πάμε μπροστά

Παρασκευή

31

Οκτώβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά της τακτικής συνεδρίασης Δ.Σ. της Δευτέρας 13/10/2014 [Απομαγνητοφώνηση]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Απομαγνητοφώνηση, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου

Δημήτρης Τασμαλής, δημοσιογράφος

Δημήτρης Τασμαλής, δημοσιογράφος

(Απομαγνητοφώνηση από το Δημήτρη Τασμαλή, δημοσιογράφο)

Παρόντες:

ΠΟΛΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ: Φαλέκας Ιωάννης, Γκότσης Νικόλαος, Γερακόπουλος Χρήστος, Μυτιληνός Ευάγγελος, Αρβανιτίδης Τριαντάφυλλος, Ουζουνίδης Γεώργιος, Βραχιόλογλου Στυλιανός, Γκοτσίδης Κωνσταντίνος, Σεφεριάδης Σάββας, Βαμβακερός Αντώνιος, Χατζηαναγνώστου Κωνσταντίνος, Μαυρίδης Κωνσταντίνος, Σπηλιοτόπουλος Αντώνιος, Μπίκος Χρήστος, Παντελίδης Γεώργιος, Βαταμίδης Ιωάννης, Τσονίδου-Σκεύα Ελισάβετ, Ιντζεπελίδου Ελένη, Ζητάκης Παναγιώτης, Βρύζας Ιωάννης – ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ: Φωτιάδης Απόστολος, Βουλγαρίδης Νίκος, Γουδουλάκης Μάριος, Θυμιανίδης Κωνσταντίνος, Ταρτανής Ιωάννης – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Πεϊχαμπέρης Πασχάλης, Δραμανίδου Νίκη, Τρέλλη Φανή – ΑΝΑ.Σ.Α.: Μιχαηλίδης Παύλος, Καρυπίδης Ιωάννης, – αλλάΖΟΥΜΕ τώρα: Τζανίδης Νικόλαος – Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ: Γιαννόπουλος Ιωάννης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ, Δευτέρα σήμερα 13 Οκτωβρίου 2014, η ώρα είναι 18 και 44 ακριβώς, διαπιστώνεται απαρτία και νομίμως αρχίζει η 32 συνεδρίαση του ΔΣ. Να κάνω μια διευκρίνιση για όσους δεν έχουν λάβει τις εισηγήσεις των θεμάτων αριθμημένες. Αριθμημένες τις λαμβάνουν αυτοί που λαμβάνουν τις εισηγήσεις με ηλεκτρονική μορφή στο email τους. Όσοι τις λαμβάνουν σε έντυπη μορφή δεν είναι αριθμημένες. Αν έχετε τη δυνατότητα, δώστε ένα email στη γραμματεία πριν φύγετε από εδώ, για να έρχονται τα θέματα σε αρχείο pdf αριθμημένα και αντιστοιχισμένα με τα θέματα της προσκλήσεως.
Ξεκινάμε, έχουμε ένα έκτακτο θέμα, το μοναδικό έκτακτο, με θέμα «Ορισμός επιτροπής παραλαβής και ελέγχου ποιότητας των υλικών για το έργο: Αποκατάσταση αλεξικέραυνων σχολικών κτιρίων». Εισηγητής στο θέμα αυτό είναι ο κ. Καναρίδης. Το λόγο έχει ο κ. Καναρίδης.

Καναρίδης Βαγγέλης (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Αφορά τον ορισμό επιτροπής παραλαβής ελέγχου υλικών…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ ησυχία, να βοηθήσουμε λίγο τον ομιλητή, παρακαλώ….

Καναρίδης Βαγγέλης (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …σύμφωνα με το άρθρο 60 του Ν. 3669/2008 σε κάθε έργο για τον έλεγχο της παραλαβής και της ποιότητας των υλικών, ορίζεται διμελής επιτροπή μηχανικών, η οποία προκύπτει μετά από κλήρωση που γίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία. Η απόφαση του ορισμού αυτής της επιτροπής, για την συγκεκριμένη επιτροπή, με την κλήρωση βγήκε ο κ. Καναρίδης, δηλαδή εγώ και ο κ. Ουσταδάκης Δημήτριος, μηχανολόγος. Σύμφωνα με την νομοθεσία ο ορισμός της επιτροπής ανακοινώνεται στο Δ.Σ., το οποίο μπορεί, αν θελήσει, να προσθέσει και άλλο μέλος στην επιτροπή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Καναρίδη. Λοιπόν, ερωτήσεις; Αν θέλει κάποια διευκρίνιση κάποιος; Όχι. Προχωράμε στο δεύτερο, υπάρχει ένα έκτακτο θέμα, το οποίο αφορά «Ορισμό μελών στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας». Εισηγητής σε αυτό είναι ο κ. Ζητάκης. Ο λόγος στον κ. Ζητάκη.

Ζητάκης Παναγιώτης (Πόλη & Πολίτες): Είμαστε κάθε φορά, από την στιγμή που ο Δήμος ανήκει στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, να ορίζει 2 άτομα, έναν αιρετό και ένα υπηρεσιακό παράγοντα, για να εκπροσωπεί τον Δήμο στο Διαδημοτικό Δίκτυο. Επομένως ο κ. Δήμαρχος έχει τον λόγο για να μας πει ποιος θα είναι.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ο κ. Ζητάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …και ένα υπάλληλο….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ποιος ήταν την προηγούμενη φορά;

Μαρία Κλειτσιώτη (Γραμματέας Δ.Σ.): …ήταν η Πάλλα Μαρία αλλά έχει φύγει από τον Δήμο…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …ένας που να έχει σχέση με τις κοινωνικές δομές κ. Δήμαρχε, από την Πρόνοια…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …άρα η κ. Τριάδα (Τσιακιρούδη).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνούμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, το πρώτο θέμα είναι η «Επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης». Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από την πρώτη διαδικασία η οποία δεν καρποφόρησε στο προηγούμενο Δ.Σ. Υποψήφιος είναι ο κ. Χρήστος Βασματζίδης. Ο κ. Παπανικολόπουλος απέσυρε την υποψηφιότητά του και εγγράφως και με υπεύθυνη δήλωση που κατέθεσε στο γραφείο του Δ.Σ. Ο λόγος στον κ. Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Συνάδελφοι, δεν θέλω να πω ιδιαίτερα πράγματα γιατί ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης προκύπτει μέσα από τον νόμο και ταυτόχρονα επειδή ήμασταν από τους τυχερούς δήμους, 19 σε όλη την Ελλάδα, εμείς γευτήκαμε εδώ πέρα στα τρεισήμισι χρόνια την μορφή αυτή, την θεσμική, όταν οι παρεμβάσεις του Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης, του συγκεκριμένου μάλιστα, ήταν καταλυτικές, για να σπάσουν πάνω στις γνωμοδοτήσεις του όλα τα κύματα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να μπει σε αντίθετη άποψη με την δημοτική αρχή, ιδιαίτερα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, και να χρειαστεί να διορθώσουμε αποφάσεις. Ήταν ένας Συμπαραστάτης του Δημότη & της Επιχείρησης, οποίος δεν λειτούργησε υπέρ της δημοτικής αρχής, αλλά λειτούργησε υπέρ του δικαίου. Και λειτούργησε υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των δημοτών, των επιχειρήσεων και της δημοτικής αρχής. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και δεν αντιλαμβάνομαι, ειλικρινέστατα σας μιλάω, για ποιο λόγο η αντιπολίτευση πρέπει να αντιδράσει αρνητικά απέναντι στη θεσμική αυτή πρόταση. Δεν είναι πρόταση της δημοτικής αρχής. Είναι μια θεσμική υπόθεση, στην οποία καλούμαστε όλοι να πούμε ναι ή όχι. Το ναι σας είπα για ποιο λόγο πρέπει να το πούμε. Το όχι δεν το αντιλαμβάνομαι. Βοηθάει τους δημότες όπου και αν ανήκουν αυτοί. Όποια παράταξη και αν συμπαθούν μέσα στο ΔΣ. Μην πούμε όχι σε κάτι το οποίο δεν ήταν κακό και θα λειτουργήσει εις βάρος των συμφερόντων των δημοτών πάνω απ’ όλα. Γιατί η δημοτική αρχή και υπαλλήλους υπηρεσιακούς έχει, και μετακλητούς επιστήμονες έχει και αιρετούς έχει, έχουμε πάρα πολλά πράγματα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Αλλά οι δημότες είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι, ενδεχομένως, σε έναν υπηρεσιακό παράγοντα ή σε έναν αιρετό ή σε μια δημοτική αρχή που κάποια στιγμή, μπορεί να θέλει να επιβληθεί στρεβλά, ως προς την άποψή του. Σας παρακαλώ λοιπόν, δεχθείτε ότι είναι μια θεσμική υπόσταση αυτή, δεν προτείνεται από τη δημοτική αρχή και ότι είναι υπέρ των δημοτών. Μην αποστερήσουμε έναν συνήγορο των δημοτών. Δεν βλέπω τον λόγο. Αν υπάρχει λόγος, όπου πρέπει μια παράταξη της αντιπολίτευσης ή ένας μεμονωμένα, να αποστερήσει τους δημότες από την υπεράσπιση ενός ανθρώπου που λειτουργεί γι’ αυτούς, να πείτε και να μου επιχειρηματολογήσετε για ποιο λόγο πρέπει να πείτε όχι και αν είναι έτσι το δεχτώ και εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα εάν οι αρχηγοί των παρατάξεων, θέλουν να τοποθετηθούνε πάνω στην υποψηφιότητα του Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Είναι επανάληψη διαδικασίας ψηφοφορίας κ. Πρόεδρε και αιτιολόγηση δεν σηκώνει…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι αιτιολόγηση; Θέσεις, θέσεις τι αιτιολόγηση…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …είμαστε σε διαδικασία ψηφοφορίας της προηγούμενης…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι, καινούργια ψηφοφορία, δεν είναι η προηγούμενη…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …ο νόμος μιλάει για επανάληψη ψηφοφορίας…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …είναι μια άλλη λοιπόν ψηφοφορία…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Οι υπόλοιποι επικεφαλής;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Συμφωνούμε με τον κ. Φωτιάδη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο λόγος στην κ. Τρέλλη.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Εμείς δεν συμμετέχουμε στην διαδικασία της ψηφοφορίας, το είπαμε και την άλλη φορά, γιατί είμαστε ενάντια στο θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Καλούμε τον κ. Βασματζίδη εάν θέλει να πει δυο λόγια.

Βασματζίδης Χρήστος (Υποψήφιος Συμπαραστάτης του Δημότη): Μόνο δυο κουβέντες, γιατί πραγματικά είναι δεύτερη ψηφοφορία της ίδιας προκήρυξης και έχω ήδη αναφερθεί από την πρώτη μου ψηφοφορία αναλυτικά για τον θεσμό, και τώρα στα περισσότερα θέματα με κάλυψε ο κ. Δήμαρχος. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε και αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή εδώ πέρα, είναι ότι ψηφίζουμε για τους δημότες και για την τοπική αυτοδιοίκηση, πέρα από τις παρατάξεις και πέρα από οποιαδήποτε συμφέροντα μπορεί να έχει κανείς ότι υπηρετεί αυτός ο θεσμός και αυτά τα συμφέροντα να τα έχει στο μυαλό του. Σήμερα διάβαζα κάποια άρθρα από κάποιους άλλους δήμους, για κάποιες παρατάξεις που λέγανε ότι ο Συμπαραστάτης είναι ο συνήγορος του Δημάρχου στην ουσία, και εν πάση περίπτωση ο θεσμός δεν έχει να προσφέρει τίποτα γιατί οι αιρετοί δεν τον ακούνε καθόλου και δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες της εκλογής του. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι για εσάς μια ευκαιρία, σήμερα να αποδείξετε ότι ο Συμπαραστάτης και χρήσιμος είναι, εφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις προς το πρόσωπό μου, και ότι σαν αιρετοί συμμετέχετε σε αυτό που λέμε δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, για μια πραγματικά ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση. Ο θεσμός αυτός τουλάχιστον τα τρεισήμισι χρόνια, όσο τον υπηρέτησα εγώ, προσπάθησε ακριβώς να καταδείξει αυτήν την λειτουργία. Την ανεξαρτησία και την δημοκρατική αρχή σε συνδυασμό με την νομιμότητα. Γι’ αυτό θα σας παρακαλέσω, σαν ΔΣ, για την εκλογική περίοδο 2014 έως 2019, να συμμετέχετε σε αυτή την διαδικασία και να έχουμε τις ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή Συμπαραστάτη. Και να δείξουμε τον δρόμο και σε άλλους δήμους. Θεωρώ ότι είναι μια ιστορική στιγμή που πρέπει να την εκμεταλλευτείτε. Κάντε το για τους δημότες που σας ψήφισαν. Όχι για μένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε…. ναι ο κ. Μιχαηλίδης.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Επειδή άκουσα με μεγάλη προσοχή τον κ. Βασματζίδη και επειδή εδώ πέρα μέσα ο ρόλος μας είναι να μεταφέρουμε το τι λέει και η κοινή γνώμη απ’ έξω για τον συγκεκριμένο θεσμό, το συζήτησα με αρκετούς δημότες, όσον αφορά το θέμα του θεσμού. Έξω ο κόσμος ναι, στηρίζει τον θεσμό. Απλά, και χωρίς να σημαίνει αυτό καμία μομφή στο πρόσωπο του Χρήστου, θα έπρεπε κάποια στιγμή ως ΔΣ, να περάσουμε προς τα έξω ότι ναι, μπορούν νέα παιδιά, νέοι δικηγόροι ή οποιοιδήποτε ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν αυτόν τον θεσμό, να έχουν την δυνατότητα, να έρθουν να καταθέσουν όπως έκανε ο κ. Παπανικολόπουλος την προηγούμενη φορά, την πρότασή τους. Υπάρχουν πολλοί λοιπόν, σας μεταφέρω ότι ενδιαφέρονται να πάρουν αυτήν την θέση, αλλά θα ήθελαν να λειτουργήσει κάποτε το ΔΣ, να μπορούσε να δεχθεί 5 και 6 υποψηφιότητες, χωρίς όλη η πλειοψηφία να στηρίζει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Και επαναλαμβάνω, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μομφή προς τον αγαπητό Χρήστο. Αυτό θεωρώ ότι θα ήταν υγιές, ότι αυτό το μήνυμα θα μπορούσαμε να περάσουμε έξω στην κοινωνία και ως ΔΣ, αν κάποτε αποφασίσουμε εδώ πέρα μέσα να μη λειτουργούμε είτε ως πλειοψηφία, είτε ως μειοψηφία, όλοι μαζί με κοινές αποφάσεις. Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρων αν υπήρχαν 4 και 5 υποψηφιότητες, όπου και η ίδια η πλειοψηφία θα είχε μπει στη διαδικασία να συγκρίνει και να αποφασίσει με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτό έχω να μεταφέρω έξω από την κοινωνία και επειδή άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τον Χρήστο, οφείλω να πω ότι ως δημοτικό συμβούλιο και ως δημοτικός σύμβουλος, αυτό μεταφέρω έξω από την κοινή γνώμη, γιατί πραγματικά μας απασχόλησε πολύ το θέμα. Κάναμε διάλογο με την κοινωνία και αυτά τα μηνύματα πήραμε. Μπορεί και να κάνουμε λάθος, οφείλω όμως να μεταφέρω αυτό που εισέπραξα έξω από την κοινωνία. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε τον κ. Μιχαηλίδη, ο λόγος στον κ. Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Μόνο αυτό, κ. Μιχαηλίδη, ο νόμος είναι συγκεκριμένος. Ορίζει προθεσμίες υποβολής υποψηφιοτήτων, είναι αναρτημένο στο Διαύγεια, όσοι μπορούσαν και θέλαν, μπορούσαν να βάλουν υποψηφιότητα. Βάλαν μόνο δυο. Τι να κάνουμε παραπάνω σαν σώμα; Εσείς λοιπόν στην κοινή γνώμη η οποία στρεβλά έχει εκλάβει το γεγονός ότι ήταν δύο μονάχα υποψήφιοι, θα λέγατε αυτό. Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το νόμο, ή μπορούμε να βιάσουμε τη δημοκρατία, τραβώντας τους πολίτες με το ζόρι να έρθουν να βάλουν υποψηφιότητα; Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που ορίζει ο νόμος. Αυτό κάναμε, το παραπάνω δεν το αντιλαμβάνομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Προχωρούμε στην ψηφοφορία, ονομαστικά.

[Ξεκινά και ολοκληρώνεται η διαδικασία της ψηφοφορίας]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ κύριοι συνάδελφοι. Με 23 ψήφους Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης εκλέγεται ο κ. Βασματζίδης. Τρία λευκά και δύο άκυρα.

Λοιπόν, για το θέμα υπ’ αριθμό 40: «Εκλογή αντιπροσώπων στον ΣΔΙΠΕ (Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος) για την πενταετία 01/09/2014- 31/08/2019», ορίζεται ότι ο Δήμος μας ανήκει σε αυτούς του δήμους που εκλέγουν 2 αντιπροσώπους, ο ένας από αυτούς εκλέγεται από την μειοψηφία και ένας από την πλειοψηφούσα παράταξη. Το σώμα εκλέγει με μυστική ψηφοφορία, δεν ορίζονται, οπότε θα πρέπει, έως ότου φτάσουμε στο θέμα 40 να προτείνετε…..

Ουζουνίδης Γεώργιος (Πόλη & Πολίτες): …κύριε Πρόεδρε, προτείνεται ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος και όχι από τη μειοψηφία…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): ….όχι, όχι…ένας πρέπει να είναι από την μειοψηφία…

Ουζουνίδης Γεώργιος (Πόλη & Πολίτες): …έγινε λάθος την προηγούμενη φορά δηλαδή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): ….η ερμηνευτική γράφει αυτό ακριβώς: «…στους δήμους που εκλέγουν περισσότερους από 2 αντιπροσώπους, ένας από αυτούς εκλέγεται από τη μειοψηφία του ΔΣ….»….

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Μαυρίδης Κων/νος): ….περισσότερους από 2, άρα είναι 2, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος είναι….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): ….μάλιστα….. άρα είναι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος. Λοιπόν συνεχίζουμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Το υπ’ αριθμό 3 θέμα: «Εξέταση Αιτήσεων Επιχορήγησης Συλλόγων». Παρακαλώ κύριοι, ησυχία, παρακαλώ. Εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Ο λόγος στον κ. Παντελίδη.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Συναδέλφισες και συνάδελφοι γεια σας. Κατατέθηκαν 2 αιτήματα οικονομικής ενίσχυσης. Από ένα αθλητικό και έναν πολιτιστικό σύλλογο. Από τον Σύλλογο της Μαΐστρου τον αθλητικό και τον πολιτιστικό των Δικέλλων. Αιτούνται ο με πρώτος σύλλογος 500 ευρώ και ο δεύτερος 2.000 ευρώ για εκδηλώσεις που θα κάνει. Προτείνουμε από 500 ευρώ σε κάθε σύλλογο. Δηλαδή 500 ευρώ στο σύλλογο της Μαΐστρου και 500 ευρώ στον σύλλογο των Δικέλλων.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Κύριε πρόεδρε, και βέβαια για ειδικούς λόγους. Άλλη φορά, οποιαδήποτε άλλη αίτηση, θα συνοδεύεται από την δικαιολόγηση του ζητηθέντος ποσού, για να σταματήσει αυτό που συνέβαινε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σύλλογος, πλέον, από και εδώ και πέρα για να επιδοτηθεί, πρέπει να αποδεικνύει τη δράση του, με όσα θα φέρνει, μαζί με το καταστατικό του βέβαια, θα αποδεικνύει και με τον προϋπολογισμό ότι έχει την ανάγκη αυτού του ποσού. Σε κάθε περίπτωση θα δικαιολογείται επί της ουσίας το ποσό αυτό. Γιατί ένα τεράστιο ποσό έφευγε σε χοροεσπερίδες και σε γλέντια στα οποία χόρευαν και τραγουδούσαν οι ίδιοι, δηλαδή τα μέλη του οποιοδήποτε συλλόγου. Δεν λέμε όχι στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά λέμε ναι στον πολιτισμό τον αληθινό. Όπου παράγεται πολιτισμός θα λέμε και εμείς ναι. Ήρθε η ώρα, συμπολίτευση και αντιπολίτευση να επιχορηγήσει αληθινά τον πολιτισμό. Και αυτό θα είναι μια υπόσχεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε τον κ. Δήμαρχο. Παρακαλώ ο κ. Φωτιάδης.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Επειδή μου φαίνεται πολύ ξαφνικό αυτό, 2 σύλλογοι, σε σύνολο περίπου 70 συλλόγων, για να μην αρχίσουμε στραβά και ο καθένας φέρνει σύμφωνα με την δυνατότητα που έχει να εισαχθεί στο συμβούλιο και κάθε αίτημα, εγώ θα έλεγα να αναβληθεί το θέμα, να πάρουμε μια απόφαση επειδή είναι αγίου Δημητρίου και μπορεί να έχει κάποιες ανάγκες ένας σύλλογος, για όποιοι ποσό κρίνει η υπηρεσία. Για τα υπόλοιπα να πάρουμε μια ενιαία θέση, τον τρόπο επιχορήγησης. Αυτό που είπε ο κ . Δήμαρχος, εγώ συμφωνώ, ας βρούμε ένα τρόπο αντικειμενικό ώστε να μην υπάρχουν παράπονα από κανένα σύλλογο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κ. Παντελίδης τον λόγο.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Κύριε Φωτιάδη, όπως καταλαβαίνετε, είμαστε στο τέλος της περιόδου και οι σύλλογοι (αθλητικοί και πολιτιστικοί), όλη αυτήν την περίοδο έχουν υποβάλει αιτήσεις και πήρανε. Μια άλλη φορά θα έρθουνε και όπως είπε και ο Δήμαρχος, γιατί αυτή είναι και η θέση μας, όλων μας νομίζω. Εξάλλου δεν πρόκειται να εκδοθεί ένταλμα πληρωμής και να προχωρήσει αν δεν υπάρχει αιτιολόγησή για ποιο λόγο αιτείται κάποιος, τη δραστηριότητα, τα καταστατικά κτλ. Επομένως είναι 2 γιατί αν θα δούμε τη χρονιά που τρέχει τώρα, όλοι οι σύλλογοι σχεδόν έχουν υποβάλλει αιτήματα. Την άλλη φορά θα δούμε, αν θέλετε, και ποιοι σύλλογοι….

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …οι συγκεκριμένοι δεν πήρανε;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …όχι, όχι….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κάποιος άλλος από τις παρατάξεις; Ο κ. Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα, θα συμφωνούσα και εγώ με τον κ. Φωτιάδη. Πραγματικά θα πρέπει να υπάρχει […] ολόκληρης της χρονιάς, θα ήθελα να ρωτήσω, συνολικά ποιος είναι ο προϋπολογισμός, δηλαδή ποιο ποσό διαθέτουμε στα αθλητικά σωματεία ή τους πολιτιστικούς συλλόγους στην περιοχή μας, θα ήθελα να μάθω αυτό το νούμερο το οποίο υπάρχει, καθώς θα ήθελα να μάθω ποια ακριβώς σωματεία σύλλογοι, μέσα στο έτος 2014, και τι είδους ενισχύσεις έχουν πάρει. Εκείνο που απλώς, απ’ ότι κατάλαβα τον κ. Δήμαρχο, γιατί προσπάθησε ο κ. αντιδήμαρχος να το διορθώσει. Ο κ. Δήμαρχος μιλούσε για το ΔΣ, το τι θα κάνουμε […] είναι άλλο θέμα τι θα παρουσιάσουμε, αρκεί εδώ όταν έρχονται τα θέματα να είναι πλήρες αιτιολογημένα τα θέματα, προκειμένου να μπορούμε και εμείς να αποφασίσουμε σε συνείδηση. Ένα άλλο, τέλος θα ήθελα να θίξω κ. Δήμαρχε, εάν πράγματι υπήρχε ένα τέτοιο πλάνο, ένας τέτοιος σχεδιασμός, με βάση τις πιστώσεις που έχει ο Δήμος. Θα μπορούσε να γίνει και ένας καλύτερος προγραμματισμός πολιτιστικού προϊόντος ουσιαστικά, το οποίο παρέχει ο Δήμος στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους το. Γι’ αυτό το λόγο, και επιφυλασσόμαστε για το θέμα αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε, ο λόγος στον κ. Ταρτανή.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ταρτανής Γιάννης): Καλησπέρα σε όλους. Αυτό που θα ήθελα να πω όσον αφορά την βοήθεια στους συλλόγους, φοβάμαι πάρα πολύ, ότι με μια θετική απόφαση σημερινή, για ενίσχυση των συγκεκριμένων συλλόγων, θα ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου, για επίσης οικονομική ενίσχυση σε όλους τους συλλόγους. Και διερωτώμαι εγώ, με ποιόν τρόπο θα απαντήσουμε αρνητικά. Και με ποια κριτήρια. Ενισχύεται ο σύλλογος τάδε, ενισχύθηκες ο άλλος, υπάρχουν κι άλλοι σύλλογοι, πάρα πολλοί, οι οποίοι θα καταθέσουν αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης. Εάν μπορείτε να μου λύσετε αυτήν την απορία, είμαι μαζί σας. Εγώ νομίζω ότι ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου για πάρα πολλές οικονομικές ενισχύσεις σε συλλόγους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Το κριτήριο είναι ο απολογισμός πεπραγμένων και δράσεων, που θα υποβάλλει ο κάθε σύλλογος, με βάση το οποίο θα επιχορηγείται. Ετοιμάζουμε τον προγραμματισμό για την επόμενη περίοδο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Κύριε Πρόεδρε, επειδή πολύ το ανοίξαμε το θέμα, μέχρι τώρα γινόταν δυστυχώς έτσι. Από εδώ και πέρα λέω ότι θα το αλλάξουμε. Τώρα αυτοί οι σύλλογοι με τα 500 ευρώ, έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν χάλασε ο κόσμος. Από την επόμενη φορά όμως, θα γίνεται αυτό που είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν προχωράμε σε ψηφοφορία. Ψήφοι υπέρ; Ψήφοι κατά; Λευκό, ο κ. Τζανίδης. Το θέμα εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 4: «Έγκριση Δαπανών Εκδηλώσεων 28ης Οκτωβρίου 2014, στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αλεξανδρούπολης». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Το λόγο έχει ο κ. Παντελίδης.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Πιστεύω ότι έχετε πάρει την εισήγηση, σε σχέση με την προηγούμενη εκδήλωση της 25ης Μαρτίου, μειώνουμε στο μισό περίπου τις δαπάνες. Προσθέτω μόνο κάτι στην εισήγηση που έχετε πάρει, στην Δημοτική Ενότητα Αλεξανδρούπολης. Λέμε 400 ευρώ, συνολικά δηλαδή θα έχουμε 3.267 ευρώ, σε σχέση με την προηγούμενη φορά που ήταν στις 5.000 ευρώ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …το μισό…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …το μισό περίπου…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Πρόεδρε προχωράμε….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ψηφίζουμε. Υπέρ, κατά, λευκά, εγκρίνεται. Πάμε στο νούμερο 5: «Έγκριση Δαπανών Δημοσίων Σχέσεων». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Ο λόγος στον κ. Παντελίδη.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Φέρνουμε για να εγκριθεί, μια πίστωση για δείπνο, που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη στη συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΟΣΕ με τον Δήμαρχο και υπηρεσιακούς παράγοντες, που έχει θέμα με τις Αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι. Το ποσό το οποίο προβλέπουμε είναι περίπου 250 ευρώ, αυτή είναι η δαπάνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Θέλει κάποιος να επισημάνει κάτι; Όχι, ψηφίζουμε, υπέρ, κατά λευκά, εγκρίνεται. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 6: «Αποδοχή όρων δανειακής σύμβασης για τη λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Ο λόγος στον κ. Παντελίδη.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Έχει περάσει από τη Δημαρχιακή Επιτροπή, για τους όρους του δανείου αυτού…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): ….παρακαλώ λίγο ησυχία, παρακαλώ….

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …των Φερών και ερχόμαστε στο ΔΣ για να ψηφίσουμε τους όρους σύμβασης. Νομίζω ότι στην Οικονομική Επιτροπή, ομόφωνα ψηφίστηκαν οι όροι της σύμβασης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ η αντιπολίτευση, ο κ. Φωτιάδης.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Πολύ ορθά πήρε η Οικονομική Επιτροπή την απόφαση. Συμφωνούμε εμείς κατ’ αρχήν για την έγκριση. Απλώς θέλω να επισημάνω ένα γεγονός, δεν θέλω να είμαι προφήτης κακών αποτελεσμάτων, αλλά θέλω να δει ο Δήμος το θέμα της βιωσιμότητας για να μην φθάσουμε μετά από 2 – 3 χρόνια τελικά να πεταχτούν τα λεφτά αυτά και δουλειά να μην γίνει. Χρειάζεται το σφαγείο, παρά τα προβλήματα στην κτηνοτροφία που έχουμε υποστεί στην περιοχή μας, ότι χρειάζεται το σφαγείο για να υπάρχουν προϋποθέσεις και η ενθάρρυνση ώστε οι νέοι κτηνοτρόφοι ή οι παλιοί να αντικαταστήσουν τα ποίμνιά τους. Το ξανατονίζω, επειδή τέτοιας μορφής επενδύσεις, τελικά αν δεν ληφθεί πρόνοια προκαταβολικά, έχουν κακό τέλος. Το λέω προκαταβολικά και εγώ, ώστε να το δει ο Δήμος το θέμα της βιωσιμότητας της συγκεκριμένης επιχείρησης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε, προχωράμε, ο κ. Μιχαηλίδης.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Και εγώ να συμπληρώσω, να συμφωνήσω για το θέμα της βιωσιμότητας. Λίγο μια ματιά που έριξα στην οικονομοτεχνική μελέτη, υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να τα δούμε λίγο ποιο επισταμένα. Υπάρχει θέμα βιωσιμότητας, πρέπει να το δούμε αυτό, βέβαια σαφώς και στηρίζουμε το σφαγείο. Νομίζω ότι υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες που μπορούν να το δουν αυτό το θέμα. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Με συγχωρείται κ. Τρέλλη, ο λόγος σε εσάς.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Το είχα δηλώσει στην Οικονομική Επιτροπή και το ψηφίσαμε, ότι πραγματικά μας ανησυχεί μέχρι να γίνει το σφαγείο, αν θα υπάρχει κτηνοτροφία, γιατί σήμερα θα συζητήσουμε για τους βοσκότοπους, δηλαδή οι κτηνοτρόφοι δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα, έχει ξεριζωθεί στη περιοχή μας, πως το λένε, έχουν θανατωθεί χιλιάδες ζώα στην περιοχή μας, παρ’ όλα αυτά, εμείς το ψηφίζουμε και θα πρέπει σαν ΔΣ να είμαστε δίπλα και στους κτηνοτρόφους και να διεκδικούμαι, για να υπάρξει κτηνοτροφία στην περιοχή μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε, ο κ. Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Κύριε Πρόεδρε εγώ διαφωνώ με την αντίληψη και την ιδεολογία βάση του οποίου το ΔΣ, και στο προηγούμενο, ξεκίνησε αυτή την αρχή της δημιουργίας ενός δημοτικού σφαγείου στην περιοχή των Φερών. Εμείς πιστεύουμε ότι τον ρόλο αυτό πρέπει να παίξει η ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή οι επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται στο χώρο αυτό, αυτές πρέπει να καλύψουν το κενό και την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί. Είμαστε κατά στο ότι ο Δήμος να ξεκινάει και να παίρνει επιχειρηματικές δράσεις, γι’ αυτό και δεν θα ψηφίζουμε κανένα όρο από την συγκεκριμένη σύμβαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε, κ. Τζανίδη. Ο λόγος στον κ. Γκότση.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Κύριοι συνάδελφοι, σε αυτήν την αίθουσα, δεν έχουμε πει ποτέ ψέματα για το σφαγείο των Φερών. Το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και η προηγούμενη μελέτη που είχε γίνει, στα πλαίσια μιας διαδημοτικής συνεργασίας, μεταξύ των τότε δήμων Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης και Φερών, μετά βίας το έβγαζε βιώσιμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα και να μην συνεχίσουμε την κτηνοτροφία μας. Το ότι πλήττεται η κτηνοτροφία αυτή τη στιγμή από την ευλογιά, εμείς θεωρούμε ότι είναι κάτι παροδικό. Για όσους δεν γνωρίζετε θα σας πω ότι παλαιότερα είχαμε ζωονόσους και όμως παρόλα αυτά οι κτηνοτρόφοι μας, πολύ γρήγορα, με πολλά προβλήματα στην αρχή, με δυσκολίες, με μια πολιτεία η οποία πολλές φορές δεν μπορεί να αντιληφθεί τη ζημιά που γίνεται, την οικονομική ζημιά που γίνεται, έστησαν γρήγορα τα κοπάδια τους, με πολλά προβλήματα επισημαίνω. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος, ότι θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση. Βέβαια να σας πω ότι η ζωονόσος της ευλογιάς και του καταρροϊκού, ο καταρροϊκός ο δικός μας δεν μπορούμε να μιλάμε τώρα, δεν έμεινε σχεδόν καθόλου προβατοτροφία, σήμερα όμως έγινε μια σύσκεψη στη Βουλγαρία, με υπηρεσιακούς του υπουργείου του δικού μας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, για να αντιμετωπίσουμε ενδεχομένως και ένα πρόβλημα που θα προκύψει με τον αφθώδη. Έχουμε μια χώρα, την Τουρκία, η οποία μεταξύ των άλλων κακών που μας παράγει είναι και ζωονόσους. Οι οποίες, οι περισσότερες, ευδοκιμούν εκεί. Και τις χειρίζονται με τον κάκιστο τρόπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι εμείς δεν πρέπει να κάνουμε εκείνες τις προσπάθειες που οφείλουμε να κάνουμε προς τον πρωτογενή τομέα. Κύριε Τζανίδη είχε γίνει πρόσκληση και παλαιότερα σε ιδιώτες, να έρθουν να επενδύσουν για την ανέγερση ενός σφαγείου. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό και δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από αυτούς. Να σας πω ότι δεν είναι μόνο ότι θα εξυπηρετούνται οι κτηνοτρόφοι μας, όταν θα γίνει το σφαγείο. Γύρω από κάθε σφαγείο δημιουργείται ένας οικονομικός κύκλος. Από ζωέμπορους που βρίσκονται, από τις συναλλαγές που θα γίνουν. Μόνο και μόνο ότι θα βρίσκονται εδώ στην περιοχή μας, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί τώρα οι ζωέμποροι και είναι γύρω – γύρω από τα σφαγεία. Και που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα σφαγεία; Στην Ορεστιάδα, των Σαπών που δημιουργήθηκε πρόβλημα και έχει ήδη κλείσει, στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ ζωτικής σημασίας να κάνουμε αυτήν την επένδυση. Μπορεί την πρώτη χρονιά να μπούμε μέσα, μπορεί την δεύτερη χρονιά να μπούμε μέσα, από εκεί και πέρα όμως και δεν μιλάμε για μεγάλο κόστος, Να ξέρετε ότι θ8α είναι μια επιχείρηση η οποία δεν θα φορτωθεί με προσωπικό, αυτό το έχουμε πει από την αρχή. Σε ότι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, θα παρατηρούνται και θα παρακολουθούνται από τους υπαλλήλους της Δημοτικής Ενότητας Φερών από το εκεί τμήμα των οικονομικών, και σε ότι αφορά τους σφάχτες, θα είναι ειδικοί συνεργάτες οι οποίοι θα καλούνται και θα πληρώνονται με το κεφάλι. Επομένως τα λειτουργικά του έξοδα θα είναι πάρα πολύ περιορισμένα. Παρόλα αυτά, εάν δούμε ότι μας βάζει κατά κάτι μέσα, θεωρώ ότι αξίζει να το κάνουμε για την κτηνοτροφία μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε, κ. Γκότση, ο λόγος στον κ. Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Παρακαλώ…..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κ. Γουδουλάκη…..

Γουδουλάκης Μάριος (Δήμος & Δημότες): Κύριε Τζανίδη, είπατε κάτι για το σφαγείο. Πιστεύω ότι η τοποθέτησή σας είναι άκυρη αυτή τη στιγμή, γιατί γνωρίζετε ότι η χώρα ζει δύσκολες ώρες και οικονομικά και καταστροφές στη κτηνοτροφία. Ο πρωτογενής τομέας γενικά έχει αναστήσει την Ελλάδα με λίγα λόγια και είναι πάρα πολύ σοβαρό, όταν υπάρχουν τέτοια σοβαρά θέματα να δείχνουμε περισσότερη κατανόηση. Το να πείτε ένα όχι το βρίσκω πάρα πολύ άκυρο, ειδικά όπως η περιοχή του πρώην Δήμου Φερών, που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην κτηνοτροφία και τη γεωργία και όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Όπως είπε και ο κ. Γκότσης, πάρα πολλά επαγγέλματα είναι παρεμφερή, γύρω – γύρω από το σφαγείο, θα βοηθηθεί πάρα πολύ ο τόπος, οι κτηνοτρόφοι θα βρουν μια λύση στα προβλήματα τους που αντιμετωπίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ξέρετε ότι στην περιοχή δεν λειτουργεί άλλο σφαγείο. Τα σφαγεία που λειτουργούν στο νομό και την περιφέρειά μας, είναι δημοτικά τα περισσότερα. Της Κομοτηνής, της Ορεστιάδας, του Διδυμότειχου που έκλεισε, της Ξάνθης. Όλα είναι δημοτικά. Δεν υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία στην περιοχή μας, ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Και αν πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, να το κάνουμε. Εδώ χρηματοδοτούμε πολιτιστικούς συλλόγους για οτιδήποτε κάνουν που αφορά τη διασκέδασή μας. Όταν πρόκειται για τον πρωτογενή τομέα, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ γενναιόδωροι. Και ας είναι και 10 και 20 και 50 και 100 χιλιάδες ευρώ. Εγώ δεν πιστεύω ότι τα κόστη θα είναι τόσα μεγάλα. Όπως είπε και ο κ. Γκότσης, οι σφαγείς θα είναι ένα γκρουπ από ιδιώτες που θα πληρώνονται κατά κεφαλή. Τα έξοδα δηλαδή των υδραυλικών και των ηλεκτρολόγων θα τα καλύψουν υπάλληλοι του πρώην Δήμου Φερών, απλώς το ρεύμα και εκεί μπορώ να πω για μια πρόταση που είχαμε κάνει στον Δήμαρχο, να χρηματοδοτηθεί ακόμη και από εμάς. Με το κεφάλι και ορισμένα χρήματα να βάλουν και οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με το μέγεθος της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης που διαθέτουν. Πιστεύω ότι η κτηνοτροφίας θα έχει μέλλον στην περιοχή, γιατί δεν υπάρχει και άλλη διέξοδος, Απ’ ότι φαίνεται μόνο η κτηνοτροφία και η γεωργία θα αποτελέσουν….

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …συγγνώμη κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, αν επιτρέπετε μια μικρή παρέμβαση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι κ. Γκότση…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …για να καταλάβετε κ. Τζανίδη τώρα, ένα κρεοπωλείο για να σφάξει ένα μοσχάρι, θα πρέπει να πάει σήμερα να το σφάξει στην Κομοτηνή και να πάει να το πάρει μετά από 24 ώρες. Αντιλαμβάνεστε τις χρονοώρες και τα έξοδα που χρειάζεται για να γίνει όλο αυτό το πράγμα. Ένα μοσχάρι!!!! Και ειδικό μέσον μεταφοράς. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή πόσο πρόβλημα είναι ακόμα και για τα κρεοπωλεία μας. Γιατί καμιά φορά φωνάζουμε ότι ξέρετε, τα ντόπια τα κρέατα δεν μπαίνουν στα κρεοπωλεία μας. Είναι αποτρεπτικό για ένα κρεοπώλη να πάρει ένα ντόπιο μοσχάρι και να πάει να το σφάξει ο ίδιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Γκότση, ο λόγος στον κ. Ταρτανή να προσθέσει κάτι.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ταρτανής Γιάννης): Θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία όσον αφορά το επιτόκιο των 6,02, επιτόκιο χορήγησης. Απλώς ήθελα να λύσω την απορία μου αν έχει διευρυνθεί και αν υπάρχει και άλλο πιστωτικό ίδρυμα με ευνοϊκότερους όρους; Εάν υπήρξε ποιο ήταν; Το παρακαταθηκών συνήθως, όπως γνωρίζεται, έχει χαμηλότερο, πιστεύω ότι διερευνήθηκαν και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Αν υπήρξαν ευνοϊκότεροι όροι, αυτήν την απάντηση θα ήθελα.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …το δάνειο είναι από το Παρακαταθηκών και Δανείων, 1,5 εκατομμύρια ευρώ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Ταρτανή, ο λόγος στον κ. Δήμαρχο.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …το δάνειο είναι από το Παρακαταθηκών και Δανείων, 1,5 εκατομμύρια ευρώ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Καταρχήν ο πιο αρμόδιος να μιλήσει εδώ μέσα ήταν ο Μάριος και κανονικά δεν θα έπρεπε να μιλήσω, συνυπογράφοντας αυτά που είπε. Αλλά θα μου επιτρέψεις μήπως και μπορώ και ενισχύσω ακόμη περισσότερο τον πόνο του κτηνοτρόφου εδώ μέσα ενός – δυο και έξω στις Φέρες πάρα πολλών, αλλά γιατί όχι και στην Αλεξανδρούπολη υπάρχουν κτηνοτρόφοι και στην Τραϊανούπολη. Κοιτάξτε εγώ αποδέχομαι τις επιφυλάξεις όλων σας, από την μεριά αυτή, αλλά και από την μεριά αυτή. Το είπε ο κ. Γκότσης, εκπροσωπώντας τους υπολοίπους εδώ, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει θετικό πρόσημο στον προϋπολογισμό του και στον ισολογισμό του στον πρώτο, στον δεύτερο χρόνο ενδεχομένως; Και αυτό το συμμερίζομαι και το συμφωνώ και εγώ. Και βέβαια είμαι και εγώ υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, Νίκο. Είμαι ταυτόχρονα όμως υπέρ του κρατικού παρεμβατισμού εκεί που είναι απαραίτητο να συμβεί ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και βοήθεια προς τον δημότη εν προκειμένω των κτηνοτρόφων. Και το λέω αυτό γιατί σήμερα ούτε ο ιδιώτης μπορεί να επενδύσει με την ίδρυση ενός σφαγείου, αυτό έχει αποδειχθεί και με το ΣΔΙΤ, το οποίο προκηρύχθηκε στον παλιό Καποδιστριακό Δήμο Φερών 2 – 3 φορές και δεν εμφανίστηκε κανένας, αλλά αποδεικνύεται και από την αδυναμία του σημερινού κράτους και της σημερινής κεντρικής Αθήνας, να παλεύει και να αναπτύξει τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους όπου και να βρίσκονται αυτοί. Γιατί η κτηνοτροφία στον Έβρο και ιδιαίτερα στις Φέρες, ήταν ένα γεγονός αποδεδειγμένο απολύτως, τροφοδοτούσε το 80% της αγοράς της Αθήνας με κρέας. Μέχρι πριν από 20 χρόνια περίπου. Και μετά σιγά – σιγά, με τον τρόπο που εμείς οι Έλληνες ξέρουμε, χάσαμε τα πάντα και φτάσαμε σε ένα σημείο σήμερα δυστυχώς, με την βοήθεια, το βοήθεια εντός εισαγωγικών, της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού, να αφανιστούν τα κοπάδια γενικότερα στον Έβρο και την Θράκη. Ποιος είναι ο κοντινότερος θεσμός, αν σε ρωτούσα Νίκο, σήμερα στον άνθρωπο, στον αδύναμο αλλά και σε αυτόν που θέλει να αναπτυχθεί; Ούτε η Αθήνα είναι, αλλά δυστυχώς ούτε και η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι γιατί είναι ανήμπορη. Είναι στο έλεος του θεού ο ιδιώτης επιχειρηματίας, πολλών μάλλον δε σε αυτήν την Ελλάδα που 5 χρόνια έχουν κλείσει όλες σχεδόν οι βιομηχανίες ιδιαίτερα στον Έβρο. Πάει και το εργοστάσιο ζάχαρης. Τώρα θα σηκωθούν οι κομμουνιστές και θα πουν αυτός είναι κομμουνιστής. Είμαι λογικός άνθρωπος, τα καταγγέλλω λοιπόν αυτά, δεν είναι κακό να συμμερίζομαι κάποιες από τις απόψεις σας τις ιδεολογικές, έτσι δεν είναι κακό. Είπα ότι και υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και υπέρ του κρατικού παρεμβατισμού. Γιατί δεν είναι κακός ο συνδυασμός…

(…ο κ. Δήμαρχος διακόπτεται από την κ. Δραμανίδου αλλά δεν ακούγονται τα λεγόμενά της…)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι, όχι δεν θέλω διάλογο. Εγώ έχω την ευθύνη των λόγων μου, λέω λοιπόν όπου χρειάζεται να παρέμβει η πολιτεία, παρεμβαίνει. Μα λέγεται αυτό υγεία, λέγεται ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, να παρέμβει. Δεν παρεμβαίνει όμως για όλους αυτούς τους λόγους που λέω. Άρα όταν λέμε ότι ο Δήμος, ο πρώτος βαθμός Τ.Α. είναι ο κοντινότερος και ο μόνος θεσμός που έχει μείνει δίπλα στον αδύναμο άνθρωπο, δεν το εννοούμε και για τους κτηνοτρόφους; Τους βγάζουμε κατ’ εξαίρεση έξω και μιλάμε για όλους τους άλλους τους δημότες του διευρυμένου Δήμου της Αλεξανδρούπολης; Όχι, δεν μπορούμε να τους βγάλουμε, δεν έχει ούτε λογική έτσι, ούτε δικαιοσύνη έχει αυτό μέσα. Γι’ αυτό λοιπόν, επειδή είμαι σίγουρος, μια Δημοτική Ενότητα όπως είναι η Φέρες, όπου έχει μέσα όλο το ΔΕΛΤΑ του Έβρου, έχει την δυναμική της εμπειρίας, έχει νέους ανθρώπους κτηνοτρόφους και παλιούς, όπου έχει σταυλικές εγκαταστάσεις, έχει τις δομές και όλες εκείνες τις υποδομές, μπορεί να πατήσει κάποιος, όπως τώρα ο Δήμος μας και να αναπτύξει κτηνοτροφία. Δεν θα σκεφτούμε μεμψίμοιρα και κακόμοιρα, ότι τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνιο, μπορεί και τον τρίτο, να μην έχουμε θετικό πρόσημο στον ισολογισμό, όταν μάλιστα στοιχεία, κόντρα στα αρνητικά στοιχεία της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού που εξαφάνισαν προσωρινά τα κοπάδια, είναι εκείνα τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε ότι με μικρότερες δαπάνες θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός σφαγείου που θα είναι ο αναπτυξιακός πόλος και ο ελκυστικός πόλος για γίνει κτηνοτρόφος, για να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία στις Φέρες. Δηλαδή αναφέρομαι στους 60 του πρώην εργοστασίου Φερών, της αλλαντοβιομηχανίας, όπου υπάρχουν στις δομές του Δήμου και αν ακόμα δεν έχουμε επιμήκυνση μέχρι το 2016, υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι με μορφές συνεργασίας, μέσα από κοινοπραξίες, μέσα από το σύλλογο κτηνοτρόφων και άλλες συνεργασίες θα μπορέσουμε όλοι μαζί, με ότι απέμεινε στην Ελλάδα και στους Έλληνες, γιατί τι απέμεινε; Ο πατριωτισμός μας πάνω απ’ όλα, γιατί κάποιοι τον επικαλούνται και δεν αντιλαμβάνονται την έννοιά του. Πατριωτισμός σημαίνει ότι ξεπερνάω τον εαυτό μου, ξεπερνάω τις δυνάμεις μου, προσπαθώ περισσότερο απ’ ότι μπορώ και υπεράνθρωπα δίνω ότι μπορώ σε αυτήν τη χώρα, σ’ αυτόν το Δήμο, σ’ αυτήν τη κοινωνία την τοπική. Έτσι λοιπόν λειτουργώντας θα σε παρακαλούσα να αποσύρεις το όχι, γιατί είναι ένα στίγμα αρνητικό σε μια υποβοήθηση της κτηνοτροφία και των κτηνοτρόφων στη Δημοτική Ενότητα Φερών και γενικότερα στο Δήμο μας και γενικότερα στον Έβρο. Νομίζω ότι και από τον κεντρικό Έβρο θα έρχονται να σφάζουν στο σφαγείο των Φερών. Μη λέμε λοιπόν όχι σε μια αναπτυξιακή προοπτική που χρειάζεται, δεν αντιλέγω, αίμα, πόνο, θυσίες για να το φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε να λέμε ότι είναι πραγματικά παραγωγικός. Είναι παραγωγική αυτή η δομή, που τη δημιουργήσαμε όλοι μαζί, γνωρίζοντας και τους κινδύνους και τις αδυναμίες. Να πούμε λοιπόν ένα ομόφωνο ναι, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά γενικότερα. Όταν, σε κάποια τουλάχιστον ζητήματα, μέσα στη δημοκρατία της διαφορετικότητας, μπορούμε και έχουμε τη γενναιότητα να λέμε ναι σε κάποια θέματα όλοι μαζί. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε τον κ. Δήμαρχο. Ναι, ο λόγος στον κ. Γιαννόπουλο.

Γιαννόπουλος Ιωάννης (Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ): Θα ήθελα τον κ. Γκότση να ρωτήσω. Είναι θεωρητική η ερώτηση κ. Γκότση. Εάν θα ρωτούσαμε τους κτηνοτρόφους τους ίδιους, είναι υπέρ του δημοτικού σφαγείου ή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …κύριε συνάδελφε, είναι υπέρ του σφαγείου και άμεσα, το σφαγείο έπρεπε να είχε γίνει χθες, άμεσα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε πρόεδρε συγγνώμη…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …ναι…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν υπάρχει, κύριε Γιαννόπουλε, κτηνοτρόφος των Φερών, που να λέει όχι στην ίδρυση του σφαγείου. Έχω κάνει 4 συνεδριάσεις με τους κτηνοτρόφους στις Φέρες τα τελευταία 3,5 χρόνια και αυτό είναι ως απόρροια, ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι, περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού, για να παλέψουν μαζί με το δημοτικό συμβούλιο και να αναπτύξουν την κτηνοτροφία πάλι στις Φέρες.

Γουδουλάκης Μάριος (Δήμος & Δημότες): …Δήμαρχε μια παρέμβαση; Αναφέρεστε συνέχεια στους κτηνοτρόφους των Φερών. Οι κτηνοτρόφοι των Φερών έχουν 35.000 αιγοπρόβατα και 6.000 βοοειδή. Οι κτηνοτρόφοι της Αλεξανδρούπολης έχουν 45.000 αιγοπρόβατα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …και της Αλεξανδρούπολης και της Τραϊανούπολης…

Γουδουλάκης Μάριος (Δήμος & Δημότες): …αρκετά περισσότερα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ιδιαίτερα όμως των Φερών, γιατί εκεί θα γίνει το σφαγείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Προχωρούμε σε ψηφοφορία…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …και εσείς αγωνιάτε περισσότερο γι’ αυτό, οι των Φερών οι δημότες, αυτό μην το απεμπολείς μην το διώχνεις…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …εν είδη δευτερολογίας, εάν μου επιτρέπετε 3 λεπτά, για τα θέματα τα οποία θίχτηκαν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …εντάξει κύριε Τζανίδη, σας ακούμε…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …όσον αφορά αυτό που είπε ο αγαπητός συνάδελφος για την κτηνοτροφία των Φερών, κατάγομαι από τις Φέρες, είμαι παιδί κτηνοτροφικής οικογένειας, οπότε τα προβλήματα τα γνωρίζω καλά, στην περιοχή μας, όσον αφορά την κτηνοτροφία. Εκείνο που επιμένω, κύριε Δήμαρχε, όσον αφορά την παρότρυνσή σας προκειμένου να αποσύρω, είναι ότι και πάλι με αυτό που είπε ο συνάδελφος, ότι μαζί το κράτος και ο πρωτογενής τομέας θα πάνε μπροστά, αυτό είναι αποδεδειγμένο ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Μόνο αν αφήσουμε ελεύθερο τον πρωτογενή τομέα, αν τον αφήσουμε να δημιουργήσει μακριά από κρατικούς παρεμβατισμούς τους οποίους ως τώρα, ως και σήμερα, με τον υφιστάμενο κρατικό παρεμβατισμό, αυτοί εδώ οι πλουτοπαραγωγικοί τομείς, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, που ουσιαστικά ισοπεδώθηκαν από κομματικούς μηχανισμούς και κρατικές παρεμβάσεις, γι’ αυτό πρέπει να είναι απαγκιστρωμένοι από τέτοιου είδους κρατικές δομές, προκειμένου να δημιουργήσουν και να σταθούν όρθιοι σε ένα πολύ δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μα δεν είναι κρατική δομή, …..δεν είναι κρατική δομή…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …εκείνο που θέλω να πω, είναι ότι δεν αμφισβητώ…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν είναι κρατική δομή, θα την κάνουμε και θα την δώσουμε στους κτηνοτρόφους εν πολλοίς, με την εποπτεία την υψηλή την δικιά μας…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …εγώ κ. Δήμαρχε πάντως πιστεύω, ότι αυτό το αίμα που πρέπει να πληρωθεί σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος, δεν πρέπει να είναι του συνόλου των πολιτών της Αλεξανδρούπολης. Καλό είναι ο επιχειρηματίας που θα επενδύσει, να πάρει και το ανάλογο ρίσκο επάνω του και όχι να το καρπωθούμε όλοι αυτό το πλήγμα και τη ζημιά και να την έχουν οι Αλεξανδρουπολίτες και οι επόμενες γενιές γενικότερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …εντάξει κ. Τζανίδη, ο λόγος στον κ. Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Για ένα λεπτό μόνο. Κύριε Τζανίδη, οι πληθυσμιακές ομάδες και ιδιαίτερα οι παραγωγικές, οι οικονομικές πληθυσμιακές ομάδες, δεν είναι δυνατόν να είναι αποστασιοποιημένες η μία από την άλλη μέσα σε μια τοπική κοινωνία. Αλίμονο, αλίμονο στην τοπική κοινωνία αυτή, που δεν αισθάνεται αρωγό, η μια ομάδα την άλλη. Μην παρακαλώ προσπαθείτε να μας πείτε ότι το μοντέλο αυτό της συγκρούσεως των ομάδων πληθυσμιακών με διαφορετικά συμφέροντα και κριτήρια δομημένες, ότι είναι το καλύτερο. Είναι το χειρότερο και σας παρακαλώ πάρα πολύ, να αποδεχθείτε ότι εν προκειμένω το σφαγείο στις Φέρες, είναι ένας πόλος έλξεως νέων κτηνοτρόφων και αναδημιουργίας της κτηνοτροφίας. Αποδεχθείτε το παρακαλώ, ως το επιχείρημα όλων μας το πιο ισχυρό και ενσωματώστε την άποψή σας στην δικιά μας.

βΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε. Περνάμε στην ψηφοφορία του θέματος. Ψήφοι κατά; Ο κ. Τζανίδης. Λευκά;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μου άρεσε, κύριε Πρόεδρε ένα σχόλιο έτσι χαριτολογώντας, μου άρεσε η ένταση που το ανέβασε το χέρι, εδώ τώρα θα δεις…

(…μιλούν όλοι μαζί και δεν γίνεται αντιληπτό τι λέγεται…)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ, προχωράμε….

Γουδουλάκης Μάριος (Δήμος & Δημότες): …κύριε Τζανίδη, νομίζω ότι σε παρακάλεσε ο κύριος Δήμαρχος, να κατεβάσεις το χέρι σου. Μου φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεσαι που βρίσκεσαι και σε ποια περιοχή…..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ κ. Γουδουλάκη, προχωράμε….

Γουδουλάκης Μάριος (Δήμος & Δημότες): …νομίζω ότι είσαι πολύ βαθιά νυχτωμένος!!!! …έτσι απλά σου το λέω….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ κύριοι προχωράμε….

Γουδουλάκης Μάριος (Δήμος & Δημότες): …να μην πω και περισσότερα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ προχωράμε, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Πάμε στο θέμα το υπ’ αριθμό 7: «Επιστροφή χρηματικού ποσού από πράξη βεβαίωσης παράβασης του Τμήματος Τροχαίας Αλεξανδρούπολης». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Έχετε κάτι να επισημάνετε πάνω στις εισηγήσεις που έχετε λάβει; Το γνωρίζετε το θέμα, έχετε ενημερωθεί.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …Γιώργο, ότι δεν χρειάζεται να λέγεται….να μην κουραζόμαστε έτσι…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …γιατί κ. Δήμαρχε έρχονται αυτά τα θέματα εδώ;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …γιατί το λέει ο νόμος…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …μέχρι ένα ποσό, μπορούμε να εξουσιοδοτήσουμε, αν συμφωνεί το συμβούλιο, την υπηρεσία να το δίνει….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …να το δούμε αυτό εντάξει, ή να τα στέλνουμε στην Οικονομική Επιτροπή…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …έχει κάποιος να ρωτήσει κάτι; Όχι, ψηφίζουμε, εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 8: «Διαγραφή οφειλής τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων από χρηματικό κατάλογο Π.Ο.Ε, λόγω λανθασμένης εγγραφής». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Αν έχετε κάποιες ερωτήσεις πάνω στην εισήγηση που έχετε λάβει; Όχι, ψηφίζουμε. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 9: «Διαγραφή οφειλής από τους Χρηματικούς Καταλόγους σύμφωνα με το άρθρο 174 του Ν.3463/2006». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης.
Έχετε κάποια ερώτηση πάνω στην εισήγηση που έχετε λάβει; Όχι, ψηφίζουμε. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 10: «Διαγραφή Δ.Τ, Δ.Φ και ΤΑΠ από Χ.Κ για την Ανώνυμη Ξενοδοχειακή εταιρεία με την επωνυμία ΑΣΤΗΡ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΞΕ». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Έχετε κάποιες ερωτήσεις πάνω στην εισήγηση που έχετε λάβει; Ο κ. Θυμιανίδης.

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): Ποια περίοδο, τι ακριβώς αφορά;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Έχουν επιβληθεί αυτοί οι φόροι, αλλά ένα διάστημα που είχαν γκρεμιστεί όλα τα παλιά κτίρια, δεν έπρεπε να έχουμε επιβάλλει φόρους. Και γι’ αυτό, ενώ είχαν βεβαιωθεί όλα αυτά τα ποσά, 132.000 περίπου ευρώ, αφαιρούνται από την περίοδο που δεν υπήρχαν τα κτίρια. Δεν μπορεί να προπληρώνει κάποιος φόρο…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …δεν είχε γίνει διακοπή της ΔΕΗ;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …αυτό ακριβώς, είχαμε επιβάλλει και βεβαιώσαμε φόρους που δεν έπρεπε. Γι’ αυτό να επιστρέψουμε, να διαγράψουμε μάλλον, 41.214 ευρώ. Αυτό το διάστημα δεν υπήρχε καν κτίριο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …προκύπτει από την ημερομηνία κατεδάφισης και από εκεί και πέρα υπήρξε ένα διάστημα…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …επιβεβαιώσαμε όλα τα ποσά…

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …επειδή έχουμε και την άδεια κατεδάφισης, γι’ αυτό ρωτάω;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μπορείς να πας αύριο να δεις, σωστά τα διέγραψε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ η κ. Τρέλλη έχει τον λόγο.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Να ρωτήσω, δηλαδή ένας ιδιώτης, όταν γκρεμίζει κάτι, για να ξαναχτίσει κάτι άλλο, για εκείνο το διάστημα δεν πληρώνει ούτε φόρους, ούτε ΤΑΠ…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …μα αφού δεν λειτουργούσε η μονάδα!!!

Δραμανίδου Νίκη (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …ναι αλλά χρησιμοποιούσε και νερό και ρεύμα;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …άλλο εκείνο, εκείνο εντάξει….

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …εργοταξιακό, όχι κανονική παροχή!!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ ο κύριος Μιχαηλίδης.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Κύριε Παντελίδη, δεν ξέρω εάν είναι σκόπιμο, κάποια στιγμή, ίσως να χρειαστεί να κάνουμε και κάποια γνωμοδότηση για τέτοια θέματα της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, δεν ξέρω κ. δήμαρχε πόσο εφικτό είναι αυτό…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …μα εννοείτε ότι η υπηρεσία το εισηγήθηκε αυτό!!!

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …και η νομική υπηρεσία;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …ε βέβαια, εννοείτε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εμείς δεν κάναμε κανένα έλεγχο. Από την υπηρεσία τα πήραμε αυτά….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …υπάρχει άλλη ερώτηση; Το θέμα τίθεται σε ψηφοφορία. Λευκά; Ο κύριος Τζανίδης. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 11: «Έγκριση ή μη της κατάργησης άδειας εκμετάλλευσης περιπτέρου της κ. Κουρουμιχάκη Αγαπίας». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Υπάρχουνε ερωτήσεις; Όχι, τίθεται σε ψηφοφορία, εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα με αριθμό 12: «Έγκριση ή μη χορήγησης θέσεων κατάληψης σε παραγωγούς για το έτος 2014». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Υπάρχουν ερωτήσεις στην εισήγηση; Ο κ. Φωτιάδης, ορίστε.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Βλέπω κατ’ αρχήν, 2 θέσεις, η μία στο κεντρικότερο σημείο μέση στη λεωφόρο..

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …κύριε Φωτιάδη, η μια θέση στον οδό Κονδύλη και η άλλη θέση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 292, αλλά ήδη προτείνουμε κοντά στον 1ο παιδικό σταθμό…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …και η δεύτερη ερώτηση, μα βγάζει μάτι εδώ, μας έχετε δώσει δίπλα και που θα την δώσετε την θέση!!!!

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …προτείνουμε!!!! Δεν θα προτείνουμε; Ζητάνε, κοιτάξτε κύριε Φωτιάδη, οι αιτήσεις που υποβάλουν οι παραγωγοί, εκ του νόμου, ζητάνε σε ποια θέση θα πάνε. Ικανοποιούμε τα θέματα αυτά.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …δεν υπάρχει άλλος….

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …όχι!!!!!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …έτσι είναι αυτό, γίνεται, να ξέρετε…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …δεν τα βάζουμε όπου δει, υπάρχουν θέσεις προκαθορισμένες…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …είναι η αίτηση αυτή…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …ε ναι….

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …για πράσα, μπρόκολο, σέλινο, καρότο…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …όχι!!!!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι!!! …όχι!!!! Ούτε πράσα, ούτε μπρόκολο, ούτε πατάτες, κοσμήματα χειροποίητα.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …η μία αίτηση είναι στην Κονδύλη, όπως είπε ο κ. Φωτιάδης για να πουλάει ζαρζαβατικά και η άλλη η αίτηση είπαμε είναι στον 1ο Παιδικό Σταθμό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, παρακαλώ κάποιος άλλος; Προχωράμε η κ. Τρέλλη παρακαλώ.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Εκεί στην Κονδύλη που είναι μεγάλος ο δρόμος, ήδη υπάρχουν και είναι ο ένας πάνω στον άλλο…

(…μιλούν όλοι μαζί εκτός μικροφώνου και δεν γίνεται αντιληπτό τι λέγεται…)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …που θέλετε κυρία Τρέλλη να το βάλλουμε; Που να το βάλλουμε;

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Είναι ήδη τρεις, σταματάνε και αμάξια, είναι κάπως εκεί πέρα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …να το βάλουμε λίγο πιο πέρα…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …δεν πάνε όλοι, όλες τις περιόδους, γι’ αυτό είναι εκεί ο κατάλληλος χώρος….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …και άμα γίνει ατύχημα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ, ψηφίζουμε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …σιγά λίγο. Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος εκεί στην Κονδύλη;

Θυμιανίδης Κων/νος (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): …βεβαίως υπάρχει, συγγνώμη κύριε αντιδήμαρχε, είναι η γειτονιά μου και τη γνωρίζω πολύ καλά, το μεσημέρι που σχολάνε τα παιδιά, είναι εκεί το 5ο Δημοτικό σχολείο, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος εάν συνωστισθούν και αυτοί εκεί…

Όλγα Βρετοπούλου (Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης): Κύριε Θυμιανίδη, το πρωί είναι πραγματικά τουλάχιστον δύο εκεί, είναι απέναντι από το νηπιαγωγείο στο πάρκο, αλλά τις μεσημεριανές ώρες είναι ο σχολικός τροχονόμος εκεί.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …α στο 5ο σχολείο εκεί απέναντι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ κύριοι ησυχία συνεχίζουμε, άλλες ερωτήσεις, ο κύριος Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …θέλω να ρωτήσω κάτι τον κ. Αντιδήμαρχο. Υπάρχουν προ οροθετημένες θέσεις ήδη; Δηλαδή ξέρουν οι παραγωγοί από πριν που θα πάνε;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Με προηγούμενη απόφαση του ΔΣ, έχουν καθοριστεί οι θέσεις αυτές, γι’ αυτό ακριβώς…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …υπάρχει ενδιαφέρον πολιτών γιατί…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …όσοι μέχρι τώρα, από ότι έχω δει, έχουν αιτηθεί, έχουν ικανοποιηθεί…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο λόγος στον κ. Αντιπρόεδρο, στον κ. Ταρτανή.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ταρτανής Γιάννης): Ήθελα να ρωτήσω πρώτα εάν υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, το ένα είναι αυτό και το δεύτερο είναι με ποια κριτήρια επελέγησαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …να απαντήσω; Θα ξεκινήσω απαντώντας στον κ. Τζανίδη, λέγοντας ότι όσοι έχουν υποβάλλει αίτημα έχουν ικανοποιηθεί, επομένως αυτομάτως εξυπακούεται ότι δεν υπήρχε άλλος για την ίδια θέση. Έχουν ικανοποιηθεί όλοι τους.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ταρτανής Γιάννης): Σε αυτή τη φάση καλύψατε το αριθμό όλων των ενδιαφερομένων. Αύριο μπορεί να βρεθούν και άλλοι. Εγώ θα ήθελα να μάθω τι θα γινόταν;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …θα κοιτάξουμε να τους ικανοποιήσουμε….

(…μιλούν όλοι μαζί εκτός μικροφώνου και δεν γίνεται αντιληπτό τι λέγεται…)

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …μέχρι τώρα όλοι, δεν υπάρχει παραγωγός που να μην έχει ικανοποιηθεί…

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ταρτανής Γιάννης): …αν βρεθούνε παραπάνω όσον αφορά την επιλογή θέσεων;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …εννοείται ότι τότε θα κοιτάξουμε να πάνε σε κάποια άλλη θέση. Δεν θα πάνε όλοι σε ένα σημείο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …οι παραγωγοί δεν είναι πολλοί. Πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις οι παραγωγοί, κάθε φορά πρέπει να παράγουν, έχει κριτήρια, γι’ αυτό δεν κάνουν πολλές αιτήσεις, αλλά και αν κάνουν πολλοί θα τους πούμε, πηγαίνετε πάνω στις παρυφές…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν προχωράμε, το θέμα τίθεται σε ψηφοφορία. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 13: «Έγκριση προστίμων σε πρατήρια άρτου». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Έχετε πάρει την εισήγηση, έχουν επιβληθεί εκ του νόμου κάποια πρόστιμα σε πρατήρια τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συσκευασίας του άρτου. Ο νόμος λέει από 500 ευρώ έως 50.000 ευρώ. Σε αυτούς εδώ που αναφέρονται στην εισήγηση, εκτός από δυο, όλοι οι άλλοι έχουν γίνει υπότροποι. Προτείνω γι’ αυτούς που για πρώτη φορά είναι ως παραβάτες να βάλουμε το ελάχιστο, όπως και στους προηγούμενους που είναι 500 ευρώ, γνωρίζοντας και τη δυσκολία που υπάρχει. Και στους άλλους που είναι υπότροποι, προτείνω κ. Δήμαρχε, 550 ευρώ. Λέει η νομοθεσία από 500 έως 50.000.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εντάξει κ. Παντελίδη. Ερωτήσεις παρακαλώ.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Αυτό το μέχρι 80% να είναι συσκευασμένα, το έχουμε δει και άλλη φορά, δηλαδή ανά πάσα στιγμή πηγαίνει ο πελάτης και παίρνει…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …μην μπαίνεις στην ουσία, δεν μπορούμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ ησυχία, ερωτήσεις; Προχωράμε σε ψηφοφορία. Ψήφοι κατά; Λευκά; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 14: «Έγκριση Προκήρυξης Ανανέωσης Αδειών Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκής Αγοράς αρμοδιότητας Δήμου Αλεξανδρούπολης, που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου 2014». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Λήγουν όλες οι άδειες των επαγγελματιών πολιτών της λαϊκής αγοράς, όχι των παραγωγών εννοείται, στις 31 Οκτωβρίου, πρέπει όλοι να ανανεώσουν τις άδειές τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ερωτήσεις παρακαλώ. Προχωράμε σε ψηφοφορία. Ναι η κ. Τρέλλη.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Ο αριθμός θα είναι ίδιος μέχρι τώρα, γιατί από ότι ξέρω, έχει δοθεί στους Δήμους η δυνατότητα να καθορίζουν τον αριθμό των αδειών;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Αυτό τώρα τελευταία έχει έρθει η αρμοδιότητα, ακόμη δεν γνωρίζουμε, δεν έχουμε μια σαφή εικόνα, θα το δούμε και θα έρθει στο ΔΣ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Κυρία Τρέλλη, ανανέωση λέει των υφισταμένων…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …των υφισταμένων, τώρα θα δούμε…

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …ακόμα και για την ανανέωση απαιτείτε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα; Αυτό και αν είναι!!!!!

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): …δεν το καθορίζουμε εμείς αυτό…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): ….παρακαλώ κ. Δήμαρχε….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Θα υπάρχουν παραγωγοί, οι οποίοι χρωστάν κάποιες χιλιάδες ευρώ. Και δεν πλήρωσαν τα τελευταία 5 και 6 και 7 χρόνια. Τι λέτε; Να τις αφήσουμε σε σχέση με τους άλλους οι οποίοι είναι συνεπέστατοι στους διπλανούς πάγκους, να τους αφήσουμε έτσι ανεξέλεγκτους και στο απυρόβλητο; Όχι βέβαια!!!

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Από την άλλη μεριά όμως πρέπει να δούμε και το εξής: όχι μόνο αυτοί που πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές, αλλά και οι μικρομαγαζάτορες, ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν χιλιάδες που αδυνατούν να πληρώσουν….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τι να κάνουμε κ. Τρέλλη;

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …τι να κάνουμε!!!!!!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εμείς ελέγχουμε το 2014, λέει ανανέωση αδειών. Και ο νόμος ορίζει πως γίνεται η ανανέωση.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …αυτό είναι ένα μέτρο, να καθαρίσουμε με τους μικρούς, να πάμε στα μεγάλα καταστήματα, αυτή η θέση στο νέο νομοσχέδιο…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ωραία το συνυπογράφω και εγώ, τι κάναμε εδώ πέρα μέσα στην Αλεξανδρούπολη, αυτό είναι θέμα κεντρικής σκηνής, το συνυπογράφω και εγώ. Θέλετε να κάνουμε και μια επιστολή από κοινού, να την στείλουμε στην κυβέρνηση; Ότι θέλετε, εγώ δεν έχω πρόβλημα!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ, προχωράμε σε ψηφοφορία. Ψήφοι κατά; Λευκά; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 15: «Τροποποίηση υπ’ αριθμ. 85291/19-12-2013 σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και του Τασόπουλου Βασιλείου για προμήθεια ανταλλακτικών και συντήρηση οχημάτων – Μ.Ε». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Είναι πολύ τυπικό το θέμα. Έχει ολοκληρωθεί σχεδόν. Πρόκειται για λόγους συνταξιοδότησης, μεταβιβάζεται από τον πατέρα στον γιο. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε, το υπόλοιπο των 846 ευρώ, έπρεπε να εισπραχθεί από τον γιο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Αυτά όλα πρέπει να πάνε στην οικονομική επιτροπή. Είναι ντροπή…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Για το θέμα 15 περνάμε σε ψηφοφορία. Ψήφοι κατά; Λευκά; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 16: Συμπλήρωση της 19/2014 Α.Δ.Σ η οποία αφορά «Έγκριση ανανέωσης συνδρομών Εφημερίδων – Περιοδικών και Ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Έχετε πάρει την εισήγηση.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Θέλω να προσθέσω κάτι κύριοι συνάδελφοι. Να προσθέσουμε σε μια απόφαση προηγούμενη που έχει παρθεί η 19/2014 για την συνδρομή σε εφημερίδες και περιοδικά, να προσθέσουμε και δυο ακόμη περιοχές, τον Πέπλο και την Μάκρη, μεγάλες περιοχές, να δίνεται Η ΓΝΩΜΗ και η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, που είναι μεγάλες τοπικές εφημερίδες. Το ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο που έχετε πάρει την εισήγηση, υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς την αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουμε πολλά και πρέπει να ζητάμε από την αρμόδια ΔΟΥ να μας προσδιορίσει την αντικειμενική αξία, υπάρχει κάποια δυσκολία. Εδώ προτείνουμε να μπούμε σε ένα πρόγραμμα, που να το έχουμε εμείς με ετήσια συνδρομή, ούτως ώστε, εδώ οι υπηρεσίες μας να εκτιμούνε τα ακίνητα που έχουμε και χρειάζεται κάθε φορά.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Ε βέβαια!!!! Γιατί δεν το κάναμε μέχρι τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ερωτήσεις παρακαλώ; Ψηφίζουμε, ψήφοι κατά; Λευκά; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 17: «Επικαιροποίηση της ισχύος της αριθμ. 45/2014 απόφασης που αναφέρεται σε ορισμό υπόλογου παγίας προκαταβολής». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Έχετε πάρει την εισήγηση, ψηφίζουμε, ψήφοι κατά; Λευκά; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 18: «Διαγραφή προστίμων αυθαίρετης κατασκευής των α) Αχμέτογλου Αχμέτ, β) Γκουγκούδη Ευαγγελίας, γ) Μανδάνη Ελευθέριου, δ) Δεληγιάννη Παναγιώτη, ε) Ταφανίδη Απόστολου». Εισηγητής ο κ. Παντελίδης. Αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Εκ του νόμου διαγράφονται, τελείωσε, πάμε παρακάτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 19: «Επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντος χρηματικού ποσού». Εισηγητής ο κ. Μαυρίδης. Έχετε λάβει την εισήγηση, αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ; Περνάμε σε ψηφοφορία, εγκρίνεται ομόφωνα. Το θέμα υπ’ αριθμό 20: «Έγκριση Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων κατά την εκτέλεση εργασιών κλαδέματος συνεργείου πρασίνου του Δήμου Αλεξανδρούπολης». Εισηγητής ο κ. Μαυρίδης. Αν υπάρχουν ερωτήσεις;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …πέρασε από την Επιτροπή Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων; Άμα δεν πέρασε αποσύρεται!!! Πρέπει να περάσει πρώτα από εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Στον κ. Μαυρίδη ο λόγος.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Μαυρίδης Κων/νος): Μόνο στο ΔΣ το φέραμε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι!!!! Αποσύρεται, πρέπει να περάσει….

Ουζουνίδης Γιώργος (Πόλη & Πολίτες): …θα τελειώσουν τα κλαδέματα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι!!!! Αποσύρεται, να περάσει πρώτα από την Επιτροπή Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων.

Ουζουνίδης Γιώργος (Πόλη & Πολίτες): …δεν θα περάσει γιατί κοπήκανε….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Αποσύρεται λοιπόν….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ε την επόμενη φορά ρε παιδιά!!!!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Και περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 21: «Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος». Εισηγητής ο κ. Γερακόπουλος. Ο λόγος στον κ. Γερακόπουλο.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να εξηγήσω γιατί υπάρχει αυτή η τροποποίηση. Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με το σιντριβάνι της Πλατείας Ελευθερίας το οποίο έχει σταματήσει να λειτουργεί, αλλά στο υπόγειο, από κάτω, υπάρχει ένας πίνακας ηλεκτρικός που έχει ήδη διαβρωθεί αρκετά από την υγρασία και τα νεαρά, πρέπει να τον πάρουμε από εκεί να τον μονώσουμε για να μην υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Απαιτείται μια δαπάνη 19.000 ευρώ για την μεταφορά του. Η άλλη είναι υδραυλική μελέτη διευθέτησης του ρέματος της Μάκρης, πρόκειται για το ρέμα που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, της Κυανής Ακτής. Για τη διευθέτηση χρειάζεται μία σειρά από μελέτες, μία από αυτές είναι η υδραυλική μελέτη, τοπογραφική έχει γίνει, για να ολοκληρωθεί, υπάρχει εισαγγελική εντολή γι’ αυτό για να προχωρήσει η διαδικασία οριοθέτησης και απομάκρυνσης των καταπατητών εκεί, και το τρίτο είναι από την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης ιδιοκτησιών του περιφερειακού δρόμου, με την κατασκευή του περιφερειακού κάποιες ιδιοκτησίες σηκώθηκαν και δεν υπήρχε πρόβλεψη μέσα στην κατασκευή του έργου για να επισκευαστούν αυτές οι περιφράξεις και έτσι ήθελε μια μελέτη και ένα έργο για να αποκατασταθούν αυτές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ ερωτήσεις; Ο κ. Φωτιάδης.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Εγκρίνουμε δαπάνες ή εγκρίνουμε το να γίνουνε;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Εγκρίνουμε τροποποίηση τεχνικού προγράμματος, οι οποίες αναλογικά θα υπάρχουν και στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Να το δούμε, γιατί 19.000 ευρώ για να διώξεις ένα πίνακα…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): Όχι, για τον πίνακα τον ηλεκτρικό κάτω από το σιντριβάνι…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): ….θα τα δούμε όταν θα έρθει….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): … ε προσφορά θα φέρουν….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ερωτήσεις;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …διαγωνισμός δεν είναι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ, παρακαλώ, κυρία Τρέλλη, ζητήσατε τον λόγο;

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): …απλώς εμείς επειδή έχουμε καταψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα, για τους λόγους αυτούς ψηφίζουμε λευκό, όχι ότι έχουμε….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λοιπόν προχωράμε σε ψηφοφορία, ψήφοι κατά; Λευκά; Η κ. Τρέλλη, ο κ. Πεϊχαμπέρης και η κ. Δραμανίδου. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 22: «Έγκριση δαπανών ηλεκτροδότησης κτιρίων και έργων ιδιοκτησίας Δήμου». Εισηγητής ο κ. Κάβουρας, στη θέση του ο κ. Καναρίδης. Έχετε λάβει τις εισηγήσεις, έχετε κάποιες ερωτήσεις για τον κ. Καναρίδη; Περνάμε σε ψηφοφορία. Ψήφοι κατά; Λευκά; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 23: Έγκριση πρωτοκόλλου διαπίστωσης βλαβών από ανωτέρα βία που συνέταξε η Επιτροπή Διαπίστωσης Βλαβών από Ανωτέρω Βία του έργου «Έργα υποδομής στον οικισμό τέρμα της οδού Άβαντος». Εισηγητής ο κ. Κάβουρας, στη θέση του ο κ. Καναρίδης. Έχετε κάποιες ερωτήσεις; Ο λόγος στον κ. Μιχαηλίδη;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Εδώ στην ουσία απ’ ότι βλέπω, η εφαρμογή του 3669/2008 αν δεν κάνω λάθος, άρθρο 58 και επειδή στο παρελθόν υπήρχε νομίζω παρέμβαση του κ. δημάρχου για κάποιο άλλο έργο, όσον αφορά το πάρκο του Αγ. Βασιλείου για κάποια αντίστοιχη περίπτωση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν ακούμε ρε παιδιά, μην μιλάτε, δεν ακούμε….τι είπες δεν άκουσα;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …λέω κ. Δήμαρχε, νομίζω, έχω την εντύπωση ότι στο παρελθόν, υπήρξε παρέμβαση δική σας για ανάλογη αποζημίωση για το πάρκο Αγίου Βασιλείου πιθανότατα. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και είναι καθαρά η ερμηνεία του νόμου, που έχω μπροστά μου, του 3669/2008, στο άρθρο 1, αναφέρει κατ’ εξαίρεση, για βλάβες του έργου των μόνιμων εγκαταστάσεων, γιατί υπάρχει η ευθύνη του αναδόχου πάντοτε. Δεν μιλάει γενικά, και τα υλικά οφείλει ο εργολάβος να τα έχει προστατευμένα. Βλέπω τώρα στο πρωτόκολλο, το οποίο δεν το έχουμε βέβαια μπροστά μας το πρωτόκολλο, ότι υπάρχουν και υλικά τα οποία αποζημιώνονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι, ανοίξτε το μικρόφωνο αν θέλετε.

Καναρίδης Βαγγέλης (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …είναι μαζί μας και ο Πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε το πρωτόκολλο, ο κύριος Τανταλάκης Θέμης, μπορεί να μας ενημερώσει με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρωτόκολλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Καθίστε σε ένα μικρόφωνο παρακαλώ.

Τανταλάκης Θέμης (Πρόεδρος της Επιτροπής): Καλησπέρα, λοιπόν να σας αναφέρω τι έχουμε συμπεριλάβει στη δαπάνη της αποκατάστασης. Βασικά όταν έγινε η κακοκαιρία στις 2 του μηνός τα υλικά τα οποία υπήρχαν, επειδή αναφέρθηκε κάτι ότι ο ανάδοχος τα υλικά έχει ευθύνη να τα προστατεύει, επειδή στα τοιχία τα οποία κατασκευάζονταν κομμάτια-κομμάτια και τοποθετούνται μέρα με τη μέρα, προφανώς δεν μπορούσε ούτε ο ανάδοχος να προβλέψει την κακοκαιρία, ήταν σαββατοκύριακο, τα είχε τοποθετήσει ήδη εκεί πέρα ώστε τις επόμενες μέρες από εβδομάδα και να σκυροδετηθεί, δηλαδή ένα κομμάτι του τεχνικού είχε ήδη τοποθετηθεί ο σιδηρός οπλισμός και ο ξυλότυπος προκειμένου να σκυροδετηθεί, σε ένα άλλο κομμάτι του τεχνικού υπήρχε ο ξυλότυπος και θα αφαιρούνταν τη Δευτέρα προκειμένου την ίδια στιγμή να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να μεταφερθεί 36 μέτρα πιο κάτω, οπότε όπως καταλαβαίνετε εκ των πραγμάτων ήταν φύσει αδύνατον να ήταν κάπου αλλού τα υλικά και να τα παίρνουν μέρα με τη μέρα. Επίσης, το συγκεκριμένο έργο κατασκευάζεται σε κατοικημένη περιοχή, δηλαδή, ούτως ή άλλως έχουμε δύσκολες συνθήκες εκεί και να ήθελε ο ανάδοχος θα ήταν πολύ δύσκολο να κατασκευάσει μία αποθήκη επί τόπου του έργου, προκειμένου να φυλάξει τα υλικά εκεί πέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Ναι, απλώς να συμπληρώσω, με τη στενή ερμηνεία του νόμου, αυτό προσπαθεί να προστατέψει, ότι για τα υλικά, έχει την ευθύνη ο εργολάβος και το λέω γενικότερα. Πιθανόν να μας απασχολήσει και στο μέλλον με παρόμοιες περιπτώσεις. Το θέμα βέβαια της θεομηνίας και του καιρού νομίζω ότι υπάρχουν τα μέσα που λίγο πολύ γνωρίζουμε πότε και αν θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Απ’ την στιγμή που είναι στην ερμηνεία το νόμου, νομίζω ότι έχει στο νου του ο νομοθέτης πως το θέμα των υλικών είναι ευθύνη του εργολάβου. Για την κατασκευή θεωρώ πω είναι σωστό το πρωτόκολλο. Στο άρθρο 1 μιλάει μόνο για βλάβες του έργου και των μόνιμων εγκαταστάσεων. Δεν μιλάει για υλικά, γιατί το σκεπτικό είναι αυτό. Για το υλικό, κατ’ αρχήν το υλικό, το οποίο δεν είναι τοποθετημένο ως έργο, έχει ευθύνη ο εργολάβος. Τώρα δεν ξέρω το πρωτόκολλο, αλλά εγώ θεωρώ ότι τα υλικά δεν πρέπει να αποζημιώνονται στους εργολάβους. Πάντως αυτό είναι και η ερμηνεία του νόμου, είναι ξεκάθαρος ο νόμος.

Τανταλάκης Θέμης (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τι να σας πω τώρα, εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να αποζημιωθούν, με την έννοια ότι τα υλικά πληρώνονται και αυτά μέσα στα τιμολόγια τους ΥΠΕΧΩΔΕ. Δηλαδή όταν ο εργολάβος πληρώνεται βάση τιμολογίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, ξέρω πως δεν αποζημιώνεται μόνο για την τοποθέτηση, πχ του σιδηρού οπλισμού, πληρώνεται και….

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …η έννοια της θεομηνίας αυτό λέει, ότι καταστρέφεται κάτι το οποίο το έχεις ήδη τοποθετήσει και δεν μπορείς να το ανακτήσεις. Όταν έχεις τα υλικά εκεί πέρα και ξέρεις ότι ο καιρός θα χαλάσει, ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, οφείλει, αυτό είναι και το σκεπτικό του νόμου, ο εργολάβος να το προστατέψει. Αλλιώς όταν έχουμε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο και λίγο πολύ υπάρχουν τα μέρη της πληροφόρησης, όλοι οι εργολάβοι θα πηγαίνουν να αφήνουν τα υλικά εκεί πέρα….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …θέλατε να απαντήσετε εφ’ όλης της ύλης στο τέλος και να γίνουν πρώτα οι ερωτήσεις;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …να κάνω και εγώ μια ερώτηση κ. πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …παρακαλώ κ. δήμαρχε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …κύριε Τανταλάκη, εμείς απλά διαπιστώνουμε ζημία και πληρώνονται από το υπουργείο;

Τανταλάκης Θέμης (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι αυτό ήθελα να πω….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του δήμου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …θέλατε να απαντήσετε επί όλων στο τέλος; Να διατυπωθούν και οι υπόλοιπες ερωτήσεις; Ο λόγος στον κ. Φωτιάδη.

Καρκάνη Βούλα (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Δεν αποζημιώνουμε υλικά που ΘΑ χρησιμοποιούσε, ήταν υλικά πάνω στην κατασκευή. Και ο σιδηρός οπλισμός, όπως θα δείτε, ήταν τοποθετημένος, οπότε όπως ανέφερε και ο κ. Τανταλάκης είναι έργο, κομμάτι του δρόμου, έργο υποδομής, δεν είναι υλικά αποθηκευμένα, δηλαδή ήταν επάνω στο έργο. Και η θεομηνία ήταν απρόβλεπτη, ήταν 2/8 η μέρα με τις πολλές αστραπές.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Πρέπει να πούμε ότι η έννοια της ανωτέρας βίας είναι μια νομική και όσοι γνωρίζουν και το αστικό κώδικα και τα δημόσια έργα, την ευθύνη φέρνει ο εργολάβος. Όχι ο κύριος του έργου που είναι ο Δήμος ή ο χρηματοδότης. Και ξέρουμε ότι σε ένα έργο που κρατάει ένα, δυο και τρία χρόνια, θα υπάρχει και βροχή, θα υπάρχει και χιόνι, θα υπάρχουν τα πάντα. Δεν είναι κάτι απρόβλεπτο γεγονός η βροχή μέσα στο καλοκαίρι και τα μπουρίνια. Επομένως θα έλεγα, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, γιατί δεν υπάρχει καμία ευθύνη του κυρίου του έργου να αποζημιώσει, για ευθύνη η οποία εκ του νόμου είναι ευθύνη του εργολάβου, το πρώτο. Το δεύτερο, είναι ότι βλέπουμε μια εισήγηση η οποία λέει ένα ποσό. Το οποίο βέβαια είναι το μισό από αυτό που ζητάει, για ποιο λόγο; Πως αποτιμάτε δηλαδή αυτά τα 35.000 ευρώ; Τι πληρώνουμε; Τρίτη παρατήρησης, ότι καταστροφή τοποθετημένου σιδηρού οπλισμού. Εγώ ξέρω ότι οι εργολάβοι παραγγέλνουν σίδηρο για να πετύχουν καλύτερη τιμή και το έχουν κάνα δυο χρόνια εκτεθειμένο στις μάντρες, για να παίρνουν στις επόμενες οικοδομές κτλ. Το ότι βράχηκε το σίδηρο αποτελεί καταστροφή, καταστράφηκε το σίδηρο για τη μια μέρα που βράχηκε, που μπήκαν τα νερά μέσα. Θέλω να πω ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν είναι καθόλου πειστικά και εμείς θα ψηφίσουμε αρνητικά σε αυτήν την ιστορία, γιατί το ξανατονίζω, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναλάβουμε την ευθύνη εμείς, ευθύνη την οποία εκ του νόμου έχει άλλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Φωτιάδη. Εάν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις; Ο κ. Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Δυο ερωτήσεις θα ήθελα να κάνω, όσον αφορά το συμβάν, 2 Αυγούστου είπατε, υπήρχε τότε μια περίπτωση που είχαν πέσει 2 κάποια παιδάκια μέσα, ήταν εκεί; Ήταν εκείνη τη μέρα που έπεσαν τα παιδάκια μέσα;

Καρκάνη Βούλα (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …ναι ήταν εκείνη τη μέρα…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …υπάρχει κάποια διαδικασία το ΔΣ να αποζημιώσει τα παιδάκια;

Καρκάνη Βούλα (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …όχι, καμία σχέση…

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): …κάτι άλλο θέλω να ρωτήσω, τα έργα απ’ ότι νομίζω δεν είμαι και ειδικός, ειδικά αυτά που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ είναι ασφαλισμένα. Το συγκεκριμένο έργο είναι ασφαλισμένο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Απαντήστε στο μικρόφωνο παρακαλώ για να καταγραφεί στα πρακτικά.

Τανταλάκης Θέμης (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να απαντήσω με τη σειρά. Στις ερωτήσεις που έκανε κατ’ αρχήν ο κ. Φωτιάδης, επειδή ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη ο κύριος του έργου, κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτό που αναφέρει ο νόμος μέσα είναι ότι ο ανάδοχος δικαιούται αποζημίωσης, όταν οι ζημιές που συμβαίνουν στο έργο δεν είναι δικής του ευθύνης. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …αυτό το λέει ο νόμος…

Τανταλάκης Θέμης (Πρόεδρος της Επιτροπής): …είναι ότι βάση νόμου ο ανάδοχος δικαιούται αποζημιώσεις σε περίπτωση που η θεομηνία προκαλέσει ζημιές που δεν οφείλονται σε αυτόν. Κατά τη γνώμη της επιτροπής, οι ζημιές που συνέβησαν στο έργο δεν οφείλονται στον ίδιο. Τώρα, επειδή έκανε κάποια αναφορά ο κ. Φωτιάδης στο πως υπολογίζεται το κόστος, στο πρακτικό της επιτροπής, το οποίο το έχω εδώ μπροστά μου και είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται, αναλύεται ξεκάθαρα βάση τιμολογίων του ΥΠΕΧΩΔΕ, η κάθε δαπάνη τη οποία θεωρεί η επιτροπή ότι πρέπει να αποζημιώσει στον εργολάβο, οπότε μπορούμε να το βγάλουμε φωτοτυπία για να το δείτε αναλυτικά. Δεν το βγάζουμε από το μυαλό μας δηλαδή αυτό το πράγμα. Καθίσαμε αναλυτικά βάση τιμολογίων του ΥΠΕΧΩΔΕ και υπολογίσαμε, μετά και την αυτοψία που κάναμε φυσικά του έργου, το κόστος της αποζημίωσης. Τώρα για το αν ήταν ασφαλισμένο το έργο…..

Καρκάνη Βούλα (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …υπάρχει ασφαλιστήριο σε κάθε έργο, από τον ανάδοχο πάντα, αλλά είναι για σεισμό και πυρκαγιά, όχι για τέτοια περίπτωση.

Τανταλάκης Θέμης (Πρόεδρος της Επιτροπής): …όσον αφορά την καταστροφή του σιδηρού οπλισμού, είναι γεγονός ότι τα σίδερα που χρησιμοποιούνται κατά καιρούς σε διάφορα έργα, όντως δεν φυλάσσονται με τις καλύτερες συνθήκες, αυτό δεν είναι όμως ο κανόνας απαραίτητα σε κάθε έργο. Δηλαδή ο οπλισμός που χρησιμοποιήθηκε στο συγκεκριμένο έργο, δεν φέρει σημεία σκουριάς. Πέρα όμως από αυτό, υπήρχε μετατόπιση του οπλισμού, λόγω των μεγάλων, της μεγάλης ποσότητας του νερού και των φερτών υλών, μετατοπίστηκε ο οπλισμός μέσα στο σιδέρωμά του όπως λέμε, αφετέρου στράβωσε κιόλας, δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί. Γι’ αυτό έπρεπε να αποσυρθεί και να αποζημιωθεί ο ανάδοχος γι’ αυτό το πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ναι ο κ. Γιαννόπουλος. Ορίστε παρακαλώ.

Γιαννόπουλος Ιωάννης (Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω και εγώ, γιατί λέει εδώ ότι η επιτροπή η δική μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όντως υπήρξε βλάβη και κατέληξε στο ποσό των 33.000 ευρώ. Δηλαδή με τι κριτήρια η δική μας επιτροπή έβαλε τος ποσό αυτό, το μισό; Δηλαδή εάν η εταιρεία έλεγε, ας πούμε 300.000 ευρώ, εμείς σαν επιτροπή θα δίναμε το 50% δηλαδή;

Τανταλάκης Θέμης (Πρόεδρος της Επιτροπής): …έχω την εντύπωση ότι απάντησα στον κ. Φωτιάδη, γιατί με ρώτησε το ίδιο πράγμα. Το ότι είμαστε περίπου στο μισό είναι τελείως συμπτωματικό. Δεν έχει σχέση με το τι ζητάει ο κάθε ανάδοχος, μπορεί να ζητήσει και 600.000 ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι σαν επιτροπή θα του αποζημιώσουμε 300.000 ευρώ. Ο ανάδοχος θέλει κάποια χρήματα, ζητάει αυτό, εκείνο το, άλλο, έχει από δίπλα κάποια ποσά. Εμείς πάμε επιτόπου στο έργο, διαπιστώνουμε και σε συνεργασία με τον επιβλέποντα και σε αντιπαράσταση με τον ανάδοχο, έτσι λέει ο νόμος, οι ζημιές που έχουν παρατηρηθεί στο έργο, μετράμε, κάνουμε αυτοψία, τα περνάμε σε κόλα χαρτί, παίρνουμε το νόμο, παίρνουμε τα τιμολόγια του ΥΠΕΧΩΔΕ, αυτά αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες τιμές σε κάθε εργασία, δηλαδή σου λέει κατασκευή σιδηρού οπλισμού κοστίζει τόσο στο κιλό. Με τα σχέδια, με τον σιδηρού οπλισμό τοποθετημένο, κάνουμε μια αποτίμηση και βγάζουμε ένα κόστος.

Γιαννόπουλος Ιωάννης (Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ): Την τεχνοτροπία, αυτό που λέτε, η εταιρεία δεν το έχει υπ’ όψη της; Πως βγάζει αυτό το ποσό 70%;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ κύριοι, χωρίς διάλογο, αυτά που λέτε πρέπει να μπορούν να εγγράφονται στα πρακτικά.

Τανταλάκης Θέμης (Πρόεδρος της Επιτροπής): …δεν έχω συμπεριλάβει μέσα στην τις 20 σελίδες του πρωτοκόλλου μέσα στην εισήγηση, αλλά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το πάρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο λόγος στον κ. Δήμαρχο, α κύριε Καρυπίδη, θέλετε να πείτε κάτι;

Καρυπίδης Ιωάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): Όλα τα λάθη θα τα είχαμε αποφύγει κύριε πρόεδρε, αν ο κύριος Τανταλάκης, που είναι και πρόεδρος της επιτροπής, παρατηρούσε στο πρωτόκολλο διαπίστωση λαθών. Αλλά εγώ είναι περίεργος, πέρα από τους ξυλότυπους εδώ πέρα, επιμετρήθηκε και η λάσπη;

Τανταλάκης Θέμης (Πρόεδρος της Επιτροπής): …βεβαίως…

Καρυπίδης Ιωάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …επιμετρήθηκαν δηλαδή και οι αντλίες, έφερε …… και έβγαλε το νερό; Εντάξει, μιλάμε τώρα, τι να πω……

Τανταλάκης Θέμης (Πρόεδρος της Επιτροπής): …μια από αυτές τις αντλίες, το ποσό που δικαιολογεί η επιτροπή για τις αντλίες, μπροστά στο συνολικό είναι ασήμαντες, δηλαδή είναι 300 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Από εκεί και πέρα για τη λάσπη, φυσικά, αν δούμε και τις φωτογραφίες μάλιστα, θα δείτε ότι είναι περισσότερα από αυτή….

Καρυπίδης Ιωάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …δηλαδή εάν αύριο ξαναβρέξει θα τον αποζημιώσουμε πάλι;

Τανταλάκης Θέμης (Πρόεδρος της Επιτροπής): …θα εξαρτηθεί από την αυτοψία που θα κάνουμε…

Καρυπίδης Ιωάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): …μιλάτε σοβαρά;

Τανταλάκης Θέμης (Πρόεδρος της Επιτροπής): …βέβαια σοβαρά μιλάμε….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ, παρακαλώ, εντάξει ολοκληρώσαμε, ο λόγος στον κ. Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Συνάδελφοι, έχω την εντύπωση ότι αγνοούμε την λογική. Εγώ δεν έχω απαίτηση οι δημοτικοί σύμβουλοι να ξέρουν την νομοθεσία των δημοσίων έργων. Αν και θα έπρεπε να καταβάλουν μια προσπάθεια να την προσεγγίσουν, γιατί όσοι δεν είμαστε μηχανικοί, γιατί ως δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουμε να έχουμε μια τουλάχιστον αρχική βάση, απ’ όπου θα ξεκινάμε για να μπορούν να διευθετηθούν κάποια πράγματα από τους εισηγητές, ιδιαίτερα από τους υπηρεσιακούς. Αγνοούμε τον νόμο; Και αυτό ακόμα θα το δικαιολογήσουμε. Όταν όμως έρχεται ο υπηρεσιακός παράγοντας και λέει, βάση αυτού του νόμου, όταν υπάρχει ανωτέρα βία, σε ένα δημόσιο έργο, και υπάρχει καταστροφή συγκεκριμένων πραγμάτων, βάση του νόμου δικαιούται αποζημίωση. Λόγω, ακριβώς, της κατάστασης αυτής που ήταν η ανωτέρα βία. Το λέει ο νόμος, δεν θα σας πείσει ο εισηγητής, μηχανικός ή υπηρεσιακός παράγοντας των τεχνικών υπηρεσιών, ότι ο νόμος είναι αυτός. Αυτός είναι ο νόμος, δεν μπορεί να σας πει κάτι διαφορετικό για να το αντιληφθείτε, Άρα λοιπόν, κρατάμε το δεδομένο, ότι υπάρχει ο νόμος και ότι στην περίπτωση ενός δημοσίου έργου, όταν υπάρχει καταστροφή συγκεκριμένων πραγμάτων, οφείλει ο κύριος να τα αποζημιώσει. Φεύγουμε από εδώ; Φεύγουμε!! Πάμε στα υπόλοιπα. Λέει λοιπόν, με φωτογραφίες, με αποδεικτικό υλικό και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, έχοντας ταυτόχρονα και το μέγεθος της ζημίας επακριβώς προσδιορισμένο, με την εκτίμηση του καταλόγου του υπουργείου, ότι η ζημία είναι αυτή στο αίτημα του αναδόχου. Δηλαδή στο αίτημα των 73.000 ευρώ ενώ λέει η υπηρεσία η επιβλέπουσα 35.000 ευρώ και λέει τι ακριβώς πρέπει να αποζημιωθεί. Με συγχωρείται, αμφισβητείτε την εντιμότητα της υπηρεσίας; Και τι αμφισβητείτε τώρα; Οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι οι μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών. Είναι υπάλληλοι δημοτικοί. Και πάνε βάση του νόμου, κατόπιν αιτήματος του αναδόχου, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, είναι ο κ. Λασκαράκης, έτσι δεν είναι κ. Τανταλάκη, ο κ. Λασκαράκης και πηγαίνουνε κατόπιν αιτήματος και προσδιορίζουν επακριβώς τη ζημία. Δεν σας αρκούσε η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας; Ωραία, στο τριήμερο μέσα εφόσον έχετε αγωνία και θέλετε να το διερευνήσετε, πηγαίνετε σας παρακαλώ στην τεχνική υπηρεσία, στον αρμόδιο υπάλληλο εισηγητή που ορίζει εδώ η ημερήσια διάταξη του ΔΣ, να πληροφορηθείτε για όποια λεπτομέρεια θέλετε, γιατί δεν είναι δυνατόν να σας δώσουμε όλο τον φάκελο του συγκεκριμένου θέματος. Δεν το κάνατε όμως αυτό, αλλά παρόλα αυτά, αμφισβητείτε, με συγχωρείται πάρα πολύ και μην αντιδράσετε, την εντιμότητα ενός δημοτικού υπαλλήλου, του κ. Τανταλάκη, ο οποίος κ. Τανταλάκης είναι ένας από τους αξιοπρεπέστερους και εντιμότερους μαζί με τον Καναρίδη τον Βαγγέλη, έτσι και την επιβλέπουσα την Βούλα, εγώ δεν έχω αντιληφθεί κάτι αρνητικό εναντίον τους, αντίθετα και στη δουλειά τους είναι εντάξει και πέραν του υπηρεσιακού τους καθήκοντος κάθονται και δουλεύουν. Επομένως, η οποιαδήποτε αμφισβήτηση θα μπορούσε να λυθεί, όταν προσεγγίζατε με την αγωνία που δείχνετε τώρα εδώ μέσα, την υπηρεσία τις 3 μέρες που μεσολαβούσαν, και εμείς ήμασταν εντάξει, διαδικαστικά σας τα δώσαμε 3 πλήρεις εργάσιμες πιο μπροστά. Δεν πήγατε όμως να δείτε και τώρα αμφισβητείτε τι; Αυτό που λέει η υπηρεσία και καταλογίζει ως ζημία και εκ του νόμου και έχει υποχρέωση ο κύριος του έργου κ. Φωτιάδη; Ο νόμος αυτό λέει. Δεν λέει ότι την ευθύνη την παίρνει ο ανάδοχος. Σε συγκεκριμένη περίπτωση και από ανωτέρα βία κατ’ εξαίρεσιν, δικαιούται ο ανάδοχος να υποβάλει αίτημα αναζήτησης κάλυψης της ζημίας. Δεν λέει κάτι άλλο, εγώ δεν βλέπω, δηλαδή θα αναλύσουμε εδώ πέρα τον νόμο; Θα σκεφθούμε τώρα εδώ και θα προσπαθήσει να πείσει ο ένας τον άλλο αν ισχύει ο νόμος ή όχι; Ο νόμος είναι ρητός, ένα και ένα κάνουν δυο και όχι τρία. Ότι σε περίπτωση ανωτέρας βίας οφείλει ο κύριος του έργου τον ανάδοχο να τον αποζημιώσει. Και ποιος είναι αρμόδιος και υπόχρεος προκειμένου να προβεί σε αυτήν την αποζημίωση του έργου; Οι υπηρεσίες οι οποίες καταλογίζουν την ζημιά, κάνουν την κατάσταση και την προωθούν στο ΔΣ, για να πάει μετά κάτω, να πάει δηλαδή στην Περιφέρεια, στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΣΠΑ, και εκεί υπάρχει η διαδικασία να το αμφισβητήσουν ή όχι. Και στο κάτω – κάτω δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου. Αλλά εμείς αυτό μόνο μπορούμε να κάνουμε ως υπηρεσία τεχνικών υπηρεσιών. Να καταλογίσουμε τη ζημία και να πούμε ότι έγινε γι’ αυτό το λόγο. Από εκεί και πέρα εάν πληρωθεί ή όχι είναι άλλο θέμα. Αλλά γιατί να τα αμφισβητούμε όλα και ιδιαίτερα την εντιμότητα κάποιων υπαλλήλων, που τι υπονοείτε δηλαδή; Δεν κάναν καλά την δουλειά τους;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …λίγο τον χρόνο κύριε Πρόεδρε….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν κατάλαβα!!!!! Δεν κατάλαβα κύριε Μιχαηλίδη; Είστε ο επιτηρητής εδώ πέρα μέσα του χρόνου;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …μας μαλώνετε συνεχώς κύριε Δήμαρχε και πρέπει να απαντήσουμε, να μιλήσουμε και εμείς…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τοποθετούμαι κύριε, τοποθετούμαι, τοποθετούμαι και κλείνω. Αν δεν σας αρέσει η τοποθέτησή μου γιατί σας ενοχλεί πρόβλημα δικό σας. Αλλά αυτά που λέω μην με διακόπτετε κύριοι….

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …μην μας προσβάλλετε κύριε, μην μας προσβάλετε….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …θα δευτερολογήσετε κύριε Μιχαηλίδη…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εάν σας ενοχλεί η τοποθέτησή μου, η οποία είναι η απόλυτη αλήθεια και δεν έκανα τίποτε άλλο παρά να πω ακριβώς το νόμο και ακριβώς τι συνέβη βάση του νόμου, λυπάμαι πάρα πολύ. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Εάν δεν την ανέχεστε και δεν μπορώ να δω για ποιο λόγο, δεν είπε 73.000 ευρώ ζητάει, 73.000 ευρώ επιδικάζω. Προσδιορίζω όσο είναι, αυτό είπε η υπηρεσία; Πήγε ένα προς ένα με αγωνία και έκανε μια κατάσταση κοστολόγησης της ζημίας και είπε ότι είναι 35.000 ευρώ και κάτω. Αυτό είπε!!!! Δεν αντιλαμβάνομαι δηλαδή να αντιπολιτευόμεθα και να αμφισβητούμε την υπηρεσία; Εγώ τουλάχιστον εδώ πέρα μέσα 8 ολόκληρα χρόνια, αμφισβήτηση υπηρεσιακών παραγόντων χωρίς αποδεδειγμένο στοιχείο δεν άκουσα από καμία παράταξη!!!! Και ήμουνα 4 χρόνια στην αντιπολίτευση και μάλιστα στην ελάσσονα!!!! Χωρίς στοιχεία πυροβολείτε τους τεχνικούς, τους δημοτικούς υπαλλήλους, δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Και ζητάω συγνώμη για την ένταση της φωνής μου. Αλλά οφείλω να υπερασπιστώ έντιμους υπαλλήλους και αποδοτικούς και αποτελεσματικούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Δευτερολογίες παρακαλώ, ο κ. Φωτιάδης.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Η λογική του κ. Δημάρχου, το λέμε προκαταβολικά από την πρώτη συνεδρίαση, από το πρώτοι θέμα, θέτει τέτοια ζητήματα. Κύριε Δήμαρχε έχετε δικαίωμα να έχετε διαφορετική άποψη και εμείς το δικαίωμα να εκφράζουμε την δική μας άποψη. Ο μόνος ο οποίος είναι η απόλυτη αλήθεια είναι ο θεός. Εγώ είναι η απόλυτη αλήθεια δεν υπάρχει, από εκεί και πέρα υπάρχουν υποκειμενικές γνώμες. Εσείς είστε διαπρεπείς νομικός και δίνετε την δική σας έννοια. Ανωτέρα βία αποτελεί ένα γεγονός τι οποίο κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων θα συμβεί, ότι θα βρέξει δηλαδή, ότι θα χιονίσει, είναι έκτακτο γεγονός ότι θα χιονίσει τον χειμώνα και έχουμε ένα σωρό έργα ανοιχτά; Είναι έκτακτο γεγονός ότι θα βρέξει και θα έχει και τα μπουρίνια του ο Ιούλιος κτλ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …τα σίδερα, παρασύρθηκε όλο το έργο, φωτογραφίες έχουμε…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αφήστε, αφήστε, μα δεν έχουμε δικαίωμα να έχουμε άποψη εμείς; Τα 33 χιλιάρικα έτσι τα πετάμε επειδή μπήκανε λάσπες δηλαδή, μέσα στο έργο το συγκεκριμένο. Είναι λίγα, έτσι τα διαχειριζόμαστε τα χρήματα των δημοτών;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν είναι χρήματα των δημοτών!!!!! Είναι του ΕΣΠΑ και αυτοί θα πουν εάν τα πληρώσουν ή όχι!!!! Ούτε αυτό καταλάβατε ακόμα!!!!!

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …το κατάλαβα πολύ καλά…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ούτε αυτό καταλάβατε….

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …το κατάλαβα πολύ καλά, αλλά εσείς δεν καταλάβατε ότι δεν είναι κάτι διαφορετικό ο Δήμος από το κράτος και ότι πληρώνει τα πληρώνει ο φορολογούμενος πάλι…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …όχι κύριε, γι’ αυτό αφήσατε την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδ. & Θράκης, τόσα χρόνια πίσω, τελευταία και φτωχότερη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …που είναι τα λεφτά που όφειλε η κυβέρνηση τόσα χρόνια να δώσει σε αυτήν την περιφέρεια και σε αυτόν τον Δήμο; Θέλατε να τα ακούσετε πάλι!!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ορίστε κ. Φωτιάδη.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Κύριε Δήμαρχε, θα ξέρετε, θα μάθετε στα 5 χρόνια, πριν περάσει η 5ετία να σέβεστε το δημοκρατικό διάλογο. Πιστεύω πριν περάσει η 5ετία. Αλλιώς θα λέτε την άποψή σας, θα λέμε την άποψή μας, που διαφαίνεται όταν έχεις διαφορετική άποψη από την υπηρεσία ότι αμφισβητείς την εντιμότητα ενός υπαλλήλου;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …χωρίς αποδείξεις ναι…..

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …όχι, όχι με συγχωρείται, έχετε μια διαφορετική άποψη, εγώ το λέω ξεκάθαρα και εάν θέλετε να το προσβάλουμε να πάμε σε ένα δικαστήριο να δούμε εάν είναι ανωτέρα βία ή όχι μια βροχή η οποία συνέβη….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …εσείς θα πάτε στο δικαστήριο, και αυτό ακόμα το αγνοείτε; Δεν έχετε έννομο συμφέρων κύριε!!!

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …αφήστε τώρα, είστε πολυπράγμων, τα ξέρετε όλα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …νομικός όπως και εσείς…

(…μιλούν όλοι μαζί εκτός μικροφώνου και δεν γίνεται αντιληπτό τι λέγεται…)

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …κύριε Πρόεδρε, εάν άλλη φορά, παρέμβει στην ομιλία μου, δεν έχω μιλήσει ακόμα χωρίς να παρέμβει ο κ. Δήμαρχος!!!!
Δεν εξαρτάται τίποτα, δεν έχω μιλήσει….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ξεχάσατε τις παρεμβάσεις στο προηγούμενο ΔΣ.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …έκανα αλλά βλέπετε….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …ωραία σας ζητάω συγγνώμη…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …όπως ζητάμε κ. Δήμαρχε, τον λόγο από τον Πρόεδρε του ΔΣ έτσι θα τον ζητάτε και εσείς…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …σας ζητάω συγγνώμη…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …και μάλιστα στο ΔΣ, το είπα και την προηγούμενη φορά και πάλι το παρανοήσατε…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …θα συμμορφωθώ προς τα υποδείξεις…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Παρακαλώ να μη κάνουμε διάλογο, παρακαλώ…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …μην μας κάνετε μαθήματα τώρα, απευθύνεστε σε λάθος πρόσωπο, αν νομίζετε ότι με τις φωνές και τις παραινέσεις…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Σας παρακαλώ, ορίστε κ. Φωτιάδη συνεχίστε.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …τον κ. Δήμαρχο πρώτα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …σας ζήτησα συγγνώμη κύριε τι άλλο θέλετε να σας κάνω; Ορίστε τα επιχειρήματά σας…

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …εντάξει αποδεχτείτε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ορίστε κ. Φωτιάδη.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …δεν παίρνω τον λόγο από τον κ. Δήμαρχο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κύριε Φωτιάδη δεν θα συνεχίσετε;

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Κύριε Πρόεδρε, ένα απλό αίτημα. Ασκήστε τα καθήκοντά σας και τις αρμοδιότητές σας, τίποτε άλλο έχω τελειώσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ωραία, συνεχίζουμε, δευτερολογίες, ο κ. Μιχαηλίδης.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κ. Πρόεδρε και κ. Δήμαρχε, εγώ θα υπερψηφίσω το θέμα, δεν θα φέρω άλλες ενστάσεις, απλώς πραγματικά είμαι έκπληκτος προσπάθησα να κάνουμε ένα πολιτισμένο διάλογο, να κάνω κάποια ερωτήματα, χωρίς να αμφισβητήσω τους υπηρεσιακούς παράγοντες και ως μηχανικός, είχα αυτό το δικαίωμα, προσπάθησα να κάνω μια συζήτηση, με μεγάλη χαρά είδα και τις φωτογραφίες, συζήτησα και με την εκπρόσωπο της κοινοπραξίας. Νομίζω έκανα το αυτονόητο. Αυτό για το οποίο καλούμαστε ως δημοτικοί σύμβουλοι, να ελέγξουμε σε εισαγωγικά και να κάνουμε και διάλογο και με τους εισηγητές, με τις τεχνικές υπηρεσίες, με τους οποίους τους συνάδελφους δεν έχω κανένα λόγο να τους αμφισβητήσω. Αλλά για τα θέματα που έρχονται στο ΔΣ, αυτή είναι η ευθύνη απέναντι στους δημότες, να κάνουμε αυτόν τον διάλογο, και να καταλήξουμε τελικά στα σοβαρά και στα συμπεράσματα, γιατί έχουμε τη ευθύνη όταν σηκώνουμε το χέρι και καταψηφίζουμε, είτε για ψηφίσουμε λευκό αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Αλλά εδώ αν ο κ. Δήμαρχος νομίζει ότι προσβάλουμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, γι’ αυτό και θέλω να ανακαλέσει ο κ. Δήμαρχος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν είπα για εσάς κύριε…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …θέλω να ανακαλέσει ο κ. Δήμαρχος…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): …δεν είπα για εσάς κύριε Μιχαηλίδη…

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): …εάν είναι να μην μιλάμε τότε, οτιδήποτε φέρνουν ότι οι εισηγητές να μην μπούμε στη διαδικασία να πηγαίνουμε να τους βρίσκουμε και να μη κάνουμε κανένα διάλογο, να μην έχουν την δυνατότητα οι δημότες που βρίσκονται εδώ πέρα και θέλουν να πληροφορηθούν…. Αλλά παρακαλώ κ. Δήμαρχε, εμάς εδώ πέρα είναι ο ρόλος μας, θεωρείτε ότι εμείς υποτιμούμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες και δεν υποτιμάτε εσείς το σώμα όταν μας μαλώνετε κιόλας όταν κάνουμε έναν πολιτισμένο διάλογο; Εγώ πραγματικά πρώτη φορά βρίσκομαι σε αυτήν την αίθουσα και μένω έκπληκτος από τη συνεχόμενη συμπεριφορά του κ. Δημάρχου όποτε παίρνουμε τον λόγο, για το δικό του σκεπτικό μας μαλώνει και από πάνω. Δεν μιλάω ότι μας βαθμολογούσε στην αρχή, σήμερα τουλάχιστον δεν μα ς έβαλε βαθμολογία. Πραγματικά μένω έκπληκτος, σεβαστέ Δήμαρχε, βρίσκομαι μέσα σε αίθουσα ΔΣ και δεν μπορώ να αντιληφθώ το πνεύμα με το οποίο μας αντιμετωπίζετε. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Άλλες δευτερολογίες παρακαλώ. Ο κ. Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Εμείς όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, εμμένουμε στις ενστάσεις μας, ως προς την […] όσο και προς την δημοτική αρχή, για το λόγο ότι μπορεί να απευχόμαστε να βρεθούμε στο δικαστήριο, αλλά τελικά δικαστήριο θα δούμε κ. Δήμαρχε, γιατί υπάρχουν τραυματισμοί για την συγκεκριμένη μέρα, υπάρχουν τραυματισμοί στον συγκεκριμένο χώρο, αν θυμάστε είχαν πέσει 2 παιδάκια μέσα, τώρα αν υπάρχει ανωτέρα βία ή όχι θα κριθεί από τα δικαστήρια, εγώ απλώς θα ήθελα να αναφέρω στο συγκεκριμένο θέμα, μου φαίνεται απίστευτο και ίσως είναι έλλειψη των υπηρεσιών αυτό, να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη από ιδιωτική εταιρεία, όσον αφορά σεισμό και πυρκαγιά και να μη υπάρχει από θεομηνία. Γι’ αυτό θα ψηφίσουμε λευκό όσον αφορά το θέμα αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Τζανίδη, ο λόγος στον κ. Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Ο νόμος ορίζει πως ασφαλίζεται ένα δημόσιο έργο. Από σεισμό και από πυρκαγιά. Να συζητήσουμε γιατί ο νόμος είναι ελλιπείς και χρειάζεται να βάλλει κι άλλα πράγματα μέσα στην ανωτέρα βία; Δεν είναι ούτε εν προκειμένω ο χρόνος, ούτε το συμβούλιο το δημοτικό αυτό που θα καθορίσει την αλλαγή την νόμου. Επομένως αυτό για μας, τους 41 και εμού προσωπικά, είναι θέσφατο, είναι θεϊκό. Πυρκαγιά και σεισμός, τελειώσαμε με το θέμα αυτό όσον αφορά το νόμο. Ο νόμος, πέραν όλων των άλλων, ορίζει και την ανωτέρα βία. Θεωρεί ο κ. Φωτιάδης, ότι μια βροχούλα, ένα χιόνι, είναι ικανό να λυγίσει σίδερα; Σίδερα λύγισαν, ο οπλισμός, που αν μπαίναν τα σίδερα αυτά, ούτε η επιβλέπουσα αρχή του Δήμου θα μπορούσε να τα εγκρίνει, ούτε και η Περιφέρεια γιατί είναι έργο του ΕΣΠΑ και είναι στη Διαχειριστική Αρχή. Επομένως τι παραπάνω λιγότερο έκανε και όταν λέω, ότι αμφισβητείτε, όχι βασίμως και από εκεί και πέρα ο καθένας ας σκεφτεί, αν όχι βασίμως δηλαδή. Το όχι βασίμως σημαίνει χωρίς επιχειρήματα. Εγώ δεν άκουσα κανένα επιχείρημα από σας ως αναφορά. Η κακή δουλειά που έκανε η επιβλέπουσα αρχή, δηλαδή οι τρεις αυτοί μηχανικοί, που είναι αξιοπρεπέστατοι, τουλάχιστον όσα χρόνια τους γνωρίζω. Αυτό εννοώ καχυποψία, η οποία είναι αβάσιμη και απευθύνεστε στους τεχνικούς αυτούς, τους μηχανικούς, και είναι παράλογη. Και επιμένω και πάλι, κύριε Μιχαηλίδη δεν απευθύνθηκα σε σας. Εσείς φέρατε ένα επιχείρημα και είπατε: «και τα υλικά;». Όχι τα υλικά λέει ο νόμος κατά την ερμηνεία σας. Πολύ καλά κάνατε. Εγώ δεν μάλωσα εσάς, ούτε κανέναν άλλο μάλωσα, πολύ καλά κάνατε και σας είπα, τα υλικά τα οποία είχαν τοποθετηθεί, ήταν ενσωματωμένα στο έργο. Τώρα εάν θέλετε αληθινά, εναγωνίως να διαπιστώσετε το ύψος των ζημιών, ναι θα πάτε εκεί κ. Μιχαηλίδη!!!! Στους μηχανικούς, στην επιβλέπουσα υπηρεσία. Θα πάτε και θα δείτε όλο τον φάκελο, ως μηχανικός μάλιστα, που έχετε, έτσι, περισσότερη αντίληψη. Δεν το κάνατε. Σας μαλώνω, λοιπόν, όταν σας προτρέπω να πάτε στις υπηρεσίες, γιατί στο κάτω – κάτω, οι δημοτικές αρχές δεν ξέρω κατά πόσο σπρώχνουν την αντιπολίτευση να παν και να ελεγχθούν, μέσα από την υπηρεσιακή δομή; Εγώ σας λέω, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, πηγαίνετε, ιδιαίτερα σε ένα θέμα που η δημοτική αρχή δεν έχει καμία σχέση, καμία παρέμβαση. Τρεις μηχανικοί κάναν μια αυτοψία!!!! Βάση του νόμου. Και βάση του νόμου κατέγραψαν μια ζημία, την οποία μάλιστα την περιόρισαν από εβδομήντα τόσο στα τριάντα τόσο!!!!! Αν λοιπόν εσείς επικαλείστε, ένα επιχείρημα, το οποίο στέκει στη λογική και είναι πρώτα στο νόμο θα το δεχτώ. Αυτό είναι, ότι χωρίς επιχειρήματα βάσιμα, προσπαθείτε να κλονίσετε μια έκθεση αυτοψίας τριών έντιμων μηχανικών. Αυτό είπα, τίποτε περισσότερο και ξέρω τι λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε και προχωράμε σε ψηφοφορία, ψήφοι κατά; Ο κ. Φωτιάδης, ο κ. Θυμιανίδης, ο κ. Βουλγαρίδης, Λευκά; Ο κ. Ταρτανής, ο κ. Καρυπίδης, ο κ. Γιαννόπουλος, ο κ. Τζανίδης. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Προχωράμε στο θέμα υπ’ αριθμό 24: Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου «Βελτίωση Οδικής Σύμβασης Αλεξ/πολης Αύρας». Εισηγητής ο κ. Καναρίδης. Έχετε τις εισηγήσεις, υπάρχουν ερωτήσεις; Ο κ. Φωτιάδης παρακαλώ.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Ενθυμούμαι κύριε Πρόεδρε, σε κάποιο από τα προηγούμενα συμβούλια, ότι μιλούσαμε για κάποιο έργο που τέλειωνε σε 5 μέρες. Τελικά τι μεσολάβησε, εκτός από τις 2 μέρες τρεις που έβρεξε, ώστε να μην έχει ολοκληρωθεί στις 5 μέρες και να θέλουμε άλλες 20 και πιθανόν να χρειαστεί και άλλη παράταση και να μην έχει ολοκληρωθεί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κύριε Καναρίδη θα απαντήσετε επί όλων των ερωτήσεων, να τις μαζέψουμε όλες;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): ….μα το έργο τελείωσε, πάει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): …έχει κάποιος άλλος ερώτηση; Όχι. Ο λόγος στον κ. Καναρίδη, ορίστε.

Καναρίδης Βαγγέλης (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Καταρχήν το έργο ξεκίνησε την υλοποίησή του στις 3 Ιανουαρίου. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα μέχρι να φτάσουμε εδώ πέρα, κάποια στιγμή τέθηκε και θέμα έκπτωσης του αναδόχου….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): ….έτσι ……έτσι…..

Καναρίδης Βαγγέλης (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …δηλαδή σαν υπηρεσία δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε, ξεκίνησε η διαδικασία έκπτωσης, αλλά επειδή μετά υπήρξε βελτίωση του ρυθμού των εκτελούντων εργασιών, ουσιαστικά ανεστάλη η διαδικασία. Κηρύχθηκε έκπτωτος όταν πήγε στο νομαρχιακό συμβούλιο και έπρεπε να γνωμοδοτήσει. Εκεί πλέον υπήρχε καταφανής βελτίωση των εργασιών και προς όφελος του έργου και μόνο, ανεστάλη η διαδικασία έκπτωσης. Φτάσαμε, μετά από πολύ καιρό, σήμερα ουσιαστικά να ζητάει ο ανάδοχος τις τελευταίες 20 μέρες παράτασης, τις οποίες οι 10 έχουν ήδη παρέλθει, δηλαδή μιλάμε από σήμερα και 7 – 8 μέρες ακόμα και απ’ ότι με πληροφορεί ο επιβλέποντας που είναι εδώ δίπλα μου, ετοιμάζεται να ρίξει ασφαλτικά τις επόμενες 1 -2 μέρες. Πολλές φορές η υπηρεσία αναγκάζεται να γίνει λίγο πιο ανεκτική, αλλά αυτό θα γίνει προς όφελος του έργου και μόνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Καναρίδη. Το θέμα τίθεται σε ψηφοφορία. Ψήφοι κατά; Λευκά; Ο κ. Φωτιάδης, ο κ. Θυμιανίδης, ο κ. Γουδουλάκης, ο κ. Ταρτανής, ο κ. Τζανίδης. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 25: Έγκριση 1ης Παράτασης Προθεσμίας Εκτέλεσης του υποέργου 1 Έργα Υποδομής στον Οικισμό Τέρμα της Οδού Άβαντος της πράξης «Έργα Υποδομής στον Οικισμό Τέρμα της Οδού Άβαντος». Εισηγητής ο κ. Καναρίδης. Αν υπάρχουν ερωτήσεις; Το θέμα τίθεται σε ψηφοφορία. Ψήφοι κατά; Λευκά; Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 26: Καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου «Συντηρήσεις καταστρωμάτων οδών Δ.Ε. Αλεξ/πολης». Εισηγητής ο κ. Καναρίδης. Αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ να ειπωθούν. Ψηφίζουμε. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 27: Ορισμός Επιτροπής Παραλαβής & ελέγχου ποιότητας υλικών του έργου «Κατασκευή βάσεων & μεταφορά λυόμενων αιθουσών σε κτίρια εκπαίδευσης του Δήμου Αλεξ/πολης». Εισηγητής ο κ. Καναρίδης. Έχετε τις εισηγήσεις, παρακαλώ ερωτήσεις; Το θέμα τίθεται σε ψηφοφορία. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 28: Ορισμός Επιτροπής Παραλαβής & ελέγχου ποιότητας υλικών του έργου «Κατασκευή βάσεων & μεταφορά λυόμενων αιθουσών σε κτίρια εκπαίδευσης του Δήμου Αλεξ/πολης». Εισηγητής ο κ. Καναρίδης. Υπάρχουν ερωτήσεις; Ναι η κ. Δραμανίδου.

Δραμανίδου Νίκη (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Θέλω να ρωτήσω, προβλέπεται εδώ μέσα κατασκευή ποτίστρας στην Πλάκα γιατί πολλές φορές….

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γερακόπουλος Χρήστος): …ήδη έχει ξεκινήσει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε σε ψηφοφορία. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 29: Ορισμός Επιτροπής Παραλαβής & ελέγχου ποιότητας υλικών του έργου «Αποκαταστάσεις ζημιών σε ιστούς και φωτιστικά σώματα». Εισηγητής ο κ. Καναρίδης. Αν υπάρχουν ερωτήσεις παρακαλώ; Ψηφίζουμε. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 30: Ορισμός Επιτροπής Παραλαβής & ελέγχου ποιότητας υλικών του έργου «Ανακατασκευή Δημοτικών WC στην πλατεία του Φάρου Αλεξανδρούπολης». Εισηγητής ο κ. Καναρίδης. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 31: Ορισμός Επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής του έργου: “Ανόρυξη ερευνητικής Γεώτρησης Ενεργειακού Σκοπού Αύλειου Χώρου Νέου Κολυμβητηρίου”. Εισηγητής ο κ. Καναρίδης. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 32: Ορισμός Επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής του έργου: “Διαμόρφωση Πλατείας Εργατικών Παλαγίας”. Εισηγητής ο κ. Καναρίδης. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 33: Ορισμός Επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής του έργου: “Διαπλάτυνση Οδού στο ΟΤ 146 στις Φέρες”. Εισηγητής ο κ. Καναρίδης. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 34: Ορισμός Επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής του έργου: «Αποκατάσταση Υποστυλωμάτων 8ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξ/πολης». Εισηγητής ο κ. Καναρίδης. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 35: Προσδιορισμός χώρου και άδεια για την τοποθέτηση (2) σημείων πληροφόρησης (infokiosks) στην περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Green Spots – Innovative & Environmentally Friendly Network for the Development and Promotion of Entrepreneurship/ Καινοτόμο και Φιλικό προς το Περιβάλλον Δίκτυο για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Επιχειρηματικότητας” Εισηγητής ο κ. Γερακόπουλος. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμό 36: Αίτημα Δήμου για τη χορήγηση άδειας διενέργειας ερευνητικών εργασιών ύπαρξης βιομηχανικού ορυκτού ζεόλιθου» Εισηγητής ο κ. Φαλέκας. Έχετε λάβει τις εισηγήσεις. Θέλετε να προσθέσετε κάτι κ. Φαλέκα στις εισηγήσεις;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): Έρχεται για δεύτερη φορά το θέμα αυτό διότι μας ήρθαν κάτι παρατηρήσεις, γενικά από τον φάκελο που θέλαμε να καταθέσουμε, ολοκληρώσαμε αυτές τις έρευνές μας και προσθέσαμε τα στοιχεία και θέλουμε εκ νέου την άδεια του ΔΣ, για μνα ζητήσουμε πλέον τις άδειες, και να πιστοποιήσουμε και να δούμε στην περιοχή της Κίρκης την εξέλιξη του ζεολίθου για πρώτη φορά στον τόπο αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): ….δεν ισχύει Γιάννη η πρώτη αίτηση, ο ίδιος φάκελος δεν είναι;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): …έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες με το γραφείο τους προηγούμενους μήνες, είναι καθαρά από εδώ και στο εξής….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): ….επικαιροποίηση θες στην ουσία…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ερωτήσεις παρακαλώ, ναι ο κ. Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Κύριε αντιδήμαρχε, τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος; Ας πούμε ότι θα παραχωρηθεί η έκταση στο Δήμο, έχετε δήλωση για το πρόγραμμα έρευνας τι ποσά χρειάζονται για ανακάλυψη, λατομικές έρευνες, έρευνες πεδίων ή γεωθερμικές έρευνες ή οτιδήποτε άλλο; Το έχετε υπολογίσει;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): Αυτήν τη στιγμή κ. Τζανίδη, νομίζω ότι, αν δεν κάνω λάθος, επειδή γνωρίζετε αυτού του είδους τα θέματα, αυτή τη στιγμή, μέχρι πρότινος όλος ο νομός μας και γενικά όλη η χώρα, έπασχε από την μη εκμετάλλευση, μη πιστοποίηση …….. και γενικός από την απραξία που υπήρχε στη χώρα μας και ειδικά στο θέμα του ζεόλιθου. Ξεκίνησε, μας πρόλαβε τον προηγούμενο μήνα η πρώτη άδεια που δόθηκε στη χώρα, στα Πετρωτά, σε κάποιους ιδιώτες. Δυστυχώς στην περιοχή μας δεν έχουν πιστοποιηθεί αν υπάρχει όντως ζεολιθικό πεδίο. Αυτό θα προσπαθήσει, φιλόδοξα, ο Δήμος να το κάνει. Τώρα στο μέλλον αν όντως υπάρχουν αυτά τα ευρήματα, θα προσπαθήσουμε και φυσικά θα ζητήσουμε και αν είναι δυνατόν και από την ελληνική πολιτεία και από τη συνεργασία μας με διάφορα πανεπιστήμια, να καταλήξουμε στα αποτελέσματα το τι υπάρχει εδώ, τα οποία μέσα από αυτήν την αίθουσα οι επόμενες κίνησες και ο νόμος θα ψηφιστεί ή όχι, πρέπει να το ξεκινήσουμε, να το πιστοποιήσουμε, αν όντως κάτι υπάρχει στην περιοχή μας. Τα ευρήματα έως στιγμής είναι ενθαρρυντικά, αν το πιστοποιήσουμε από εκεί και πέρα είναι το επόμενο βήμα, το οποίο πάλι από αυτήν την αίθουσα θα ξεκινήσει ξανά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε, ο κ. Γιαννόπουλος παρακαλώ.

Γιαννόπουλος Ιωάννης (Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ): Κύριε Πρόεδρε και εμείς μόνο θετικά μπορούμε να δούμε την κίνηση αυτή που γίνεται και θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει προοπτική για άλλα ορυκτά στον τόπο μας;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): Νομίζω ότι είναι γνωστό και έχετε διαβάσει όλοι διάφορα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή ξεκινάμε ένα βήμα, ένα συγκεκριμένο, μπορούμε νομίζω και με τα πανελλήνια δεδομένα, ως Δήμος, ως τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρούμε, το είπατε και εσείς, ότι είναι κάτι καλό και θα ωφελήσει την περιοχή μας. Φυσικά να υπάρχουν αυτά τα ζεολιθικά κοιτάσματα τα οποία θα τα πιστοποιήσουμε. Άλλα αν υπάρχουν θα τα δούμε στο μέλλον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Μισό λεπτό παρακαλώ, ο κ. Φωτιάδης κάτι θέλει να προσθέσει.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): Πολύ θετικό, αλλά ρωτώ έχει τη δυνατότητα ο Δήμος να κάνει έρευνα την συγκεκριμένη στο πεδίο που θα δεσμεύσει, γιατί θα δεσμευτεί μια έκταση εκεί. Ποιος θα την κάνει την έρευνα;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): Θα αναγκαστώ κ. Δήμαρχε και θα χρησιμοποιήσω μια έκφραση παλαιότερη δική σας….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): ….όχι θα απαντήσω και εγώ….

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): …νομίζω ότι ξεκινήσαμε και έχουμε και παράδειγμα και το γεωθερμικό πεδίο κ. Φωτιάδη και κύριοι συνάδελφοι, το ότι ήδη μας αποδίδει καρπούς που έχει περάσει στην κατοχή μας. Ναι ως δημοτική αρχή αποφασίσαμε να το φέρουμε στο σώμα, θεωρούμε ότι θα ‘χουμε θετικά και ως Δήμος. Δεν θεωρούμε ότι ως Δήμος θα τα κάνουμε όλα και θα γίνουμε ένας επιχειρηματίας. Φυσικά και όχι. Μέσα από αυτήν την αίθουσα θα προκύψουν τα επόμενα βήματα.

Φωτιάδης Απόστολος (Δήμος & Δημότες): …όχι ήμουν σαφής, τις έρευνες ρώτησα ποιος θα τις κάνει;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): ….θα σας απαντήσω εγώ…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): …περιμένουμε τόσα χρόνια και δεν τις έχει κάνει κανείς, ας το τολμήσει η τοπική αυτοδιοίκηση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): ….άσε θα το απαντήσω εγώ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Άλλες ερωτήσεις, η κ. Δραμανίδου.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Νομίζω ότι απαντήθηκε, γιατί από ότι γνωρίζω το ΙΓΜΕ έχει κάνει τέτοιες έρευνες, προφανώς δεν υπάρχει και δεύτερον εάν έχει πάψει το ενδιαφέρον από κάποιον όμιλο γι’ αυτή την περιοχή, όπως και πάνω στα Πετρωτά η άλλη εταιρεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Θέλετε να απαντήσετε στο τέλος κ. Φαλέκα; Να διατυπωθούν και οι επόμενες; Εντάξει τώρα, όπως θέλετε.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): Στην περιοχή την δική μας εδώ, δεν γνωρίζουμε, δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από κανέναν. Γι’ αυτό ξεκινάμε ως πρώτοι αυτό το ενδιαφέρον. Για τα Πετρωτά και το όνομα το οποίο είπατε, αν δεν κάνω λάθος δόθηκε άδεια σε ένα διαφορετικό όνομα και εκεί για πιστοποίηση και έρευνες. Το δε ΙΓΜΕ για εδώ δεν μας απαντάει, έχουν γίνει κάποιες επιφανειακές μόνο, δεν μας απαντάει, δεν έχει δείγματα, δεν έχει τελειωμένη εργασία για την περιοχή της Κίρκης και φυσικά θέλει να την τελειώσουμε εμείς και μετά από την κατάθεση του φακέλου μας είναι υποχρεωμένο το ΙΓΜΕ να μας απαντήσει και εγγράφως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε, ο κ. Μιχαηλίδης.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Να θυμίσω αυτό στο σώμα, ότι το κοίτασμα αυτό της Κίρκης το αναφέρει συνεχώς και συχνά ο αγαπητός ο κ. Λυγερός, στις ημερίδες που κάνει ανά την Ελλάδα μιλώντας για τον ζεόλιθο. Άρα είναι ένα κοίτασμα το οποίο ο κ. Λυγερός φαντάζομαι ότι το γνωρίζει, δεν ξέρω λεπτομέρειες. Επίσης να κάτι για το σώμα απλώς για να το ξέρουν, ας το κρατήσουμε στο βάθος του μυαλού μας, επίσης ο κ. Λυγερός αναφέρει κάτι για τον ζεόλιθο, για την χρησιμότητα κυρίως στη γεωργία. Έχει πει κάποτε σε μια ημερίδα, ότι ο ζεόλιθος είναι απαραίτητος για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και αυτό θέλω το σώμα να το κρατήσει, ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε, άλλη ερώτηση. Η κυρία από το κοινό. Σας ακούμε. Θέλετε να καθίσετε σε ένα μικρόφωνο μπροστά σας, για να καταγραφεί και στα πρακτικά;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Έχεις μία ώρα μόνο Όλγα, να ξέρεις….

Γκιούρδα Όλγα (Δημότης): Θα παρακαλέσω πολύ το εξής, πέρα από το ζεόλιθο για την έρευνα να προστεθούν και οι σπάνιες γαίες και, επίσης, παρακαλώ πολύ να προσπαθήσετε να αγωνιστείτε, να ζητήσετε όλους τους χάρτες της περιοχής της Θράκης, Ροδόπης και Έβρου, του ΙΓΜΕ, τους χάρτες των ερευνών. Σας παρακαλώ ιδιαιτέρως. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο λόγος στον κ. Βαμβακερό.

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): Κύριε Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, κ. Συνάδελφοι, είναι ωραίο να παρακολουθείς το συμβούλιο με πολλές ερωτήσεις, αντεγκλήσεις και ειδικά με τους νέους συναδέλφους. Θέλω να πω ότι αυτή η κίνηση Γιάννη Φαλέκα, και βέβαια συγχαρητήρια, όπως με τη γεωθερμία, δεν την πιστεύανε πολλοί. Κι επειδή απλώς το σχολίασε και παλιός πολιτικός, θέλω να πω ότι το να τολμήσουμε για κάτι, το οποίο το ξέρουμε ότι υπάρχει και να το διεκδικήσουμε, δηλαδή να κάνουμε κάτι που στο παρελθόν έντεχνα έκαναν κάποιοι ιδιώτες, οι οποίο με τότε 2.500 δρχ. άδεια έπαιρναν έρευνα για να κάνουν γεωτρήσεις ή έρευνα μεταλλευτικού χώρου, όπως για παράδειγμα κάπως έτσι περιήλθε στους ιδιώτες τα Πετρωτά, με γνώση και ανοχή κάποιων άλλων, ειδικά και πολιτικών και υπηρεσιακών έτσι που ήρθε σε ιδιώτες η χρήση για το χρυσό στην περιοχή και ξαφνικά βρέθηκε να είναι σε μια κολοσσιαία εταιρεία το “El Dorado” και να την παίζει στα χρηματιστήρια και μεις να μαλώνουμε εδώ για το κυάνιο που θα αφήσουνε, το ΔΣ, πραγματικά, είμαι περήφανος και ειδικά αυτό το ΔΣ που κάνει μια κίνηση, και μπορώ να σας πληροφορήσω, κ. Συνάδελφοι, ότι δεν αρέσει σε κάποιους υπηρεσιακούς ή άλλους αυτή η αίτηση. Όπως δεν άρεσε και η προσπάθεια που έγινε για τη χρήση του γεωθερμικού πεδίου, για να το πάρουμε εμείς, πάλι σε κάποιους κι ενδεχόμενα, επειδή κι εμείς γνωρίζουμε πως γίνεται αυτό το παιχνίδι, αποδείξαμε ότι και τον πλούτο της περιοχής τον θέλουμε και επενδύσεις που δεν βιάζουν το περιβάλλον, αλλά βέβαια και πρέπει να συγχαρούμε τον Γιάννη τον Φαλέκα που για πρώτη φορά με πολύ λίγα χρήματα έκανε χρήση του ζεόλιθου κατά τ’ άλλα Ελληνικού, ο οποίος παράγεται στη Βουλγαρία από Ελληνική εταιρεία συμφερόντων κάποιον, οι οποίοι ήταν στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να πούμε μπράβο, γιατί η ανάπτυξη είναι αυτή που λέει ο Δήμαρχος ότι γίνεται στην πράξη, αυτό είναι ανάπτυξη μιας δημοτικής αρχής που δεν φοβάται να πάει κόντρα στο σύστημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε, ο λόγος στον κ. Ταρτανή.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ταρτανής Γιάννης): Εγώ προσωπικά επιδοκιμάζω οτιδήποτε θα αποφέρει οικονομικούς πόρους στο δήμο. Αποδοκιμάζω, όμως, όταν ξεκινάμε μια οποιαδήποτε έρευνα στο σκοτάδι. Γι’ αυτό θέλω να ρωτήσω δυο πράγματα. Υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων, που να δικαιολογεί μια δαπάνη όσον αφορά την έρευνα; Πρώτον είναι αυτό. Και το άλλο, προβληματίζομαι στο γεγονός γιατί δεν υπάρχουν όμιλοι ενδιαφερόμενοι. Και τρίτη ερώτηση, εάν σκοπεύουμε μελλοντικά, ή σκοπεύετε μελλοντικά να κάνετε μια προκήρυξη για τυχόν ενδιαφερόμενους ομίλους. Αυτά έχω να πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Θέλετε να απαντήσετε κ. Φαλέκα; Ο κ. Γκότσης.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Κύριοι συνάδελφοι να σας πω ότι πριν μερικές ημέρες είχαμε μια παρουσίαση για δεύτερη φορά στις Φέρες για τις χρήσεις του ζεόλιθου στη γεωργία, να σας πω ότι ήδη στα θερμοκήπια των Φερών κάνουν χρήση του ζεόλιθου, όπως κάνουν χρήση και αρκετοί κτηνοτρόφοι και αρκετοί παραγωγοί δήλωσαν ενδιαφέρον για να κάνουν χρήση στα χωράφια τους. Αυτό που φαίνεται είναι ότι υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον και των κτηνοτρόφων και των γεωργών μας, να στραφούν σε ένα ορυκτό, το οποίο δεν ρυπαίνει, απολυμαίνει, να μη νομίσουμε ότι ο ζεόλιθος κάνει λίπανση, απολυμαίνει το έδαφος, απολυμαίνει τη φύση. Για τη ΔΕΥΑ έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με τον κ. Μυτιληνό και τον κ. Μεϊμάρογλου για δυο πηγές που έχουμε στις Φέρες και λόγω της ιδιαιτερότητας που έχουν δεν μπορούμε να τις απολυμάνουμε και θα κάνουμε πειραματικά χρήση ζεολίθου με συνεχείς μετρήσεις, όπως έχουμε συζητήσει με τον Δήμαρχο να κάνουμε κάτι πολύ πιο πρωτοποριακό, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Έβρος δεν είναι ένα τόσο καθαρό ποτάμι. Από το ποτάμι, όμως, θρέφεται όλη η γη του Έβρου. Θα κάνουμε ένα πείραμα στην περιοχή μας, θα προσπαθήσουμε, δηλαδή, να φιλτράρουμε, να καθαρίσουμε το νερό που αρδεύονται τα χωράφια μας κι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε τόσο από τη διώρυγα των Φερών όσο κι από τον Άρδακα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Πέπλου. Όπως αντιλαμβάνεστε ο ζεόλιθος είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά, γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ πρωτοποριακό αυτό που γίνεται από το δήμο και από το Γιάννη το Φαλέκα κι το ποσό είναι πολύ μικρό, τα 1.500€, για να δαπανήσουμε για κάτι ενδεχομένως πολύ μεγάλο. Όπως είπαμε πολλές φορές σ’ αυτή την αίθουσα, δίνουμε χρήματα, 1.000-1.500€, για να γίνει μια χορευτική βραδιά. Θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να στραφούμε προς το ζεόλιθο και πιστεύω ότι θα αποτελέσει κάτι πολύ σοβαρό για το μέλλον. Είναι κάτι που βλέπουμε ότι σιγά – σιγά το αγκαλιάζουν και το θέλουν οι συμπολίτες μας, γι’ αυτό ενδεχομένως θα πρέπει να μπούμε εμείς μπροστά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Γκότση. Μισό λεπτό κ. Φαλέκα, ο κ. Ταρτανής θέλει να επαναδιατυπώσει την ερώτησή του. Θεωρεί ότι δεν έχει πάρει απάντηση.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ταρτανής Γιάννης): Εγώ δεν ξέρω το κόστος της έρευνας. Ρωτάω εάν υπάρχουν ενδείξεις τέτοιες που να δικαιολογούν ενδεχόμενο κόστος.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): Έχει κάτι κοινό η ερώτησή σας και με του κ. Μιχαηλίδη. Αναφέρθηκε το όνομα του κ. Λυγερού, όπου στο θέμα του ζεόλιθου προσπαθεί πάρα – πάρα πολύ καιρό όπως και σε διάφορα άλλα θέματα, Θράκη – Αιγαίο – λίθος. Πρέπει, όμως, όλο αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε από τις επιστημονικές αναλύσεις ενός γεωλόγου, ο οποίος κατάγεται από την Κίρκη και είναι του κ. Αρίκα. Από κει, βάση αυτών των ενδείξεων των επιστημονικών από κει είναι όλο αυτό το να μπούμε πιο δυναμικά ως δήμος Αλεξανδρούπολης. Φυσικά και υπάρχει ζεόλιθος, από κει και πέρα εμείς θα δούμε και την καθαρότητά του και τις ποσότητες και την έκταση, την οποία αναζητούμε. Τώρα για τα ποσά, τα οποία θα προκύψουν από δω και στο εξής, όπως απάντησα και πριν είναι ένα δεύτερο βήμα, που πάλι σ’ αυτήν την αίθουσα θα ενημερωθείτε και θα δούμε αν θα ακολουθήσουμε, είναι ένα δεύτερο βήμα. Ας ξεκινήσουμε με την κατάθεση του φακέλου ως δήμος και μετά το βλέπουμε πάλι μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ερωτήσεις υπάρχουν; Ναι ο κ. Νικολαΐδης.

Νικολαΐδης (πρόεδρος Κίρκης): Καλησπέρα κι από μένα, πρώτα απ’ όλα θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Φαλέκα κι όσους ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό, εγώ ιδιαίτερα έχω μια […] το κοίτασμα και θα σας αναφέρω, επειδή το έχω σκαλίσει κι εγώ λιγάκι, αρχικά είχαμε κάποιες ενδείξεις από τον κ. Αρίκα ότι το κοίτασμα φτάνει σε καθαρότητα το 75% αρχικά. Τώρα τελευταία βλέπω ότι υπάρχει μια υποβάθμιση, ως προς αυτό το θέμα ότι φτάνει στο 45% στο 40% κ.λ.π. Αυτό θέλω να το προσέξετε ιδιαίτερα γιατί υπάρχουν χοντρές σκέψεις πάνω σε αυτό το θέμα και είναι πολύ σοβαρό.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ταρτανής Γιάννης): Ευχαριστούμε τον κ. Νικολαΐδη. Η κ. Δραμανίδου παρακαλώ.

Δραμανίδου Νίκη (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Εμείς θέλουμε εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης να τοποθετηθούμε για το θέμα αυτό, είναι ένα ακόμη ορυκτό που το έχει η περιοχή μας για να αποδείξει και αυτό ότι είμαστε μια περιοχή, όλη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και ο νομός, μια περιοχή που είναι πρότυπο απ’ ότι φαίνεται, στον ορυκτό πλούτο και στις δυνατότητες τεράστιας εξόρυξης και αξιοποίησής του στην ανάπτυξη της βιομηχανίας. Το ερώτημα, βέβαια, που μπαίνει είναι ότι τόσες δεκαετίες γιατί ποτέ αυτά δεν αξιοποιήθηκαν για να απαντήσω κιόλας ότι, τελικά, όταν υπάρχει από τη μια η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο κρατικός παρεμβατισμός, κρατικός παρεμβατισμός συμβαίνει και γίνεται για να ανοίγει μόνο δρόμους σ’ αυτήν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Εδώ φαίνεται ότι είμαστε ένα πεδίο μεγάλης δράσης, ο όμιλος … κρατάει κλειστό το λατομείο του εδώ στα Πετρωτά και φέρνει από τη Βουλγαρία, η προσπάθεια αυτή που γίνεται καλώς την κάναμε, όμως αν υπάρξει πραγματικά τέτοιο κοίτασμα ας μην έχουμε αυταπάτες, με αυτά που ισχύουν σήμερα θα το φάνε λάχανο. Είναι, σχεδόν, δεδομένο αυτό, αυτό συμβαίνει. Ακούστηκε κάτι και για τις σπάνιες γαίες, το παιχνίδι το μεγάλο το κάνει η Κίνα, θ’ αφήσουν τα μονοπώλια τον Δήμο Αλεξανδρούπολης να κάνει τέτοιο πρόγραμμα;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): Κι όμως το αποδεικνύουμε με τη γεωθερμία. Είπατε τόσα χρόνια δεν ξεκίνησε, να τώρα, πάμε όλοι μαζί.

Δραμανίδου Νίκη (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Δεν διαφωνούμε σ’ αυτό που πάτε να κάνετε. Φυσικά και θα το ψηφίσουμε, απλώς θέλουμε να πούμε να μην έχουμε και τέτοιες αυταπάτες. Τα έχουμε τα παραδείγματα στα Πετρωτά. Εδώ κανένα από τα λατομεία που υπάρχουν δεν προτείνει σχέδιο επεξεργασίας ζεόλιθου, κανένα απ’ αυτά τα δύο, ενώ ο επεξεργασμένος έχει καλύτερη τιμή, θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κ. Τζανίδης παρακαλώ.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Κύριε Πρόεδρε, εμείς δεν πειστήκαμε από τη συζήτηση, δυστυχώς εμμένουμε στη θέση μας ότι η παραγωγική διαδικασία και η επιχειρηματική διαδικασία πρέπει να ανήκει στους ιδιώτες, για τον ίδιο λόγο ακριβώς που μιλήσαμε για το σφαγείο των Φερών, για τον ίδιο λόγο πιστεύουμε ότι δεν πρέπει ο Δήμος να μπει σε αυτήν εδώ την επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι μια πάρα πολύ και επίμονη διαδικασία με ειδικά πλαίσια και μεγάλες επενδύσεις. Είναι πολύ καλό που ο Δήμος προσπαθεί να αναδείξει πλουτοπαραγωγικούς τομείς της περιοχής μέσα από τέτοιες ενέργειες, αλλά εκείνο, το οποίο θα όφειλε να κάνει είναι να προσκαλέσει ανθρώπους κι εταιρείες εξειδικευμένες του είδους, που γνωρίζουν τόσο την έρευνα όσο και την παραγωγή, όσο ακόμα και την αγορά, για το που θα διατίθεται ή δεν θα διατίθεται. Θα μπορούσε να γίνει μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον συγκεκριμένο βιομηχανικό ορυκτό αλλά και για άλλου είδους μεταλλεύματα τα οποία υπάρχουν στην περιοχή μας. Θέλω να επισημάνω και δεν θα ψηφίσω κατά, όπως έκανα, θα ψηφίσω λευκό για το λόγο ότι αφορά έρευνα. Γι’ αυτό εδώ το κομμάτι εγώ θα ψηφίσω λευκό, αλλά θέλω να λάβει υπόψη του το ΔΣ ότι σε περίπτωση ευδοκίμησης αυτής εδώ της παραχώρησης, ουσιαστικά, γιατί παραχώρηση θα ζητήσουμε, εάν ευδοκιμήσει η παραχώρηση μιλάμε για ένα δημόσιο μεταλλείο της Κίρκης, καταλαβαίνετε το πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί παραχώρηση, έξτρα παραχώρηση μέσα στο δημόσιο μεταλλείο της Κίρκης, να ξέρετε ότι θα χρειαστούμε μεγάλα κεφάλαια για να μπορέσουμε να κάνουμε πιστοποίηση και ούτω καθ’ εξής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Τζανίδη, ο λόγος στον κ. Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Το αντίπαλο δέος, κ. Τρέλλη και κ. Δραμανίδου, δεν είναι η δημοτική αρχή απέναντι στην ομιλία σας, είναι ο Νίκος ο Τζανίδης, ο οποίος με απόλυτο καπιταλιστικό και ιδεολογικό σχήμα έρχεται και ζητάει να αδρανοποιηθούμε πλήρως και να περιμένουμε από κάποιους ιδιώτες να αναπτύξουν την περιοχή μας. Μ’ αυτήν την επισήμανση θα συνεχίσω και θα πω ότι υπάρχουν δύο ειδών συμπεριφορές όσον αφορά την διεκδίκηση της αναζωογόνησης της οικονομίας ενός τόπου, μια τοπικής κοινωνίας, και την προοπτική εξέλιξης των αναπτυξιακών πόρων. Η μία είναι αυτή που ακούστηκε από 2-3 εδώ μέσα. Πόσα χρήματα χρειάζονται; Μπορούμε; Πρέπει; Μήπως; Ξέρουμε; Κι αν δεν υπάρχει; Υπάρχουν και ιδιώτες; Αυτές οι ερωτήσεις και οι ενδοιασμοί είναι καλοί, αν όμως έχουμε κατά νου να κάνουμε αυτό που αυτή η δημοτική αρχή εδώ και 3,5 χρόνια κάνει και αμέσως σας παραπέμπω στην γεωθερμία, όπου δημιουργήσαμε στην αποκεντρωμένη περιφέρεια και το νομικό πλαίσιο για να πάρουμε την εκμετάλλευση. Το φανταζόσαστε; Νίκο, είδες που εμπλέκεται, που διασταυρώνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία και που διασταυρώνεται μαζί με το κράτος και τις μορφές του κράτους που είναι οι ΟΤΑ; Τι θα κάνει, λοιπόν, αυτή η δημοτική αρχή; Ήδη, μέσα στα πλαίσια της αναζήτησης της εκμεταλλεύσεως της γεωθερμίας βρισκόμαστε τώρα στην αναζήτηση της συνεκμετάλλευσης με ιδιωτικά συστήματα. Αυτό δεν λέγεται μόνο παρεμβατισμός. Γιατί θα καταδείξουμε στον ιδιώτη να κάνει, αλλά λέγεται σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Αυτό είναι. Άρα, λοιπόν, ο συνδυασμός των δύο είναι ότι καλύτερο σε μια άρρωστη οικονομία, όπου ψάχνουμε να βρούμε ένα βηματισμό. Τώρα, τι θα κάνουμε βρε παιδιά; Κατ’ αρχήν, έχουμε να καταθέσουμε έναν φάκελο για να διερευνήσουμε αν υπάρχει σα φάκελος, δεν ζητάμε κάτι άλλο. Αυτό ζητάμε, και θα είμαστε οι πρώτοι καταθέσαντες το φάκελο. Κι αν βρούμε; Πόσα χρήματα θα χρειαστούν για να κάνουμε τη διερεύνηση; Να σας θυμίσω ότι αυτή η δημοτική αρχή, η οποία συνεχίζει εδώ κι ενάμισι μήνα, μετά από 3,5 χρόνια, είναι αυτή που μέσα στην απόλυτη δυστυχία, μέσα στην ανάγκη να παρεμβαίνει συνεχώς κι εν πολλοίς στον αδύναμο άνθρωπο, καταφέραμε και πληρώσαμε πολλές μελέτες, Γιάννη Φαλέκα πόσες είναι δεν χρειάζεται τώρα να το πούμε, πολλές μελέτες, και είμαστε ένας από τους δήμους που κατάφερε με γενναιότητα να το κάνει παρά το γεγονός ότι υπήρχε ανάγκη κοινωνικής παρέμβασης και κοινωνικής πολιτικής πρόνοιας. Κι όμως είπαμε ότι φτάνει στην κοινωνική πρόνοια με ελεημοσύνη, να αναπτύξουμε τον τόπο, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να πούμε στον αδύναμο άνθρωπο πήγαινε και δούλεψε, γιατί το συνταγματικά πληγέν δικαίωμά σου, δηλαδή το δικαίωμα στην εργασία εμείς πρέπει να στο αποκαταστήσουμε μια και λέμε ότι είμαστε ο πιο κοντινός θεσμός στον άνθρωπο. Αυτό θα κάνουμε με τον ζεόλιθο, αν χρειαστεί να δώσουμε 50-100 χιλιάδες για την έρευνα θα το κάνουμε. Αν χρειαστεί μεγαλύτερο ποσό; Θα συντρέξουμε και θα κάνουμε κοινοπραξίες με κάποια μορφή νομικής φύσεως για να έρθουν και ερευνήσουμε μαζί ιδιώτες. Σύμπραξη. Αλληλεγγύη μεταξύ μας. Βοήθεια προς τον άλλον. Αν, λοιπόν, συμβεί αυτό και βγει ότι υπάρχει εκμεταλλεύσιμος ζεόλιθος, που όλες οι ενδείξεις λένε ότι είναι εκμεταλλεύσιμος ο ζεόλιθος και μάλιστα εμένα μου λένε ότι είναι 7 στρέμματα, εκ των οποίων τα δύο είναι τα πιο άριστα κοιτάσματα ζεόλιθου, δεν ξέρω έτσι μου λένε, θα φανεί αυτό από την επιστημονικά τεκμηριωμένη αναζήτηση μέσα από την έρευνα, τότε δεν έχουμε παρά, αν δεν έχουμε χρήματα να προχωρήσουμε όπως με τη γεωθερμία, να αναζητήσουμε σχήματα, τα οποία σας λέω ήδη πάνω από 4-5 με ενοχλούν για το που βρίσκεται η υπόθεση ζεόλιθου. Αμφισβητείτε ότι αν φτάσουμε σε ένα επίπεδο να προσδιορίσουμε ζεόλιθο εκμεταλλεύσιμο ότι δεν θα προσεγγίσουν εκμεταλλευτές ξένοι και ντόπιοι για να έρθουν σε μία σίγουρη πηγή πλουτισμού, ότι δεν θα το προσεγγίσουν; Θα μας προσεγγίσουν και μάλιστα πάρα πολύ δυνατά. Βεβαίως κ. Τρέλλη, θα μας το φάνε λάχανο λες, όχι δεν θα μας το φάνε λάχανο, εδώ είμαστε και βλάκες δεν είμαστε. Θα καθίσουμε να διαπραγματευτούμε μέσα σε μια ανοιχτή αγορά γιατί θέλετε δεν θέλετε μέσα στην ανοιχτή αγορά ζούμε. Δηλαδή, εκεί που υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία, για να κάνουμε μια συμφωνία μέσα από μια κοινοπραξία, όπου χωρίς υποχρεώσεις καταβολής, σε μία κοινοπραξία που δεν θα χρειάζεται κατάθεση κεφαλαίου από μας παρά μόνο δικαιώματα, μια και εμείς θα το έχουμε φτάσει εκεί πέρα, να φτάσουμε στο δικαίωμα να εισπράττουμε δικαιώματα. Και θα είναι πολύ μεγάλο γεγονός μετά από τα δικαιώματα που θα εισπράττουμε από τη γεωθερμία μέσα από τα θερμοκήπια […] ενέργειας για να μπορέσουμε να κάνουμε σχολεία, να κάνουμε πολλά πράγματα μέσα σε μια αναπτυξιακή δυναμική που ο δήμος μας φαίνεται ότι είναι μπροστά από πάρα πολλούς άλλους δήμους. Τόλμη, ευαισθησία για τον αδύναμο μέσα από την ανάπτυξη και όχι μέσα από ελεημοσύνη και παράδειγμα η γεωθερμία. Τι θέλουμε να κάνουμε τώρα; Μια αίτηση ….. Μην διατάζετε. Όλοι μαζί, όπως με το περασμένο ΔΣ προχωρήσαμε στη γεωθερμία. Όλοι μαζί, όπως με το περασμένο ΔΣ προχωρήσαμε στη διεκδίκηση της κρεατοβιομηχανίας Θράκης και στη δημιουργία ενός καινούργιου σφαγείου. Όλοι μαζί σε τέτοια τολμήματα, γιατί μέσα απ’ αυτά τα τολμήματα θα κερδίσουμε μέσα σ’ αυτήν την αρρωστημένη κοινωνία κι επιτέλους θα ηρεμήσουν έχοντας δικαίωμα στη δουλειά οι συνδημότες μας. Είναι παράκληση να συνταχθείτε με το βηματισμό της δημοτικής αρχής, η οποία τολμάει. Κι εσείς μπορείτε να τολμήσετε, να συν δημιουργήσετε μαζί μας, μην βγαίνετε έξω απ’ αυτήν την πραγματικά τεράστια δημιουργία και την διαφορετικότητα του δήμου μας σε σχέση με άλλους δήμους που κάνουν μια απλή διαχείριση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Προχωράμε σε ψηφοφορία. Ψήφοι μετά. Λευκά ο κ. Τζανίδης. Εγκρίνεται με πλειοψηφία. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμόν 37: «Έγκριση συμμετοχής και υποβολής πρότασης στο πρόγραμμα ΧΜ ΕΟΧ 2009 – 2014 (Χρηματοδοτικός Μηχανικός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) – Θεματική Περιοχή: GR03 – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εξουσιοδότηση για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας και προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση της Πράξης «Υλοποίηση έργων Α.Π.Ε. για την στήριξη κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων και την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση στον Δήμο Αλεξανδρούπολης» Εισηγητής ο κ. Φαλέκας . Θέλετε κάτι να προσθέσετε;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): Νομίζω ότι είναι πλήρης η εισήγηση κι έχω δώσει τα πάντα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Κάποια ερώτηση υπάρχει; Ο κ. Μιχαηλίδης.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Εμείς θα σταθούμε σε ένα ζήτημα πως να κάνουμε τις αναθέσεις και αφορμή η συγκεκριμένη περίπτωση. Συνεδρίαση ΔΣ Δευτέρα 28-07-2014, ήμουν παρών κιόλας, τα στοιχεία από τα πρακτικά τα έχω πάρει και τα διαβάζω ακριβώς για του λόγου το αληθές από την ιστοσελίδα “ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ”, 8ο θέμα: Έγκριση απόφασης όσον αφορά το “ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ” για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Αν δεν κάνω λάθος ο κ. Κατσαντούρας μιλάει τότε για τις αναμορφώσεις κ.λ.π. και στο τέλος μιλάνε για το πρόγραμμα των 18.450€ και το θέμα των απευθείας αναθέσεων. Ο κ. Δήμαρχος, όπως αναφέρεται στα πρακτικά, λέει ότι θα γίνουν σίγουρα διαγωνισμοί. Την επόμενη μέρα είναι η συνεδρίαση του ΔΣ του Πολυκοινωνικού όπου προτείνει ο Πρόεδρος την έγκριση της ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη. Στις 1 Αυγούστου στο “Διαύγεια” απευθείας ανάθεση σε μηχανικό της Ορεστιάδας για το ποσό των 18.450€.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): Συγγνώμη, αλλά αυτά που λέτε είναι εκτός θέματος.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Είναι τελείως εκτός θέματος. Καμία σχέση.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): Λείπει ο Πρόεδρος αλλά κ. Μιχαηλίδη ζήτησα συγγνώμη, όφειλα να το πω.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ταρτανής Γιάννης): Το ότι λείπει ο Πρόεδρος δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Το ότι δεν δουλεύει το μικρόφωνο δεν ευθύνομαι εγώ. Πάμε παρακάτω. Μην κάνετε διάλογο μεταξύ σας, δεν οδηγούμεθα πουθενά. Όλοι θα πάρουν το λόγο κι όλοι θα μιλήσουν, απλά είναι τα πράγματα. Ο κ. Μιχαηλίδης τελείωσε;

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Να ενημερώσω ότι προβλέπεται, νομίζω, σύμβουλος γι’ αυτό το έργο. Προβλέπεται

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): Αν εγκριθεί φυσικά προβλέπεται. Μετά από διαγωνισμό διεθνή.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ταρτανής Γιάννης): Κύριε Μιχαηλίδη τελειώσατε; Κύριε Φαλέκα έχετε να προσθέσετε κάτι;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Φαλέκας Ιωάννης): Νομίζω ότι τα ερωτήματα δεν ήταν προς εμένα. Η ανάθεση έχει γίνει από το “ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ”, αν χρειαστεί για το “ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ” να απαντήσει ο πρόεδρος. Επί της ουσίας του προγράμματος δεν άκουσα κάποιο ερώτημα.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ταρτανής Γιάννης): Κύριε Βαμβακερέ, έχετε τον λόγο.

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): Είναι πάρα πολύ ωραίο να προσπαθείς να έχεις κάποιον να σε ψάχνει πρακτικά, να σε διαβάζει και να σε κάνει υποδείξεις. Αντιπολίτευση, όμως, με αστειότητες είναι αισχρή αντιπολίτευση. Αγαπητέ φίλε Παύλε, επειδή είσαι πολύ καινούργιος σε αυτές τις καρέκλες να μάθεις 2-3 πράγματα που έχουν ένα πολιτικό σαβουάρ βιβρ. Τι σημαίνει αυτό; Να μάθεις, πρώτον, πως γίνεται μια ανάθεση, γιατί γίνεται η ανάθεση αλλά και ποιος είναι ο σκοπός μιας ανάθεσης. Το “ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ”, ευχαριστώντας βέβαια τον Γιάννη τον Φαλέκα για την ομάδα τη μικρή που έχει, που ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ότι έχει σχέση με την εξοικονόμηση χρήματος από την ενεργειακή αναβάθμιση, φίλε Παύλε Μιχαηλίδη, που μιλάει όλη η Ευρώπη. Για την εξοικονόμηση των κτιρίων, που είναι δαπανηρά.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ταρτανής Γιάννης): Συγγνώμη κ. Βαμβακερέ…

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): Συγγνώμη, εγώ μιλάω…

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ταρτανής Γιάννης): Συγγνώμη κ. Βαμβακερέ, άκουσέ με πρώτα. Θα σε παρακαλέσω πάρα πολύ να μη χρησιμοποιείς λέξεις, οι οποίες δεν αρμόζουν στην ποιότητα ενός ΔΣ. Δεν μου άρεσε το “αισχρός”, πρώτον, δεύτερον δεν θέλω να απευθύνεσαι προσωπικά σε κάποιον.

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): Ακούστε με, κύριε Πρόεδρε, με όλον τον σεβασμό, όταν ένας σύμβουλος αφήνει αιχμή υπόγειας διαδρομής ή συνδιαλλαγής για απευθείας ανάθεση, οφείλετε εσείς, μια και δεν γνωρίζετε, να του ζητήσετε τον λόγο, γιατί αν υπάρχει μομφή σε πρόσωπο ή σε θεσμό, αυτό καταγγέλλεται στον εισαγγελέα ή στο λαό. Ο λαός, όμως, πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες αρμοδιότητες που τις δίνει ο νόμος, μέχρι ποιο βαθμό και τι φτιάχνουν. Άρα, κύριε Αντιπρόεδρε, μια και με διακόψατε, όταν ακούτε καταγγελία προς συνάδελφο διαβάζοντας πρακτικά για απευθείας ανάθεση, δεν είναι απευθείας ανάθεση, είναι εκδήλωση ενδιαφέροντος, υπάρχουν και προσφορές και κρίνονται ανάλογα με την εμπειρία και το γνωστικό αντικείμενο των ανθρώπων, οι οποίο ασχολούνται με το αντικείμενο, το οποίο εμείς ζητούσαμε. Έτσι είναι η αλήθεια, γιατί η μισή αλήθεια όντως είναι αισχρή αλήθεια. Και η αισχρότητα σε αυτή τη ζωή και σ’ αυτόν τον τόπο οδήγησε ένα έθνος και ένα λαό σήμερα να βρίζει ο ένας τον άλλον. Τουλάχιστον, οι αποφάσεις του ΔΣ του “ ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ” είναι στο 99% ομόφωνες, κι αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους. Το πρόγραμμα αυτό έχει να κάνει με αυτό που λέμε ψάχνουμε πηγές χρηματοδότησης την ώρα που βγαίνουν. Υπάρχουν 2 εκατομμύρια ευρώ από τρεις χώρες, δεν λέω ποιες χώρες είναι αυτές. Το πρόγραμμα, ήδη, κλείνει μεθαύριο για να πάμε να καταθέσουμε να πάρουμε κι εμείς 1 εκ. από αυτά τα χρήματα. Είναι 15 εκατομμύρια για όλη την Ελλάδα. Εσείς λέτε όχι; Να μην το κάνουμε; Να κάνουμε διεθνή διαγωνισμό για την παραλαβή και την ανάπλαση όπως λέτε; Όχι, δεν θα το κάνουμε. Και παίρνω το ρίσκο να αναθέσουμε μετά από έρευνα και να πάρουμε την απόφαση μέσα στα πλαίσια του νόμου για να προλάβουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα. Αυτό κάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Προχωράμε σε ψηφοφορία. Ψήφοι κατά. Λευκά. Εγκρίνεται ομόφωνα. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμόν 38: “Έγκριση ανέγερσης αναθηματικού μνημείου (στήλης) για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στις Φέρες”. Εισηγητής ο κ. Γκότσης.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Κύριοι συνάδελφοι, έχετε τις εισηγήσεις, πραγματικά πρόκειται για ένα γεγονός που το γνωρίζουν πολλοί Φεριώτες, προκύπτει εξάλλου κι από την ιστορική έρευνα που έχουμε κάνει και προτείνουμε να γίνει αναθηματική στήλη προς τιμή των 5 τότε συμπατριωτών μας, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Συμφωνούν όλοι. Πάμε στο επόμενο, που είναι δύσκολο.

Γκιούρδα Όλγα (Δημότης): Θα σας παρακαλέσω να ζήσετε μια στιγμή της ζωής μου, παιδί 13,5 ετών, στις Φέρες, κατοχή, αριθμό 82 παιδιά. Οι Φέρες, η κάτω πλατεία, η βρύση, το Ηρώον, γύρω – γύρω ένα τοιχάκι και μπροστά στο Ηρώον εκτελεσμένοι τρεις. Εγώ παιδί, πάω προς τη βρύση και βλέπω δυο Γερμανούς στρατιώτες να κάθονται προσοχή μπροστά στους νεκρούς, που εκτέλεσαν. Η στήλη αυτή για μένα είναι ένα θαύμα, για τις αναμνήσεις μου. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κ. Γιαννόπουλος παρακαλώ.

Γιαννόπουλος Ιωάννης (Ν.Ε.Ο.Ι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ): Εμείς υπερθεματίζουμε την απόφαση αυτή, απλώς θα ήθελα να πω δυο λόγια για το δικό μας το μνημείο εδώ πέρα, στην παραλία, την προτομή της Δόμνας Βιζβύζη και για το χώρο γύρω από το μνημείο, που είναι σε άθλια κατάσταση. Θα ήθελα να ρωτήσω, λοιπόν, αν έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία καλλωπισμού και εάν πρόκειται ο Δήμος να λάβει μέτρα για κάποιες εκδηλώσεις, που συμβαίνουν μπροστά στο μνημείο, μπροστά στην προτομή της Δόμνας. Αυτά που είδαμε το καλοκαίρι, για εξέδρες, για εκθέσεις, ακόμα και μέχρι και παιδάκια που κάθονται και παίζουν και τρέχουνε μπροστά στο άγαλμα και το χτυπάνε επανειλημμένα. Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει σε καμιά άλλη πρωτεύουσα ή πόλη της Ελλάδος, μπροστά στο μνημείο να συμβαίνουν τέτοιες ενέργειες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Εντάξει, ευχαριστούμε κ. Γιαννόπουλε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Εμείς δεν μπορούμε να αστυνομεύσουμε, δεν έχουμε ιδιωτικά μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κ. Καρυπίδης να προσθέσει κάτι.

Καρυπίδης Ιωάννης (ΑΝΑ.Σ.Α.): Επειδή το θέμα το παρακολουθώ από το 2008, θα ήθελα λίγο να σας ξυπνήσω τη μνήμη. Έχω εδώ την απόφαση του ΔΣ του πρώην Δήμου Φερών, με τα πρακτικά Συνεδρίαση ΔΣ 18-07-2008, αριθμός απόφασης 253/08. Όπως ξέρετε το τότε ΔΣ πήρε την απόφαση για να τιμήσει τους 5 αυτούς πολεμιστές κατά των Γερμανών. Πολύ θετική ενέργειά σας, αλλά θέλω να σας θυμίσω εδώ ότι υπέρ της απόφασης ψήφισαν 7 δημοτικοί σύμβουλοι και κατά ψήφισαν 6. Ο κ. Γκότσης Νικόλαος, ο κ. Δουνάκης κ.λ.π. Λοιπόν, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε γιατί πραγματικά η πάροδος του χρόνου σας έκανε να αλλάξετε και να δείτε πιο θετικά την απόφαση αυτή. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι να μη μείνει η παλιά απόφαση, δηλαδή από το 2008 δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Μπράβο που αλλάξατε, μόνο οι ηλίθιοι εμμένουν στην ίδια άποψη.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Για να μην μείνει καμία υπόνοια στο σώμα, ο κ. Μεϊμάρογλου ήταν τότε ΔΣ της συμπολίτευσης, απλά το είχαμε προτείνει τότε στη δημοτική αρχή, ήταν να μας δώσει ένα περιθώριο να το διερευνήσουμε ιστορικά. Γνωρίζετε το πάθος που έχω για τη διερεύνηση ιστορικών γεγονότων και της πόλης μας αλλά και της περιοχής μας. Δεν μας την έδωσε τότε, μας έφερε προ απροόπτου, το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Μεϊμάρογλου, δεν είμαστε αντίθετοι, όπως αντίθετος το κατανόησε τότε και ο κ. Σάββας Μιχαηλίδης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Το θέμα τίθεται σε ψηφοφορία. Ψήφοι κατά. Λευκά. Εγκρίνεται ομόφωνα. Παρακαλώ, παρακαλώ, προχωρήσαμε. Περνάμε στο θέμα υπ’ αριθμός 39: “Κατανομή βοσκοτόπων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης”. Εισηγητής είναι ο κ. Γκότσης. Τις εισηγήσεις τις πήρατε καθυστερημένα, λόγω του ότι δεν ήταν να συζητηθεί τελικά το εν λόγω θέμα. Παρακαλώ ο κ. Γκότσης έχει το λόγο.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Κύριοι συνάδελφοι, η αργοπορία σε ότι αφορά την εισήγηση έχει σχέση με την σύγκλιση της ΠΕΔ, κι επειδή θέλαμε να υπάρχει μια συλλογικότητα των Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κι αυτό προέκυψε πολύ αργά την Παρασκευή, γι’ αυτό δεν έχετε τις εισηγήσεις. Κατ’ αρχήν είναι ένα θέμα που ταλανίζει όλη τη χώρα, δεν αφορά μόνο την περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή από τη χώρα υπολείπονται 200.000 εκτάρια (σ.σ. 2.000.000 στρέμματα), που είναι συνδεδεμένα με τις εξισωτικές αλλά και με τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων αλλά και των αγροτών μας, υπάρχει μια διχογνωμία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι βρήκαν περίπου τα 100.000 εκτάρια και υπολείπονται να βρουν τα 100.000, μας είπε ο υπουργός, ο ΓΓ, προχθές που του τηλεφωνήσαμε, μας είπε ότι η γη είναι αυτή η συγκεκριμένη, αυτή τη γη που έχετε αυτή θα μοιράσετε. Εάν το πράξουμε, κύριοι συνάδελφοι, κατά πολύ οι κτηνοτρόφοι μας θα βγουν ζημιωμένοι. Γιατί; Γιατί στην περιοχή μας υπολείπονται 2.500 περίπου στρέμματα (σ.σ. 250 εκτάρια), αυτά που χρειαζόμασταν όπως και πέρσι. Η πολιτεία ήρθε για μια ακόμη φορά, αφού όλο αυτό το διάστημα τα προηγούμενα χρόνια άφηνε την κατάσταση να αιωρείται, στο πάρα πέντε κάθε φορά έβρισκε διάφορες εκτάσεις και μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και των ενώσεων που κάνουν τη διαχείριση των βοσκοτόπων, και εξυπηρετούσε τρόπον τινά την κατάσταση. Αυτό, όμως, σήμερα δεν μπορεί να γίνει από το Δήμο. Όπως θα δείτε και στην εισήγηση που σας έδωσα, ούτε προσωπικό έχουμε εκπαιδευμένο για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση, το λογισμικό σύστημα που έχουν δεν μπορούν να το αναγνωρίσουν τα συστήματά μας και δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει χρήση από μας. Έχουμε περιοχές, για τις οποίες υπάρχει μια διχογνωμία αν είναι αναδασωτέες, αν αποτελούν δασική έκταση και τι αποτελεί δασική έκταση, ακόμα και τον ορισμό δεν μπορούν να διαχωρίσουν, τι αποτελεί τελικά δασική έκταση. Έχουμε περιοχές NATURA και ακριβώς δεν τις γνωρίζουμε καθώς υπάρχει ένα πρόβλημα με τους χάρτες και επί προσθέτως το χρονικό διάστημα, που απαιτείται για να προχωρήσουμε στην κατανομή των εκτάσεων, είναι πάρα πολύ μικρό. Εμείς τι προτείνουμε; Εμείς προτείνουμε ως Δήμος, κι αυτό λογικά θα πράξουν και οι άλλοι Δήμοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και συζητήθηκε προχθές και παρουσία του κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος ήταν στη ΓΣ, να γίνει κατανομή από την ΕΑΣ και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, με τη διαφορά ότι θα πλαισιώσουν δύο δικά μας άτομα τις διαδικασίες και την όλη δουλειά που θα γίνει, ούτως ώστε από το 2015, που αλλάζουν λίγο τα πράγματα και δεν απαιτούνται τέτοιες εκτάσεις, θα έχουμε εμείς τη δυνατότητα, αφού πλέον το προσωπικό μας θα έχει εξειδικευτεί, να προχωρήσουμε στην κατανομή των βοσκοτόπων. Βέβαια, για να πούμε την αλήθεια είναι και κάτι που μας απασχόλησε εκεί, υπάρχει μια περίπτωση κάποιοι να μας κατηγορήσουν γιατί η αλήθεια είναι ότι εάν δεν το κάνει η πολιτεία μπορεί εύκολο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να στραφεί κατά των Δήμων, οι οποίοι δεν προχώρησαν στην κατανομή των βοσκοτόπων και να πει ότι οι Δήμοι ευθύνονται που δεν σας πλήρωσαν. Ενώ κάποιοι Δήμοι, αν δεν το ακολουθήσουν αυτό το πράγμα, και προχωρήσουν, έστω με αυτές τις στρεβλώσεις που υπάρχουν, στην κατανομή των βοσκοτόπων, κάποιοι θα πληρωθούν. Είναι κάτι που μας απασχόλησε, είμαστε ένα συλλογικό όργανο που θα πρέπει να αναλάβει κάποια ευθύνη. Αν προχωρήσουμε με υφιστάμενη κατάσταση καθώς μας υπολείπονται βοσκοτόπια, έχουμε το κλίμα της ζωονόσου, αντιλαμβάνεστε ότι το κλίμα θα είναι ακόμα πιο χειρότερο ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους μας. Βέβαια, να πούμε ότι η ευρωπαϊκή ένωση δεν χρειάζεται βοσκοτόπια, η ευρωπαϊκή ένωση κατανέμει τις χρηματοδοτήσεις σύμφωνα με το ζωικό κεφάλαιο του καθενός, αυτό ακούγεται κάτι το πολύ δίκαιο, ανάλογα με το πόσα ζώα έχεις να παίρνεις και τις πιλοτικές επιδοτήσεις. Ας πιστέψουμε ή ας ευελπιστούμε ότι του χρόνου θα εφαρμοστεί κι αυτό στη χώρα μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ Γκότση, ο κ. Μιχαηλίδης.

Μιχαηλίδης Παύλος (ΑΝΑ.Σ.Α.): Ναι, πράγματι, και να πω ότι είναι προς τιμή και του κ. Γκότση και του κ. Δουνάκη, που ήρθε προχθές στη συνέλευση της ΠΕΔ, και του κ. Δημάρχου φυσικά, ο οποίος ανέδειξε το θέμα, εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε το θέμα, μάλιστα ο Δήμαρχος της Δράμας, ο οποίος είχε επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες, είπε ότι είναι πολύ πολύπλοκο το θέμα, φαντάζομαι οι άνθρωποι της ενότητας των Φερών θα πρέπει να μας ενημερώσουν εν καιρώ, επί την ευκαιρία να ευχηθούμε και καλή θητεία στον καινούργιο πρόεδρο της ΠΕΔ τον κ. Λαμπάκη, οφείλω να ομολογήσω και να δώσω συγχαρητήρια για την ανάδειξη του θέματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Μιχαηλίδη, η κ. Τρέλλη.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Να πούμε ότι η κυβέρνηση μαζί με την ευρωπαϊκή ένωση, αφού πήραν την απόφαση να αποχαρακτηρίσουν βοσκότοπους και να μειώσουν σημαντικά τις εκτάσεις, ρίχνουν τώρα το μπαλάκι στους Δήμους να κάνουν την κατανομή αυτών των μειωμένων εκτάσεων βοσκοτόπων. Αυτό είναι ένα ακόμη μέτρο που θα πλήξει σημαντικά τους κτηνοτρόφους, μετά απ’ όλα αυτά που έγιναν όλο αυτό το διάστημα, μιας και η ενίσχυση θα δίνεται με βάση τους βοσκότοπους και όχι με βάση το ζωικό κεφάλαιο. Εδώ πρέπει εμείς σαν ΔΣ να στηρίξουμε αυτό το αίτημα, ότι θα πρέπει να δίνεται με βάση το ζωικό κεφάλαιο, είχαμε μια σημαντική μείωση στο νομό μας μετά από τους θανάτους, αυτό και η μείωση που θα επέλθει είναι ακόμη ένα πλήγμα. Δηλαδή, τους δυσκολεύει ακόμη περισσότερο ακόμη και σ’ αυτό που λέγαμε πριν, δηλαδή να αναπτύξουν τα κοπάδια τους. Η χώρα μας είναι ελλειμματική σε κρέας, ενώ θα μπορούσε όχι μόνο να είναι αυτάρκης αλλά και να κάνει εξαγωγές. Βέβαια, αυτό στην ευρωπαϊκή ένωση δεν συμφέρει. Και η κυβέρνηση η δική μας μάλλον την αποδέχεται αυτήν την κατεύθυνση. Πραγματικά, εμείς δεν ξέρουμε πως θα γίνει αυτό, τι απόφαση πήρατε συνολικότερα, βέβαια ακολουθείται μια ενιαία στάση από τους Δήμους, δηλαδή να μην δεχτούν να αναλάβουν, όπως κάθε φορά μας δίνεται πάντα το μπαλάκι και περάστε την φτώχια σας, να μην το δεχτούμε αυτό και παράλληλα να ζητήσουμε αυτό που λέω, ότι θα πρέπει να δίνεται η ενίσχυση με βάση το ζωικό κεφάλαιο. Και βέβαια το ότι αυτοί οι βοσκότοποι θα πρέπει να δίνονται στους κτηνοτρόφους χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Δεν ξέρω τι προβλέπεται για τους βοσκότοπους …

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Πληρώνουν στο Δήμο. Θεωρείτε δημοτικό τέλος ο βοσκότοπος.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Εμείς θα καταθέσουμε και ολοκληρωμένα την πρότασή μας. Αν έχουμε, όμως, όλες αυτές τις προϋποθέσεις που είπαμε, θα το δεχτούμε; Θα σηκώσουμε το ανάστημά μας;

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Πάντως, για να γνωρίζετε είναι εντελώς τυπικό του να δηλώσουν, όχι ότι σώνει και καλά σ’ αυτά τα συγκεκριμένα μέρη βόσκουν τα ζώα τους. Ακούστε να δείτε μια παράνοια ενός κράτους, θα μπορούσαμε, δηλαδή, εμείς εάν βρίσκαμε εκτάσεις στη Σαμοθράκη, οι οποίες είναι διαθέσιμες, να δηλώσουμε αυτές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Να τελειώνουμε, κύριε Γκότση. Άλλος; Ο κ. Τζανίδης.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Εγώ θα ήθελα να τοποθετηθώ επί του θέματος, από τη στιγμή που ο κ. Γκότσης αποδέχτηκε ότι πράγματι οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν για αυτά εδώ τα βοσκοτόπια. Να πω ότι εγώ, ουσιαστικά, είναι ότι απεμπολούμε ένα δικαίωμά μας, το οποίο έχουμε ως Δήμος Αλεξανδρούπολης να κάνουμε τη διευθέτηση αυτών εδώ των βοσκοτόπων, παρ’ όλα αυτά λέμε ότι είμαστε μάλλον όχι, να το πω λίγο πιο κομψά, να κάνουμε κάτι τέτοιο και ζητάμε ουσιαστικά απ’ αυτό το κράτος, το οποίο καταγγέλλουμε να έρθει να κάνει αυτό τη δουλειά, την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς. Εκτός των άλλων, εμείς ως άνθρωποι, οι οποίοι ενδιαφερόμαστε για την κτηνοτροφία, για τον πρωτογενή τομέα, από την άλλη λέμε δεν ότι δεν έχω μητρώο ζώων, δεν έχω μητρώο κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, δεν ξέρω που μπορούν να χαρακτηριστούν περιοχές δασικές, περιοχές αναδασωτέες ή περιοχές NATURA. Εκεί είναι που πιστεύουμε εμείς ότι χρειάζεται η στήριξη από τον Δήμο, σ’ αυτά εδώ τα στοιχεία της καθημερινότητας του κτηνοτρόφου, ο οποίος έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του το Δήμο, από τέτοιου είδους λεπτομέρειες ή γραφειοκρατικές διαδικασίες εκεί είναι όπου υστερούν οι άνθρωποι, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, κι εκεί θα ήθελαν μια παραπάνω βοήθεια απ’ ότι της δίδεται σήμερα. Όσον αφορά για τα βοσκοτόπια και για την είσπραξη των χρημάτων να υπενθυμίσω ότι τώρα τελευταία, ο κ. Δήμαρχος κιόλας απέδειξε τη γενναιοδωρία του σ’ αυτό, τώρα τελευταία είχαν έρθει σε δύσκολη θέση οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να αποδώσουν όλα αυτά τα χρήματα των βοσκοτόπων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Τζανίδη, ο λόγος στον κ. Δήμαρχο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Κύριε Τζανίδη, δεν παίρνουμε μια τέτοια πολιτική απόφαση ερήμην των κτηνοτρόφων. Οι κτηνοτρόφοι μας οδηγούν σ’ αυτό και το Υπουργείο. Τόσα χρόνια ο καταμερισμός γινόταν από το ΟΠΕΚΕΠΕ και από την ΕΑΣ. Ενώ εμείς είχαμε την τυπική ευθύνη και αρμοδιότητα, ξαφνικά λίγες μέρες πριν μας λένε κάντε το εσείς. Κι αν το κάνουμε, θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα επιδοτηθούν κατά 35-40% λιγότερο. Γιατί να το κάνω αυτό; Αν το κάνω δεν θα πληγώσω οικονομικά τους κτηνοτρόφους; Είναι ακριβώς ανάποδο αυτό που λέτε;

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Δηλαδή, οι κτηνοτρόφοι σήμερα παρανομούνε στέλνοντας ψευδή στοιχεία;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Εδώ είναι οι κτηνοτρόφοι. Ξαφνικά λένε κάποιοι ότι μέχρι τώρα παρανομούσαν. Ότι έπαιρναν περισσότερη επιδότηση, με περισσότερα δηλωμένα από αυτά που υπήρχαν ως γη. Δεν είναι έτσι, κι αν είναι έτσι πρέπει να αποδειχθεί. Εγώ θα το πω αυτό; Εγώ θα γίνω αρωγός της ευρωπαϊκής ένωσης που θέλει να μειώσει την επιδότηση προς τους κτηνοτρόφους; Εγώ θα γίνω δεκανίκι της ευρωπαϊκής ένωσης και θα χτυπήσω τη συμπαθή τάξη των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα σε μας εδώ πέρα που σήμερα πάσχει ακόμη περισσότερο απ’ ότι σε άλλα μέρη της Ελλάδος; Για όνομα του Θεού, Νίκο, σε παρακαλώ πάρα πολύ. Ποτέ δεν θα συμβεί αυτό, και βέβαια η ΠΕΔ είναι εναρμονισμένη σ’ αυτό. Τι φόβο έχουμε εμείς όταν υπάρχει ανωτέρα βία, υπάρχει αδυναμία, δεν έχουμε τεχνογνωσία, δεν έχουμε εμπειρία, δεν έχουμε τον μηχανισμό, δεν έχουμε τίποτε απολύτως και πρέπει μέχρι την επόμενη βδομάδα να πάρουμε μια απόφαση για να καταμερίσουμε την επιδότηση. Εμείς θα το κάνουμε αυτό; Πως θα το κάνουμε; Με ποια υπηρεσία να το κάνω; Φτάνει πια να μου δίνουν εμένα αρμοδιότητες και να μου λένε ξαφνικά: “Κάν’ το!”. Ε, δεν το κάνω.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Πάντως, επιτρέπεται κ. πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Μισό λεπτό, θέλει να προσθέσει ο κ. Γουδουλάκης κάτι.

Γουδουλάκης Μάριος (Δήμος & Δημότες): Τζανίδη, οφείλετε να ενημερώνεστε πριν από κάθε τοποθέτησή σας, γιατί πιστεύω ότι είστε ανενημέρωτος πάνω στο θέμα και είστε ανενημέρωτος γιατί αυτό είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, πάρα πολύ χρονοβόρο και για να το αναδείξουμε χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος. Εγώ το χειρίζομαι το θέμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις αδυνατώ να το κατανοήσω. Είναι νόμοι της ΕΕ, είναι νόμοι του κράτους που έρχονται σε αντίθεση, είναι αυτό που είπε η κ. Τρέλλη, ότι πρέπει να ζητήσουμε ορισμένα πράγματα που θα ωφελήσουν την κτηνοτροφία, την επιδότηση πάνω στο κεφάλι του κάθε ζώου, όχι στους βοσκότοπους, είναι μια παγίδα της ΕΕ που την περάσανε σιγά – σιγά και μεθοδικά, οι βοσκότοποι θα περιορίσουν την κτηνοτροφία, γιατί η Ελλάδα έχει αυτούς τους βοσκότοπους που καλούμαστε το 2015 να τους αλλάξουμε στη νομοθεσία, γιατί η μέχρι τώρα νομοθεσία προέβλεπε ανά εκτάριο γύρω στα 50 δέντρα και η καινούργια νομοθεσία περνάει τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και τις θαμνώδεις εκτάσεις τις κάνει βοσκότοπους. Μόνο το δάσος, δάσος αφήνει. Μπορώ να σας μιλάω για ώρες πάνω στο θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ευχαριστούμε κ. Γουδουλάκη. Ορίστε. Γκότση.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η εισήγησή μας έχει και τη σύμφωνη γνώμη των κτηνοτρόφων μας. Δεν κάνουμε κάτι που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Το θέμα τίθεται σε ψηφοφορία. Ψήφοι κατά. Λευκά. Εγκρίνεται ομόφωνα. Το θέμα υπ’ αριθμόν 40 αναλύθηκε διεξοδικά. Και περνάμε στο 41. Έχουμε ορισμό εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου. Κύριε Δήμαρχε, ο λόγος σε σας. Ποιον προτείνετε; Τον κ. Γκότση. Το 40 το αναφέραμε στην αρχή, τελείωσε. Έχει Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο. Περνάμε στο 42: “Ορισμός μελών Επιτροπής για την εξέταση των αιτήσεων για μείωση των Δημοτικών Τελών και του Δημοτικού Φόρου σε ΑΜΕΑ και πολύτεκνους”. Εισηγητής είναι ο κ. Παντελίδης, έχετε πάρει τις εισηγήσεις, υπάρχουν ερωτήσεις επί των εισηγήσεων;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Αντικατάσταση είναι, δεν είναι ορισμός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Αντικατάσταση.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Αποχώρησε η κ. Τρυφωνίδου λόγω συνταξιοδότησης και τη θέση της πήρε η κ. Σιώπη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Ο κύριος Ταρτανής έχει να προσθέσεις κάτι.

Ταρτανής Γιάννης (ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ): Όσον αφορά την υπόθεση ΑΜΕΑ, επειδή είναι το αντικείμενό μου λόγω επιτροπών αναπηρίας, τα ΑΜΕΑ έχουν ποσοστό αναπηρίας από 50, 67, 80 και άνω. Εδώ θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί κι επιφυλακτικοί διότι τα ΑΜΕΑ με 50% είναι κάτι άλλο, 67% είναι κάτι διαφορετικό, 80% μιλάμε για βαρέως πάθηση. Λοιπόν, εάν πρέπει να ευνοηθούν τα ΑΜΕΑ θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί να έχουν απόφαση. Όχι απόφαση ή γνωμοδότηση κάποιου γιατρού, να έχουν απόφαση ΚΕΠΑΠ.

Τρέλλη Φανή (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Αυτοί, όμως, έχουν πάρει γραμμή και κατεβάζουν συνεχώς τα ποσοστά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Το θέμα υπ’ αριθμόν 43: “Ορισμός μελών επιτροπής εκτίμησης ακινήτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης βάσει των διατάξεων των άρθρων 7,8,9 του Π.Δ 270/81”. Εισηγητής είναι ο κ. Παντελίδης Γεώργιος.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Παντελίδης Γεώργιος): Στην περίπτωση που πρέπει να είναι 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι κι ένας υπάλληλος μηχανικός, Διευθυντής της υπηρεσίας, ήταν πριν ο κ. Ουζουνίδης και η κ. Τσoνίδου, προτείνουμε αυτούς και ως υπάλληλο μηχανικό τον Πάλη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Εκτίμηση αξίας ακινήτου είναι. Έναν ……. και 2 αιρετούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Περνάμε στο θέμα 44: “Ορισμός μελών Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης”. Κύριε Δήμαρχε, ο λόγος σε εσάς.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Έχουμε κοινοποιήσει σε όλους τους θεσμικούς να βάλουν τους εκπροσώπους τους. Μαρία, κοινοποιήσαμε σε όλους τους θεσμικούς για την Επιτροπή διαβούλευσης;

Μαρία Κλειτσιώτη (Γραμματέας Δ.Σ.): Ναι, έχουμε και το έγγραφο, με το οποίο πήγε σε όλους τους φορείς. Το άλλο κάποια δημοτική και δημόσια κλήρωση ηλεκτρονική και οι πρώην δήμαρχοι.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Βαγγέλης Λαμπάκης): Μια κλήρωση ηλεκτρονική σε ένα ποσοστό όπως το λέει ο νόμος, εντάξει παιδιά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Τέλος, τα θέματα 45, 46 και 47 αφορούν έγκριση μετακίνησης του Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του κ. Φαλέκα, ο οποίος μετέβη στην Αθήνα, την έγκριση μετακίνησης και οδοιπορικών του κ. Νικόλαου Γκότση, επίσης στην Αθήνα για την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, και την έγκριση των οδοιπορικών του Δημάρχου.

Τζανίδης Νικόλαος (αλλάΖΟΥΜΕ τώρα): Λευκό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γκοτσίδης Κωνσταντίνος): Λευκό ο κ. Τζανίδης στα θέματα 45, 46 και 47. Εγκρίνονται κατά πλειοψηφία. Λύνεται η συνεδρίαση.