πάμε μπροστά

Παρασκευή

3

Απρίλιος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Τροφή για σκέψη: Δείτε την εκπομπή Die Anstalt της 31/3/2015 στο ZDF με τίτλο: “Η Τρόικα στην Ελλάδα” [Βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο

Σε αυτή τη σελίδα οι αναρτήσεις περιορίζονται σε θέματα δημοτικού ενδιαφέροντος, ειδικότερα του δήμου Αλεξανδρούπολης. Στις ιστορικές στιγμές που ζούμε όμως δεν μπορούμε να μείνουμε ανεπηρρέαστοι από όσα συμβαίνουν δίπλα μας, γύρω μας, στην νέα πατρίδα μας την Ευρώπη.

Την Τρίτη 31/3/2015 προβλήθηκε μέσα από τη γερμανική τηλεόραση η εκπομπή “Die Anstalt” (το Ίδρυμα, δηλαδή), με θέμα την ελληνική κρίση. Σατυρίζουν την Τρόικα, την Ευρώπη, μιλούν για τις πολεμικές αποζημιώσεις στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, το κατοχικό δάνειο, καυτηριάζουν τις προκαταλήψεις της γερμανικής κοινωνίας (και όχι μόνο) για τους έλληνες.

Η Τρόικα Στην Ελλάδα (31/3/2015, Die Anstalt, ZDF)

Η Τρόικα Στην Ελλάδα (31/3/2015, Die Anstalt, ZDF)

Στην εκπομπή συμμετέχει ο κ. Αργύρης Σφουντούρης, επιζών από τη σφαγή αμάχων στο Δίστομο Βοιωτίας. Ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι το ρόλο του έλληνα ταβερνιάρη παίζει ο Σερντάρ Σουμουντζού, γερμανός τουρκικής καταγωγής, με μεγάλη επιτυχία.

Η Τρόικα Στην Ελλάδα (31/3/2015, Die Anstalt, ZDF)

Ο κ. Αργύρης Σφουντούρης, επιζών της σφαγής του Διστόμου Βοιωτίας στην εκπομπή Die Anstalt (31/3/2015, Die Anstalt, ZDF)

Μπράβο στους Γερμανούς, στη ZDF, στην εκπομπή Die Anstalt…

Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν την φωνή της λογικής πανευρωπαϊκά και τους καλύτερους υπερασπιστές των ελληνικών θέσεων, κόντρα στους λαϊκισμούς και τις υστερικές νεοφιλελεύθερες κραυγές εκατέρωθεν…

Με απλά λόγια και σκετς εξηγούν το πώς λειτούργησε το μνημόνιο, ποιοι πραγματικά ωφελήθηκαν και εκθέτουν τη γερμανική κοινωνία σε θέματα ταμπού όπως οι ναζιστικές θηριωδίες και τα κατοχικά δάνεια που δεν αποπληρώθηκαν ποτέ…

Ας κάνουμε κι εμείς το καθήκον μας, να συμμαζέψουμε τα του οίκου μας, να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας σε νέα, παραγωγική βάση, να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα (τουριστικές υποδομές, αρχαιολογικά μνημεία, φυσικές ομορφιές, μεσογειακή κουζίνα, φιλοξενία), να ενδυναμώσουμε τη διαφάνεια στις συναλλαγές με το δημόσιο και την εξουσία, να απλουστεύσουμε το φορολογικό, το ασφαλιστικό, να συμμαζέψουμε το συνταξιοδοτικό, να εξυγιάνουμε και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, και να αρχίσουμε να επενδύουμε πρώτα εμείς στη χώρα μας…

Δεν είμαστε πια μόνοι, έχουμε συμμάχους πανευρωπαϊκά που θέλουν ειλικρινά να βοηθήσουν. Ας μην απαγοητεύσουμε αυτούς και τους εαυτούς μας…

Διαβάστε το ενδιαφέρον σχόλιο του μεταφραστή του βίντεο από το youtube και δείτε ολόκληρη την εκπομπή:

“To πλήρες 10ο επεισόδιο με ελληνικούς υποτίτλους.

Mit Max Uthoff, Claus von Wagner, Klaus Eckel, Arnulf Rating, Serdar Somuncu und Argyris Sfontouris

(C) (P) 2015 ZDF

Το Die Anstalt (το ίδρυμα) είναι μια δημοφιλή εκπομπή καμπαρέ στην Γερμανία.
Οι συντελεστές της είναι γνωστοί για το καυστικό τους χιούμορ και κατά το παρελθόν έχουν αποσπάσει πολύ καλές κριτικές αλλά και διάφορα βραβεία.

Στις 31 Μαρτίου του 2015 οι συντελεστές της εκπομπής είχανε ως θέμα την ελληνική κρίση. Συγκεκριμένα σατιρίζουν την Τρόικα, την Ευρώπη γενικότερα, ενώ δεν χάνουν και την ευκαιρία να καυτηριάσουν τις προκαταλήψεις που υπάρχουν κατά των Ελλήνων γενικότερα.
Το μεγάλο επιστέγασμα στης εκπομπής έρχεται προς το τέλος της.

Οι ηθοποιοί ασχολούνται (με χιούμορ μεν, αλλά πάντοτε με πολύ σοβαρό υπόβαθρο) με το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων για πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Προς έκπληξη όλων εμφανίζεται ο γνωστός Έλληνας αγωνιστής για το θέμα των αποζημιώσεων, ο κύριος Αργύρης Σφουντούρης, ο οποίος σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο και συγκινητικό πεντάλεπτο ανοίγει τα μάτια στα 5 εκατομμύρια Γερμανών τηλεθεατών (αλλά και τους θεατές στο στούντιο) που δεν μπορούν να πιστέψουν πως 71 χρόνια μετά την σφαγή στο Δίστομο οι εναπομείναντες εν ζωή συγγενής των θυμάτων, δεν έχουνε λάβει μέχρι σήμερα ούτε ένα λεπτό αποζημιώσεων για τα όσα συνέβησαν.

Επιτρέψτε μου να σας επισημάνω λιγάκι πως η μετάφραση της γερμανικής γλώσσας στην ελληνική, στην προκειμένη περίπτωση με έφερε πολλές φορές σε αρκετά δύσκολη θέση, καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να μεταφερθούν αυτούσιες οι έννοιες των φράσεων και ειδικότερα οι ατάκες που εκστομίζουν οι ηθοποιοί σε κάθε τους σκετς.

Παρ’ όλα ταύτα πιστεύω πως κάποιος που δεν γνωρίζει την γερμανική γλώσσα θα μπορέσει να καταλάβει όσο το δυνατόν καλύτερα το νόημα όλων όσων λέγονται στα 50 λεπτά της εκπομπής.

Μικρή προσωπική υποσημείωση από μένα:

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια προς τον κύριο Σερντάρ Σουμουντζού, ο οποίος ως Τούρκος ομογενής, υποδύθηκε με έναν καταπληκτικό τρόπο τον Έλληνα ταβερνιάρη κύριο Σουμούντζουλο κι όχι μονάχα αυτό, αλλά σε ένα σκετς της εκπομπής τα βάζει και με τους δικούς του συμπατριώτες και ειδικότερα με τις λαϊκιστικές απόψεις πολλών από αυτούς.

Ο κύριος Σουμουντζού αξίζει πραγματικά ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μας απέδειξε πως οι άνθρωποι όλων των λαών δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα…

Για οποιαδήποτε ορθογραφικά λάθη κι αν συναντήσετε στους υποτίτλους, σας ζητώ ειλικρινά συγνώμη εκ των προτέρων!”