πάμε μπροστά

Τετάρτη

4

Μάρτιος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ψήφισμα στήριξης Δ.Σ. στο μητροπολίτη Άνθιμο – Τι λέει ο κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος (απών από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση)

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Γιαννόπουλος Ιωάννης, Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Δημοτικό Συμβούλιο, Διαύγεια, Ν.Ε.Ο.Ι. Άνθρωποι, Παρατάξεις, Συνεντεύξεις, Ψηφίσματα

Μητροπολίτης Άνθιμος Αλεξανδρούπολης

Μητροπολίτης Άνθιμος Αλεξανδρούπολης

Στο δημοτικό συμβούλιο της 25/2/2015 ο κ. δήμαρχος αναφέρθηκε σε 16σέλιδο “συκοφαντικό και απόλυτα δυσφημιστικό” κείμενο που εστάλη σε δημοσιογράφους και αιρετούς της πόλης μας, προτείνοντας να εκδοθεί ψήφισμα στήριξης του μητροπολίτη Ανθίμου.

Το pamemprosta.org επικοινώνησε σήμερα Τετάρτη 4/3/2015 με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ν.Ε.Ο.Ι. Άνθρωποι”, κ. Γιαννόπουλο Ιωάννη, για να καταγράψει τις απόψεις του για το θέμα και να μας πει αν απουσίασε από το συγκεκριμένο ΔΣ λόγω της συζήτησης για το συγκεκριμένο ψήφισμα.

Μη έχοντας διαβάσει αλλά ακούσει αναφορές από όσους το έλαβαν σε μέρος του περιεχόμενου αυτού του κειμένου, ήθελα να δηλώσω δημόσια τη στήριξή μου στον κ. Άνθιμο και την αποστροφή μου στις μεθόδους που χρησιμοποιούν ορισμένοι για να διεκδικήσουν το δίκαιο που πιστεύουν ότι έχουν. Ειδικά στο χώρο των ορθόδοξων χριστιανών η πρακτική αυτή είναι απαράδεκτη και θυμίζει τη δράση ακραίων στοιχείων και φανατικών “πιστών” κάθε θρησκείας. Καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι και να μην εξευτελίζεται ο θεσμός από τον οποίο πολλοί συμπολίτες μας αντλούν δύναμη και βοήθεια στις δύσκολες στιγμές τους. Οι καταγγέλοντες θα πρέπει να βρουν το θάρρος να απευθυνθούν επώνυμα στις αρχές (αστυνομία, δικαιοσύνη) και όχι ανώνυμα και με αυτό τον τρόπο. Μακάρι να επικρατήσει οι λογική και οι πιο ψύχραιμοι…

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλεξανδρούπολης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ζούμε στο Δήμο μας μια πρωτόγνωρη αήθη επίθεση κατά του θεσμικού προσώπου του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης-Τραϊανούπολης και Σαμοθράκης, κου Ανθίμου.

Η επίθεση αυτή αφορά την κυκλοφορία ενός συκοφαντικού και απόλυτα δυσφημιστικού εντύπου μερικών σελίδων, που αποστέλλεται από διάφορα ταχυδρομικά γραφεία της Θράκης, προς θεσμικούς και μη.

Και ναι μεν προκύπτει ο εκάστοτε παραλήπτης, ωστόσο δεν προκύπτει ο αποστολέας, ο οποίος, καλυπτόμενος από την ανωνυμία, εξαπολύει έναν βρώμικο καταιγισμό ισχυρισμών, που πλήττουν την θεσμική και πάνω από όλα την ηθική εικόνα του Σεβασμιοτάτου.

Χαρακτηριστικό του εντύπου είναι το αναπόδεικτο των ισχυρισμών του αποστολέα, όπου σε μια προσπάθεια του να πείσει τους παραλήπτες για τους ισχυρισμούς του, αναφέρει γεγονότα αναπόδεικτα και ως εκ τούτου προφανώς αναληθή, για πρόσωπα που ως εκ του ρόλου τους είναι οικεία στον Σεβασμιότατο.

Με τρόπο περίτεχνο, προσπαθεί να πείσει τους παραλήπτες του εντύπου, κεντώντας κυριολεκτικά εικόνες και πρόσωπα περί της τοπικής εκκλησίας, προκειμένου να παγιδεύσει τον αναγνώστη, παραπείθοντας τον, για όσα αναπόδεικτα αναφέρονται στο έντυπο.

Το γεγονός ότι ο αποστολέας είναι ανώνυμος, τον κατατάσσει στην τελευταία βαθμίδα της ηθικής και πνευματικής εξαθλίωσης και τον καθιστά επικίνδυνο για την ειρήνη στην τοπική μας εκκλησία.

Είτε πίσω από τον ανώνυμο αποστολέα κρύβεται ένα πρόσωπο, είτε ομάδα κάποιων συναυτουργών, εφ΄όσον υπήρχε αλήθεια σ΄αυτά που αναφέρει το έντυπο, τότε ο ανώνυμος αποστολέας ή η ομάδα των ανωνύμων ΟΦΕΙΛΕ ή ΟΦΕΙΛΑΝ χάριν του γενικού καλού, εάν πράγματι κινδύνευσε δημόσιο ή εκκλησιαστικό αγαθό από τον Σεβασμιότατο, που είναι βαρυσήμαντο θεσμικό πρόσωπο της συνολικής κοινωνίας, να βγει ή να βγουν με θάρρος και παρρησία, προκειμένου να προστατέψουν τον θεσμό και την ηθική υπόσταση της τοπικής εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας.

Το γεγονός ότι πίσω από την ανωνυμία τους θρασύδειλα ψευδολογώντας λασπολογούν, καταδεικνύει αβίαστα ότι κινούνται όχι από ευαισθησία και αγαθή προαίρεση, αλλά από ταπεινά κίνητρα, που εξυπηρετούν προσωπικούς και αλλότριους σκοπούς από αυτούς που δήθεν θέλουν να υπηρετήσουν, είτε είναι ένας είτε περισσότεροι.

Η θεσμική κοινωνία, ο θρησκευόμενος λαός και μη, και βέβαια το δημοτικό συμβούλιο, οφείλουμε να προστατεύσουμε το πρόσωπο του Μητροπολίτη, διότι αν επικρατήσουν αυτού του είδους οι βρώμικες πρακτικές, τότε θα κινδυνεύσει η ηθική υπόσταση των πραγμάτων, οι αξίες, η αξιοπρέπεια και θα διαφεντεύει πλέον η συκοφαντία, η καχυποψία και οι σκιές που θα διαβρώσουν την κοινωνία μας.

Και ας μην ξεχνάμε ότι η συκοφαντική δυσφήμιση, στην Αρχαία Αθήνα, τιμωρείτο με εξοστρακισμό, αφού την θεωρούσαν ως ένα από τα ποινικά αδικήματα με την μεγαλύτερη απαξία, που μπορούσε να «σκοτώσει» κοινωνικά τον άνθρωπο. Είναι δε αυτός, ο χειρότερος θάνατος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο περιβάλλει με εκτίμηση και σεβασμό το πρόσωπο του Μητροπολίτη.

(σ.σ. παρά το ότι επικοινωνήσαμε με το γραφείο δημάρχου και ζητήσαμε το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, τελικά δεν παραλάβαμε κάτι και αντιγράφουμε από την Ελεύθερη Θράκη – δείτε το κείμενο του ψηφίσματος όπως αναρτήθηκε στο Διαύγεια εδώ)

Οι απόψεις του κ. Ιωάννη Γιαννόπουλου, επικεφαλής της παράταξης “Ν.Ε.Ο.Ι. Άνθρωποι”

Ο κ. Γιαννόπουλος στην τηλεφωνική μας επικοινωνία σήμερα Τετάρτη 4/3/2015 ανέφερε ότι έλαβε την πρόταση ψηφίσματος που απέστειλε ο κ. δήμαρχος προς τους αρχηγούς των συνδυασμών την προηγουμένη ημέρα της συνεδρίασης του Δ.Σ. της 25/2/2015. Αποφάσισε ο ίδιος να απέχει συνειδητά από το δημοτικό συμβούλιο μετά από πολλή σκέψη.

Ιωάννης Γιαννόπουλος, επικεφαλής παράταξης Ν.Ε.Ο.Ι. Άνθρωποι

Ιωάννης Γιαννόπουλος, επικεφαλής παράταξης Ν.Ε.Ο.Ι. Άνθρωποι (πηγή φωτό: farofylakes)

Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε πνευματικό παιδί του πατέρα Ιωάννη, είναι κάτι που το δηλώνει ανοικτά στους πάντες. Το σύνθημα-τρίπτυχο του δημοτικού συνδυασμού “Ν.Ε.Ο.Ι. Άνθρωποι” είναι “πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια“, αυτά τα τρία είναι ένα, δεν μπορούν να διασπαστούν. Οτιδήποτε γίνεται για να “μας χωρίσουν” ειδικά εδώ στην περιοχή μας, δεν είναι για το καλό της (να λεγόμαστε “παπά-Γιαννικοί” και “μητροπολιτικοί”). Σαν άτομο, σαν άνθρωπο δεν του αρέσουν αυτά τα πράγματα, καταδικάζει όλες αυτές τις ενέργειες που σκοπό έχουν να χωρίσουν τους πιστούς στα δύο, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Συμπαρίσταται στον πατέρα Ιωάννη, έχει συμπαραταχθεί μαζί του, πιστεύει στην αθωότητά του μέχρι να τελεσιδικήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεσή του τον ερχόμενο Μάιο.

Είναι φυσιολογικό η πρώτη σκέψη του κόσμου να είναι ότι πίσω από τα ανώνυμα αυτά κείμενα κρύβονται τα “παιδιά του παπά-Γιάννη”, ο ίδιος όμως δεν το πιστεύει αυτό. Θα ήταν μεγάλο λάθος άνθρωποι που είναι κοντά στον πατέρα Ιωάννη να έκαναν μια τέτοια κίνηση που θα έστρεφε τις υποψίες στους ίδιους. Έχουν δώσει αγώνες εδώ και δύο χρόνια, είναι σε άσχημη συναισθηματική κατάσταση με τις άδικες διώξεις κατά του πνευματικού τους πατέρα. Ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος θα πρέπει να σκεφτεί ποιος είχε συμφέρον από αυτές τις κινήσεις, τα συμπεράσματα, κατά τον κ. Γιαννόπουλο, βγαίνουν εύκολα.

Κλείνοντας, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι με το πνεύμα και το νόημα του κειμένου του ψηφίσματος δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς, δεν μπορούμε να είμαστε υπέρ αυτών των ανώνυμων ενεργειών. Αν ήταν παρών στο δημοτικό συμβούλιο σαν Ιωάννης Γιαννόπουλος, και όχι ως επικεφαλής συνδυασμού, θα υποστήριζε τους θεσμούς και όχι το πρόσωπο (σ.σ. του μητροπολίτη Ανθίμου).