πάμε μπροστά

Τετάρτη

26

Νοέμβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Διαγωνισμός Ερευνητικής Δημοσιογραφίας για νέους 18-30 χρονών

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία cafebabel.co.uk, PDF, Αρχεία, Δημοσιεύματα, Ιστοσελίδες

Διαγωνισμός Ερευνητικής Δημοσιογραφίας - cafebabel.gr

Διαγωνισμός Ερευνητικής Δημοσιογραφίας – cafebabel

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 ξεκίνησε ο διαγωνισμός ερευνητικής δημοσιογραφίας για νέους από 18-30 χρονών και θα διαρκέσει μέχρι την 20η Μαρτίου 2015.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται με πρωτοβουλία του νεανικού ευρωπαϊκού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης Cafebabel Greece και η υλοποίηση του οποίου υποστηρίχθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πληροφορικής SciFY, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος και το δημοσιογραφικό κοινωνικό δίκτυο Oikomedia.com

Ο διαγωνισμός στοχεύει στην προώθηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της καλύτερης δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία θα αναδειχθεί έπειτα από επιλογή που θα πραγματοποιηθεί από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού (η σύστασή της θα ανακοινωθεί σύντομα – θα αποτελείται από έμπειρους επαγγελματίες από το χώρο της δημοσιογραφίας).

Ως διάρκεια διεξαγωγής του διαγωνισμού ορίζεται το χρονικό διάστημα από την 20η Νοεμβρίου 2014, ώρα 1.00 π.μ., έως και την 20η Μαρτίου 2015 ώρα 24:00

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν  μόνο φυσικά πρόσωπα ηλικίας από 18 μέχρι και 30 ετών (κατά την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού), ανεξαρτήτως εθνικότητας ή τόπου κατοικίας. Οι συμμετέχοντες δεν απαιτείται να διαθέτουν πτυχίο δημοσιογραφίας ή παραπλήσιας δημόσιας ή ιδιωτικής σχολής ούτε να είναι φοιτητές δημοσιογραφίας ή παραπλήσιας δημόσιας ή ιδιωτικής σχολής. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν τα φυσικά πρόσωπα εντός του προαναφερόμενου ηλικιακού εύρους ανεξαρτήτως του αν έχουν εξασκήσει επαγγελματικά τη δημοσιογραφία.

Στον διαγωνισμό επιτρέπεται η συμμετοχή δημοσιογραφικών ερευνών σε οποιονδήποτε από τους κατωτέρω αναφερόμενους τομείς, που αφορούν τους πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα, για έρευνα που σχετίζεται/αναφέρεται σε γεγονότα/δεδομένα που έχουν λάβει, λαμβάνουν ή θα λάβουν χώρα στην ελληνική πραγματικότητα και γεωγραφική επικράτεια. Η δημοσιογραφική έρευνα θα πρέπει να έχει ως άξονα την ενασχόληση με τα κοινά, το δημόσιο συμφέρον, την έρευνα και εποπτεία του έργου και των αποφάσεων των ελληνικών δημόσιων αρχών, τη δράση της κοινωνίας των πολιτών, τη δράση των ιδιωτικών και δημοσίων νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καθώς και τον αντίκτυπο όλων των ανωτέρω δράσεων στο κοινωνικό σύνολο, στην οικονομία αλλά και γενικότερα.

Στον διαγωνισμό επιτρέπεται η συμμετοχή ηλεκτρονικών – διαδικτυακών, έντυπων, τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, κειμένων, multimedia (video και slideshow) δημοσιογραφικών ερευνών.

Το βραβείο του διαγωνισμού είναι χρηματικό έπαθλο ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί και διαγωνισμός εργαλείων λογισμικού με διαφορετικό βραβείο.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό, το δικαίωμα συμμετοχής και στοιχεία επικοινωνίας με τους διοργανωτές, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: ijp.gr καθώς και να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη επικοινωνίας του διαγωνισμού, Ελίνα Μακρή: elina.makri@oikomedia.com και e.makri@cafebabel.com

Βοηθητικό υλικό: Το δικαίωμα της δημοσιογραφικής έρευνας – Κατερίνα Χ. Βούλγαρη, Δικηγόρος Μ.Δ. Αστικού Δικαίου

=======================

H ΙΔΕΑ
ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ;

«Markets have never supplied as much news as democracy demands»

ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ!

Ένα βραβείο που θα επιβραβεύει και θα ενθαρρύνει τους νέους επαγγελματίες που εργάζονται για το κοινό, δημόσιο συμφέρον, ερευνούν και εποπτεύουν το έργο και τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών, των νομικών και φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο των δράσεων τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το συντριπτικό 96,74% των πολιτών πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι καθοδηγούνται. Το παραπάνω δεδομένο είναι ανησυχητικό για την ποιότητα της ενημέρωσης που πιστεύουν ότι λαμβάνουν οι πολίτες αλλά και για τη δημοκρατία στη χώρας μας.

Παράλληλα, σε μία πολύ δύσκολη εποχή για τη δημοσιογραφία, όπου πολλά μέσα ενημέρωσης, αιμορραγούν κόκκινο μελάνι, δεν υπάρχουν οι πόροι για δημοσιογραφική έρευνα, τα μέσα ενημέρωσης δεν δύνανται να στηρίξουν τους δημοσιογράφους είτε γιατί η λογιστική τους πραγματικότητα δεν τους το επιτρέπει, είτε διότι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη ραγδαία αλλαγή στον τρόπο εργασίας και αφήγησης που φέρνει η τεχνολογία, είτε γιατί ο βαθμός εξάρτησής τους από τους θεσμούς, τους πολιτικούς ή επιχειρηματίες του τόπου, τους υποχρεώνει να στρέψουν το κεφάλι από την άλλη και να αποσιωπήσουν βασικά θέματα για την ενημέρωση των πολιτών.

Δεδομένου ότι οι θεωρητικές γνώσεις του απλού πολίτη δεν επαρκούν για να αναλύσει και να προσδιορίσει το ακριβές περιεχόμενο των ενεργειών από τα παραπάνω πρόσωπα και φορείς, καίτοι ζούμε στην εποχή του καταιγισμού πληροφοριών, ο δημοσιογράφος χρειάζεται να επεξεργαστεί, να εξηγήσει, να δώσει πλαίσιο στις ατάκτως ερριμμένες πληροφορίες και δεδομένα.

Αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη προσφορά της δημοσιογραφίας στη διατήρηση μιας κοινωνίας ως ελεύθερης και δημοκρατικής, πιστεύοντας ότι η δημοσιογραφία έχει έναν αναντικατάστατο ρόλο στη δημοκρατική πολιτική αλλά και στην οικονομία της αγοράς, σκοπεύουμε στη θεσμοθέτηση ενός βραβείου ερευνητικής δημοσιογραφίας που θα ενθαρρύνει τους νέους επαγγελματίες να ασχοληθούν επισταμένα με την ερευνητική δημοσιογραφία και τις τεχνολογικές εξελίξεις, αποδεικνύοντας παράλληλα, ότι, αυτό για το οποίο κάποιος, κάπου δεν θέλει να δημοσιευτεί, αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό.[3]

Παρόλα αυτά, η δημοσιογραφική έρευνα έχει όρια. Δεν επιτρέπονται όλα. Καλούμε τους ενδιαφερόμενους στο διαγωνισμό να διαβάσουν προσεκτικά τους όρους, τις σαφείς αναφορές στην προστασία της προσωπικότητας, των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων. Ακόμα, στην παρούσα σελίδα, μπορείτε να βρείτε νομικά άρθρα σχετικά με τις σχέσεις του τύπου με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα όρια της δημοσιογραφικής έρευνας, τις διατάξεις για τη συνταγματική κατοχύρωση και τις διατάξεις για την προστασία των πολιτών από τους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, κατόχους προσωπικών δεδομένων. Το υλικό παρέχεται με σκοπό να σας βοηθήσει.

Σύντομα θα ανακοινώσουμε περισσότερες πληροφορίες και για το hackathon που θα διοργανωθεί στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού, άλλη μία προσπάθεια να θέσουμε την τεχνολογία στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Πρόκειται για μία διήμερη συνάντηση κατά την οποία προγραμματιστές «συναντιούνται» και δουλεύουν μαζί με δημοσιογράφους, με στόχο να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα βοηθήσουν δημοσιογράφους, ερευνητές αλλά και τους πολίτες ώστε να έχουν πρόσβαση και να επεξεργαστούν δεδομένα, ή ακόμα, δημόσιες υπηρεσίες να έχουν αποτελεσματικότερο έλεγχο σε κρατικές υπηρεσίες (από και προς τους πολίτες ή που θα ήταν χρήσιμες για δικές τους εσωτερικές διαδικασίες).

Με σεβασμό και αγωνία για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού,εκ μέρους των διοργανωτών, Ελίνα Μακρή (Νοέμβριος 2014)

=======================