πάμε μπροστά

Κυριακή

23

Νοέμβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

“Μυρίζει Εκλογές” [Άρθρο και απομαγνητοφώνηση από τη συνέντευξη τύπου Χρυσοχοΐδη στην Αλεξανδρούπολη]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αδαμίδου Έμυ, Αρθρογραφία, Αρχεία, Δημοσιογράφων, Μεγάλα θέματα δήμου, Περιφερειακή Οδός, Φωτογραφίες/Γραφικά

της δημοσιογράφου Έμυς Αδαμίδου

Με την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Αλεξανδρούπολη, με σκοπό να κάνει εξαγγελίες για μια σειρά έργων και υποδομών που θα λάβουν χώρα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, μπορώ να πω πως ενισχύθηκε η πεποίθηση μου, πως σύντομα θα οδηγηθούμε για ακόμη μια φορά στις κάλπες. Και λέω για ακόμη μια φορά γιατί έχουμε να δούμε πολλά χρόνια κυβέρνηση να συμπληρώνει την τετραετία της θητείας της.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε την ένταξη του Μεγάλου Περιφερειακού της Αλεξανδρούπολης στο Εθνικό πρόγραμμα. Εξήγγειλε την ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής , την υλοποίηση του αεροδρομίου Σαμοθράκης και την εκβάθυνση του λιμανιού. Και βέβαια για να μην κατηγορηθώ για λαϊκισμό, εύχομαι όλα τα έργα να υλοποιηθούν καθώς πραγματικά θα δώσουν άλλο “αέρα” στην περιοχή. Τέλος ανανέωσε το ραντεβού του για επίσκεψη στην περιοχή σε πολύ σύντομο διάστημα.

Πείτε μου λοιπόν εσείς αν όλα αυτά δεν σημαίνουν προεκλογικές εξαγγελίες γιατί εμένα μου “ΜΥΡΙΖΕΙ” ΕΚΛΟΓΕΣ !  Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του και κρίνετε !!

Συνέντευξη Τύπου υπουρχού Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη  στην Αλεξανδρούπολη (13:30 21/11/2014)

Συνέντευξη Τύπου υπουρχού Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Αλεξανδρούπολη (13:30 21/11/2014) (Φωτογραφία: Έμυ Αδαμίδου)

==============

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Εξαγγελίες στην Αλεξανδρούπολη 21-11-2014

«Κύριε περιφερειάρχη, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, στη Θράκη με ένα και μόνο κίνητρο, για ένα και μόνο λόγο! Έρχομαι για λόγους ευθύνης απέναντι σας, απέναντι σε εσάς που παλεύετε καθημερινά, αναφέρομαι στους εκπρόσωπους του λαού, της περιοχής, τους βουλευτές, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας, που παλεύετε καθημερινά λοιπόν για να εκπροσωπήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συμπολίτες σας εδώ στη Θράκη. Και ήρθα στην Αλεξανδρούπολη, ειδικότερα, γιατί πριν από λίγες ημέρες είχαμε μία συνάντηση στο γραφείο μου με εκπροσώπους, της περιφέρειας, του δήμου και συναδέλφους, προκειμένου να δούμε μία σειρά από ζητήματα ιδιαίτερης στόχευσης που έχουν σχέση με την πόλη της Αλεξανδρούπολης και το νομό Έβρου και βέβαια και τα γενικότερα ζητήματα που έθεσε ο κύριος Παυλίδης για την περιφέρεια. Είμαι εδώ λοιπόν για λόγους ευθύνης για κανέναν άλλο λόγο! Και γι’ αυτό το λόγο δεν ήρθα ακριβώς για να περιγράψω έργα, να καταθέσω λίστες από υποσχέσεις, αλλά ήρθα να ανακοινώσω μία σειρά από πολύ συγκεκριμένα πράγματα, και να ξεκινήσουμε την υλοποίηση τους αμέσως. Θα πω δύο λόγια για τα γενικότερα, που αναφέρθηκε ο κύριος περιφερειάρχης λέγοντας ότι είναι κρίσιμο ζήτημα να μπορέσουμε αυτή τη στιγμή πια, όχι μόνο να ολοκληρώσουμε τις υποδομές αλλά να φτιάξουμε υποδομές ολοκληρωμένες… να τις τελειώσουμε!

Τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους δρόμους, το σιδηρόδρομο, τα ενεργειακά δίκτυα, τα ψηφιακά δίκτυα και στη συνέχεια να δούμε ποιόν τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε. Όλες αυτές τις υποδομές θα τις χρησιμοποιήσουμε για το καλό των Θρακιωτών, για το καλό του λαού, για να δημιουργήσουμε απασχόληση ευημερία και επενδύσεις. Είπε ο κ. περιφερειάρχης προηγουμένως, ότι, διαθέσαμε στην Αλεξανδρούπολη 80 εκατομμύρια (σ.σ. “παραπάνω”, συμπληρώνει ο κ. Παυλίδης) για να φτιάξουμε το λιμάνι. Το’δα τις προάλλες που ήρθα για να πάω Σαμοθράκη για ακόμη μία φορά και πραγματικά είναι να θαυμάζει κανείς ένα τεράστιο έργο. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε με ποιόν τρόπο θα το αξιοποιήσουμε, με ποιόν τρόπο θα μας αποδώσει πόρους πίσω, πόρους ωφέλιμους για την κοινωνία για τους πολίτες για τους νέους, τους καλά μορφωμένους, και τους εργαζόμενους, που σήμερα είναι άνεργοι. Γι’αυτό λοιπόν βρίσκομαι εδώ σήμερα. Για να δούμε με ποιον τρόπο αυτές υποδομές συντηρούμενες θα γίνουνε ακόμα πιο χρήσιμες για τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Έχω λοιπόν τις υποδομές και η Θράκη αυτή την στιγμή έχει ένα κεντρικό οδικό δίκτυο σύγχρονο την Εγνατία οδό, έχουμε δύο καλά λιμάνια την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, έχουμε δύο πολύ καλά αεροδρόμια, ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης, το οποίο διακινεί σήμερα 300.000 επιβάτες, αλλά θα μπορούσε με τον ίδιο άνετο τρόπο να διακινεί εκατομμύρια επιβάτες, κι εδώ επίσης είναι ένα ζητούμενο και ένα ερώτημα Έχουμε όλα τα ενεργειακά δίκτυα που περνάνε και θα περάσουν από την περιοχή και έχουμε μια στρατηγική πέραν όλων των άλλων από οικονομικής απόψεως τοποθεσία η όποια έχει όλες τις προϋποθέσεις να εκπληρώσει το στόχο της και ο στόχος της είναι οι δουλειές και οι επενδύσεις.

Στο τομεακό πρόγραμμα του 2014-2020 έχουμε εντάξει τον δρόμο της Δράμας – Καβάλας όπως λέει ο περιφερειάρχης, (κάποιοι λένε τον δρόμο για την Αμφίπολη) σημασία έχει το λαϊκό μας πρόγραμμα που έχει αυτόν τον άξονα. έχουμε εντάξει το έργο της σύνδεσης της σιδηροδρομικής του λιμανιού της Καβάλας με τους τοξότες της Ξάνθης, ένα πολύ μεγάλο έργο, εύχομαι να το προκηρύξουν και από κει και πέρα θέλω να σας πω ότι σήμερα βρίσκομαι εδώ πρώτον γιατί το θέμα της περιφερειακής Αλεξανδρούπολης, του δακτυλίου, που οδηγεί από τη μια πλευρά στην Εγνατία και από την άλλη πλευρά στο λιμάνι είναι ένα έργο το οποίο θα ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα…..είναι ενταγμένο στο εθνικό πρόγραμμα, σήμερα πάει στις Βρυξέλλες εντάσσεται αυτό το έργο είναι έτοιμο, μελετημένο, ώριμο, περιβαλλοντολογικά αδειοδοτημένο και θα ξεκινήσει στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος και μάλιστα πολύ σύντομα μετά το Γενάρη. Το έργο λοιπόν του περιφερειακού της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται!!

Δεύτερον όπως ξέρετε πολύ καλά αυτή η στιγμή εκτελείται η σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την σιδηροδρομική γραμμή που πηγαίνει προς την Θεσσαλονίκη από τη μια και προς το Πύθιο από την άλλη. Είναι ένα έργο 3,1 εκατομμυρίων € εκτελείται και θα τελειώσει πολύ σύντομα θα το παραδώσουμε έτσι ώστε να μπορεί το λιμάνι να εκτελεί δραστηριότητες από την προβλήτα του, προς τις σιδηροδρομική γραμμή.

Όμως θέλω να πω επίσης ότι για τη Σαμοθράκη που έθεσε ζήτημα ο κ. περιφερειάρχης, ήμουν προ μηνός εκεί, έχουμε εντάξει ήδη με τον κ. δήμαρχο τη μελέτη του αεροδρομίου την ενέταξα εγώ προσωπικά γιατί πιστεύω ότι η τύχη και η μοίρα του νησιού θα αλλάξει ριζικά με ένα αεροδρόμιο το οποίο θα μπορεί να υποδέχεται τα σημερινά Q400 δηλαδή 76 ως 78 θέσεων αεροπλάνα, που θα δώσει τη δυνατότητα στο νησί να αποκτήσει μια άλλη δυνατότητα επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο είτε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και θα του δώσει επίσης δυνατότητα να φιλοξενήσει πολύ μεγάλες δραστηριότητες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει. Το ίδιο έχω ζητήσει από τον οργανισμό λιμένος Αλεξανδρούπολης, μαζί με το δήμαρχο έχουμε ζητήσει όλες τις προδιαγραφές προκειμένου να κάνουμε γρήγορα τις αναγκαίες μελέτες για να καταστήσουμε το λιμάνι Σαμοθράκης επισκέψιμο σε μεγάλα πλοία διότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει πολλά τεχνικά προβλήματα. Άρα λοιπόν οι δυο δραστηριότητες με μεταφορικό χαρακτήρα που είναι το αεροδρόμιο και το λιμάνι Σαμοθράκης προχωρούν γρήγορα στη μελέτη από τη μία πλευρά και από την άλλη περιμένω από τον Ο.Λ.Α. να τρέξουμε γρήγορα μαζί και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, να μας δώσουν τις κατευθύνσεις για το πως θα κινήσουμε τις διαδικασίες. Αυτά λοιπόν για το ζήτημα των μεταφορών επιμένοντας και επισημαίνοντας πως πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτές τις δυνατότητες, αυτές τις τόσο σημαντικές υποδομές που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είμαστε ευτυχείς που διαθέτουμε αυτές τις τόσο σημαντικές υποδομές και κάθε ευρώ που δίνουμε από δω και πέρα οφείλουμε να έχει ενταξιακό χαρακτήρα ή κοινωνικές υποδομές που να αναφέρονται στο περιβάλλον και στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Θέλω να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος στον κύριο Λαμπάκη γιατί είδα μια καθαρή πόλη, πεντακάθαρη, είδα μεγάλα πεζοδρόμια στα οποία μητέρες με τα καροτσάκια κινούνταν άνετα και πολλούς ποδηλάτες, να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει το το φαινόμενο παντού δυστυχώς. Μη γελιόμαστε αν θέλουμε τουρισμό, επισκέπτες, δραστηριότητες σε μία πόλη, τα πρώτα στοιχεία είναι καθαριότητα, είναι η δυνατότητα του επισκέπτη να έχει για κάθε δύσκολη στιγμή περίθαλψη και υγεία και είναι γενικά η δυνατότητα του να αισθάνεται ασφαλής σε μία πόλη. Είμαι πολύ χαρούμενος λοιπόν που αυτό που είδα σήμερα είναι ελπιδοφόρο για όλους μας γιατί πρέπει όλες οι πόλεις να αποκτήσουν αυτά τα χαρακτηριστικά για να καταστούν επισκέψιμες πολιτισμένες και ελκυστικές στους επισκέπτες.
Όμως αγαπητοί φίλοι και φίλες, κυρίες και κύριοι ήρθα και για ένα άλλο σημαντικό ζήτημα εδώ στην Αλεξανδρούπολη. Στη χώρα μας έχουμε διαθέσει πάρα πολλά χρήματα για υποδομές, έχουμε κάνει πολλά σημαντικά οδικά δίκτυα ,δυστυχώς όμως αφήσαμε, δεν ξέρω για πιο λόγο και δεν έχει νόημα πλέον να το συζητάμε, αφήσαμε πίσω και δεν εξελίχτηκε ο σιδηρόδρομος στη χώρα μας. Ο σιδηρόδρομος είναι ένα μεταφορικό μέσον απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον, είναι φτηνός, είναι μαζικός και επίσης είναι αναπτυξιακός πολύ! Κατά ένα περίεργο τρόπο, όχι πονηρό, ούτε μέσα από θεωρίες συνωμοσίες αναλυόμενος, είναι ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλο βάρος στο νότιο κομμάτι της χώρας για να καλυφθούν υποδομές του σιδηρόδρομου και αφέθηκε εντελώς ο βορράς. Τώρα όμως που άλλαξε όλη στρατηγική θεώρηση του κόσμου και άλλαξε και η κατεύθυνση η οικονομική της χώρας, έχουμε υποχρέωση να δούμε πολύ γρήγορα πως αυτή τη νέα στρατηγική θεώρηση θα την καταστήσουμε εμείς χρήσιμη και ωφέλιμη για μας. Υπάρχει ένα στρατηγικό ζήτημα, επιβίωσης μας, είναι αυτός ο άξονας που βλέπετε αυτό το μαύρο που βλέπετε εδώ είναι ο σιδηρόδρομος από το Στρυμόνα μέχρι το Πύθιο. Λέω το Πύθιο γιατί θα αποτελέσει το επίκεντρο εμπορικών δραστηριοτήτων προς την Τουρκία και προς τα πάνω προς Βουλγαρία συμπληρώνοντας ένα κομμάτι γραμμής που λείπει εν πάσει περιπτώσει. Θέλω να πω δηλαδή ότι αυτό είναι ένα μεγάλο στρατηγικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε γιατί ο δεύτερος λόγος για τον οποίο πέρα από τον περιφερειακό, που έθεσαν ο κύριος δήμαρχος και οι συνάδελφοι ως ζήτημα πνοής για την πόλη και συμφωνώ απόλυτα και θα το ξεκινήσουμε να το φτιάξουμε θεωρώ ότι το μεγάλο μας θέμα είναι ο σιδηρόδρομος. Από το Στρυμόνα, λέω από το Στρυμόνα γιατί μέχρι εκεί το δίκτυο έχει προϋποθέσεις, Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη – Πύθιο ή Ορμένιο, έτσι ώστε να ανατάξουμε τη γραμμή να την σηματοδοτήσουμε να την ηλεκτροδοτήσουμε. Η απόσταση μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Στρυμόνα είναι 367 χιλιόμετρα και η απόσταση μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου είναι 195 χιλιόμετρα. Έχουμε δηλαδή 550 περίπου χιλιόμετρα όπου το ένα κομμάτι, το τμήμα Στρυμόνα-Αλεξανδρούπολης, θέλει πολύ μεγάλες παρεμβάσεις, ανατάξεις και σε πολλές περιπτώσεις αλλαγή χάραξης. Το υπόλοιπο είναι μια καλή γραμμή η οποία χρειάζεται έναν εκσυγχρονισμό, ηλεκτροκίνηση και σηματοδοτήσει επίσης.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα της σιδηροδρομικής παράκαμψης της Αλεξανδρούπολης το οποίο επίπεδο μελετών είναι αρκετά ώριμο έργο, είναι 70 εκατομμύρια Είναι προφανές ότι εντάσσεται κι αυτό το έργο της παράκαμψης της σιδηροδρομικής της Αλεξανδρούπολης σε όλο το πακέτο. (Επισήμανση Γεωργίου Ντόλιου έξοδος των γραμμών από την πόλη). Αποφασίσαμε λοιπόν να σας πω ότι να εντάξουμε το έργο αυτό στο πακέτο Γιούνκερ .Είναι ένα έργο το οποίο μπορεί να ξεκινήσει πολύ γρήγορα γιατί έχουμε σε πολλές τοποθεσίες μελετητική ωριμότητα σε άλλες είμαστε σε κίνηση για μελετητική ωριμότητα και σε άλλες το έργο είναι απλό μένει μόνο η εντολή του συντοπίτισσας του Θανάση Ζηλιασκόπουλου, Πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να τοποθετήσουν οι εργάτες το καλώδιο της ηλεκτροκίνησης. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το κρίσιμο ζήτημα έρχεται να συμπληρώσει όλες τις άλλες υποδομές για να δημιουργήσουμε μαζί με τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας, να δημιουργήσουμε έναν ολοκληρωμένο δίκτυο μεταφορών και δικτύων, στην περιοχή. Τα δίκτυα αυτά θα οδηγούν στην Ασία στην ανατολική Ευρώπη και στη Ρωσία στην κεντρική και δυτική Ευρώπη. Το αναφέρω αυτό το έργο, καθώς ο κύριος Ζηλιασκόπουλος αυτή τη στιγμή έχει αιτήματα διαρκώς, για μεταφορά βιομηχανικών προϊόντων από την πλευρά της Τουρκίας και όχι μόνο προς την Ευρώπη. Πολλά συμβόλαια που του προτείνουν να κάνει αλλά τώρα δεν μπορούν να κάνουν συμβόλαια.

Επίσης σε λίγες μέρες  κλείνει το θέμα του Ιράν. Το Ιράν θα αποτελέσει στην περιοχή μας, μια οικονομία η οποία θα είναι δυο φορές μεγαλύτερη από την τουρκική. Καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό! Σε λίγες μέρες το Ιράν κλείνει και όλη αυτή περιοχή που είναι ανήσυχη και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και πολεμικά γεγονότα, θα μπει σε λίγο σε μια νέα φάση ειρηνική, που θα αποτελεί το επίκεντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Γι’αυτό λοιπόν ήρθα σήμερα εδώ, για να σας πω για τα έργα, τα οποία ξεκινάμε άμεσα και είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη, για την καλύτερη λειτουργία της για την καλύτερη ζωή των ανθρώπων της. Γιατί αν κάνουμε μια περιφερειακή οδό, προφανώς βγάζουμε έξω τη κυκλοφορία, έχουμε λιγότερο διοξείδιο του άνθρακος, Θέλουμε να δημιουργήσουμε γρήγορα και πάμε σ’ αυτό που λέγαμε πριν δουλειές και εισοδήματα.

Είμαι βέβαιος πια, μετά από χρόνια συζητήσεων ,ότι ήρθε η ώρα αυτές οι συζητήσεις να φύγουν από το τραπέζι και να πάνε κάπου στο έδαφος, να γίνουν πραγματικότητα να γίνουν πράξη! Και αναφέρομαι και στην αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης η διαδικασία του οποίου κινείται Και σε μια σειρά άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα μας αποδώσουν μέσα από τις υποδομές μας αυτό που χρειαζόμαστε δουλειές και εισοδήματα.

Συνεπώς σας καλώ κλείνοντας, γιατί δεν θέλω να καλύψω άλλα θέματα, σας καλώ να συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή πολύ γρήγορα, να υπερβούμε όποιες δυσκολίες και εμπόδια υπάρχουν ,έτσι ώστε να τρέξουμε από κοινού αυτές τις μεγάλες παρεμβάσεις στις υποδομές και τα δίκτυα.

Εγώ την Δευτέρα θα υποβάλλω στην ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων ένα πρώτο φάκελο μετά από συνεννόηση που είχα μαζί τους πριν από λίγες μέρες και σήμερα πάλι θα υποβάλω ένα πρώτο φάκελο για το σιδηροδρομικό έργο. Και το έχουμε προτείνει ήδη το έργο, πριν από 15 μέρες, κατεπειγόντως, μετά από αίτημα του προέδρου της επιτροπής του κύριου Γιούνκερ, το προτείναμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ελπίζω στην επόμενη επίσκεψη, πολύ σύντομα, να έρθουμε εδώ πάλι, με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων, για να μελετήσουμε όλες τις λεπτομέρειες.

Ευχαριστώ πολύ!