πάμε μπροστά

Δευτέρα

5

Ιανουάριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Απάντηση του κ. Στάθη Γρηγοριάδη στην ανάρτησή μας για τις θέσεις του κ. Θεοδωράκη και του Ποταμιού για τα χρυσωρυχεία

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Βουλευτικές, Εκλογές, Μεγάλα θέματα δήμου, Χρυσωρυχεία

Αριστερά ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης και δεξιά ο κ. Στάθης Γρηγοριάδης στη συνέντευξη τύπου του Ποταμιού στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 4/1/2015

Αριστερά ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης και δεξιά ο κ. Στάθης Γρηγοριάδης στη συνέντευξη τύπου του Ποταμιού στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 4/1/2015

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την φιλοξενία.

Ο κ. Θεοδωράκης στην χτεσινή συνέντευξη ήταν σαφής όσον αφορά την επένδυση χρυσού στην περιοχή μας, χαρακτηριστικά ανέφερε: “Η πολιτική δεν παίρνει αυτές τις αποφάσεις. Αυτός που παίρνει τις αποφάσεις είναι οι Αρχές της χώρας, είναι τα Δικαστήρια της χώρας, είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι οι τοπικές Αρχές.

Σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, οι τοπικές αρχές που είναι ένα υπερσύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες, το καθένα μας ξεχωριστά μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Σας παραπέμπω πάλι στην συνέντευξη “Δεν μπορεί ένα κόμμα να αποφασίζει για το ποια επένδυση πρέπει να γίνει ή όχι. Εκτός και εάν θέλουμε ο τοπικός βουλευτής να αποφασίζει με βάση το πόσο του δίνει η κοινωνία σε ψήφους ή με βάση το πόσο του δίνει ο επενδυτής, όχι ψήφους, κάτι άλλο.” Ένα μήνυμα που μπορούν εύκολα να μεταφράσουν οι συμπολίτες μας, δεν αφορούν το Ποτάμι πρακτικές τέτοιου είδους.

Tο Ποτάμι έχει δημοσιεύσει αναλυτικά όλες τις θέσεις του https://topotami.gr/oi-theseis-mas/ όπου αναφέρεται:

48. Ναι στις εξορύξεις, ναι στο περιβάλλον

  • Στην Ελλάδα λειτουργούν 1.500 ορυχεία, λατομεία και μεταλλεία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε τα οικονομικά οφέλη της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, εφ’ όσον γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
  • Προτείνουμε τη θέσπιση νόμου για την διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, τη θέσπιση ανταποδοτικών οφελών και τη δίκαιη απόδοση σχετικών μισθωμάτων.
  • Σημαντικός είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δημιουργία συνεργειών επενδυτών και τοπικής κοινωνίας. Στόχος να εξασφαλίζεται η τήρηση περιβαλλοντικών κανόνων και να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για τους κατοίκους και την περιοχή μέσω δράσεων κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και παράπλευρων επενδύσεων και χορηγιών.
  • Σύνταξη εθνικού και τοπικού χωροταξικού σχεδίου με πρόβλεψη για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες καθώς και για εναλλακτικές μεθόδους επανάχρησης γης.
  • Αποτύπωση σε κοινή ηλεκτρονική βάση των δεδομένων των μεταλλευτικών κοιτασμάτων και των προστατευόμενων περιοχών.
  • Κατάθεση του νέου λατομικού νομοσχεδίου το οποίο εκκρεμεί εδώ και έντεκα χρόνια.
  • Κωδικοποίηση και θωράκιση της διαδικασίας εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με παράλληλη απλούστευση της διαδικασίας.
  • Χρειάζεται ενίσχυση των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων που υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να μη γίνονται έλεγχοι σε μια δραστηριότητα ευαίσθητη για το περιβάλλον και επικίνδυνη για τους εργαζομένους.

Είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνηση,

Στάθης Γρηγοριάδης
Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής

======================

Ευχαριστώ τον κ. Γρηγοριάδη για την επικοινωνία. Δεν έχω να προσθέσω κάτι στην πρώτη μου ανάρτηση, απλά να αναφέρω ότι στο πρόγραμμα του Ποταμιού που παραθέτετε πιο πάνω δε γίνεται ειδική αναφορά στις εξορύξεις χρυσού με κυάνιο που μας απασχολούν ως κοινωνία αλλά γενικόλογη αναφορά σε εξορύξεις. Σίγουρα πρέπει να ενισχυθεί η Επιθεώρηση Μεταλλείων και οι Ελεγκτές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, στην πράξη φαίνεται ότι επεμβαίνουν καθυστερημένα και με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, ενώ και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι μία έννοια που επιδέχεται ερμηνειών. Για παράδειγμα οι χρυσοθήρες επιμένουν πως η εξόρυξη και η μεταλλουργία χρυσού είναι μία αειφόρος επένδυση, όταν κονιορτοποιούν ολόκληρα βουνά, απομυζούν τεράστιες ποσότητες φυσικών υδάτων από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, τα επεξεργάζονται με δηλητήρια, αφαιρούν ελάχιστα γραμμάρια χρυσού ανά τόνο πετρώματος και μπαζώνουν χαράδρες προσπαθώντας να ξαναδημιουργήσουν τα βουνά εκεί πιο δίπλα (φυσικά οποιαδήποτε βλάστηση δέντρων πάνω σε αυτή τη μάζα από κυανιούχα μπάζα αποκλείεται)… Απαιτούμε μία ξεκάθαρη άρνηση του κ. Σταύρου Θεοδωράκη για τις εξορύξεις χρυσού με κυάνιο και όχι… “αμφιβολίες”…

Διαβάστε και τις ακόλουθες αναρτήσεις: