πάμε μπροστά

Παρασκευή

3

Ιούλιος 2015

0

ΣΧΟΛΙΑ

ΝΑΙ – Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το Δημοψήφισμα της Κυριακής 5/7/2015

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δελτία Τύπου, Δημοψήφισμα, Εκλογές, Ελληνική Οικονομία, Μεγάλα θέματα δήμου

από την κοινότητα
ΝΑΙ Έβρος
(*)

Μένουμε Ελλάδα, Μένουμε Ευρώπη - ΝΑΙ Έβρος (Δημοψήφισμα Κυριακής 5/7/2015)

Μένουμε Ελλάδα, Μένουμε Ευρώπη – ΝΑΙ Έβρος (Δημοψήφισμα Κυριακής 5/7/2015) (πηγή: ΝΑΙ Έβρος)

1.  Δεν έχω χρήματα στη τράπεζα και δεν με νοιάζει αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή.

Η δραχμή δεν σου εξασφαλίζει ότι θα αποκτήσεις χρήματα, σου εξασφαλίζει όμως ότι θα ζεις σε ένα αδύναμο χρεοκοπημένο κράτος, παρία της Ευρώπης, που θα χρωστάει σε όλα τα άλλα κράτη του πλανήτη μέσω του ΔΝΤ και σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης μέσω των δανείων που έχουμε πάρει. Οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι όσοι έχουν χρήματα, τα έχουν βγάλει σε ξένες τράπεζες και περιμένουν την υποτιμημένη δραχμή για να αγοράσουν κοψοχρονιά περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων.

2. Αντιστεκόμαστε στο πολιτικό αδιέξοδο και στον εκβιασμό. Δεν μας αρέσει να μας εκβιάζουν. Δεν θα κάνουμε ό,τι μας πούνε οι άλλοι.

Και η ψήφος στο ΝΑΙ δική μας επιλογή είναι, δεν θα είναι κανείς μαζί μας στην κάλπη. Με την ψήφο μας στο ΝΑΙ επιβεβαιώνουμε την επιθυμία μας να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουμε ως νόμισμά μας το ευρώ. Με μία τέτοια ισχυρή λαϊκή ετυμηγορία, η Ελλάδα θα μπορέσει να εξασφαλίσει μία συμφωνία όσο το δυνατόν καλύτερη. Δεν θα είναι η συμφωνία που τίθεται στο δημοψήφισμα – αυτό το έχουν ξεκαθαρίσει ήδη από την Κυριακή οι εταίροι μας, τα κείμενα του δημοψηφίσματος είναι ενδιάμεσα στάδια των διαπραγματεύσεων που έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, ο ΦΠΑ στον τουρισμό ΔΕ θα αυξηθεί. Η ουσία του ερωτήματος σήμερα –μετά και την χρεοκοπία- είναι απλή. Θέλουμε ή όχι μια συμφωνία; Όποιος λέει όχι δεν στέλνει το μήνυμα στην Ευρώπη ότι δεν θέλει συμφωνία. Συνεπώς τοποθετείται εκ των πραγμάτων υπέρ της δραχμής.

3. Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα. Πόσο ακόμα μισθούς και συντάξεις θα κόψουν;

Οι εταίροι μας δεν ζητούν μείωση συντάξεων και μισθών. Ζητούν την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους και τη μείωση της δαπάνης για το ασφαλιστικό σύστημα κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως. Αυτό γίνεται με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Δεν υπάρχει μείωση μισθών και συντάξεων στο τραπέζι. Αν βέβαια συνεχιστεί το χάος και η οικονομική καταστροφή που προκαλεί το κλείσιμο των τραπεζών για μια-δύο εβδομάδες παραπάνω, ακόμα και αν υπογραφεί συμφωνία, αυτή θα είναι πολύ χειρότερη από αυτή την οποία κατέθεσαν οι θεσμοί.

4. Είναι ένας τρόπος να τους πιέσουμε να μας διαγράψουν το χρέος.

Το χρέος μας δεν θα διαγραφεί επειδή έτσι θέλουμε, θα παραμείνει και θα είναι σε ευρώ ενώ εμείς θα έχουμε υποτιμημένη δραχμή. Τα χρέη ακολουθούν τα κράτη στο διηνεκές, εκτός αν οι πιστωτές αποφασίσουν να τα διαγράψουν και πάλι η διαγραφή είναι πάντα μερική. Η Αργεντινή, μία χώρα με μεγάλο φυσικό πλούτο, χρεοκόπησε το 2001 και από τότε δεν έχει καταφέρει να ξαναβγεί στις αγορές, κι ακόμα την κυνηγούν οι πιστωτές, που κατάσχουν κρατικά περιουσιακά της στοιχεία όποτε τους δοθεί η ευκαιρία. Πόσο πιθανό είναι να μας κάνουν τη χάρη να μας το διαγράψουν, όταν εμείς τους λέμε ότι δεν θα το πληρώσουμε; Εξάλλου, η μερική διαγραφή του χρέους είναι στο τραπέζι, είναι ήδη συμφωνημένη η αναδιάρθρωσή του από το 2012. Μόνο αν συνεργαστούμε με τους πιστωτές μας θα γίνει αυτό, όχι αν συγκρουστούμε.

5. Οι εταίροι μας θα μας ταράξουν στους φόρους.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ που βρισκόμαστε, η οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει φόρους, γιατί το κράτος μας εξακολουθεί να ξοδεύει πολύ περισσότερα από όσα παράγει. Ο μόνος τρόπος να μειωθεί η φορολογία είναι να μειώσουμε τις άχρηστες κρατικές δαπάνες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της κυβέρνησης που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού – και που τεχνηέντως η κυβέρνηση δεν θέτει σε δημοψήφισμα – περιλαμβάνει φόρους ύψους περίπου 7 δις. ευρώ σε ενάμισι έτος. Η πρόταση των δανειστών που τίθεται σε δημοψήφισμα – που δεν είναι επίσημη και δεν φέρει υπογραφή – περιλαμβάνει λιγότερους φόρους, αλλά και σημαντικές περικοπές στις δαπάνες του κράτους.

6. Δεν έχω τίποτα να χάσω, είμαι ήδη άνεργος.

Ο μόνος τρόπος να βρεις δουλειά είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό ουδόλως εξασφαλίζεται με την έξοδο από την Ευρώπη – αντιθέτως, το πλήγμα θα είναι τόσο μεγάλο που θα περάσουν χρόνια μέχρι να ορθοποδήσουμε. Οι άνθρωποι θα είναι χωρίς δουλειά, χωρίς ελπίδα να βρουν δουλειά και τα μεροκάματα (που δεν θα είναι πια σε ευρώ), αν βρουν δουλειά θα πέσουν κατά 30-40% τουλάχιστον. Και ταυτόχρονα θα καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος, δεν θα υπάρχουν ούτε επιδόματα ανεργίας για τους λίγους που παίρνουν, ενώ θα αποδιαλυθεί και το σύστημα υγείας.

7. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας βγάλουν από την Ευρώπη.

Οι εταίροι μας δεν θα μας βγάλουν από την Ευρώπη – το έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους – όχι επειδή δεν προβλέπεται από τις συνθήκες, αλλά επειδή δεν θέλουν. Εξάλλου, αν θέλουν τις συνθήκες τις αλλάζουν, όπως τις άλλαξαν και για να γίνει το πρόγραμμα διάσωσης, καθώς και αυτό απαγορευόταν από τις συνθήκες. Το ζήτημα δεν είναι αν θα μας βγάλουν από την Ευρώπη αλλά αν θα οδηγηθούμε εκεί μόνοι μας, από την απελπιστική κατάσταση στην οποία θα έχουμε περιέλθει. Με χρεοκοπημένες τράπεζες και χαμένα όλα τα χρήματα των καταθετών, χωρίς τίποτα να κινείται στην οικονομία, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στην λύση της έκδοσης νομίσματος, κι έτσι αυτομάτως θα βγούμε από μόνοι μας από το ευρώ και πιθανώς και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

8. Αντιστεκόμαστε στο πολιτικό αδιέξοδο και τον ωμό εκβιασμό.

Πρώτον εμείς τους ζητάμε χρήματα. Γιατί τους ζητάμε; Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει να πάει στη δραχμή και η κυβέρνηση λέει κι αυτή ότι το αποκλείει. Πως γίνεται όμως να αντιστέκεσαι και να ζητάς χρήματα ταυτόχρονα. Αντίσταση με το ένα χέρι σηκωμένο και το άλλο απλωμένο δεν γίνεται. Θέλει και τα δύο χέρια σηκωμένα.

Εκβιασμός: Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται σκληρά και μας πιέζουν άλλοτε εύλογα και άλλοτε παράλογα. Όμως η δική τους δουλειά είναι να κοιτούν τα συμφέροντα των δικών τους λαών και να προασπίζουν τα χρήματα των δικών τους φορολογουμένων. Ακόμα κι οι Κύπριοι που είναι Έλληνες κάνουν το ίδιο. Κι εμείς προσπαθούμε να προασπίσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Έτσι λειτουργεί ο κόσμος από γενέσεως. Δεν θα αλλάξει επειδή έγινε κυβέρνηση ο κ.Τσίπρας. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουμε είναι εμείς τι κάνουμε; Τα λεφτά ήδη τελειώνουν. Τόσο τα λογιστικά (ο ΟΑΕΕ μοιράζει μισή σύνταξη), όσο και τα πραγματικά. Η Εθνική δήλωσε ότι έπαψε να ανεφοδιάζει τα ΑΤΜ. Σε τρεις εβδομάδες θα τους παρακαλάμε να βγούμε από το ευρώ και θα μας λένε όχι. Και αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι αδύναμοι που δεν έχουν χρήματα. Οι ηλικιωμένοι που ζούσαν μήνα με το μήνα, οι άνεργοι που τους βοηθούσαν οι συγγενείς τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι που θα μείνουν χωρίς κανέναν πελάτη επί μήνες αφού κανείς δεν θα ξοδεύει τα χρήματά του. Εμείς τι κάνουμε είναι το θέμα.

9. Δεν είναι ζήτημα δραχμή-ευρώ.

Η μισή Ευρώπη (Ολάντ, Ρέντσι, Φιλανδός, Σλοβάκος, Αυστριακός μέχρι στιγμής), στέλνει αυτό το μήνυμα. Το ίδιο και εκτιμούν και τα περισσότερα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τι έγινε έχει τυφλωθεί ολόκληρος ο πλανήτης κι μόνο η κυβέρνηση έχει δίκιο. Τι θα γίνει άλλωστε την επόμενη μέρα. Τα ΑΤΜ δεν θα έχουν ούτε ευρώ μέχρι την Κυριακή (ήδη η Εθνική σταμάτησε τον εφοδιασμό). Ο ΟΑΕΕ δίνει τη μισή σύνταξη κι αυτή λογιστικά, μετρητά τίποτε. Τα φορολογικά έσοδα κατέρρευσαν. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν να πληρώσουν μισθούς και οι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι μένουν κι αυτοί στον άσο. Αν οι Ευρωπαίοι δεν αλλάξουν στάση τότε τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας; Αν βγει το όχι να υποχωρήσει δεν μπορεί. Αν μετά το όχι φύγει, επειδή δεν θα μπορεί να κάνει συμφωνία, πως θα πάμε σε εκλογές μέσα στο καλοκαίρι και το απόλυτο χάος; Κι όταν θα έχει τελειώσει όλο αυτό –με κάποια άλλη κυβέρνηση- είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρχει πια πιθανότητα συμφωνίας. Γιατί η οικονομική καταστροφή που θα έχει προκληθεί θα είναι ανυπολόγιστη. Θα βρεθούμε έτσι στη δραχμή χωρίς να το έχουμε καταλάβει γιατί δεν θα υπάρχει άλλη λύση.

10.  Ο Τσίπρας με την επιλογή αυτή τιμά την νωπή εντολή.

Η εντολή του ήταν να πετύχει την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση εντός ευρώ. Η δική του πρόταση προς την Ευρώπη ήταν αντί για τα +12 εκ παροχές του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, 8 δις μέτρα. Είτε ούτως είτε άλλως είπε ψέματα ύψους 20 δις. Για το ένα επί πλέον δις ζητά νωπή εντολή; Σε κάθε περίπτωση αν ήθελε νέα εντολή έπρεπε να πάει καθαρά στο λαό με εκλογές.

11.  Το όχι είναι υπόθεση αξιοπρέπειας…

Αξιοπρέπεια με ανθρώπους να κάθονται στις ουρές για μερικά ευρώ; Να γυρνούν οι γέροντες και οι γερόντισσες από ΑΤΜ σε ΑΤΜ για να πάρουν την σύνταξή τους; Να μην πληρώνονται επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, λεφτά που έχουν δουλέψει; Να έχει φτάσει η χώρα στην χρεοκοπία και τον παγκόσμιο διασυρμό; Η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που χρεοκοπεί μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο! Αυτή είναι αξιοπρέπεια;

12.  Πέντε χρόνια μνημόνια και λιτότητα όλα έγιναν χειρότερα είναι καιρός να δοκιμάσουμε κάτι άλλο.

Το δοκιμάσαμε το άλλο. Ήδη πήραμε μια πρόγευση του τι σημαίνει χάος και ολοκληρωτική καταστροφή. Δεν χρειάζεται να «συνηθίσουμε», όπως μας λέει ο κ. Λαπαβίτσας, που έχει προαναγγείλει εδώ και μήνες δελτίο στα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καύσιμα.

13.  Είναι πατριωτικό καθήκον να είμαστε με την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσουμε ΟΧΙ.

Μα η ίδια η κυβέρνηση αποποιήθηκε την ευθύνη της να δώσει μια λύση. Τώρα η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μας. Κι αφορά το δικό μας μέλλον, όχι το μέλλον κυβερνήσεων, κομμάτων κ.λ.π. Αφορά το μέλλον της πατρίδας και των παιδιών μας.

14.  Όποιος ψηφίζει ΝΑΙ είναι εθνικός προδότης.

Μερικοί νομίζουν ότι κατέβηκε η αιώνια «Ελλάδα» από τους ουρανούς και τους έδωσε το πατριωτόμετρο για να μετράνε του Έλληνες και να τους κατατάσσουν σε «εθνικόφρονες και μιάσματα». Κανένας δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο πατριώτης από τον άλλο. Όλοι στην ίδια χώρα μένουμε, το ίδιο μέλλον θα μοιραστούμε. Ο διχασμός κατέστρεψε την Ελλάδα δύο φορές τον αιώνα που πέρασε. Πρέπει λοιπόν το μίσος να σταματήσει. Το κρίσιμο τούτη την ώρα είναι να αποφύγει η πατρίδα την καταστροφή.

15.  Μας εξαθλιώνουν για να μας αγοράσουν, υπάρχει σχέδιο.

Αν υπάρχει σχέδιο με τη δραχμή διευκολύνεται. Οι ξένοι και οι μεγαλόσχημοι με άσπρο ή μαύρο χρήμα στο εξωτερικό θα τα πάρουν όλα για ένα κομμάτι ψωμί. Το ίδιο και κάποιοι βιομήχανοι που περιμένουν να επωφεληθούν από τις ελλείψεις για να βγάλουν βρώμικο χρήμα από την κατεστραμμένη χώρα. Δεν κρύβονται άλλωστε ούτε αυτοί ούτε κάποια περιθωριακά ΜΜΕ που παίζουν αυτό το παιχνίδι. Αυτό είναι το περίφημο λόμπι της δραχμής.

16.  Δεν τους χρωστάμε τίποτα, θέλουμε να διαγράφει το χρέος, τα λεφτά δεν τα πήραμε εμείς.

Το χρέος αφορά τη χώρα. Μπορεί οι περισσότεροι απλοί πολίτες να μην πήραν άμεσα ούτε δραχμή κι απλώς να έζησαν λίγο καλύτερα από τη διάχυση των δανεικών στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά το κράτος στο οποίο ζουν δανείστηκε. Οι ξένοι κάποια στιγμή θα δώσουν μια περικοπή του χρέους, μόνο όμως όταν βεβαιωθούν ότι θα πάρουν σταδιακά, μέσα στις επόμενες δεκαετίες τα υπόλοιπα. Αν πάμε στη δραχμή μπορεί να διαγράψουν και παραπάνω, αλλά θα το κάνουν απλώς και μόνο γιατί η οικονομία θα έχει πλήρως καταστραφεί.

17.  Είμαι καταχρεωμένος , το ΟΧΙ είναι η μόνη ελπίδα να μου τα διαγράψουν και να κάνω μια νέα αρχή.

Κανένα ατομικό χρέος δεν θα διαγραφεί. Θα περάσουν όμως σε δραχμές. Όσα από αυτά τα χρέη είναι υποχρεωτικά σε ευρώ, τα διασυνοριακά (π.χ. όσοι αγόρασαν σπίτια με ρήτρα ελβετικού φράγκου), θα οδηγήσουν όσους τα έχουν στην ολοκληρωτική καταστροφή. Οι άλλοι θα χρωστάνε λιγότερα αφού αυτά θα είναι σε δραχμές, αλλά θα ζουν σε μια θεόφτωχη κοινωνία, με φτωχούς πελάτες και θα πληρώνουν επιτόκια 20-25% στα χρέη που έχουν απομείνει.

18.  Ένα ισχυρό ΟΧΙ θα δώσει την δύναμη στην κυβέρνηση να πάρει μια καλύτερη λύση.

Ας υποθέσουμε ότι -παρά το γεγονός ότι όλη η Ευρώπη μας προειδοποιεί- ότι όλοι οι άλλοι μπλοφάρουν όταν μας λένε ότι θα βγούμε από το ευρώ. Τότε αν ψηφιστεί το όχι το πιο καλό υποθετικό (αλλά ανέφικτο) σενάριο είναι 8 δις μέτρα του κ. Τσίπρα. Αν όμως η Ευρώπη δεν μπλοφάρει και βρεθούμε στη δραχμή θα κάνουμε για τον επόμενο χρόνο μια βόλτα στην κόλαση και θα γυρίσουμε στο σημερινό μνημονιακό επίπεδο ζωής σε καμιά δεκαετία. Το ρισκάρουμε; Κι αν εσείς το ρισκάρετε θα κάνετε το ίδιο και για τα παιδιά σας, για τους παπούδες και τις γιαγιάδες μας, για τους ανήμπορους, για τους μοναχικούς; Ζυγίστε προσεκτικά και με καθαρό μυαλό τις επιπτώσεις που θα έχει η μια και η άλλη έκβαση. Ζυγίστε όσο πιο αντικειμενικά μπορείτε τις πιθανότητες που έχουν να συμβούν. Κι αποφασίστε.

19.  Καλύτερα φτωχός και περήφανος παρά δούλος των γερμανών.

Η υποδούλωση έρχεται από την φτώχεια και την οικονομική καταστροφή. Χωρίς χρήματα, χωρίς συνάλλαγμα πώς η χώρα θα επανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία; Εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας, στα Βαλκάνια, με δίπλα τους Τούρκους πώς θα πορευτεί; Αν δεν κάνουμε συμφωνία δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για τα ανταλλακτικά και τα καύσιμα, που πληρώνονται όλα σε ευρώ. Τι είδους ανεξαρτησία θα έχουμε αν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε στοιχειωδώς τον εαυτό μας; Έχουμε χάσει την οικονομική μας ανεξαρτησία και θα χρειαστεί δουλειά και προσπάθεια για να την επανακτήσουμε, αυτός δεν είναι λόγος να θέσουμε σε θανάσιμο κίνδυνο και την εθνική μας ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

20.  Δεν εμπιστεύομαι μας πολιτικούς που μας έφεραν εδώ, είμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ/ΤΣΙΠΡΑ.

Δεν είναι αυτό το θέμα τούτη την ώρα. Προέχει να σώσουμε τη χώρα. Τι θα γίνει μετά είναι μια άλλη ιστορία. Σε τελική ανάλυση ο λαός θα αποφασίσει όποτε γίνουν εκλογές, πως θα μοιράσει ευθύνες σε όλους και τι δρόμο θα τραβήξει.

==============

(*) Ευχαριστούμε τον κ. Στάθη Γρηγοριάδη, μέλος της επιτροπής ΝΑΙ – Έβρος, για την ανταπόκρισή του στο αίτημά μας και την αποστολή του παραπάνω κειμένου (μεταξύ άλλων) σχετικά με την επιχειρηματολογία υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5/7/2015.