πάμε μπροστά

Τετάρτη

22

Απρίλιος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Λαμπάκης σε Μάρδα: “Λυπάμαι, είστε μία από τα ίδια. Κρίμα!” – Δηλώσεις Μπουτάρη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου [Βίντεο & Ηχητικό]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομικά δήμου

Το χθεσινό απογευματινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ (της Τρίτης 21/4/2015 στις 17:59) έδειξε απόσπασμα της ομιλίας του δημάρχου Αλεξανδρούπολης στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα. Αφορμή της συζήτησης αποτέλεσε η δημοσίευση του ΦΕΚ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 20/4/2015 με την οποία η κυβέρνηση αναγκάζει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Λαμπάκης στη συνάντηση ΚΕΔΕ - αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Μάρδα (ΝΕΡΙΤ 21/4/2015, 17:59)

Ο κ. Λαμπάκης στη συνάντηση ΚΕΔΕ – αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Μάρδα (ΝΕΡΙΤ 21/4/2015, 17:59)

Ο κ. Λαμπάκης έκλεισε το σχόλιό του λέγοντας στον κ. Μάρδα: “Λυπάμαι, είστε μία από τα ίδια, κρίμα!”

Επίσης στο ίδιο ρεπορτάζ ακούγονται δήμαρχοι να διαμαρτύρονται και για το επιτόκιο του 2,5% που θα δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στους δήμους για τις υποχρεωτικές τους καταθέσεις, με δύο από αυτούς να μιλούν για 5,85% (αναφέρει μάλιστα ότι σε 4 χρόνια ο δήμος του κέρδισε 2,5 εκατ. ευρώ σε τόκους) και 3,75% (!!!)

Τι να κερδίζει άραγε ο δήμος μας από τις καταθέσεις του στις τράπεζες της περιοχής μας (στη Συνεταιριστική Έβρου αν δεν κάνω λάθος); Αυτό το ερώτημα θα ήταν καλό να το απαντήσει ο κ. Παντελίδης και ο κ. Δήμαρχος το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Λαμπάκης λέει στο παρακάτω βίντεο, απευθυνόμενος στον υπουργό κ. Μάρδα, τα ακόλουθα:

“Πώς τολμήσατε με την πολιτική εντιμότητα που διακηρύσσετε ότι έχετε να μας αιφνιδιάσετε με αυτό τον χυδαίο, πολιτικά, τρόπο! Με αυτόν τον πολιτικά ανέντιμο τρόπο για τον οποίον κατηγορούσατε τις επί 35 χρόνια κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ή τη συγκυβέρνησή τους πριν πάρετε την εξουσία εσείς;

Λυπάμαι, είστε μία από τα ίδια, κρίμα!”

 

Πιο ψύχραιμος και συναινετικός ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε τα ακόλουθα:

“Όταν βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, διότι περί αυτού πρόκειται αν δεν το έχετε καταλάβει, τότε δικαιολογείται η κυβέρνηση να κάνει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα έπρεπε ίσως η κυβέρνηση να φωνάξει από πριν την ΚΕΔΕ και να πει ”παιδιά, κοιτάξτε να δείτε, πρέπει να κάνουμε αυτό”

===============

Απόσπασμα ραδιοφωνικής συνέντευξης του κ. Μπουτάρη στο Βήμα FM χθες Τρίτη 21/4/2015:

«Αψυχολόγητη» χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση των Δήμων για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Προσδιόρισε δε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που δεσμεύονται, σε 14 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο, Γιώργο Παπαχρήστο και Βασίλη Χιώτη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε για την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

«Είναι μία κίνηση η οποία είναι εντελώς αψυχολόγητη κι εκτός του ότι είναι αψυχολόγητη, με την έννοια ότι δημιουργεί ακόμα και πανικό στην αγορά, είναι και μία κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Αυτοδιοίκησης. Το μάθαμε χθες το μεσημέρι. Εμείς, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αποθεματικό και ταμείο γύρω στα 14 εκατ. Δεν το παίρνουν, το δεσμεύουν. Ξεχνάμε το κυριότερο από όλα. Εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα, στο φορολογικό, στο δικαστικό, στη δημόσια διοίκηση, στους επενδυτικούς νόμους, όλα τα λεφτά του κόσμου να πέσουν στη χώρα στο βρόντο θα πάνε. Κάναμε δημοτικό συμβούλιο και έγινε φυσικά συζήτηση για όλο το θέμα, βγάλαμε μια απόφαση όπου διαμαρτυρόμαστε έντονα, ότι προφανώς σκεφτόμαστε και την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ασφαλιστικά μέτρα και στη συνέχεια ό,τι άλλο».

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν κάθετος:

«Καθόλου ικανοποιημένος δεν είμαι. Καθυστερεί πάρα πολύ, σε πάρα πολλά πράγματα. Ο κόσμος είναι απολύτως εγκλωβισμένος και αυτό είναι η υποχρέωση, το χρέος, το πολύ μεγάλο χρέος που έχουν ανεξαιρέτως όλα τα κόμματα. Πρέπει να κάνουν ένα group therapy όλοι μαζί, να καθίσουν κάτω και να πουν ποιο είναι το πρόβλημα. Ποιος θα καθίσει στην καρέκλα δεν είναι αυτό το πρόβλημα σε αυτή τη φάση» συμπλήρωσε τασσόμενος υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ακούστε το ηχητικό κάνοντας κλικ εδώ

(Πηγή: tanea.gr)

===============

Μπουτάρης: Απαράδεκτη αλλά δικαιολογημένη η απόφαση για τα διαθέσιμα των δήμων

«Εντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, την απόφαση της Κυβέρνησης να δεσμεύσει τα διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «όταν βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, τότε δικαιολογείται η κυβέρνηση να κάνει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις» αλλά θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να υπάρχει προηγουμένως συμφωνία με τους δημάρχους, αλλιώς πρόκειται για «μια αυθαιρεσία άνευ προηγουμένου».

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε «ότι η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια να βγούμε από το λούκι» και η χώρα βρίσκεται σε μια φάση διαπραγματεύσεων στην οποία πρέπει να εκπληρωθούν κάποιες υποχρεώσεις.

«Εάν εκπληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις, η ΕΕ θα ανοίξει τη στρόφιγγα για κάποια λεφτά για το επόμενο διάστημα. Τώρα εάν αυτό κάποιοι θα το πουν κωλοτούμπα, άλλοι θα το πουν γύρισε από δω, γύρισε από κει, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας δε την στάση της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι «είναι αντίθετης παράταξης από την κυβέρνηση και προφανώς λειτουργούν και πολιτικά κίνητρα».

Ξεκαθάρισε ότι η δέσμευση των αποθεματικών του δήμου που ανέρχονται σε 14 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα έχει επιπτώσεις στην μισθοδοσία των υπαλλήλων αλλά «εάν στεγνώσουν τα ταμεία, δε θα μείνουν απλήρωτοι μόνο οι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι όλης της Ελλάδας».

Στις σκέψεις του δήμου είναι η προσφυγή στο ΣτΕ με ασφαλιστικά μέτρα, όμως οι περαιτέρω κινήσεις του θα καθοριστούν μετά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, στο δημοτικό συμβούλιο της προσεχούς Παρασκευής.

Πάντως, για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η απόφαση της Κυβέρνησης ήταν μονόδρομος, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, «αν δεν πάρει τώρα τα αποθεματικά, θα τα πάρει αργότερα».

«Αν δε σωθεί η χώρα, αντιλαμβάνεστε ότι ούτε αποθεματικά μετράνε, ούτε τίποτα. Το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα. Και η χώρα για να σωθεί πρέπει να εκπληρωθούν κάποιες υποχρεώσεις. Εάν χρειάζονται τα αποθεματικά των δήμων, των ΔΕΚΟ, των όποιων, για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις με την προοπτική ότι θα έρθει η συμφωνία και θα ανοίξουν οι στρόφιγγες για τα λεφτά, τότε προφανώς και καλά κάνει».

Ο κ. Μπουτάρης συνέστησε, τέλος, ψυχραιμία και να «μην μένουμε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος».

«Το δάσος είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα και για να σωθεί η χώρα χρειάζονται λεφτά. Λεφτά θα πάρουμε και δανεικά απ’ τη γιαγιά μας» κατέληξε.

(Πηγή: ethnos.gr, 21/4/2015)