πάμε μπροστά

Τρίτη

10

Φεβρουάριος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 09/02/2015… μετά τη λήξη της συνεδρίασης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Αρχεία, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Φωτογραφίες/Γραφικά

Αναρτούμε εκ των υστέρων τα λεγόμενα της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 09/02/2015. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18:00. Την ανάρτηση συνοδεύει φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας. Σε λίγες εβδομάδες θα ακολουθήσει και η ανάρτηση της αναλυτικής απομαγνητοφώνησης.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν. 
Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com.

18:14 αρχίζει ΔΣ

Απών από το δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης “αλλάΖΟΥΜΕ τώρα” κ. Νίκος Τζανίδης.

Ο κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΕΝΟΣΕ (με καταγωγή από το Θούριο Έβρου) είναι παρών στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να ενημερώσει το σώμα για τη γραμμή Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, συνοδευόμενος από τον κ. Χρήστο Σκεύα, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΑ (διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον κ. Ζηλιασκόπουλο στο Βήμα της 16/1/2011).

Ο κ. Ζηλιασκόπουλος λέει ότι μπορεί να ενταχθεί πλήρως στο ΕΣΠΑ η ηλεκτροδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, πιθανά δε χρειάζεται το πακέτο Γιούνκερ για τη χρηματοδότηση των έργων. Πρέπει το τρένο να γίνει πιο αποτελεσματικό. Η ηλεκτροκίνηση μειώνει το κόστος δραματικά. Με πετρέλαιο το τρενοχιλιόμετρο κοστίζει 11 ευρώ ενώ με ηλεκτροκίνηση 12 λεπτά του ευρώ για την ίδια απόσταση.

Δίνονται τεράστιες δυνατότητες δημιουργίας logistics ακόμα και στις δημοτικές εκτάσεις δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για την περιοχή μας, δε χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΕΝΟΣΕ κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος παρών στο δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης (9/2/2015)

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΕΝΟΣΕ κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος παρών στο δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης (9/2/2015)

Ο κ. Λαμπάκης αναφέρεται με εγκωμιαστικά λόγια για τον κ. Ζηλιασκόπουλο.

Ο κ. Φωτιάδης καλωσορίζει τον καθηγητή κ. Θανάση Ζηλιασκόπουλο στο δημοτικό συμβούλιο και μιλά για τη διεθνή του καταξίωση στον τομέα των logistics. Έγιναν μεγάλα έργα για την ενίσχυση της σιδηροδρομικής γραμμής του Έβρου στο πρόσφατο παρελθόν με την αντικατάσταση/αναβάθμιση μεγάλου μέρους του δικτύου έτσι το μόνο που απαιτείται τώρα είναι η ηλεκτροδότηση. Έπρεπε να ενώσουμε το λιμάνι με το σιδηρόδρομο και την Εγνατία Οδό.

Ο κ. Μυτιληνός, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με τις μεταφορές και τα logistics, μίλησε για τις ιδέες του κ. Ζηλιασκόπουλου τις οποίες παρακολουθεί εδώ και χρόνια οι οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν για κάποιους ανεξήγητους λόγους. Θέλει ως επιχειρηματίας να συνεργαστεί με το τρένο και ρωτά αν είναι δυνατή αυτή η συνεργασία, το κόστος του πετρελαίου για τις μεταφορικές εταιρείες είναι δυσβάσταχτο. Υπάρχει μεγάλο μεταφορικό έργο από την περιοχή μας προς το κέντρο, θα μπορούσαν να γεμίσουν τρένα.

Ο κ. Ζηλιασκόπουλος λέει ότι είμαστε η μόνη χώρα χωρίς ηλεκτροκίνητες γραμμές. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να χρηματοδοτηθεί η ηλεκτροκίνηση, είναι έργο ζωτικής σημασίας. Με κάποιες μικρές βελτιώσεις οι μεταφορές με τρένο είναι εφικτή λύση.

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι τις εξαγγελίες για ηλεκτροδότηση του δικτύου τις άκουσε πρώτη φορά από τον κ. Καστανίδη. Εύχεται να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής και με κάποιο ΕΣΠΑ να χρηματοδοτηθεί η ηλεκτροδότηση.

Ο κ. Ζηλιασκόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μιχαηλίδη είπε ότι οποιαδήποτε έκταση μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων μπορεί να χαρακτηριστεί ως εμπορευματικό κέντρο εθνικής εμβέλειας εφόσον είναι δίπλα σε τρένο, αεροπλάνο και λιμάνι. Αποχωρεί από την αίθουσα ζητώντας τη στήριξη όλων και υποσχόμενος τη συνέχιση της συνεργασίας με το δήμο.

3ο ΔΣ Δήμου Αλεξανδρούπολης, 9/2/2015

3ο ΔΣ Δήμου Αλεξανδρούπολης, 9/2/2015

Ο δήμαρχος χαιρετίζει την αθώωση των 7 δημοτικών συμβούλων που επιστρέφουν από το επόμενο ΔΣ στις 25/2

Έκτακτα θέματα

1ο Θέμα: ΔΕΠΕΑ – Ορισμός Ορκωτού Ελεγκτή (Εισηγητής ο κ. Ουζουνίδης).

Ορισμός ορκωτού ελεγκτή για να ελέγξουν τις καταστάσεις. Στη συνέχεια θα έρθει η έκθεση πεπραγμένων για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, είπε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ψηφίζεται ομόφωνα

2ο Θέμα: Πρόγραμμα για απόρους και επισιτιστική βοήθεια.

Ο κ. Καδόγλου λέει ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μια σύμπραξη για διανομή τροφίμων και κοινωνικές παροχές σε άτομα που πλήττονται από τη φτώχεια. Στο νότιο Έβρο με δήμο Σουφλίου, Σαμοθράκη, και τις 2 μητροπόλεις. Χρειάζεται απόφαση ΔΣ. Μέχρι 13/2 θα κατατεθεί η πρώτη πρόταση και μέχρι τις 20/2 η δεύτερη. Το κείμενο που μοιράστηκε είναι αναλυτικό. Οι χρήστες θα μπαίνουν σε μια εφαρμογή, θα καταχωρούν τα στοιχεία τους, θα ελέγχονται αν είναι δικαιούχοι και θα δηλώνουν τι παροχές θέλουν.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι αυτή η βοήθεια θα αποδοθεί από 70 αναπτυξιακές συμπράξεις. Στην Π.Ε.Έβρου δικαιολογείται η δημιουργία δυο αναπτυξιακών συμπράξεων. , μία στο νότιο Έβρο και μία στο βόρειο. Στο νότο έχουμε leader το δήμο Αλεξανδρούπολης ενώ συμμετέχουν οι δήμοι Σαμοθράκης και Σουφλίου, η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και το Πολυκοινωνικό.

Ο κ. Δευτεραίος ρωτά αν πρόκειται για 331 εκατ. ευρώ που θα δοθούν σε 165.000 οικογένειες και ρωτά πώς θα μοιραστεί το ποσό.

Ο κ. Δήμαρχος απαντά ότι το ποσό θα μοιραστεί ανάλογα με τους δικαιούχους της κάθε σύμπραξης.

Η κ. Τρέλλη λέει ότι τη στιγμή που ξεριζώνονται οι κρατικές κοινωνικές δομές έχουμε παράλληλα γεμίσει προγράμματα προς ευάλωτες ομάδες, από συμπράξεις φορέων, εκκλησίας και ΜΚΟ. Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετοι σε αυτά. Να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές των δήμων. Ποσά χρήματα καταλήγουν για αντιμετωπιστεί η ακραία φτώχεια;

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 3ο: 1η αναμόρφωση ΑΠΟΚΔΑ

Ο κ. Βραχιόλογλου και ο κ. Δήμαρχος λένε ότι είναι επείγουσα καθώς απειλεί ένας προμηθευτής του ΑΠΟΚΔΑ με κατάσχεση, προμήθευε με χημικά το κολυμβητήριο των Φερών, πρέπει να πληρωθούν 18.000 ευρώ. Το χρέος είναι από το 2009.
Λευκό η Λαϊκή Συσπείρωση

Θέμα 4ο: Πρόβλημα στο σχέδιο πόλης στη Χιλή, δίπλα στο νεκροταφείο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ρωτά γιατί δε συζητείται το θέμα του σχεδίου πόλης. Υπάρχει αδικία σε κάποια οικόπεδα που συνορεύουν με το κοιμητήριο. Ο κ. Δευτεραίος ευχαριστεί τον κ. Μαστορόπουλο που του έστειλε την απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας για το θέμα.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι εντός ολίγου τα υπό ένταξη 4.500 στρέμματα θα είναι οικόπεδα. Λόγω αλλαγής κυβέρνησης έχουμε μια τρίμηνη καθυστέρηση για να υπογράφει από τους νέους υπουργούς.
Το ΣΤΕ ζήτησε η περιοχή γύρω από τα νεκροταφεία να μην οικοπεδοποιηθεί. Όταν γίνουν νέα νεκροταφεία στη Χιλή και το παλιό χαρακτηριστεί ως “μνημειακό”, τότε θα μπορεί εκείνο το κομμάτι να οικοπεδοποιηθεί στο ΣΤΕ.

Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι με το νέο ΓΠΣ πρέπει να βρούμε νέο χώρο για νεκροταφείο στη Χιλή και να μετακινηθεί στη νέα θέση ή να μετατραπεί σε μνημειακό το παλιό. Παράλληλα πρέπει να κινηθούμε κατά του προεδρικού διατάγματος που θα εκδοθεί για το σχέδιο πόλης ως προς αυτό το σημείο.

Ο δήμος πήρε τις απαραίτητες εγκρίσεις για να πάει η απόσταση από τα 250 μέτρα στα 20 μέτρα. Παρόλα αυτά το ΣΤΕ απέρριψε τις μελέτες και δεν επέτρεψε την ένταξη της περιοχής γύρω από το νεκροταφείο.

Το λόγο πήραν δύο δημότες τα συμφέροντα των οποίων θίγονται στην περιοχή και ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Μαστορόπουλος τους εξήγησαν αναλυτικά τους λόγους που δημιουργήθηκε το πρόβλημα και τις ενέργειες που έκανε ο δήμος.

Ο κ. Δήμαρχος διαβεβαιώνει ότι θα προσπαθήσει το συντομότερο δυνατόν να διορθώσει αυτή την αδικία. Θα συνδράμει ως δήμος και σε κάθε νομική τους ενέργεια.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι ήθελε να πάρει τη διαβεβαίωση του δημάρχου ότι θα στηρίξει τους δημότες νομικά και ηθικά για να δικαιωθούν σε αυτή την αδικία.

19:39
Θέμα 25 – Έγκριση Δαπανών Αποκριάτικων Εκδηλώσεων (Εισηγ.: κ. Βραχιόλογλου Στυλιανός)

Συζητείται κατ’ εξαίρεση πρώτο λόγω κωλύματος του κ. Βραχιόλογλου.

Ομόφωνα

Αιτήσεις-Ενημερώσεις (εισηγητής ο κ. Παντελίδης)

 • Σύλλογος γονέων κηδεμόνων αυτιστικών ζητάει 3000 προτείνεται 2000
 • Τοπική κοινότητα Δορίσκου ζητά 500 ευρώ
 • Αρχείο Χρόνη Αηδονίδη ζήτησαν 800 προτείνουμε 800

Ο κ. Μιχαηλίδης λέει ότι δώσαμε 20.000€ σε σωματείο “Φροντίζω”, που συστήθηκε εδώ και ένα χρόνο. Το σωματείο “Κιβωτός” του κατήγγειλε ότι αυτό το σωματείο είναι νέο.

Ο κ. Γερακόπουλος λέει, ενοχλημένος, ότι υπάρχει μια διαδικασία για τη φροντίδα των αδέσποτων από το δήμο. Φέτος ανατέθηκε σε άλλο φιλοζωικό σωματείο, πέρσι ήταν η Κιβωτός.

Τα δυο άτομα που ασχολούνται εκεί είναι τα ίδια, λέει ο κ. Δήμαρχος, μαλώνουν τα δυο σωματεία μεταξύ τους.

Η κ. Βρετοπούλου Όλγα, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αλεξανδρούπολης, ζητά οι σύλλογοι που επιχορηγούνται να έχουν και υποχρεώσεις συμμετοχής στις εκδηλώσεις της πόλης (όπως οι αποκριάτικες ή οι χριστουγεννιάτικες).

Ο κ. Φωτιάδης είπε ότι θα εγκρίνουμε κατ΄εξαίρεση κάποιες επιδοτήσεις και όλες οι άλλες να εγκρίνονται συνολικά.

Ο κ. Παντελίδης είπε ότι στο επόμενο ΔΣ θα έχουμε τέτοια συνολική απόφαση για επιχορηγήσεις.

Ψηφίζονται ομόφωνα.

19:47

Θέμα 1 –  Έγκριση της 1ης Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού του Δήμου οικ. έτους 2015 (Εισηγ.: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Από τα 134 εκατ. ευρώ πήγαμε στα 67 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός του 2014 υλοποιήθηκε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξης του 70%.

Ο κ. Φωτιάδης λέει ότι αισθάνεται πως εμπαίζεται. Από το σύνολο των προβλεπόμενων εσόδων αφαιρούνται 85 εκατ ευρώ από τα 100 (μείωση 85%). Αναρωτιέται τι προϋπολογισμός είναι αυτός. Αντίστοιχα μειώνονται και οι δαπάνες… Αναρωτιέται αν το έργο είναι πραγματικό, αποσύρεται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων κόστους 78 εκατ ευρώ, ένα μήνα μετά βρήκαμε 20 εκατ. ευρώ καινούρια έσοδα που δεν είχαν προϋπολογιστεί ένα μήνα πριν.

Ο κ. Παντελίδης λέει ότι ο προϋπολογισμός έγινε τον Ιούνιο του 2014. Από τα 134 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού αφαιρέθηκαν τα 68 εκατ. ευρώ της ΜΕΑ από τα έσοδα και τα έξοδα. Οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι ισοσκελισμένοι, δεν βγάζουμε πλεόνασμα, οι 100.000 ευρώ που φαίνονται είναι το αποθεματικό. Σε κάθε ποσό του προϋπολογισμού αναφέρεται δίπλα και η πηγή προέλευσης των χρημάτων.

Ο κ. Μιχαηλίδης λέει ότι εμπιστεύεται και στηρίζει τον κ. Παντελίδη. Ενημερώνει το σώμα ότι στη Τρίπολη ακυρώθηκε η ΜΕΑ με ομόφωνη απόφαση.

Σε ερώτηση του κ. Μιχαηλίδη για τον εκπαιδευτικό φωτισμό, ο κ. Δήμαρχος απαντά ότι το φωτοβολταϊκό δέντρο που προβλεπόταν να τοποθετηθεί στο πάρκο Ανατολικής Θράκης μετατράπηκε σε εκπαιδευτικό φωτισμό στο Πάρκο της Ανεξαρτησίας ή αλλού. Δυστυχώς έγιναν ενστάσεις και δεν πρόλαβαν να συμβασιοποιήσουν την αναδοχή. Έτσι όσα έργα δε συμβασιοποιήθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2014 απεντάχθηκαν με απόφαση του υπουργείου. Έχουμε την υπόσχεση από τη διαχειριστική αρχή ότι τα 129.000 ευρώ αυτά θα μπουν στο νέο ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ).

Ο κ. Φωτιάδης απαντά ότι γνωρίζει να διαβάζει ισολογισμούς, 78 εκατ. φεύγουν από τη ΜΕΑ, άλλα 7-8 επίσης, σύνολο 85 εκατ. ευρώ. Η μείωση των 85 εκατ. ευρώ γίνεται τελικά 65, άρα προστίθενται γύρω στα 20 εκατ. ευρώ πόροι. Αν δεν έχουν βρεθεί πρόσθετα έσοδα τότε αυτό σημαίνει έμμεση παραδοχή ότι τα νούμερα είναι πλασματικά.

Ο κ. Παντελίδης ανταπαντά ότι ο κ. Φωτιάδης ήταν πολιτικός προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών, αυτό δε σημαίνει ότι έχει γνώση σύνταξης προϋπολογισμών. Ο προϋπολογισμός είναι πραγματικός, θα ολοκληρωθεί στο τέλος της περιόδου χωρίς να έχουμε υποχρεώσεις στην αγορά.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι είναι λυπηρό να διαπιστώνει εικονικότητα και ψευδή προϋπολογισμό ένας επικεφαλής παράταξης. Δεν απέδειξε τίποτε ο κ. Φωτιάδης, είναι πολύ εύκολος στους χαρακτηρισμούς.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με κατά την παράταξη Φωτιάδη και τον κ. Αραμπατζή, λευκά από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

20:05

Θέμα 3 – Έγκριση Πίνακα Οφειλών του Δήμου οικ. έτους 2014 (Εισηγ.: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Ο κ. Παντελίδης λέει ότι μπορεί να υπάρχουν και οφειλές που δεν τις γνωρίζουμε. Εκτός από τα γνωστά ο δήμος προϋπολόγισε περίπου ένα εκατ. ευρώ για πληρωμή τέτοιων χρεών που δεν τα γνωρίζουμε.
Ο κ. Μιχαηλίδης ζητά να γνωρίζουμε τι οφείλει ανά προμηθευτή ο δήμος και τις ημερομηνίες που δημιουργήθηκαν αυτές οι οφειλές.
Ο κ. Παντελίδης απαντά ότι είναι εύκολο να γίνουν οι αθροίσεις, τα έτη είναι δυσκολότερο.
Ψηφίζεται με λευκά από Φωτιάδη, Θυμιανίδη, Βουλγαρίδη.

20:11

Θέμα 4 – Αποδοχή ρύθμισης οφειλών σε δόσεις για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, άρθρου 50 του Ν.4257/2014 (Εισηγ.: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Από το τέλος κοινόχρηστων χωρών υπολογίζουμε να εισπράξουμε 99.000 ευρώ για το 2015, είπε ο κ. Παντελίδης.

Ομόφωνα

Θέμα 5 – Αντικατάσταση μέλους στην επιτροπή «Βεβαίωση καλής εκτέλεσης για την παροχή υπηρεσιών – μεταφορών – μισθώσεων σύμφωνα με το Π.Δ 28/80» και τροποποίηση της αριθ.793/2014 ως προς το σκέλος της «Επιτροπής παραλαβής ανταλλακτικών και εργασιών σε επισκευές οχημάτων» έτους 2015. (Εισηγ: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Αντικατάσταση του κ. Φαλέκα από τον κ. Κουκουράβα και της κ. Κλειτσιώτη.

Ομόφωνα

Θέμα 6 – Εξάλειψη συντηρητικής κατάσχεσης επιβληθείσης σε βάρος ακίνητης περιουσίας Σαμουήλ Κωνσταντινίδη (1/4 εξ αδιαιρέτου αγρού) (Εισηγ.: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Ομόφωνα

Θέμα 7 – Έγκριση Έκδοσης Χρηματικού Εντάλματος Πληρωμής δικαιούχων Α’ Κοινωνικών Βοηθειών, έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, λόγω ένδειας. (Εισηγ.: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Ομόφωνα

Θέμα 8 – Λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για έγκριση εκμίσθωσης του Δημοτικού Ακινήτου «ΠΛΑΤΑΝΟΣ» στην Τοπική Κοινότητας Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με το άρθρο 192 του Ν.3463/2006 και το ΠΔ 270/81. (Εισηγ.: κ. Παντελίδης Γεώργιος)

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μάκρης κ. Κριτού ρωτά γιατί δεν ειναι ενήμερος για αυτό το θέμα, αν έκανε κάποιο λάθος.
Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι πήρε πρόσκληση για το σημερινό ΔΣ ο κ. Κριτού, πρόκειται για διαγωνισμό για μίσθωση του δημοτικού χώρου στον Πλάτανο Μάκρης, δεν υπήρχε λόγος να ενημερωθεί για κάτι.
Ομόφωνα

Θέματα 9-14

 • Έγκριση διαγραφής προστίμων αυθαίρετης κατασκευής στο όνομα του Παπαδάκη Κωνσταντίνου (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρήστος)
 • Έγκριση διαγραφής προστίμων αυθαίρετης κατασκευής στο όνομα του Σεραφειμίδη Ανάργυρου (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρήστος)
 • Έγκριση διαγραφής προστίμων αυθαίρετης κατασκευής στο όνομα της Γαϊτανίδου Δήμητρας (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρήστος)
 • Έγκριση διαγραφής προστίμων αυθαίρετης κατασκευής στο όνομα της Γκουλής Δ.- Γκουλής Σ. Ο.Ε. (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρήστος)
 • Έγκριση διαγραφής προστίμων αυθαίρετης κατασκευής στα ονόματα των Γλάνια Ελευθερίου, Κεραμάρη Ελευθερίας και Αντώναρου Φωτούλας. (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρήστος)
 • Έγκριση διαγραφής προστίμων αυθαίρετης κατασκευής στο όνομα του Κυρούδη Παναγιώτη (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρήστος)

Ομόφωνα

Θέμα 15 – Έγκριση 2ης Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου (Εισηγ.: κ. Γερακόπουλος Χρήστος)

Αφορά ένταξη του έργου για ανακατασκευή και προστασία τοιχίου αντιστήριξης στροφής Εγνατία, προϋπολογισμού 78.000 ευρώ (στο σημείο που δημιουργήθηκε το… χάσμα με τους πρόσφατους νοτιάδες).

" Έκατσε " ο δρόμος στην στροφή του Εγνατία !!! Κίνδυνοι για τη παραλιακή λεωφόρο...

” Έκατσε ” ο δρόμος στην στροφή του Εγνατία !!! Κίνδυνοι για τη παραλιακή λεωφόρο… (πηγή φωτό: faros24.gr 1/2/2015)

Ο κ. Θυμιανίδης ρωτά ποια διαδικασία θα χρειαστεί.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι θα γίνει άμεσα, δε χρειάζεται άλλες διαδικασίες.

Ο κ. Μιχαηλίδης ρωτά γιατί δεν προβλέφθηκε το κομμάτι αυτό στην αρχική μελέτη, στην περασμένη οικονομική επιτροπή διαβεβαίωσε ότι όλα είναι καλά.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι η αποκατάσταση ήταν προσωρινή, αυτό εννοούσε. Η κ. Τρέλλη επιβεβαιώνει όσα λέει ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι η ζημιά στο συγκεκριμένο σημείο έγινε Σάββατο βράδυ και η αποκατάστασή της Κυριακή πρωί.

Ομόφωνα

20:21

Θέματα 16-21

 • Ορισμός επιτροπής προσωρινής παραλαβής του έργου «Ανακατασκευή πάρκου πλατείας λοιπών χώρων Δ.Δ Άβαντα» (Εισηγ.: κ. Κάβουρας Γεώργιος)
 • Ορισμός (ανακοίνωση) επιτροπής χαρακτηρισμού εδαφών του έργου «Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης κεντρική είσοδο Λουτρού» (κ. Κάβουρας Γεώργιος)
 • Ορισμός (ανακοίνωση) επιτροπής Παραλαβής και Ελέγχου Ποιότητας Υλικών του έργου «Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης κεντρική είσοδο Λουτρού» (Εισηγ.: Κάβουρας Γεώργιος)
 • Παράταση προθεσμίας του έργου «Κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου Φερών μέχρι 16-03-2015» (Εισηγ.: κ. Κάβουρας Γεώργιος)
 • Έγκριση Προσωρινής Παραλαβής του έργου «Αγροτική Οδοποιία Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης» (Εισηγ.: κ. Κάβουρας Γεώργιος)
 • Έγκριση δαπανών επεκτάσεων και βελτιώσεων δικτύου ηλεκτροφωτισμού πόλης και Δ.Δ Αλεξ/πολης (Εισηγ.: κ. Κάβουρας Γεώργιος)

Ομόφωνα

Θέματα 22-24

 • Παράταση Υλοποίησης της Πράξης «Εύθραυστες Ανθρώπινες Μονάδες Νοτίου Έβρου» (Εισηγ.: κ. Καδόγλου Κων/νος)
 • Παράταση υλοποίησης της πράξης «Τοπική Πλατφόρμα για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα νέων αποφοίτων ΤΕΙ/ΑΕΙ στην καινοτομία και την καινοτομική Επιχειρηματικότητα» (Εισηγ.: κ. Καδόγλου Κων/νος)
 • «Παράταση υλοποίησης της πράξης «Τοπική Πλατφόρμα για την απασχόληση στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης». (Εισηγ.: κ. Καδόγλου Κων/νος)

Εισηγείται ο κ. Καδόγλου. Ο δήμος έχει τις δράσεις δημοσιότητας. Δεν έχουμε οικονομική επιβάρυνση από τις παρατάσεις των έργων.

Μετά από ερώτηση του κ. Δευτεραίου, στις 25/2 ο κ. Καδόγλου δηλώνει ότι θα κληθούν οι διαχειριστές να παρουσιάσουν το έργο τους.

Λευκό οι παρατάξεις Φωτιάδη, Μιχαηλίδη, κατά η Λαϊκή Συσπείρωση.

Θέμα 26 – Έγκριση Δαπανών Φιλοξενίας μελών του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων στα πλαίσια διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου. (Εισηγ.: κ. Φαλέκας Ιωάννης)

Ομόφωνα

Θέμα 27 – Έγκριση του σχεδίου και τη σύναψης, Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΠΑΜΘ-Περ.Ενότητας Έβρου, του Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αλεξανδρούπολη και της Εργοανάπτυξης Αν.Μακεδονίας — Θράκης Α.Ε – Αναπτυξιακής Εταιρείας της ΠΑΜΘ, για τη λειτουργία εκθεσιακού χώρου στέγασης και φιλοξενίας έργων τέχνης (Πινακοθήκη) (Εισηγ.: κ. Δήμαρχος)

Πρόκειται για ποσό 15.000 ευρώ ετησίως για να στηθεί η πινακοθήκη στο Νομαρχείο, λέει ο κ. Λαμπάκης. Συμμετέχει η αναπτυξιακή περιφέρειας και το υπουργείο πολιτισμού.

Ομόφωνα

Θέμα 28 – Έγκριση του σχεδίου και τη σύναψης, Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου, για το διερευνητικό Πρόγραμμα που αφορά την Ανάπλαση της Δυτικής Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Εισηγ.: κ. Δήμαρχος)

Ανάθεση ακτομηχανικής μελέτης στο ΕΜΠ. Παράδοση σε 2 μήνες, θα αποτελέσει τη βάση της ανάπλασης της δυτικής χερσαίας ζώνης. Τα αρχιτεκτονικά γίνονται από τις υπηρεσίες του δήμου, λέει ο κ. Δήμαρχος.

Ο κ. Μιχαηλίδης λέει ότι ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο κ. Μουτζούρης. Στη σύμβαση του 2001 που ανατέθηκε επί κ. Αρβανιτίδη, αναρωτήθηκε αν είχε συμπεριληφθεί και αυτή η μελέτη ακτομηχανικής. Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρεται στις θέσεις που υπηρετεί ο κ. Μουτζούρης (υποψήφιος της ΝΔ, πρόεδρος της ΕΣΑΛ, της ΡΑΛ, κλπ).

Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι αναθέτουμε το έργο στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, όχι στον κ. Μουτζούρη (σ.σ. Τον διαψεύδει η προγραμματική σύμβαση και όσα λέει ο κ. Δευτεραίος παρακάτω, το ίδιο είχε γίνει και με τη μελέτη των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι που ανατέθηκαν στο ΔΠΘ και στον καθηγητή κ. Λιανό). Το τμήμα που θα κάνει την ακτομηχανική μελέτη έχει καθηγητή τον κ. Μουτζούρη. Η δημοτική αρχή κάνει αναθέσεις μόνο κατ΄εξαίρεση, όπως εδώ που το ΕΜΠ είναι το μοναδικό που έχει εξομοιωτή κυμάτων. Χαρακτήρισε τον κ. Μιχαηλίδη υπονομευτή που προδίδει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του.

Ο κ. Φωτιάδης ρωτά αν οι συμβάσεις γίνονται με το πανεπιστήμιο, αυτό παίρνει ένα ποσοστό 10-12% και το υπόλοιπο το παίρνει η ομάδα του καθηγητή και ο καθηγητής.

Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι η σύμβαση τα αναφέρει όλα και τα ποσοστά του Μετσοβείου και ο καθηγητής.

Ο κ. Φωτιάδης ευχαριστεί το δήμαρχο για την επιβεβαίωση. Κατηγορεί το δήμαρχο ότι διευθύνει το δημοτικό συμβούλιο αντί να παρίσταται, όπως προβλέπεται.

Ο κ. Δευτεραίος μιλά για τον ειδικό λογαριασμό των πανεπιστημίων. Η προγραμματική σύμβαση ναι μεν φέρει το όνομα των πανεπιστημίων αλλά την παράγραφο 5.4 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τα χρήματα πάνε προς ίδιον όφελος των καθηγητών, 13% μόνο μένει στο πανεπιστήμιο. Οι δημότες πληρώνουν από ίδιους πόρους αυτές τις μελέτες. Προτείνει να γινόταν ως διδακτορική διατριβή φοιτητών στο ΕΜΠ, ειδάλλως να απευθυνθούμε στη διεθνή αγορά για να βρούμε εξομοιωτή κυμματισμού. Θα καταψηφίσουν αυτή την προγραμματική σύμβαση.

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι πρέπει να γίνει η μελέτη για να αξιοποιηθεί η παραλία.

Ο κ. Αραμπατζής λέει ότι η μελέτη μπορεί να γίνει και με άλλες μεθοδολογίες, θα ήθελε να ανατεθεί στο ΔΠΘ.

Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, αλλιώς θα απέσυρε το θέμα. Η ανάθεση γίνεται στο ΕΜΠ γιατί μόνο εκεί υπάρχει ο εξομοιωτής κυμματισμού. Μιλάμε για το σημείο από τον Άγιο Εύπλου μέχρι την Αργώ.

Αυτή τη δημοτική αρχή δε θα την πιάσει κάνεις πουθενά (σ.σ απευθύνεται σε όσους λειτουργούν “κατασκοπευτικά”) γιατί τηρεί τους όρκους και τις υποσχέσεις της. Ζητά δημιουργική αντιπολίτευση με στοιχεία και επιχειρήματα.

Κατά η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ανάσα, λευκό ο κ. Ταρτανής.

20:53

Θέμα 29 – Αποδοχή Δωρεάς από τον Ορθοπεδικό Ιατρικό Οίκο «Κ. Τσαγιαννίδη & Σια Ο.Ε» (Εισηγ.: κ. Δήμαρχος)

Ομόφωνα

Θέματα 30-32

 • Έγκριση μετακίνησης της Υπαλλήλου Τσακαλδήμη Κυριακής στην Αθήνα (Εισηγ.: κ.Δήμαρχος)
 • Συγκρότηση και Ορισμός Μελών της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (Εισηγ.: κ. Πρόεδρος Δ.Σ.)
 • Έγκριση Οδοιπορικών Δημοτικού Συμβούλου, κ. Ζητάκη Παναγιώτη, στην Αθήνα για το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων – Προαγωγή Υγείας (Εισηγ.: κ. Πρόεδρος Δ.Σ.)

Ομόφωνα

Στο 31 ορίζονται η κ. Ιντζεπελίδου και η κ. Τρέλλη.

Λύεται η συνεδρίαση.