πάμε μπροστά

Τετάρτη

7

Ιανουάριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Οι φοβίες του “ανεξάρτητου” δημάρχου για τις βουλευτικές εκλογές του Γενάρη και η υποδοχή Σαμαρά στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Βουλευτικές, Εκλογές, Ηχητικά, Φωτογραφίες/Γραφικά

Υποδοχή πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Αλεξανδρούπολη (Δευτέρα 5/1/2015 το πρωϊ)

Υποδοχή πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Αλεξανδρούπολη (Δευτέρα 5/1/2015 το πρωϊ) (πηγή φωτό: Γιάννης Ναλμπάντης και radiomax.gr)

Απολαυστικές και αποκαλυπτικές οι δηλώσεις Λαμπάκη τη Δευτέρα 5/1/2015 από το Maximum FM 93,6. Ο δημοσιογράφος κάλεσε το δήμαρχο για να ρωτήσει για την εξέλιξη της Κυκλοφοριακής Μελέτης και του ΓΠΣ και του προέκυψε άλλο θέμα :-) Οι… φοβίες του δημάρχου από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 25 Γενάρη και η… πιθανή αλλαγή κυβέρνησης και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία!

…έχω φοβία πια, για πάρα πολλά πράγματα στην Ελλάδα γενικότερα… όχι, δεν είναι κινδυνολογία. Φοβάμαι. Φοβάμαι το αύριο πάρα πολύ. Πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ο “ανεξάρτητος” δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης εξέφρασε την ανησυχία ότι θα χάσει τα έργα ΣΔΙΤ (βλέπε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) στο δήμο μας αν δεν εκλεγεί η ΝΔ…

αν υπάρξει αλλαγή φρουράς και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, υπάρχει δυστυχώς ή ευτυχώς (αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός) η απόλυτη ανατροπή πραγμάτων

Η επιχειρηματολογία των δημοτικών εκλογών του περσινού Μάη περί ανεξαρτησίας της υποψηφιότητάς του έκανε φτερά σε 10 λεπτά ραδιοφωνικού προεκλογικού άγχους.

Μπράβο στο Δημήτρη Κολιό που για άλλη μία φορά έγραψε ιστορία μέσα από τις ραδιοφωνικές συχνότητες της πόλης μας.

Κρίμα για το δήμαρχο που πήρε έμμεσα δημόσια θέση υπέρ του κόμματος από το οποίο προέρχεται ως στρατευμένος κομματάρχης της Ν.Δ. ενώ στις δημοτικές εκλογές του Μάη 2014 τον τίμησε το 55,21% των ψηφοφόρων του δήμου μας, μεταξύ των οποίων ψηφοφόροι άλλων κομμάτων (στις ευρωεκλογές του Μάη 2014 η ΝΔ πήρε 31,67% ενώ στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη 2012 πήρε 39,82%)…

Σα δήμαρχος μόνο καλό δεν του κάνει να παρίσταται σε εορταστικές εκδηλώσεις του κόμματος από το οποίο προέρχεται ή να υποδέχεται στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό Σαμαρά (αφήνοντας να εννοηθεί ότι… προσκλήθηκε! – αφού δήλωσε ότι δεν παρέστη σε αφίξεις Θεοδωράκη και Καμμένου λόγω… μη πρόσκλησης…). Θα έπρεπε να τηρεί ίσες αποστάσεις απ’όλους τους υποψηφίους και να μη παίρνει μέρος απροκάλυπτα στην επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκρατίας των ψηφοφόρων από την ηγεσία της σημερινής Ν.Δ.

Υποδοχή πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Αλεξανδρούπολη (Δευτέρα 5/1/2015 το πρωϊ)

Υποδοχή πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Αλεξανδρούπολη (Δευτέρα 5/1/2015 το πρωϊ) (πηγή φωτό: Γιάννης Ναλμπάντης και radiomax.gr) – Δε φαίνεται ιδιαίτερα χαρούμενος ο δήμαρχος, σε αντίθεση με τον περίγυρο… Με το ζόρι τον πήγαν άραγε;

Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας και όλοι θα έπρεπε να είναι χαρούμενοι που ο λαός (που κυβερνήθηκε δυόμιση χρόνια με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου) επιτέλους θα εκφραστεί (και να εκτονωθεί), αφού άλλα ψήφισε το 2012 και άλλα εφαρμόστηκαν από τους κυβερνώντες. Είναι η περίοδος όλοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, να κριθούν για το έργο τους.

Στη συζήτηση παρέμβη και ο κ. Κώστας Πανταζίδης του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στους ισχυρισμούς του δημάρχου ότι δεν έλαβε απαντήσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα στην πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη μας (δείτε το βίντεο του χαιρετισμού Λαμπάκη, άφησε άφωνο τον κ. Τσίπρα αναφερόμενος σε προβλήματα της περιοχής μας και… κατηγορώντας τους πολιτικούς της κεντρικής σκηνής… παίρνοντας τα λόγια από το στόμα του :-) )

Δεν έχασε ευκαιρία να παρέμβει στη συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Βαμβακερός (τον οποίο ο Γιώργος Ραπτόπουλος με μήνυμα-παρέμβασή του τον χαρακτήρισε… δεξιό ψάλτη) υπέρ της επένδυσης αγωγού Burgas-Αλεξανδρούπολης, της επένδυσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου Κοπελούζου και των έργων από χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Αναρωτήθηκε αν θα συνεχιστούν όλα αυτά ενώ έπλεξε το εγκώμιο της οικολογικής ευαισθησίας του δημάρχου. Μίλησε για 2 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που είναι σχεδιασμένες για τη ΒΙΠΕ του Άβαντα (από τον κ. Κοπελούζο πάλι).

Ακούστε τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις ή διαβάστε αποσπάσματα απομαγνητοφωνημένα από το δήμαρχο και τον κ. Πανταζίδη και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Λαμπάκης για φόβους ακύρωσης έργων ΣΔΙΤ αν δεν εκλεγεί η… ΝΔ… (MaximumFM 93,6 Δευτέρα 5/1/2015) by Πάμε Μπροστά on Mixcloud

Πανταζίδης Κώστας απαντά σε δήμαρχο Λαμπάκη για ΜΕΑ, ΑΣΦΑ & ΣΔΙΤ (MaximumFM 93,6 Δευτέρα 5/1/2015) by Πάμε Μπροστά on Mixcloud

Ο Αντώνης Βαμβακερού σε ρόλο… δεξιού ψάλτη παρεμβαίνει στη συζήτηση Λαμπάκη-Πανταζίδη by Πάμε Μπροστά on Mixcloud

========================

Συνέντευξη Ευάγγελου Λαμπάκη στο Maximum 93,6 FM τη Δευτέρα 5/1/2015

[Σημειώσεις από τα πρώτα πέντε λεπτά της συνέντευξης]

Από το πρωί που ήρθα σκέφτομαι 1.000 πράγματα που αναστέλλονται-αδρανοποιούνται λόγω εκλογών.

Πήγα στο Σαμαρά (σ.σ. εννοεί την υποδοχή του στο αεροδρόμιο), θα πάω και στον Τσίπρα, θα πάω και στο διάβολο και στο θεό, θα πάω σε όλους, εκπροσωπώντας τους δημότες του δήμου Αλεξανδρούπολης. Ο δήμαρχος εκπροσωπεί όλους τους δημότες και όποιος έρχεται τον υποδέχεται.

Ιδεολογικά πρόσκειμαι κάπου και έχω την άποψή μου. […] Βρίσκομαι στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, στην παρέμβαση του κράτους εκεί που χρειάζεται και τον αδύναμο άνθρωπο, αλλά και στην ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς. Αυτό το σύστημα είναι δοκιμασμένο αλλά και πολύμορφο (με κρατική παρέμβαση σε άμυνα-εκπαίδευση-παιδεία-υγεία-κοινωνικές παροχές). Τον κρατισμό τον απεχθάνομαι για πάρα πολλούς λόγους και έχει αποτύχει σε όλα τα μοντέλα.

Είκοσι μέρες προ των εκλογών δε λειτουργεί τίποτε απολύτως. […] μίλησα με την 3η γραμματέα του υπουργού […] δεν μπόρεσα να μιλήσω για θέματα για τα οποία είναι άκρως επικίνδυνο αν δεν τα λύσουμε τώρα να μην μπορούν να λυθούν μετά από 20 μέρες, μετά τις εκλογές. Κάποια πράγματα πρέπει να λύνονται τώρα και τώρα δεν κουνιέται φύλλο, φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη.

Προσπαθώ να λύσω το θέμα των 60 ανθρώπων της αλλαντοβιομηχανίας Θράκης για να παραμείνουν να δουλέψουν στο δήμο Αλεξανδρούπολης αυτοί οι άνθρωποι. Κολλήσαμε τώρα στο Βρούτση, υπουργό εργασίας. Αυτό είναι ένα από τα πολλά.

[από το 05:20 ακολουθεί απομαγνητοφώνηση]

Δημήτρης Κολιός: Τώρα κ. Δήμαρχε μα μοιάζετε τώρα σαν να ήρθατε πρώτη φορά σ’ αυτόν τον τόπο που το ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι σε περίοδο εκλογών όχι απλά δε λειτουργεί τίποτα, αφού παραιτήθηκαν γραμματείς, υπουργοί, παραϋπουργοί, ποιος θα λειτουργήσει; Σας είναι γνωστό.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Το θέμα δεν είναι ότι θα αδρανοποιηθούν κάποια πράγματα και μετά από 20 μέρες…

Δημήτρης Κολιός: Για ένα μήνα θα αδρανοποιηθούν, για ένα μήνα…

Ευάγγελος Λαμπάκης: …το θέμα είναι ότι υπάρχει κίνδυνος αν υπάρξει αλλαγή φρουράς και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, δε θα πω ο κίνδυνος για να μην πουν “α… επί τα χείρω θα γίνουν τα πράγματα;”, υπάρχει δυστυχώς ή ευτυχώς (αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός) η απόλυτη ανατροπή πραγμάτων. Δηλαδή θα χρειαστεί να πάμε πάλι από την αρχή σε πάρα πολλά πράγματα.

Δημήτρης Κολιός: Γιατί τώρα αν έβγαινε η ίδια η κυβέρνηση δεν θα πηγαίνατε πάλι από την αρχή. Όχι, αυτό που λέτε μου ακούγεται λίγο εκβιαστικό θα έλεγα…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Δεν πειράζει, δεν πειράζει…

Δημήτρης Κολιός: Τι πάει να πει “δεν πειράζει”;

Ευάγγελος Λαμπάκης: …εγώ είμαι και εκβιαστής και σκληρός, ναι. Μερικά πράγματα…

Δημήτρης Κολιός: Δηλαδή αν αλλάξει, πάλι από την αρχή, ενώ αν δεν άλλαζε… Μα εδώ η ίδια η κυβέρνηση είναι, χωρίς εκλογές, αλλάζει ο υπουργός και πάλι από την αρχή πηγαίνετε κ. Δήμαρχε!

Ευάγγελος Λαμπάκης: Όχι

Δημήτρης Κολιός: Τι όχι, όχι;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Έχω διαγωνισμούς μπροστά μου και έργα για τα οποία εάν ανατραπεί αυτή η κατάσταση και έχουμε μια άλλη κατάσταση, υπάρχει περίπτωση να μη γίνουν ποτέ.

Δημήτρης Κολιός: Ναι. Όπως; Πέστε μου ένα έργο που πραγματικά χρίζει, τι να πω, πάρα πολύ μεγάλης προσοχής;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Να σου πω. Να σου πω πολύ γρήγορα και εύκολα.

Δημήτρης Κολιός: Ναι, ένα.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Εάν καταργηθεί η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα…

Δημήτρης Κολιός: …ναι, τα ΣΔΙΤ…

Ευάγγελος Λαμπάκης: …θα γίνει η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη; Θα δημιουργηθούν οι 100 θέσεις για 27 χρόνια και οι 200 για 2 χρόνια που θα κατασκευάζεται η ΜΕΑ; Θα λύσω το πρόβλημα εγώ ως δήμος Αλεξανδρούπολης και ως Περιφέρεια, το πρόβλημα των απορριμμάτων που ήδη τα πρόστιμα έρχονται;

Δημήτρης Κολιός: Έχετε τον προβληματισμό ότι…

Ευάγγελος Λαμπάκης: …δεν πρέπει;

Δημήτρης Κολιός: …τα ΣΔΙΤ τα οποία έχουν υπογραφεί δεν θα προχωρήσουνε;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Δεν ξέρω.

Δημήτρης Κολιός: Όχι, οι πληροφορίες σας τι λένε.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Αυτό δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό δεν λένε τα στελέχη του;

Δημήτρης Κολιός: Μα πήγατε στο ΣΥΡΙΖΑ. Τους ρωτήσατε; Δεν πήγατε; (σ.σ. εννοεί στην ομιλία Τσίπρα στην Περιφερειακή Προγραμματική Διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη την 21/12/2014).

Ευάγγελος Λαμπάκης: Εγώ έβαλα θέματα. Και είπα “αυτά είναι, έλα λύστα. Μπορείς;” Μ’ απάντησε κανείς;

Δημήτρης Κολιός: Δε σας απάντησαν; Πώς δεν σας απάντησαν. Δε σας απάντησαν;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Τι μου είπαν. Για πες μου;

Δημήτρης Κολιός: Για το ΣΔΙΤ δεν σας απάντησαν;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Όχι, δε μου απάντησε κανείς τίποτα απολύτως. (σ.σ. Έβαλε θέματα, ναι. Για ΣΔΙΤ όμως δεν είπε κουβέντα στην ομιλία του, ούτε για Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτωνδείτε την ομιλία του εδώ – τα θέματα που ανέφερε εκεί, άραγε, τα έθιξε όταν υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό Σαμαρά στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Έβρο;) Για τα ΣΔΙΤ ισχύουν αυτά τα οποία λέγαν “δε θέλουμε ΣΔΙΤ”, αυτά δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; “Δε θέλουμε ΣΔΙΤ”, δηλαδή δεν θέλουμε, δεν θέλουμε, Δημήτρη, λένε…

Δημήτρης Κολιός: Παρακαλώ, παρακαλώ, τώρα γιατί το κάνετε τώρα αυτό;

Ευάγγελος Λαμπάκης: …Κοίταξε, εγώ δεν είμαι κομματικός από αυτούς που δεν ακούν και δεν βλέπουν…

Δημήτρης Κολιός: Επειδή δεν είστε κομματικός, έτσι…

Ευάγγελος Λαμπάκης: …Σε παρακαλώ πάρα πολύ. Τι λένε αυτοί οι άνθρωποι;

Δημήτρης Κολιός: Τι λένε;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Λεν εν ολίγοις ότι εμείς δεν θέλουμε τα ΣΔΙΤ, δηλαδή δεν θέλουμε να παντρέψουμε κρατικά κεφάλαια και ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό λένε.

Δημήτρης Κολιός: Συγγνώμη κ. Δήμαρχε, τόσα χρόνια συνοδοιπόρος ήσασταν με αυτούς τους ανθρώπους…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Πού;

Δημήτρης Κολιός: …Ιδιαίτερα στο χρυσό; Τι θα το ξεχάσουμε;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;

Δημήτρης Κολιός: Δεν ήσασταν; Θέλω να πω ότι οι σχέσεις σας είναι τέτοιες που μπορείτε να ρωτάτε και να σας δίνουν απαντήσεις.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Με συγχωρείς, η καταπολέμηση των κακών δυνάμεων που προσπαθούν να προσβάλλουν το περιβάλλον, έχει καμία σχέση με την εφαρμογή οικονομικής πολιτικής;

Δημήτρης Κολιός: Όχι, άλλο ήθελα να πω. Ότι η όποια ερώτησή σας θα έπρεπε να είχε και άμεση απάντηση αφού έχετε φιλικές σχέσεις με όλο αυτόν το χώρο.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Με ποιον; Για τα ΣΔΙΤ; Μα…

Δημήτρης Κολιός: Όχι για τα ΣΔΙΤ κύριε… Κύριε δήμαρχε σας λέω επί τόσα χρόνια, λέω, γνωρίζετε τους ανθρώπους αυτούς.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Ναι;

Δημήτρης Κολιός: Δεν τους γνωρίζετε;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Ναι;

Δημήτρης Κολιός: Άρα δηλαδή οι σχέσεις σας είναι σχέσεις άμεσης επικοινωνίας.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Και τι σημαίνει αυτό; Ότι θα εξαιρέσουνε την Αλεξανδρούπολη;

Δημήτρης Κολιός: Όχι δεν καταλάβατε ότι λέω.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Αλλά τι;

Δημήτρης Κολιός: Ότι σε οποιοδήποτε ερώτημά σας δε θα έχετε άμεση απάντηση; Αλίμονο.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Μα έχω.

Δημήτρης Κολιός: Ε μα…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Μα έχω. Έχω. Πολεμάν τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, όχι εδώ, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα. Οι τέσσερις μονάδες στην Αθήνα, στην Αττική…

Δημήτρης Κολιός: Ας μη βιαζόμαστε… Ας μη βιαζόμαστε τώρα…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Τι να μη βιαζόμαστε; Στην Αττική, η αντιπεριφερειάρχης…

Δημήτρης Κολιός: Ας μη βιαζόμαστε λέω, περιμένετε.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Όχι, εγώ δεν έμαθα να περιμένω σ’ αυτή την Ελλάδα. Εγώ έμαθα να λειτουργώ…

Δημήτρης Κολιός: Ε τότε έπρεπε να πείτε σήμερα του κυρίου Σαμαρά ότι θα έπρεπε να λειτουργούν τα υπουργεία σας, αφού πήγατε μέχρι εκεί.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Ααα… με συγχωρείτε, έχετε την εντύπωση ότι δεν του τα έχω πει;

Δημήτρης Κολιός: Του είπατε σήμερα του Σαμαρά “είναι κλειστά τα υπουργεία”;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Θυμάσαι στις δυο κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά πόσες φορές είπα τα ανάποδα από αυτά που πήγαν να κάνουν; Και μάλιστα με ανοιχτές επιστολές; Το ξέχασες;

Δημήτρης Κολιός: Όχι κύριε, εγώ να ξεχάσω;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Α… μπράβο.

Δημήτρης Κολιός: Σ’ εσάς το υπενθυμίζω.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Δεν φοβάμαι, όχι δεν φοβάμαι, αυτός είναι ο τύπος μου. Αλίμονο αν ενταχθώ και προσαρμοστώ απολύτως με υπακοή πίσω από μία ιδεολογία και πίσω από ανθρώπους που στρεβλά την εφαρμόζουν.

Δημήτρης Κολιός: Α μπράβο, α μπράβο. Σωστό.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Εγώ δεν είπα ότι τα’ κανε όλα μια χαρά η τάδε κυβέρνηση. Όχι. Αλλά το γεγονός ότι έχω φοβία πια, για πάρα πολλά πράγματα στην Ελλάδα γενικότερα, αυτό είναι μια αλήθεια. Και κάποιοι λένε ότι… “Ααα.. Αυτό είναι κινδυνολογία”. Όχι, δεν είναι κινδυνολογία. Φοβάμαι. Φοβάμαι το αύριο πάρα πολύ. Πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Δημήτρης Κολιός: Αυτό είναι λογικό, κύριε δήμαρχε, να υπάρχει αυτός ο ενδόμυχος φόβος. Αλίμονο.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Ναι αλλά δυστυχώς αυτός ο ενδόμυχος φόβος έχει μέσα και λογική. Έχει μέσα και επιχειρήματα, έτσι;

Δημήτρης Κολιός: Ναι, το καταλαβαίνω.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Αν κάποιοι νιώθουν ότι υποχωρήσαμε εθνικά και έχει προσβληθεί η εθνική μας κυριαρχία και η αξιοπρέπειά μας μια φορά…

Δημήτρης Κολιός: Όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα…

Ευάγγελος Λαμπάκης: …εγώ το νιώθω δυο φορές, Δημήτρη. Αλλά από την άλλη πλευρά, έχουμε τη δυνατότητα της οικονομικής απεξάρτησης μια και έξω; Μμμμ; Την έχουμε;

Δημήτρης Κολιός: Της οικονομικής απεξάρτησης;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Βέβαια.

Δημήτρης Κολιός: Μια κι έξω; Πώς θα γίνει αυτό;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Εεε… Πώς θα γίνει αυτό; Να μου το πουν οι άλλοι, εγώ δεν λέω ότι την έχουμε, να μου το πουν αυτοί οι οποίοι βάζουν το Plan B ως Plan A.

Δημήτρης Κολιός: Τώρα, εγώ πήρα το δήμαρχο για τα δημοτικά. Τώρα βλέπω ότι το γυρίσαμε αλλού…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Γιατί, τα δημοτικά δεν έχουν σχέση με την πολιτική;

Δημήτρης Κολιός: Άμεση.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Τι άμεση;

Δημήτρης Κολιός: Δυστυχώς… Δυστυχώς…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Συνυφασμένη απολύτως είναι. Αυτά που λέμε τόση ώρα έχουν σχέση με την κεντρική σκηνή. Και να σας πω κάτι άλλο. Θα γίνει…

Δημήτρης Κολιός: Με τα Jessica, τι θα γίνει με τα Jessica;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Πώς;

Δημήτρης Κολιός: Με τα Jessica τα προγράμματα. Πέντε εκατομμύρια είναι αυτά.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Το Jessica εντάξει, είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είναι ένα άλλο θέμα, δεν αφορά την κυβέρνηση. Εκείνο προχωράμε κανονικά.

Δημήτρης Κολιός: Δεν υπάρχει θέμα δηλαδή.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Δεν υπάρχει θέμα. Εγώ ρωτάω όμως. Θα γίνει τα όσα εξήγγειλε η ΝΔ δια στόματος υπουργού κυρίου Χρυσοχοΐδη;

Δημήτρης Κολιός: Α… Καλά τώρα :-)

Ευάγγελος Λαμπάκης: Θα γίνει η ηλεκτροκίνηση Προμαχώνα-Ορμενίου; Θα γίνει η σύνδεση Εγνατίας Οδού με το λιμάνι;

Δημήτρης Κολιός: Ρητορικά είναι τα ερωτήματα.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Θα γίνει η μεταφορά της γραμμής της σιδηροδρομικής από την Κωνσταντινουπόλεως εκτός; Θα γίνει η σύνδεση ΒΙΠΕ με το λιμάνι; Αυτά όλα εγώ τα είπα στον κύριο Τσίπρα. Απάντηση δεν πήρα. Θα τα πω τώρα και στο Σαμαρά.

Δημήτρης Κολιός: Ναι. Στον Τσίπρα τα είπατε αυτά.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Τα είπα, βέβαια. Δεκαοκτώ σημεία έβαλα. Έκανα χαιρετισμό-ομιλία. Κάποιοι είπαν “βούτυρο στο ψωμί μας. Ο δήμαρχος της δεξιάς αντίληψης…”

Δημήτρης Κολιός: Είναι αδύνατον να πιστέψω ότι ο Λαμπάκης πίστεψε όλες αυτές τις εξαγγελίες προς άμεση υλοποίηση απ’ το στόμα Χρυσοχοΐδη. Είναι αδύνατον να το πιστέψω. Αδύνατον.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Αα…. Δεν κατάλαβες. Σιγά μην τις εξήγγειλε δια στόματος Χρυσοχοΐδη ο Σαμαράς, γιατί εγώ έτσι το εκλαμβάνω, και σιγά μην τυχόν και δεν γίνουν αν υπάρχει αυτή η κυβέρνηση. Θα τους φάω ζωντανούς.

Δημήτρης Κολιός: Αν υπάρχει άλλη;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Θυμάσαι πριν πάμε…

Δημήτρης Κολιός: Πάλι; Δε θα τους φάτε ζωντανούς αν είναι άλλοι;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Άκουσε με Δημήτρη

Δημήτρης Κολιός: Δε θα τους φάτε ζωντανούς τους άλλους;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Εεε… εννοείται. Ο αγώνας μου δεν είναι μονομέτωπος και σε μια πλευρά μονάχα.

Δημήτρης Κολιός: Μα αυτό λέω. Αλλά αυτούς τους τρως πιο εύκολα, εννοείς… Ναι… Καταλαβαίνω…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Ακόμη πιο πολύ, αν θέλεις, γιατί στο κάτω κάτω ιδεολογικά βρίσκομαι ανάποδα.

Δημήτρης Κολιός: Ναι, ναι, είναι πιο εύκολο εδώ, ναι…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Τέλος πάντων, υπάρχουν πάρα πολλά θέματα. Σήμερα ειδικά που μιλάμε σε μια προεκλογική περίοδο είναι εύκολο κανείς να σου πει “ξέρεις, κομματικά μιλάς, δε σε ακούω, παράταμε ήσυχο”. Εγώ δεν μιλάω κομματικά όσο κι αν θέλει κάποιος να πει ότι έχω κομματικό λόγο, ο λόγος μου δεν είναι κομματικός, ο λόγος μου είναι αυτοδιοικητικός καθαρά. Δηλαδή οι φοβίες μου είναι, μέχρι τώρα τι μιλάμε; Βεβαίως και έχουν πολιτική συνάφεια, αλίμονο, οι δήμοι. Αλλά μέχρι τώρα ότι σου είπα έχει σχέση με το δήμο Αλεξανδρούπολης. Έτσι;

Δημήτρης Κολιός: Ναι, ναι. Το καταλαβαίνω.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Σου είπα για τους περιφερειακούς, σου είπα για τη Μονάδα Επεξεργασίας, σου είπα για τα ΣΔΙΤ…

Δημήτρης Κολιός: Κοιτάξτε, αυτά είναι μεγάλα έργα άμεσης υλοποίησης εάν θέλουμε τουλάχιστον να λέμε ότι πραγματικά κάτι έγινε προς μία κατεύθυνση που αυτό λέγεται ανάπτυξη, λέγεται ανάταση οικονομίας, λέγεται ευημερία, αλλαγή εικόνας, καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Ωραία. Τώρα εγώ θα ήθελα από τα στελέχη και των μεν, και των δεν, να βγούνε στις τοπικές κοινωνίες και να πουν σε πέντε θέματα καίρια, έτσι; Χρυσός, Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, λιμάνι, ηλεκτροκίνηση σιδηρόδρομου και ταυτόχρονα περιφερειακή σύνδεση λιμανιού-Εγνατίας. Έξι-εφτά θέματα, να μου πουν θα τα κάνουν ή δε θα τα κάνουν;

Δημήτρης Κολιός: Εδώ είναι το θέμα, εδώ είναι το θέμα κύριε δήμαρχε.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Όταν λοιπόν εγώ έθεσα τα 18 σημεία στο χαιρετισμό μου που δεν ήταν χαιρετισμός, αν κατάλαβαν κάποιοι, ήταν μια ομιλία που έθεσα ερωτήματα και είπα στο τέλος-τέλος και το κερασάκι στην τούρτα ότι εγώ δεν θέλω πολιτικούς που να έρχονται εδώ πέρα, λυπημένοι δήθεν “ξέρετε, εμείς είμαστε ευαίσθητοι απέναντι στην ευαίσθητη Θράκη”. Ευαίσθητη Θράκη θα επικαλείται ο κεντρικός πολιτικός όταν πραγματικά το νιώθει. Όχι μόνο με ξερή εκφορά λόγου. Λοιπόν, όταν τα έλεγα αυτά δεν τα έλεγα για να βάλω κερασάκι, εγώ, στην τούρτα του Τσίπρα, τα έλεγα για να τον προβληματίσω και να πει αληθινά για την ευαισθησία του και την Θράκη. Εγώ δεν άκουσα όμως να λεν παρά μόνο κάποια πραγματάκια τα τοπικά στελέχη. Δηλαδή τι; Όχι στα ΣΔΙΤ, όχι στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Δημήτρης Κολιός: Είπαν τα τοπικά στελέχη;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Ε βέβαια. Άμα δεν μιλάει ο αρχηγός και μιλάνε τα τοπικά στελέχη εγώ τι να εκλάβω; Ότι λεν ψέμματα;

Δημήτρης Κολιός: Βρε αφήστε να μιλήσουν τα τοπικά στελέχη. Πρέπει να εκτονωθούν.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Ε μιλήσαν και είπαν. Ξέρεις τι είπαν; Όχι στη μονάδα αυτή αλλά να κάνουμε στον Έβρο πέντε μονάδες, μικρές…

Δημήτρης Κολιός: Σε κάθε δήμο.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Ναι… Δηλαδή πέντε μονάδες μικρές. Από ποιον θα…

Δημήτρης Κολιός: Χρηματοδοτηθούν, λέτε.

Ευάγγελος Λαμπάκης: …πρώτον, με ποιους θα δουλέψουν; Θα δουλέψουν με τους υπαλλήλους του δήμου τους υφιστάμενους; Δε νομίζω, ούτε εξειδίκευση υπάρχει.

Δημήτρης Κολιός: Δε φτάνει το προσωπικό…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Και για να πούμε και κάτι άλλο. Οι πέντε αυτές μονάδες οι μικρότερες θα κοστίσουν στο κράτος λιγότερο απ’ ότι μια μεγάλη; Δηλαδή πράγματα τα οποία δεν τα’ χουν αντιληφθεί. Να σου πω και το άλλο. Φωνάζουν για τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μα είναι δυνατόν; Και σ’ αυτήν λένε όχι! Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ! Δηλαδή 70 και 30 εκ πλαγίου, 100 θέσεις στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και 100 θέσεις στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, 200 θέσεις. Με 200 θέσεις εγώ λύνω το πρόβλημα της ανεργίας της Αλεξανδρούπολης. Και μου λένε όχι! Πες μου τώρα, γαμώ τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ…

Δημήτρης Κολιός: …πώς το είπατε;

Ευάγγελος Λαμπάκης: …εγώ να σκεφτώ κομματικά; Θα σκεφτώ κομματικά για τη μία και την άλλη; Θα σκεφτώ αυτοδιοικητικά. ΞΥΠΝΗΣΤΕ. Θα σκεφτώ αυτοδιοικητικά και θα πω “αυτός ο τόπος, αυτή η τοπική κοινωνία και πολλές άλλες τοπικές κοινωνίες, θα υποστούν αυτή τη ζημία και αυτή την καλοσύνη απ’ τον ένα και τον άλλον”. Βάλτε τα κάτω ρε παιδιά. Έχουμε τρελαθεί τελείως; Χθες άκουγα “ζήτω το ΠΑΣΟΚ και κάτω η δεξιά” μέσα απ’ το ΠΑΣΟΚ! Και ο Παπανδρέου προχθές στη βουλή ψήφιζε Σταύρο Δήμα! Δηλαδή διατήρηση της δεξιάς!

Δημήτρης Κολιός: Συγγνώμη κύριε… Τώρα δηλαδή…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Τι συγγνώμη; Τι κύριε; Μάλλον ψυχίατρο χρειαζόμαστε!

Δημήτρης Κολιός: …μια στιγμή γιατί θα μας πάτε στον Καφαλή τώρα εσείς!

Ευάγγελος Λαμπάκης: Ααα ψυχίατρο… Εγώ; Εγώ μια χαρά είμαι. Εγώ μια χαρά είμαι, πίστεψέ με.

Δημήτρης Κολιός: Εσείς, ότι κι αν λέτε. Μη τυχόν και φύγει αυτή η κυβέρνηση γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει, και απ’ την άλλη λέτε “ορίστε ο Παπανδρέου που ψήφισε για να μείνει η δεξιά”. Παρακαλώ… Παρακαλώ…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Εγώ; Εγώ το λέω; Εγώ αυτοδιοικητικά και ως λογικός άνθρωπος κρίνω τους πολιτικούς.

Δημήτρης Κολιός: Ε μας μπερδέψατε τώρα έτσι όπως τα λέτε όμως…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Τι σε μπερδεύω; Τι σε μπερδεύω; Δηλαδή τι σημαίνει;

Δημήτρης Κολιός: Απ’ τη μια “μη φύγει αυτή η κυβέρνηση”, απ’ την άλλη “ψήφισε για να μείνει αυτή η κυβέρνηση”… Ελάτε… Ελάτε…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Άκου Δημήτρη, άκου Δημήτρη, Δημήτρη, εγώ αυτό το θα πάρει ένα και δύο τοις εκατό από το ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανδρέου και ζήτω όλοι οι δεξιοί τον Παπανδρέου, δηλαδή τον άνθρωπο του παραλογισμού του πολιτικού, εγώ αυτά τα ακούω βερεσέ, πολύ βερεσέ τα ακούω. Εγώ θέλω μια Ελλάδα που να έχει έναν λαό ο οποίος δεν θα άγεται και θα φέρεται, έναν λαό ο οποίος θα σκέφτεται υγιώς και ώριμα πολιτικά… Είναι, είναι… Εγώ σε ρωτάω…

Δημήτρης Κολιός: Ε για να σκέφτεται υγιώς… Ε αφήστε τον να σκέφτεται υγιώς…

Ευάγγελος Λαμπάκης: …αυτοί που πήγαν προχθές και φώναζαν εκεί και λιποθυμούσαν ως οπαδοί του Γιώργου Παπανδρέου, σε ρωτάω…

Δημήτρης Κολιός: (γέλια)… Ελάτε… ναι…

Ευάγγελος Λαμπάκης: …έχουν λογική; Έχουν λογική; Να τους πιάσουμε δηλαδή έναν έναν…

Δημήτρης Κολιός: Τι δηλαδή να τους πιάσουμε έναν-έναν να τους πιάσουμε; Αφήστε τους τώρα αυτούς. Αφήστε τους αυτούς… (γέλια)

Ευάγγελος Λαμπάκης: Τι να πω, δεν ξέρω… Έχω κουραστεί, έχω κουραστεί…

Δημήτρης Κολιός: Μιλούσα λίγο πριν με το Δημήτρη το Σταματάκη, άνθρωποι και φίλοι οι οποίοι θα σταθούνε στο πλευρό του Γιώργου του Παπανδρέου, ξέρετε τι λένε; Ότι από αυτή, λέει, την οικογένεια εμείς φάγαμε ψωμί.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Και;

Δημήτρης Κολιός: Αυτό είναι το επιχείρημα.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Και χρωστάνε λοιπόν;

Δημήτρης Κολιός: Λοιπόν; Για πέστε μου εσείς;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Χρωστάνε την ψήφο τους; Όποιος χρωστάει ψήφο σημαίνει ότι εξαργυρώνει. Πολιτική είναι αυτό;

Δημήτρης Κολιός: Αφήστε τώρα, γι’ αυτό λέμε… Ούτως ή άλλως έχουμε ένα αλαλούμ. Μη μας μπερδεύετε κι εσείς.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Όποιος το’ πε αυτό, δυστυχώς προδίδει τον ελληνικό λαό. Όταν πάει να εξαργυρώσει αυτά τα οποία πήρε πιο μπροστά, αυτό δεν είναι πολιτική. Η ψήφος είναι συνείδηση. Πάω και ψηφίζω κατά συνείδηση… Ιδεολογικά…

Δημήτρης Κολιός: Κύριε δήμαρχε, τόσα χρόνια, γιατί είστε παλιός, δεν είστε κανένας νέος…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Είμαι και παλιός, είμαι και καινούριος…

Δημήτρης Κολιός: …και αυτοδιοικητικός… Πλέον…

Ευάγγελος Λαμπάκης: …είμαι και παλιός και καινούριος… Με αύρα, με αισιοδοξία…

Δημήτρης Κολιός: …τείνετε να γίνετε προς το παλιό, προς το παλιό τείνετε να γίνετε…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Το παλιό είναι ωριμότητα, εντάξει. Το αποδέχομαι…

Δημήτρης Κολιός: Δε σ’ αρέσει αυτό, ξέρω ότι δε σ’ αρέσει αυτό (γέλια). Αλλά λέω το εξής. Εσείς τι είδατε; Ότι με συνείδηση ψηφίζει ο Έλληνας ψηφοφόρος; Τι έχετε δηλαδή; Τι έχετε διαπιστώσει; Ότι τι προτάσσει δηλαδή; Τη συνείδηση;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Να πω, για να μην προσβάλλω τον ελληνικό λαό; Του διαμορφώνουν με χίλιους τρόπους και με εκβιασμούς τη συνείδηση. Και ο λαός θα πάει, νομίζει ότι θα πάει με δικιά του συνείδηση. Είναι διαμορφωμένη όμως από ξένα κέντρα.

Δημήτρης Κολιός: Είχαμε πολύ ωραία κουβέντα σήμερα και ακούω εδώ ότι θέλουν να παρέμβουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κύριε δήμαρχε…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Να παρέμβουν να πουν τι; Δέχονται αυτά τα έργα;

Δημήτρης Κολιός: Μετά από αυτή την κουβέντα που κάναμε…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Δέχονται αυτά τα έργα;

Δημήτρης Κολιός: Δεν ξέρω, θα μας απαντήσουν σε λίγο.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Να μας πουν, δέχονται τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και την μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι 200 θέσεις εργασίας για την Αλεξανδρούπολη;

Δημήτρης Κολιός: Θα τους ρωτήσουμε. Θα τους ρωτήσουμε, βεβαίως.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Ρωτήστε τους, να μας πουν ευθέως. Έτσι; Γιατί κατά τα άλλα και αν ακόμα μας πουν “δε δέχομαι την μονάδα επεξεργασίας γιατί θα γίνουν πέντε μικρές”, αυτές θα γίνουν πότε; Θέλουν άλλα πέντε χρόνια από τώρα να τα σχεδιάσει. Και στα πέντε χρόνια θα έχουν πληρώσει άλλη μία μονάδα από πρόστιμα και από τέλη υγειονομικής ταφής. Είναι κρίμα. Είναι κρίμα. Είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα…

Δημήτρης Κολιός: Μάλιστα, μάλιστα. Κύριε δήμαρχε σας ευχαριστώ πάρα πολύ…

Ευάγγελος Λαμπάκης: Κι εγώ σας ευχαριστώ…

Δημήτρης Κολιός: Καλή χρονιά να ευχηθώ, καλή δύναμη.

Ευάγγελος Λαμπάκης: …και καλό φωτισμό αύριο, σε όλους…

Δημήτρης Κολιός: Ε.. θα πάτε, γιατί ρωτούν εδώ πέρα, κάτσε να… Θα πάτε στον Καμμένο;

Ευάγγελος Λαμπάκης: Στον Καμμένο δεν με κάλεσε κανείς. Ο κύριος Τσίπρας μου έστειλε έγγραφη πρόσκληση.

Δημήτρης Κολιός: Άρα δεν σας κάλεσαν ούτε στον κ. Θεοδωράκη.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Όχι, όχι. Και δε με κάλεσε ούτε… Εγώ δεν το ήξερα! Χθες το έμαθα ότι ήρθε.

Δημήτρης Κολιός: (γέλια) Παρακαλώ.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Λόγω τιμής, χθες το απόγευμα το έμαθα. Δεν το ήξερα.

Δημήτρης Κολιός: Μάλιστα.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Όποιος με καλεί, πηγαίνω.

Δημήτρης Κολιός: Σας ευχαριστώ και πάλι. Ευχαριστώ, να είστε καλά.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Καλημέρα.

Δημήτρης Κολιός: Καλημέρα και καλή χρονιά.

Ευάγγελος Λαμπάκης: Επίσης.

========================

Συνέντευξη Κώστα Πανταζίδη στο Maximum 93,6 FM τη Δευτέρα 5/1/2015

Δημήτρης Κολιός: Πηγαίνω αμέσως στο ΣΥΡΙΖΑ να δω ακριβώς τι θέλει να μας πει ο Κώστας Πανταζίδης. Καλημέρα, καλή χρονιά κύριε Πανταζίδη.

Κώστας Πανταζίδης: Καλημέρα, καλή χρονιά, υγεία και ότι ποθούμε για την επόμενη χρονιά, χρονιά δύσκολη. Λοιπόν κύριε Κολιέ άκουσα τον κ. Δήμαρχο να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν απήντησε στα συγκεκριμένα σημεία που έβαλε ο κ. Δήμαρχος.

Δημήτρης Κολιός: Μάλιστα.

Κώστας Πανταζίδης: Λοιπόν, πρέπει να ξέρετε ότι ο κ. Δήμαρχος μίλησε σε μία συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσε ακριβώς ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δημήτρης Κολιός: Με την επίσκεψη Τσίπρα, έτσι; Επίσκεψη Τσίπρα ήταν αυτό…

Κώστας Πανταζίδης: Μπράβο. Η επίσκεψη Τσίπρα είχε ένα σκοπό συγκεκριμένο. Λοιπόν ο κ. Δήμαρχος αν έμενε στη συνέχεια θα άκουγε την εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ για όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τι περιλαμβάνει αυτή και θα έπαιρνε απαντήσεις στα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα που έβαλε και ο κ. Δήμαρχος, και για το χρυσό και για τον κάθετο άξονα και για το λιμάνι και για οποιοδήποτε προτεραιότητα. Τώρα, κοιτάξτε να δείτε, ως προς τα ΣΔΙΤ που λέει ο κ. Δήμαρχος, ως προς τον τρόπο διαχείρισης σκουπιδιών, ε έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να έχουμε διαφορετική άποψη από τον κ. Δήμαρχο και να βλέπουμε με διαφορετικό μάτι την αξιοποίηση ορισμένων άλλων πραγμάτων που δεν είναι στην πολιτική θεώρηση του κ. Δημάρχου.

Δημήτρης Κολιός: Μάλιστα. Αυτό σημαίνει…

Κώστας Πανταζίδης: Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πήρε απάντηση, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πήρε απάντηση. Εμείς και για τα σκουπίδια, κ. Κολιέ, έχουμε πολύ επεξεργασμένη πρόταση, και δεν αφορά μόνο την περιοχή μας αυτό το ζήτημα, αφορά όλη την Ελλάδα, και για τα ΣΔΙΤ έχουμε συγκεκριμένη άποψη, αλλά ας μας επιτρέψει ο κ. Δήμαρχος να διαφωνούμε με την άποψή του.

Δημήτρης Κολιός: Μμμμ… Ναι…

Κώστας Πανταζίδης: Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε θέση. Και ας μας αφήσει όταν θα έρθουμε στην εξουσία με το καλό και με την ψήφο του ελληνικού λαού να δοκιμάσουμε κι εμείς να εφαρμόσουμε μια διαφορετική πολιτική και να κριθούμε από αυτή τη διαφορετική πολιτική που θα εφαρμόσουμε…

Δημήτρης Κολιός: Τώρα…

Κώστας Πανταζίδης: …αλλά ότι δεν απήντησε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Κολιέ, δεν ήρθε να κάνει ανάπτυξη του προγράμματος, αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, αφ’ ης στιγμής θα ακολουθούσε μία εισήγηση αναλυτική που αφορούσε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και εκεί μιλούσαμε και για τον κάθετο άξονα, εκεί μιλούσαμε και για το λιμάνι, εκεί μιλούσαμε και για τις προτεραιότητες για τον τουρισμό και για τα σκουπίδια…

Δημήτρης Κολιός: Κύριε Πανταζίδη, συγγνώμη που διακόπτω, ανεξάρτητα πώς το έθεσε ο δήμαρχος, ανορθόδοξα, ήθελα όμως να επισημάνω το εξής. Δικαιολογείται το να υπάρχει μία ανασφάλεια, πώς να το πούμε, ένας προβληματισμός, εάν αυτά τα έργα γίνουνε, από τη στιγμή που έχουνε μπει σε διαδικασία υπογραφής ή ακόμα και μελετών.

Κώστας Πανταζίδης: Ναι.

Δημήτρης Κολιός: Δηλαδή εννοώ αυτό που είπατε λίγο πριν για την εκμετάλλευση των απορριμάτων κτλ κτλ. Ή για το…

Κώστας Πανταζίδης: […] βεβαίως υπάρχουν…

Δημήτρης Κολιός: Επιτρέψτε μου, ή για το υγροποιημένο φυσικό αέριο…

Κώστας Πανταζίδης: Για το υγροποιημένο αέριο έγιναν ημερίδες. Δεν αντιδρά… Κοιτάξτε να δείτε. Δεν είναι μονομερής η αντίδραση. Δέστε τι έγινε στην Καβάλα που εκεί αντέδρασαν και δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες και τα τοπικά επιμελητήρια κτλ. Εμείς εγκαλούμε τον κ. Δήμαρχο γιατί δεν έδωσε στο λαό της πόλης μας τη σωστή ενημέρωση και ας κάνει έναν ισολογισμό. Εμείς δεν είμαστε αυτή τη στιγμή αρνητικοί με αυτό που λέει ο κ. Δήμαρχος, αν θα γίνει ή δε θα γίνει. Λέμε να κουβεντιάσουμε τις επιπτώσεις, να κουβεντιάσουμε τι θα γίνει με τους παράκτιους αλιείς και πόσοι είναι οι παράκτιοι αλιείς για τις 30 και 40 θέσεις που μιλάει ο κ. Δήμαρχος. Αυτές οι 30 θέσεις θα σώσουν την ανεργία στην Αλεξανδρούπολη; Είναι αστεία πράγματα αυτά κ. Κολιέ. Ας σοβαρευτούμε, ο κ. Δήμαρχος μπορούσε να δώσει σωστή ενημέρωση και να δούμε μετά πράγματι, συμφέρει; Γιατί εμείς μάθαμε κ. Κολιέ, “θα το κάνουμε αυτό πάση θυσία”. Εγώ δε λέω να μην το κάνουμε, αλλά να δούμε τις επιπτώσεις, δε μιλάω για το περιβάλλον μόνο. Θίγονται εδώ συγκεκριμένος χώρος που είναι οι παράκτιοι αλιείς οι οποίοι, όπως είπαν οι επιστήμονες εδώ οι αρμόδιοι, εγώ δεν είμαι αρμόδιος επιστήμονας σε αυτό το πράγμα, καταστρέφονται, πεθαίνουν. Πόσες είναι οι θέσεις αυτές, κ. Δήμαρχε, που περνάν σε άλλα χέρια; Να το δούμε. Εάν το ισοζύγιο είναι θετικό, να το κάνουμε. Εάν προστατεύουμε το περιβάλλον να το κάνουμε. Εάν έχουμε αντισταθμιστικά να το κάνουμε. Αλλά δεν απάντησε ο κ. Δήμαρχος πάνω σε αυτό το θέμα.

Δημήτρης Κολιός: Μάλιστα.

Κώστας Πανταζίδης: Αυτό, εμείς τι θέλουμε; Μία σωστή ενημέρωση του κόσμου που οφείλει να το κάνει ο κάθε δήμαρχος. Όχι ο…

Δημήτρης Κολιός: Ο δήμαρχος δηλαδή, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης για ποιον λόγο δεν έκανε ενημέρωση ή μάλλον σωστή ενημέρωση;

Κώστας Πανταζίδης: Ε μα το δήμαρχο ρωτήστε.

Δημήτρης Κολιός: Όχι, δηλαδή…

Κώστας Πανταζίδης: Εγώ την ημέρα που πέρασε αυτή η επένδυση ήμουν στο δημοτικό συμβούλιο. Παραπάνω από ένα τέταρτο δεν ασχολήθηκε το δημοτικό συμβούλιο. Παραπάνω από ένα τέταρτο κ. Κολιέ…

Δημήτρης Κολιός: Για το φυσικό αέριο λέτε;

Κώστας Πανταζίδης: Βεβαίως. Και όταν προέκυψε το θέμα μετά, όταν προέκυψε το θέμα που ξεσηκώθηκε η Καβάλα, οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι που δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιπεριφερειάρχες που είχαν αρνητική θέση, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τότε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε, “Ρε παιδιά τι συμβαίνει; Να το δούμε κι εμείς;” Αυτό έγινε κ. Κολιέ.

Δημήτρης Κολιός: Δεν είναι διαφορετικές οι συνθήκες στην Καβάλα απ΄ ότι εδώ; Οι αποστάσεις είναι διαφορετικές;

Κώστας Πανταζίδης: Είναι, είναι. Αλλά προσέξτε, εδώ είναι η άλλη αντίθεση. Έχουμε το αλιευτικό πεδίο που είναι τεράστιο.

Δημήτρης Κολιός: Εδώ ναι…

Κώστας Πανταζίδης: Ξέρει ο κ. Δήμαρχος τι τεράστιες εκτάσεις δεσμεύονται;

Δημήτρης Κολιός: Όπως είπε ο Παναγιώτης ο Καραβέτης, ο πρόεδρος, καταστρέφεται ένας ολόκληρος κλάδος.

Κώστας Πανταζίδης: Μπράβο. Ξέρετε πόσοι υπολογίζονται αυτοί που ασχολούνται με αυτό τον κλάδο…

Δημήτρης Κολιός: Είναι οικογένειες κύριε…

Κώστας Πανταζίδης: …τι οικογένειες, γύρω στα 2.400 άτομα υπολογίζονται αυτοί που ασχολούνται με αυτό τον κλάδο κύριε Κολιέ, με τους παρεμφερείς κλάδους υπολογίζονται ότι είναι 2.400 άτομα που ασχολούνται σε αυτό τον τομέα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Καταλαβαίνετε; Δηλαδή θα πάρουμε ένα αντίστοιχο ισοζύγιο για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων; Ναι ή όχι; Αυτά είναι τα ερωτήματα.

Δημήτρης Κολιός: Μάλιστα.

Κώστας Πανταζίδης: Αυτά είναι τα προβλήματα.

Δημήτρης Κολιός: Μάλιστα, μάλιστα. Κύριε Πανταζίδη να ευχαριστήσω πολύ για την παρέμβασή σας.

Κώστας Πανταζίδης: Κι εγώ ευχαριστώ κ. Κολιέ.

Δημήτρης Κολιός: Καλημέρα και καλή χρονιά.

Κώστας Πανταζίδης: Καλημέρα και καλή χρονιά.

========================