πάμε μπροστά

Πέμπτη

19

Μάρτιος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την Κυκλοφοριακή Μελέτη Αλεξανδρούπολης [Δελτίο Τύπου & Ηχητικό]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Δελτία Τύπου, Ηχητικά, Κυκλοφοριακή Μελέτη, Λαϊκή Συσπείρωση, Λαϊκή Συσπείρωση, Μεγάλα θέματα δήμου, Παρατάξεις

Λαϊκή Συσπείρωση

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με αφορμή τη νέα κυκλοφοριακή μελέτη που εκπόνησε η Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης θα ήθελε να τονίσει τα εξής:

Ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί έκφραση των προγραμμάτων της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που προωθεί η άρχουσα τάξη. Βασικό κριτήριο αυτής της ανάπτυξης είναι η αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας με τη μετατροπή της σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας – εμπορευμάτων, η αξιοποίηση του τουρισμού, της ναυτιλίας, της εκμετάλλευσης των εγχώριων ορυκτών, της γεωργίας με εξαγωγικό χαρακτήρα, των «πράσινων τεχνολογιών» κλπ. Έτσι και η περιοχή μας προορίζεται να εξυπηρετήσει τέτοιους στόχους μέσα στα πλαίσια αυτής της ανάπτυξης, που δεν έχει στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών αλλά τις επενδύσεις και τα κέρδη των καπιταλιστών, που προωθούνται μέσα στο σκληρό ανταγωνισμό, ιδιαίτερα σήμερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Η κυκλοφοριακή μελέτη λοιπόν θα υπαχθεί σ’ ένα τέτοιο σχεδιασμό που σχετίζεται κύρια με το λιμάνι, το σιδηρόδρομο, τα δίκτυα μεταφοράς και ενέργειας, τα ορυκτά, την Εγνατία, την παραλιακή ζώνη, τον εισαγόμενο τουρισμό κλπ.

Η αποτροπή χρήσης του ΙΧ στο διευρυμένο (προφανώς για περισσότερα έσοδα) κέντρο της πόλης σύμφωνα με τη μελέτη θα γίνεται με τιμωρητικό τρόπο και θα επιτευχθεί μέσω ακριβής στάθμευσης, που θα αναλάβει απ’ ότι φαίνεται ιδιωτική εταιρεία (ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον).

Η επιδότηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου, των αστικών λεωφορείων για να καλυφθούν περιοχές και δρομολόγια θα επιβαρύνει και πάλι τους δημότες και αποτελεί τρόπο ακόμη πιο προωθημένης ιδιωτικοποίησης της συγκοινωνίας και ολοκληρωτικής ανταποδοτικότητας μιας βασικής κοινωνικής ανάγκης, της μετακίνησης.

Όποιο σενάριο επιλεγεί από αυτά που προτείνονται στην κυκλοφοριακή μελέτη, ένα είναι σίγουρο: οι δημότες θα πληρώνουν πανάκριβα αφού

αυτή είναι η λογική της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν πάσχουμε από καλές ιδέες, φαντασία και προωθημένες προτάσεις. Τέτοιες όλοι διαθέτουν. Το κριτήριο για μας είναι πώς απαντάς στο ερώτημα: σχεδιασμός και ανάπτυξη από ποιον και σε όφελος ποιου;

Πάγια θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να είναι ΔΗΜΟΣΙΑ ΦΘΗΝΑ & ΑΣΦΑΛΗ με γραμμές και δρομολόγια που εξυπηρετούν κάθε ανάγκη για μεταφορά στην εργασία, στο σχολείο, στο νοσοκομείο, στους χώρους αναψυχής, πραγματική πρόσβαση στη θάλασσα και στον ορεινό όγκο για ανάπαυση.

Η κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής θα δώσει διέξοδο στην κίνηση, αλλά μέχρι τότε η πεζοδρόμηση της παραλιακής μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Επιπλέον απαιτείται η ανάπλαση της ευρύτερης παραλιακής ζώνης ώστε να εξυπηρετεί τους κατοίκους στην ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, σε χώρους αναψυχής και άθλησης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, χωρίς να είναι απόλυτο και μοναδικό κριτήριο το εμπορικό κέρδος.

Είναι ανάγκη να φτιαχτούν νέες θέσεις στάθμευσης περιμετρικά της πόλης σε συνδυασμό με ευέλικτη αστική συγκοινωνία και τη μεταφορά εκτός κέντρου, δημόσιων υπηρεσιών (Αστυνομία, ΚΤΕΛ, δικαστήρια). Η αποτροπή χρήσης του ΙΧ πέρα από τη συχνή συγκοινωνία απαιτεί δίκτυο πεζοδρόμων, οργανωμένη χρήση ποδηλάτου και άλλα κίνητρα. Στο κέντρο απαιτείται ΔΩΡΕΑΝ ελεγχόμενη στάθμευση, με κατάργηση κάθε αντίτιμου, σε αντίθεση με ό,τι έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και με ότι προωθεί η Δημοτική Αρχή.

Πολλά θα μπορούσαν να επισημανθούν ή/και να προταθούν ακόμη. Όμως η ποιότητα ζωής σε μια πόλη επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων και όχι μόνο από τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού, ιδιαίτερα σήμερα που ο λαός μέρα με τη μέρα εξαθλιώνεται από την πολιτική που στοχεύει στα κέρδη των πολυεθνικών, των τραπεζών, των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλεξανδρούπολη 15.3.2015

Πηγή: lsalex.gr

=================

Ακούστε ραδιοφωνική συνέντευξη του Σάββα Δευτεραίου για το θέμα στο Status Radio και το Σταύρο Αποστολίδη την Τετάρτη 18/3/2015

Ο Σάββας Δευτεραίος για την Α’ Φάση Κυκλοφοριακής Μελέτης της Αλεξανδρούπολης (Status Radio 18/3/15) by Πάμε Μπροστά on Mixcloud

Πηγή: statusradio.gr