πάμε μπροστά

Παρασκευή

23

Ιανουάριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν ξεχνώ και σας ρωτώ: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο χρυσό; [Βίντεο]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Βουλευτικές, Εκλογές, Μεγάλα θέματα δήμου, Χρυσωρυχεία

Τέλη Αυγούστου του 2012, με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης για την… προώθηση της επένδυσης χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου και τις συναντήσεις του με το δήμαρχο κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και το μητροπολίτη Άνθιμο είχαμε υποστεί όλοι μία τηλεπικοινωνιακή καταιγίδα από τα τοπικά ΜΜΕ, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, σχετικά με το θέμα.

Είχα τότε γράψει ένα άρθρο με τίτλο: “Ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος, η υπερέκθεση και οι αυτόκλητοι συνήγοροί του” στις 9/9/2012.

Σήμερα, λίγες ώρες πριν τις εκλογές, θυμάμαι τις δηλώσεις των βουλευτών τότε Γεροντόπουλου και Δερμετζόπουλου που σήμερα ξαναζητούν την ψήφο των Αλεξανδρουπολιτών και ρωτώ:

Λένε ναι ή όχι στα χρυσωρυχεία του Περάματος;

Γεροντόπουλος-Δερμετζόπουλος για Χρυσωρυχεία και ΕΟΖ (29/8/2012, Δέλτα Τηλεόραση)

Γεροντόπουλος-Δερμετζόπουλος για Χρυσωρυχεία και ΕΟΖ (29/8/2012, Δέλτα Τηλεόραση)

[σ.σ. ο κ. Δερμετζόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα στο MaximumFM και το δημοσιογράφο Δημήτρη Κολιό είπε ένα κατηγορηματικό ΌΧΙ στην επένδυση χρυσού. Θα βρούμε το ηχητικό και θα το αναρτήσουμε αργότερα το μεσημέρι. Και με τους δύο έχουμε επικοινωνήσει μέσω facebook και περιμένουμε αν έχουν κάποιο σχόλιο.]

Ορίστε τι έλεγαν τότε, με δηλώσεις τους στα τηλεοπτικά κανάλια:

Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος (Δέλτα Τηλεόραση 29/8/2012)

Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος: Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, είναι εκφρασμένη εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δε θα υποκαταστήσω ούτε εγώ, ούτε εσείς (σ.σ. στον Σταύρο Αποστολίδη απευθύνεται) ούτε κανείς μη ειδικός την επιστημονική κατάρτιση που έχουν κάποιοι μη ειδικοί όσον αφορά το θέμα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει μία τέτοια επένδυση.

Εάν λοιπόν, το έχω πει και το επαναλαμβάνω και σήμερα, δεν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση, είναι κάτι το οποίο προκύπτει, μέσα από τις μελέτες οι οποίες είναι ήδη… η προμελέτη έχει περάσει…

Σταύρος Αποστολίδης: Επιστημονικά, η επιστήμη είναι μία, δεν μπορεί να είναι δύο ή τρεις…

Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος: …από εκεί και πέρα λοιπόν, εάν αποδεδειγμένα δεν προκαλούν αυτούς τους φόβους και τους κινδύνους που διατρέχουν  και βλέπουν όλοι γύρω ως φόβητρο, πιστεύω πως είναι αναγκαία πια ειδικά στους καιρούς που ζούμε.

Άκουσα το σεβασμιώτατο τον κ. Άνθιμο ο οποίος έκανε μία πολύ σωστή τοποθέτηση. Ότι σε μία περιοχή, κ. Αποστολίδη, όπου η ανεργία χτυπάει κόκκινο, όπου δεν υπάρχει περιθώριο για τίποτα, δεν έχουμε κι εμείς περιθώρια, να είμαστε κι εμείς κάθετα αντίθετοι σε κάποια πράγματα, θεωρώντας ταμπού κάποια ζητήματα.

[…] προφανώς θα πρέπει να έχουμε έναν έλεγχο της κατάστασης, από εκεί και μετά θα πρέπει σαφώς να μη θεωρούμε αρνητικό κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο αποδεδειγμένα δεν προκαλεί ρύπανση, υπερβολική επίπτωση, όπως θέλετε πέστε το, στην περιοχή μας.

Δείτε τον κ. Δερμετζόπουλο να μιλά για ΕΟΖ και χρυσωρυχεία στη Δέλτα Τηλεόραση και το Σταύρο Αποστολίδη στις 29/8/2012:

Δείτε και ένα βίντεο της 10/4/2012 (πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μάη 2012) στο οποίο οι βουλευτές κ.κ. Ντόλιος και Δερμετζόπουλος μιλούν για το θέμα της επένδυσης των χρυσωρυχείων.

Ο κ. Ντόλιος, τότε, είχε “κατσαδιάσει” τα μέλη της διανομαρχιακής επιτροπής Έβρου-Ροδόπης κατά των χρυσωρυχείων γιατί απέστειλλαν επιστολή προεκλογικά με την οποία ζητούσαν τους υποψήφιους βουλευτές Έβρου να τοποθετηθούν για το θέμα. Είχε δε θέσει ερωτήματα για το κόστος-ώφελος της επένδυσης και αν αξίζει να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Δερμετζόπουλος αμέσως μετά, στο 06:40 του βίντεο, κατσάδιασε και αυτός τη Διανομαρχιακή και ζήτησε συνέχιση του διαλόγου, ενώ υπογράμμισε ότι ταυτίζεται απόλυτα με τις δηλώσεις Σαμαρά για το θέμα στις 9/4/2012.

Στις 9/4/2012 ο κ. Σαμαράς είχε πει “ένα μεγάλο ΝΑΙ στις επενδύσεις” στην εκπομπή Ανατροπή του κ. Πρετεντέρη στο Mega. Με αυτές τις δηλώσεις συμφώνησε ο κ. Δερμετζόπουλος:

Δείτε και τις δηλώσεις του κ. Δερμετζόπουλου, από το ίδιο δελτίο της Δέλτα Τηλεόρασης της 10/4/2012 (μετά το 06:40):

Κυριάκος Γεροντόπουλος (Δέλτα Τηλεόραση 29/8/2012)

Σταύρος Αποστολίδης: Επίσκεψη αστραπή Μηταράκη στην περιοχή μας

Κυριάκος Γεροντόπουλος: Ο κ. Μηταράκης ήρθε να ακούσει και τις απόψεις των φορέων ώστε στις τελικές αποφάσεις να ληφθούν υπόψη.

[…]

Σταύρος Αποστολίδης: Τώρα, σε ότι αφορά το θέμα του χρυσού, ο κ. υπουργός (σ.σ. Μηταράκης) είπε, μεταξύ των άλλων, ότι ‘έχουμε δει την προμελέτη, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μάλλον την προμελέτη, δεν προβλέπεται εκεί ρύπανση ή σοβαρό ζήτημα σε ότι αφορά το περιβάλλον, δεν υπάρχει επίπτωση’, περιμένουμε λέει την μελέτη και θα δούμε, θα αποφασίσουμε εν συνεχεία. Είναι θέση της κυβέρνησης αυτή, εφόσον εκφράζεται από τον υπουργό τον κ. Μηταράκη. Εσείς βεβαίως έχετε πει την άποψή σας εγκαίρως και προεκλογικά, μάλιστα, σε ότι αφορά την επένδυση χρυσού.

Κυριάκος Γεροντόπουλος: Και προεκλογικά και σε […] ότι αφορά αυτά τα ζητήματα. Και μιλάμε για όλες τις επενδύσεις οι οποίες πρόκειται να γίνουν στον Έβρο. Εκείνο το οποίο θέλουμε είναι ότι πρώτον ο Έβρος να βγαίνει κερδισμένος οικονομικά και δεύτερον να διασφαλίσουμε το περιβάλλον. Από τη στιγμή που τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η ευρωπαϊκή ένωση, από εκεί και πέρα εμείς δεν μπορούμε παρά […] να τα δούμε όλα […] θα υπάρξει και η τελική μελέτη, θα υπάρξει και η τελική απόφαση και από εκεί και πέρα ελπίζουμε να ξεκινήσει η ανάπτυξη του νομού. [σ.σ. η τηλεφωνική σύνδεση ήταν πολύ κακή]

Δείτε τον κ. Γεροντόπουλο να μιλά για ΕΟΖ και χρυσωρυχεία στη Δέλτα Τηλεόραση και το Σταύρο Αποστολίδη στις 29/8/2012:

Στις 9/3/2012 ο κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος μίλησε στη Δέλτα Τηλεόραση πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μάη 2012 για την προσέλκυση επενδύσεων όπως τα χρυσωρυχεία στον Έβρο… (δείτε από το 09:15 και μετά – αναρτήθηκε άρθρο για το θέμα εδώ):