πάμε μπροστά

Τετάρτη

6

Μάιος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Οι 3 επιθέσεις εναντίον της Δι@ύγειας [Άρθρο]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Αρθρογραφία, Αρχεία, Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Διαύγεια, Πολιτών, Σωτηρόπουλος Βασίλης

Βασίλης Σωτηρόπουλος, Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Αττικής

Άρθρο του Βασίλη Σωτηρόπουλου,
Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη
και της Επιχείρησης Περιφέρειας Αττικής
(πρώην Συμπαραστάτη του Δημότη και
της Επιχείρησης Δήμου Αθηναίων)

  • Τον Οκτώβριο του 2013, στο νομοσχέδιο “Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις”, το οποίο δόθηκε αρχικά για μίας (1) ημέρας διαβούλευση στο opengov, εμφανίστηκε ξαφνικά στο άρθρο 20 παρ. 4 η φοβερή διάταξη κατά την οποία οι διοικητικές πράξεις ισχύουν από την ανάρτησή τους στην Διαύγεια ή από όποτε ορίζεται σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις! Μετά από την σχετική κατακραυγή στη διαβούλευση, το Υπουργείο επανήλθε “αναδιατυπώνοντας” την διάταξη, ώστε να είναι σαφές ότι η ανάρτηση είναι υποχρεωτική μεν, αλλά ότι ο χρόνος έναρξης ισχύος τους μπορεί να ορίζεται από τις ίδιες. Φυσικά δεν επρόκειτο για καμία αναδιατύπωση, αλλά για ωμή κατάργηση της εξάρτησης του χρόνου έναρξης από το γεγονός της ανάρτησης.
    Τελικά, στον Ν.4210/2013 δεν πέρασε ούτε η αρχική διατύπωση, ούτε η αναδιατύπωση. Το άρθρο 4 παρ. 2 όριζε ξεκάθαρα ότι οι πράξεις αναρτώνται στο διαδίκτυο και ισχύουν από την ανάρτησή τους.
  • Τον Οκτώβριο του 2014, ακολούθησε το δεύτερο κρούσμα. Στο νομοσχέδιο για την “Ανοιχτή Διάθεση Δεδομένων κτλ” εμφανίσθηκε μια τροπολογία, κατά την οποία: “Πράξεις ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης και σχετικές ανακλητικές αποφάσεις των διατακτών που έχουν εκδοθεί μέχρι την 30.9.2014, ισχύουν από την ημερομηνία έκδοσής τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο ανάρτησης αυτών στο διαδίκτυο (“Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ”).” Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αιτιολογική της τροπολογίας αναφέρεται και η Οδηγία 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση της καθυστέρησης πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Μετά από την κατακραυγή, η υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία “παρεισέφρησε από λάθος” και τελικά την απέσυρε. Την τροπολογία είχαν υπογράψει οι υπουργοί Χαρδούβελης, Δένδιας, Λοβέρδος, Μητσοτάκης, Αθανασίου, Κικίλιας, Σταϊκούρας.
  • Τον Απρίλιο του 2015, έχουμε το τρίτο κρούσμα: την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο “Εκδημοκρατισμός της διοίκησης κ.τ.λ.” Σύμφωνα με αυτή την τροπολογία, “Πράξεις ανατροπής ανάληψης υποχρέωσης (ανακλητικές πράξεις) που εκδίδονται με ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους ισχύουν από την ημερομηνία αυτή και αναρτώνται στο πρόγραμμα “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” το αργότερο έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ειδικά για το τρέχον έτος, η προθεσμία ανάρτησης στο πρόγραμμα “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” παρατείνεται κατά δέκα (10) ημέρες από την δημοσίευση του παρόντος. Η ισχύς των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου ανατρέχει από 1ης Ιανουαρίου 2015“. Υπογράφουν οι υπουργοί Μάρδας, Βαρουφάκης, Βούτσης, Κατρούγκαλος.
    Στην αιτιολογική έκθεση διαβάζουμε πάλι για την Οδηγία 2011/7/ΕΕ. Στην ουσία, πρόκειται για την τροπολογία που απορρίφθηκε τον Οκτώβριο του 2014, καθώς έχει αυτό ακριβώς το σκεπτικό, περιορισμένο μόνο στις ανακλητικές πράξεις και με αναδρομική εφαρμογή από 1.1.2015. Δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά στόχευσης σε σχέση με την προηγούμενη τροπολογία. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε απόψε με ονομαστική ψηφοφορία.

Πηγή άρθρου: e-lawyer, Τετάρτη 6/5/2015 01:29

=====================

Διαύγεια - Διαφάνεια στο ΚράτοςΣχόλια στο facebook για την τροπολογία που… καταργεί τη Δι@ύγεια:

Το ίδιο βράδυ, της ψήφισης του νομοσχεδίου, στο προφίλ του στο facebook, ο κ. Σωτηρόπουλος (και φίλοι του) έγραψαν τα ακόλουθα σχόλια.

Το pamemprosta.org συμφωνεί απόλυτα με αυτά, το Διαύγεια αποτέλεσε θεμέλιο λίθο στον έλεγχο των πράξεων της διοίκησης και τη λογοδοσία των αιρετών, κάθε προσπάθεια “κουτσουρέματός” του μας βρίσκει αντίθετους. Μεγάλο λάθος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η συγκεκριμένη τροπολογία…

Για την ιστορία, την τροπολογία υπέγραψαν στις 27/4/2015 οι υπουργοί κ.κ. Μάρδας, Βαρουφάκης, Κατρούγκαλος και Βούτσης.

Υπογράφοντες υπουργοί της τροπολογίας για αλλαγές στο Διαύγεια (27/4/2015)

Υπουργοί που υπέγραψαν την τροπολογία για αλλαγές στο Διαύγεια την 27/4/2015 (συζητήθηκε και ψηφίστηκε ξημερώματα Τετάρτης 6/5/2015)

Ανάρτηση κ. Σωτηρόπουλου στο Facebook #1

Vasilis Sotiropoulos: Είναι τεράστιο θεσμικό ατόπημα η κατάργηση της Διαύγειας. Ο νόμος της Διαύγειας έχει λάθη ως προς την έλλειψη προστασίας δεδομένων ορισμένων φυσικών προσώπων που λόγοι ασφαλείας θα επέβαλαν την απάλειψη τους, ύστερα από case-by-case ανάλυση της Αρχής. Αλλά, αυτό που ψηφίζεται απόψε είναι το ξήλωμα του πουλόβερ της σημαντικότερης αδιαμφισβήτητης μεταρρύθμισης που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια. Η δικαιολογία που προβάλλεται ΔΕΝ επαρκεί: έχουν καταδειχθεί σαφείς τρόποι για την επίτευξη του διακηρυχθέντος στόχου της ταχύτερης πληρωμής των προμηθευτών του δημοσίου. Για μένα και πολλούς άλλους αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή. Αφορά την αρχή της διαφάνειας του κράτους και στις αρχές δεν επιτρέπονται αβαρίες και εξαιρέσεις.

Vasilis Sotiropoulos: “Επί του συνόλου, κατατέθηκαν 57 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 8 υπουργικές, εκ των οποίων η μία πολυ-τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία ρυθμίζει 5 διαφορετικά θέματα, αλλά και η τροπολογία παράκαμψης της Δι@ύγειας, σχετικά με την οποία ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «σέβομαι απολύτως και θεωρώ από τις εντελώς θετικές μεταρρυθμίσεις αυτή της Διαύγειας. Ο κ. υπουργός διαχώρισε τη θέση αυτής της κυβέρνησης από αυτές που ήρθαν στο παρελθόν: «Σε αντίθεση με το παρελθόν, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει τελείως διαφορετική στόχευση».

Ο κ. υπουργός ανέπτυξε ένα σκεπτικό ανάγκης μεταφοράς κονδυλίων από το ένα έτος στο άλλο, ώστε να μη μένουν αναξιοποίητα: «Αφορά πράξεις για να μεταφερθούν αυτά τα κονδύλια την επόμενη χρονιά», επισημαίνοντας πως «στις 31.12 ο χρόνος που υπάρχει δεν είναι αρκετός», κάνοντας λόγο για μια «εντελώς διαχειριστική λογιστική πράξη». «Δεν πρόκειται για ένα ξήλωμα του πουλόβερ της Δι@ύγειας, είπε καθησυχαστικά ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος προχώρησε παραπέρα σε δέσμευση επί της διαφύλαξης της Δι@ύγειας: «Έχετε την απόλυτη δέσμευσή μου ότι η Διαύγεια θα γίνει σεβαστή ως τρόπος διαφύλαξης της διαφάνειας και αν θέλετε και της Δημοκρατίας».

Vasilis Sotiropoulos: “Διαφορετική” στόχευση, ίδιο αποτέλεσμα: πρώτα θα πληρώνονται οι προμηθευτές, μετά θα γίνεται η ανάρτηση!

Vasilis Sotiropoulos: Η τροπολογία της κατάργησης της Διαύγειας: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/9224714.pdf

Konstantina Panagou: Δεν είναι παράκαμψη της Διαύγειας. Δημιουργήθηκε πρόβλημα με τα απλήρωτα τιμολόγια του 2014 λόγω ανακλήσεων χιλιάδων αναλήψεων δέσμευσης στις 31 Δεκεμβρίου (όπως γίνεται κάθε έτος). Βγήκε λοιπόν πράξη του Ε.Σ. που ουσιαστικά απαγόρευε την πληρωμή των τιμολογίων καθώς οι ανακλήσεις αυτές δεν στις 31/12/2014, το οποίο είναι αδύνατο να γίνει από τις οικονομικές διευθύνσεις μιας και κλείνει έτος και πρέπει να πληρωθούν όσα περισσότερα τιμολόγια μπορούν για να μην πάνε οι πληρωμές αυτές στο επόμενο έτος.

Vasilis Sotiropoulos: να είχαν αναρτηθεί εμπρόθεσμα Κωνσταντίνα. Και αυτοί που δεν τις ανάρτησαν να περάσουν από πειθαρχικό έλεγχο όπως για κάθε παράβαση του καθήκοντός τους. Η διαφάνεια δεν είναι α λα καρτ.

Konstantina Panagou: Δεν είναι θέμα διαφάνειας Βασίλη. Είναι τεχνικό θέμα. Έστησα το Διαύγεια με αίμα και ατελείωτες ώρες στο Παιδείας, δουλεύω στις προμήθειες του υπουργείου και ξέρω ακριβώς τι σου λέω. Για να κάνεις μια οποιαδήποτε προμήθεια πρέπει να δεσμεύσεις τα χρήματα, με πράξη η οποία ονομάζεται ανάληψη υποχρέωσης (Π.Δ. 113/2010 από τις λίγες πραγματικές καινοτομίες του Παπακωνσταντίνου που εφαρμόστηκε επίσης) και η οποία αναρτάται στο Διαύγεια. Εάν κάποιο τιμολόγιο δεν πληρωθεί μέσα στο έτος, μέχρι 31/12 πρέπει να κάνεις ανάκληση της πράξης ανάληψης υποχρέωσης (ανάκληση η οποία δημοσιεύεται στο Διαύγεια) και στη συνέχεια στο νέο έτος να κάνεις ξανά ανάληψη υποχρέωσης σε ειδικούς Κωδικούς για τα απλήρωτα τιμολόγια, πράξη η οποία όχι μόνο δημοσιεύεται στο Διαύγεια αλλά μνημονεύει και την προηγούμενη πράξη ανάληψης η οποία έχει και αυτή δημοσιευτεί στο Διαύγεια. Επειδή το τέλος του έτους είναι κόλαση στα οικονομικά των υπουργείων (και υποθέτω σε όλους τους φορείς) μιας και πρέπει να πληρωθούν όσα περισσότερα τιμολόγια γίνεται (μιας και η πληρωμή στο νέο έτος μειώνει τον προυπολογισμό του νέου έτους) στις 31/12 γίνονται οι ανακλήσεις που ανέφερα παραπάνω και ανεβαίνουν στο Διαύγεια. Και δεν μιλάμε για μία ή δύο πράξεις αλλά για εκατοντάδες. Φέτος με πράξη του το Ελεγκτικό Συνέδριο (την οποία έχω στο γραφείο) αποφάσισε ότι αφού δεν έγινε η ανάρτηση των ανακλήσεων στις 31/12 αλλά μετά, οι πράξεις ανάκλησης είναι άκυρες και επομένως και οι νέες αναλήψεις υποχρέωσης ήταν και αυτές άκυρες. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε σύμφωνα με τον Νόμο και καλά έκανε. Όμως το να τινάζεται η εκτέλεση του προυπολογισμού στον αέρα (επειδή ο νόμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα) είναι πρόβλημα, όπως πρόβλημα είναι και ο προμηθευτής που σου έδωσε πχ στυλό ή μελάνια να μην μπορεί να πληρωθεί (και εδώ δεν μιλάμε για προμήθειες εξοπλιστικών).

Vasilis Sotiropoulos: Να μην τα είχαν αφήσει για τις 31/12. Να βρεθούν οι υπόλογοι και να πληρώσουν τους προμηθευτές από τις τσέπες τους.

Konstantina Panagou: Βασίλη μου, να αρχίσουμε από τον κάθε Υπουργό Οικονομικών που το υπουργείο του βγάζει εγκύκλιο ότι τιμολόγια για πληρωμή θα δέχονται οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου μέχρι τις 15/12 (περίπου γιατί δεν θυμάμαι ακριβώς την εγκύκλιο) του έτους. Και επειδή λόγω διαδικασιών χρειάζομαι 2 μέρες στην καλύτερη περίπτωση να μαζέψω τα δικαιολογητικά για την πληρωμή και να τα διαβιβάσω στην αρμόδια διεύθυνση οικονομικής διαχείρισης που θα τα διαβιβάσει με την σειρά της σε 2 μέρες στην καλύτερη περίπτωση στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου για να γίνει ο έλεγχος των δικαιολογητικών και να πληρωθεί ο έρημος προμηθευτής από τον οποίο έχω αγοράσει στυλό, αυτό σημαίνει ότι δεν θα δεχθώ τιμολόγιο μετά τις 5/12 και δεν θα κάνω καμιά προμήθεια στον Δεκέμβριο. Είναι και αυτό μια οπτική.

Vasilis Sotiropoulos: Σιγά μην αλλάξει όλο το δημόσιο λογιστικό για μια απόφαση του Ελεγκτικού. Και είμαστε στον 5ο χρόνο εφαρμογής της διαύγειας.

Ανάρτηση κ. Σωτηρόπουλου στο Facebook #2

Vasilis Sotiropoulos: Ως νομική σύλληψη, η τροπολογία για την Διαύγεια ταυτίζεται με την αντίστοιχη τροπολογία του Οκτωβρίου 2014, η οποία “παρεισέφρησε καταλάθος” όπως είπε η τότε υφυπουργός που την απέσυρε. Κατά την εκτίμησή μου, είναι πολύ σαφές τί συνέβη εδώ. Κάποιοι μανδαρίνοι που δεν συμπαθούν την Διαύγεια και δεν κατάφεραν τον Οκτώβριο να “φυτέψουν” την τροπολογία, προσπάθησαν και τελικά πέτυχαν να την περάσουν τώρα. Με αναδρομική ισχύ από 1.1.2015!

=====================

Η απάντηση της κυβέρνησης

Για τα δημοσιεύματα που καταργούν τη… Διαύγεια: “Και η προβοκάτσια έχει τα όριά της!”

“Κάποιοι ανακάλυψαν ότι με προτεινόμενη τροπολογία το Υπουργείο οικονομικών «ξηλώνει την ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Μόνο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!”, σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

“Με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12 κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται. Αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών”, διευκρινίζουν.

“Αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά”, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

(Πηγή: left.gr – 04/05/2015 21:45)

=====================

Γιάννης Ραγκούσης: Σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια πίσω από την τροπολογία για τη «Διαύγεια»

Ξεκάθαρη θέση ενάντια στις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση στη Διαύγεια παίρνει, με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης.

Όντας ένας εκ των ιδρυτών-εμπνευστών του συστήματος, ο κ. Ραγκούσης κάνει λόγο για αδιαμφισβήτητο βάναυσο πλήγμα στην «πεμπτουσία της Δι@ύγειας» και τονίζει ότι «θα βυθιστεί ξανά στο σκοτάδι της αδιαφάνειας ένας κρίσιμος οικονομικός τομέας της λειτουργίας του κράτους».

(Πηγή: protothema.gr, 05/05/2015, 17:53)

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση Ραγκούση στο προφίλ του στο facebook:

Δήλωση για την τροπολογία στη δι@ύγεια

Μετά από προσεκτική μελέτη της τροπολογίας επί του Ν.3861- πρόγραμμα”δι@ύγεια” – που υπογράφουν 4 Υπουργοί της Κυβέρνησης Τσίπρα με πρωτοστάτη τον κ.Βαρουφάκη, τελικά εξάγεται ένα και μόνο συμπέρασμα το οποίο δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Εάν η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφισθεί, τότε θα πληγεί βάναυσα η πεμπτουσία της δι@ύγειας και θα βυθιστεί ξανά στο σκοτάδι της αδιαφάνειας ένας κρίσιμος οικονομικός τομέας της λειτουργίας του κράτους.

Το δε σκεπτικό της αιτιολόγησης της τροπολογίας είναι απολύτως νοσηρό καθότι επικαλείται την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας (αν είναι δυνατόν) προκειμένου να “σβήσει τα φώτα” της διαφάνειας με αυτήν την απροσχημάτιστη απόπειρα εξουδετέρωσης της δι@ύγειας.

Μόνον αυτοί γνωρίζουν την πραγματική σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια που κρύβονται πίσω από αυτήν την τροπολογία.

=====================

  • Τροπολογία