πάμε μπροστά

Τετάρτη

3

Δεκέμβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 1/12/2014… μετά τη λήξη της συνεδρίασης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Αρχεία, ΔΕΠΕΑ, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Λύκειο Φερών, Μεγάλα θέματα δήμου, Φωτογραφίες/Γραφικά

Αναρτούμε εκ των υστέρων τα λεγόμενα της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 1/12/2014. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18:00. Την ανάρτηση συνοδεύει φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας. Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει και η ανάρτηση της αναλυτικής απομαγνητοφώνησης από το δημοσιογράφο Δημήτρη Τασμαλή.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν. 
Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com.

18:04 αρχίζει η συνεδρίαση του 36ου ΔΣ

36ο Δ.Σ. της Δευτέρας 1/12/2014

36ο Δ.Σ. της Δευτέρας 1/12/2014

Έκτακτα Θέματα

Έκτακτο Θέμα 1ο:

Ο κ. Δήμαρχος λέει για τη συγχώνευση ΕΣΥ κι πανεπιστημιακής κλινικής. Για λόγους νομικούς δεν μπορεί να γίνει τέτοιου είδους συγχώνευση, βάσει γνωμοδότησης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αντιτίθεται και αυτός στη συγχώνευση. Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν μπορούν να μπουν στο πανεπιστημιακό, επειδή το πανεπιστημιακό προϋπήρχε.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι σε όλη την Ελλάδα το ΠΓΝΕ είναι το μοναδικό που φιλοξενεί μαζί μία δευτεροβάθμια υποδομή υγείας (ΕΣΥ) & μία τριτοβάθμια (το πανεπιστημιακό). Η ένωση πανεπιστημιακών γιατρών Θράκης διαμαρτύρεται γι’ αυτό το γεγονός. Η σημερινή εξέλιξη οφείλεται σε ένα νόμο του 2012, δεν εφαρμόστηκε ποτέ ως σήμερα, αλλά εφαρμόστηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στις 15:00 για να εφαρμοστεί από 1/12/2014.

Ο κ. Δήμαρχος προτείνει να βγει ψήφισμα που να ζητούν τη διατήρηση των δομών στο νοσοκομείο όπως είναι σήμερα.

Έκτακτο Θέμα 2ο:

Ο προϋπολογισμός κατατίθεται προς συζήτηση στη Βουλή. Το επιτελείο της ΚΕΔΕ έκανε μία εργασία και αύριο το θέμα θα συζητηθεί στο ΔΣ της ΠΕΔ, λέει ο κ. Λαμπάκης. Διαβάζει απόσπασμα των συμπερασμάτων και των προτάσεων της εισήγησης του ΔΣ του ΠΕΔ.

Ο κ. Φωτιάδης συμφωνεί με την έκδοση ψηφίσματος. Κατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση του προυπολογισμού. Άρα μιλάμε για τον προϋπολογισμό του 2016 και όχι διόρθωση του 2015. Με την κατάθεση του προϋπολογισμού στις επιτροπές στα τέλη Οκτώβρη παύει κάθε δυνατότητα επηρεασμού του σχεδίου του προυπολογισμού. Συμφωνεί να μπει ως αίτημα προς την κυβέρνηση αλλά όχι να συνδεθεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι το ΔΣ της ΚΕΔ έχει θετικά σημεία στις προτάσεις του, εμείς ζητάμε από την κεντρική κυβέρνηση και διεκδικούμε. Συνολικά το ΔΣ της ΚΕΔΕ (στο οποίο δε συμμετέχει γ ΛΣ) ομόφωνα επικροτούν την πολιτική αυτή και ζητούν επιβράβευση, πράγμα που δεν είναι σωστό. Τα χρήματα που μας χρωστάνε και έχουν παρακρατηθεί, είναι δικά μας. Πρέπει να εγγυηθούν το κράτος, η κυβέρνηση, η ΚΕΔΕ ότι θα τα διεκδικήσει, ώστε να εξασφαλιστούν για η λειτουργία των δομών του κράτους.

Ο κ. Λαμπάκης δέχεται να μπει ότι θα εγγυηθεί το κράτος για την επιστροφή των χρωστούμενων κονδυλίων για την λειτουργία των κοινωνικών δομών.

Ο κ. Μιχαηλίδης λέει ότι η ίδια η ΚΕΔΕ έχει αποδεχτεί αυτή την πολιτική, ο νέος προϋπολογισμός είναι στα πλαίσια του παλιότερου του 2008. Θέλουν να οδηγήσουν τους δήμους να παντρέψουν τους δήμους με συγκεκριμένους ιδιώτες. Θα είναι στην ΚΕΔΕ και θα προσπαθήσει να στηρίξει την αυτοτέλεια των δήμων.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι η ένστασης του είναι στην εισήγηση του κ. Πατούλη που απευθύνεται στα μέλη των κατά τόπους ΠΕΔ. Η Λαϊκή Συσπείρωση ψηφίζει λευκό (Δευτεραίος, Δραμανίδου)

Έκτακτο Θέμα 3ο:

Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα του οικοπέδου του λυκείου Φερών. Ο κ. Πρόεδρος ζητά να απορριφθεί το αίτημα του κ. Μιχαηλίδη, καθώς έχει συζητηθεί αναλυτικά.

Ο κ. Δήμαρχος δεν έχει πρόβλημα να συζητηθεί το θέμα.

Ο κ. Πρόεδρος λέει ότι άκουσε τον κ. Μιχαηλίδη να αναφέρεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του δημάρχου μέσα από ραδιοφωνικές συχνότητες, αυτό προσβάλλει όλη την παράταξη. Η ανάλυση που υποστήριζε το σκεπτικό ήταν απλοϊκή, μπορεί να περνάει στο μέσο πολίτη αλλά όσοι γνωρίζουν ελάχιστα οικονομικά αναρωτιέται αν έχει γίνει μιας απλή έρευνα με αναγωγή σε παρούσες αξίες, αν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο το ποσό των 105.000 ευρώ σε κάποιον κωδικό, αν δεν υπάρχει γνωρίζει τα επιτόκια δανεισμού και το κόστος; Το δημόσιο και οι ιδιώτες προχωρούν σε sale & lease-back για να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που τους λείπει. Πιστεύει ότι το 10% που τον ψήφισαν περιμένουν διαφορετικούς είδους αντιπολίτευση.

Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι πιστεύει στα ΣΔΙΤ, δεν είναι στρατολογημένος dealer της κυβέρνησης. Δεν ανήκει στους πολιτικούς της κεντρικής σκηνής που αποδέχονται χοντρόπετση τέτοιους χαρακτηρισμούς. Δεν έχει διάθεση να αποδεχθεί χαρακτηρισμούς ότι είναι επικίνδυνος για τον τόπο του με τόσα χρόνια προσφοράς στα κοινά. Dealer είναι αυτός που έχει αντίτιμο οικονομικό, ρωτά τι αντίτιμο εισέπραξε για το ότι κάλεσε τους δημάρχους και τα επιτελεία τους σε συνάντηση για τα ΣΔΙΤ στην Κομοτηνή. Χαρακτήρισε απαράδεκτα και ποινικά κολάσιμα αυτά που λέει ο κ. Μιχαηλίδης. Ο κ. Λαμπάκης ζητά από τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων να πάρουν θέση για να υποστηρίξουν ή όχι τον ίδιο ως θεσμό.

Ο κ. Φωτιάδης λέει ότι υπάρχει μία αντίφαση, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ ζητά να μη συζητηθεί το θέμα, ήδη άρχισε η συζήτηση.

Ο κ. Γκοτσίδης διαβάζει το αίτημα του κ. Μιχαηλίδη.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι ο κ. Μιχαηλίδης ζητά να επαναληφθούν όλες οι αποφάσεις που δεν του αρέσουν από το προηγούμενο ΔΣ στο οποίο δεν συμμετείχε. Η αντικειμενική αξία του οικοπέδου είναι 33.631,85 ευρώ (σύμφωνα με έγγραφο της ΚΕΔ). Η εταιρεία δημοσίου στις 22/9/2014 απαντάει σε έγγραφο του δημάρχου από 16/10/2013 λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η ΕΤΑΔ μπορεί να παραχωρήσει ακίνητα δωρεάν μόνο σε υπηρεσίες του δημοσίου. Σε περίπτωση που επιθυμεί ο δήμος να προχωρήσει σε μίσθωση ή αγορά, αυτές μπορούν να συζητηθούν. Μέχρι στιγμής η ΕΤΑΔ δεν έχει εκποιήσει κανένα ακίνητο, ο δήμαρχος αποφάσισε ότι δεν έχει τη ρευστότητα να προχωρήσει στην αγορά αυτή την περίοδο. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης έχει άλλες προτεραιότητες για να πληρώσει χρήματα μια και έξω. Σε αυτό το ακίνητο θα κτιστεί σχολείο, μπορεί μελλοντικά να αλλάξει ο νόμος και να σταματήσουν τα μισθώματα αφού χρησιμοποιείται για κοινωφελείς σκοπούς, δεν κτίζει καφετέρια ο δήμος. Το Ελεγκτικό συνέδριο αρχίζει και αυτό να αναρωτιέται γιατί ο δήμος δεν το αγοράζει. Ο κ. Μιχαηλίδης δημιουργεί πρόβλημα στο δήμο. Δεν κυβερνάει το 10% αλλά το. 56%, όταν θα πάρει ο κ. Μιχαηλίδης τη διοίκηση, ας δώσει τις 85.000 ευρώ για να αγοράσει το ακίνητο. Η απόφαση της δημοτικής αρχής ήταν η μίσθωση και όχι η αγορά. Αν μπλοκάρει η μίσθωση λόγω των δράσεων του κ. Μιχαηλίδη, τότε δε θα μπορέσει να προχωρήσει η δέσμευση του ΟΣΚ που θα χρηματοδοτούσε τη μελέτη και τη χρηματοδότηση του έργου και ο κ. Μιχαηλίδης θα είναι εχθρός του λαού.

Ο κ. Φωτιάδης ρωτά τι γίνεται μετά τη λήξη της μίσθωσης και με ποια χρηματοδότηση.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι θα χρηματοδοτηθεί με ΕΣΠΑ, μετά τα 30 χρόνια επανέρχεται στο δημόσιο, αλλά τι θα γίνει άλλο από σχολείο; Αυτά τα δημιουργήματα δεν τα έκανα εγώ αλλά εσείς (απευθυνόμενος στον κ. Φωτιάδη).

Ο κ. Μιχαηλίδης λέει ότι ο κ. πρόεδρος τον εκπλήσσει γιατί αναφέρεται σε συνέντευξη του ιδίου σε ραδιοφωνικό σταθμό, που δεν αφορά τον πρόεδρο του ΔΣ, χειρότερες αναφορές έχει κάνει ο κ. Δήμαρχος. Το αίτημά του είναι πάρα πολύ προσεκτικό, δεν κατηγορεί κανέναν, ας αγοραστή το οικόπεδο στην πορεία. Να αρχίσουμε να συζητάμε. Παρόλο που ο κ. Δήμαρχος κάλεσε να αγοράσει το οικόπεδο κάποιος, δεν θέλει να το αγοράσει, προσδιόρισε και το τίμημα του οικοπέδου. Είναι αδιανόητο να κτίσουμε μία σχολική μονάδα σε οικόπεδο που μετά από 30 χρόνια θα ανήκει σε μία ΑΕ. Πολλές δημόσιες σήμερα ΑΕ μπορεί αύριο να ιδιωτικοποιηθούν. Και ο ίδιος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, στον ιδιωτικό τομέα απασχολείται. Δεν ξέρουμε τι χρήματα θα ζητήσει η τότε ΑΕ από το δήμο, αν θα μπορούν οι μαθητές να ασκούν τα δικαιώματά τους.

Ο κ. Φωτιάδης τοποθετείται λέγοντας ότι είναι σαφώς υπέρ των ΣΔΙΤ, την πρώτη σύμβαση ΣΔΙΤ της Ακαδημίας λιμενικού σώματος (που ήταν να γίνει στην Αλεξανδρούπολη) την είχε υπογράψει ο ίδιος. Στο ΣΔΙΤ έχουμε συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το Λύκειο Φερών θα γίνει με ΕΣΠΑ, λέει ο κ. Δήμαρχος.

Για τον κ. Φωτιάδη ο. δήμος είναι κράτος. Πάνω από 500 οικόπεδα είχε παραχωρήσει στους δήμους δωρεάν για σκοπούς που ανάγονται στην αρμοδιότητα και τους σκοπούς του κράτους. Και αυτά τα 110.000 που δίνουμε δε θα έπρεπε να δοθουν, αφού το κτίριο θα μείνει στο δημόσιο μετά το τέλος της μίσθωσης. Εφόσον εξυπηρετεί κρατικές ανάγκες θα μπορούσε να γίνει παραχώρηση, ταυτόχρονα διπλα εκεί υπήρχε οικόπεδο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι δεν υπάρχει άλλο οικόπεδο.

Ο κ. Φωτιάδης δεν μπορεί να συμφωνήσει να πληρώνεται μίσθωμα, έγιναν διαχρονικά λάθος χειρισμοί.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι η σημερινή συζήτηση είναι αποκαλυπτική. Ο κ. Λαμπάκης και ο κ. Φωτιάδης διαφωνούν συμφωνώντας. Ο κ. Φωτιάδης δεν υπέγραψε μόνο το ΣΔΙΤ αλλά και την παραχώρηση του ΟΛΑ. Η παράταξή του συμφωνεί απόλυτα με όσα είπε ο κ. Μιχαηλίδης και είναι κατά των ΣΔΙΤ. Ακόμα και αν γινόταν με ΣΔΙΤ στις Φέρες θα ψήφιζε να πληρωθεί οποιοδήποτε ποσό απαιτείται για να γίνει το σχολείο, αλλά όχι για ΣΔΙΤ. Το κράτος δίνει σε δημόσιο φορέα οικόπεδο και ζητά χρήματα…  Όταν λέμε “κάνω αντιπολίτευση” δε σημαίνει “βρίζω”. Τον ίδιο τον ταυτίζουν όλοι με τον κ. Λαμπάκη. Τη σημερινή τοποθέτηση του κ. Μιχαηλίδη την συνυπογράφει, κάθε θέμα που προκύπτει πάμε σε υπηρεσιακούς παράγοντες, αν αρνηθούν τη βοήθεια θα γίνει χαμός, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν χαρακτηρίσει κανέναν “dealer”. Πρέπει να έχουμε μία ευγένεια αντιπολιτευτικού τύπου. Επίσης, να βγαίνεις καθημερινά σε κανάλια, ραδιόφωνα μπορεί να αρέσει στην αρχή, αλλά στο τέλος κουράζει (αυτό το λεει για τον ίδιο και όχι για Λαμπάκη Μιχαηλίδη). Εκεί που πρέπει να αγωνιζόμαστε είναι έξω από ΔΣ και ΜΜΕ, στο δρόμο και στους αγώνες. Καλεί όλες τις δυνάμεις να αγωνιστούν ενάντια στα ΣΔΙΤ, στην ιδιωτικοποίηση μαζί.

19:15
Ο κ. Τζανίδης λέει ότι την κωλυσιεργία τη χρεώνεται ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή εδώ και 5-6 χρόνια. Το σχολείο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο από το 2010. Ρωτά πότε θα γίνει.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι ο ΟΣΚ υποσχέθηκε να χρηματοδοτήσει τη μελέτη και να το εντάξει στο ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ)

Ο κ. Θυμιανίδης λέει ότι η ερώτηση είναι αν θα γίνει πρόταση να αγοραστεί το οικόπεδο.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα, μπορεί στο μέλλον να καταργηθεί η υποχρέωση καταβολής μισθωμάτων ή να γίνει μελλοντικά πρόταση εξαγοράς.

Ο κ. Γκοτσίδης λέει ότι έχουμε υπερβεί τη μια ώρα που προβλέπεται για τα έκτακτα θέματα.

(σ.σ. τελειώνει η συζήτηση χωρίς ψηφοφορία…)

36ο Δ.Σ. της Δευτέρας 1/12/2014

Έκτακτο Θέμα 4ο:

Πρώτο ΔΣ παίδων. Θα παρευρίσκονται πάνω από 200 άτομα κόσμος.
Ο κ. Δευτεραίος δίνει συγχαρητήρια, θα ήθελε να ενημερωθεί νωρίτερα για να βοηθήσει.
Ο κ. Φωτιάδης δίνει συγχαρητήρια, να μην περιοριστεί στη. ΔΕ ΑΛΕΞΠΟΛΗΣ.
Ψηφίζεται ομόφωνα

Έκτακτο Θέμα 5ο:

Ο κ. Δευτεραίος ρωτά για την ασφαλτόστρωση στο ειδικό σχολείο.

Θα γίνει μετά τα μέσα Μάρτη λέει ο κ. Δήμαρχος.

Έκτακτο Θέμα 6ο:

Κατσιάνης: διαγραφή ποσού από καφενείο.

Εγκρίνεται ομόφωνα

Έκτακτο Θέμα 7ο:

Αίτημα παραχώρησης κατά χρήση του ακινήτου Αντουανέτας.

Ο κ. Κατσιάνης λέει ότι πρόκειται για ανανέωση, εγκρίνεται ομόφωνα.

Έκτακτο Θέμα 8ο:

2η παράταση έργου “έργα υποδομής στο τέρμα Άβαντος”

Καναρίδης: σήμερα ήρθε η γνώμη της διαχειριστικής αρχής για παράταση ενός μήνα μέχρι 20/12.

Ψηφίζεται ομόφωνα

Έκτακτο Θέμα 9ο:

Έγκριση μετακίνησης κ. Φαλέκα στη Θεσσαλονίκη και του κ. Γκότση.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι να γίνεται μία φορά το μήνα να υπάρχει έγκριση μετακίνησης ώστε αν χρειαστεί να μη γίνεται σύγκλιση ΔΣ

Ψηφίζεται ομόφωνα

Έκτακτο Θέμα 10ο:

Ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου ζητά επιχορήγηση 10.000 ευρώ για τις εκδηλώσεις του δήμου.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι έδιναν παλιά 20.000 ευρώ, έγινε 10.000 ευρώ για τους 550 υπαλλήλους, πρέπει να συνεχιστεί αυτό γιατί είναι μία ηθική δέσμευση

Εγκρίνεται ομόφωνα

Έκτακτο Θέμα 11ο:

Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος, ο κ. Γερακόπουλος

Ψηφίζεται ομόφωνα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΑΙΤΗΣΕΙΣ

  • Ανακοίνωση εκδήλωσης Πολυκοινωνικού την Πέμπτη.
  • Αίτημα φιλοζωικού σωματείου Κιβωτός 2.000 ευρώ για φάρμακα και εμβόλια του καταφυγίου
    Ομόφωνα
  • 2.000 ευρώ αίτημα, προτείνονται 1500 (σ.σ. Ο σύλλογος δεν καταγράφηκε, θα φανεί όταν βγάλουμε τα αναλυτικά ανεπίσημα πρακτικά του Δ.Σ.)
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου – Προτείνεται 250 ευρώ.
  • Πρόκληση για υποστήριξη εκδήλωσης “Μικρή Πριγκίπισσα 2014”

36ο Δ.Σ. της Δευτέρας 1/12/2014

19:34
Θέμα 2ο ημερήσιας διάταξης – Εισηγητής ο κ. Κατσιάνης
Ο κ. Μιχαηλίδης προτείνει να αγοραστεί εξοπλισμός για την έκθεση Φερών και να μη πληρώνονται κάθε χρόνο 14.000 ευρώ.
Τα έσοδα από κέρδη παιγνίων αφορά το καζίνο;
Ο κ. Κατσιάνης λέει ναι, και μέχρι σήμερα είναι συνεπές στην καταβολή.
Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 3ο
Ο κ. Κατσιάνης λέει ότι η Οικονομική Επιτροπή δέχθηκε να μπει το τέλος σε περιοχές χωρίς αντικειμενικό προσδιορισμό.
Ομόφωνα

Θέμα 4ο
Ο κ. Κατσιάνης λέει ότι πρόκειται για ποσο που πρέπει να επιστραφεί στο υπουργειο ΜαΘρα
Ομόφωνα

Θέμα 5ο 
Ομόφωνα

Θέμα 6
Εισήγηση μοιράστε σήμερα, εγκρίνεται ομόφωνα

19:38
Θέμα 7
Δήμαρχος και 2 δημοτικοί σύμβουλοι αναπληρωματικοί. Ήταν ο κ. Ζητάκης και η κ. Τσονίδου. Θα μπει ο κ. Ζητάκης με αναπληρώτρια την κ. Τσονίδου και από την αντιπολίτευση ο κ. Τζανίδης με αναπληρωτή τον κ. Γιαννόπουλο.
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέματα 8-10
Ψηφίζονται ομόφωνα

Θέμα 11
Ομόφωνα

Θέμα 12
Ο κ. Κατσιάνης λέει ότι η εταιρεία συνεχίζει να υπάρχει με άλλον ιδιοκτήτη
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 13
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 14
Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 15
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 17 – επιχορήγηση ΑΠΟΚΔΑ
Ο κ. Κατσιάνης λέει ότι ότι ο πρόεδρος του ΑΠΟΚΔΑ αιτήθηκε 350.000 ευρώ επιπρόσθετα.
Ο κ. Φωτιάδης ρωτά αν δόθηκαν 1.029.000 το προηγούμενο έτος. Πληρωμές ΠΟΕ (προηγούμενων οικονομικών ετών) τι αφορούν (220.000 ευρώ);
Ο κ. Σεφεριάδης λέει ότι το ποσό ΠΟΕ αγγίζει τα 260-280.000 ευρώ, αφορούν χρέη του 2009, 2010, 2011.
Ο κ. Φωτιάδης ρωτά αν τα γνώριζαν και αν δεν είχαν γραφεί στον προϋπολογισμό. Τι αφορούν οι αμοιβές προηγούμενων ετών για τακτικό προσωπικό;
Ο κ. Σεφεριάδης λέει ότι αφορούν συνταξιοδοτήσεις και εφάπαξ υπαλλήλων του ΑΠΟΚΔΑ. Οι ανεξόφλητες οφειλές ήταν πάνω από 750.000 ευρώ το 2011 όταν ανέλαβαν. Αν αφαιρεθούν τα σημερινά μένει ένα μικρό ποσό μέχρι τις 280.000 ευρώ.
Ο κ. Φωτιάδης λέει ότι είναι παράδοξο να μην έχουν συμπεριληφθεί ποσά που οφειλόταν στον προϋπολογισμό του ΑΠΟΚΔΑ ακόμα και 4 ετών παλιά. Αυτό είναι και τυπικά επιλήψιμο. Ζητά μια ενημέρωση του ισοζυγίου με 30/11 της επιχείρησης για να δει τι συμβαίνει.
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι πριν τρεισήμισι χρόνια παρέλαβαν χρέη 800.000 ευρώ τα οποία σιγά σιγά αποπληρώθηκαν. Χρειάζεται να δοθούν 240.000 ευρώ και αυτά δίνονται για να καλυφθούν χρέη της προπερασμένης δημοτικής αρχής.
Ο κ. Φωτιάδης λέει ότι είναι δύσπιστοι γιατί αυτά δεν αποτυπώθηκαν στον προϋπολογισμό του ΑΠΟΚΔΑ.
Ο κ. Κατσιάνης λέει ότι συνολικά ο ΑΠΟΚΔΑ θέλει για φέτος 1.459.000 ευρώ.
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι το 1.029.000 αφορά τις δαπάνες που είχαν προβλεφθεί. Τα επιπλέον ποσά αφορούν επιπλέον υποχρεώσεις που δεν μπορεί να ψηφίσει μόνος.
Κατά ψηφίζουν οι κ.κ. Φωτιάδης, Θυμιανίδης, Ταρτανής, Μιχαηλίδης και λευκά οι κ.κ. Δευτεραίος και Δραμανίδου.

36ο Δ.Σ. της Δευτέρας 1/12/2014

19:53
Θέματα 17-18
Ψηφίζονται ομόφωνα

Θέμα 19 – κυλικείο Φερών
Ο κ. Φωτιάδης ρωτά πόσο ήταν το μίσθωμα.
Γύρω στα 280 ευρώ λέει ο κ. Γκότσης. Επειδή τότε το δυναμικό ήταν τελείως διαφορετικό, αποδυναμώθηκε μετά το κτίριο από προσωπικό και δεν έβγαινε οικονομικά.
Προτείνουν να μπει χαμηλότερο Μίσθωμα.
Ο κ. Φωτιάδης ρώτησε αν δόθηκε έγκριση νομικού συμβούλου.
Ο κ. Λαμπάκης λέει αν προκύψει διαφορά από το νέο μίσθωμα, θα ζητηθεί από τον παλιό μισθωτή να το καλύψει.
Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 20
Ομόφωνα

Θέμα 21-22
Ο κ. Φωτιάδης λέει ότι θα ψηφίσει, αλλά στα κληροδοτήματα είναι νεκρές περιουσίες, θα μπορούσαν να αποδώσουν περισσότερο. Οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα. Αυτοί που κάνανε το κληροδότημα δεν δικαιώθηκαν από την επιλογή τους, ρωτά ποιος είναι υπεύθυνος.
Ο κ. Γερακόπουλος δεν απάντησε ποιος διαχειρίζεται τα κληροδοτήματα.
Ο κ. Γιαννόπουλος ρωτά αν ο δήμος μπορεί να καθιερώσει σαν δήμος κάποια υποτροφία.
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι μπορούμε να το δούμε.
Ομόφωνα

19:58
Θέμα 23 – Εκκαθαριστές ΔΕΠΕΑ
Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι προσκλήθηκαν οι εκκαθαριστές να ενημερώσουν.
Ο κ. Μανουσόπουλος (μαζί με τους άλλους δύο εκκαθαριστές, τους κ.κ. Σκεύα και Παπάζογλου) είναι παρών.
Λέει ότι δεν έχει γίνει εκκαθάριση ακόμα. Μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2015.
Ο κ. Δήμαρχος λέει να γίνει μέχρι τις 15/1/2015 και ταυτόχρονα να οριστεί τριμελής επιτροπή από κ. Παντελίδη, κ. Κυρτσίδη και κ. Θυμιανίδη.
Ο κ. Σάββας Μανουσόπουλος λέει ότι πριν ενάμιση χρόνο είχε συζητηθεί πάλι. Η μόνη πρόοδος από τότε ήταν ότι ο δήμος με νόμο επιβαρύνθηκε με 1.200.000 ευρώ από χρέη της ΔΕΠΕΑ στη ΔΟΥ. Η ΔΕΠΕΑ έχει να εισπράξει από το δήμο χρήματα για το έργο του ρέματος Βανικιώτη τα οποία θα συμψηφίσει με τις απαιτήσεις του ο δήμος.
Οι εργαζόμενοι από το 2004 που ανέλαβαν οι διαχειριστές έχουν κάνει διαταγές πληρωμής και πληρώθηκαν από τις εκποιήσεις των κατασχεθέντων ακινήτων και μηχανημάτων της ΔΕΠΕΑ.
Ο κ. Ξανθόπουλος λέει ότι μια από τις υποχρεώσεις των εκκαθαριστών είναι να υποβληθεί έκθεση πεπραγμένων για να δώσει το ΔΣ απαλλαγή ή μη από τις ευθύνες. Η τριμελής επιτροπή πρέπει να γίνει για να ελέγξει την έκθεση πεπραγμένων των εκκαθαριστών.
Ο κ. Μανουσόπουλος λέει ότι αν και είχαν υποχρέωση να υποβάλουν ισολογισμούς έναρξης και λύσης εκκαθάρισης, υπέβαλλαν κάθε χρόνο μέχρι το 2007. Ορκωτός λογιστής δεν έχει οριστεί από το δήμο.
Ο κ. Ξανθόπουλος λέει ότι έπρεπε να ζητούν κατ έτος ορκωτό λογιστή και να υποβάλλουν ισολογισμούς, δεν το έκαναν. Δεν έχει νόημα να οριστεί τώρα ορκωτός, θα οριστεί όταν παραδοθεί ο τελικός ισολογισμός από τους εκκαθαριστές.
Η κ. Καζάκου διαμαρτύρεται ότι δεν έχουν πάρει χρήματα ορισμένοι εργαζόμενοι. Έχουν δικαστικές εντολές.
Ο κ. Μανουσόπουλος λέει ότι η κ. Καζάκου διεκδικεί 15.100 ευρώ για 6/2003 ως 4/2004 και επίδομα αδείας, συν 5.675 για 05-08/2004, κλπ. Έχει εισπράξει 39.571 ευρώ από εκκαθάριση.
Ο κ. Βασματζίδης λέει ότι πέφτουμε σε προσωπικά δεδομένα, διαφωνεί να ακούγονται αυτά τα ποσά.
Ο κ. Καρασμανάκης έχει εισπράξει 11.452 ευρώ με υπόλοιπο 30.000 ευρώ, λέει ο κ. Μανουσόπουλος. Είχαν καθίσει ως κατηγορούμενοι γιατί η διαδικασία εκκαθάρισης ήταν ψευδής και δεν έπρεπε να τεθεί σε εκκαθάριση η επιχείρηση.

36ο Δ.Σ. της Δευτέρας 1/12/2014

Ο κ. Μανουσόπουλος, ένας από τους διαχειριστές της ΔΕΠΕΑ, εισηγείται

Θέμα 25 – Κατανομή πιστώσεων σχολείων για σχολικούς τροχονόμους
Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι έγινε κατανομή σύμφωνα με την επιτροπή παιδείας (ομόφωνη απόφαση).
Ο κ. Δευτεραίος ρωτά για τη σχέση εργασίας των σχολικών τροχονόμων
Πληρώνονται από το υπουργείο 2 φορές το χρόνο από τα χρήματα που δίνονται για τα έξοδα των σχολείων. Τώρα ήρθε το Β εξάμηνο του 2014, λέει ο κ. Γερακόπουλος.

Θέμα 26
Επέκταση της παραχώρησης άλλα 10 χρόνια
Ψηφίζεται ομόφωνα (εισηγητής ο κ. Καναρίδης)

Θέμα 27
Αντικαθίστανται τα αλεξικέραυνα με καλώδια που δεν είναι από χαλκό.
Ο κ. Γιαννόπουλος ρωτά αν δε θα ξανασυμβούν κλοπές. Προτείνει να προμηθευτούν κάμερες σε ευαίσθητα κτίρια, όπως και το μνημείο.
Ο κ. Δευτεραίος ενίσταται να μπουν κάμερες στα σχολεία.
Ο κ. Γερακόπουλος λέει όχι, ο κ. Δήμαρχος ότι θα το εξετάσουν.
Ο κ. Καναρίδης απαντώντας στον κ. Ζητάκη λέει οτι είναι η δεύτερη φάση του προγράμματος, αρκετά έχουν ήδη αντικατασταθεί
Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέματα 28-34
Ο κ. Φωτιάδης ζητά να συμπεριλαμβάνονται ορισμένα στοιχεία σε κάθε εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Ο κ. Δευτεραίος ζητά να αναγράφεται και η πηγή χρηματοδότησης. Ζητά για το καπνομάγαζο τι γίνεται και έχουμε καθυστέρηση.
Ο κ. Καναρίδης λέει ότι το θέμα 30 αποσύρεται.
Ο κ. Μιχαηλίδης καταψηφίζει το 32ο θέμα λόγω συμπληρωματικής σύμβασης, το ίδιο και η Λαϊκή Συσπείρωση. Ο κ. Δήμαρχος ρωτά πως θα τελειώσει το έργο, ο κ. Δευτεραίος λέει να γίνει καινούριο έργο. Ο κ. Καναρίδης λέει ότι ο στρατός ζητούσε επιπρόσθετες εργασίες που δεν είχαν προϋπολογιστεί. Ο κ. ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ θα υπερψηφίσει και το 32.

Θέματα 41-48
Ομόφωνα

Θέματα 35-40
Ομόφωνα

Θέμα 49
Ομόφωνα

Θέμα 50
Ουζουνίδης, Χατζηαναγνώστου και κ. Δραμανίδου (Τσονίδου, Βαταμίδης και Πεϊχαμπέρης ως αναπληρωματικά)
Ομόφωνα

Θέμα 51
Ομόφωνα

Θέμα 52

Ομόφωνα

Θέμα 53
Αντικαθίσταται η κ. Ιντζεπελίδου από την κ. Τσονίδου και μέλος ο κ. Κατής

20:35
Θέμα 54
Ο δήμαρχος εισηγείται, να δημιουργήσουμε μια δομή με τη βοήθεια ενός καθηγητή ο οποίος θα κάνει τα πάντα για να μας καθοδηγήσει.
Ο κ. Φωτιάδης λέει ότι το εγχείρημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες του δήμου Αλεξανδρούπολης, πριν 15 χρόνια επισκέφτηκε έκθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης στο Βερολίνο για τη Θράκη, όλες οι επιγραφές ήταν ελληνικές και παρουσιαζόταν από τη βουλγαρική κυβέρνηση. Είναι σημαντικό να προασπίσουμε την ιστορία μας, αν και σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η Θράκη έχει διαμελιστεί στα τρία. Ο πολιτισμός της Θράκης ήταν ελληνικός και αυτό πρέπει να αναδειχθεί.
Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει από το κράτος, η αρχαιολογική έρευνα στη Θράκη είναι υποβαθμισμένη ως ανύπαρκτη σε αντίθεση με τη βουλγαρική Θράκη.
Ο κ. Μιχαηλίδης συμφωνεί με την πρόταση αλλά να μη δεσμευτούμε για το μέλλον, να έχουμε ενημέρωση πώς θα προχωρήσει το θέμα.
Ο κ. Γκότσης λέει ότι η Βουλγαρία καπηλεύεται τη Θρακική ιστορία, μέχρι και τον Ορφέα. Έχουν προχωρήσει πολύ στις ανασκαφές, τώρα τελευταία προχωρούν και οι Τούρκοι. Θα μπορούσε να αποτελέσει πρόταση και στους άλλος δήμους της Θράκης.
Γαβράς Δημοσθένης (εκ μέρους του ΔΣ της ΕΠΟΦΕ): Η πρόταση αυτή έχει γίνει και από παλιά από την ΕΠΟΦΕ. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να ιδρυθεί αυτό το ινστιτούτο.
Ψηφίζεται ομόφωνα.

20:46
Θέμα 55
4 δημοτικοί σύμβουλοι, 3 από φορείς και 4 μετανάστες, νομίμως διαμένοντες εκτός από όσους είναι από ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Βαμβακερός πρόεδρος, ο κ. Χατζηαναγνώστου αντιπρόεδρος και οι κ.κ. Ταρτανής και Δευτεραίος.
Ψηφίζεται ομόφωνα.

20:51
Θέμα 56
Οι κ. Παπαδάκης και Δήμητσα αντικαθίστανται.

Θέμα 57-58
Ομόφωνα

Θέμα 59
Καταψηφίζει η Λαϊκή Συσπείρωση

Θέμα 60
Ομόφωνα

Θέμα 61
Λευκά Δευτεραίος και Δραμανίδου

Θέματα 62-64 
Ομόφωνα

20:55
Λύεται η συνεδρίαση.