πάμε μπροστά

Παρασκευή

9

Ιανουάριος 2015

1

ΣΧΟΛΙΑ

Εθελοντικά ή με αμοιβή (ως υπάλληλος της ΜΚΟ Ξένιος Ζευς) προσφέρει τις υπηρεσίες της στο δήμο η κ. Χύτου;

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Αρχεία, Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Δημοτικές Επιχειρήσεις, Διαύγεια, Εθελοντισμός, Πολυκοινωνικό, Φωτογραφίες/Γραφικά

Σοφία Χύτου στο Πολιτικό Βαρόμετρο (Δέλτα Τηλεόραση, 6/1/2015)

Η κ. Σοφία Χύτου στο Πολιτικό Βαρόμετρο (Δέλτα Τηλεόραση, 6/1/2015)

Την Τρίτη 6/1/2015 παρακολουθήσαμε την ενδιαφέρουσα εκπομπή “Πολιτικό Βαρόμετρο” στη Δέλτα Τηλεόραση. Προσκεκλημένες στην εκπομπή ήταν τρεις γυναίκες πολιτικοί, η κ. Νίκη Δραμανίδου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής ΚΚΕ Έβρου, η κ. Νατάσα Γκαρά, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου και η κ. Σοφία Χύτου, μέλος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Έβρου της ΝΔ.

Προσωπικά απογοητεύτηκα από την εμφάνιση της κ. Σοφίας Χύτου… Πρώτη φορά την είδα σε τηλεοπτικό πάνελ να αντιδικεί με συνομιλήτριές της… Προβεβλημένο στέλεχος της τοπικής Ν.Δ. με πολύ συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις στις ειδήσεις του ΘράκηΝΕΤ, δημοσιεύσεις άρθρων της σε τοπικά blogs (για τα 40 χρόνια της Ν.Δ., την πολιτική οικονομία, τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας, τον εθελοντισμό και πολλά άλλα θέματα) αλλά… Ακούγοντας μία νέα κοπέλα να μιλά με ξύλινη γλώσσα και να μη μπορεί να αρθρώσει επιχειρηματολογία αναρωτήθηκα προς τι αυτή η υπερβολική προώθησή της “υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων και ΜΜΕ” από τη ΝΟ.Δ.Ε. Έβρου… Σαν κατ’ επάγγελμα κοινωνιολόγος (και μόνιμη – άμισθη; – εθελόντρια στο δήμο Αλεξανδρούπολης) θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητη, ειδικά από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με αναξιοπαθούντες του δήμου μας και διαπιστώνει από κοντά τα αποτελέσματα της πολιτικής του κόμματός της… Κέρδισε άνετα τον τίτλο της βασίλισσας της γκριμάτσας στη συζήτηση της Τρίτης…

Η κ. Σοφία Χύτου στις περασμένες δημοτικές εκλογές της 18/5/2014 ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το δήμαρχο κ. Βαγγέλη Λαμπάκη και το συνδυασμό Πόλη & Πολίτες. Έλαβε 297 σταυρούς προτίμησης και κατέλαβε την 44η θέση (21η αναπληρωματική) στην εκλογική περιφέρεια Αλεξανδρούπολης.

Σοφία Χύτου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος "Πόλη & Πολίτες" (24/2/2014)

Σοφία Χύτου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος “Πόλη & Πολίτες” (24/2/2014)

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε στο e-evros.gr στις 17/4/2014 η κ. Χύτου παρουσιάζοντας τον εαυτό της (εν είδει βιογραφικού) δήλωνε τα ακόλουθα:

Είμαι η Σοφία Χύτου και είμαι Κοινωνική Λειτουργός, απόφοιτη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης με Κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας.

Είμαι υπεύθυνη στο Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης για παιδιά ηλικίας (3-12) ετών, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 300 παιδιά σε διάστημα 1 έτους.

Επιπλέον είμαι συντονίστρια και εμψυχώτρια σε 3 ομάδες δημιουργικής απασχόλησης γυναικών για παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης με περίπου 100 ωφελούμενους, αφού παρακολούθησα επιτυχώς το εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων που υλοποίησε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Κατά το παρελθόν έχω συμμετέχει ως παρατηρήτρια σε σεμινάρια που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης με τίτλο «Στερεότυπα και Διακρίσεις στην Οικογένεια» , καθώς και σε συνέδρια όπως τα μοντέλα προσομοίωσης του ΟΗΕ σε Θεσσαλονίκη και Ρόδο (Thessaloniki Student Model United Nations & Rhodes Model Regional Cooperation).

Σε συνέντευξή της στο ΘράκηΝΕΤ στις 26/12/2013 ανέφερε ότι στην πόλη μας έχουν δημιουργηθεί πολλές θέσεις εργασίας για νέους μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Στο τέλος της συνέντευξης αναφέρθηκε σε δομές του Πολυκοινωνικού μέσω της ΜΚΟ Ξένιος Ζευς (Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Συσσίτιο, Γραφείο Διαμεσολάβησης, Λαχανόκηπος).

Σε παλαιότερη συνέντευξή της στο ΘράκηΝΕΤ πάλι, στις 23/11/2013 είχε αναφερθεί στις δράσεις του Εργαστηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του δήμου. Είχε αναφέρει “είμαστε εθελοντές, είναι όλα δωρεάν […] είμαστε μία ομάδα, είμαστε 23 άτομα […] νέα άτομα”…

Στις 13/4/2014, πάλι στο ΘράκηΝΕΤ, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του Μάη, αναφέρθηκε στο Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης, στις κοινωνικές δομές του δήμου, στους λόγους που θα έπρεπε η ίδια να ψηφιστεί ως υποψήφια και σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Παπαδόπουλου αν η “ανιδιοτέλεια” είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις υποψηφιότητες των νέων που ασχολούνται με την πολιτική, η κ. Χύτου απάντησε καταφατικά. Ακόμα, προσέθεσε:

δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τον εθελοντισμό ή τον αλτρουϊσμό ή την αλληλεγγύη με την εργασία, γιατί πολλοί λένε ‘θα πάω να προσφέρω εθελοντικά μήπως και αργότερα βρω κάτι’. Ο εθελοντισμός σημαίνει προσφέρω με όλη μου την ψυχή, είναι παροχή υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μου […] αλλά η εργασία είναι ότι προσφέρω κάτι και αμοίβομαι ώστε να καλύψω τις βασικές μου ανάγκες”…

Δείτε ένα σύντομο βίντεο με μονταρισμένα τα αποσπάσματα που ανέφερα:

Πριν προχωρήσω, να υπογραμμίσω ότι έχω ακούσει πολλά θετικά λόγια για τις εθελοντικές ομάδες του δήμου και για τη δουλειά που γίνεται σε αυτές με τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά του δήμου και στο Πολυκοινωνικό, όπως έχω ακούσει και παράπονα για την έλλειψη συντονισμού των συλλόγων εθελοντών του δήμου μας, με ευθύνη του Γραφείου Εθελοντισμού του δήμου… Με ενοχλεί όμως ιδιαίτερα το γεγονός ότι η λέξη “εθελοντισμός” φαίνεται να έχει χάσει το νόημά της στις μέρες μας

==============

Προσλήψεις 24 εργαζομένων μέσω της ΜΚΟ Ξένιος Ζευς

Στο δημοτικό συμβούλιο της 6/2/2013 ως έκτακτο θέμα συζητήθηκε ένα μέτρο χρηματοδότησης (που έκλεινε στις 18/2/2013 σύμφωνα με το δήμαρχο όπως τον ενημέρωσε εκπρόσωπος ΜΚΟ που τον επισκέφτηκε στο γραφείο του) και το οποίο αφορούσε σε πρόσληψη 36 ατόμων για 23 μήνες στο κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, δημοτικό λαχανόκηπο, συσσίτια και γραφείο διαμεσολάβησης. Το ποσό ήταν της τάξης του 1.250.000 ευρώ από ΕΣΠΑ, οι προσλήψεις θα γινόταν με διαδικασίες ΑΣΕΠ ενώ υπεύθυνη θα ήταν η ΜΚΟ Ξένιος Ζευς από την Αθήνα. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία (με κατά, αν δεν κάνω λάθος, την Λαϊκή Συσπείρωση που δε συμφωνεί με συνεργασίες με ΜΚΟ) (και δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια με ΑΔΑ: ΒΕΥΣΩΨΟ-Ο00 στις 12/2/2013).

«Συμμετοχή Δήμου Αλεξανδρούπολης ως συμπράττων φορέας στο πρόγραμμα δημιουργίας νέων ή τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων "Κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας" και παροχή εξουσιοδότησης προς το Δήμαρχο για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το "ΝΠΙΔ Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ"» (ΑΔΑ: ΒΕΥΣΩΨΟ-Ο00, 12/2/2013)

«Συμμετοχή Δήμου Αλεξανδρούπολης ως συμπράττων φορέας στο πρόγραμμα δημιουργίας νέων ή τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων “Κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας” και παροχή εξουσιοδότησης προς το Δήμαρχο για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το “ΝΠΙΔ Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία “ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ”» (ΑΔΑ: ΒΕΥΣΩΨΟ-Ο00, 12/2/2013)

Πραγματικά, στις 9/4/2013 αναρτήθηκε στο Διαύγεια η προκήρυξη για 24 θέσεις εργασίας για ανέργους νέους έως 30 ετών, με χρονική διάρκεια υλοποίησης 24 μήνες, λήξη επιλεξιμότητας δαπανών την 31/12/2015 και συνολική δαπάνη 816.000 ευρώ ενώ θα αφορούσαν τις παραπάνω έξι κοινωνικές δομές του δήμου.

Απόφαση Ένταξης της Πράξης: Ξένιος Ζευς - Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης Φτώχειας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης (ΑΔΑ: ΒΕΑΙΛ-68Ψ)

Απόφαση Ένταξης της Πράξης: Ξένιος Ζευς – Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης Φτώχειας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης (ΑΔΑ: ΒΕΑΙΛ-68Ψ)

Σε ανάρτηση του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, την Τετάρτη 26/2/2014 προσκεκλημμένοι στο σχολείο ήταν “εθελοντές από τις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχιας ‘Ξένιος Ζευς΄” η οποία “σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες σε πολίτες της Αλεξανδρούπολης”.

Επίσκεψη "εθελοντών από τις Κοινωνικές Δομές Aμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας 'Ξένιος Ζευς' " στο 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης (26/2/2014)

Επίσκεψη “εθελοντών από τις Κοινωνικές Δομές Aμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας ‘Ξένιος Ζευς’ ” στο 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης (26/2/2014) (Πηγή: ιστοσελίδα 4ου γυμνασίου)

Κλείνοντας η ανάρτηση αναφέρει:

Τους μαθητές της Γ΄ τάξης ενημέρωσαν για τις υπηρεσίες και την προσφορά των Κοινωνικών Δομών οι κυρίες Χύτου Σοφία και Τσομπανάκη Άννα, κοινωνικές λειτουργοί, η κα Γεωργιάδου Ειρήνη, υπεύθυνη του Δημοτικού Λαχανόκηπου, και η κα Βουλγαρίδου Ευστρατία, υπεύθυνη της Τράπεζας Χρόνου. Να τονίσουμε ότι οι κυρίες προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στις Δομές “Ξένιος Ζευς” αποτελώντας πρώτα οι ίδιες παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπό μας.

Σύμφωνα με την ανάρτηση στο Διαύγεια, η πράξη “ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ – Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης” χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και αφορά 652.800 ευρώ για άμεσες δαπάνες (βάσει παραστατικών) και 163.200 ευρώ για έμμεσες δαπάνες (βάσει παραστατικών), συνολικά 816.000 ευρώ (στις 30/12/2014 αναρτήθηκε στο Διαύγεια η έγκριση πληρωμής του 50% του προγράμματος από τον υπουργό εργασίας κ. Βρούτση για 408.000 ευρώ).

==============

Αμοίβεται ή προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο δήμο η κ. Χύτου;

Σε επίσκεψή μου σήμερα στα γραφεία του Πολυκοινωνικού και ερώτησή μου, ο πρόεδρος κ. Αντώνης Βαμβακερός επιβεβαίωσε ότι η κ. Σοφία Χύτου εργάζεται μέσω της συγκεκριμένης ΜΚΟ στις κοινωνικές δομές του δήμου και συγκεκριμένα στην Τράπεζα Χρόνου. Συνάδελφός της κοινωνική λειτουργός, την οποία ρώτησε μπροστά μου στο γραφείο του ο κ. πρόεδρος, ανέφερε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε από το Νοέμβρη του 2013, λήγει το Νοέμβρη του 2015 και η ίδια εισπράττει 618 ευρώ καθαρά, 720 ευρώ μεικτά το μήνα.

Εν κατακλείδι, η κυρία Χύτου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αν και αναφέρει συχνά ότι είναι εθελόντρια και συμμετέχει εθελοντικά σε διάφορες δράσεις του Γραφείου Εθελοντισμού, δεν φαίνεται να αναφέρει κατά τον προεκλογικό της αγώνα (στο βιογραφικό ή σε τηλεοπτικές της εμφανίσεις) ότι εργάζεται στις κοινωνικές δομές του δήμου ως αμοιβόμενη υπάλληλος της ΜΚΟ Ξένιος Ζευς.

Χθες Πέμπτη 8/1/2015 το βράδυ ήρθα σε επαφή με την ίδια μέσω του λογαριασμού της στο facebook και της έθεσα τα ακόλουθα ερωτήματα στα οποία και περιμένω να μου απαντήσει:

  • αν διαψεύδει κάποια από τις παραπάνω πληροφορίες που μου έδωσε ο κ. Βαμβακερός και η συνάδελφός της,
  • αν έχει αναφέρει ποτέ δημόσια, στο βιογραφικό της ή σε τηλεοπτική της εμφάνιση – προεκλογική ή μη – ότι εργάζεται στο Πολυκοινωνικό μέσω της συγκεκριμένης ΜΚΟ,
  • αν εκτός από την εργασία της στο Πολυκοινωνικό και το Γραφείο Εθελοντισμού, στα πλαίσια της αμοιβόμενης εργασίας της, της έχουν ανατεθεί και άλλα καθήκοντα πέρα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα της MKO Ξένιος Ζευς
  • αν προσφέρει εθελοντικά, πέραν των επαγγελματικών της υποχρεώσεων στη ΜΚΟ, και σε άλλες κοινωνικές δομές του δήμου.

Τα παραπάνω ερωτήματα και τη συγκεκριμένη ανάρτηση δεν την κάνω για κανέναν άλλο λόγο πέρα από αυτόν που ανέφερε η ίδια η κ. Χύτου στο ΘράκηΝΕΤ στις 13/4/2014:

“…δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τον εθελοντισμό ή τον αλτρουϊσμό ή την αλληλεγγύη με την εργασία…”

1 Σχόλιο

  1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΛΑΜΑΣ