πάμε μπροστά

Παρασκευή

19

Ιούνιος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Υιοθετεί πρόταση της αντιπολίτευσης για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Πετρίδης!

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία xronos.gr, Αρθρογραφία, Δημοσιεύματα, Εφημερίδες, Ιστοσελίδες, Ο Χρόνος

Άξιος συγχαρητηρίων ο δήμαρχος της γειτονικής Κομοτηνής, κ. Πετρίδης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Χρόνος”, εξετάζει πρόταση της παράταξης Σπάρτακος της αντιπολίτευσης για διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την αναβάθμιση της όψης των κτιρίων στην οδό Ορφέως.

Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης (δημοτική παράταξη "Κοινωνία Των Πολιτών")

Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης (δημοτική παράταξη “Κοινωνία Των Πολιτών”)

ΚΑΙ υιοθέτηση πρόταση της αντιπολίτευσης ΚΑΙ αρχιτεκτονικός διαγωνισμός!

Η αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής μας αρχής είναι προφανής! Στο δήμο μας οι προτάσεις της αντιπολίτευσης συνήθως (αν όχι πάντα) απαξιώνονται ενώ δεν έχει διεξαχθεί ούτε ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στα χρόνια της διοίκησης κ. Λαμπάκη για μεγάλα θέματα της πόλης όπως η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι, των αποθηκών της ΕΑΣ στο τέρμα της οδού Ρόδου…

Η δημοτική μας αρχή προχωρά σε απευθείας αναθέσεις μελετών σε καθηγητές πανεπιστημίων με το πρόσχημα (σχεδόν πάντα) της έλλειψης χρόνου ή της εξειδίκευσης που αυτές απαιτούν, άσχετα αν εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει…

Αλήθεια, τι έγινε με τη μελέτη των αποθηκών ΟΣΕ του κ. Λιανού; Με το Jessica; Τις ατέρμονες μελέτες για τη δυτική χερσαία ζώνη (τελευταία ανάθεση αυτή της ακτομηχανικής μελέτης στον κ. Μουτζούρη);

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο του Χρόνου, ή επισκεφτείτε παλιότερη ανάρτησή μας σε προσχηματική πρόσκληση του δημάρχου σε αρχιτέκτονες και ενεργούς πολίτες του δήμου σχετικά με την αξιοποίηση των αποθηκών ΟΣΕ στο λιμάνι, όπου νέοι επιστήμονες κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις αλλά ενημερώθηκαν ότι η μελέτη… είχε ήδη δοθεί :-)

Ενδιαφέρον απόσπασμα της συζήτησης, αποκαλυπτικό του πώς αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή τα πράγματα…:

Το λόγο έλαβε ο Joris Braat, αρχιτέκτονας, και ρώτησε αν γίνονται οι μελέτες και αν έχουμε εικόνα από αυτές τις μελέτες.

Η κ. Μπρίκα, διευθύντρια Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, μιλά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις υπόλοιπες μελέτες που θα υποβληθούν στα αρμόδια υπουργεία για να πάρουμε την παραχώρηση της χρήσης .

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι η ολοκληρωμένη πρόταση των μελετητών θα παρουσιαστεί σε άλλη συνεδρίαση από τον κ. δήμαρχο.

Ο κ. Joris Braat ρωτά αν θα γίνει ανοικτός διαγωνισμός για τις αποθήκες όπου θα μπορούν να συμμετέχουν οι Αλεξανδρουπολίτες με προτάσεις. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, αν υπάρχει ένα πολύ μικρό βραβείο θα συμμετέχει πολύς κόσμος.

Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι είναι ένα πολύ μικρό κτίριο που απευθύνεται σε πολύ λίγους αναστηλωτές κτιρίων, δεν είναι η παλιά Νομαρχία ή η Τράπεζα Ελλάδος όπου μπορείς να προτείνεις ένα συγκεκριμένο σχέδιο, εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο σύμπλεγμα και δεν έχουμε χρόνο για αυτά τα πράγματα. Θα ζει η Ελλάδα αύριο αν καθυστερήσω δύο μήνες; Έχω το δικαίωμα να καθυστερήσω και να χάσω και την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων αν τυχόν βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη; Είναι κατοχυρωμένη η παραμονή της εκεί για άλλο ένα χρόνο; Όλα τα φοβάμαι και όλα τα σκέφτομαι και δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια.

Ο κ. Βακαλίδης Δημήτρης, αρχιτέκτονας, ρωτά αν από τη στιγμή που θα γίνει αυτό το τεράστιο project  που δεν έχει γίνει στην Ελλάδα ξανά. Από τη στιγμή που θα γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να σκεφτούμε καλύτερα τι θα μπορούσε να γίνει. Θα μπορούσαν να πέσουν στο τραπέζι πολλές προτάσεις, αρχιτεκτονικές ιδέες, και από εκεί και πέρα να αναλάβουν κάποιες κατασκευαστικές εταιρείες να υλοποιήσουν μία ιδέα που μπορεί να αρέσει.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι οι αποθήκες έχουν παραδοσιακό χαρακτήρα και πρέπει να αναστηλωθούν ως είχανε κατά την κατασκευή τους, επομένως μην ονειρευόμαστε διάφορα.

Ο κ. Βακαλίδης εξηγεί ότι μία αρχιτεκτονική παρέμβαση δεν απορρίπτει την παράδοση. Ρωτά πότε αποφασίστηκε να γίνει αυτό και πότε βγήκαν οι μελέτες.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι τίποτε δεν αποφασίστηκε, γι’αυτό κάλεσε τη σημερινή συνάντηση. Έχουμε ένα μήνα ολόκληρο αν θέλει κανείς να σκέφτεται και να του πει κάτι μετά από 22 μέρες!Συσκέψεις επί συσκέψεων!

Ο κ. Βακαλίδης απαντά ότι ο ίδιος και όλοι οι αρχιτέκτονες που παρευρίσκονται στη συνάντηση πίστεψαν ότι θα μπορούσαν τουλάχιστον να προτείνουν κάτι. Μόνο και μόνο από αγάπη προς την πόλη, να έχουνε ένα τοπογραφικό, μία κάτοψη για να προτείνουν μία ιδέα.

Ο κ. Λαμπάκης ζήτησε τα τηλέφωνά τους ώστε να τους φωνάξουν σε συσκέψεις που θα γίνουν για να ακούνε και να λένε.

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι μας κυνηγάνε οι ημερομηνίες και πρώτα ο θεός να υπάρχει Ελλάδα, έθνος και κράτος και να μην καταρρεύσουν. Οι παρεμβάσεις της παραλιακής συζητούνται εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κ. Λαμπάκης συμπληρώνει ότι πρέπει μέχρι 30/9 να έχει τελειώσει η μελέτη των αποθηκών και να έχουμε υποβάλλει την πρότασή μας στο Jessica.

Ο κ. Βακαλίδης απαντά λέγοντας ότι σέβεται τη στενότητα χρόνου, αλλά από τη στιγμή που πάει να γίνει ένα τόσο μεγάλο project αξίζει τον κόπο να το δούμε πιο σοβαρά. Μέσα σε 10 μέρες να αποφασίσουμε…

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι στη ζωή του πέτυχε όταν έτρεχε και όχι όταν καθόταν και σκεφτόταν πάρα πολύ. Ότι έτρεξα γρήγορα το πέτυχα.

 

Ο κ. Braat λέει ότι τέτοιες μεγάλες παρεμβάσεις όπως η δικιά μας για όλη την παραλία έχουν γίνει ελάχιστες σε όλη την Ευρώπη. Όσες έγιναν ήταν πανευρωπαϊκοί διαγωνισμοί και όλα τα ταλέντα όλης της Ευρώπης έπεσαν με τα μούτρα πάνω γιατί όλοι ονειρεύονται τέτοια ευκαιρία.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι όσον αφορά την ανάπλαση της παραλίας έχουμε ΕΣΠΑ, όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Η μελέτη γίνεται από το γραφείο το οποίο υφίσταται από το 1999 νομίμως και το έργο θα προκηρυχθεί.

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι δεν έχουμε το χρόνο.

=================

ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την οδό Ορφέως (Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου, εφημερίδα Ο Χρόνος, 19.06.2015)

Κίνητρο σε νέους επιστήμονες να βελτιώσουν την εικόνα του δημόσιου χώρου – Προτάθηκε η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την αναβάθμιση της όψης των κτιρίων στην οδό Ορφέως στο επίμαχο τμήμα, ίσως και στο τμήμα της Δημοκρίτου μέχρι τη Λέσχη Κομοτηναίων

Μπορείς ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών να λύσει προβλήματα κυκλοφορίας, αλλά και αισθητικής στην οδό Ορφέως; Την πρόταση διενέργειας ενός τέτοιου διαγωνισμού κατέθεσε η δημοτική παράταξη Σπάρτακος με επικεφαλής τον Νεκτάριο Δαπέργολα, με τον δήμαρχο να εμφανίζεται θετικός ως προς την υλοποίησή του. Η πρόταση κατατέθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης 17 Ιουνίου.

Πρόταση διενέργειας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την αναβάθμιση της όψης των κτιρίων στην οδό Ορφέως στην Κομοτηνή (Εφημερίδα Ο Χρόνος, 19/06/2015)

Πρόταση διενέργειας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την αναβάθμιση της όψης των κτιρίων στην οδό Ορφέως στην Κομοτηνή (Εφημερίδα Ο Χρόνος, 19/06/2015)

Συγκεκριμένα προτάθηκε η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την αναβάθμιση της όψης των κτιρίων στην οδό Ορφέως στο επίμαχο τμήμα, ίσως και στο τμήμα της Δημοκρίτου μέχρι τη Λέσχη Κομοτηναίων. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για να έχουμε προτάσεις ρεαλιστικές και σύγχρονες αλλά και για να κινητοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα ευθύνης για την εικόνα του αστικού τοπίου. Τα γράψαμε στις προτάσεις μας για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, το επαναφέρουμε κι εδώ, μαζί με τεχνικές λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση».

Ο δήμαρχος εμφανίστηκε θετικός στη διενέργεια του διαγωνισμού, χωρίς βέβαια να λησμονεί το οικονομικό κόστος. Περίπου 30.000 – 40.000 θα κοστίζει, είπαν οι σύμβουλοι του Σπάρτακου, παίρνοντας παράδειγμα από τους προϋπολογισμούς αντίστοιχων διαγωνισμών σε άλλες περιοχές της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είναι πολλά». «Σε αυτήν την εποχή δεν είναι πολλά;», έφερε αντίρρηση ο δήμαρχος, αλλά είπε ότι θα επεξεργαστεί την πρόταση.

Πηγή: Εφημερίδα Ο Χρόνος, 19/06/2015