πάμε μπροστά

Δευτέρα

15

Ιούνιος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Λαμπάκης και Μυτιληνός συνεχίζουν να μοιράζουν μετρητά στους εργαζομένους της ΔΕΥΑΑ – 81.000 για είδη θερινής ένδυσης 2015!

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Αρχεία, Δ.Ε.Υ.Α.Α., Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Δημοτικές Επιχειρήσεις, Διαύγεια, Διαφάνεια, Μεγάλα θέματα δήμου, Παρατάξεις, Πόλη και Πολίτες

Παροχή σε χρήμα στους εργαζομένους της ΔΕΥΑΑ από δήμαρχο κ. Λαμπάκη και πρόεδρο του ΝΠΔΔ κ. Μυτιληνό και για το 2015!

Παροχή σε χρήμα στους εργαζομένους της ΔΕΥΑΑ από το δήμαρχο κ. Λαμπάκη και τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ κ. Μυτιληνό και για το 2015!

Συνεχίζουν ακάθεκτοι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και η διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Α. και ο πρόεδρός της κ. Ευάγγελος Μυτιληνός να μοιράζουν μετρητά από δημοτικό χρήμα στους υπαλλήλους της για “είδη ένδυσης ατομικής προστασίας”, βάσει του Άρθρου 8 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (η οποία όπως έχουμε κατ΄επανάληψη αναφέρει στο παρελθόν αναφέρεται σε υποχρέωση παροχής συγκεκριμένου ρουχισμού στο προσωπικό, δείτε το παρακάτω απόσπασμα της ΣΣΕ 2009 και παλιότερες αναρτήσεις)…

Με νέο του αίτημα, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΑ επανήλθε στο ΔΣ της εταιρείας της 10/06/2015 (από το οποίο για άλλη μία φορά απουσίαζαν οι διοικητικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ.κ. Θυμιανίδης από την παράταξη “Δήμος και Δημότες” του κ. Φωτιάδη και Δραμανίδου από την παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” του κ. Δευτεραίου, ενώ η συνεδρίαση έγινε εντός ωραρίου εργασίας στις 13:30 γεγονός που αναγκάζει εργαζόμενα μέλη του ΔΣ να απουσιάζουν) ζητώντας την καταβολή “ως χρηματικό επίδομα”.

Για τη θερινή στολή των υπαλλήλων ζητούν 81.000 ευρώ (!!!) καταβολή σε χρήμα (πιθανώς άλλα τόσα θα ζητήσουν αργότερα φέτος για τη χειμερινή τους στολή – στην 4η αναμόρφωση του προϋπολογισμού πάντως, στις 12/6/2015, το προϋπολογισθέν ποσό των 81.000 ευρώ αυξήθηκε ήδη στα 119.000 ευρώ… δείτε το ΑΔΑ: 6ΓΛΩΟΡΝΗ-Τ0Ψ), ενώ όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, άλλες ΔΕΥΑ προμηθεύονται τον απαραίτητο ρουχισμό με διαγωνισμούς πετυχαίνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις δημοτικών πόρων…

Αίτημα σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης για παροχή ειδών ένδυσης υπόδησης προσωπικού (σε χρήμα) για τις θερινές στολές ποσού 81.000 ευρώ (ΑΔΑ: 7ΝΛΑΟΡΝΗ-ΑΡΤ)

Αίτημα σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης για παροχή ειδών ένδυσης υπόδησης προσωπικού (σε χρήμα) για τις θερινές στολές 2015 ποσού 81.000 ευρώ (ΑΔΑ: 7ΝΛΑΟΡΝΗ-ΑΡΤ)

Λεφτά υπάρχουν, λοιπόν, και ο κ. Λαμπάκης που διαμαρτύρεται για την έλλειψη πόρων στο δήμο δεν έχει πρόβλημα με αυτή τη σπατάλη στη ΔΕΥΑΑ, εξακολουθώντας να μη διαχειρίζεται το δημοτικό χρήμα με τον ίδιο σεβασμό που επιδεικνύουν πολλοί συνάδελφοί του ανά την Ελλάδα… Ας δούμε όμως δύο περιπτώσεις αναλυτικότερα… Ειδικά στη ΔΕΥΑ Ερέτριας το θέμα έχει φτάσει στην αγαπημένη επιτροπή του άρθρου 152 του δημάρχου μας, ας δούμε το σκεπτικό τους…

Πώς χειρίζεται το θέμα η ΔΕΥΑ της γειτονικής Ορεστιάδας του δημάρχου κ. Μαυρίδη;

Με την απόφαση 44 της 13/05/2015 το ΔΣ της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας με πρόεδρο τον κ. Τσελεμπή Δημήτριο συνεδρίασε μετά από αντίστοιχο αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΟ από 30/03/2015, για χορήγηση ειδών θερινής-ατομικής προστασίας στο Τακτικό Προσωπικό της ΔΕΥΑ μέχρι την 1/6, βάσει του άρθρου 8 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Π.Ο.Ε.-Δ.Ε.Υ.Α.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας ζήτησε στα 20 άτομα του Τεχνικού προσωπικού να δοθούν 2 παντελόνια τζην, 2 πουκάμισα κοντομάνικα, 1 μπουφάν τζιν θερινό και 1 ζευγάρι μποτάκια χωρίς επένδυση, ενώ στα 9 άτομα του διοικητικού προσωπικού από 2 παντελόνια τζην και 2 πουκάμισα κοντομάνικα. Για το συνολικό ποσό της προμήθειας των 9.220 ευρώ με ΦΠΑ συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή για έρευνα στην τοπική αγορά για την προμήθεια των ειδών. Δύο μέλη του ΔΣ διαφώνησαν με την πρόταση του προέδρου και ζήτησαν ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΕ ΜΕΤΡΗΤΑ, αλλά την χορήγηση της ίδιας θερινής ένδυσης και στο Διοικητικό Προσωπικό!

Παρόλα αυτά, το ΔΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία την προμήθεια των ειδών σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου και την αποστολή της απόφασης στην Αποκεντρωμένη για έλεγχο νομιμότητας.

Απόφαση 44/2015 της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας - Έρευνα αγοράς και χορήγηση πλήρους ρουχισμού ΜΟΝΟ στο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας! (ΑΔΑ: 68Ζ0ΟΡΥΤ-7ΥΖ)

Απόφαση 44/2015 της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας – Έρευνα αγοράς και χορήγηση πλήρους ρουχισμού ΜΟΝΟ στο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας! (ΑΔΑ: 68Ζ0ΟΡΥΤ-7ΥΖ)

Η περίπτωση της ΔΕΥΑ Ερέτριας

Ακύρωση της απόφασης του ΔΣ της ΔΕΥΑ για καταβολή σε χρήμα, άσκηση προσφυγής της ΔΕΥΑΕ στην Επιτροπή Άρθρου 152 και απόρριψή της!

Μία ενδιαφέρουσα περίπτωση που βρήκαμε στο Διαύγεια είναι αυτή της ΔΕΥΑ Ερέτριας. Στο ΔΣ της εταιρείας της 28/11/2014 (αριθμός απόφασης 107/2014) αποφασίστηκε η χορήγηση ειδών ένδυσης στους εργαζομένων σε χρήμα, καθώς η πρόεδρος κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ προφασίστηκε αδυναμία χορήγησης ειδών ένδυσης στις τακτές προθεσμίες (όπως ισχυρίζεται και ο δικός μας πρόεδρος, ο κ. Μυτιληνός)… Ενέκρινε λοιπόν τη χορήγηση 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων για χειμερινή και θερινή ένδυση του προσωπικού.

Χορήγηση ειδών ένδυσης στους εργαζομένους της ΔΕΥΑ Ερέτριας σε χρήμα (ΑΔΑ: 7Α0ΟΟΕΠΕ-ΑΩΟ και ΑΔΑ: Ω6ΠΦΟΕΠΕ-ΔΙΡ)

Χορήγηση ειδών ένδυσης στους εργαζομένους της ΔΕΥΑ Ερέτριας σε χρήμα (ΑΔΑ: 7Α0ΟΟΕΠΕ-ΑΩΟ και ΑΔΑ: Ω6ΠΦΟΕΠΕ-ΔΙΡ – αναρτήθηκε 2 φορές πιθανά από λάθος)

Με την από 15/01/2015 απόφασή της η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας (ΓΓΑΔΘΣΕ), κ. Καλλιόπη Γερακούδη, ακύρωσε την αριθμ. 107/2014 απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ Ερέτριας για “χορήγηση ειδών ένδυσης στους εργαζομένους της ΔΕΥΑΕ”, “διότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους ανωτέρω ισχύοντες κανόνες δικαίου που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσης“.

Συγκεκριμένα, η γ.γ. αναφέρει:

Χαλκίδα 15-01-2015
Αρ.Πρωτ.: 5352/264097

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
Γενική Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας
Διεύθυνση Διοίκησης
Τμήμα Διοικητικού Οικονομικού Ν. Ευβοίας

Ταχ. Διεύθυνση : ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ & ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ 2
Ταχ. Κώδικας    : ΧΑΛΚΙΔΑ 34100
Τηλέφωνο : 22210-23996
ΦΑΞ : 22210-22247

ΘΕΜΑ: Ακύρωση της αριθμ. 107/2014 απόφασης Δ.Σ. Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ερέτριας (Δ.Ε.Υ.Α.Ε) με θέμα : «Περί χορήγησης ειδών ένδυσης στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΕ (ΣΣΕ άρθρο 8 Παροχές σε είδος

ΑΠΟΦΑΣΗ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του Ν.3852/10 (ΦΕΚ 87 Α’) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης»
  2. Τις διατάξεις του Π.Δ.138/10 «Οργανισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς    Ελλάδας» (ΦΕΚ 231/Α/27-12-2010)
  3. Τις διατάξεις του  άρθρου  238 παρ.1 εδ. α σύμφωνα με τις οποίες,  μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων κατά τα άρθρα 225, 226 και 227 του παρόντος ασκείται από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τις Ειδικές Επιτροπές του άρθρου 152 του Κ.Δ.Κ.
  4. Τις διατάξεις του Ν.1069/1980 (ΦΕΚ 191Α’): Περί κινήτρων δια την ίδρυσιν Επιχειρήσεων Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως
  5. Επειδή στο Π.Δ.396/94 (ΦΕΚ 220Α) «Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρήση από τους εργαζόμενους εξοπλισμών ατομικής προστασίας κατά την εργασία σε συμμόρφωση προς την οδηγία του Συμβουλίου 89/655/ΕΟΚ» ορίζεται ότι, ως εξοπλισμός ατομικής προστασίας νοείται κάθε εξοπλισμός τον οποίο ο εργαζόμενος πρέπει να φορά ή να φέρει κατά την εργασία, για να προστατεύεται από ένα ή περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία του, καθώς και κάθε συμπλήρωμα ή εξάρτημα του εξοπλισμού που εξυπηρετεί αυτό το σκοπό, ότι οι εξοπλισμοί ατομικής προστασίας πρέπει να είναι σύμφωνοι προς τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις σχετικά με το σχεδιασμό και την κατασκευή τους, από πλευράς ασφάλειας και υγείας, και ότι πριν από την επιλογή ενός εξοπλισμού ατομικής προστασίας ο εργοδότης υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη του την έγγραφη γνώμη του τεχνικού ασφάλειας και του γιατρού εργασίας και να αξιολογεί κατά πόσον ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας, τον οποίο προτίθεται να χρησιμοποιήσει, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του άρθρου 4 παράγραφ. 1 και 2 του ΠΔ/τος 396/94.
  6. Επειδή στην ΚΥΑ Αριθμ. 53361/06 (ΦΕΚ 1503 Β/11-10-2006): Παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των ΟΤΑ και μέτρα προληπτικής ιατρικής ορίζεται ότι στους μόνιμους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. ανάλογα με τη θέση εργασίας τους παρέχονται τα κατωτέρω μέσα ατομικής προστασίας: ΓΑΝΤΙΑ, ΚΡΑΝΗ ΓΥΑΛΙΑ , ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΦΘΑΛΜΩΝ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ – (Ανακλαστικά γιλέκα, Αδιάβροχες ποδιές, Στολές προστασίας από χημικά κλπ), ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ (Γαλότσες Άρβυλα κλπ), ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ολόσωμες εξαρτήσεις, ανακόπτες, αποσβεστήρες, Ωτοασπίδες ή ωτοβύσματα κλπ).
  7. Επειδή στον Ν.4258/14 (ΦΕΚ 94 Α/14-04-2014) άρθρο 31 Παρ. 3 «Αποτίμηση σε χρήμα και απόδοση για μέσα ατομικής προστασίας/γάλα που δεν έχει χορηγηθεί – προϋποθέσεις» ορίζεται τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα παρελθόντων ετών που δεν έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αποτιμώνται σε χρήμα σύμφωνα με την τιμή του διαγωνισμού και αποδίδονται με τις εξής προϋποθέσεις:
    1. Να έχουν πραγματοποιηθεί διαγωνισμοί και να έχουν κηρυχθεί άγονοι λόγω μη συμμετοχής προμηθευτών ή οι τελευταίοι να έχουν κηρυχθεί έκπτωτοι με υπαιτιότητα τους
    2. Να αναγνωρίζεται η οφειλή προς τους εργαζόμενους από τον οικείο ΟΤΑ
    3. Να υπάρχουν οι αντίστοιχοι κωδικοί και οι αντίστοιχες πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ
    4. Να δύναται η καταβολή τους έως δώδεκα μηνιαίες δόσεις

8. Το γεγονός ότι , όπως προκύπτει από το σώμα της απόφασης δεν υπάρχει έγγραφη γνώμη τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας.

9. Το γεγονός ότι με την 107/2014 απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ερέτριας (Δ.Ε.Υ.Α.Ε) « Περί χορήγησης ειδών ένδυσης στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΕ (ΣΣΕ άρθρο 8 Παροχές σε είδος)» εγκρίνεται η παροχή σε χρήμα ειδών ένδυσης κατά παράβαση των παραγράφων 5, 6, 7 & 8.

Αποφασίζουμε

Ακυρώνουμε την με αριθμ. 107/2014 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ερέτριας (Δ.Ε.Υ.Α.Ε) «Περί χορήγησης ειδών ένδυσης στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΕ (ΣΣΕ άρθρο 8 Παροχές σε είδος )», διότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους ανωτέρω ισχύοντες κανόνες δικαίου που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσης.

Κατά της απόφασης της Γενικής Γραμματέως μπορεί οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον να ασκήσει προσφυγή εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την έκδοση της ή την κοινοποίηση της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/06.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΕΡΑΚΟΥΔΗ

Το ΔΣ της ΔΕΥΑ Ερέτριας δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, στη έκτακτη συνεδρίασή του της 10/02/2015 αποφάσισε να προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/06 (αγαπημένης του δημάρχου μας κ. Λαμπάκη στην οποία και συμμετείχε ως μέλος της στην περιφέρειά μας) κατά της ακυρωτικής απόφασης της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης, ορίζοντας ως δικηγόρο την κ. Οικονόμου Βασιλεία (ΑΔΑ: ΒΑΖ4ΟΕΠΕ-ΦΣΒ).

Η επιτροπή του Άρθρου 152 συνεδρίασε στη Χαλκίδα την 18/03/2015 κατόπιν της προσφυγής του ΔΣ της ΔΕΥΑ Ερέτριας κατά της απόφασης υπ’ αριθμ. 5352/264097/15.01.2015 της ΓΓΑΔΘΣΕ και ΑΠΕΡΡΙΨΕ την προσφυγή, εκθέτοντας αναλυτικά το σκεπτικό της και παρακαλώντας το Δήμο Ερέτριας να δημοσιοποιήσει την απόρριψη στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 153 του Ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.), πράγμα το οποίο και έκανε (η αλήθεια είναι ότι το άρθρο 153 μιλά για “κατάστημα του δήμου”, το ατάκτως ερριμμένο χαρτομάνι δηλαδή που βρίσκεται δεξιά και αριστερά της εισόδου του δημαρχείου μας, δεν έχουμε δει αντίστοιχες δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα του δήμου μας όπως κάνουν στο Δήμο Ερέτριας… Είναι άραγε επειδή δεν έχει απορριφθεί ποτέ προσφυγή του δήμου μας στην επιτροπή του άρθρου 152 ή φταίει πάλι το… “γυάλινο δημαρχείο” μας;)

Υποχρεωτική δημοσιοποίηση αποφάσεων της Επιτροπής Άρθρου 152 στο κατάστημα του οικείου οργανισμού (Ν.3463/2006 - ΦΕΚ Α' 114/30.06.2006)

Υποχρεωτική δημοσιοποίηση αποφάσεων της Επιτροπής Άρθρου 152 στο κατάστημα του οικείου οργανισμού (Άρθρο 153, Ν.3463/2006 – ΦΕΚ Α’ 114/30.06.2006)

Δείτε λοιπόν το σκεπτικό της Επιτροπής του Άρθρου 152 (πηγή: ιστοσελίδα δήμου Ερέτριας eretria.gr):

Από τα στοιχεία του φακέλου που τέθηκαν υπόψη της παρούσας Επιτροπής, προκύπτουν τα ακόλουθα:

Με την ακυρωθείσα υπ’αριθμ. 107/2014 απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ Ερέτριας αποφασίστηκε η χορήγηση σε κάθε υπάλληλο της ΔΕΥΑΕ του ποσού των 1.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων), το οποίο αντιστοιχεί στην αξία της χειμερινής και θερινής ένδυσης του προσωπικού (άρθρο 8 της ΣΣΕ σε συνδυασμό με το ΠΔ 395/1994).

Με την προσβαλλόμενη υπ’αριθμ. 5352/264097/15.1.2015 απόφαση της η ΓΓΑΔΘΣτΕλλάδας ακύρωσε την ανωτέρω απόφαση, μεταξύ άλλων, αναφερομένων στην απόφαση λόγων, και για το λόγο ότι σύμφωνα με τη διατύπωση της διάταξης του άρθρου 31 παρ. 3 του Νόμου 4258/2014 ορίζεται ότι: «Τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα παρελθόντων ετών που δεν έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αποτιμώνται σε χρήμα ούμφωνα με την τιμή του διαγωνισμού και αποδίδονται με τις εξής προϋποθέσεις: α) Να έχουν πραγματοποιηθεί διαγωνισμοί και να έχουν κηρυχθεί άγονοι λόγω μη συμμετοχής προμηθευτών ή οι τελευταίοι να έχουν κηρυχτεί έκπτωτοι με υπαιτιότητα τους β)… », ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση η ακυρωθείσα απόφαση ελήφθη χωρίς να έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από τη διάταξη αυτή διαδικασία του διαγωνισμού.

Με την προσφυγή υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι κακώς εφαρμόστηκε από την ΓΓΑΔΘΣτΕλλάδος η παραπάνω διάταξη, η οποία «δεν έχει πεδίο εφαρμογής στις ΔΕΥΑ, αλλά ορίζει την προβλεπόμενη διαδικασία αποτίμησης και απόδοσης των μέσων προστασίας παρελθόντων ετών…..από τους ΟΤΑ προς τους εργαζομένους τους, ενώ οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ των ΔΕΥΑ της χώρας δικαιούνται και λαμβάνουν, κατά την διαδικασία αποτίμησης σε χρήμα την αξία των μέσων ατομικής προστασίας είτε λόγω αδυναμίας χορήγησης τους μέσα στις τακτές προθεσμίες είτε καθόσον ρητά έχει συμφωνηθεί, όπως προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 8 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας…».

Ο λόγος αυτός της προσφυγής είναι απορριπτέος ως αβάσιμος, δεδομένου ότι σύμφωνα με τη ρητή διατύπωση της προπαρατεθείσας διάταξης, αυτή εφαρμόζεται και σε ΝΠΙΔ της αυτοδιοίκησης, όπως οι ΔΕΥΑ. («εγκρίσεις που έχουν δοθεί σε ΟΤΑ α και β βαθμού και σε ΝΠΙΔ της αυτοδιοίκησης…»).

Άλλωστε και στο ίδιο το άρθρο 8 της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που επικαλείται το προσφεύγον αναφέρεται ότι: «Στις διαδικασίες προμήθειας των ειδών ένδυσης θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων». Η συγκεκριμένη διατύπωση παραπέμπει σαφώς σε διαδικασία αποτίμησης της αξίας των παρεχομένων ειδών ατομικής προστασίας και ένδυσης των εργαζομένων, ήτοι σε αυτή του διαγωνισμού, η οποία όμως δεν προκύπτει ότι τηρήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, με αποτέλεσμα το ποσό των 1000 ευρώ ανά εργαζόμενο να παρίσταται αυθαίρετο. Κατά συνέπεια, ανεξαρτήτως των λοιπών λόγων ακύρωσης της υπ’αριθμ. 107/2014 απόφασης του ΔΣ της ΔΕΥΑ Ερέτριας, οι οποίοι αναφέρονται στην προσβαλλόμενη απόφαση της ΓΓΑΔΘΣτΕλλάδας, ορθώς ακυρώθηκε με αυτή η υπ’αριθμ. 107/2014 απόφαση, λόγω μη τήρησης των διατυπώσεων της διάταξης του αρθρ. 31 παρ. 3 Ν 4258/2014.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ

Την απόρριψη της εξεταζόμενης προσφυγής. Κατόπιν των ανωτέρω η Επιτροπή

αποφασίζει ομόφωνα:

Την απόρριψη της εξεταζόμενης προσφυγής. Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 5/2015.

Η Πρόεδρος Χριστίνα Γιωτοπούλου
Ο Γραμματέας Χαράλαμπος Κώστογλου

=================

Σχετικές με την υπόθεση ΔΕΥΑ Ερέτριας αναρτήσεις:

=================

Συμπερασματικά…

Τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι δεν είμαστε αντίθετοι στο να χορηγηθούν όσα είδη δικαιούνται βάσει της ΣΣΕ στους εργαζομένους της επιχείρησης. Η μη διεξαγωγή μειοδοτικού διαγωνισμού, η μη χορήγηση σε είδος και η κατασπατάληση μετρητών του ΝΠΙΔ του δήμου, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε και με τα έσοδα του δήμου να μειώνονται διαρκώς, είναι επιεικώς απαράδεκτες

Ειδικά φέτος, ασκούμε έντονη κριτική και στον κ. δήμαρχο αφού από την περσινή ανάδειξη του θέματος, έχοντας ήδη ενημερωθεί, δε φρόντισε να αλλάξει τακτική η ΔΕΥΑΑ και επιτρέπει τη συνέχιση καταβολών σε χρήμα, γεγονός που σημαίνει ότι συμφωνεί – άρα ευθύνεται προσωπικά

Ελπίζουμε ο Επίτροπος Έβρου να ακυρώσει αυτή τη δαπάνη και η δημοτική αρχή Λαμπάκη και Μυτιληνού να υποχρεωθεί να προκηρύξει διαγωνισμό προμήθειας ειδών ένδυσης-ατομικής προστασίας και να τα κατανείμει διακρίνοντας τις ανάγκες τεχνικού προσωπικού από διοικητικό, όπως κάνει για το 2015 και η ΔΕΥΑ στην Ορεστιάδα.

===============

Σχετικές αναρτήσεις με το νέο αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑΑ για καταβολή των ειδών ένδυσης-υπόδησης σε χρήμα και για το 2015, στο Διαύγεια:

Δείτε παλιότερες σχετικές αναρτήσεις: