πάμε μπροστά

Παρασκευή

26

Ιούνιος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

Κοινή ανακοίνωση των δημοτικών παρατάξεων “Δήμος και Δημότες” , “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη”, “αλλάΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ” και “Ν.Ε.Ο.Ι.  Άνθρωποι”

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία αλλάΖΟΥΜΕ τώρα, ΑΝΑ.Σ.Α. Για Την Αλεξπολη, Δελτία Τύπου, Δήμος και Δημότες, Ν.Ε.Ο.Ι. Άνθρωποι, Παρατάξεις

Παρατάξεις αντιπολίτευσης "Δήμος και Δημότες", "ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη", "αλλάΖΟΥΜΕ τώρα", "Ν.Ε.Ο.Ι. Άνθρωποι" (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης)

Παρατάξεις αντιπολίτευσης “Δήμος και Δημότες”, “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη”, “αλλάΖΟΥΜΕ τώρα”, “Ν.Ε.Ο.Ι. Άνθρωποι” (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο καθιερωμένος ετήσιος απολογισμός πεπραγμένων της κάθε δημοτικής αρχής, αποτελεί στην ουσία την κορυφαία στιγμή των δημοτικών δρώμενων ως μία τακτική, ανοικτή σε προτάσεις και απόψεις, λαϊκή συνέλευση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο νομοθέτης το θεσμοθέτησε σε ετήσια βάση. Προβλέπει συγκεκριμένα ότι τοποθετούνται “όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων” και “κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή”. Απομένει στις τοπικές κοινωνίες η ευθύνη πέραν των παρατάξεων και των φορέων να κάνουν πιο ουσιαστική τη λογοδοσία. Να μην υπάρχει η αίσθηση ότι όλα κρίνονται στο τέλος κάθε τετραετίας χωρίς ο δημότης να μπορεί να παρεμβαίνει.

Αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση η Δημοτική Αρχή κατάφερε δυστυχώς στοχευμένα να την απαξιώσει.

Συγκεκριμένα με δημόσια πρόσκληση προς τους φορείς της πόλης και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή συγκαλεί την Δευτέρα 29.6.2015 στις 6.30 μ.μ. ειδική δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, με δύο θέματα:

  1. «Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής» (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 217 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως Τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 παρ 14 του Ν3731/2008) και
  2. «Ετήσια Έκθεση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» (σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 77 του Ν. 3852/2010)

Και ενώ με ιδιαίτερη χαρά αναμέναμε τις σχετικές εισηγήσεις (τις οποίες δεν έχουμε μέχρι και σήμερα παραλάβει) για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την κορυφαία αυτή εκδήλωση και φυσικά να πάρουμε θέση, όπως φανταζόμαστε πολλοί και από τους φορείς του Δήμου μας, συνέβη το εξής παράδοξο :

Την ίδια ακριβώς ημέρα, με διαφορά μόλις μισής ώρας και συγκεκριμένα στις 7 μ.μ. προγραμμάτισαν νέα Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με 22 θέματα, μόλις πέντε (5) ακριβώς ημέρες από το προηγούμενο!!! Μάλιστα μεταξύ των θεμάτων είναι και το πολύ σοβαρό ζήτημα των Διοικητικών ορίων της Μάκρης και της μετατροπής της σε Δημοτική ενότητα, που απαιτεί ιδιαίτερη συζήτηση και προσοχή.

Δηλαδή σε μισή μόλις ώρα θα παρουσιάσει η δημοτική αρχή τον απολογισμό πεπραγμένων ενός ολόκληρου έτους, θα τοποθετηθούν όπως έχουν δικαίωμα και υποχρέωση οι επικεφαλείς των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης και όποιος τυχόν εκπρόσωπος φορέα επιθυμεί ή και δημοτικός σύμβουλος! Και μέσα σε όλα αυτά και στον ίδιο χρόνο θα γίνει και η πολύ σημαντική παρουσίαση της ετήσιας Έκθεσης του Συμπαραστάτη του Δημότη.

Φυσικά και δεν μας εκπλήσσει ως γεγονός μια και όλο αυτό το διάστημα των δέκα μηνών λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η προσβολή και απαξίωση του θεσμού ήταν ένα διαρκές φαινόμενο.

Αυτό εξηγείται και από την άρνηση του κυρίου δημάρχου για ζωντανή κάλυψη των συνεδριάσεων και παρά τις επίμονές μας ενστάσεις αλλά και την δημόσια δέσμευση του πρώην Πρόεδρου του Κώστα του Γκοτσίδη.

Η διπλή αυτή συνεδρίαση και σε ημερομηνίες που κρίνεται το ίδιο το μέλλον της χώρας και δικαιολογημένα οι πολίτες εκεί έχουν στραμμένη την προσοχή τους, έχει ως μοναδικό στόχο την υποβάθμιση του θεσμού, έλλειψη έργου και επιχειρημάτων απέναντι σε όλη την αντιπολίτευση, στους φορείς, αλλά και στους ίδιους του πολίτες.

Αδυνατώντας ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης να δεχτεί κριτική αντιλαμβανόμενος ίσως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στην εμποστοσύνη που του έδειξαν πρόσφατα οι δημότες, αποφάσισε την παραπλάνηση των θεσμών, φοβούμενος για ακόμη μια φορά την ίδια την Αλήθεια.

Ως δείγμα σεβασμού απέναντι στους θεσμούς αλλά και στους πολίτες του Δήμου της Αλεξανδρούπολης, καταγγέλλουμε δημόσια το γεγονός, ζητούμε αποκλειστική  συνεδρίαση για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, μια και σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να μην συμμετέχουμε, ως ελάχιστη κίνηση διαμαρτυρίας στην επόμενη διπλή συνεδρίαση στις 29.6.2015!!!

Διότι ο κύριος Λαμπάκης οφείλει να γνωρίζει πως η λογοδοσία είναι η σημαντικότερη μορφή της δημοκρατίας κατ’ ουσίαν, ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει κρίση θεσμών και αξιών. Μόνο οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να μειώσουν τις πιθανές τοπικές αυθαιρεσίες των αυτοδιοικητικών αρχόντων. Για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στα τοπικά θέματα, δίνοντας στην έννοια ΑΥΤΟ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ το ουσιαστικό περιεχόμενο που της αρμόζει.

Οι Παρατάξεις

  • “ΔΗΜΟΣ & ΔΗΜΟΤΕΣ”,
  • “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη”
  • “αλλάΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ”
  • “Ν.Ε.Ο.Ι.  Άνθρωποι”