πάμε μπροστά

Τετάρτη

28

Ιανουάριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ο Θρησκευτικός Όρκος [Άρθρο του μητροπολίτη Ανθίμου Αλεξ/πολης της 9/1/2013]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία imalex.gr, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Αρθρογραφία, Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Δελτία Τύπου, Ιστοσελίδες, Μητροπολίτη Ανθίμου Αλεξ/πολης, Πολιτών

Μητροπολίτης Άνθιμος Αλεξανδρούπολης

Μητροπολίτης Άνθιμος Αλεξανδρούπολης

Δεν είχα αναπαράγει δυο χρόνια πριν αυτό το άρθρο του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, με αφορμή όμως το ντόρο αυτών των ημερών που κάποιοι άσχετοι, ντόπιοι και μη bloggers, το έκαναν viral μετά τον πολιτικό όρκο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, νομίζω πως αξίζει να το αναδημοσιεύσω.

Να πω για άλλη μία φορά ένα μεγάλο μπράβο στο μητροπολίτη Άνθιμο που μετά από τη στάση του στο θέμα της αποτέφρωσης νεκρών, εξέφρασε δημόσια πρόπερσι το Γενάρη την αντίθεσή του στη χρήση του θρησκευτικού όρκου “στα δικαστήρια και στην ανάληψη καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων”.

Θυμίζω ότι το άρθρο του είχε τότε δημοσιευτεί με αφορμή την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων λόγω προσφυγής της ΜΚΟ “Παρατηρητήριο του Ελσίνκι”. Οι προσφεύγοντες είχαν τότε υποστηρίξει ότι η υποχρέωση των μαρτύρων να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των σχετικών διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 9) με τις οποίες απαγορεύονται οι διακρίσεις.

Διαβάστε το άρθρο του και δείτε τη συνέντευξή του στη Δέλτα Τηλεόραση για το θέμα.

(πηγή: imalex.gr)

Όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες, πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία και την έκανε τελετή ορκομωσίας και την έβαλε στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια και στον τότε συγκροτούμενο δημόσιο τομέα. Η Εκκλησία (παρά την απαγόρευση του όρκου που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο) συγκατένευσε, από ανάγκη…έπρεπε να βοηθήσει στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, που μην ξεχνάτε ότι η Εκκλησία το ελευθέρωσε, το πλήρωσε και το πληρώνει μέχρι σήμερα.

Σήμερα, νομίζω πλέον ότι ο όρκος δεν χρειάζεται. Αισθάνομαι ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή, “αναγκάζω” βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκίσουν… Επειδή, σίγουρα επιορκούν! Αυτό ομολογούν τα ειδικά δικαστήρια, όσα γίνονται κι όσα δεν γίνονται στη Χώρα.

Για μας τους χριστιανούς, η επίκληση του Ονόματος της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Ή στην άλλη περίπτωση, στα δικαστήρια, όταν βάζουν το χέρι τους στο ιερό Ευαγγέλιο με τόση ευκολία και ελαστική συνείδηση! Ο όρκος είναι φοβερό πράγμα, για όποιον πιστεύει. Για όποιον δεν πιστεύει είναι παρωδία. Όμως εμένα με απασχολεί η αμαρτία την οποία φορτώνεται εκείνος που ορκίζεται.

Να καταργηθεί, λοιπόν και από τα δικαστήρια και από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων.

Όχι να πετάμε τα άγια και τους μαργαρίτες… δεν είναι σωστό.

Ας ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει. Ή μας τα ενέπνευσε η Δημοκρατία ή δεν μας τα ενέπνευσε!

Βεβαίως είναι έτοιμος ο λαός μας σήμερα να ξεχωρίσει τα πράγματα. Ξέρει την Εκκλησία του, τη βιώνει ως χαρισματικό φορέα και από την άλλη βλέπει την αναγκαστική εμπλοκή της στα δημόσια πράγματα.

Θυμηθείτε τις ορκομωσίες στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές! Το πρόβλημα εμφανίστηκε στην ελλαδική κοινωνία ότι ήταν η επιμονή των Επισκόπων να ορκίσουμε τους αιρετούς. Θεός φυλάξοι! Το πρόβλημα για όσους δεξιούς κι αριστερούς εκλεγμένους δεν ήθελαν να ορκιστούν, όπως ακόμα ορίζει το Σύνταγμα, ήταν του συνταγματικού εισαγγελέα! Εμείς οι εκκλησιαστικοί πηγαίνουμε όπου μας προσκαλούν. Ανεπιθύμητοι δεν θέλουμε να είμαστε.

+ Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ

Δείτε και τη συζήτηση των δημοσιογράφων με τον κ. Δημητρά, μέλος της ΜΚΟ “Παρατηρητήριο του Ελσίνκι” το οποίο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θρησκευτικό όρκο των μαρτύρων στα δικαστήρια.

=======================

Με αφορμή το ντόρο που έγινε μετά την ορκομωσία Αλέξη Τσίπρα, η ΙΜ Αλεξανδρούπολης εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

27/1/2015. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Απαραίτητη διευκρίνηση για το άρθρο του Μητροπολίτου σχετικά με το θρησκευτικό όρκο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας ενημερώνουμε, προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων και παρερμηνειών,  ότι το άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου σχετικά με το θέμα του θρησκευτικού – πολιτικού όρκου των αιρετών, δημοσιοποιήθηκε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως μας (https://www.imalex.gr/3A4D4792.el.aspx) στις 9 Ιανουαρίου 2013.

Δηλαδή τόσο σε “ουδέτερη” χρονική στιγμή όσο και  2 χρόνια πριν την χθεσινή εξέλιξη με την απόφαση του νέου πρωθυπουργού της χώρας κ. Τσίπρα για ανάληψη των καθηκόντων του  με  πολιτικό όρκο ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστούμε

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως