πάμε μπροστά

Σάββατο

20

Δεκέμβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

«Η βόμβα των σκουπιδιών» του Τάσου Τέλλογλου [Βίντεο]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Διαχείριση Απορριμμάτων, Μεγάλα θέματα δήμου

"Η Βόμβα Των Σκουπιδιών" - Η μεγάλη έρευνα του Star με την υπογραφή του Τάσου Τέλλογλου (Star Channel, 20/12/2014 00:07)

“Η Βόμβα Των Σκουπιδιών” – Η μεγάλη έρευνα του Star με την υπογραφή του Τάσου Τέλλογλου (Star Channel, 20/12/2014 00:07)

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014, στις 23:50 ο Τάσος Τέλλογλου παρουσίασε μια ακόμα μεγάλη έρευνα με θέμα «Η βόμβα των σκουπιδιών».

Στις 2 Δεκεμβρίου η Ελλάδα καταδικάσθηκε για μια ακόμα φορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων σε ανοιχτές χωματερές ανεξέλεγκτης διάθεσης. Η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα η Ηλεία, είναι η περιοχή της Ελλάδας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα.

To 2013 ο Εισαγγελέας του Πύργου χαρακτήρισε, για πρώτη φορά μετά την αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας, μια ομάδα μεταφορέων και εργολάβων ως «εγκληματική οργάνωση», επειδή αντί να μεταφέρουν -όπως δήλωναν- τα απορρίμματα της πόλης στο Μεσολόγγι και το Κορωπί, αντίθετα αυτοί τα απέθεταν σε μη αδειοδοτημένους χώρους μέσα στην Ηλεία, σε περιοχές όπως: το τελευταίο δρυοδάσος της Πελοποννήσου (αυτό της Φολόης), σε σημεία μόλις 10 μέτρα μακριά από το κύμα των παραλιών της Ηλείας, στις όχθες του προστατευμένου Αλφειού ποταμού και αλλού.

Ο εργολάβος προφυλακίσθηκε ενώ ένα μέρος του Δημοτικού Συμβουλίου κατηγόρησε τη – μέχρι τον Αύγουστο του 2014 – Δημοτική Αρχή για την εμπλοκή της στις σχετικές συμβάσεις.

Η έρευνα του Star επικεντρώθηκε στην πόλη, που έχει κηρυχθεί 13 φορές σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” εξ αιτίας της αδυναμίας των τοπικών αρχόντων να βρουν λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Επιχειρεί να φωτίσει τις διοικητικές πρακτικές και τα πραγματικά γεγονότα, που οδήγησαν στο φαινόμενο της “εγκληματικής οργάνωσης του Πύργου”. Τα σκουπίδια βρίσκονται ακόμα παντού στους δρόμους της πόλης και όταν μαζεύονται πετιούνται σε χωματερή ακριβώς δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου.

Ο Τάσος Τέλλογλου μίλησε με τον συνήγορο του εργολάβου, με τον πρώην Δήμαρχο και τους «κατήγορούς» του από τη σημερινή Δημοτική Αρχή για το τι πραγματικά συνέβη και αναζητά τα σημεία, όπου πραγματικά κατέληγαν τα απορρίμματα της πόλης του Πύργου. Συνέκρινε το αποτυχημένο παράδειγμα της πρωτεύουσας της Ηλείας με τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων στην πόλη της Καλαμάτας. Εκεί, όπου τον τελευταίο χρόνο έχει δημιουργηθεί το απόλυτο -θετικό- παράδειγμα της τοπικής διαχείρισης, όσων δεν περιμένουν τα πάντα από το κράτος.

Ρεπορτάζ: Τάσος Τέλλογλου, Λάζαρος Μπέλτσιος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Θανάσης Μίλησης
Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Κοτσίκος
Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Βενιός