πάμε μπροστά

Παρασκευή

5

Δεκέμβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

H περιδεής συνείδηση των αρχόντων μας [Άρθρο]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Αρθρογραφία, Αρχεία, Μεγάλα θέματα δήμου, Παπανικολόπουλος Νικόλαος, Πολιτών, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο

Ο κ. Νίκος Παπανικολόπουλος, πρόεδρος της "Πολιτεία Θράκης"Άρθρο του κ. Νικόλαου Παπανικολόπουλου

Το καλοκαίρι του 2011, μέσω Αθηνών, από δημοσίευμα της εφημερίδας ‘’ΤΟ ΒΗΜΑ’’ (26-7-2011), πληροφορηθήκαμε για ένα μεγάλο έργο στην Αλεξανδρούπολη. Τον θαλάσσιο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU – Floating Storage and Regasification Unit for LNG -Liquefied Natural Gas).

Στη συνέχεια ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες…

  • Τον Αύγουστο του 2011, δόθηκε η έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ).
  • Το Σεπτέμβριο του 2012, η GASTRADE ΑΕ κατέθεσε στο ΥΠΕΚΑ αίτηση για την έγκριση της ΜΠΕ του έργου.
  • Το Δεκέμβριο του 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ενέκριναν την ΜΠΕ.
  • Το Μάρτιο του 2013, με την αριθ. 181707/27-3-2013 Απόφαση ΥΠΕΚΑ εγκρίθηκε η ΜΠΕ για εγκατάσταση και λειτουργία του έργου ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.
  • Τον Ιούλιο του 2014, με την αριθ. 19119/23-7-2014 Απόφαση του Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης παραχωρήθηκε το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού-παραλιας για τον ΑΣΦΑ.
  • Σήμερα, η έναρξη κατασκευής του έργου, σε συνδυασμό με τον αγωγό TAP και τον χαρακτηρισμό του ως Ευρωπαϊκού Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), φαίνεται να είναι πολύ κοντά.

Είναι γεγονός ότι η χρήση του φυσικού αερίου είναι οικολογική, η μετατροπή του από αέριο σε υγρό και αντίστροφα, καθώς και η μεταφορά του σε υγρή μορφή με πλοία, εγκυμονεί κινδύνους.

Η πλωτή εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) από τη νομοθεσία της Ε.Ε. (Οδηγία 96/82/ΕΚ – Seveso Ι και 2003/105/ΕΚ Seveso II – ΚΥΑ 12044/2007 ΦΕΚ 376 Β/19-3-2007), θεωρείται επικίνδυνη εγκατάσταση και προβλέπεται η λήψη ειδικών μέτρων.

Εδώ όμως είναι απορίας άξιο ότι στην περίπτωση του πετρελαιαγωγού, πριν μερικά χρόνια, κάποιοι είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο και είχαμε φτάσει στο σημείο να δημιουργηθούν πέντε (5) επιτροπές.

Σήμερα οι ίδιοι αποδέχονται την πλωτή εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) χωρίς κανένα προβληματισμό.

Αποδέχονται, χωρίς δεύτερο λόγο, να λειτουργήσει στη θάλασσα της Αλεξανδρούπολης μια επικίνδυνη εγκατάσταση που ίδια υπάρχει μόνο σε έξη (6) χώρες του κόσμου: Κίνα (Tianjin), Μαλαισία (Melaka), Ντουμπάι (Jebel Ali), Βραζιλία (Bahia και Pecem), Ινδονησία (Lampung και Nusantara) και εδώ και ένα χρόνο στην Ιταλία (Livorno). (World LNG Plants & Terminals)

Στο Λιβόρνο όμως, για να μην πάμε μακριά αλλά στη γειτονική μας Ιταλία, υπάρχουν όλες οι σύγχρονες λιμενικές υποδομές.

Εδώ;

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α.)