντή της μητρικής μας Μ.Κ.Ο. από τον οποίο ήταν άμεσα εξαρτημένα τα οικονομικά των παραστάσεών μας), και ότι τον φιλοξενούσε συχνά στις τηλεοπτικές εκπομπές του, η κριτική αυτή είναι λίγο περίεργη και φανερώνει ότι οι δύο άντρες ίσως να μην είναι και τόσο κοντά… τελευταία…

Πάντως η υπερβολική ευαισθησία του κ. Ανθίμου για αυτή τη συγκεκριμένη αδικία του Ελληνικού Κράτους και τη συγκεκριμένη θιγόμενη κατηγορία “νοικοκυραίων”, με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως και η Μητρόπολή μας έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες κάποιου από τα κτίριά της που ανακαίνισε πρόσφατα, όπως το παλιό Οικοτροφείο ή κάποιο από τα γηροκομεία της… Θυμίζω ότι τον Αύγουστο του 2012 ο μητροπολίτης είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να περάσει από περιφερειακό συμβούλιο, τοπική κοινότητα Δορίσκου και δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης άδεια μεγάλης επένδυσης σε φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 10MW σε έκταση 225 στρεμμάτων στο Μοναστηράκι.

==================

Δείτε το απόσπασμα των βραδινών ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ την Παρασκευή 17/10/2014 στο οποίο οι κ.κ. Δούκας και Σταυρίδης μιλούν για το δελτίο τύπου του μητροπολίτη.

https://www.youtube.com/watch?v=OEEMmYchzPA

Διαβάστε το κείμενο-δελτίο τύπου του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Ανθίμου όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην σελίδα της μητρόπολης (imalex.gr):

Ο Μητροπολίτης μας παρεμβαίνει στο θέμα των αδικιών στα οικιακά φωτοβολταϊκά

Ο Μητροπολίτης μας παρεμβαίνει στο θέμα των αδικιών στα οικιακά φωτοβολταϊκά

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ;

Με έκπληξη ενημερώθηκα για την καταφανέστατη αδικία που επιχειρείται, ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ των ιδιοκτητών οικιακών φωτοβολταϊκών και της ΔΕΗ (ως επί το πλείστον), με συγκεκριμένους όρους (όπως η τιμή της κιλοβατώρας και η χρονική διάρκεια της σύμβασης), σήμερα αυτοί οι όροι να καταστρατηγούνται μονομερώς. Θεωρώ ηθικά ανεπίτρεπτο, να εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός της Χώρας μας κ. Αντ. Σαμαράς στην ΔΕΘ, αλλά και στην ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, ότι «χρειάζεται να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε το Κράτος μας να γίνει αξιόπιστο» και να αθετεί στη συνέχεια το ίδιο το Κράτος την υπογραφή του!

Οι παραπάνω «νοικοκυραίοι», όπως προσφυέστατα απεκλήθησαν δημοσίως, εμπιστευόμενοι το Κράτος και την Κυβέρνησή μας, προχώρησαν στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών τους, είτε καταβάλλοντας τις οικονομίες τους, είτε υποθηκεύοντας την όλη επένδυση ή και την οικία τους ακόμη.

Η «μόδα» εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες σπιτιών, επεκτάθηκε γρήγορα, επειδή α) προέτρεπε για την επένδυση το ίδιο το Κράτος, β) εγγυάτο η ΕΕ με τα κηρύγματά της για εναλλακτικές πηγές ενέργειες και γ) προσέφερε ένα επιπλέον έσοδο στις οικογένειες, σε μια περίοδο τόσο δυσχερή για τη Χώρα μας.

Δυστυχώς, οι περίπου 40 χιλιάδες αυτοί Έλληνες συμπολίτες μας συνάντησαν την αναξιοπιστία, την αφερεγγυότητα και την μονομερή αθέτηση των όρων της συμφωνίας που υπέγραψαν με το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι κατά μέσο όρο 27% (από 15 έως 40+%) μειώσεις των τιμών, οι οποίες μονομερώς αποφασίστηκαν, οδηγούν πλέον αρκετούς συμπολίτες μας στην απελπισία, στην αγανάκτηση και στην άρση της εμπιστοσύνης που επέδειξαν στις Κυβερνητικές εξαγγελίες και στον Κρατικό-Δημόσιο μηχανισμό. Ωθούνται πλέον στην οικονομική ανέχεια, στην ψυχική επιβάρυνση, στην άποψη «ότι ήταν κι αυτό ένα καλοστημένο κόλπο για κορόϊδα», όσο σκληρή κι αν ακούγεται η έκφραση.

Σαν Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης, αλλά και σαν Ορθόδοξος Κληρικός, αισθάνομαι πολύ άσχημα όταν συμπατριώτες μας, οι οποίοι είχαν το σθένος, τη δύναμη, το θάρρος  και την αποφασιστικότητα σε περίοδο τέτοιας οικονομικής κρίσης, να προχωρήσουν σε (μικρο) επενδύσεις, συμβάλλοντας, κατ’ αναλογία, στην πολυπόθητη ανάκαμψη  και ανάπτυξη της Χώρας μας και στην αποτελμάτωση της κοινωνίας, να αναγκάζονται να διεκδικήσουν το δίκιο τους με κάθε νόμιμο τρόπο, ακόμα και προσφεύγοντας, ενάντια στην Πατρίδα μας, στα όργανα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου,  όπου οι πιθανότητες δικαιώσεως για το συγκεκριμένο θέμα, είναι μεγάλες, αν όχι βέβαιες.

Παρακαλώ δημόσια την προσωπική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού, επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι θα συντελέσει αποφασιστικά στην επικράτηση της λογικής, για να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος να διορθωθεί αυτή η πολιτειακή αδικία που εγγίζει στα όρια της παρανομίας.

Και οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών στέγης (που δεν είναι χρηματιστές, ούτε μεγαλο-επενδυτές) να συνεχίσουν να συναλλάσονται με τους  όρους των αρχικών συμβάσεων που υπέγραψαν, με χρονικό ορίζοντα 25ετίας.

Το κυριότερο που θα προκύψει από την πρωθυπουργική παρέμβαση είναι ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα καταφάσκουν, πια, στην επικρατούσα άποψη ότι ο μεγαλύτερος «μπαταχτσής», είναι το ίδιο το Κράτος μας!

==================

Διαβάστε παλιότερα άρθρα για τον μητροπολίτη, κ. Άνθιμο, τα φωτοβολταϊκά και τα χρυσωρυχεία…: