Περίπου 200 δήμοι από τους 325 δεν έχουν… ταμειακά διαθέσιμα να μεταφέρουν… Παρόλα αυτά, ψήφισμα εξέδωσε η ΚΕΔΕ για μεταφορά τους υπό… όρους
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία Δημοσιεύματα, Εφημερίδες, Καθημερινή, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομικά δήμου, ΠΕΔ-ΑΜΘ
Ετοιμάζονται να μεταφέρουν ταμειακά διαθέσιμα, παρά το «όχι» ΚΕΔΕ
Άρθρο της Τάνιας Γεωργιοπούλου από την Καθημερινή (12/5/2015 12:34)
«Εγώ δεν έχω σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεξιός είμαι. Προσπαθώ, όμως, να είμαι ορθολογιστής και κοιτάζω τα συμφέροντα της αυτοδιοίκησης. Αν η χώρα πτωχεύσει, καλύτερα να βρίσκονται τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλωστε, το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που έχουν οι δήμοι προέρχεται από τη χρηματοδότηση του κράτους. Έχω ταμειακά διαθέσιμα 15 εκατ. και τα μετέφερα σε λογαριασμό στην ΤτΕ με καλύτερο επιτόκιο. Οι περισσότεροι από αυτούς που φωνάζουν δεν έχουν καν χρήματα». Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ. Το Δ.Σ. την ψήφισε.
Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στο τακτικό συνέδριό της το προηγούμενο Σάββατο, έλαβε την απόφαση να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους αποθέματα στην ΤτΕ έως ότου δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις από την κυβέρνηση. Ωστόσο, αρκετοί μικροί και μεγάλοι δήμοι (Θεσσαλονίκης, Μεγαλόπολης, Αιγάλεω, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης) έχουν αποφασίσει ή ετοιμάζονται να αποφασίσουν να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα – σ.σ.: αρκετοί εκ των δημάρχων δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ – παρά την απόφαση του Κεντρικού Οργάνου της Ένωσης. Άλλωστε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, με τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης –με την οποία από τη μεταφορά εξαιρούνται τα χρήματα των δήμων που αφορούν σε μισθοδοσία και χρήματα που προέρχονται από τα δημοτικά τέλη (ανταποδοτικά κονδύλια)– υπολογίζεται ότι περίπου 200 δήμοι, από το σύνολο των 325, δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση, αφού δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα.
Με βάση την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή προς την επιτροπή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Αιγάλεω και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Μπίρμπας, τονίζει ότι το σύνολο των χρημάτων που υπολογίζεται να συγκεντρωθούν από τους δήμους δεν ξεπερνά συνολικά τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε τη δυσφορία του, «για τη σπουδή που έδειξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης» να αποφασίσει τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου του στην ΤτΕ ακολουθώντας όσα καθόριζε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης (ΠΝΠ). Από την άλλη και ο κ. Πατούλης είχε χαρακτηρίσει «συζήτηση με θετικό πρόσημο» όσα ειπώθηκαν στη δίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα (25/4), για το συγκεκριμένο θέμα. Η σκληρή στάση της ΚΕΔΕ με την έκδοση ψηφίσματος, το προηγούμενο Σάββατο, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, το οποίο καθορίζει ότι δεν παραχωρούνται τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και παραπέμπει για την τελική απόφαση στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ερμηνεύεται από πολλούς ως αποτέλεσμα ενδοπαραταξιακών συγκρούσεων, τη στιγμή που την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της Ένωσης έχει η Νέα Δημοκρατία.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος κατέβηκε στις πρόσφατες εκλογές ως υποψήφιος της Ν.Δ., εξηγεί ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης έχει λάβει απόφαση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, εφόσον υπάρξει εγκύκλιος που θα καθορίζει λεπτομερώς τη διαδικασία. «Διαφωνώ με το πρόσφατο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, το οποίο καλεί την κυβέρνηση να παραδεχτεί δημοσίως ότι χρεοκοπούμε και μετά εμείς να δώσουμε τα πάντα. Δεν μπορούμε να ζητάμε κάτι τέτοιο ενώ η χώρα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση», τονίζει.
Πηγή: Kathimerini.gr
=============
Ψήφισμα Συνεδρίου ΚΕΔΕ για το ζήτημα των Ταμειακών Διαθεσίμων των Δήμων (Χαλκιδική 7-9/5/2015)
Στο Τακτικό Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. που διεξήχθη στη Χαλκιδική από 7-9 Μαΐου, τέθηκε προς συζήτηση το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους Δήμους να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά από ενδελεχή συζήτηση, κι αφού ελήφθησαν υπόψη:
- Το κλίμα ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές και η ανάγκη να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο το εθνικό συμφέρον.
- Η ικανοποίηση για την αποδοχή του αιτήματος της Κ.Ε.Δ.Ε. και τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εξαιρέσει τα ανταποδοτικά τέλη κάθε μορφής από τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, τα οποία πρέπει να κατατεθούν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και να επενδυθούν σε ρέπος.
- Η ανησυχία εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες, στη βάση των αιτημάτων της Κ.Ε.Δ.Ε., προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική δέσμευση τα κονδύλια που αφορούν είτε ποσά που έχουν κατατεθεί σε συνεταιριστικές τράπεζες, είτε έχουν ήδη δεσμευτεί στους προϋπολογισμούς των Δήμων για να πληρωθούν έργα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.
- Το γεγονός ότι η ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί μονομερή πράξη από πλευράς της Κυβέρνησης, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
- Το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ακόμη δώσει επίσημη απάντηση στο έγγραφο που της απέστειλε η Κ.Ε.Δ.Ε., με το οποίο ζητά διευκρινήσεις σχετικά με την ασφάλεια των χρημάτων που θα επενδύσουν υποχρεωτικά οι Δήμοι σε ρέπος του Δημοσίου.
- Η νομική δυνατότητα που έχει η Κυβέρνηση να δεσμεύσει τα χρήματα των Δήμων εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητα, εκδίδοντας είτε διαπιστωτικές πράξεις , είτε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να απαιτείται απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων, αναλαμβάνοντας η ίδια εξολοκλήρου την ευθύνη για το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής.
- Το γεγονός ότι δεν προσδιορίζεται χρονικά η ισχύς λήξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με αποτέλεσμα όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα να τίθεται σε αμφισβήτηση η οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια των Δήμων.
Αποφασίζουμε:
- Να εμμείνουμε στις αποφάσεις που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων.
- Να εξουσιοδοτήσουμε το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. να αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλίες για να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις στα αιτήματα της Κ.Ε.Δ.Ε. τα οποία ακόμη εκκρεμούν, προκειμένου στη συνέχεια να λάβει νέα απόφαση συγκαλώντας έκτακτο Δ.Σ. και Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων.
- Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα, η επίλυσή του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουμε για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των Δημάρχων. Και θα καλέσουμε να πράξει το ίδιο, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού.
Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 185 σύνεδροι, κατά 57, 1 λευκό και 10 σύνεδροι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Πηγή: kedke.gr