πάμε μπροστά

Παρασκευή

13

Μάρτιος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Τοπική Κοινότητα Μάκρης – Χρονίζοντα προβλήματα, δυνατότητες παρεμβάσεων και ευκαιρίες ανάπτυξης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Καταγγελίες, Κοινότητες, Τοπική Κοινότητα Μάκρης, Φωτογραφίες/Γραφικά

Την περασμένη εβδομάδα στις 3/3/2015 ανταποκρίθηκα σε αίτημα του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μάκρης, κ. Χατζηαθανασίου Δημήτριου, να μιλήσουμε για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή ευθύνης του και με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η δημοτική αρχή, να παρέμβει και να δώσει την απαραίτητη ώθηση για την ανάπτυξή της.

Χατζηαθανασίου Δημήτριος, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Μάκρης (3/3/2015 στο Κοινοτικό Κατάστημα Μάκρης)

Χατζηαθανασίου Δημήτριος, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Μάκρης (3/3/2015 στο Κοινοτικό Κατάστημα Μάκρης)

Η Τοπική Κοινότητα Μάκρης απαριθμεί 1.910 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού του κράτους της 9ης Μαΐου 2011. Σε αυτή περιλαμβάνονται οι οικισμοί Δίκελλα (288 κάτοικοι), Έννατο (264 κάτοικοι), Κοίμηση Θεοτόκου (51 κάτοικοι), Μάκρη (917 κάτοικοι), Μεσημβρία (146 κάτοικοι), Πανόραμα (37 κάτοικοι), Παραλία Δικέλλων (102 κάτοικοι) και Πλάκα (105 κάτοικοι). (ΦΕΚ B 699 – 20.03.2014 – Ημερομηνία κυκλοφορίας 20.03.2014 – Σελίδες 444 (10907-11350))

Απογραφή 2011 - Τοπική Κοινότητα Μάκρης και οικισμοί (ΦΕΚ 699/Β/20.03.2014)

Απογραφή 2011 – Τοπική Κοινότητα Μάκρης και οικισμοί (ΦΕΚ 699/Β/20.03.2014)

Ο κ. Χατζηαθανασίου πρόσφατα δικαιώθηκε από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων για τη γνωστή υπόθεση των απευθείας αναθέσεων έργων από το Δήμο Αλεξανδρούπολης στην ΑΝΕΤΑ και επανήλθε στη θέση του προέδρου Μάκρης αφού στις δημοτικές εκλογές του Μάη του 2014 έλαβε 289 σταυρούς προτίμησης (από τα συνολικά 1.151 έγκυρα ψηφοδέλτια και τις 667 ψήφους στο συνδυασμό Πόλη & Πολίτες του δημάρχου κ. Ευάγγελου Λαμπάκη)

Ως θετική εξέλιξη για τη Μάκρη, ο κ. Χατζηαθανασίου ανέφερε την επιχορήγηση της ΔΕΥΑΑ με 958.178,73 ευρώ για την “Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης”. Το έργο αυτό θα λύσει το πρόβλημα της αποχέτευσης, της χρήσης βόθρων και της δυσοσμίας την καλοκαιρινή περίοδο στο παρακείμενο ρέμα του οικισμού (αναμένεται η δημοπρασία της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου και της μελέτης-κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού).

Εκβολή ρέματος Μάκρης στην παραλία του Πλατάνου, ανατολικά από το λιμάνι Μάκρης

Εκβολή ρέματος Μάκρης στην παραλία του Πλατάνου, ανατολικά από το λιμάνι Μάκρης

Εκβολή ρέματος Μάκρης στην παραλία του Πλατάνου, ανατολικά από το λιμάνι Μάκρης

Εκβολή ρέματος Μάκρης στην παραλία του Πλατάνου, ανατολικά από το λιμάνι Μάκρης

Η παραλία του Πλατάνου ανατολικά από το λιμάνι Μάκρης (στο βάθος η γνωστή παραλία του Άη-Γιώργη)

Η παραλία του Πλατάνου ανατολικά από το λιμάνι Μάκρης (στο βάθος η γνωστή παραλία του Άη-Γιώργη)

Θετική επίσης είναι και η αξιοποίηση της ταβέρνας στον Πλάτανο που παρέμενε εγκαταλελειμμένη μετά την καταστροφή από πυρκαγιά, τώρα με την ανακαίνιση και τη λειτουργία της θα αποτελέσει ένα νέο πόλο έλξης στην περιοχή του λιμένα Μάκρης.

Το δημοτικό ακίνητο Πλάτανος στο λιμάνι της Μάκρης επιτέλους εκμισθώνεται και ανακαινίζεται

Το δημοτικό ακίνητο Πλάτανος στο λιμάνι της Μάκρης επιτέλους εκμισθώνεται και ανακαινίζεται

Από εκεί και πέρα, τα θέματα που θέτει ο κ. Χατζηαθανασίου και που απασχολούν την Τοπική Κοινότητα Μάκρης διαχρονικά είναι τα ακόλουθα:

1) Τα διοικητικά όρια της Τοπικής Κοινότητας Μάκρης δεν ταυτίζονται με αυτά που χρησιμοποιεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Ε.Σ.Υ.Ε.) για την απογραφή. Αυτό έχει ως συνέπεια οι κάτοικοι της περιοχής να καταγράφονται ανακριβώς και η Μάκρη να χάνει το δικαίωμα να αποτελεί την τέταρτη Δημοτική Ενότητα μετά από αυτές της Αλεξανδρούπολης, των Φερών και της Τραϊανούπολης (σύμφωνα με τον κ. Χατζηαθανασίου, βάσει νόμου του Καλλικράτη και εφόσον οι κάτοικοι της περιοχής ήταν περισσότεροι από 2.000 η Μάκρη θα χαρακτηριζόταν Δημοτική Ενότητα και θα δικαιούταν να εκλέγει εκπροσώπους στο δημοτικό σύμβουλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης).

Διοικητικά όρια vs. ορίων απογραφής ΕΣΥΕ 2011 (130 μόνιμες κατοικίες, πανεπιστήμιο και νοσοκομείο εκτός μόνιμου πληθυσμού Μάκρης)

Διοικητικά όρια vs. ορίων απογραφής ΕΣΥΕ 2011 (130 μόνιμες κατοικίες, πανεπιστήμιο και νοσοκομείο εκτός μόνιμου πληθυσμού Μάκρης)

Δραγάνα - Άποψη νότια του ΠΓΝΕ (στο κέντρο τα ο οικισμός των Πέτρινων, δεξιά/δυτικά οι οικίες που ο κ. Χατζηαθανασίου ισχυρίζεται ότι πρέπει να προσμετρώνται στον πληθυσμό της Μάκρης

Δραγάνα – Άποψη νότια του ΠΓΝΕ (στο κέντρο τα ο οικισμός των Πέτρινων, δεξιά/δυτικά οι οικίες που ο κ. Χατζηαθανασίου ισχυρίζεται ότι πρέπει να προσμετρώνται στον πληθυσμό της Μάκρης

20150303.Makri.Dragana.2.1000px

Η περιοχή του 7ου χιλιομέτρου Αλεξανδρούπολης-Μάκρης (περιοχή Αποστόλου και νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης) δεν προσμετράται στους κατοίκους της Μάκρης αν και διοικητικά ανήκει εκεί. Στην εν λόγω περιοχή υπάρχουν περί τις 130 μόνιμες κατοικίες ενώ στο νοσοκομείο δηλώνονται περίπου 180 άτομα ως μόνιμοι κάτοικοι. Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρο της Μάκρης οι κάτοικοι που προσμετρώνται στο δήμο Αλεξανδρούπολης αντί στη Μάκρη είναι γύρω στους 500. Θυμίζει μάλιστα ότι για την κατασκευή του κτιρίου του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης η πρώην κοινότητα Μάκρης είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την παραχώρηση της έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων (στα διοικητικά της όρια) στη θέση Δραγάνα για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Για το γεγονός αυτό (της μη προσμέτρησης στις απογραφές των μονίμων κατοίκων αυτής την περιοχής  ενώ η περιοχή ανήκει διοικητικά στην κοινότητα Μάκρης) ενημερώθηκε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης αλλά δεν έχουν απαντήσει μέχρι σήμερα.

2) Εκκρεμεί εδώ και χρόνια το αρδευτικό του ελαιώνα Μάκρης (μέχρι το 8ο χλμ Αλεξανδρούπολης-Μάκρης). Η περιοχή σύμφωνα με τον πρόεδρο έχει 9.000 ελαιόδεντρα συνολικά.

Το έργο αφορά στην άρδευση, με υπόγειο δίκτυο κλειστών αγωγών υπό πίεση, τμήματος του Ελαιώνα που θα εξυπηρετεί εμβαδό συνολικής έκτασης 630 στρεμμάτων. Η πηγή υδροδότησης του αρδευτικού δικτύου είναι υφιστάμενες γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ Μάκρης. Με βάση μία αρχική υδραυλική μελέτη, καλύπτονται περίπου 5.000 ελαιόδεντρα περίπου προς άρδευση. Το έργο δεν θεωρείται ώριμο μελετητικά ώστε να ενταχθεί σε κάποιο εργαλείο χρηματοδότησης όπως το ΕΣΠΑ ή το νέο ΣΕΣ.

Ελαιώνας Μάκρης

Ελαιώνας Μάκρης

Για την υλοποίηση του έργου έχουν ήδη συνταχθεί η τοπογραφική αποτύπωση του χώρου, η υδραυλική μελέτη του δικτύου, οικονομοτεχνική μελέτη και το τεύχος δημοπράτησης.

Το έργο προτάθηκε επί δημαρχίας κ. Αλεξανδρή στο Ε.Π. Αλ. Μπαλτατζής και λόγω ωριμότητας της πρότασης και ελλείψεως πιστώσεων δεν εντάχθηκε. Επί δημαρχίας του κ. Λαμπάκη έγινε προσπάθεια να ενταχθεί στο ΠΕΠ ΑΜΘ αλλά από τότε μέχρι σήμερα παραμένει στις καλένδες.

Προκειμένου να ωριμάσει το έργο και να μπορεί να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) πρέπει να γίνουν:

  • Νομιμοποίηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων,
  • κτηματογράφηση των ιδιοκτησιών και όλων των χώρων των έργων,
  • επίλυση του ιδιοκτησιακού των χώρων που απαιτούνται για τη δημιουργία του δικτύου, των δεξαμενών και των αντλιοστασίων,
  • γεωργοοικονομική μελέτη,
  • υδρολογική μελέτη,
  • γεωλογική-γεωτεχνική μελέτη,
  • προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,
  • μελέτη έργων αντλιοστασίων (στατικά, Η/Μ),
  • μελέτη δεξαμενών (υδραυλική, στατική, Η/Μ),
  • η υπάρχουσα υδραυλική μελέτη μπορεί να θεωρηθεί προμελέτη και να συνταχθεί νέα υδραυλική μελέτη λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα,
  • μελέτη δουλείας-διέλευσης για τους χώρους διέλευσης των δικτύων,
  • μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,
  • μελέτη διάθεσης προϊόντων εκσκαφών
  • νέο Τεύχος Δημοπράτησης

3) Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Μάκρης έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης στο παρελθόν. Είχε μάλιστα εκπονηθεί αρχιτεκτονική μελέτη και αποτύπωση ενός μεγάλου κομματιού, εκκρεμούν όμως ακόμα αρκετές μελέτες μέχρι να ωριμάσει το έργο και να προχωρήσει η χρηματοδότησή του. Το 2006, σύμφωνα με τον κ. Χατζηαθανασίου, είχε τεθεί το δίλημμα αν οι κάτοικοι επιθυμούσαν να δοθεί προτεραιότητα στην χρηματοδότηση της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Μάκρης/Δικέλλων/Μεσημβρίας ή στην ανάπλαση και η κοινότητα προτίμησε να προχωρήσει το πρώτο καθώς ήταν ζωτικής σημασίας για τους οικισμούς.

Τμήμα βυζαντινού περίβολου δίπλα στην Αγία Αναστασία Μάκρης

Τμήμα βυζαντινού περίβολου δίπλα στην Αγία Αναστασία Μάκρης

4) Η επέκταση του προσήνεμου μώλου και η επιδιόρθωση των ζημιών που υπέστη το λιμάνι της Μάκρης.

Οι πρόσφατοι ισχυροί νοτιάδες προκάλεσαν φθορές στον προσήνεμο μώλο του λιμένα Μάκρης όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες. Η επιδιόρθωσή τους είναι επιβεβλημένη και δύσκολη καθώς έχουν μετατοπιστεί τα μπλόκια και η ευστάθειά τους σε νέα πιθανή κακοκαιρία είναι αμφισβητήσιμη.

Άποψη του λιμανιού Μάκρης - Νότια η Σαμοθράκη και ο μώλος που υπέστη τις ζημιές στους πρόσφατους ισχυρούς νοτιάδες

Άποψη του λιμανιού Μάκρης – Νότια η Σαμοθράκη και ο προσήνεμος μώλος που υπέστη τις ζημιές στους πρόσφατους ισχυρούς νοτιάδες

Ο νότιος μώλος του λιμανιού Μάκρης με τις καθιζήσεις και την κλίση μέρους των μπλοκιών του

Ο προσήνεμος μώλος του λιμανιού Μάκρης με τις καθιζήσεις και την κλίση μέρους των μπλοκιών του

Ο νότιος μώλος του λιμανιού Μάκρης με τις καθιζήσεις και την κλίση μέρους των μπλοκιών του

Ο προσήνεμος μώλος του λιμανιού Μάκρης με τις καθιζήσεις και την κλίση μέρους των μπλοκιών του

Εφόσον δε κατασκευαστεί και ο προσήνεμος μώλος που απαιτείται για την προστασία του λιμανιού από τους νοτιοανατολικούς ανέμους, η χωρητικότητα του λιμανιού θα αυξηθεί από τις 150 βάρκες σήμερα στις 300. Η σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό με νέο δρόμο είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναπτυχθεί το λιμάνι της Μάκρης.

5) Ανάδειξη αρχαιοτήτων Μάκρης/Δικέλλων/Μεσημβρίας και Σπηλιάς του Κύκλωπα.

Πρέπει να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Μάκρης και στο χαμάμ (στη λοξωτή γέφυρα) και την Αγία Αναστασία. Οι έρευνες στη Σπηλιά του Κύκλωπα το 2005 δεν προχώρησαν σε μεγάλο βάθος καθώς οι σπηλαιολόγοι δε βρήκαν ανοίγματα λόγω υφισταμένων καθιζήσεων.

Στη Μάκρη σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση ένας από τους δώδεκα νερόμυλους που υπήρχαν. Δίπλα εκεί υπάρχει ένα ιδιωτικό παλιό ελαιοτριβείο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε μουσείο ελιάς, εναλλακτικά υπάρχει εκεί δίπλα και δημοτικό ακίνητο που έχει προς το παρόν παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάκρης.

Αριστερά το παλιό λιοτρίβι της οικογένειας Αποστόλου και δίπλα το χαμάμ και η τοξωτή γέφυρα (Μάκρη, 3/3/2015)

Αριστερά το παλιό λιοτρίβι της οικογένειας Αποστόλου και πίσω η τοξωτή γέφυρα (Μάκρη, 3/3/2015)

Το Χαμάμ της Μάκρης (10/3/2015)

Το Χαμάμ της Μάκρης (10/3/2015)

Αριστερά το Χαμάμ της Μάκρης και απέναντι το Ελαιοτριβείο Αποστόλου (10/3/2015)

Αριστερά το Χαμάμ της Μάκρης και απέναντι το Ελαιοτριβείο Αποστόλου (10/3/2015)

Το δημοτικό κτίριο δίπλα στο λιοτρίβι που έχει παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάκρης και μπορεί να μετατραπεί (εναλλακτικά) μουσείο ελιάς στη Μάκρη

Το δημοτικό κτίριο δίπλα στο λιοτρίβι που έχει παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάκρης και μπορεί να μετατραπεί (εναλλακτικά) μουσείο ελιάς στη Μάκρη

Στο λιμάνι της υπάρχουν απολιθωμένα δέντρα αναξιοποίητα τουριστικά. Πρέπει να διανοιχθούν μονοπάτια μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους για να είναι επισκέψιμοι.

6) Το Κέντρο Θερινής Εκπαίδευσης του ελληνικού στρατού στο κέντρο της δημοφιλούς παραλίας της Αγίας Παρασκευής παραμένει αναξιοποίητο. Πριν 2-3 χρόνια γκρεμίστηκαν τα κτίρια που υπήρχαν εκεί και το ακίνητο παραμένει αχρησιμοποίητο από τον στρατό. Θα μπορούσε κάλλιστα να δοθεί σε κοινή χρήση και να μετατραπεί σε δημοτικό χώρο στάθμευσης ή σε δημοτικό κάμπινγκ. Το ακίνητο αυτό ανήκε στη Διεύθυνση Γεωργίας της τότε Νομαρχίας Έβρου και είχε παραχωρηθεί προς χρήση στον ελληνικό στρατό.

Κέντρο Θερινής Εκπαίδευσης στην παραλία Αγίας Παρασκευής Μάκρης

Κέντρο Θερινής Εκπαίδευσης στην παραλία Αγίας Παρασκευής Μάκρης

Κέντρο Θερινής Εκπαίδευσης στην παραλία Αγίας Παρασκευής Μάκρης

Κέντρο Θερινής Εκπαίδευσης στην παραλία Αγίας Παρασκευής Μάκρης

7) Η έκταση επιφάνειας πάνω από 10 στρέμματα δίπλα στα ΚΑΑΥ, την οποία διεκδικεί η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και πριν λίγα χρόνια προόριζε για θερινές κατασκηνώσεις του Ρώσου Πατριάρχη, βρίσκεται δίπλα στο δημοτικό αναψυκτήριο της παραλίας “Κυανή Ακτή”. Το ακίνητο είχε δοθεί στους δασκάλους για δημιουργία κατασκήνωσης από τη Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας Έβρου, η αξιοποίηση όμως αυτή δεν προχώρησε και η έκταση γύρισε στον αρχικό της δικαιούχο (σήμερα ανήκει στην Διεύθυνση Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης).

Παραλία Αγ. Παρασκευής - Κυανής Ακτής (Ακίνητο δίπλα σε ΚΑΑΥ και Κέντρο Θερινής Εκπαίδευσης Ελληνικού Στρατού)

Παραλία Αγ. Παρασκευής – Κυανής Ακτής (Ακίνητο δίπλα σε ΚΑΑΥ και Κέντρο Θερινής Εκπαίδευσης Ελληνικού Στρατού)

Θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε δημοτικό υπαίθριο χώρο πάρκινγκ 400 περίπου θέσεων για να λυθεί το πρόβλημα της περιοχής τους θερινούς μήνες και να δημιουργήσει κάποια έσοδα στο δήμο.

8) Στην περιοχή Πανόραμα, στο λόφο βγαίνοντας από τα Δίκελλα μετά το ξύλινο αριστερά, στο παρελθόν λειτουργούσε δημοτικό αναψυκτήριο. Σήμερα έχει εικόνα εγκατάληψης, η περιοχή έχει γεμίσει σκουπίδια και το κτίσμα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Θα μπορούσε και αυτό να εκμισθωθεί από το δήμο, κατά τα πρότυπα του καμένου Πλάτανου στο λιμάνι της Μάκρης, και να αποτελέσει πόλο έλξης τους θερινούς μήνες με εκπληκτική θέα στην παραλία της περιοχής και τη Σαμοθράκη.

Άποψη προς νότο από τη θέση Πανόραμα μετά τα Δίκελλα Μάκρης

Άποψη προς νότο από τη θέση Πανόραμα μετά τα Δίκελλα Μάκρης

Εγκαταλελειμμένο δημοτικό αναψυκτήριο στο λόφο του Πανοράματος στα Δίκελλα Μάκρης

Εγκαταλελειμμένο δημοτικό αναψυκτήριο στο λόφο του Πανοράματος στα Δίκελλα Μάκρης

9) Το παλιό γήπεδο της Μάκρης παραχωρήθηκε γύρω στο 2002, την εποχή του πρώην μητροπολίτη Ανθίμου σήμερα Θεσσαλονίκης, στη μητρόπολη Αλεξανδρούπολης με σκοπό την ανέγερση νέου ναού και τη μετατροπή της Αγίας Αναστασίας σε μουσείο. Έγιναν οι μελέτες, κατασκευάστηκαν τα θεμέλια και το έργο σταμάτησε εκεί. Ο χώρος αχρηστεύτηκε και παραμένει αναξιοποίητος. Θα μπορούσε να γυρίσει στο δήμο και στην Τοπική Κοινότητα Μάκρης και να μετατραπεί σε χώρο αθλοπαιδιών και πάρκο (έχει διαστάσεις 80×100 μέτρα περίπου).

Παλιό γήπεδο Μάκρης - έχει σταματήσει η ανέγερση της εκκλησίας Ανάληψης του Σωτήρα (η άδεια εκδόθηκε το 2008)

Παλιό γήπεδο Μάκρης – έχει σταματήσει η ανέγερση της εκκλησίας Ανάληψης του Σωτήρα (η άδεια εκδόθηκε το 2008)

Παλιό γήπεδο Μάκρης - έχει σταματήσει η ανέγερση της εκκλησίας Ανάληψης του Σωτήρα (η άδεια εκδόθηκε το 2008)

Παλιό γήπεδο Μάκρης – έχει σταματήσει η ανέγερση της εκκλησίας Ανάληψης του Σωτήρα (η άδεια εκδόθηκε το 2008)

Παλιό γήπεδο Μάκρης - έχει σταματήσει η ανέγερση της εκκλησίας Ανάληψης του Σωτήρα (η άδεια εκδόθηκε το 2008)

Παλιό γήπεδο Μάκρης – έχει σταματήσει η ανέγερση της εκκλησίας Ανάληψης του Σωτήρα (η άδεια εκδόθηκε το 2008)

10) Στο νέο γήπεδο της Μάκρης το νότιο μεταλλικό κιγκλήδωμα ύψους 6 μέτρων έχει καταρρεύσει από τους νοτιάδες και τους βοριάδες. Πρέπει να διορθωθεί η περίφραξη και να αποκατασταθούν τα αποδυτήρια.

Ζημιές στο νέο γήπεδο Μάκρης από ισχυρούς νότιους και βόρειους ανέμους

Ζημιές στο νέο γήπεδο Μάκρης από ισχυρούς νότιους και βόρειους ανέμους

Ζημιές στο νέο γήπεδο Μάκρης από ισχυρούς νότιους και βόρειους ανέμους

Ζημιές στο νέο γήπεδο Μάκρης από ισχυρούς νότιους και βόρειους ανέμους

Όλα τα λεφτά η διαγράμμιση στο δρόμο δίπλα στο νέο γήπεδο Μάκρης. Ή κάποιος μαθαίνει να βάφει ή με την κατάρρευση των κιγκληδωμάτων βάφτηκαν οι νέες γραμμές στο οδόστρωμα :-)

Όλα τα λεφτά η διαγράμμιση στο δρόμο δίπλα στο νέο γήπεδο Μάκρης. Ή κάποιος μαθαίνει να βάφει ή με την κατάρρευση των κιγκληδωμάτων βάφτηκαν οι νέες γραμμές στο οδόστρωμα :-)

10) Το κτίριο της κοινότητας χρίζει ανακαίνισης. Η συντήρηση του κτιρίου της πρώην κοινότητας Μάκρης είναι απαραίτητη διότι εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών καθώς η ξύλινη στέγη έχει υποστεί σοβαρές βλάβες σε μεγάλο τμήμα της. Ως αποτέλεσμα τα νερά της βροχής εισέρχονται στο εσωτερικό του κτιρίου και προκαλούν επιπλέον διάβρωση σε αυτό και στην εσωτερική τοιχοποιία.

Πρέπει να γίνει άμεσα καθαίρεση και ανακατασκευή της στέγης, νέα επιχρίσματα και παράλληλη τοποθέτηση μόνωσης και υδροροών στο δώμα.

Απαιτούνται επίσης εξωτερική μόνωση του κτιρίου, ανακατασκευή επιχρισμάτων, δαπέδων, χώρων υγιεινής και χρωματισμών καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Θα μπορούσε να προβλεφθεί δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων δίπλα στην ήδη υπάρχουσα αίθουσα των 70 τ.μ.

Κοινοτικό κατάστημα Μάκρης - με ανάγκες επεμβάσεων στη στέγη

Κοινοτικό κατάστημα Μάκρης – με ανάγκες επεμβάσεων στη στέγη

11) Ο φωτισμός στην περιφερειακή Μάκρης (παλιά Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Μάκρης – αρμοδιότητας της περιφέρειας) και στην είσοδο της Μάκρης (αρμοδιότητας του δήμου Αλεξανδρούπολης) δε λειτουργεί εδώ και μήνες.

Ο φωτισμός στην είσοδο της Μάκρης (ευθύνης δήμου Αλεξανδρούπολης) δε λειτουργεί

Ο φωτισμός στην είσοδο της Μάκρης (ευθύνης δήμου Αλεξανδρούπολης) δε λειτουργεί

Ο φωτισμός στην περιφερειακή οδό της Μάκρης (παλιά Ε.Ο. Αλεξ/πολης-Κομοτηνής, ευθύνης Περιφέρειας) δε λειτουργεί

Ο φωτισμός στην περιφερειακή οδό της Μάκρης (παλιά Ε.Ο. Αλεξ/πολης-Κομοτηνής, αρμοδιότητας της Π.Ε. Έβρου) δε λειτουργεί

Κλείνοντας, θέλω για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Μάκρης κ. Χατζηαθανασίου για την εμπιστοσύνη του στο pamemprosta.org για την ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τους κατοίκους της κοινότητάς του.

Ελπίζω η δημοτική αρχή να βοηθήσει να δρομολογηθεί η επίλυση των περισσοτέρων προβλημάτων από τα παραπάνω, όσων τουλάχιστον η ίδια κρίνει  ότι είναι απαραίτητο να τους δοθεί προτεραιότητα. Το ίδιο ισχύει και για τη διοίκηση του ΟΛΑ, τη μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στους οποίους θα προωθήσω τη συγκεκριμένη ανάρτηση περιμένοντας τις απαντήσεις τους. Μακάρι να κινητοποιηθούν και οι τοπικοί βουλευτές στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων της

Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη και τα αντανακλαστικά του δήμου και θα αναδείξουμε πάλι, αν χρειαστεί, εν καιρώ τα έργα που πραγματοποιήθηκαν και αυτά που καθυστερούν ή δεν υλοποιούνται από επιλογή των αρχόντων του.